• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4158روز قبل
کامپیوتر و اینترنت
مدیریت حقوق دیجیتال مجموعه فن‌آوری‌هایی است كه بر دسترسی بر دارایی‌های دیجیتال نظارت می‌كند
دارندگان حقوق معمولاً شركت‌های دارنده كپی رایت هستند و با استفاده ازمدیریت حقوق دیجیتال (Digital Rights Management) یا همان DRM دسترسی افراد به مستندات، برنامه‌های كامپیوتری و داده‌های خود را محدود می‌كنند.

با این حال DRM بیشتر برای مبارزه با خرید و فروش و استفاده غیر مجاز از محصولات چند رسانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

DRM بر دو اصل رمزگذاری و محدودیت دسترسی بنا شده‌است. DRM از رمزگذاری برای محافظت از و از تعریف سطح دسترسی برای نظارت بر استفاده از مطالب بهره می‌برد.

مطالبی كه DRM بر آن‌ها اعمال می‌شود، فرمت خاصی دارند كه تنها با استفاده از قفل‌ها و ابزار مناسب خوانا می‌شوند.

در این میان سطح دسترسی برای افراد تعریف می‌شود تا افراد بتوانند با استفاده از كلید‌های مناسب، قفل‌های مطالب را باز و به آن‌ها دسترسی پیدا كنند.

برای مثال فابل‌های موسیقی كه DRM بر آن‌ها اعمال می‌شوند تنها توسط افرادی كه با پرداخت پول، كلید قفل را خریداری كرده‌اند قابل شنیدن هستند.

اولین و بزرگترین استفاده كنندگان DRM شركت‌های ساخت و پخش موسیقی و فیلم هستند.

زمانی كه DVD برای اولین بار به بازار عرضه شد، سیستمی مشابه DRM بر عدم كپی كردن فیلم‌ها نظارت می‌كرد.

با ظهور فرمت MP3 و پخش موزیك در اینترنت با این فرمت، مدیریت حقوق دیجیتال آثار جدی‌تر دنبال و باعث اعمال DRM در فروشگاه‌های آنلاین موسیقی مانند iTunes و Napster شد.

یكی از ایراداتی كه به مدیریت به روش DRM وارد است، عدم سازگاری ابزار قفل گذاری با تمام نرم‌افزارها و سیستم‌ها می‌باشد.

برای مثال موزیك‌های خریداری شده از فروشگاه Napster بر روی iPod و iTunes قابل پخش نمی‌باشد و یا اگر روزی Napster و iTunes عرضه نرم‌افزار خود را متوقف كنند، موزیك‌هایی كه در گذشته از آن‌ها خریداری شده‌است، غیر قابل استفاده می‌گردند.

موضوع دیگر، امنیت بسیار ضعیف قفل‌های DRM است. امروزه هكرها به راحتی قفل مطالب محافظت شده را می‌شكنند و آن‌ها را با فرمت‌های سازگار بر روی اینترنت قرار می‌دهند.

با تمام محاسن و معایب DRM، صاحبنظران معتقدند كه اعمال محدودیت‌های دسترسی در فضای آزادی مانند اینترنت، كه هدف اصلی میثاق آن ایجاد فضایی دور از محدودیت برای همه است، منجربه كم و محدود شدن خلاقیت كاربران می‌شود.

نویسنده:رشید عسگری
دوشنبه 9/6/1388 - 19:43
موبایل

هر كامپیوتری كه عضوی از شبكه‌‌‌ است، نسبت به حملات كامپیوتری آسیب‌پذیر است.
حمله كامپیوتری زمانی رخ می‌دهد كه یك یا چند هكر، برای نفوذ به یك سیستم یا شبكه، با مطالعه و شناسایی رخنه‌های امنیتی سعی در شكستن موانع ورود به آن شبكه می‌كنند.

حمله كننده‌ها می‌توانند با سرعت بسیار زیادی میلیون‌ها كامپیوتر در یك شبكه را آلوده سازند یا مورد حمله قرار دهند. در بزرگترین شبكه جهان، اینترنت، بعضی از شایع‌ترین حملات در هر ثانیه ده‌ها كامپیوتر را آلوده می‌سازد. حملات در اینترنت معمولاٌ از كامپیوترهایی كه آلوده به ویروس هستند كنترل می‌شود و در بیشتر مواقع كاربر نمی‌داند كه هكرها كامپیوترش را به خدمت درآورده‌اند و از آن برای انجام حملات به كامپیوترهای دیگر استفاده می‌كنند.

اولین قدم برای مقابله با حملات كامپیوتری، شناخت مقاصد هكرها و روش‌های حمله است.

اهداف حملات را می‌توان به صورت زیر دسته بندی كرد:

• دسترسی به اطلاعات یك سیستم كامپیوتری
• دستبرد به اطلاعات حساس و محرمانه‌ای كه در دل یك كامپیوتر نگه‌داری می‌شود
• مطالعه و سرقت اطلاعات شخصی كاربران
• سرقت اطلاعات بانكی
• مطالعه و زیرنظر گرفتن یك سازمان به صورت غیر مجاز
• ایجاد اختلال در یك سرور
• به كارگرفتن كامپیوتر افراد به عنوان سپر
• ورود به اتصال اینترنتی كه پهنای باند زیادی دارد

انواع حملات نیز بستگی به مقاصد هكرها دارد. حملات زیر چند مثال از شایع‌ترین و خطرناك‌ترین حملات مشاهده شده‌هستند:

• دسترسی به بدنه اصلی سیستم (Physical Access): این حملات به صورت مستقیم و با حضور فیزیكی هكر در یك شبكه صورت می‌گیرد. هكرها به این ترتیب می‌توانند حملاتی مانند قطع كردن برق شبكه، تخریب فیزیكی قطعات، دزدیدن هارددیسك‌ها و ابزار ذخیره اطلاعات، و مانیتور كردن ترافیك شبكه را انجام دهند.

• قطع كردن ارتباط (Communication Interception): می‌تواند شامل Session Hijacking، تغییر هویت هكر به عنوان یكی از اعضای شبكه (Identity Spoofing) و تغییر مسیر دادن به بسته‌های دیتا باشد. Session Hijacking روشی است كه در آن هكر خود را به عنوان مسئول و مدیر شبكه جا می‌زند و كنترل تمام بخش‌های شبكه را به دست می‌گیرد. حملات فیشینگ هم زیرمجموعه‌ای از همین نوع حملات است.

• Denial Of Service: معمولاٌ هدف اصلی این حملات مسیر‌یاب و صفحات پیكربندی آن‌هاست. بعضی از مسیر‌یاب‌ها در صفحه پیكربندی خود نوعی دستور دارند كه به یك استفاده كننده مشخص، اجازه فرستادن درخواست‌های مكرر برای دسترسی به حجم زیادی از اطلاعات را نمی‌دهد.با این كار از كندشدن سرورها برای مدت طولانی و ایجاد ترافیك در شبكه جلوگیری می‌شود.

در سال 2000 حمله‌هایی به چند سایت معروف مانند yahoo و MSN توسط هكرها انجام شد. حمله كننده‌ها از این پیش‌فرض مسیریاب‌ها اطلاع داشتند. آنها برنامه‌ای را روی تعدادی كامپیوتر ارسال كردند كه كار اصلی حمله را بر عهده داشتند.این برنامه‌ها به هر كدام از بسته‌های دیتا كه از كامپیوتر به سمت مسیر‌یاب و سرور می‌رفت آدرس IP مستقلی می‌دادند. هر بار كه این برنامه‌ها به طور همزمان اجرا می‌شد؛ سرورها برای ساعت‌ها مشغول پاسخگویی به حجم زیادی از درخواست‌ها می‌شدند كه بسیار بیشتر از ظرفیت‌شان بود و به این‌ترتیب حمله‌ موسوم به Denial Of Service به سرورهای این سایت‌ها انجام می‌شد.

• دسترسی غیرمجاز به شبكه (Intrusion): یكی از معمول‌ترین ابزار این حملات، اسكن كردن پورت‌هاست. روش دیگر، بدست آوردن سطوح دسترسی غیرمجاز با فرستادن درخواست‌هایی است كه توسط مدیر و طراح وب‌سایت، سرور و یا شبكه پیش‌بینی نشده‌است. حملات Buffer Overflow نیز با همین روش كار می‌كند. ویروس‌های مخرب نیز می‌توانند این اهداف را دنبال كنند.

• "بزرگترین تهدید خود كاربر است! "، این شعار متخصصان امنیت شبكه است. به سادگی می‌توان دید كه اگر اطلاعات لازم برای یك حمله توسط خود كاربر به هكر داده‌شود، هیچ‌ راهی برای نجات كاربر و مقابله با نفوذ هكر به شبكه وجود نخواهد داشت.

• Trapdoors: هكرها با استفاده از Backdoor یا رخنه امنیتی یك برنامه به كامپیوترها و شبكه‌ها وارد می‌شوند. رخنه‌ها معمولاٌ به دلیل سهل‌انگاری برنامه‌نویسان و عدم اطلاع از خطاهای برنامه‌نویسی خطرناك ایجاد می‌شوند.

با این كه انواع متعدد و پیچیده‌ای از حملات وجود دارند، ولی شركت‌های امنیتی سایبر تمام ابزار مقابله با هكرها را معمولاٌ در یك یا دو نرم‌افزار جا می‌دهند. به همین دلیل نیز موثرترین راه ایمن ماندن در برابر حملات، استفاده از نسخه‌های اصل نرم‌افزارهای امنیتی، مرورگرهای معتبر و ایمن، و شناخت و مطالعه وب‌سایت‌ها و پایگاه‌های اینترنتی حاوی مطالب مخرب است.
یكی دیگر از نگرانی‌های متخصصان امنیت سایبر، رواج شبكه‌ها بی‌سیم است. در چند سال اخیر، مهندسان شبكه رخنه‌های متعددی در شبكه‌های بی‌سیم یافته‌اند، به‌طوری كه در بعضی مواقع، كاربران مبتدی نیز می‌توانند از رخنه‌های شبكه بی‌سیم عبور كنند.

نویسنده:رشید عسگری

دوشنبه 9/6/1388 - 0:44
کامپیوتر و اینترنت
محبوب شدن لپ‌تاپ‌ها در بین افراد عجیب به نظر می‌رسد.
این حقیقت كه لپ‌تاپ‌ها با خواص زیادی كه دارند از جهاتی نیز از رایانه‌های رومیزی كم می‌آورند باعث می‌شود كه همه افرادی كه هر روز با رایانه سر و كار دارند در مورد بهتر بودن آنها نسبت به رایانه‌های رومیزی شك كنند.

