بارداری از راه‌های زیادی بدنتان را تغییر می‌دهد و هر چند این تغییرات طبیعی و زیبا هستند؛ اما ممکن است ناخوشایند هم باشند. مثلاً ترک‌های پوستی بارداری. این ترک‌ها معمولاً طی بارداری شروع شده و هم‌زمان با بزرگ‌تر شدن شکم بیشتر و گسترده‌تر می‌شوند، اما طول می‌کشند تا خوب شوند.

مریم مرادیان
جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۲
آیا می‌توان از ترک‌های پوستی بعد از بارداری خلاص شد؟

درست است که دیدن ترک‌های پوستی حس خوبی به شما نمی‌دهد؛ اما باید بدانید که این ترک‌ها علامتی از سازگاری شگفت‌انگیز بدن برای بارداری‌اند و چیزی نیستند که بابت آنها خجالت بکشید. اما بااین‌وجود اگر ظاهر این ترک‌ها را دوست ندارید و به دنبال راه‌حلی برای برطرف‌کردنشان هستید این مطلب را بخوانید.

ترک پوستی یا استرچ‌مارک چیست؟

استرچ‌مارک‌ها در واقع اسکارهایی هستند که وقتی پوست به‌سرعت خیلی کشیده یا شُل می‌شود ایجاد می‌شوند. این ترک‌ها پارگی‌های ریزی در کلاژن و الاستین پوست هستند. استرچ‌مارک‌ها می‌توانند به رنگ صورتی، بنفش، قرمز یا قهوه‌ای روی پوست ظاهر شوند. اغلب خانم‌ها حین سه‌ماهه دوم و سوم بارداری دچار ترک‌های پوستی روی شکم، باسن، بالای ران و یا سینه‌ها می‌شوند. اما عوامل ژنتیکی هم می‌توانند تعیین کنند دچار استرچ مارک شوید یا نه.

آیا ممکن است بعد از بارداری دچار ترک‌های پوستی شوید؟

هر چند ترک‌های پوستی طی بارداری شایع‌اند اما ممکن است بعد از زایمان شما بیشتر متوجه آنها شوید. ترک‌های پوستی روی سینه وقتی شیر در آنها جاری می‌شود ممکن است بیشتر جلوه پیدا کنند. ترک‌های پوستی روی سینه با پُر شدن و باز و بزرگ‌تر شدن مجراهای شیر، آشکارتر می‌شوند و گاهی در جلوی یا کناره‌های سینه خودنمایی می‌کنند.

همچنین بعد از بارداری نیز به دلیل تغییرات طبیعی هورمونی و مصرف قرص ضدبارداری ممکن است ترک‌های پوستی ظاهر شوند.

آیا ترک‌های پوستی بعد از بارداری خوب می‌شوند؟

ترک‌های پوستی اسکارهایی روی پوستتان هستند، یعنی دائمی‌اند. اما بیشتر افراد متوجه می‌شوند بعد از زایمان این خطوط و ترک‌ها محوتر شده و به‌مرورزمان کمتر خود را نشان می‌دهند. تقریباً یک سال طول می‌کشد تا مشخص شود این ترک‌ها تا چه اندازه خودنمایی می‌کنند.

چگونه طی بارداری از ایجاد ترک‌های پوستی پیشگیری کنید؟

خیلی از خانم‌ها می‌خواهند بدانند چگونه می‌توان طی بارداری جلوی ایجاد ترک‌های پوستی را گرفت، اما متأسفانه کار زیادی نمی‌توانید انجام دهید و بالاخره این اتفاق می‌افتد. ترک‌های پوستی در عمق پوست ایجاد می‌شوند، خصوصاً در بافت‌های هم‌بند؛ بنابراین نمی‌توانید با هیچ راهکار موضعی یا درمان خارجی جلوی آنها را بگیرید. ضمناً به دلیل اینکه عوامل ژنتیکی و هورمونی نیز نقش دارند، کنترل چندانی روی ایجاد این ترک‌ها ندارید.

هر چند کرم‌ها و لوسیون‌ها نمی‌توانند در زمان بارداری جلوی ایجاد ترک‌های پوستی را بگیرند اما می‌توانند بعد از بارداری ظاهر این ترک‌ها را کمتر کنند. ترکیباتی مانند ترتینوئین و دیگر رتینوئیدها که از مشتقات ویتامین A هستند می‌توانند به تولید کلاژن روی سطح پوست کمک کرده و از جلوهٔ ترک‌ها کم کننداما روش‌هایی وجود دارند که کمکتان می‌کنند این ترک‌ها کمتر شده یا کمتر دیده شوند. مهم این است که این روش‌ها را پیش از اینکه شکمتان بزرگ شود شروع کنید و در طول بارداری همچنان انجام دهید.

