نظارت و کنترل آموزشی

یکی از وظایف اساسی مدیران آموزشی نظارت و کنترل بر امور و جریان های آموزشی در مدرسه است. معمولاً اصطلاحات نظارت و کنترل با هم مورد استفاده قرار می گیرند. عده ای از صاحب نظران نیز معتقد به جدائی دو مفهوم هستند.
گاهی اوقات از کلمه نظارت، معنی نظارت و کنترل و از مفهوم کنترل، معنی نظارت و کنترل ادراک می شود. به هر حال، اگر چه هر یک از اصطلاحات نظارت و کنترل دارای معانی متفاوتی هستند، اما در عین حال کاملاً به هم مربوط و وابسته هستند.

تعریف فوق، از دو قسمت تشکیل شده است:
قسمت اول آن مربوط به کسب اطلاعات از طریق مشاهده و بررسی وضع موجود و تعیین پیشرفت کارها با مقایسه با وضع مطلوب است که نظارت نامیده می شود.
قسمت دوم تعریف به معنی بازگردانیدن سیستم آموزشی به شکل درست و مطلوب آن از طریق کارهای تصحیح کننده است که یک جریان عملیاتی و اجرائی می باشد.
پس به طور کلی، نظارت یک امر مشاهده ای و پژوهشی است که در نهایت به کسب اطلاعات از وضع موجود و مقایسه آن ها با شکل مطلوب منجر می شود. چنان چه در مقایسه با وضع مطلوب، انحراف یا مشکلی مشاهده شود، با اعمال کنترل، مدرسه به وضع درست مورد نظر بر می گردد. چه بسا به علت عدم مشاهده انحراف، نیاز به کنترل و تصحیح عملیات نباشد.
بنابراین، نظارت مقدم بر کنترل و به عبارتی مهم تر از آن می باشد، به همین دلیل با نظارت های درست و مستمر، شاید به اعمال کنترل نیازمند نباشیم.
نظارت و کنترل چهار مرحله اساسی به شرح زیر دارد:

برگرفته از کتاب رهبری و مدیریت آموزشی – نوشته دکتر سید محمد میر کمالی
مرکز یادگیری سایت تبیان - تجمیع: شکوفه باصری