درست است كه لپ‌تاپ‌ها قابل حمل هستند، باطری كمتری احتیاج دارند و سر و صدای كمتری نسبت به انواع رایانه‌های رومیزی تولید می‌كنند اما از سوی دیگر گفته می‌شود كه لپ‌تاپ‌ها معمولا گرافیك و بلندگوهای بسیار ضعیفی دارند.

این تفاوت‌ها ممكن است به ظاهرا جزئی بیایند اما برای مصرف كننده‌ای كه هر روز ساعت ها با آن سروكار دارد بسیار مشخص‌ است.

لپ‌تاپ‌ها در حالت كلی نسبت به رایانه‌های رومیزی قیمت بیشتری دارند. اما در عین حال، كاهش قیمت آنها هم پس از ارائه شدن مدل های جدیدتر حیرت انگیز است. اولین بار در ماه می سال 2005 بود كه ركورد فروش لپ‌تاپ‌ها در مقابل رایانه‌های رومیزی شكسته شد و سازندگان رایانه‌های رومیزی پذیرفتند كه محبوبیت لپ‌تاپ‌ها بیش از پیش شده است.

حال اینكه چطور ممكن است تمامی آن سخت افزارهایی كه در رایانه‌های بزرگ رومیزی وجود دارد همگی در یك لپ‌تاپ كوچك جا بگیرد توضیحات مفصلی می‌طلبد. در حالت كلی لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های رومیزی سخت افزار و نرم افزارهای بسیار مشابهی دارند. اما تفاوت اصلی در آن است كه چطور این سخت افزار در محیطی كوچك كنار هم قرار می‌گیرند.

اجزای لپ‌تاپ:

رایانه رومیزی تشكیل شده‌اند از : مادربورد,كارت ویدئو, هارد درایو و چندین قطعه دیگر كه همگی در جعبه بزرگی كه اصطلاحا "كیس " گفته می‌شود جا می‌گیرند. صفحه نمایش و صفحه كلید هم كه با استفاده از سیم یا بدون سیم به "كیس‌ها " متصل می‌شوند و چه بخواهید و چه نخواهید فضای زیادی از میز در نهایت به خاطر انبوه سیم های متصل شده به این دستگاه رومیزی گرفته می‌شود.



لپ‌تاپ‌ها بسیار كوچكتر و سبكتر از رایانه‌های رومیزی هستند و اولین چیزی كه در آنها به چشم می‌خورد صفحه تایپ آنهاست كه حتی آن هم از انواع رومیزی بسیار كوچكتر است. به خاطر كوچك بودن اندازه لپ‌تاپ‌ها وسایل سخت افزاری این نوع رایانه باید سه خاصیت داشته باشد.

1- در محل كوچكی جا شود.
2- باتری را به شكل كنسروی مصرف كند
3- گرمای زیادی تولید نكند

معمولا بسته به بهتر بودن نوع این سخت افزارها و اینكه تا چه حد سه خاصیت بالا را دارند , قیمت لپ‌تاپ‌ها تفاوت می‌كند. گران و یا ارزان بودن لپ تاپها دقیقا بستگی به همین سه خاصیت دارد.

پردازشگر:

"سی پی یو " رایانه شما با سیستم عامل همكاری می‌كند تا رایانه شما به بهترین شكل كار كند و در واقع آن را كنترل می‌كند و به شكل مغز رایانه شماست.

معمولا این سی پی یوها حرارت زیادی تولید می‌كنند و به خاطر همین موضوع است كه در رایانه‌های رو میزی فضای زیادی به فن و خنك كننده‌ها اختصاص داده می‌شود.از آنجایی كه در لپ‌تاپ‌ها چنین امكانی وجود ندارد بنابراین سی پی یو در آنها:

1- در ولتاژ كمتر كار می‌كنند:
معمولا با پائین بودن ولتاژ در لپ‌تاپ‌ها پردازشگر آرامتر كار می‌كند تا گرمای كمتری تولید كند. بسیاری از لپ‌تاپ‌ها زمانی كه به برق متصل باشند در ولتاژ بالا هم كار می‌كنند.



2- سوكت‌ها و سنجاقها و گیره‌های متصل به "مادر بورد " معمولا جای زیادی می‌گیرد. در انواع لپ‌تاپ‌ها این سوكتها به طور كامل برداشته شده است. به همین خاطر است كه معمولا در لپ‌تاپ‌ها برداشتن پردازشگر از مادر بورد امكان پذیر نیست.

3- حالت آرامش و خواب دارد:
زمانی كه لپ‌تاپ شما استفاده نمی‌شود و برای مدتی شما آن را روشن گذاشته واز آن دور شده‌اید رایانه و سیستم عمل به شكلی با هم كار می‌كنند كه سرعت "سی پی یو " شما كاهش پیدا كند.

فن و خنك كننده:

لپ‌تاپ‌ها معمولا فن‌های بسیار كوچكی دارند و لوله‌های بسیار باریكی در آنها تعبیه شده است كه گرما را از سی پی یو بیرون می‌برد. این ابزار معمولا در لبه لپ تاپها ساخته می‌شوند تا مسیر خارج شدن گرما كوتاه شود.

حافظه :

حافظه لپ‌تاپ می‌تواند به خاطر آرام كار كردن پردازشگرها مورد مطالعه بیشتر قرار بگیرد. در برخی از لپ‌تاپ‌ها حافظه را در نزدیكی سی پی یو قرار می‌دهند تا دسترسی به اطلاعات سریعتر باشد. برخی هم در محل های بزرگتر جا می‌گیرند تا اطلاعات در سطح پردازشگر و "مادر بورد " سریعتر حركت كند.

همچون رایانه‌های شخصی،لپ‌تاپ‌ها هم "هارد دیسك " داخلی دارند كه سیستم عامل و فایلهای اطلاعاتی را نگهداری می‌كند. در لپ‌تاپ‌ها اندازه این هارد دیسك ها بسیار كوچكتر از حالت عادی است و چرخش آن آرامتر است كه سبب ایجاد گرمای كمتر و اتلاف باتری می‌شود.

صدا و تصویر:

قسمت گرافیكی در واقع یك پردازشگر كوچك است كه عملیات پخش تصویر را انجام می‌دهد. این قسمت نیز گرمای زیادی تولید می‌كند. در بیشتر لپ‌تاپ‌ها قسمت گرافیكی در مادر بورد واقع شده و یا آنكه به شكل خاص برای استفاده از لپ‌تاپ‌ها با سایزهای كوچك ساخته می‌شود.

آنچه به طور یقین ثابت شده این است كه گرافیك در لپ‌تاپ‌ها از رایانه‌های شخصی ضعیف‌تر است اما استفاده كنندگان معمولا متوجه این موضوع نمی‌شوند.

صفحه نمایش در لپ‌تاپ‌ها معمولا 12 تا 17 اینچی هستند و انواع گوناگونی دارند كه هر روزه با اختراع انواع جدید تفاوت می‌كنند.

انرژی :
لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های رومیزی هر دو با برق كار می‌كنند. هر دو باتری دارند تا بتوانند ساعت و تاریخ را به طور مرتب بروز كنند. بر خلاف انواع رومیزی، لپ‌تاپ‌ها می‌توانند با استفاده از باتری و بدون برق چندین ساعت روشن بماند كه البته به نوع باتری بستگی دارد..



باتری‌های مختلفی برای انواع لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شود كه بستگی به قیمت شان متنوع هستند. بسیاری از سازندگان باتری‌ها مدعی اند كه باتری‌ها تا 5 ساعت مداوم كار می‌كنند. اما این موضوع دقیقا بستگی به آن دارد كه از لپ‌تاپ چه استفاده‌ای می‌شود.

تاریخچه لپ‌تاپ:

حدود سال 1970 "آلان كی " مردی كه در شركت زیراكس كار می‌كرد تصمیم گرفت رایانه‌ای بسازد كه بدون احتیاج به انواع سیم كار كند. این نوع رایانه گرچه هرگز مشهور نشد اما اولین جرقه‌ای بود كه باعث شد فكر ساخت لپ‌تاپ‌ها به انسان خطور كند.

سال 1979 اولین رایانه قابل حمل ساخته شد. این رایانه 340 كیلو بایت حافظه داشت و "ناسا " آن را كه حدود 800 دلار قیمت داشت و سنگین بود را برای پروژه‌های فضایی به كار گرفت.



این لپ‌تاپ به عنوان اولین نوع رایانه قابل حمل معرفی شد تا اینكه در سال 1986 شركت آی بی ام اولین لپ‌تاپ حرفه ای را وارد بازار ساخت كه 256 كیلو بایت حافظه داشته و دو درایو دیسكت فلاپی با صفحه نمایش تخت داشت و مودم داخلی برای آن تعبیه شده بود.[آشنایی با همه خطاهای مودم]

این لپ‌تاپ حدود 5.4 كیلوگرم وزن داشت و به قیمت 3500 دلار به فروش می‌رسید توانست نام خود را به عنوان اولین لپ‌تاپ ثبت كند.

نویسنده:المیرا صدیقی

منبع: همشهری آنلاین
دوشنبه 9/6/1388 - 0:42
کامپیوتر و اینترنت
رعایت معیارهای ارگونومی باعث می‌شود كه شما بیشترین استفاده را از كامپیوترتان ببرید در همان حال كه از ناراحتی حاصل هم دور بمانید.
مقصود آن است كه باید محل كارتان را طوری ترتیب دهید كه با نیازهای فردیتان و نوع كاری كه می خواهید انجام دهید سازگار باشد.
1- سازماندهی محل كار
شیوه‌ای كه شما اجزاء جایگاه كاریتان را سازمان می دهید احتمال مهمترین چیزی است كه برای راحتی كار باید مورد نظر قرار دهید. با چند دقیقه فكر كردن درباره بهترین موقعیت تجهیزات كاریتان میتوانید هم باعث صرفه‌جویی در زمان و انرژیی كه صرف‌ میكنید شوید و هم به موثرترین وجه از فضا استفاده كنید.
اطمینان حاصل كنید كه :

*روی میز كارتان فضا به اندازه كافی برای قرار دادن صفحه كلید، ماوس، مونیتور و كاغذ نگهدار و سایر چیزها (مثلا تلفن) وجود دارد.
*روی میز كارتان را طوری سازمان دهید كه بازتاب دهنده شیوه استفاده‌تان از مواد و تجهیزات كاری باشد. چیزهایی را كه بیش از همه مورد استفاده قرار میدهید مثلا ماوس و تلفن را در دسترس خود قرار دهید.
*در انجام كارها تنوع را رعایت كنید و استراحت های كوتاه دوره‌ای به خود دهید. این امر به شما كمك می‌كند تا امكان ناراحتی و خستگی را به حداقل برسانید.

