عمل لیزر برای اصلاح بینایی، متداول‌ترین عمل جراحی انتخابی چشم است؛ بیش از هشتصد هزار نفر هر ساله این عمل را انجام می‌دهند. بیشتر افرادی که تحت عمل لیزیک قرار می‌گیرند بین ۲۰ تا ۴۰ سال هستند؛ اما آیا افراد مسن‌تر هم می‌توانند این عمل را انجام بدهند یا از سنی به بعد دیگر لیزیک نباید انجام شود؟

مریم مرادیان
پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۳
بهترین سن برای عمل لیزیک چشم

هیچ قانون قطعی برای محدوده سنی مجاز در مورد لیزیک چشم وجود ندارد و تصمیم اینکه چه کسی می‌تواند عمل لیزیک چشم را انجام بدهد به خود بیمار بستگی دارد تا زمانی که فرد هیچ مشکل و بیماری چشمی خاصی نداشته باشد که مانعی ایجاد کند.

هر چند هیچ سقف سنی برای عمل لیزیک وجود ندارد؛ اما شما باید حداقل ۱۸ سال داشته باشید تا بتوانید تحت این عمل قرار بگیرید. برای انجام این عمل چشم‌پزشکان از لیزر فرابنفش برای تغییر شکل انحنای قرنیه استفاده می‌کنند که لایهٔ شفاف پوشاننده چشم بوده و نور را می‌شکند.

لیزیک برای جوان‌ترها مؤثرتر است

محققین آلمانی روی دو گروه از افرادی که عمل لیزیک انجام داده بودند مطالعاتی کردند. یک گروه شامل ۳۴۱ فرد ۵۵ سال به بالا و گروه دیگر شامل ۳۴۱ فرد بین سنین ۳۰ و ۴۰ بود. آنها دریافتند ایمنی عمل لیزیک برای هر دو گروه بسیار مشابه بوده؛ اما از نظر مؤثربودن مشابه نبودند. بعد از عمل، افرادی که در گروه مسن‌تر قرار داشتند نزدیک‌بینی بیشتری داشتند که به آن میوپیا می‌گویند و وضوح دیدشان کمتر بوده است. در افرادی که دوربین بوده‌اند، تفاوتی از جهت ایمنی و مؤثربودن مشاهده نشد.

معمولاً با بالارفتن سن احتمال بروز مشکلات چشمی بیشتر می‌شود؛ بنابراین عوارض و بیماری‌های چشمی دیگر قطعاً می‌توانند موفقیت عمل لیزیک را محدود کنند.

چه کسانی نباید لیزیک چشم انجام بدهند؟

لیزیک برای همه مناسب نیست. اگر شما یکی از عوارض زیر را داشته باشید به‌احتمال زیاد نمی‌توانید لیزیک انجام دهید و باید از عینک استفاده کنید. احتمال خیلی از این عوارض با افزایش سن بیشتر می‌شود و در نتیجه خیلی از افراد سنین بالاتر کاندید لیزیک نمی‌باشند:

. برخی بیماری‌های خودایمنی

بیماری‌های خودایمنی که می‌تواند شامل آرتریت روماتوئید و لوپوس شود. افرادی که آرتریت روماتوئید دارند ممکن است در اثر التهاب دچار مشکلاتی بشوند. لوپوس نیز با تغییراتی در بینایی ارتباط دارد. همچنین داروهایی که برای درمان بیماری‌های خودایمنی استفاده می‌شود می‌توانند عملکرد سیستم ایمنی را سرکوب کرده و التیام و بهبودی بعد از عمل را با مشکل مواجه کنند.

. بلفاریت 

بلفاریت یا التهاب پلک باعث التهاب و پوسته در لبهٔ پلک شده و ریسک عفونت را بالا می‌برد؛ بنابراین افرادی که دچار این عارضه هستند نباید عمل لیزیک انجام دهند.

افرادی که لیزیک انجام می‌دهند می‌توانند تا مدتی طولانی از داشتن دید و بینایی بهتر لذت ببرند؛ اما نه تا همیشه. زیرا لیزیک لزوماً جلوی تغییرات چشم ناشی از افزایش سن را نمی‌گیرد. بعضی از افراد ممکن است سال‌ها بعد از لیزیک به عینک مطالعه نیاز پیدا کنند
. آب‌مروارید 

آب مروارید باعث کدر و ابری شدن دید می‌شود. شما بعد از عمل آب‌مروارید می‌توانید لیزیک انجام دهید.

. دیابت 

دیابت که یک بیماری متابولیکی است می‌تواند بر بینایی نیز اثر بگذارد. البته برخی از افراد مبتلا به دیابت که بیماری آنها به‌خوبی تحت کنترل است می‌توانند کاندید لیزیک باشند؛ اما ممکن است دوره بهبودی آنها بیشتر طول بکشد.