. هر روز کرم یا لوسیون بزنید تا پوستتان مرطوب باشد. ضمناً این کار باعث می‌شود خارش‌های پوستی طی بارداری را تسکین دهید.

. با نوشیدن آب و مایعات فراوان بدنتان را سیراب نگه دارید تا پوستتان هم نرم و منعطف بوده و کمتر ترک بخورد.

. زیاد کافئین مصرف نکنید. کافئین طی بارداری می‌تواند به دلیل کم‌آب‌شدن بدن خطر ترک‌های پوستی را افزایش دهد.

. رژیم غذایی سالمی داشته باشید که شامل انواع مواد مغذی باشد. خوردن غذاهای سالم و حاوی زینک (روی) و پروتئین و ویتامین A و C و D می‌تواند به سلامت پوست کمک کند.

با ترک‌های پوستی بعد از زایمان چه کنید؟

همان‌طور که گفتیم ترک‌های پوستی دائمی‌اند و تنها محوتر می‌شوند. زیرا این ترک‌ها در واقع اسکار هستند و ممکن نیست کاملاً از بین بروند.

یادتان باشد ترک‌های پوستی بارداری، کاملاً نرمال و طبیعی و ناشی از بزرگ و بزرگ‌تر شدن جنینی هستند که در شکم شما رشد می‌کند. بدن شما ناگزیر طی بارداری تغییراتی می‌کند و این دور از انتظار نیست.

بااین‌وجود می‌دانیم که خیلی‌ها این آثار و ترک‌ها را دوست ندارند و می‌خواهند آنها را به حداقل برسانند و ظاهر آنها را بهتر کنند. راهکارهایی برای این هدف وجود دارد که پزشک می‌تواند به شما توصیه کند کدامشان برای شما مناسب‌تر است.

کرم‌ها و لوسیون‌ها

هر چند کرم‌ها و لوسیون‌ها نمی‌توانند در زمان بارداری جلوی ایجاد ترک‌های پوستی را بگیرند اما می‌توانند بعد از بارداری ظاهر این ترک‌ها را کمتر کنند. ترکیباتی مانند ترتینوئین و دیگر رتینوئیدها که از مشتقات ویتامین A هستند می‌توانند به تولید کلاژن روی سطح پوست کمک کرده و از جلوهٔ ترک‌ها کم کنند.

توجه: رتینوئیدها در دوران بارداری و شیردهی منع مصرف دارند

لیزردرمانی

درمان با لیزر می‌تواند محرک تولید کلاژن در پوست و تقویت کشسانی پوست شود. مطالعات نشان داده‌اند که لیزر برای ترک‌های قرمز و سفید مؤثر است، اما نتایج به نوع پوست و شدت ترک‌ها بستگی دارد.

میکرونیدلینگ، میکرودرمابراسیون و هیالورونیک اسید

درمان‌های پوستی دیگر برای ترک‌های پوستی شامل میکرونیدلینگ و میکرودرمابراسیون می‌شوند که محرک تولید کلاژن بوده و کمک می‌کنند استرچ مارک‌ها با بافت‌های پوستی پیرامون یکی شده و محو شوند. استفاده روزانه از هیالورونیک اسید نیز می‌تواند به پیشگیری و درمان ظاهر ترک‌ها کمک کند.

رادیوفرکانسی

درمان با رادیوفرکانسی، امواج انرژی را به پوست می‌فرستد و تولید کلاژن را تحریک می‌کند که نتیجهٔ آن استحکام پوست خواهد بود. درمان رادیوفرکانسی در ترکیب با درمان میکرونیدلینگ می‌تواند امواج انرژی را به لایه‌های عمیق‌تر پوست بفرستد. سوزن به پوست نفوذ کرده و امواج رادیوفرکانسی را رها می‌کند و سبب تحریک تولید کلاژن در لایه‌های عمیق‌تر پوست می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد درمان رادیوفرکانسی می‌تواند ظاهر استرچ مارک‌ها را بهتر کند.

لایه‌برداری شیمیایی

لایه‌برداری شیمیایی شامل به‌کاربردن یک اسید مانند گلیکولیک اسید روی سطح پوست می‌شود. لایه‌بردارهای شیمیایی می‌توانند پوست را عمیقاً لایه‌برداری کرده و تولید کلاژن را تحریک کنند، در نتیجه ترک‌ها محوتر می‌شوند. به‌طورکلی راهکارهای کلینیکی در درمان ترک‌های پوستی تا حدود زیادی مؤثرند.

همهٔ درمان‌های ترک‌های پوستی مناسب تمام انواع پوست نیستند، بنابراین لازم است با متخصص پوست مشورت کنید تا بهترین گزینه را انتخاب نمایید.

برچسب‌ها

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربازدیدها

پربحث‌ها