2-صندلی
صندلی یكی از مهمترین اجزاء جایگاه كاری است. صندلی مناسب می‌‌تواند وضعیت قرارگیری ستون فقرات و گردش خون شما را تصحیح كند. صندلی‌ای را انتخاب كنید كه برای شما راحت باشد؛ این صندلی باید قابل تنظیم باشد و از پشت شما به خوبی حمایت كند. شما باید صندلی را طوری تنظیم كنید كه :
*رانهایتان به طور افقی قرار گیرد و از قسمت پایینی كمر تكیه گاه داشته باشد.
*اگر صندلی قابل تنظیم نیست، میتوانید با یك بالش تكیه‌گاه پایین كمر را بهبود بخشید.
*هنگامی كه نشسته‌اید و از صفحه كلید استفاده می‌كنید پاهایتان به طور افقی روی كف زمین قرار داشته باشد. در غیر این صورت احتمالا صندلی شما بیش از حد بلند یا بیش از حد كوتاه است و باید از یك پایی در جلوی صندلی برای قرار دادن پاهایتان استفاده كنید.
*در طول روز كاری گاهگاهی وضعیت نشستنتان را تغییر دهید. نشستن در وضعیتی ثابت برای مدت طولانی ناراحت كننده است.

2- صفحه كلید و ماوس
استفاده راحت از این ابزارها به ارتفاع صفحه كلید،موقعیت بازو و چگونگی لمس كلیدها یا ماوس بستگی دارد:
*صفحه كلید باید در وضعیتی باشد كه بازوهای شما راحت و بدون فشار با آن كار كند و ساعدهایتان تقریبا در وضعیت افقی قرار گیرد.
*مچهایتان ضمن كار باید در حالت كشیده ومستقیم قرار داشته باشد و به بالا یا خم نشده باشد.
*اگر از یك از پد بالشك دار برای مچ یا كف دست(palm/wrist rest) استفاده می كنید نباید در حین تایپ كردن از آنها استفاده كرد و تنها باید در فواصل تایپ كردن باید انها را به كار برد.
*دستهایتان باید روی كلیدها بلغزند.اگر دستها همیشه در وضعیت ثابتی قرار گیرند باعث میشوند كه انگشتان برای رسیدن به كلیدها تحت كشش بیش از حد قرار گیرند.برای زدن كلیدها از فشار ملایمی استفاده كنید و دستها و انگشتنانتان را در وضعیتی آسوده قرار دهید.
*ماوس را نزدیك صفحه كلید قرار دهید تا بتوانید بدون كشیدن خود یا خم شدن به یك طرف یا از آن استفاده كنید.
4-صفحه نمایش
اغلب مونیتورها دارای انواعی از تنظیمات هستند كه كه به شما امكان میدهند آنها را به صورت راحتترین حالتی كه می خواهید درآورید :
*وضعیتتان را نسبت به صفحه نمایش در حالتی قرار دهید كه كمترین بازتاب و درخشندگی را از نور بالای سرتان،نور پنجره و سایر منابع نوری داشته باشد.
*ممكن است در صورت عدم امكان اجتناب از بازتاب نور یا تنظیم روشنایی مونیتور ، قرار دادن فیلتر ضد-بازتاب در جلوی آن ممكن است سودمند باشد.
*صفحه نمایش را طوری تنظیم كنید كه راس آن كمی پایینتر از سطح چشمتان باشد تا نگاه كردن به آن به راحتی انجام گیرد.
*خودتان را نسبت به صفحه نمایش در وضعیتی قرار دهید كه فاصله دیدتان از آن در حدود 50 تا 60 سانتی متر باشد.
*سرتان را در حالتی راحت اما عمودی قرار دهید.
*كنتراست و روشنی مونیتور را در وضعیتی مناسب تنظیم كنید.
*با تغییر نور اتاق كنتراست و روشنی مونیتور را در صورت لزوم دوباره تنظیم كنید.
*مرتبا صفحه نمایش،فیلتر ضد-بازتاب و عینكتان را تمیز كنید.
*در صورتی كه ضمن كار با كامپیوتر احساس خستگی یا فشار چشمی می‌كنید با یك متخصص چشم مشورت كنید.

- ارگونومیك رشته‌ای است علمی كه به درك تعاملات میان انسان و اجزای یك سیستم می‌پردازد و نیز حرفه‌ای است كه بر مبنای كاربرد نظریه، اصول، داده‌ها و روشهای معین به طراحی می‌پردازد تا راحتی انسان و كارآیی سیستم را به حداكثر برساند.

منبع: همشهری
دوشنبه 9/6/1388 - 0:39
موبایل
ایمیل سال‌هاست كه به یكی از پركاربردترین ابزار ارتباطی تبدیل شده و سهولت ارسال ایمیل با ارسال نامه از طریق پستی غیرقابل مقایسه است.
شاید تاریخچه اولین ایمیل فرستاده شده در اینترنت به سال 1971 برگردد. وقتی كه فردی به نام «روی تاملینسون» (Roy Tomlinson) روشی برای فرستادن پیام از طریق اینترنت و تنها یك كامپیوتر پیدا كرد. او با استفاده از @ نام گیرنده ایمیل را مشخص می‌كرد.

اساساً ایمیل چیزی جز یك متن ساده نیست. گرچه سرویس‌های جدید امكان اضافه كردن پیوست(Attachment)های مختلف از عكس و فایل را می‌دهد ولی همچنان این نوشته‌ها هستند كه ایمیل را تشكیل می‌دهند.

به ایمیل‌هایی كه امروز دریافت كرده‌اید نگاهی بیندازید. حتماً نام سرویس دهنده‌های مختلف ایمیل را در انتهای نام فرستنده‌ها می‌بینید. این نام‌ چه یاهو باشد و چه هاتمیل و ای.او.ال، همگی چهار كار مشابه را انجام می‌دهند.

قسمتی از ایمیل‌های دریافتی را با موضوع ایمیل و نام فرستنده به شما نشان می‌دهد. به شما اجازه خواندن ایمیل ها را می‌دهد. اگر قصد فرستادن ایمیلی را دارید به شما اجازه انتخاب موضوع و نوشتن متن را می‌دهد و همچنین می‌توانید عكس و یا فایل دیگری را به ایمیل خود اضافه كنید.

برنامه‌هایی وجود دارند كه بعضی كامپیوترها را به سرور تبدیل می‌كند. سرور‌های وب، سرور‌های FTP و سرور‌های ایمیل تعدادی از پر كاربردترین سرور‌ها هستند. این برنامه‌ها روی این كامپیوتر‌ها فعال هستند و به كامپیوتر‌هایی كه به آنها متصل می‌شوتد سرویس می‌دهند.

ساده‌ترین نوع ایمیل‌ها به این صورت فعالییت می‌كنند كه برای هر فردی یك آدرس ایمیل مشخص می‌كند. برای مثال name1@mail1.com یا name2@mail2.com و برای هر كدام یك فایل متن ایجاد می‌كند. برای مثال name1.txt یا name2.txt

حال اگر كسی بخواهد به این آدرس‌ها ایمیلی بزند باید ایمیل گیرنده را مشخص كند. وقتی روی ارسال كلیك می‌كند، سرور ایمیل آن شخص به سرور ایمیل یكی از این آدرس‌ها متصل می‌شود. سرور نیز متن ایمیل و موضوع و نام فرستنده را به صورت یك متن به فایل متن name1.txt یا name2.txt اضافه می‌كند. وقتی به سرور ایمیل خود متصل می‌شوید، این فایل متن برای شما فرستاده می‌شود و آن را به صورت لیستی از ایمیل‌ها و متن آن‌ها می‌بینید.

همان طور كه دیدید این ساده‌ترین نوع كاركرد یك سرور ایمیل است. حال باید به یك مثال واقعی‌تر نگاه كنیم.

سرور‌های ایمیل از پروتكل‌های SMTP/Simple Mail Transfer Protocol و POP3 یا IMAP استفاده می‌كنند.

برای مثال می‌خواهیم ایمیلی از آدرس name1@mail1.com به آدرس name2@mail2.com بفرستیم.

فرض كنید برای اتصال به سرور ایمیل از مرورگر (IE (Internet Explorer استفاده می‌كنیم.

• مرورگر به سرور SMTP ؛ name1@mail1.com متصل می‌شود و آدرس فرستنده و گیرنده و متن ایمیل را اعلام می‌كند.

• SMTP آدرس گیرنده را به دو قسمت نام (name2) و دامنه (mail2) تقسیم می‌كند. اگر دامنه گیرنده مشابه دامنه فرستنده باشد،SMTP ایمیل را به سرور POP3 می‌دهد - كه در مثال ما این طور نیست - و SMTP باید با سرور دامنه دیگر ارتباط برقرار كند.

• SMPT به سرور DNS: Domain Name Server متصل می‌شود. DNS قسمتی از اینترنت است كه دربرگیرنده بانك اطلاعاتی از نام دامنه‌ها و آدرس IP آنهاست. برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP آن‌ها به DNS نیاز داریم. به این ترتیب SMTP آدرس IP سرور mail2.com را دریافت می‌كند.

• SMTP آدرس name1@mail1.com، را به SMTP آدرس name2@mail2.com می‌دهد. SMTP وقتی متوجه می‌شود ایمیل مربوط به دامنه خود است آن را به سرور POP3 می‌دهد.

اگر در این میان سرور SMTP با مشكلی مواجه شود، ایمیل فرستاده شده به لیست انتظاری اضافه می‌شود. معمولاً SMTPها از برنامه‌ای به نام Sendmail استفاده می‌كنند.

به همین دلیل لیست انتظار SendmailQueue نام دارد. این برنامه مرنباً ایمیل را برای سرور می‌فرستد. اگر بعد از مدت معینی ایمیل به مقصد نرسد شما را از نرسیدن ایمیل مطلع می‌سازد و آن را از لیست انتظار خارج می‌كند.