. بیماری‌های نقص ایمنی 

بیماری‌های نقص ایمنی مانند HIV، افرادی که این عوارض را دارند ممکن است به دلیل خود بیماری یا داروهایی مانند استروئیدها، بعد از عمل به‌خوبی التیام پیدا نکنند.

. آب‌سیاه

آب سیاه گروهی از بیماری‌ها هستند که به عصب بینایی آسیب می‌زنند. آنهایی که آب‌سیاه کنترل نشده دارند کاندید عمل لیزیک نیستند.

. گشادی مردمک 

گشادی مردمک یکی از عواملی است که می‌تواند مانع عمل لیزیک شود.

. میگرن

میگرن اگر به دلیل میگرن داروی سوماتریپتان مصرف می‌کنید ممکن است در معرض ورم ملتحمهٔ ناشی از دارو باشید. البته شواهد قوی برای منع قطعی آن محدود است. بهتر است با پزشک معالجتان مشورت کنید.

. قوز قرنیه

قوز قرنیه افرادی که قوز قرنیه یا قرنیه نازک دارند بهتر است به‌جای لیزیک، عمل PRK انجام بدهند. البته این عمل هم برای موارد خفیف قوز قرنیه توصیه می‌شود. در این عمل، اپیتلیوم که لایهٔ رویی چشم است برداشته می‌شود. اما در لیزیک انحنای قرنیه تغییر داده می‌شود.

. خشکی چشم 

خشکی چشم عارضه‌ای است که در آن چشم‌های شما به‌اندازه کافی اشک تولید نمی‌کنند و در افراد بالای ۵۰ سال شایع‌تر است. لیزیک می‌تواند خشکی چشم را بدتر کند.

اگر هر یک از عوارض گفته شده را دارید باید با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا لیزیک مناسب شما هست یا نه. داشتن این عوارض لزوماً به این معنی نیست که نباید لیزیک انجام دهید، اما ریسک فاکتورهایی برای بهبودی بعد از عمل خواهید داشت.

اگر اضطراب داشته باشید پزشک می‌تواند پیش از عمل یک خواب‌آور برایتان تجویز کند. پزشک شما را روی یک صندلی چرخان می‌نشاند و چشم‌هایتان را بی‌حس می‌کند و با ابزاری مخصوص چشم‌هایتان را طی این عمل نیم‌ساعته باز نگه می‌دارد. پزشک با استفاده از لیزر، قرنیه‌تان را تغییر شکل می‌دهد و بینایی‌تان را اصلاح می‌کند. خیلی از افراد بعد از عمل به دید ۲۰/۲۰ می‌رسند.

بعد از عمل و وقتی آمادهٔ برگشتن به خانه هستید پزشک چشم‌هایتان را با شیلد یا لنز پانسمان می‌پوشاند تا از آنها محافظت شود. بعد از عمل نباید به چشم‌هایتان دست بزنید و تا روز بعد نباید دوش بگیرید.

بعضی از افراد ممکن است بعد از عمل ناراحتی‌هایی داشته باشند که به‌مرور برطرف می‌شود:

. تاری دید

. دوبینی

. خشکی چشم‌ها

. چشم‌درد

. دیدن حلقه نور

. حساسیت به نور

. احساس خراش

خشکی چشم و دیدن حلقه نور از عوارض جانبی هستند که معمولاً در افراد بالای ۵۰ سال دیده می‌شوند. یکی دو روز بعد از عمل لیزیک باید به پزشکتان مراجعه کنید تا بینایی‌تان را ارزیابی کرده و پروسهٔ بهبودی‌تان را بررسی کند.

ممکن است بعداً به عینک نیاز پیدا کنید

افرادی که لیزیک انجام می‌دهند می‌توانند تا مدتی طولانی از داشتن دید و بینایی بهتر لذت ببرند؛ اما نه تا همیشه. زیرا لیزیک لزوماً جلوی تغییرات چشم ناشی از افزایش سن را نمی‌گیرد. بعضی از افراد ممکن است سال‌ها بعد از لیزیک به عینک مطالعه نیاز پیدا کنند.

پیرچشمی

پیرچشمی به دوربینی مربوط به سن گفته می‌شود که معمولاً از ۴۰ تا ۵۰ سالگی شروع می‌شود و بخشی نرمال از افزایش سن است. در این عارضه، عدسی‌های داخلی ضخیم شده و انعطاف خود را از دست می‌دهند. انعطاف کمتر باعث می‌شود عدسی‌ها به‌سختی بتوانند نور را روی شبکیه متمرکز کنند؛ بنابراین نقطهٔ تمرکز پشت شبکیه می‌افتد و باعث می‌شود چیزهای نزدیک را تار ببینید.

عمل لیزیک معمولاً نمی‌تواند پیرچشمی را اصلاح کند.

برچسب‌ها

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربازدیدها

پربحث‌ها