با يک کليک کتاب بخريد
کتابفروشيهاي مجازي ميتوانند بخشي از مشکلات ما در حوزه کتاب را برطرف کنند.

اولين کتابفروشي مجازي دنيا کار خود را در سال 1995 توسط يک کتابفروش انگليسي آغاز کرد. اين کتابفروش با توجه به ظرفيتهاي بالاي دنياي مجازي تصميم گرفت بزرگترين کتابخانه مجازي دنيا را راهاندازي کند. او نام بزرگترين رود دنيا، يعني آمازون را روي کتابفروشي مجازياش گذاشت
الان حدوداً چهار سال ميشود که فرآيند خريد کتاب با يک کليک شروع شده است. در حالي که بازار کتاب فروش چنداني نداشت اما سايتهاي اينترنتي عرضهکتاب روز به روز با مخاطبان بيشتري روبهرو ميشوند. در يک سال گذشته بازار کتابفروشيهاي آنلاين حسابي داغ شده و روزبه روز بر تعداد آنها افزوده ميشود.
اولين کتاب مجازي از کجا آمد؟
سال 1971 بود، دانشجوي دانشگاه ايلي نويز به خاطر گران بودن قيمت کتاب مورد نظرش راهي براي ارزان کردن کتابها پيدا کرد.نتيجه اين فکر پروژه گوتنبرگ بود که اولين کتاب الکترونيکي يا همان e-book به وجود آمد. e-book با خاصيتهاي فراوانش به زودي جاي خود را ميان کاربران اينترنت باز کرد. اين کتابها در فايلهاي کامپيوتري عرضه ميشوند به دليل حمل آسان، از بين نرفتن و فرسوده نشدن، امکان جستوجو در متن بر محبوبيت خود افزود. براي دستيابي به اين کتابها کافي است به اينترنت و کامپيوتر دسترسي داشته باشيد، آن وقت ميتوانيد هروقت که ميخواهيد کتاب خود را باز و شروع به خواندن کنيد، امروزه با ورود کامپيوترهاي جيبي به بازار اين دسترسي راحتتر شده و طرفداران اين کتابها رشد چشمگيري داشتهاند.
کتاب مجازي در ايران
امروزه کتابهاي مجازي در ايران روز به روز بيشتر ميشوند، ايرانيان حدوداً 10سال پيش به فکر راهاندازي شبکههاي مجازي فروش و عرضه کتاب افتادند. امروزه ميتوان مجموعه وسيعي از کتابهاي مورد نياز را روي سايتها و شبکههاي اينترنتي پيدا کرد، حتي بسياري از کتابهاي ناياب امروزه در سايتهاي اينترنتي به مخاطبان عرضه ميشوند. اين کتابها شامل شعر، داستان، کتابهاي تاريخي، کتابهاي فلسفي و... هستند که روزبهروز با زياد شدن کاربران اينترنتي بر تعداد آنها افزوده ميشود.
امروزه ميتوان مجموعه وسيعي از کتابهاي مورد نياز را روي سايتها و شبکههاي اينترنتي پيدا کرد، حتي بسياري از کتابهاي ناياب امروزه در سايتهاي اينترنتي به مخاطبان عرضه ميشوند.
يکي از بزرگترين کتابفروشيهاي مجازي ايران، بخوان دات کام (bekhan.com) امروزه با حجم وسيعي از کتابها با موضوعات مختلف کاربران فراواني دارند، ديگر کتابخانه مجازي ايران آشيان است (bookashian.com) که تعداد کتابهاي خود را 6669 اعلام کرده است. رشد اين کتابفروشيها در ايران به حدي بوده که خيلي از مراکز دولتي و ناشران به فکر راهاندازي کتابخانه مجازي و فروش کتاب افتادند و فقط کتابهاي مربوط به خودشان را عرضه ميکنند مثلا متن کتابهاي شهيد مطهري توسط سايت www.motahari.org عرضه ميشود.

چگونه کتاب اينترنتي بخوانيم و بخريم؟
بعضي از کتابخانههاي اينترنتي به کاربران خود اجازه ميدهند که به صورت مجاني از ليست و فهرست کتابهايشان استفاده کنند اما بعضي ديگر از کتابفروشي مجازي هستند و کتابهاي خود را به کاربران ميفروشند که اتفاقا فروش خوب و بالايي دارند. کتابها در قالب pdf به کاربران عرضه ميشود. کاربران و خريداران با ورود به کتابفروشي يا کتابخانه مجازي ميتوانند در قسمت جستوجو نام کتاب مورد نظر خود را وارد کنند و به راحتي به آن دسترسي پيدا کنند. بعضي از اين سايتها امکان جستوجو را گسترش دادهاند يعني با طبقهبندي کتابها بر اساس محتوا، نام نويسنده، ناشر اثر به کاربر اين امکان را ميدهند که راحتتر به کتاب موردنظر خود برسند. در معرفي هر کتاب عکس روي جلد آن به نمايش درميآمد و علاوه بر مشخصات، فهرست آن هم در اختيار کاربر قرار ميگيرد. اگر از کتابفروشي اينترنتي خريد ميکنيد سايت مورد نظر به شما سبد خريد ميدهد و شما ميتوانيد کتابهاي مورد نظر را در سبد خريد خود قرار دهيد و بعد از آن پنجرهاي رو به شما باز ميشود و با وارد کردن اطلاعات شخصي خود و ساعت و زماني که مايل به تحويل کتاب هستيد را مشخص ميکنيد، کتابفروشيهاي اينترنتي يا از طريق پست يا به وسيله پيک موتوري کتاب را به منزل شما ميرسانند. فکر کنيد که شما براي خريد يک کتاب لازم نيست از سر تا ته انقلاب پياده برويد و فقط با کليک کردن ميتوانيد آن را دريافت کنيد اما مشکلاتي هم وجود دارد که يکي از آنها کمبود اين کتابفروشيها در شهرستانهاست البته بسياري از اين کتابفروشيها امروزه با پست کتابها را به شهرستانها هم ارسال ميکنند اما در مدت زمان طولانيتر.
آيا بازار کتابفروشيها کساد ميشود؟
اين سوال مهمي است، امروزه همه جا حرف از اين است که بازار کتاب با رکود مواجه شده و کتابفروشيها روزبهروز کمتر ميشوند و آنهايي که سالها قدمت دارند بهدليل رکود بازار مجبور به بستن کتابفروشيهايشان ميشوند و اين درحالي است که کتابفروشيهاي اينترنتي روز به روز پررونقتر ميشوند و بازارشان داغ ميشود. اما کتابفروشيها مشتريان خودشان را دارند، کم نيستند افرادي که ترجيح ميدهند ميان قفسههاي کتابفروشيها قدم بزنند، کتابها را در دست بگيرند ورق بزنند و از ميان آنها کتاب مورد نظرشان را انتخاب کنند. سراغ يکي از کتابفروشيهاي معروف تهران رفتيم و فروشنده اين کتابخانه درباره کتابفروشيهاي مجازي و تاثير آنها بر کار کتابفروش به ما گفت:« اين کتابفروشيها باعث شده خوانندگان تنبل شوند، ديگر افراد براي خريدن يک کتاب به کتابفروشي نميآيند و ترجيح ميدهند در منزلشان بنشيند و کتاب را دم در خانهشان دريافت کنند، به همين دليل خيلي از کتابفروشي ها تلاش ميکنند خودشان امکان خريد اينترنتي يا حتي تلفني را ايجاد کنند.»
بخش کتاب و کتابخواني تبيان
منبع: تهرانامروز/ نسترن سليماني