در این بین سرور POP3 وظیفه دریافت ایمیل‌ها را دارد و در نگاهی ساده به كار نوعی از این سرورها، ایمیل دریافتی به فایل متنی كه POP3 برای شما ایجاد كرده اضافه می‌شود. برای مشاهده ایمیل‌ها تنها كافی است كه فایل مخصوص خود را از POP3 دریافت كنید.

ولی كار POP3 در مقایسه با آن چیزی كه همه از یك سرورس ایمیل انتظار دارند، كمی متفاوت است. وقتی از POP3 استفاده می‌كنید، هربار كه ایمیلی را باز می‌كنید، این ایمیل از فایل متن مخصوص شما حذف می‌شود. تفاوت بین POP3 و IMAP در همین است.

وقتی از IMAP در خواست مشاهده ایمیل‌های خود را می‌كنید، فایل‌ها مستقیماً از روی بانك اطلاعاتی سرور به شما نشان داده می‌شود. ولی POP3 هر بار كه به آن متصل می‌شوید تمام ایمیل‌های شما را به صورت یك فایل به كامپیوترتان می‌فرستد و اطلاعات فایل را پاك می‌كند و امكان چك كردن ایمیل‌های خود از چند كامپیوتر متفاوت را به شما نمی‌دهد. با IMAP این مشكل كاملاً حل شده است.

با استفاده از نرم افزارهای ایمیل مثل Microsoft Outlook می‌توانید از قابلیت POP3 هم استفاده كنید. هربار كه به اینترنت متصل می‌شوید این برنامه‌ها تمام اطلاعات ایمیل شما را روی كامپیوترتان می‌ریزد.

به این ترتیب وقتی كه به اینترنت متصل نیستید می‌توانید ایمیل‌هایی را كه آخرین بار از سرور دریافت كرده‌اید را بخوانید و یا حتی ایمیلی بنویسید و بار دیگر كه به اینترنت متصل می‌شوید آن را ارسال كنید.

شما می‌توانید فایل‌هایی را به ایمیل خود الصاق كنید. می‌توانید آنها را از ایمیل‌های دریافتی روی كامپیوتر خود بریزید.

ولی اگر ایمیل‌ها به صورتی كه شرح دادیم؛ یعنی ذخیره ایمیل‌ها به صورت یك فایل متن؛ كار كند، برای ارسال فایل به همراه ایمیل به مشكل برمی‌خوریم.

به همین دلیل در اولین سال‌های كار ایمیل‌ها برنامه‌ای به نام uuencode وجود داشت كه اطلاعات فایل‌ها را به صورت باینری (رقمی) در می‌آورد و شما هر بار كه فایلی همراه ایمیل خود دریافت می‌كردید مجبور به دادن این كدها به uuencode می‌شدید.

در حال حاضر اساس كلی ارسال فایل همراه ایمیل به همین ترتیب است. ولی این كدسازی و كد خوانی به صورت اتوماتیك توسط سرور ایمیل انجام می‌شود و شما فقط فایل را اضافه و گیرنده آن را به همان شكل فایل اصلی دریافت می‌كند.

به گزارش پروژه‌‌ای به نام American Life نود ویك درصد استفاده كننده‌های اینترنت در مارس سال 2007 برای دسترسی به ایمیل خود از اینترنت استفاده كرده‌اند.
دوشنبه 9/6/1388 - 0:37
موبایل
وقتی جستجویی در یك موتور جستجوگر انجام و نتایج جستجو ارایه می‌شود، كاربران در واقع نتیجه كار بخش‌های متفاوت موتور جستجوگر را می‌بینند.
موتور جستجوگر قبلاً پایگاه داده‌اش را آماده كرده است و این گونه نیست كه درست در همان لحظه‌ی جستجو، تمام وب را بگردد.

بسیاری از خود می‌پرسند كه چگونه ممكن است گوگل در كمتر از یك ثانیه تمام سایت‌های وب را بگردد و میلیون‌ها صفحه را در نتایج جستجوی خود ارایه كند؟

گوگل و هیچ موتور جستجوی دیگری توانایی انجام این كار را ندارند. همه آنها در زمان پاسخ‌گویی به جستجوهای كاربران، تنها در پایگاه داده‌ای كه در اختیار دارند به جستجو می‌پردازند و نه در وب! موتور جستجوگر به كمك بخش‌های متفاوت خود، اطلاعات مورد نیاز را قبلاً جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل می‌كند، آنرا در پایگاه داده‌اش ذخیره می‌نماید و به هنگام جستجوی كاربر تنها در همین پایگاه داده می‌گردد. بخش‌های مجزای یك موتور جستجوگر عبارتند از:
Spider یا عنكبوت
Crawler یا خزنده
Indexer یا بایگانی كننده
Database یا پایگاه داده
Ranker یا سیستم رتبه‌بندی

الف: Spider (عنكبوت)
اسپایدر یا روبوت (Robot) نرم افزاری است كه كار جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز یك موتور جستجو را بر عهده دارد. اسپایدر به صفحات مختلف سر می‌زند، محتوای آنها را می‌خواند، لینك‌ها را دنبال می‌كند، اطلاعات مورد نیاز را جمع‌آوری می‌كند و آنرا در اختیار سایر بخش‌های موتور جستجوگر قرار می‌دهد. كار یك اسپایدر، بسیار شبیه كار كاربران وب است. همانطور كه كاربران، صفحات مختلف را بازدید می‌كنند، اسپایدر هم درست این كار را انجام می‌دهد با این تفاوت كه اسپایدر كدهای HTML صفحات را می‌بیند اما كاربران نتیجه حاصل از كنار هم قرار گرفتن این كدها را.

اسپایدر، به هنگام مشاهده صفحات، بر روی سرورها رد پا برجای می‌گذارد. شما اگر اجازه دسترسی به آمار دید و بازدیدهای صورت گرفته از یك سایت و اتفاقات انجام شده در آن را داشته باشید، می‌توانید مشخص كنید كه اسپایدر كدام یك از موتورهای جستجوگر صفحات سایت را مورد بازدید قرار داده است. یكی از فعالیت‌های اصلی كه در SEM انجام می‌شود تحلیل آمار همین دید و بازدیدها است.

اسپایدرها كاربردهای دیگری نیز دارند، به عنوان مثال عده‌ای از آنها به سایت‌های مختلف مراجعه می‌كنند و فقط به بررسی فعال بودن لینك‌های آنها می‌پردازند و یا به دنبال آدرس ایمیل (E-mail) می‌گردند.

ب: Crawler (خزنده)
كراولر، نرم‌افزاری است كه به عنوان یك فرمانده برای اسپایدر عمل می‌كند. كراولر مشخص می‌كند كه اسپایدر كدام صفحات را مورد بازدید قرار دهد. در واقع كراولر تصمیم می‌گیرد كه كدام یك از لینك‌های صفحه‌ای كه اسپایدر در حال حاضر در آن قرار دارد، دنبال شود. ممكن است همه آنها را دنبال كند، بعضی‌ها را دنبال كند و یا هیچ كدام را دنبال نكند.

كراولر، ممكن است قبلاً برنامه‌ریزی شده باشد كه آدرس‌های خاصی را طبق برنامه در اختیار اسپایدر قرار دهد تا از آنها دیدن كند. دنبال كردن لینك‌های یك صفحه به این بستگی دارد كه موتور جستجو چه حجمی از اطلاعات یك سایت را می‌تواند (یا می‌خواهد) در پایگاه داده‌اش ذخیره كند. همچنین ممكن است اجازه دسترسی به بعضی از صفحات به موتورهای جستجوگر داده نشده باشد.

شما به عنوان دارنده سایت، همان طور كه دوست دارید موتورهای جستجو اطلاعات سایت شما را با خود ببرند، می‌توانید آنها را از بعضی صفحات سایت‌تان دور كنید و اجازه دسترسی به محتوای آن صفحات را به آنها ندهید. موتور جستجو اگر مودب باشد قبل از ورود به هر سایتی ابتدا قوانین دسترسی به محتوای سایت را (در صورت وجود) در فایلی خاص بررسی می‌كند و از حقوق دسترسی خود اطلاع می‌یابد. تنظیم میزان دسترسی موتورهای جستجو به محتوای یك سایت توسط پروتكل Robots انجام می‌شود. به عمل كراولر، خزش (Crawling) می‌گویند.


