معابر شهر برای تردد شهروندان سالم هم مناسب نیست، چه برسد برای معلولان و ناتوانان جسمی! با نگاهی اجمالی به شهر متوجه می شویم کارهای کمی برای بهتر شدن فضای تردد معلولان انجام شده است. سال هاست درباره مناسب سازی معابر برای عبور معلولان و جانبازان صحبت می شو

تردد معلولان و جانبازان در شهرها همچنان با سختی همراه است
شهر زیر پای معلولان هموارنیست!
معابر شهر برای تردد شهروندان سالم هم مناسب نیست، چه برسد برای معلولان و ناتوانان جسمی! با نگاهی اجمالی به شهر متوجه میشویم کارهای کمی برای بهتر شدن فضای تردد معلولان انجام شده است.
بخش اجتماعی تبیان
سالهاست درباره مناسبسازی معابر برای عبور معلولان و جانبازان صحبت میشود ولی در عمل نمود بیرونیای از این حرفها دیده نمیشود! كشوری كه علاوه بر معلول، تعداد زیادی جانباز و ناتوان جسمی را در خود جای داده، چه امكاناتی برای ارایه خدمات بهتر به این قشر وجود دارد، آن هم در شرایطی كه مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر تاكید دارند كه معابر شهر حتی برای تردد شهروندان سالم هم مناسب نیست!؟
سازمان زیبا سازی شهرداری به عنوان سازمان مستقیم كه با این موضوع درگیر است بارها تاكید كرده است كه این سازمان نسبت به مناسب سازی امكانات و معابر برای معلولان و جانبازان توجه داشته است و برای اثبات این ادعا بارها گفتهاند «میدانیم در معابر، امنیت كافی وجود ندارد؛ قسمتی از آن همیشه دستانداز دارد و بخش دیگر گرفتار مصالح و ... است، تازه اگر هم سالم باشد توسط موتورسواران امنیت خود را از دست میدهد. سیاستی كه ما در پیادهروسازی دنبال میكنیم، این است كه پیادهروها را برای معلولان، جانبازان و حتی نابینایان مناسبسازی كنیم.»اما همه مشكلات معلولان و ناتوانان جسمی پیاده روهای شهر نیست. معلولان بهعنوان قشر آسیبدیده از بسیاری مواهب محرومند و به دلایل ناایمنی و نیاز به توان و قدرت جسمانی برای ظاهر شدن در اجتماع و انجام كارهای روزمره، انزوا را برگزیدهاند.
متاسفانه معابر شهری فعلی ما اجازه تردد به افراد معلول را آنگونه که باید نمیدهد و واقعیت این است كه افراد معلول نمی توانند بهراحتی برنامههای خود را انجام دهند
نبود امكانات مناسب برای تسهیل گذران امور روزمره معلولان كه ناشی از نبود دوراندیشی و توجه به نیازهای آنان است، موجب بروز مشكلات فراوان برای آنها شده است. ناهمواریهای فراوان در سطح شهر خصوصا پیادهروها، پلههای فراوان و پشت سر هم در اماكن عمومی، حفرههایی كه بهمنظور كابلكشی و ... حفاری شده و برای پر كردن آنها اقدامی صورت نگرفته، داربستهای فلزی كه بهمنظور ساختوساز در پیادهرو نصب شده، جویهای آبی که در فواصل زیادی پل دارند و بسیاری از موارد دیگر، از بزرگترین معضلات تردد معلولان (خصوصا نابینایانی كه از عصا استفاده میكنند) است.
نبود وسیله نقلیه مناسب برای معلولان
دبیرکل کانون معلولان شهر تهران اوایل امسال با اشاره به دشواری استفاده معلولین از وسایل حملونقل عمومی برای معلولان گفت: تعداد و کرایه اتومبیلهای جابهجایی معلولان متناسب با توان و قدرت مالی آنها نیست. ترانه میلادی درباره مشکلات تردد معلولان در سطح شهر گفت: علاوه بر اینکه به دلیل مناسبسازی نشدن معابر، معلولان دسترسی مناسبی به خدمات راهبری شهری مانند اتوبوسهای BRT و مترو ندارند بلکه خود این وسایل نیز مناسب شهروندان دارای معلولیت نیست. وی افزود: استفاده از مترو ویا اتوبوس در بسیاری از موارد برای معلولان آسیبزا بوده و حتی منجر به فوت یا آسیبدیدگی شدید جسمی آنها شده است، بنابر این معلولان ترجیح میدهند از ونها و اتوبوسهای مناسبسازی شده استفاده کنند. میلادی ادامه داد: طی آماری که گرفتیم ایستگاههای مترو از استاندارد لازم برای شهروندان معلول برخوردار نیست. حتی در برخی ایستگاهها دسترسی معلولان بهطورکلی غیرممکن است. میلادی گفت: در گذشته تنها سامانه حمل و نقلی از سوی بهزیستی به معلولان خدمات میداد اما به دلیل شکایت معلولان از کیفیت و هزینههای بالای آن به تازگی شهرداری سامانه جدیدی را راه اندازی کرده است. هرچند که کیفیت اتوبوس و ونهای این سامانه خوب است اما تعداد آنها کافی نیست.
