تبلیغات وایبری

فعالیت شبکههایی مانند وایبر مستقل از نوع سیمکارت است و خیلی به سیمکارت ارتباط ندارد. برای یک شبکه مانند وایبر خیلی تفاوت ندارد که در گوشی هوشمند شما سیمکارت همراه اول و یا ایرانسل قرار داده شده باشد و از نظر آن شرکت، هر کاربری میتواند یک دریافت کننده پیام باشد.
اما این که چه اتفاقی میافتد که تنها برای مشترکان یک اپراتور خاص این پیامها ارسال میشود موضوعی است که به نظر میرسد به هیچ عنوان به خود اپراتور ارتباطی ندارد.
اکنون شرکتهای مختلف میتوانند با استفاده از نرم افزارهای متعدد به ارسال پیامهای انبوه از طریق وایبر بپردازند. البته زمانی که این پیامها به دست کاربران میرسد، این گونه به نظر میرسد که شماره ارسال کننده آنها از ایران نیست اما به هر حال قطعا این پیام ها از سوی یک تیم ایرانی ارسال میشوند و همان طور که اشاره شد، انجام این کار با بهرهگیری برخی نرم افزارهای خاص به راحتی میسر است و این موضوع کار عجیبی به شمار نمیرود.
برخی دیگر از کارشناسان میگویند بی شک اتفاقی که افتاده ربطی به اپراتور ندارد چرا که همین حالا اگر فردی در ایران یک کارت اعتباری تهیه کند به راحتی می تواند از طریق برخی نرمافزارها و شبکههای موبایلی با هزینهای معادل پنج تا شش دلار امکان بهرهمندی از یک شماره خارجی داشته باشد و بعد با استفاده از این شماره ها در فضای وایبر به ارسال پیامهای تبلیغاتی برای مشترکان بپردازند. در این شرایط اگرچه ممکن است افراد فکر کنند که شماره متعلق به یک کشور خارجی است اما این روند از طریق برخی افراد یا شرکتهای داخلی صورت گرفته و پیامها از داخل کشور ارسال می شوند.
راههای خلاصی از پیامکهای تبلیغاتی
تشکیل کمیتهای زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای ساماندهی پیامکهای ارسالی به کاربران خبری بود که هفته گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اعلام کرد. موضوع ساماندهی پیامکهای ارسالی به کاربران به داستان مزاحمتهای پیامکهای تبلیغاتی بازمیگردد. پیامکهایی که حالا به میهمانان ناخواسته تلفن همراه اکثر کاربران کشور تبدیل شده و مسدود کردن (block) یا مطرح کردن شکایت به مراجع ذیربط نیز تاکنون باعث کاهش ارسال اینگونه پیامکها به کاربران نشده است. حالا اما با تصویب کلیات سیاستهای ساماندهی خدمات پیامکی ارزش افزوده و پیامک انبوه در بیست و یکمین جلسه شورای عالی فضای مجازی کشور، وزارت ارتباطات این وعده را داده که کاربران بزودی از دست این مزاحمان ارتباطی خلاص میشوند.
براساس آمارهای منتشر شده از سوی مرکز توسعه فناوری اطلاعات، روزانه بالغ بر ۲۰ میلیون پیامک تبلیغاتی به مشترکان تلفن همراه ارسال میشود که اغلب آنها مورد نیاز مخاطبان شان نیست و همین امر باعث اعلام شکایتهای بسیاری از سوی کاربران شده است. براساس این آمار، در بازه زمانی شش ماهه دوم سال ۹۲ بالغ بر ۱۴ هزار مورد شکایت از پیامکهای انبوه و تبلیغاتی به این مرکز ارائه شده است. همچنین وزارت ارتباطات آمار شکایت به سامانه ۱۹۵ را روزانه حدود ۴۰۰ مورد اعلام کرده که بخشی از این شکایتها مربوط به پیامکهای انبوه و تبلیغاتی است.