نویسنده:هادی زجاجی

منبع: همشهری
دوشنبه 9/6/1388 - 0:35
دانستنی های علمی
با به كارگیری فن آوری های پیشین و نیز ابتكار مهندسان سوئدی، می توان نسل نوینی از مصالح را به وجود آورد. مصالح جدید قادرند به هنگام قرارگیری در معرض نور خورشید یا باران، آلودگی ها را بشویند و در خود حل كنند
شكوفایی جمعیت و روند شهری شدن پس از انقلاب صنعتی، هجومی از انواع آلاینده ها و مواد سمی خطرناك را برای شهرنشینان سراسر جهان به همراه آورده است و از این رو، دانشمندان همواره در پی یافتن راهكارهای جدید، از اختراع و تولید مبدل های كاتالیستی گرفته تا به كارگیری سوخت های جانشین، برای كاهش انتشار آلاینده ها توام با ایجاد شرایط بهتر برای زندگی جوامع ساكن در شهرهای بزرگ بوده اند.
در این میان، تازه ترین اختراع دنیای علم را دانشمندان سوئدی و فنلاندی به جهان معرفی كرده اند؛ به طوری كه اینك پس از سالها توجه به یافتن راهكارهای جدید مرتبط با موتورها و لوله های اگزوز، پژوهشگران ایده جدیدی را در این زمینه مطرح كرده اند. آنها بتازگی موفق به تولید مصالح ساختمانی هوشمند و شگفت انگیزی شده اند كه پس از قرارگیری در ساختار خانه ها و ساختمان های شهری، قادرند به میزان قابل توجهی از آلودگی عظیم شهرها بكاهند. دیوارهای هوشمندبه گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از استكهلم، دانشمندان سوئدی همراه با پژوهشگران فنلاندی، مواد و مصالح ساختمانی هوشمندی تولید كرده اند كه می تواند به پاكیزگی شهرهای بزرگ و كاهش آلودگی هوا در آنها كمك كند. بر اساس این گزارش، پیش از این نیز مواد خود پاك شونده ای برای ساخت پنجره ها و دیوار حمام ها ساخته شده بود و اینك با به كارگیری فن آوری های پیشین و نیز ابتكار جدید مهندسان سوئدی، می توان نسل نوینی از مصالح و ساختارهای شهری را بویژه در كلانشهرهای آلوده به وجود آورد. به گفته دانشمندان سوئدی، مصالح ساختمانی جدید قادرند به هنگام قرارگیری در معرض نور خورشید یا باران، آلودگی ها را بشویند و در خود حل كنند. كارین پترسون ، سخنگوی شركت ساختمانی بزرگ سوئد موسوم به شركت اسكانسكا ، می گوید: در آغاز، به دنبال ساخت دیوارهای سیمانی ویژه ای بودیم كه آلاینده های خروجی از اگزوز خودروها را بویژه در داخل تونل ها كه انبوهی از مواد آلاینده در آنجا متمركز می شود، از میان بردارد و سپس مشاهده كردیم كه محصول تولید شده را می توان افزون بر اهداف اولیه، در ساختار انواع ساختمان ها و بناهای شهری نیز به كار گرفت و از ویژگی های منحصر به فرد آنها در پاكیزه سازی محیط استفاده كردمهندسان و محققان شركت اسكانسا كه دفتر مركزی آن در شهر استكهلم، پایتخت سوئد قرار دارد، فعالیت پژوهشی اخیر خود را در چارچوب بخشی از یك پروژه سوئدی- فنلاندی به ارزش یك میلیون و 700 هزار دلار انجام داده اند. این پروژه به منظور تولید سیمان كاتالیستی و تركیبات بتونی جدید با پوشش اكسید تیتانیوم برای پوشش و نمای ساختمان ها طراحی و اجرا شد. اكسید تیتانیوم تركیب شیمیایی ویژه ای است كه اغلب در رنگ های سفید و خمیردندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. به گفته شیمیدان ها، این ماده دارای خواص و ویژگی های منحصر به فردی است؛ به طوری كه به هنگام قرارگیری در معرض اشعه ماورای بنفش نور خورشید، به یك ماده بشدت فعال و واكنش پذیر تبدیل می شود. پژوهشگران سوئدی تصریح می كنند كه این ویژگی اكسید تیتانیوم سبب می شود تابش اشعه ماورای بنفش به آن، موجب ایجاد یك واكنش كاتالیتیك شود كه نتیجه این روند، تخریب مولكول های انواع آلاینده ها از جمله اكسیدهای نیتروژن خواهد بود. گفتنـــــی است اكسیدهای نیتروژن در فرآیند احتراق سوخت های فسیلی منتشر می شوند و به هنگام تركیب شدن با برخی تركیبات آلی فرار موجود در هوا، دود- مه خطرناكی را در شهرها به وجود می آورند. كارشناسان بهداشتی همواره هشدار می دهند قرارگرفتن در معرض غلظت بالایی از اكسیدهای نیتروژن، مشكلات تنفسی بسیار خطرناك و حادی را برای شهروندان ایجاد می كند، البته بررسی ها نشان داده است كه این آلاینده ها به راحتی و با بارش یك باران، از هوا حذف می شوند. ساختمان های پاك و درخشانبه گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، واكنش كاتالیتیك ایجاد شده در مصالح ساختمانی جدید خواص مهم دیگری نیز دارد؛ به طوری كه واكنش پذیر شدن و فعالیت شیمیایی شدید این مواد در مجاورت اشعه ماورای بنفش، می تواند از چسبیدن باكتری ها و كثیفی ها بر روی دیوار ها و ساختمان ها جلوگیری كند و سبب می شود تا این آلودگی ها با بارش یك باران، به آسانی از روی دیوارها شسته و پاك شوند. بو- اریك اریكسون ، رئیس بخش تحقیقات شركت سمنتا كه گوشه ای دیگر از اجرای این پروژه را به عهده داشته است، می گوید: محصولات جانبی به وجود آمده، در پی وقوع این واكنش شیمیایی كه فرآیند فتوكاتالیز نام دارد، بی خطر هستند. وی می افزاید: در واقع نوع محصولات جانبی ایجاد شده در جریان این واكنش، بستگی به نوع تركیباتی دارد كه در جریان آن وارد شده و در واكنش شركت دارند؛ به طوری كه مولكول های كربن دار تركیبات آلی درگیر در این واكنش به دی اكسید كربن و آب تبدیل می شوند، در حالی كه از مولكول های انواع اكسیدهای نیتروژن، سرانجام نمك های نیتراته بر جای خواهد ماند. این گزارش می افزاید كه پیشبرد تحقیقات اخیر در این حوزه، به لطف ظهورانقلاب نانوتكنولوژیكی در شاخه های گوناگون علوم امكانپذیر شده است، به گونه ای كه اینك مهندسان و شیمیدان ها در سطوح مولكولی به دستكاری و تغییر تركیبات مصالح ساختمانی می پردازند تا بتوانند خواص و ویژگی های مطلوب و مورد نظر خود را در این دسته از مواد به وجود آورند. به گفته دانشمندان، به كارگیری موادی مانند اكسیدتیتانیوم در ساختار مصالح ساختمانی، فقط زمانی به نتیجه مطلوب خواهد انجامید كه لایه بسیار نازكی از آن را به عنوان پوشش مصالح، مورد استفاده قرار دهند و در واقع دستیابی به این هدف، در مقیاس میكروسكوپی باید به اجرا درآید. تولید گسترده و انبوه مصالح خودپاك شونده و استفاده گسترده از آنها در ساختار ساختمان ها و پنجره ها در مناطق گوناگون، سبب می شود كه از این پس بتوانیم در شهرهایی زندگی كنیم كه از نما و سیمای بسیار تمیز، پاكیزه و درخشانی برخوردارند و نیازی به تمیز كردن نمای دیوارها و پنجره ها به طور دوره ای وجود نخواهد داشت. گزارش آسوشیتدپرس می افزاید كه تاكنون، چندین ساختمان مدرن از جمله مارونوچی بیلدینگ در توكیوی ژاپن از اكسید تیتانیوم و آجرهای فتوكاتالیك پوشیده شده اند تا نقش مهم و برجسته خود را در پاكیزگی شهری و كاهش آلاینده های پایتخت ژاپن ایفا كنند. مهندسان سوئدی تاكید می كنند كه جلوگیری از تغییر رنگ و شفافیت نما و ظاهر ساختمان ها كه در اثر وقوع واكنش های شیمیایی گوناگون میان انواع آلاینده ها و سطح مصالح ساختمانی صورت می گیرد، از دیگر ویژگی ها و فوایدی به شمار می رود كه استفاده از این مواد جدید در پی خواهد داشت. همچنین پژوهشگران برای آزمایش تركیبات جدید خود، 75 هزار متر مربع از سطح خیابان های اطراف شهر میلان ایتالیا را با سیمان فتوكاتالیك پوشانده اند كه نتیجه این آزمایش ها بسیار موفقیت آمیز بوده است. به گفته آنان، در نتیجه انجام این آزمایش در حومه شهر میلان، سطح اكسید نیتروژن تا بیش از 60 درصد كاهش یافته است كه البته این امر تا اندازه ای نیز به شرایط آب و هوایی منطقه بستگی دارد. همچنین انجام تجربه مشابهی در فرانسه، سبب كاهش غلظت اكسید نیتروژن به میزان 20 تا 60 درصد بر سطوح دیوارهای مجهز به سیمان فتوكاتالیك در مقایسه با دیوارهای حاوی مصالح معمولی شده است. بر اساس این گزارش، ارائه نتایج بسیار درخشان و قابل توجه در این زمینه، سرانجام اتحادیه اروپا را برای سرمایه گذاری در این عرصه تشویق كرد و این اتحادیه در سال میلادی گذشته، مبلغ 2 میلیارد و 270 میلیون دلار را برای پیشبرد پروژه تولید مصالح ساختمانی هوشمند به منظور كاهش غلظت اكسیدهای نیتروژن و مواد سمی دیگری همچون بنزن در شهرها اختصاص داد.

