مطالعه‌ای روی بادام نشان داد مصرف بادام باعث کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. دلیل این اثر، ترکیبی از چربی‌های سالم است خصوصاً چربی‌های تک غیراشباع که کلسترول بد را کاهش می‌دهند.

مریم مرادیان
چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۲
بادام بخورید به این ۱۳ دلیل!

فواید بادام بی‌شمار است. بادام یکی از سالم‌ترین و پُرپروتئین‌ترین آجیل‌هایی است که می‌توانید روی زمین پیدا کنید. در این مطلب به شما می‌گوییم بادام این سوپرفود ارزشمند چگونه به سلامتی شما کمک می‌کند.

تقویت عضلات

به‌طورکلی آجیل منبع فوق‌العادهٔ پروتئین گیاهی است و بادام در جمع آجیل‌ها اهمیت ویژه‌ای از جهت دارای بودن درشت‌مغذی‌ها دارد. یک فنجان بادام ۳۰ گرم پروتئین دارد. پروتئین به ترمیم عضله و عضله‌سازی خصوصاً بعد از ورزش کمک می‌کند. زیرا پروتئین بادام می‌تواند آمینواسیدهای ضروری برای رشد و ریکاوری عضلات را به‌خوبی تأمین کند.

تقویت گوارش

فیبر به تنظیم و سلامت گوارش کمک زیادی می‌کند و ضمناً نقش پری‌بیوتیک را برای باکتری‌های مفید روده دارد، یعنی آنها را تغذیه می‌کند. در نتیجه وضعیت میکروارگانیسم‌ها و تنوعشان تقویت خواهد شد. غذاهای پُرفیبر مثل بادام کمک می‌کنند مدت طولانی‌تری سیر بمانید و سطح قند خونتان بعد از خوردن بهتر تنظیم شود. یک فنجان بادام حاوی تقریباً ۶۴ درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر می‌باشد.

گروهی تحقیقاتی کالجی در لندن مطالعه‌ای را منتشر کرد که دریافته خوردن روزانه یک مشت بادام به مدت چهار هفته، تولید بوتیرات را در افراد افزایش داده بود. بوتیرات یک اسید چرب زنجیره کوتاه است. این اسید چرب موجب بهبود سلامت میکروبیوم روده می‌شود و یک منبع اصلی انرژی برای سلول‌های کولون است. وقتی این سلول‌ها در بهترین حالت خود فعالیت می‌کنند، محیطی ایده‌آل برای تغذیه میکروبیوم روده فراهم می‌شود.

کاهش التهاب

بادام غنی از چربی‌های سالم غیراشباع است (مشابه چربی‌های موجود در زیتون و روغن‌زیتون) و ضمناً چربی اشباع اندکی دارد. این محتوا در ترکیب با پروتئین بادام به معنی کمک به سیر ماندن است.

ضمناً این نوع چربی‌ها مرتبط با بهبود سطح کلسترول و کاهش التهاب در بدن هستند. این چربی‌ها با مهار تولید مولکول‌های التهابی مانند سیتوکین‌ها و ایکوزانوئیدها به تنظیم واکنش‌های التهابی بدن کمک می‌کنند.

تقویت بینایی

یکی از ویتامین‌های محلول در چربی موجود در بادام که آنتی‌اکسیدانی بالقوه است، ویتامین E می‌باشد که کمک می‌کند رادیکال‌های آزاد موجود در بدن از بین بروند. ویتامین E حامی سلامت بینایی، سیستم باروری و پوست است. این ویتامین برای سلامت بینایی مفید است؛ زیرا از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می‌کند. این محافظت کمک می‌کند از عوارض چشمی مرتبط با افزایش سن مثل آب‌مروارید و تباهی لکه زرد پیشگیری شود.

کمک به عملکرد مغز

بادام سرشار از ماده معدنی کمیاب منگنز می‌باشد که برای تشکیل بافت هم‌بند، استخوان، مولفه‌های خون و برخی از هورمون‌ها ضروری است. همچنین منگنز از جهت متابولیسم، تنظیم قند خون و عملکرد مغز نیز اهمیت دارد.

منگنز با کمک به تولید فرارسان‌های عصبی برای عملکرد مغز مفید است و از نورون‌ها در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می‌کند و نقش مهمی در فعالیت آنزیمی لازم برای عملکرد ادراکی ما دارد.

