تلنگر قرآن به فرزندان
سالخوردگی پدر و مادر، موجب سنگینتر شدن وظیفه مهربانی فرزند بهآنان میشود. خداوند بعد از توحید صراحتا سفارش ویژهای در مورد والدین سالخورده دارد: پروردگارت مقرر داشتکه جز او را نپرستید و بهپدر و مادر نیکی کنید. اگر تو زندهای، و هر دو یا یکی از آن دو سالخورده شوند، آنان را میازار و بهدرشتی خطاب مکن و با آنان بهاکرام سخن بگو. (اسراء، ۲۳)
رفع نیازهای والدین، بدون واسطه
از نوع تعبیر «و َبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا» (اسراء، ۲۳) متوجه میشویم که احسان باید بیواسطه توسط خود فرزندان انجام شود. آیتالله جوادیآملی میگوید: در ادبیات عرب، اگر «احسان» با «إلی» بیاید، یعنی باواسطه و اگر با «بـ» بیاید یعنی بدون واسطه. (تفسیر تسنیم، ج۲۷، ص۳۸۶) اگر والدین کاری دارند، فرزندان باید بدون واسطه آن نیاز را رفع کنند و نمیتوانند به دیگری بسپارند تا انجام شود.
خانه سالمندان، مخالف فرهنگ قرآن
سپردن والدین بهخانه سالمندان با آموزههای قرآن ناسازگار نیست. تعبیریکه در آیه مورد بحث (اسراء، ۲۳) بهکار رفته، یعنی عبارت اگر نزد تو پیر شوند، ما را متوجه میکند که والدین سالخورده باید نزد فرزندان نگهداری شوند. سالمندان نیازمند توجهاند و مایلاند در محیط خانه زندگی کنند.
مژده به فرزند مراقب والدین
امام حسینعلیهالسلام میفرماید: بدانید نیازهای مردم بهسوی شما از نعمتهای خداوند است، از نعمتها خسته نشوید و آن را از خود دور نکنیدکه بهدیگران محوّل میشود. (مستدرکالوسایل، ج۱۲، ص۳۶۹) ای کسانیکه عهدهدار پدر و مادر پیر خود هستید، از این نعمت الهی رویمگردانید و همچنان با تمام وجود بهوالدین خود محبتکرده و در پی رفع نیازهایشان باشید.
راهکار برای والدین در خانه سالمندان
اگر تحت هیچ شرایطی قادر نبودید در منزل از والدین پیر خود نگهداری کنید و آنها را به محلهای در نظرگرفتهشده، سپردید؛ بههیچ عنوان از آنها غافل نشوید هر روز بهدیدنشان رفته و آنها را از محبت خود لبریز کنید. کارهای شخصیشان را خودتان انجام دهید. مثلا والدین را خود بهحمام ببرید و ناخنهایشان را کوتاه کنید و بدست پرستار نسپارید.
پیام شما به ما