منبع : انجمن مهندسی عمران
دوشنبه 9/6/1388 - 0:33
هوا و فضا
فكر می‌كنی، بتوانیم به سمت خاصی از فضا اشاره كنیم و ادعا كنیم كه این جا مركز جهان است؛ همان جایی كه انفجار بزرگ اتفاق افتاد؟
همواره "مركز جهان " موضوع مورد توجه بشر بوده است. طی سال‌ها، انسان، مانند كودكی كه خود را كانون توجه همه می‌داند، معتقد بود كه زمین مركز كیهان است. برخی از منجم‌های یونان باستان، جهان را متشكل از دو كره می‌پنداشتند؛ یكی زمین و دیگری آسمان، با ستارهای پولك دوزی شده.
در قرن 15میلادی یعنی حدود 600 سال پیش نیكلاس كوپرنیك، منجم لهستانی، نظریه‌ی جدیدی را در مورد شكل قرارگرفتن اجرام آسمانی ارائه كرد كه با وجود آن‌كه هنوز با واقعیت فاصله داشت، ذهنیت بشر را تا حدودی نسبت به جهان اصلاح كرد. در نظریه‌ی كوپرنیك خورشید در مركز جهان قرار گرفته است و زمین و دیگر سیارات به دور آن می‌چرخند. اما وی همچنان تصور می‌كرد كه صفحه‌ای كروی كه ستارگان این منظومه خورشیدی را در بر گرفته، همان منظره‌ی آسمان شب است.
امروزه پس از تأیید و رد نظریه‌های فراوان، می‌دانیم كه نه تنها ما در مركز كیهان قرار نگرفته‌ایم، بلكه اصولا جهان ما فاقد مركز است.
از نظر دانشمندان "بیگ بنگ " نام پدیده‌ای است كه به آغاز جهان انجامید و اغلب به نوعی انفجار بزرگ تعبیر می‌شود. مشكل این تصور آن است كه انفجار، اغلب یك نقطه‌ی مركزی دارد ؛مثل یك شمع، جرقه و یا یك بمب و در جهت خاصی منتشر می‌شود، ولی در مورد "انفجار بزرگ " این امر،صادق نیست. در واقع ما برای توضیح این رویداد چاره‌ی دیگری نداریم و از شبیه‌ترین موارد قابل لمس برای كمك به فهم آن استفاده می‌كنیم.
"انفجار بزرگ " نمی‌توانسته در نقطه‌ی خاصی از جهان رخ داده باشد، چرا كه اصلا قبل از آن جهانی وجود نداشته.
طبق تخمین دانشمندان از عمر جهان، این انفجار حدود 14 میلیارد سال پیش به طور یكسان آغاز و منتشر شده است و "فضا " و "زمان " را با مفهومی كه ما امروزه می‌شناسیم ایجاد كرده. فضا از همان لحظه شروع شده و در حال گسترش و انبساط است. این روند هنوز هم ادامه دارد.
حالا فرض كنیم كه تلسكوپی بسیار قوی داریم و با آن بتوانیم تا هر جا كه دوست داشته باشیم رصد كنیم. در آن صورت آیا قسمتی از جهان كه در طرف راست ما قرار گرفته از ناحیه‌ای كه در سمت چپ ماست، بزرگ‌تر است؟
خیر، كیهان در تمامی جهات ما یكسان است. پس، آیا به نظر شما این به معنی آن نیست كه ما در مركز جهان قرار گرفته‌ایم؟خیر برای درك بهتر، یك بادكنك باد شده را در نظر بگیرید كه با خودكار، تعداد زیادی نقطه روی آن علامت گذاری شده. تصور كنید كه این بادكنك دنیای شماست و شما یكی از آن نقطه‌ها هستید. توجه كنید كه شما فقط مجاز به حركت روی سطح بادكنك هستید - نه در درون یا بیرون آن. حال از محلی كه قرار گرفته‌اید به دنیای بادكنكی خود نگاهی بیندازید. متوجه می‌شوید كه تمامی جهات، یكسان به نظر می‌رسد، ولی این به آن معنی نیست كه شما در مركز آن قرار گرفته‌اید. در واقع دنیای دو بعدی شما، اصلا مركزی ندارد.
حال تصور كنید كه بادكنك را هرچه بیشتر باد می‌كنیم. می‌بینید كه تمامی نقاط در حال فاصله گرفتن از شما هستند و به نظر می‌رسد كه همه چیز در حال دور شدن است، اما همچنان می‌دانید كه شما مركز این انبساط نیستید. اندكی مشكل به نظر می‌رسد، ولی وضعیت جهان سه بعدی ما نیز بسیار مشابه همین است. فضا خمیده است و این موجب می‌شود كه رفتار آن شبیه پوسته‌ی بادكنك باشد.
? انبساط بدون مركز!
این‌كه جهان عظیم ما چگونه به وجود آمده و چه خواهد شد، اصولا مفهوم پیچیده‌ای است كه گاهی خارج از حد تصور و درك بشر است. دنیا با یك انفجار آغاز شده و در حال گسترش است.
این گسترش تا كی ادامه خواهد داشت؟
آیا امكان دارد كه زمانی متوقف شود و یا مثلا دوباره جمع شده به نقطه‌ی اولیه باز گردد؟
انفجار بزرگ چگونه رخ داد و علت آن چه بود و قبل از آن چه؟چه‌گونه می‌توان از زمانی سخن گفت كه اصلا در آن زمانی وجود نداشته؟
يکشنبه 8/6/1388 - 20:6
موبایل
اینترانت شبكه‌ای رایانه‌ای است كه از زبان مشترك ارتباطی شبكه جهانی اینترنت برای تبادل داده‌ها استفاده می‌كند
و تمام خدمات اینترنت، از جمله پست الكترونیكی، تار جهان‌گستر، انتقال فایل (FTP)، گروه‌های خبری و تله كنفرانس را در شبكه‌ای اختصاصی برای استفاده‌كنندگان مشخص آن شبكه ارائه می‌دهد و لزومآ به اینترنت متصل نیست. تفاوت اساسی میان شبكه اینترانت و سایر شبكه‌ها در آن است كه این شبكه بر اساس پروتكل‌های اینترنت نظیر TCP/IP و HTTP شكل می‌گیرد.


هدف اصلی از نصب اینترانت‌ها تسهیل ارتباطات و به اشتراك گذاشتن منابع - اعم از سخت‌افزاری - است؛ كه به اشتراك گذاشتن منابع اطلاعاتی نقش عمده‌ای در این نظام دارد.

تاریخچه:
اینترانت خود تاریخچه‌ای مستقل ندارد، زیرا یكی از دستاوردهای اینترنت به‌شمار می‌رود و در واقع چند سالی پس از آنكه اینترنت پا به عرصه جهانی گذاشت، اینترانت و اكسترانت نیز پدید آمد.

در ایران، از اواسط سال 1374 كه نرم‌افزار سیستم عامل شبكه (NT SERVER) شركت رایانه‌ای نت اسكیپ (Netscape) وارد كشور شد، به سبب سهولت نصب اینترانت‌ها بر روی این سیستم عامل شبكه، نصب اینترانت‌ها آغاز گردید و از آن زمان تاكنون، این جریان در دنیا و ایران رشد فزاینده‌ای داشته است. به‌طور مثال، وزارت كشاورزی ایران در همان سال توانست از خدمات شبكه اینترنت استفاده كند.
كاربردها. اطلاع‌رسانی، ارتباطات، بازاریابی و فروش، آموزش از راه دور، كار از راه دور، تصمیم‌گیری بهینه مدیریت بانكداری و اقتصاد و كار و كاریابی، كاربردهای اصلی اینترانت‌ها هستند. در زمینه اطلاع‌رسانی با توجه به قابلیت چند رسانه‌ای‌ها و ارائه اطلاعات روزآمد، می‌توان به ارائه اطلاعات در زمینه‌های مختلف از جمله نشریات، اطلاعیه‌ها، بخشنامه‌ها، پرونده‌های كاری، اطلاعات تخصصی، اطلاعات مشتریان، رقبا و كاربران، اخبار، و جز آن اشاره كرد. ارائه الكترونیكی این اطلاعات خود موجب كاهش استفاده از كاغذ می‌شود و در نهایت كاهش هزینه و زمان را برای شركت‌ها به دنبال خواهد داشت. از این روش می‌توان برای توزیع اطلاعات به‌دست آمده از اینترنت استفاده كرد.

در زمینه ارتباطات، اینترانت‌ها باعث تسهیل ارتباطات میان اعضای یك سازمان با مشتریان و رقبا و سازمان‌های بیرونی خواهند شد كه به‌طور نمونه می‌توان به جمع‌آوری نظرات، شكایات، و آگاه كردن مدیران از مسائل را نام برد؛ یا ارتباط افراد هم اندیشه در موضوعات خاص كه خود باعث ایجاد نوآوری‌ها، خلاقیت‌ها، و ابتكارها در زمینه‌های مختلف می‌شود.

در زمینه بازاریابی و فروش می‌توان تبلیغات جهت معرفی محصولات، در نهایت سفارش از مشتری، دریافت پیشنهادات و انتقادات از مشتری، انجام و پیگیری عملیات فروش، ارائه خدمات پس از فروش، انجام هماهنگی‌های لازم با مشتری و گزارش پیشرفت سفارش به مشتری و به‌طور كلی فروش از راه دور را نام برد.

اینترنت كار می‌كند؟

اینترنت پدیده‌ای است كه زندگی بدون آن برای بسیاری از انسان‌ها، دیگر غیرقابل تحمل و حتی غیرممكن است.
همه ما بااینترنت سر و كار داریم. اما اینترنت چگونه كار می‌كند؟ چه اجزایی دارد و مهم‌تر این كه به چه كسی تعلق دارد؟ به سروری كه از طریق آن وارد دنیای مجازی وب می‌شویم؟ به ما كه كاربران آن هستیم؟

در واقع هیچكدام. چون اینترنت نه به ما كه به هیچ كس دیگری تعلق ندارد.

اینترنت مجموعه‌ای جهانی از شبكه‌های بزرگ و كوچك است كه به هم پیوسته‌اند و نام اینترنت (شبكه‌های در هم تنیده) از همین مجموعه گرفته شده است.

اینترنت كارش را سال 1969 با چهار هسته یا سیستم كامپیوتری میزبان شروع كرد اما امروز میلیون‌ها مورد از آنها در سراسر جهان وجود دارند.

البته این كه گفته می‌شود اینترنت صاحب ندارد بدان معنا نیست كه هیچ كس بر آن نظارت ندارد. یك موسسه غیرانتفاعی به نام انجمن اینترنت (Internet Society) كه در سال 1992 تشكیل شده است مسئول نظارت بر آن است و مراقب است كه پروتكل‌ها و قوانینی كه در مورد اینترنت تصویب شده‌اند، در سراسر جهان اجرا شوند.[آشنایی با آیكان]

تسلسل شبكه‌ها

هر كامپیوتری كه به اینترنت وصل است - از جمله كامپیوتری كه با آن این گزارش را می‌خوانید- بخشی از یك شبكه است. شما كه در خانه با یك مودم به یك موسسه ارائه دهنده سرویس‌های اینترنتی (ISP) وصل می‌شوید؛ در محل كار بخشی از یك شبكه محلی هستید و بیشتر مواقع باز هم از طریق مودم به یك ISP و از آن به اینترنت وصل می‌شوید و یا اینكه ...

به هر حال این كه از چه طریق به اینترنت وصل شوید مهم نیست، مهم این است كه با اتصال به اینترنت، بخشی از دنیای شبكه‌ها می‌شوید. بسیاری از شركت‌های ارتباطاتی بزرگ بك‌بُن‌های (ستون فقرات) اختصاصی خودشان را دارند كه مناطق زیادی را به هم وصل می‌كنند.



معمولا این شركت‌ها در هر منطقه یك نقطه حضور (POP) دارند. POP جایی است كه كاربران محلی با استفاده از مودم و تلفن یا خطوط ارتباطی مشخصی به شبكه شركت وصل می‌شوند. نكته جالب این است كه در هیچ شبكه‌‌ای مرجع كنترل كننده‌ای وجود ندارد و به جای آن چند شبكه سطح بالا وجود دارند كه از طریق نقاط دسترسی شبكه (NAP) به هم متصل می‌شوند.

نمونه شبكه‌ای

برای درك این پروسه به این مثال توجه كنید:
شركت A یك ISP بزرگ است. این شركت در هر شهر بزرگی یك نقطه حضور (POP) دارد. این POP ها قفسه‌های پر از مودم‌ هستند كه مشتریان ISP با تلفن به آنها متصل می‌شوند. شركت A خطوطی از جنس فیبر نوری را از شركت مخابرات اجاره كرده است تا به وسیله آنها نقاط حضورش را به هم متصل كند.

