گزارشی اخیرا از وبسایت زمین منتشر شد که نشان میدهد آلودگی سمی ناشی از معدن کبالت صنعتی در جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) اثرات مخرب انسانی و زیست محیطی دارد. کبالت یک ماده خام حیاتی است که در باتریهای قابل شارژ خودروهای الکتریکی و فناوریهای انرژی تجدیدپذیر استفاده میشود و عمدتاً از کمربند مس و کبالت جنوب جمهوری دموکراتیک کنگو تامین میشود. جهان به کبالت کنگو نیاز دارد، اما انتقال انرژی برای صدها هزار نفر از مردم کنگو که در سایه معادن بزرگ کبالت صنعتی زندگی میکنند، سودی ندارد. آنها نه رانندگی میکنند و نه از یک محیط سالم لذت میبرند. در عوض، گرفتار آلودگی آب هستند که آنها را بیمارتر و فقیرتر میکند.
آلودگی آب
جوامع مورد بازدید گفتند که آلودگی سمی به سلامت آنها آسیب می رساند و پیامدهای مخربی بر اکوسیستمهای محلی و کشاورزی دارد. ساکنان محلی می گویند که آب تمیز کافی برای نوشیدن وجود ندارد، چه رسد به اندازه کافی برای شستشو و بهداشت شخصی، که آنها را مجبور به استفاده از آب آلوده برای نیازهای روزمره خود می کند.
بیماریهای پوستی و مشکلات درمان آن
ساکنان محلی همچنین گفتند که از بیماریهای پوستی معمولی رنج میبرند و به ویژه نگران سلامت فرزندان خود هستند که به نظر می رسد بیشتر تحت تاثیر قرار گرفتهاند. تقریباً همه (۹۹٪) گفتند که بازده محصولات و مزارع به دلیل آلودگی آب به طور چشمگیری کاهش می یابد و تأثیرات شدیدی بر درآمد مردم دارد. علاوه بر این، ۵۹ درصد گفتهاند که مصرف غذای خود را به یک وعده در روز کاهش دادهاند، ۵۹ درصد فرزندان خود را به دلیل کمبود بودجه از مدرسه خارج کردهاند و ۷۵ درصد گفتهاند که دیگر توان پرداخت هزینههای مراقبتهای بهداشتی یا دارویی را ندارند.
آب اسیدی برای ماهیها هم مناسب نیست
یافتههای علمی گزارشهای جوامع محلی را با حداقل ۲۲ مطالعه علمی که نشان می دهد رودخانهها، دریاچهها، نهرها و تالابهای منطقه به شدت توسط فعالیت های معدنی آلوده شدهاند. تحقیقات جدیدی در مورد آبهایی که به گفته جوامع محلی آلوده هستند، انجام دادند. به گفته دانشمندان، نتایج اولیه تجزیه و تحلیل در مارس ۲۰۲۴ نشان داد که پنج آب مورد ارزیابی آنها همگی تحت تأثیر آلودگی صنعتی اسیدی شده قرار دارند. این رودخانهها قادر به میزبانی ماهی نیستند و آب آنها برای سلامت انسان و حیوانات سمی است.
ما بازنده بزرگ معدن هستیم
حداقل ۱۴ مورد آلودگی زیست محیطی سمی قابل توجهی از پنج معدن در سال های اخیر گزارش شده است، از جمله شکسته شدن سد باطله و نشت اسید سولفوریک. جوامع محلی گفتند که معتقدند پاکسازی این نشتها ناکافی بوده است و در بسیاری از موارد، اثرات آلودگی همچنان ادامه دارد. یکی از ساکنان حصار گفت: "ما در محیطی زندگی می کنیم که بیشتر از راه حل، مشکلات را برای ما به ارمغان میآورد. مریض میشویم، آب و خاکمان آلوده است و زمین هایمان را از ما میگیرند.» یکی دیگر از ساکنان می گوید: «ما بازنده بزرگ معدن هستیم. در طول ۵۳ سال زندگیام، تغییرات زیادی دیدهام. این شرکتها فقط برای ثروتمند شدن و مرگ ما آمدهاند»
آمارهای ناشی از آلودگی معادن
۵۶ درصد: زنان با مشکلات زنان و تولید مثلی مانند قاعدگی نامنظم، عفونتهای دستگاه تناسلی، سقط جنینهای مکرر و در برخی موارد، نقصهای مادرزادی مواجه میشوند.
۷۲ درصد: بیماریهای پوستی عود کننده از جمله خارش، لکه ها، بثورات و لکههای سفید روی پوست را به دنبال تماس با آب آلوده را گزارش کردهاند
۵۶ درصد: نگرانیهای جدی خود را در مورد سلامت فرزندان خود ابراز کردند که به گفته آنها، به نظر میرسد که آنها اثرات آلودگی آب را شدیدتر از بزرگسالان تجربه می کنند.
۹۹ درصد: آب آلوده تأثیر منفی بر درآمد میگذارد و آنها را بیشتر به سمت فقر سوق میدهد. به عنوان مثال، ۹۹ درصد از کسانی که به ماهیگیری یا کشاورزی متکی بودند، گفتند که عملکردشان به طور چشمگیری کاهش یافته است. این شامل ماهیهای کمتر و کوچکتر، و پوسیدگی محصولات هنگام آبیاری با آب آلوده بود.
۶۰ درصد : از دست دادن درآمد ناشی از آلودگی آب آنها را مجبور کرده است که فرزندان خود را از مدرسه خارج کنند زیرا دیگر توان پرداخت هزینه های مدرسه را ندارند.
۵۹ درصد: مجبور شدهاند غذای مصرفی خود را به یک وعده در روز کاهش دهند.
۷۵ درصد: قادر به پرداخت هزینههای مراقبتهای بهداشتی یا دارویی در هنگام بیماری نیستند.
معدنِ جنینکش!
مطالعات نشان دادهاند که قرار گرفتن در معرض آلودگیهای ناشی از فعالیتهای معدنی، مانند فلزات سنگین و مواد شیمیایی، میتواند احتمال سقط جنین و عوارض بارداری را افزایش دهد. به عنوان مثال، زنانی که در نزدیکی معادن طلا یا مس زندگی میکنند، ممکن است در معرض خطر بالاتری برای بارداریهای ناکام و توانایی باروری پایین قرار داشته باشند به این صورت که آلایندههای ریز ناشی از استخراج معادن در دیواره عروق؛ التهاب ایجاد میکند و باعث عدم انتقال اکسیژن میشود، در نتیجه احتمال سقط جنین را بالا میبرد که علاوه بر تبعات جسمانی مادر، مشکلات روانی برای خانواده را به همراه دارد، همچنین آلایندهها، میتوانند از سطح خونی به مغز جنین برسند و بر روی رشد ذهنی، عملکردی و هوشی او اثر داشته باشند.
از بیماریهای تنفسی تا مشکلات پوستی!
آلودگی هوای ناشی از گرد و غبار و ذرات معلقی که از فعالیتهای معدنی به وجود میآید، میتواند منجر به انواع بیماریهای تنفسی، مانند آسم، برونشیت و دیگر بیماریهای مزمن ریه شود. افرادی که در نزدیکی معادن زغالسنگ زندگی میکنند، ممکن است با این گونه مشکلات مواجه شوند. تماس با مواد شیمیایی، گرد و غبار و فلزات سنگین میتواند باعث بروز مشکلات پوستی، حساسیت و بیماریهای پوستی مانند اگزما شود.
پیام شما به ما