افزایش انرژی

منیزیم یک ماده معدنی است که نقش مهمی در بهبود خواب، سیستم گوارش و تولید انرژی و عملکرد عضلات و اعصاب دارد و بادام دارای مقدار قابل‌توجهی منیزیم است. یک فنجان بادام حاوی ۳۸۶ میلی‌گرم منیزیم است که تقریباً تمام نیاز روزانه بدن به این ماده غذایی ارزشمند را تأمین می‌کند (تقریباً ۹۲ درصد).

منیزیم با کمک به تبدیل غذا به آدنوزین‌تری‌فسفات که منبع اصلی انرژی برای بدن است، سطح انرژی‌تان را بالا می‌برد. منیزیم به عملکرد بهتر عضلات کمک کرده و با تنظیم تعادل الکترولیت‌ها و واکنش‌های آنزیمی که همگی در تولید انرژی دخالت دارند، به رفع خستگی کمک چشمگیری می‌کند.

تقویت سلامت خون

مس یک ماده معدنی ضروری برای فرایندهای بدن مانند جذب آهن و تولید هموگلوبین و گلبول‌های قرمز خون برای ساختن استخوان‌ها و بافت‌های سالم است. مس حامی حفظ یکپارچگی رگ‌ها نیز می‌باشد که منجر به گردش خون بهتر در بدن می‌شود. یک فنجان بادام بیشتر از نیاز روزانه بدن مس دارد (۱۶۳ درصد).

فیبر به تنظیم و سلامت گوارش کمک زیادی می‌کند و ضمناً نقش پری‌بیوتیک را برای باکتری‌های مفید روده دارد، یعنی آنها را تغذیه می‌کند. در نتیجه وضعیت میکروارگانیسم‌ها و تنوعشان تقویت خواهد شد. غذاهای پُرفیبر مثل بادام کمک می‌کنند مدت طولانی‌تری سیر بمانید و سطح قند خونتان بعد از خوردن بهتر تنظیم شود

تقویت استخوان‌ها

بادام منبع خوبی از کلسیم است که یک ماده معدنی ضروری بوده و در بسیاری از فرآورده‌های لبنی مانند شیر و پنیر وجود دارد. کلسیم کمک می‌کند استخوان‌ها قوی و مستحکم بمانند. کلسیم می‌تواند با همکاری فسفر و تشکیل هیدروکسی آپاتیت که ترکیبی مهم برای سختی استخوان‌هاست، سبب حفظ تراکم و استحکام استخوان‌ها شود.

به همین دلیل کمبود کلسیم می‌تواند خطر شکستگی استخوان‌ها و ابتلا به عوارضی مانند پوکی‌استخوان را کاهش دهد و خوشبختانه یک فنجان بادام حاوی ۳۸۵ میلی‌گرم کلسیم می‌باشد و می‌تواند ۳۰ درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم را تأمین کند.

کمک به سلامت دندان‌ها

فسفر نیز شبیه کلسیم منجر به سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها می‌شود و به رشد و ترمیم سلول‌های آنها در بدن کمک می‌کند. فسفر با کلسیم می‌تواند هیدروکسی آپاتیت بسازد که ماده‌ای معدنی بوده و باعث تقویت مینا و عاج دندان می‌شود. یک فنجان بادام دارای بیش از نیمی از نیاز روزانه بدن به فسفر است.

تقویت سیستم ایمنی

بادام سرشار از ترکیبات گیاهی سالم و قدرتمند است، مثل فیتوشیمیایی‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها. این مواد قابلیت کاهش اثرات چربی را دارند. بادام همچنین سرشار از فلاون‌هاست که گروهی دیگر از ترکیبات گیاهی می‌باشند، خصوصاً کوئرستین و کامفرول. هر دوی این مواد در کاهش التهاب در بدن و تقویت سیستم ایمنی بی‌نهایت مؤثرند.

تقویت سلامت قلب

مطالعه‌ای روی بادام نشان داد مصرف بادام باعث کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. دلیل این اثر، ترکیبی از چربی‌های سالم است خصوصاً چربی‌های تک غیراشباع که کلسترول بد را کاهش می‌دهند. منیزیم موجود در بادام حتی می‌تواند فشارخون را کاهش دهد و ازاین‌جهت نیز به سلامت قلب و عروق کمک کند.