قوانینی که اجرا نمیشوند!
کارشناس دبیرخانه ستاد مناسبسازی معابر کشور دی ماه سال گذشته گفت: تاکنون وضعیت شهرسازی در کشور به گونه مناسبی جهت تردد معلولان و افراد جامعه هدف نبوده است. مناسبسازی شهری برای استفاده افراد کمتوان بهرغم دارا بودن مصوبه قانونی نیاز به الزام اجرایی دارد. او ادامه داده: تردد آسان و بدون مانع برای این افراد هدف عمده مناسبسازی شهری است که در سازمان بهزیستی به لحاظ جایگاه قانونی که در احقاق حقوق معلولان داریم و به استفاده ماده 10 آییننامه اجرایی ماده 2 قانون جامع حمایت از حقوق معلولان موظف به گزارشگیری مناسبسازی شهری را به صورت سالانه از دستگاههای اجرایی اخذ هستیم تا پس از تنظیم به هیئت وزیران ارایه دهیم. موسیزاده با بیان اینکه مناسبسازی شهری جامع شمول بوده و کاربرد استفاده از آن برای همه آحاد مردم در جامعه است افزود: افراد جامعه اعم از معلولان، سالمندان، زنان باردار، کودکان و برخی از افرادی که در مقاطعی دچار بیماری شده و از نظر تردد با مشکل مواجه میشوند نیازمند مناسبسازی شهر هستند.
تشكیل كارگروه معلولان در شورای شهر تهران
یک عضو شورای شهر تهران با انتقاد از مناسب نبودن ایستگاههای مترو برای تردد معلولان، گفت: یک معلول همان حق و حقوقی را دارد كه یک شهروند سالم دارد و بنابراین ایستگاههای مترو باید برای معلولان مناسبسازی شوند. مجتبی شاکری به مهر گفته است: باید امکانات و دسترسی های شهری را طوری در اختیار مردم قرار داد که همه معلولان از این امکانات مانند مردم عادی بتوانند استفاده کنند اما این امکانات در ایستگاههای مترو در حال حاضر بسیار محدود است.
ناهمواریهای فراوان در سطح شهر خصوصا پیادهروها، پلههای فراوان و پشت سر هم در اماكن عمومی، حفرههایی كه بهمنظور كابلكشی و ... حفاری شده و برای پر كردن آنها اقدامی صورت نگرفته، داربستهای فلزی كه بهمنظور ساختوساز در پیادهرو نصب شده، جویهای آبی که در فواصل زیادی پل دارند و بسیاری از موارد دیگر، از بزرگترین معضلات تردد معلولان (خصوصا نابینایانی كه از عصا استفاده میكنند) است
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه پروژههایی که در شهر افتتاح می شود باید دسترسی معلولان در آن دیده شده باشد، خاطرنشان کرد: متاسفانه معابر شهری فعلی ما اجازه تردد به افراد معلول را آنگونه که باید نمیدهد و واقعیت این است كه افراد معلول نمی توانند بهراحتی برنامههای خود را انجام دهند. وی با بیان اینکه درباره مناسب سازی ساختمانها و پروژههای شهری برای معلولان دستورالعمل داریم، تصریح کرد: در ساخت فضاهای شهری، از ایستگاه های مترو باید موضوع مناسبسازی این فضاها برای استفاده معلولان در نظر گرفته شود. شاکری در خصوص توجه شورای شهر تهران به معلولان نیز گفت: تشكیل كارگروه معلولان در شورای شهر تهران هم به منظور است تا مصوبات و برنامههایی که در شورا انجام میشود، به طور جدی پیگیری شود. شورای چهارم نسبت به معلولان نگاه ویژه ای دارد و تا حد ممکن پیگیر رعایت حقوق معلولان هستند.باید دید این کارگروه قرار است چه کارهایی برای معلولان انجام دهد. قوانین که به جایی نرسیدند!
منبع : روزنامه حمایت