تبیان، دستیار زندگی

طبقه بندی فیزیکی و اجتماعی صداهای مزاحم

تعریف صدای مزاحم یا نویز را گاه می توان با فیزیک صوت توضیح داد ولی ممکن است این مفهوم در ذهن شنونده باشد یا حتی می توان آن را با جامعه ای که شنونده در آن زندگی می کند، تعیین کرد. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طبقه بندی فیزیکی و اجتماعی صداهای مزاحم

نوع پروژه:  عملی

درجه سختی: متوسط

زمینه: علوم رفتاری و فیزیک

مقطع تحصیلی: راهنمایی

تعداد جلسات: 1 جلسه

 

طبقه بندی فیزیکی و اجتماعی صداهای مزاحم

 

شرح یک جمله ای:

تعریف صدای مزاحم یا نویز را گاه می توان با فیزیک صوت توضیح داد ولی ممکن است این مفهوم در ذهن شنونده باشد یا حتی می توان آن را با جامعه ای که شنونده در آن زندگی می کند، تعیین کرد.

 

خلاصه پروژه :

برخی اصوات، موسیقایی هستند و برخی دیگر مزاحم یا نویز، موسیقی به طور معمول از ارتعاشاتی ساخته می شود که منظم هستند و با فواصل زمانی منظم به گوش می رسند. یک تار مرتعش در گیتار یا پیانو نمونه ای از این موارد است. شما می توانید نوسانات تارهای صوتی خود را قرار دادن انگشتان دست روی حنجره تان در حین آواز خواندن، احساس کنید.

اصواتی که نوسانات نامنظم دارند بیشتر مزاحم در نظر گرفته می شوند. چنین نواساناتی وقتی ایجاد می شوند که در اتاق به شدت بسته می شود یا کتاب از روی میز به زمین می افتد.

 

ولی همیشه دسته بندی صوت به موسیقی یا مزاحم آسان نیست. تفاوت موسیقی و مزاحم ممکن است در ذهن شنونده باشد. موسیقی باب میل افراد جوان ممکن است در نظر پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها، مزاحم باشد. صدای زنگ زدن یک چوب به نرده ها می تواند مزاحم باشد ولی اگر در امتداد یک نرده قدم بزنید و با یک چوب به آن ها بکشید، تکرار منظم صدا می تواند خوش آیند باشد. درست مانند طبل یا دیگر دستگاه های کوبه ای.

 

اجتماع هم می تواند تعیین کننده این موضوع باشد که چه زمانی یک صدا، موسیقی است. در مورد دستگاه های غیر عادی که در فرهنگ های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند تحقیق کنید. آیا تا کنون صدای جیغ کلارینت را هنگام نواختن کسانی که تازه دارند این دستگاه را می آموزند شنیده اید؟ یا صدای گوش خراش کسانی را که در حال یادگیری ویولن هستند؟ این صداها را سخت بتوان موسیقی نامید!

 

اگر از صدایی لذت ببرید شاید بهتر بتوان آن ها را به عنوان اصوات موسیقایی دسته بندی کرد. ممکن است یک صدا در یک لحظه خوش آیند باشد ولی در لحظه دیگر نه. زنگ در می تواند صدایی موزون و هماهنگ باشد ولی اگر در ساعت 3 صبح زده شود و شما را از خواب ناز بپراند، دیگر نمی توان آن را خوش آیند دانست.

موسیقی وقتی ملایم نواخته می شود لذت بخش است ولی وقتی صدای آن را زیاد می کنید و به گوش تان آسیب می زنید، این آهنگ به صدای مزاحم تبدیل می شود.

اوقات روز هم می تواند بر احساس شما از یک صدا مۆثر باشد. وقتی برای رفتن به سینما منتظر دوستتان باشید، صدای بوق ماشین وی خوش آیند است. ولی صدای بوق یک ماشین مقابل خانه شما در ساعت 4 صبح، ناراحت کننده است. از نظر احساسی، در طی روز زنگ در اثر هشدار دهنده همان زنگ را در نیمه شب ندارد. وقتی مادر می داند بچه چرا گریه می کند (خواه نیازمند تعویض پوشک باشد یا گرسنه باشد) احساسش مشابه زمانی که دلیل گریه را نمی داند، نیست.

 

برخی اصوات همواره به نظر خوش آیندند: صدای شرشر یک رودخانه یا صدای باد از لا به لای برگ های درختان.

 

ما تمام روز در صداهای مختلف محصور شده ایم و مهم است که زمان هایی را در زندگی روزانه در سکوت یا صداهای لذت بخش بگذرانیم. صدای مزاحم بیش از حد می تواند باعث تنش و خستگی شود.

 

 مهارت های آموزش داده شده در این پروژه :

آشنایی با روش های آزمایشگاهی

با تکنیک های مشاهده و روش استنتاج آشنا می شوید.

به روش های نمونه گیری و مستندسازی پروژه آشنا خواهید شد.


شما عزیزان می توانید برای انجام این پروژه به طرح درس های ذیل مراجعه فرمایید:
طبقه بندی فیزیکی و اجتماعی صداهای مزاحم، جلسه اول

بخش پژوهش ای دانش آموزی تبیان، تهیه: سارا قیصری

تنظیم: نسرین صادقی