پاک‌سازی پوست

بادام می‌تواند با کمک ویتامین E که دارد به پاک‌سازی پوست کمک کند؛ چون ویتامین E آنتی‌اکسیدانی است که از سلول‌های پوست در برابر آسیب‌های اکسیداتیو محافظت می‌کند. چربی‌های سالم موجود در بادام حامی آبرسانی به پوست و حفظ رنگ‌دانه‌ها می‌باشند و خاصیت ضدالتهابی بادام می‌تواند تحریکات پوستی را کاهش دهد. زینک موجود در بادام به تنظیم تولید چربی پوست کمک کرده و منجر به شادابی پوست می‌شود. طبق یافته‌ها، چربی بادام می‌تواند جوش و آکنه را کنترل کند.

تقویت موها

بادام باتوجه‌به داشتن مواد مغذی مانند ویتامین E، بیوتین و منیزیم برای سلامت مو نیز مفید است. ویتامین E از موهای شما در برابر آسیب‌های محیطی محافظت کرده و برای سلامت پوست کف سر مفید می‌باشد.

بیوتین حامی تولید کراتین است و از این طریق ساقه‌های مو را قوی می‌کند. منیزیم باعث بهبود گردش خون در پوست سر می‌شود که نتیجه‌اش کاهش ریزش مو و افزایش رشد موهای جدید است.

بادام دارای سلنیوم است که یک ماده معدنی کمیاب بوده و برای تولید هورمون‌های تیروئید اهمیت دارد. سلنیوم یک مؤلفه مهم برای آنزیم‌هایی به نام سلنوسیستئین است که به تبدیل هورمون‌های غیرفعال تیروئید به نوع فعالشان کمک می‌کند. سلنیوم از غده تیروئید در برابر استرس اکسیداتیو و رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.

راه‌های سالم برای مصرف بیشتر بادام

حالا که دانستید بادام چه خوراکی سالم و پرخاصیتی است، چند نکته را باید به شما یادآوری کنیم. بادام مانند بیشتر آجیل‌های دیگر پُرکالری است و همان‌طور که گفتیم می‌تواند مدت طولانی شما را سیر نگه دارد و جلوی پرخوری‌کردن را بگیرد. پس حواستان به میزان کالری که دریافت می‌کنید باشد.

مسئلهٔ دیگر نمک‌های افزوده شده به بادام است که توصیه می‌کنیم از نوع بدون نمک بادام استفاده کنید.

چند بادام در روز می‌توانید بخورید؟

هر چند بادام خواص بی‌شماری دارد؛ اما همیشه تعادل کلید اصلی است؛ بنابراین می‌توانید با حفظ اندازه از خواص بادام به‌خوبی بهره ببرید. بیشتر کارشناس‌ها توصیه می‌کنند روزانه تقریباً ۲۳ عدد بادام کافی است و میزان مناسبی کالری و مواد مغذی برای بدن تأمین می‌کند.

آیا خیساندن بادام خواص آن را بیشتر می‌کند؟

در برخی از فرهنگ‌ها این باور وجود دارد که باید بادام را بخیسانند؛ چون باعث می‌شود هضم آسان‌تری داشته باشد و دسترسی زیستی مواد مغذی آن بیشتر شود. هر چند تحقیقات در این زمینه محدود است؛ اما خیساندن بادام از میزان فیتیک اسید آن کم می‌کند. فیتیک اسید می‌تواند با بعضی از املاح جفت شده و جذب آنها را کمتر کند.

مواد مغذی بادام خیس‌خورده احتمالاً بهتر جذب بدن می‌شود، راحت‌تر جویده و هضم می‌شود و ممکن است بافت و مزه بهتری داشته باشد.

چه کسانی نباید بادام بخورند؟

افرادی که به بادام آلرژی دارند نباید بادام بخورند. همچنین اگر سنگ کلیه یا مشکلاتی مربوط به اگزالات دارید باید در مورد خوردن یا نخوردن بادام با پزشک مشورت کنید.

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha
  • [placeholder]

پربازدیدها

پربحث‌ها