حالاشركت B را در نظر بگیرید. این شركت از چند ISP كوچك‌تر تشكیل شده است و در هر شهر بزرگ ساختمان‌هایی دارد كه ISPهای آن ماشین‌های ارائه دهنده خود را در آنها مستقر كرده‌اند. این شركت آن قدر بزرگ است كه خودش با استفاده از خطوط فیبر نوری خودش‌ ساختمان‌هایش را به هم متصل كرده است و در واقع ISP هایی كه زیر نظر این شركت كار می‌كنند از این طریق به هم وصل شده‌اند.



در این ساختار تمام مشتریان شركت A می‌توانند با هم ارتباط داشته باشند و تمام مشتریان شركت B با هم در ارتباط هستند. اما هیچ كدام از مشتریان شركت A نمی‌تواند با مشتریان شركت B ارتباط داشته باشد.

برای رفع این مشكل دو شركت توافق می‌كنند با NAPها در شهرهای مختلف ارتباط قرار كنند و انتقال داده‌ها بین مشتریان دو شركت در شهر های مختلف از طریق نقاط دسترسی شبكه انجام می‌گیرد. تحت این شرایط تمام كامپیوترهایی كه به اینترنت وصل می‌شوند با هم ارتباط خواهند داشت.

پلی برای انتقال اطلاعات
تمام این شبكه‌ها برای برقراری ارتباط با یكدیگر به نقاط دسترسی شبكه، بك‌بُن‌ها (ستون فقرات) و روترها (راهبان) نیاز دارند. نكته جالب توجه در این پروسه این است كه یك پیغام می‌تواند در كسری از ثانیه از كامپیوتری به كامپیوتر دیگر برود و با عبور از شبكه‌های مختلف، نیمی از جهان را بپیماید. اما این پیغام‌ها از كدام مسیر باید رفت و آمد كنند.




مشخص كردن این مسیرها به عهده روتر‌ها است. روتر‌ها (راهبان‌ها یا مسیریاب‌ها) مشخص می‌كنند كه اطلاعات از كدام مسیر از یك كامپیوتر به كامپیوتر دیگر بروند.

آنها در واقع كامپیوتر‌های حرفه‌ای و قدرتمندی هستند كه پیغام‌های ما را می‌فرستند و از طریق هزاران مسیری كه تعریف شده است انتقال پیغام را سرعت می‌بخشند.

یك روتر (راهبان) دو وظیفه مجزا اما مرتبط با هم دارد:
- تضمین می‌كند كه اطلاعات به جایی كه نباید بروند، نروند.
- تضمین می‌كند كه اطلاعات به مقصد مورد نظر برسد.

به دلیل انجام این كارها، روتر‌ها نقش بسیار موثری در نحوه ارتباط دو شبكه كامپیوتری ایفا می‌كنند. روتر‌ها دو شبكه را به هم متصل می‌كنند و اطلاعات میان آن دو را رد و بدل می‌كنند. آنها همچنین از شبكه‌ها در برابر انتقال بی‌مورد اطلاعات محافظت می‌كنند. بدون توجه به تعداد شبكه‌ها،‌ طرز كار روتر‌ها بدون تغییر باقی می‌ماند.

از آنجا كه اینترنت از ده‌ها هزار شبكه مختلف تشكیل شده است، استفاده از روتر‌هادر آن ضروری است.

بك‌بُن‌ها
اولین بك‌بُن دنیا در سال 1987 توسط بنیاد ملی علم آمریكا (NFS) درست شد. این بك‌بُن كه NSFNET نام داشت یك خط T1 بودكه 170 شبكه كوچك‌تر را به هم متصل می‌كرد و با سرعت انتقال 1.554 مگا بایت در ثانیه كار می‌كرد. یك سال بعد NSF با همكاری IBM و MCI بك‌بُن T3 (45 مگا بایت بر ثانیه) ایجاد كرد.

بك‌بُن‌ها معمولا شاهراه‌هایی از جنس فیبر نوری هستند. این شاهراه‌ها از چندین فیبر نوری در هم تنیده تشكیل شده‌اند تا ظرفیت انتقال داده‌هایشان بیشتر شود.
این كابل‌ها با علامت OC مشخص می‌شوند مانند: OC-3 ،OC-12 یا OC-48 . یك OC-3 توانایی انتقال 155 میلیون بایت را در ثانیه دارد در حالی كه یك OC-48 می‌تواند 2488 میلیون بایت(2.488 گیگا بایت) را درثانیه انتقال دهد.

برای این كه به سرعت بالای بك‌بُن‌های مدرن پی ببریم كافی است آنرا با مودم‌های معمولی 56K مقایسه كنیم كه 56000 هزار بایت را در ثانیه منتقل می‌كنند.

امروزه شركت‌های بسیاری وجود دارند كه بك‌بُن‌های با ظرفیت بالای خود را دارند و به نقاط اتصال متفاوتی در سراسر جهان متصل‌اند. در این حالت هر كاربر اینترنتی، بدون توجه به موقعیت جغرافیایی‌اش و شركتی كه از آن برای اتصال به اینترنت استفاده می‌كند می‌تواند با هر كاربر دیگری در زمین به راحتی صحبت كند.

اینترنت موافقت‌نامه‌ای تو در تو و بسیار عظیم بین شركت‌ها است تا به صورت مجانی با هم ارتباط برقرار كنند.

پروتكل اینترنتی: نشانی‌های IP
هر كامپیوتری در اینترنت یك شماره اختصاصی دارد كه به آن نشانی IP می‌گویند.

IP علامت اختصاری پروتكل اینترنتی ‌است؛ زبانی كه كامپیوترها به ‌وسیله آن با هم ارتباط برقرار می‌كنند. یك پروتكل، راه از پیش تعریف شده‌ای است كه هرگاه كسی می‌خواهد از یك سرویس استفاده كند، از طریق آن وارد عمل می‌شود.

این «استفاده كننده» (كاربر) در این جا می‌تواند یك شخص حقیقی‌ و یا یك برنامه مثل نرم افزارهای استفاده كننده از اینترنت باشد.
یك IP معمولا بدین شكل است:

38.113.162.42

ما انسان‌ها برای اینكه این نشانی‌ها را راحت حفظ كنیم، آنها را به صورت بالا می نویسی (كه البته این هم راحت نیست) اما كامپیوترها به صورت باینری یا با هم ارتباط برقرار می‌كنند‌ و نشانی IP بالا به زبان باینری بدین شكل است:

100110.111001.10100010.101010

به عدد چهار بخشی موجود در IP اوكتتز(اوكتتز از ریشه عدد هشت یونانی گرفته شده است) گفته می‌شود چون هر كدام از آنها در صورت تبدیل به فرم باینری (دو دوئی) هشت موقعیت دارند. اگر این موقعیت‌ها را به هم اضافه كنیم می‌شود 32 و دلیل این كه به نشانی‌های IP اعداد 32 بایتی می‌گویند همین است.[چطور بیت و بایت كار می‌كند؟]

از آن جا كه هر كدام از این موقعیت‌ها در سیستم باینری می‌توانند دو حالت داشته باشند (صفر یا یك)، تعداد نهایی حالات تركیب آنها در اوكتتز، 232 یا 4,249,967,296تعداد منحصر به فرد است.

در ازای تقریبا 4.3 میلیارد تركیب محتمل، اعداد خاصی به عنوان نشانی‌های ‌IP مشخص انتخاب شده‌اند.

برای نمونه، نشانی 0.0.0.0 برای شبكه‌های پیش‌فرض در نظر گرفته شده است و نشانی 255.255.255.255 برای broadcastها.

اوكتتز‌ها به جز جدا كردن اعداد كار دیگری هم دارند. از آنها برای ساخت كلاس‌هایی از IP ها استفاده می‌شود كه می‌توانند در موارد خاص تجاری، دولتی و ... استفاده شوند.

اوكتتز‌ها به دو بخش نت(Net) و هاست(Host) تقسیم می‌شوند.بخش نت همیشه اولین اوكتتز را در بر می‌گیرد و از آن برای یشناسایی شبكه‌ای كه كامپیوتر به آن تعلق دارد استفاده می‌شود. هاست(كه گاهی به آن Node هم گفته می‌شود) كامپیوترهای حقیقی را در شبكه مشخص می‌كند. بخش هاست همیشه آخرین اوكتتز را در بر می‌گیرد.

پروتكل اینترنت: سیستم نام دامنه
وقتی كه اینترنت در دوران ابتدایی‌اش به سر می‌برد، از تعداد كمی كامپیوتر كه بوسیله مودم‌ها و خطوط تلفن با هم در ارتباط بودند، تشكیل شده بود.

در آن زمان برای این كه ارتباط بین دو كامپیوتر برقرار شود كاربران باید IP كامپیوتری را كه می‌خواستند با آن ارتباط برقرار كنند تهیه می‌كردند. برای نمونه نشانی IP یك كامپیوتر 216.27.22.162 بود و كاربر برای برقراری ارتباط با آن باید آن را تهیه می‌كرد. در اوایل این كار چندان سخت نبود اما با گسترش استفاده‌كنندگان اینترنت، تهیه IP دیگران دیگر غیر ممكن شد.

اولین راه‌حل یك تكست فایل ساده بود كه توسط مركز اطلاعات شبكه‌ها تهیه شد و نام‌ها را به نشانی‌های IP هدایت می‌كرد. به زودی این فایل به قدری كند و ناكارآمد شد كه نمی‌شد آن را مدیریت كرد. در سال 1983، دانشگاه وییسكانسین سیستم نام‌ دامنه (DNS) را ابداع كرد كه نام‌های تكست را به صورت خود‌كار به نشانی‌های IP هدایت می‌كرد.

در این روش شما به جای این كه IP یك سایت،‌ مثلا www.farsnews.com را حفظ كنید تنها www.farsnews.com را حفظ می‌كنید.

URL ؛ مكان‌نمای یكسان منبع (نشانی سایت)

وقتی كه شما از اینترنت استفاده می كنید یا یك میل می‌فرستید، از یك نام دامنه استفاده می‌كنید كه این كار را برای شما انجام می‌دهد.

برای نمونه نشانی سایت نام دامنه سایت را در بر دارد. همین نام دامنه در سایت هم وجود دارد. هر بار كه ما از یك نام دامنه استفاده می‌كنیم، از سرورهای نام‌های دامنه (DNS) استفاده می‌كنیم كه نام‌های دامنه قابل خواندن برای انسان را به IPهای قابل فهم برای ماشین تبدیل می‌كند.


