
امامت غيبت ظهور و قيام حضرت مهدي (عج ) از موضوعاتي است كه همواره در قرآن و سنت پيامبر و انديشمندان اسلامي بيان شده و دانشمندان شيعه و سني در اين باره كتاب هاي زيادي نوشته اند و مفسران با توجه به آيات و احاديث موضوع ظهور امامت غيبت و قيام حضرت مهدي (عج ) را بيان و تفسير كرده اند. از جمله ديدگاه هاي معتبر درباره انتظار فرج عبارت اند از :
ديدگاه قرآن
1 ـ (و يقولون لو لا انزل عليه آيه من ربه ي فقل انما الغيب لله فانتظروا اني معكم من المنتظرين ).و مي گويند : چرا از سوي پروردگارش معجزه اي بر او نازل نمي شود. بگو : آگاهي از غيب خاص خداوند است پس انتظار بكشيد من نيز همراه شما از منتظران خواهم بود. »
شيخ صدوق (ره ) مي گويد : امام صادق (ع ) غيبت را در اين آيه تاويل به امام زمان (عج ) كرده است .
2 ـ (اعلموا ان الله يحي الارض بعد موتها قد بينا لكم الايت لعلكم تعقلون ).
« بدانيد كه خداوند زمين را پس از پژمردنش زنده مي دارد. به راستي كه آيات را براي شما به روشني بيان كرديم باشد كه تعقل كنيد. »
شيخ طوسي (ره ) در كتاب الغيبه از ابن عباس روايت مي كند كه در تفسير اين آيه گفت :
خداوند زمين مرده را بعد از بيدادگري اهلش به وسيله ظهور حضرت مهدي (عج ) اصلاح مي كند.
3 ـ (ولنبلونكم بشي من الخوف و الجوع و نقص من الامول و الانفس و الثمرت و بشرالصبرين )
« و همواره شما را به نوعي از ترس و گرسنگي و زيان مالي و جاني و كمبود محصول مي آزماييم . و (اي پيامبر) صابران را نويد بده . »
در ينابيع الموده چنين آمده : پيش از ظهور حضرت مهدي (عج ) علامات و نشانه هاي الهي وجود دارد براي مردمي كه ايمان آورده اند.
4 ـ (ان يمسسكم قرح فقد مس القوم قرح مثله و تلك الايام نداولها بين الناس وليعلم الله الذين آمنوا و يتخذ منكم شهدا والله لايحب الظلمين ).
اگر آسيبي به شما رسيده باشد به آن قوم نيز آسيبي همانند آن رسيده است و اين روزگار (براي عبرت ) در ميان مردم مي گردانيم و تا خداوند مومنان را معلوم بدارد و از شما گواهاني بگيرد و خدا ستم كاران را دوست ندارد.
در تفسير البرهان آمده : از روز پيدايش جهان دو نيروي رحماني و شيطاني حكومت مي كرده ولي در عهد حضرت مهدي (عج ) تنها يك حكومت الهي درجهان حكومت مي كند.
5 ـ (ولقد كتبنا في الزبور من بعد الذكر ان الارض يرثها عبادي الصلحون ).
« و به راستي در زبور پس از تورات نوشته ايم كه زمين را بندگان شايسته من به ارث مي برند. »
در زبور كنوني كه ملحق به تورات موجود است چنين آمده :
صالحان وارث زمين خواهند بود و در آن تا ابد سكونت خواهند كرد.
6 ـ (و من اظلم ممن منع مسجدالله ان يذكر فيها اسمه و سعي في خرابها اولئك ما كان لهم ان يدخلوها الا خائفين لهم في الدنيا خزي و لهم في الاخره عذاب عظيم ).
« و كيست ستم كارتر از كسي كه نگذارد نام خداوند در مساجد ياد شود و در ويراني آن بكوشد آنان را معنا ندارد جز اين كه ترسان لرزان پا به درون آن ها بگذارند در دنيا خفت و خواري و در آخرت عذابي بزرگ در پيش دارند. »
سيوطي در الدرالمنثور از ابي جرير اسدي نقل مي كند :
مراد از ذلتي كه نصيب ستم گران در دنيا مي شود روزي است كه مهدي (عج ) حكومت را به دست مي گيرد.
روايات و احاديث
ابونعيم اصفهاني از عبدالرحمان بن عوف روايت مي كند كه پيامبراكرم (ص ) فرمود : در زماني كه روزگار نامساعد است خداي بزرگ مردي از دودمان ما برمي انگيزاند كه او عدالت را در زمين گسترش مي دهد و مال و ثروت را در اختيار مردم مي گذارد.در سنن ابن داود آمده كه حضرت علي (ع ) از پيامبر(ص ) نقل كرده : « اگر تنها از روزگار يك روز باقي بماند خداي متعال مردي از اهل بيت من مبعوث مي كند تا جهان را پر از عدل و داد كند پس از آن كه جور و ظلم دنيا را فرا گرفته باشد » .
در ينابيع الموده آمده است كه اميرالمومنين (ع ) فرموده :
« هنگام ظهور حضرت مهدي پرچم پيامبر(ص ) را در دست دارد و دولت احمدي تشكيل مي دهد و با شمشير قيام مي كند. او گفتاري راست دارد و زمين را با نيروي الهي زنده مي كند و براي بهره برداري آماده مي كند و سنن و احكام اسلام را زنده مي كند.»
ابوخالد كابلي روايت مي كند كه روزي خدمت امام چهارم شرف ياب شدم و از ايشان درباره اولي الامر سئوال كردم حضرت با كمال صراحت اولي الامر را معرفي فرموده و از اميرالمومنين (ع )شروع كرد و اسامي ائمه رايك به يك برشمرد تا به مهدي رسيد و سپس در جواب كابلي كه گفت سرانجام چه خواهد شد فرمود : غيبت او ادامه پيدا مي كند و مردمي كه در عصر غيبت زندگي مي كنند امامت امام دوازدهم را تاييد و قبول مي كنند و با كردار نيك خود انتظار فرج او را دارند و آن هابر مردم ساير اعصار برتري خواهند داشت زيرا آن ها در راه خداشناسي و معارف الهي آن قدر پيشرفت نموده و مورد توجهات الهي قرار گرفته اند و خرد و بينش آن ها آن قدر اوج گرفته كه در زمان غيبت چون زمان حضور درك مي كنند و به حق مي رسند .
منبع : سراج نت


