امروزه خیلی از افراد با هدف کاهش وزن سراغ داروهای کاهنده اشتها می‌روند تا با کمک آنها، این فرایند را شروع کنند. در این مطلب نگاهی می‌کنیم به مزایا و معایب مصرف داروهای کاهش‌دهنده اشتها، چه آنهایی که در کوتاه‌مدت بی‌ضررند و چه آنهایی که نباید سراغشان بروید.

مریم مرادیان
جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۸
تأثیر داروهای کاهنده اشتها بر بدن

شیوه‌ای که به شما کمک می‌کند سالم بمانید، کاهش وزن تداوم پذیر است:

. اهداف کاهش وزنتان قابل‌دسترس و متناسب با شرایطتان باشد

. عادت‌های بد را شناسایی کرده و ترک کنید

. انگیزه‌های شخصی‌تان را پیدا کنید

. عادات سالم غذایی در پیش بگیرید

. روتین ورزشی روزانه داشته باشید

امروزه خیلی از افراد با هدف کاهش وزن سراغ داروهای کاهنده اشتها می‌روند تا با کمک آنها، این فرایند را شروع کنند. در این مطلب نگاهی می‌کنیم به مزایا و معایب مصرف داروهای کاهش‌دهنده اشتها، چه آنهایی که در کوتاه‌مدت بی‌ضررند و چه آنهایی که نباید سراغشان بروید.

داروهای کاهنده اشتها چه هستند؟

داروهای کاهنده اشتها که به آنها قرص‌های رژیمی نیز می‌گویند، نوعی داروی کاهش وزن هستند که بر تمایل مغز به خوردن اثر می‌گذارند. این ابزار کمکی برای کاهش وزن، هوس‌ها و میل‌های غذایی را به طور مؤثر کاهش می‌دهد یا کمکتان می‌کند زودتر با خوردن مقدار کمتری از غذا سیر شوید. در نتیجه شما کمتر می‌خورید، کالری کمتری دریافت می‌کنید و وزن کم خواهید کرد.

اگر شاخص توده بدنی‌تان بالا باشد و مشکلات مرتبط با وزن بالا در سلامتی‌تان داشته باشید، پزشک ممکن است داروی کاهنده اشتها برایتان تجویز کند. اگر شرایط زیر را داشته باشید احتمالاً پزشک ابتدا یک دوره کوتاه‌مدت داروی کاهش‌دهنده اشتها برایتان تجویز می‌کند:

. چاق محسوب شوید (BMI ۳۰ یا بالاتر)

. BMI تان ۲۷ یا بیشتر باشد و مشکلاتی مرتبط با وزن در سلامتی داشته باشید

عوارض مرتبط با وزن که باعث می‌شوند پزشک داروی کاهنده اشتها برایتان تجویز نماید شامل مقاومت به انسولین، دیابت نوع دوم، فشارخون بالا، کلسترول بالا، آپنه خواب و مفصل درد مزمن می‌شود.

آیا داروهای کاهش اشتها برای سلامتی مضرند؟

افرادی که برای کمک به روند کاهش وزن خود از داروهای کاهش‌دهنده اشتها استفاده می‌کنند (همراه با تغذیه سالم و ورزش منظم)، در عرض ۱۲ ماه می‌توانند به طور متوسط ۹ درصد از وزن خود را کم کنند. تحقیقات نشان می‌دهد وقتی مصرف این داروها با مداخلاتی در سبک زندگی همراه باشد منجر به کاهش وزن بیشتری خواهد شد تا اینکه فقط تغذیه سالم و ورزش منظم به کار گرفته شود.

هر چند این داروها تأییدیه سازمان غذا و دارو را دارند و اگر طبق توصیه پزشک مصرف شوند مؤثر و بی‌ضررند اما اگر طبق تجویز و دستور پزشک استفاده نشوند می‌توانند مشکل‌ساز باشند. داروهای کاهنده اشتها در شرایط زیر، بیشتر احتمال دارد خطراتی برای سلامتی داشته باشند:

داروهای کاهش اشتها می‌توانند با یک سری از داروهایی که برای درمان و کنترل بیماری‌ها تجویز می‌شوند تداخل داشته باشند. اگر شما بیماری قلبی، فشارخون کنترل نشده، آب‌سیاه، تیروئید پرکار، بیماری کبدی یا سابقه هر نوع اختلال خوردن دارید، نباید داروی کاهش اشتها مصرف کنید. استفاده طولانی‌مدت (بیشتر از ۱۲ هفته)

. مصرف قرص‌های رژیمی بدون نسخه بدون درنظرگرفتن تداخلات دارویی

. تداوم مصرف داروی کاهش وزن باوجود مواجهه با عوارض جانبی دردسرساز

داروی کاهش وزن حتماً باید زیر نظر پزشک مصرف شود. پزشک می‌تواند خیال شما را راحت کند که این دارو با سایر داروهایی که احتمالاً مصرف می‌کنید تداخلی ندارد و اینکه بهترین دارو متناسب با نیازهای شما چیست، چه مدت زمانی باید دارو مصرف کنید (بیشتر از ۱۲ هفته نیست و معمولاً ۳ تا ۶ هفته توصیه می‌شود) و وضعیت شما را از جهت عوارض جانبی دارو کنترل کرده و تغییرات لازم را اعمال می‌کند.

آیا داروهای کاهش اشتها می‌توانند عوارض جانبی داشته باشند؟

این داروها نیز مانند هر داروی دیگری می‌توانند عوارض جانبی داشته باشند. ناخوشایندترین عوارض جانبی مرتبط با داروهای کاهش وزن شامل موارد زیر می‌شود:

. یبوست، تهوع یا استفراغ

. خستگی، سردرد یا سرگیجه

. خشکی دهان یا تغییراتی در چشایی

. سرفه‌های مداوم و بی‌دلیل

. مشکلات خواب یا بی‌خوابی که قبلاً وجود نداشته

این عوارض جانبی ممکن است خفیف و موقتی و یا شدید و ادامه‌دار باشند. در این شرایط پزشکتان می‌تواند داروی کاهش وزن دیگری به شما توصیه کند.

اگر دچار عوارض جانبی نادر و جدی مانند افزایش ضربان قلب یا فشارخون شدید، یا علائم آسیب کبدی مانند زردی را داشته باشید، پزشک دستور قطع مصرف دارو خواهد داد.

چه کسانی نباید داروی کاهش اشتها مصرف کنند؟

داروهای کاهش اشتها می‌توانند با یک سری از داروهایی که برای درمان و کنترل بیماری‌ها تجویز می‌شوند تداخل داشته باشند. اگر شما بیماری قلبی، فشارخون کنترل نشده، آب‌سیاه، تیروئید پرکار، بیماری کبدی یا سابقه هر نوع اختلال خوردن دارید، نباید داروی کاهش اشتها مصرف کنید.

همچنین اگر داروی ضدافسردگی و ضداضطراب مصرف می‌کنید نباید داروی کاهش اشتها مصرف کنید. بعضی از داروهای کاهش اشتها علاوه بر تداخلات دارویی ممکن است ریسک افکار خودکشی را در افرادی که افسردگی و اضطراب دارند افزایش دهند.

کلام آخر

اگر داروهای کاهش اشتها توسط پزشک تجویز شوند و همراه با چکاپ‌های منظم باشند می‌توانند مؤثر بوده و کمترین عوارض جانبی را داشته باشند.

برچسب‌ها

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربازدیدها

پربحث‌ها