شاید افزایش روبهرشد این پیامهای تبلیغاتی باعث شد تا هفته پیش شورای عالی فضای مجازی طرح کلیات سیاستهای ساماندهی خدمات پیامکی ارزش افزوده و پیامک انبوه در شبکههای ارتباطی را تصویب کند.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درخصوص طرح ساماندهی پیامکهای انبوه تلفنهمراه میگوید: «تاکنون جلسات متعددی برای حل این موضوع برگزار شده است تا در نهایت در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی، آییننامه پایش پیامکهای انبوه و پیامکهای تبلیغاتی تصویب شد و بر این اساس مصوب شد تا کارگروهی با مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضویت 9 دستگاه، برای پایش محتوا در ارائه خدمات پیامکی ارزش افزوده و پیامک انبوه در شبکههای ارتباطی تشکیل شود.» به گفته وی همچنین مقرر شدهاست تا گزارش عملکرد این کارگروه هر شش ماه یک بار به دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی ارائه شود. وزیر ارتباطات تأکید میکند که براساس این مصوبه ارائهکنندگان خدمات ارتباطی باید امکان فعالسازی یا غیر فعال کردن دریافت پیامکهای انبوه را برای کاربران فراهم کنند و هر گونه فعالیت برای ارائه خدمات محتوایی پیامکی نیز در چارچوب قوانین و مقررات کشور و با دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امکانپذیر خواهد بود. وزیر ارتباطات با اشاره به وظیفه کمیته تشکیل شده که مسئولیت آن بر عهده وزارت فرهنگ است میافزاید: «کمیتهای که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده پیامکهایی را که برای کاربران ارسال میشود ساماندهی میکند و دستورالعملهای این کمیته مشخص میکند پیامکهایی که کاربران مایل به دریافت آن نیستند، برای آنها ارسال نشود».

مزاحمتهای وایبری
اما دامنه مزاحمت پیامکهای تبلیغاتی تنها محدود به اپراتورهای تلفن همراه نمانده است. چرا که اگر از کاربران نرمافزارهای پیام رسان اینترنتی باشید حتماً با انواع پیامهای تبلیغاتی مانند برنده شدن در قرعهکشی، کمک به افراد نیازمند با خرید شارژ و... روبه رو شدهاید. پیامکهایی که اکثر آنها نیز غیرواقعی و تنها در راستای اهدافی مانند کلاهبرداری و سوءاستفاده از کاربران این شبکهها ارسال میشود.
در حالی که راههایی برای مقابله با پیامکهای انبوه از طریق شبکه تلفنهمراه وجود دارد اما در حال حاضر هیچ راهحلی برای جلوگیری از ارسال پیامکهای غیرواقعی در شبکههای اجتماعی همراه وجود ندارد. محمود واعظی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت ارتباطات برنامهای برای ساماندهی محتوای شبکههای اجتماعی همراه دارد یا خیر میگوید: «این شبکهها از طریق اپلیکیشنهای مخصوصشان دریافت میشوند و داستان شان با پیامکهای انبوه از طریق تلفن همراه متفاوت است، چرا که کاربران با خواست خودشان به این اپلیکیشنها دسترسی دارند و در صورت ایجاد مزاحمت به کمک این اپها میتوانند آنها را از روی گوشی خود پاک کنند.»
در همین زمینه نعناکار، کارشناس ارشد حقوقی در حوزه فناوری اطلاعات، اعلام میکند که زمان نصب این اپها روی گوشی یا تبلت کاربران یک گواهی یا جواز پیمان را قبول میکنند که در این گواهی طراحان اپ هشدار دادهاند که اگر تمایل به استفاده از خدمات این اپ را دارید، پس بخشی از اطلاعات شما در اختیار شرکای تجاری ما قرار میگیرد. یعنی قبل از استفاده از امکانات اپلیکیشن در خصوص ارسال پیامکهای تبلیغاتی هشدار داده شده است.» وی در ادامه میافزاید: «متأسفانه در کشور ما به جای استفاده از چنین اپهایی در راستای تعامل، در راستای تهاجم استفاده میشود در نتیجه چون صاحبان این اپلیکیشنها در ایران نمایندگی ندارند، کاربران ایرانی نمیتوانند هنگام مزاحمت از طریق این شبکههای اجتماعی تلفن همراه شکایت خود را به آنها مطرح کنند.» این وکیل دادگستری تأکید میکند که در این زمینه و به دلیل مشکلات تحریمی و نبود پشتیبان قانونی از سوی شرکت خارجی، هیچ کار خاصی نمیتوان انجام داد.
فرآوری: زهرا فرآورده
بخش ارتباطات تبیان
منابع: ایسنا/ مهر
مطالب مرتبط:
تبلیغات به سبک وایبر