نام‌های دامنه سطح بالا كه به آنها دامنه‌‌های سطح اول هم گفته می‌شود این‌ها هستند: .COM، .ORG ، .IR، .NET ، .EDU و .GOV.

چند سایت معروف كه از دامنه .COM استفاده می‌كنند این‌ها هستند:

• Google
• Yahoo
• Microsoft

هر نامی در دامنه سطح بالای COM. باید منحصر به فرد باشد. كلمه همیشگی سمت چپ مثل WWW ، نام میزبان است كه نام یك ماشین خاص (با یك IP خاص) را در یك دامنه مشخص می‌كند.
یك دامنه داده شده می‌تواند به صورت بالقوه نام میلیون‌ها هاست(میزبان) را تا زمانی كه در آن منحصر به فرد هستند در بر بگیرد.

سرور نام‌ ‌ای دامنه (DNS)، درخواست‌ها را از برنامه‌ها و دیگر سرورهای نام‌ دریافت می‌كنند تا نام‌های دامنه را به نشانی‌های IP تبدیل كنند.

وقتی كه یك درخواست به سرور نام‌دامنه وارد می‌شود، سرور یكی از چهار كار زیر را بر روی آن انجام می‌دهد:

1- با یك نشانی IP به آن جواب می‌دهد چون نشانی IP دامنه درخواست شده را می‌داند.
2- با دیگر سرور‌های سیسم نام‌ دامنه تماس می‌گیرد و سعی می‌كند نشانی IP نام درخواست شده را پیدا كند. البته سرور شاید چندین بار این كار را انجام دهد.
3- امكان دارد بگوید: من نشانی IP دامنه‌ای كه شما خواسته‌اید ندارم اما نشانیIP سرور دیگری را به شما می‌دهم كه نشانی‌های بیشتری از من می‌داند.
4- یك پیغام ارور(Error) می‌فرستد، چون دامنه درخواست شده یا وجود ندارد یا دیگر اعتبار ندارد.

برای درك این پروسه بهتر است به این نمونه توجه كنید:

فرض كنید شما نشانی سایت را در مرورگر خود تایپ می‌كنید. مرورگر برای یافتن نشانی IP به یك سرور نام‌ دامنه(DNS) مراجعه می‌كند. این سرور هم جستجو را با تماس با یكی از روت سرور‌ها(سرورهای اصلی) آغاز می‌كند.

روت سروها نشانی‌های IP تمام DNS سرورها را كه با دامنه‌‌های سطح بالا (.COM ،.NET ،.IR و... ) كار می‌كنند دارند. سرور DNS شما از روت‌ سرور سایت را می‌خواهد. اگر روت سرور این IP را نداشته باشد می‌گوید:

«من IP درخواست شما سایت را ندارم اما IP سرور دامنه‌‌های .IR را به شما می‌دهم».

آن وقت سرور نام دامنه شما، یك درخواست به سرور دی‌ان‌اس‌ .IR می‌فرستد و از آن می‌پرسد كه آیا نشانی IP برای سایت می‌شناسد یا نه. سرور DNS دامنه‌های IR، نشانی‌های IP سرور نامی را كه با دامنه سایت در ارتباط‌ هستند می‌شناسند، به همین خاطر درخواست شما را به آنها ارجاع می‌دهد.

سرور نام شما سپس به سرور دی‌ان‌اس سایت مراجعه می‌كند و می‌پرسد كه آیا این سرور DNS ، نشانی IP سایت را می‌شناسد یا نه.

این سرور قطعا نشانی IP مورد درخواست ما را دارد بنابر این آن‌را به سرور DNS ما می‌‌دهد. این سرور هم آن را به مرورگر ما می‌دهد و مرورگر برای دریافت یك صفحه وب از سایت به سرور مراجعه می‌كند.

یكی از كلیدهای موفقیت در انجام چنین كاری افزونگی تكرار و فراوانی است. در هر سطح چندین سرور DNS وجود دارد و هر گاه یك درخواست به جواب نرسد چندین سرور دیگر برای رسیدن به جواب وجود دارد. كلید دیگر cashing است.

وقتی كه یك سرور DNS یك درخواست را به جواب می‌رساند، نشانی IP دریافت شده را ذخیره می‌كند. و وقتی كه یك درخواست دامنه .IR را به یك روت سرور ارجاع می‌دهد، نشانی IP سروری را كه IP دامنه‌های .IR را دارد ذخیره می‌كند تا دفعه بعد كه دوباره درخواستی برای نشانیIP دامنه .IR دریافت كرد بدون واسطه روت سرور به همین سرور DNS مراجعه كند.

سرور DNS این كار را می‌تواند برای هر درخواست انجام دهد و cashing به آن این اجازه را می‌دهد كه از جستجو‌های بی‌مورد دست بردارد.
سرورهای DNS روزانه به میلیاردها درخواست پاسخ می‌دهند و وجود آنها برای عملكرد روان اینترنت بسیار ضروری است.

این حقیقت كه این مراكز اطلاعاتی بسیار گسترده و پراكنده به این خوبی و البته به دور از چشم ما كار می‌كنند، گواه طراحی بی‌نظیر آنهاست.

كلاینت‌ها و سرورها
سرورها دسترسی یه اینترنت را برای ما میسر می‌كنند. تمام ماشین‌های موجود در اینترنت یا سرور هستند یا كلاینت. سرورها دستگاه هایی هستند كه به دیگر ماشین‌ها سرویس ارائه می‌دهند و ماشین‌هایی كه از آنها برای برقراری ارتباط با سرورها استفاده می‌شود كلاینت هستند.

در فضای اینترنت، این سرور‌های وب،‌ سرورهای ایمیل، سرورهای FTP و دیگر سرورها هستند كه نیازهای ما برای ایجاد ارتباط را برطرف می‌كند.
وقتی كه شما می‌خواهید به سایت متصل می‌شوید تا یك صفحه را بخوانید، از یك كلاینت (كامپیوتری كه پشت آن نشسته‌اید) استفاده می ‌كنید.

در واقع ابتدا به سرور وب سایت دسترسی پیدا می‌كنید؛ ماشین سرور صفحه‌ای را كه شما درخواست كرده‌اید پیدا می‌كند و برایتان می‌فرستد. كلاینت‌هایی هم كه به یك ماشین سرور متصل می‌شوند همین كار را با یك منظور مشخص انجام می‌هند؛ یعنی درخواست‌هایشان را به یك نرم افزار مشخص سرور كه در یك ماشین سرور فعال است هدایت می‌كنند.

هر سرور یك نشانی IP ثابت دارد كه به ندرت تغییر پیدا می‌كند. در مقابل یك كامپیوتر خانگی كه از طریق مودم شماره‌گیری می‌كند هر بار كه به ISP متصل می‌شود یك نشانی IP دریافت می‌كند.
این IP تا هنگامی كه شما به اینترنت وصل هستید منحصراً در اختیار شماست اما هر بار كه به یك ISP متصل شوید، یك IP جدید دریافت خواهید كرد. بدین ترتیب ISP به جای این كه هر مشتری را با یك IP بشناسد، هر مودم را با یك IP می‌شناسد.

پورت‌ها
وقتی‌ كه یك كلاینت به وسیله یك پورت به یك سرویس متصل می‌شود، از یك پروتكل مشخص استفاده می‌كند. پروتكل‌ها معمولاً به صورت تكست هستند و به سادگی تعریف می‌كنند كه چگونه كلاینت‌ها و سرورها با هم ارتباط برقرار می‌كنند. هر وب سرور در اینترنت پروتكل انتقال تكست‌های هایپر (HTTP) را می‌شناسد.

اجزایی كه طرز كارشان در این گزارش معرفی شدند (شبكه‌ها، روتر‌ها [راهبان‌ها]، نقاط دسترسی شبكه[NAP]، سیستم نام‌‌های دامنه[DNS] و سرورهای پرقدرت)، جیزهایی هستند كه ما برای دسترسی به اینترنت به آنها نیاز داریم.

نكته جالب در مورد آنها این است كه این سیستم‌های عریض و طویل دسترسی ما به اینترنت را تنها در چند میلیونیوم ثانیه امكان‌پذیر می‌كنند.
این اجزا در دنیای مدرن بسیار مهم هستند چرا كه بدون آنها دسترسی به اینترنت ممكن نیست و دنیای بدون اینترنت هم برای بسیاری از ما معنایی ندارد

نویسنده:نرگس نشاط -جواد نصرتی

منبع: همشهری
يکشنبه 8/6/1388 - 20:3
موبایل
آر.اس.اس (really simple syndication/rss) تشكیل ارتباط‌های بسیار ساده است.
آر.اس.اس فایلی با فرمت xml است كه آخرین عناوین سایت‌های خبری، وبلاگ‌ها وسایت‌هایی از این دست را شامل می‌شود.

با به روز شدن سایت، فایل آر.اس.اس به طور خودكار به روز می‌شود و به این ترتیب تازه‌ترین عناوین خبری، چكیده‌ای از هر گزارش یا خبر را می‌بینیم كه در كنار آن پیوندی وجود دارد.

مزایای آر.اس.اس
با rss می‌توان به راحتی و بدون نیاز به مشاهده روزانه سایت‌های مورد علاقه، از محتوا و به روز رسانی‌های آنها مطلع شد. وظیفه اصلی آر.اس.اس قابل دستیابی كردن اطلاعات و صرفه‌جویی است.

بسیاری از وبلاگ‌ها، مجلات و سایت‌های خبری از جمله: رویترز، نیورك تایمز، BBC و Cnn در كنار بسیاری از امكانات، محتویات تازه خود را به صورت آر.اس.اس عرضه می‌كنند.

مزیت دیگر
بدون مراجعه به سایت های مختلف می‌توانیم مطالب را به ترتیبی كه خود مرتب كرده‌ایم ببینیم. سپس به‌طور انتخابی مطالبی را كه می‌خواهیم كامل بخوانیم روی سایت اصلی ببینیم و بدون درگیر شدن در تمام مطالب جدید و قدیم سایت‌ها، برنامه‌خوان خبری آر.اس.اس مطالبی را كه نخوانده‌ایم برایمان جدا كرده و ارایه می‌كند و لذا در وقت و هزینه در اینترنت صرفه جویی كرده‌ایم.

نویسنده: علی‌اكبر خدابخش
يکشنبه 8/6/1388 - 20:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته