• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4137روز قبل
دانستنی های علمی
مردمان ایران‌زمین از دیرباز به ارزش آب به عنوان ماده‌ای زندگی‌بخش و ارزشمند آگاهی داشتند. نیاز طبیعی بشر به آب، وضع جغرافیایی فلات ایران و كمیابی این مایع گرانبها، ارزش این ماده را نزد ایرانیان صدچندان نموده و آن را در جایگاه والایی قرار می‌داده است. برای آنكه به ارزش والای آب در دیدگاه ایرانیان باستان پی ببریم، كافی است كه نیم‌نگاهی به اوستای زرتشت اندازیم.

آناهیتا، ایزد آب‌ها، كه گردونه او را در آسمانها چهار اسب ابر و باران و ژاله و شبنم میكشیدند، یكی از بزرگ ایزدان پیش از زرتشت بود، و نیایشگاههای او در كنگاور (كرمانشاه) و بیشابور (فارس) نمایان است، در اوستا مورد ستایش بسیار بوده و هم مرتبه میترا (مهر) و اورمزد (اهورامزدا) قرار می‌گیرد. آب در آیین زرتشت پاك است و مظهر پاكی و باید كه همچنان پاك باقی بماند. زرتشت از اهورامزدا درخواست می‌كند كه رودها را از آبی به سترگی شانه اسب لبالب نموده و به پیروان خویش می‌‌آموزد كه آلوده نمودن آب، به هر شكل و گونه‌اش، خلاف دین و اهریمنی است. اینچنین است كه شناخت آب در ایران‌باستان با وابسته داشتن صفات ویژه به آن و ارجمند داشتن این ماده زندگی‌بخش آغاز می‌شود. هنوز هم بازمانده آیین‌های ایزد آب‌ها در جای‌جای ایران برگزار می‌شود كه برای نمونه می‌توان به مراسم جوی‌روبی و بیل‌گردانی در دامنه آتشكده آتش‌كوه در نیمور، محلات اشاره نمود.

در ایران‌باستان، صدها سال پیش از آنكه نخستین فرضیه‌های مربوط به آب‌شناسی ارائه شود، به گونه‌ای شگفت‌آور و باورنكردنی، پاسخ یكی از مهمترین و دشوارترین مسائل مربوط به یافتن آب و آب‌های زیرزمینی یافته شده بود. سنگ‌نوشته‌ها و لوح‌های باز مانده از ایران باستان، بیانگر این است كه مردمان ایران‌زمین آب‌های زیرزمینی را با كندن كاریزهای دراز و بسیار عمیق برآورده به روستاها و شهرهای خود می‌رساندند. اینكه نخست‌گاه این كاریز كجا بوده و در چه مناطقی به آب می‌توان دست یافت و اینكه كاریز چگونه باید ساخته شود، شاید مهمترین مساله‌ای بوده است كه بشر از آغاز تمدن تا كنون در دانش آب‌یاری و آب‌رسانی با آن روبرو بوده است. پرفسور هانری گوبلو كه بیش از 30 سال بر روی قنات‌های ایران بررسی و مطالعه انجام داده است در كتاب قنات، فنی برای دستیابی به آب ،عظمت قناتهای ایران را برابر با دیوار چین می‌داند. مجموعه طول قناتهای ایران بیش از چهارصد هزار كیلومتر، بیش از فاصله زمین تا ماه، و قنات گناباد به طول سی‌وپنج كیلومتر و ژرفنای بیش از سیصد متر و چاه‌هایی با فواصل منظم پنجاه متری، از زمان هخامنشیان، یك شاهكار بی‌نظیر در سراسر جهان است. چندتن از دانشمندان امریكایی مانند اف.دیكسی در نوشتار یك كتابچه علمی برای سازماندهی آب، ام.ا.باتلر در كتاب آبیاری به كمك قنات در ایران، سی.اف.تولمان در كتاب آب‌های زیرزمینی، ژی.بی.كرسی در كتاب قنات و كاریز، ژی.بیژلیبین‌كت در كتاب آب‌شناسی و هانری گوبلو در كتاب‌های آبیاری در كالیفرنیا و قنات، فنی برای دستیابی به آب خود همگی بر این باورند كه قنات‌های لوس‌آنجلس و پاسادانای كالیفرنیا، همچنین قنات‌های شیلی و مكزیك، در زمان سلطه اسپانیایی‌ها، توسط مهندسان، متخصصان و كارگران ایرانی ساخته شده است.

به خاطر داشته باشیم كه تمدن‌های باستانی همگی در كنار رودهای بزرگ، همانند نیل، دجله، فرات، سند، گنگ، هوانگهو، یانگ‌تسه و ... شكل گرفتند اما تنها تمدنی كه به دور از هرگونه رودخانه عظیم شكل گرفت و مالك‌الرقاب جهان باستان شد، ایران بود. جهش چشمگیر امپراتوری ایران مدیون قنات بود. در زمان هخامنشیان، اگر كسی زمین بایری را با احداث قنات آب‌یاری می‌كرد، تا پنج نسل از پرداخت هرگونه مالیات معاف بود. به گواهی تاریخ مصر، دریاسالار پارسی اسكیلاكس هخامنشی هنگام اقامت در مصر، فنون احداث كاریز را به مصریان آموخت. در زمان ساسانیان، رساله مدیگان هزاردادستان، در شرح ساخت و لایروبی قنات و كاریز، و استفاده هوشمندانه از آن، تالیف شده است.

در نوشته‌های دانشمندان ایرانی پس از اسلام، به نكته‌ای شایان توجه بر می‌خوریم و آن اینكه بسیاری از دانشمندان ایرانی در دوران اسلامی، هریك به گونه‌ای، به جنبه‌های گوناگون دانش آب‌شناسی پرداخته‌اند. دانش آب‌شناسی در آن دوران نیز مانند امروز دربردارنده بررسی دوره گردش آب یا چرخه آب (سیكل آب) در طبیعت، جریان آب در روی زمین، آب‌های زیرزمینی، چشمه‌ها، دریاچه‌ها، دریاها و اقیانوس‌‌ها و چگونگی دگرگونی‌های كمی و كیفی آب‌های آنها می‌شده است.

دانشمند بزرگ ایرانی، ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه، در باره زیاد و كم شدن آب رودخانه‌ها، چشمه‌سارها و كاریزها می‌گوید:

زیاد شدن آب‌ها در جمیع اودیه و انهار به یك حالت نیست، بلكه اختلاف بزرگی با هم دارند. چنانكه جیحون هنگامی آبش زیاد می‌شود كه دجله و فرات رو به كمی گذارد و علت این است كه هر رودخانه‌ای كه سرچشمه آن در نواحی سردسیر باشد، آب آن در تابستان زیادتر و در زمستان كمتر است، زیرا بیشتر آب‌های اصلی آن از چشمه‌سارها گردمی‌آید و رطوبت‌‌هایی كه در كوه‌هایی كه این رودخانه‌ها از آن بیرون می‌آید و یا از آن می‌گذرد سبب زیادت و نقصان آب این رودخانه‌ها می‌شود.

دیگر اندیشمند بزرگ ایران، ابوعلی سینا در دانشنامه علایی (طبیعیات) در باره جذر و مد دریاها و اثر ماه بر آن گوید:روشنایی و قوت‌ها كه از آفتاب و ستارگان است در این عالم اثر كند و ظاهرتر اثر آن آفتابست و آن ماه كه آب دریاها را مد كند.و هم او درباره پدیده‌های بارندگی گوید:و اما بخار چون از گرمگاه برخیزد جنبش وی گرانتر بود و چون به آن جایگاه رسد از هوا كه سرد بود، سرمای آن جایگاه او را ببندد. ... و هرگاه كه بخار زمین بفسرد، ابر شود ... و این را سه حكم بود. یا اندك بود، كه و را گرمی آفتاب بروی افتن، زود متفرق كند. یا قوی بود، كه آفتاب اندر وی فعل نتواند كردن، كه پراكندش، پس چون گردآید، و یك اندر دیگر نشیند، و خاصه كه باد گردآورش دیگر بار آب شود، و فروجهد، پس اگر سرما اندریابدش، پیش از آن كه قطره‌ها بزرگ شود و برف بود.

دانشمند ایرانی سده پنجم هجری، ابوحاتم اسماعیل اسفزاری خراسانی، كه برای نخستین بار در جهان پدیده‌های جوی و هواشناسی را در كتاب خود به نام آثار علوی (Meteorology)، گردآوری نموده و او را به حق باید پدر دانش هواشناسی نام داد، در باره بخار و باران و برف و شبنم می‌گوید:

هرگه كه حرارتی از تابش خورشید یا از جوهر آتش به آب رسد، مدتی با او بماند، آب مستحیل شود، و از جای خود برخیزد، و به سوی بالا بر شود، آن را بخار گویند، چون گرما بر بخار مستولی شود، آن بخار جوهر هوا گردد. ... و اگر برودتی بر آن بخار مستولی شود، جوهر آب گردد، و قصد زمین كند، آنگاه آن را باران گویند، پس اگر هوا ساكن بود، آن دانه‌ها خردباران (drizzle) بود و اگر متحرك بود، آن دانه‌های خرد به یكدیگر بپیوندند بزرگ گردند ((rain تا به رگبار رسند(shower). ... و اگر برودتی به افراط بر آن غالب آید جوهر برف باشد ... هرگاه كه هوا سرد باشد و سرما بر بخار مستولی گردد، آن هوا آب شود و بر صورت قطره‌های آب از برگ‌ها بیاویزد، آن را شبنم (صقیع - dew ) خوانند ... .

وی همچنین مطالعات و بررسی‌هایی در باره چگالی آب‌های گوناگون از مناطق مختلف انجام داده است. ریاضی‌دان و مهندس بزرگ سده پنجم هجری، محمد بن حسین كرجی، دیدگاه‌های بسیار جالبی در باره آب‌شناسی دارد و در كتاب خود استخراج آب‌های پنهانی، انباط المیا الخفیه، به بررسی روش‌ها و قواعد مربوط به تشخیص آب‌های زیرزمینی می‌پردازد. او می‌گوید:

خدای بزرگ در روی زمین آبی ساكن آفرید، كه همچون گردش خون در بدن جانوران در جریان است. این آب با افزایش و كاهش بارندگی، افزون و كم نمی‌شود (چرخه آب در طبیعت) ... این آب بیشتر شكاف‌های درون زمین را پر می‌كند، و تا آنجا كه مانعی سخت در سر راهش وجود نداشته باشد، هر قسمت به قسمت دیگر می‌پیوندد ... آب‌هایی كه در زیر زمین قرار دارند نیز در بعضی مواضع مانند رودها جاری هستند و در بعضی موارد دیگر مانند دریا ساكن و آرامند.

در نزهت‌نامه علایی، دانشنامه بزرگ فارسی، تالیف شهمردان‌بن‌ابی‌الخیر رازی، در سده ششم هجری، مطالب گوناگون و جالبی در باره آب‌شناسی آمده است.

آب، مد و جزر دریای پارس از عجایب است و به شبانه روز دو دفعه زیادت و نقصان گیرد، و در سیر ماه بسته است ... و جای هست كه مقدار پنجاه ارش زمین خشك به وقت مد آب، بالا گیرد به هر دفعتی، ... .

ناوخدای، بزرگ‌ بن شهریار رامهرمزی، دریانورد بزرگ ایرانی در سده چهارم هجری، كه سفرهای اكتشافی فراوانی به شرق انجام داد، در كتاب بسیار جالبی به نام عجایب الهند، شرح كاملی از توفان‌های دریای هند، مانسون، ارائه نموده است. دریانورد معاصر او ابهره كرمانی نیز، كه در آن روزگار هفت سفر دریایی به چین و شرق دور داشته است نیز، مانسون هند و تیفون چین (هاریكن‌ها یا سایكلون‌های شرق آسیا)، را در نوشته‌های خود شرح داده است. جیهانی، وزیر دودمان سامانیان نیز اطلاعات خویش را در باره این توفان و همزمانی آن با بادهای 120 روزه سیستان، در كتابی گردآوری نموده است. سلیمان سیرافی و مهران وهب سیرافی از دریانوردان ایرانی سده سوم و چهارم هجری، كه سفرهایی به چین و هند داشته‌اند، و همچنین سهل بن آبان دریانورد ایرانی سده ششم هجری كه سفرهایی به هند و شرق افریقا داشته ‌است، و سلیمان مهری دریانورد سده نهم هجری، نیز در سفرنامه‌های خود به باران‌های موسمی هند و منشا احتمالی آنها، اشاره كرده‌اند.

مسعودی مورخ ایرانی در كتاب التنبیه و الاشراف، به ذكر منشا رودها و دریاها پرداخته و از بسیار از پدیده‌های آبی سرزمین ایران، سخن رانده است. توصیف زیبا و دقیق ناصرخسرو در سفرنامه‌اش، از فانوس‌های دریایی (خشاب‌های) دریای پارس، نمایانگر دانش آب‌شناسی و دریانوردی ایرانیان است.

اشاره كوتاهی به این مساله چندان دور از تدبیر نیست كه سد كوریت در نزدیكی طبس در خراسان جنوبی كه در زمان هخامنشیان، در منطقه‌ای فوق‌العاده، ساخته شده و یكبار در زمان ساسانیان نوسازی و بار دیگر به فرمان و اندیشه خواجه نصیرالدین توسی، در اوج شكوفایی مكتب مراغه، دیواره آن، بر روی شالوده هخامنشیان، كاملا بازسازی شده است، با ارتفاع بیش از 64 متر، بیشتر از شش صد سال، بلندترین سد جهان بوده است.

در دوران هخامنشیان بیش از 60 سد در ایران ساخته شد و این جدای از پل- بند‌های این دوره است. در زمان ساسانیان پل و بند شوشتر با درازای بیش از پانصد متر ساخته شد. تاریخ نام سازنده این پل و همچنین سد شادروان (Shadervan) شوشتر را یك مهندس ایرانی به نام برانوش پارسی ثبت كرده‌است. پل‌دخترهایی كه در سراسر ایران از جمله سروستان و میانه به چشم می‌خورند منسوب به آناهیتا، ایزد آب‌ها بوده‌اند.

اختراع سه نوع آسیاب آبی، نمایانگر دانش و بینش ژرف ایرانیان باستان در كلیه علوم از جمله آب‌شناسی است. نخست آسیاب تنوره یا آسیاب نورس یا آسیاب پره، با محوری عمودی و پره‌های قاشقی، دوم آسیاب چرخی كه رومیان به آن آسیاب ویترویان نام نهادند، با محور افقی كه نام مخترع آن را مهرداد ثبت نموده‌اند، و سوم آسیاب شناور، كه با پره‌های بزرگ پارویی دوران می‌كرده است و در رودخانه‌های خراسان، خوزستان و میانرودان به تعداد زیادی ساخته شده بوده است، و بازمانده آن هنوز در شوشتر خودنمایی می‌كند.

دستگاه پالایش آب چغازنبیل (زنگه ویل - شهر زنگه)، نخستین و قدیمی‌ترین دستگاه پالایش آب در جهان است كه برابر با قانون ظروف مرتبط آب گل‌آلود رودخانه كرخه را به آبی سالم و گوارا تبدیل می‌نموده است. و آب‌انبارهای كویری ایران هم كه خود حدیث مفصلی است. و این چكیده خود اندكی است از دانش آب‌شناسی ایرانیان كه از دسترس چپاولگران زمانه و چنگ‌ورزان بیگانه در امان مانده و به ما رسیده. باشد كه ما شایستگی و بایستگی میراث‌داری آنان را داشته باشیم. در سال 1289 رودخانه زاینده‌رود خشكید. مردم در آن چاهی كندند به قرب سی زرع و آبی به زحمت می‌كشیدند برای مشروبات. (تاریخ مسعودی)

* جعفر سپهری

منابع و ماخذ:

تاریخ علم در ایران مهدی فرشاد

تاریخ علم جورج سارتون

آب و هوای باستانی ایران محمدتقی سیاه‌پوش

زندگی و مهاجرت نژاد آریا فریدون جنیدی

قنات، فنی برای دستیابی به آب هانری گوبلو


منبع :parssky
جمعه 20/6/1388 - 3:42
کامپیوتر و اینترنت
محققان با بیش از 10 سال مطالعه بر روی تاثیر بازی های رایانه ای بر مغز انسان اعلام کردند انجام بازی های پازلی مانند تتریس می تواند تاثیر گذاری بخشهایی از مغز را بر روی حل مسائل، تصمیم گیری و پردازش افزایش دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، تاثیر بازی های رایانه ای بر روی مغز انسان برای سالها است که مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است اما تحقیقات جدید نشان می دهد همچنان پازل پیچیده ای برای حل کردن در این رابطه باقی مانده است.

یکی از جدید ترین و قابل توجه ترین مطالعات در این زمینه در سال 1992 توسط نورولوژیست دانشگاه کالیفرنیا، ریچارد هایر انجام گرفته است. وی بر روی میزان تاثیرگذاری بازی رایانه ای تتریس بر روی مغز کاربران مطالعه کرد. در این بازی فرد باید قطعات رنگارنگ پازلها را در مدت زمانی کوتاه در کنار یکدیگر بچیند.

وی از اسکن مغز برای کشف این پدیده استفاده کرد که برخی قسمتهای مغز در هنگامی که بازیکنان در انجام بازی به مهارت می رسند گلوکز کمتری مصرف می کند. این "تاثیر تتریسی" نشان می دهد چگونه آموختن یک بازی می تواند بر روی عملکرد مغز تاثیر بگذارد، ایده ای که به تدریج به شکل گیری بازی های پرورش دهنده مغز تبدیل خواهد شد.

هایر در حال حاضر مشاور شرکت نرم افزاری سیاره آبی که تجارت بازی تتریس را به عهده دارد بوده و مطالعات 17 ساله خود در این زمینه را با کمک ابزارهای جدید تر دنبال می کند. وی به منظور اثبات ایده خود آزمایشی را با همکاری 26 دختر 12 تا 15 ساله آغاز کرد. دلیل نوجوان بودن داوطلبان فعالیت بالای مغزی و دلیل استفاده از دختران گرایش کمتر آنها به بازی های رایانه ای نسب به پسران است.

15 دختر از میان داوطلبان باید به مدت سه ماه و 90 دقیقه در هفته بازی های رایانه ای انجام می دادند و از گروه دیگر خواسته شد به هیچ وجه بازیهای رایانه ای انجام ندهند. تغییرات در عملکرد مغزی هر دو گروه در این مدت تحت نظر و کنترل بود. تحلیل تغییرات ایجاد شده در عملکرد مغز گروهی که بازیهای رایانه ای را انجام می دادند در مقایسه با گروهی که از بازی منع شده بودند نشان داد عملکرد مغزی گروه اول در پاسخ دادن به سوالات پیچیده، فکر کردن، و پردازش اطلاعات بسیار موثر تر از عملکرد گروه دوم است.

نتایج همچنان نشان داد غشای مخ در افرادی که بازی می کنند در مناطق مختلف و نا منظمی از مغز ضخیم تر می شوند که این تفاوت در قسمتهای ضخیم شده سئوالی جدید را در مسیر مطالعات دانشمندان قرار داد. این قشر در نواحی از مغز که با برنامه ریزی و فعالیتهای پیچیده در ارتباط است ضخیم تر می شود. 

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، اکنون دانشمندان در تلاشند با استفاده از فناوری جدیدی به نام MEG کوچکترین تغییرات ایجاد شده در فعالیتهای مغزی را به ثبت برسانند و با مطالعه تغییرات مغزی در طول زمان به رابطه میان قسمتهای ضخیم شده قشای مخ با قسمتهای تاثیر گذارتر مغز در حل مشکلات پی ببرند.

پنج شنبه 19/6/1388 - 1:24
دنیای گیاهان و حیوانات
جمله "منابع طبیعی رو به اتمامند" حقیقتی تلخ است که بسیاری به دلیل به خطر افتادن منافع شخصی یا کشوری نسبت به آن توجهی نشان نمی دهند. منابع آب، غذا و انرژی از جمله منابعی هستند که اتمام آنها در آینده ای نه چندان دور بحرانهای غیر قابل جبرانی را به بار خواهند آورد.

به گزارش خبرگزاری مهر، وابستگی شدید بشر به منابع طبیعی کنونی انرژی باعث شده است تغییر جهت دادن از این منابع به منابع جدید انرژی نیازمند زمان زیادی باشد. با وجود اینکه بسیاری از کشورهای جهان زنگ خطر اتمام منابع طبیعی را شنیده و اقدامات جدی خود را برای تولید منابع جدید و جایگزین آغاز کرده اند کشورهای متعددی همچنان بر این منابع رو به زوال تکیه دارند.

این در حالی است که طی 50 سال آینده جمعیت جهان از 6.5 بیلیون نفر به 9 بیلیون نفر افزایش پیدا خواهد کرد و عدم وجود منابع جایگزین می تواند نتایج دردناکی را برای انسانها در پی داشته باشد. در ادامه منابع طبیعی انرژی را که در طول حیات این نسل از بشر رو به اتمام خواهند گذاشت مورد بررسی قرار می گیرند.

نفت: جهان مدرن بر پایه نفت ساخته شده است. این ماده انرژی مورد نیاز حمل و نقل، ساخت و ساز، تولیدات صنعتی، تهیه غذا و حتی اقتصاد کشورها را تامین می کند. رفاه کنونی زندگی انسان و فاصله گرفتن از کارهای فیزیکی طاقت فرسا مدیون انقلاب صنعتی دهه 1900 میلادی است که آن نیز بر اساس نفت ارزان قیمت و قابل دسترس پایه ریزی شده بود.

نظریه اوج نفتی پیشنهاد می دهد که تولید نفت با توجه به اندوخته های تعیین شده از این ماده در نهایت زوال منابع را در پی خواهد داشت. تولید از منابع موجود نفتی بر اساس این نظریه به نقطه اوج خود رسیده و سپس با کاهش یافتن سطوح ذخایر، کاهش خواهد یافت. استخراج نفت به تدریج گرانتر شده و در نهایت هزینه ای که برای انرژی مورد نیاز استخراج آن صرف می شود افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد. این نظریه برای تمامی منابع در سرتاسر جهان صادق بوده و پس از گذشتن از نقطه اوج تولید با سقوط مواجه خواهد شد.

این نظریه نتیجه بررسی های گروههای بزرگی از دانشمندان و اقتصاددانان انرژی از جمله آژانس بین المللی انرژی بوده است و بر اساس آن جهان در صورتی که در حال حاضر از اوج عبور نکرده باشد، اکنون به نقطه اوج بسیار نزدیک شده است. در خوشبینانه ترین حالت منابع جهان 10 سال تا نقطه اوج فاصله دارند، در شرایطی که جمعیت جهان رو به رشد عظیمی بوده و کشورهای بزرگی مانند چین و هند در حال صنعتی شدن بوده و در نتیجه میزان تقاضای نفتی آنها در سطح عظیمی رو به افزایش است.

با توجه به این آمار واضح است که طی چند دهه آینده تولید نفت سقوط خود را همزمان با افزایش تقاضای جهانی آغاز خواهد کرد و قیمت انرژی در چنین دوره ای غیر قابل تصور خواهد بود. بدون در نظر گرفتن جنگهایی که بر سر مالکیت نفت در پیش رو است، تحولات بزرگ در شیوه زندگی بشر و شیوه های تامین مواد غذایی امری قابل پیش بینی خواهد بود.

غذا: افزایش بیش از سه برابری قیمت جهانی گندم و ذرت و پنج برابر شدن قیمت جهانی برنج نشان دهنده کوچک شدن تدریجی انبارهای مواد غذایی و افزایش تقاضا برای این مواد بسیار سریعتر از فرایند تولید آن است. این پدیده در حال حاضر بحران جهانی غذا در سال 2008 نام گرفته است اما برخی بر این باورند این پدیده بحران همیشگی غذا خواهد بود.

دلیل به وجود آمدن این بحران تنها رشد جمعیت نیست بلکه افزایش استانداردهای زندگی در کشورهای در حال توسعه ای مانند چین و هند نیز در این امر موثر است. با رشد بیشتر این کشورها الگوی غذایی جمعیت کشورها نیز متحول خواهد شد. برای مثال در سال 1980میزان مصرف سالانه گوشت هر فرد در کشور چین 20 کیلوگرم بوده است که این میزان در سال 2007 به بیش از 50 کیلوگرم رسید.

به گزارش مهر، گوشت از تغذیه چهارپایان از دانه های مغذی و حبوبات به وجود می آید و کالری که از خوردن گوشت به جا می ماند تنها یک پنجم کالری است که از مواد تولید کننده آن به جا خواهد ماند. به بیانی دیگر خوردن گوشت 80 درصد از کالری را که فرد می تواند با مصرف حبوبات و دانه های مغذی به دست آورد را به هدر می دهد. این محصول علاوه بر هدر دادن کالریها می تواند زمینهای قابل زرع را نیز به تصرف خود درآورد. در حال حاضر 80 درصد از زمینهای قابل کشت جهان تحت کشاورزی قرار دارند که این میزان تا سال 2030 به افزایش 50 درصدی تقاضای مواد غذایی مواجه خواهند شد.

از شیوه هایی که برای مواجهه با این افزایش ارائه شده است استفاده از مهندسی ژنتیکی محصولات زراعی است که استفاده جهانی از چنین شیوه هایی نیز می تواند آینده کشاورزی جهان را در دست چند شرکت محدود ژنتیکی محبوس کند. در عین حال اکثر بارور کننده های کشاورزی پایه نفتی دارند و کاهش میزان تولید نفت نیز می تواند به قیمت این مواد بیافزاید. حتی در صورتی که قوانینی جهانی برای محدود کردن میزان مصرف مواد غذایی ارائه شود تا زمانی که حجم تولید مواد غذایی به صورتی محسوس افزایش پیدا نکند و یا جمعیت جهان تحت کنترل قرار نگیرد این بحران ادامه خواهد داشت.

آب: در کنار کاهش منابع غذایی و انرژی، بشر به زودی به آب نیز نیازمند خواهد شد. کشاورزی، اقتصاد، خانواده ها و تولید انرژی نیازمند این مایع شفاف بوده که این نیازمندی با سرعتی قابل توجه رو به رشد است. در این شرایط در حالی که منابع آب جهان به صورت واقعی رو به اتمام نیستند تا کنون شیوه ای موثر نیز برای تولید این مایع ارزشمند ارائه نشده است.

بر اساس گزارش مجمع اقتصاد جهانی طی 20 سال آینده آب نسبت به نفت بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار خواهد گرفت و وضعیت کمبود آب با کم شدن میزان تولیدات کشاورزی به بحران جهانی غذا دامن خواهد زد. تغییرات جوی اکنون نقشی مخرب را در ایجاد خشکسالی، سیل، و تحولات آب و هوایی شدید به عهده دارد. میزان آب پاک در جهان رو به کاهش بوده و تغییرات جوی در این زمینه نقش نیرویی مخرب را به عهده دارند.

بیش از 70 درصد از منابع آب پاک صرف مصارف کشاورزی می شوند و این پدیده می تواند منشا خوبی برای یافتن راه حلی موثر برای حفظ این منابع به شمار رود. مرحله ای که فناوری می تواند تحولی عظیم در آن به وجود آورد. با این همه بسیاری بر این باورند که کمبود آب ضربه خود را بسیار قبل از نقطه اجو نفتی بر پیکره جوامع بشری وارد خواهد آورد.

ماهی: ماهی های جهان سرنوشت بسیار نامعلومی را در پیش رو دارند. پیش بینی ها نشان می دهد تا زمانی که محدودیتهای سخت سیاسی و بین المللی در زمینه شکار ماهی ها ارائه نشوند انسانها تا 50 سال آینده نسل ماهی ها را منقرض خواهند کرد. بر اساس بسیاری از مطالعات، نسل کنونی انسان نسلی خواهد بود که ماهی های جهان را به نابود خواهد کشاند.

ترکیبی از طمع ورزیدنهای اقتصادی، سیاست گذاری های ضعیف، عدم توجه مصرف کنندگان، هدر رفتن نامحدود، و عدم توجه به قوانین از سال 1950 تا کنون باعث نابودی 90 درصد جمعیت 30 درصد از گونه های ماهی ها در جهان شده است. زمانی که این جمعیت به حداقل خود برسد دیگر قادر به حفظ خود نخواهد بود و با نابودی هر یک از گونه ها کاهش تنوع زیستی شتاب گرفته و باعث کاهش یافتن سریع دیگر گونه ها خواهد شد.

بر اساس گزارش گیزمگ، تنها برنامه ای که شانس کنترل این شرایط بحرانی را خواهد داشت محافظت از حیات وحش دریایی در سرتاسر جهان به گونه ای که 30 تا 40 درصد از اقیانوسها را در بر بگیرد، خواهد بود. اما دستیابی به هشیاری و آگاهی بین المللی برای اجرای چنین برنامه ای به نظر غیر ممکن می آید.

چهارشنبه 18/6/1388 - 0:15
کامپیوتر و اینترنت
تصاویری كه روی صفحه نمایش كامپیوترتان می‌بینید از میلیون‌ها نقطه(Pixel) تشكیل شده است.
اینكه چه تصویری توسط این نقاط تشكیل می‌شود توسط كارت گرافیكی كامپیوتر مشخص می‌شود. برای اینكار نیاز به ترجمه و تبدیل اعداد «صفر و یك» به تصاویر قابل نمایش برای مانیتور است.

اساس كار كارت گرافیكی بسیار پیچیده است ولی طرح كلی عملیاتی كه توسط این قسمت از كامپیوتر انجام می‌شود قابل فهم است.

پردازشگر و برنامه‌ای كه تصاویر را از نظر نرم افزاری تشكیل می‌دهد؛ اطلاعات را به كارت گرافیك می‌فرستند. برای تشكیل تصاویر سه بعدی كارت گرافیك، همانند یك عروسك ساز عمل می‌كند. ابتدا طرحی كلی از تصویر ایجاد می‌كند و سپس شروع به پر كردن فضای تصویر می‌كند. این كار شامل حجم دهی، نور پردازی و سایه دادن به تصاویر می‌باشد. برای تشكیل تصاویر پویا یك بازی كامپیوتری ابتدایی، كارت گرافیك این عملیات را 60بار در ثانیه تكرار می‌كند.

ابزار كار كارت گرافیك عبارتند از:

• اتصال به Motherboard برای تامین برق و دریافت اطلاعات
• پردازشگر مخصوص برای اینكه هر پیكسل به چه صورتی و در كجا ظاهر شود
• یك حافظه برای ذخیره اطلاعات تصاویر به صورت موقتی
• یك نمایشگر كه تصاویر روی آن تشكیل شود

مانند ساختار كلی كامپیوتر، كارت گرافیك نیز از یك پردازشگر و یك RAM تشكیل می‌شود. به علاوه یك BIOS كه نوعی حافظه است كه اطلاعات و تنظیمات كار كارت را در خود نگاه می‌دارد.

پردازشگر كارت گرافیك با پردازشگر كامپیوتر كمی تفاوت دارد. این پردازشگر كه به واحد پردازش گرافیكی یا GPU:GraphicProcessUnit معروف است، عملیات هندسی و پردازش‌های ریاضیاتی پیچیده‌ای را انجام می‌دهد. به همین دلیل معمولاً دمای سطح این نوع پردازشگر‌ها بالاست و همواره در زیر فن‌های خنك كننده قرار می‌گیرد.

كارت گرافیك دارای برنامه ریزی مخصوصی است كه چگونگی پردازش اطلاعات جزو آن است. برای بهبود بخشیدن به تصاویر، GPU از دو روش معمول زیر استفاده می‌كند:

• Full Scene Anti-Aliasing:

كه لبه‌های (Edge) تصاویر سه بعدی را از بین می‌برد و تصاویر را نرم تر جلوه می‌دهد.

• Anisotropic Filtering:

تصاویر سه بعدی را پویا تر می‌سازد.

RAM كارت‌های گرافیكی وظیفه ذخیره اطلاعات هر تصویر پردازش شده را بر عهده دارد. بخش دیگری از این RAM به این صورت كار می‌كند كه منتظر اطلاعات پردازش شده می‌شود و زمانی كه نوبت به نمایش آن‌ها می‌‌شود تصاویر را به خروجی می‌فرستد. به این كار Buffering می‌گویند. این نوع RAM بسیار سریع كار می‌كند و با دو درگاه به كارت متصل می‌شود.

كارت گرافیك از طریق Motherboard با CPU ارتباط دارد و برق خود را نیز از Motherboard می‌گیرد. كارت گرافیك‌هایی كه قابلیت‌های پردازش بالاتری دارند مستقیماً به منبع تا?مین برق متصل می‌‌شود. این تصال به یكی از سه صورت PCI، PCIe و AGP انجام می‌‌‌شود.

خروجی اكثر كارت گرافیك‌ها DVI و VGA است. DVI معمولاً برای اتصال به مانیتور‌های LCD مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ در حالی كه از VGA برای اتصال كارت به مانیتور‌های لامپ تصویر دار استفاده می‌شود. بعضی از كارت گرافیك‌های مجهزتر دارای ورودی و خروجی‌های S-video وViVo و FireWire و USB هستند.

برای انتخاب یك كارت گرافیك خوب به سادگی می‌توان سریع‌ترین و پرحافظه‌ترین كارت را خریداری كرد. ولی بسته به كاری كه به كامپیوتر انجام می‌دهید شاید یك كارت گرافیك ساده برای شما مناسب باشد و یا نیاز به كارت گرافیك بسیار قوی با Tuner داشته باشید.

معیار سنجش قدرت یك كارت گرافیك تعداد تصاویری است كه در یك ثانیه توسط آن پردازش می‌‌شود. همانطور كه می‌دانید تصاویر پویا از تصاویر ساكن تشكیل می‌شود. چشم انسان تنها 25تصویر ثابت در ثانیه را می‌بیند و آن را به صورت پویا می‌بیند. ولی بعضی از برنامه‌‌های گرافیكی یا بازی‌ها دارای صحنه‌هایی با 60تصویر ثابت در ثانیه هستند. این معیار به نام FPS(Frame Per Second) معروف است. هر Frame نیز از دو قسمت تشكیل می‌‌شود. یكی توانایی پردازش مقاطع هندسی كه قابلیت پردازش هر صفحه از هر شكل هندسی را معین می‌كند و دیگری توانایی تشكیل پیكسل‌ها در یك ثانیه.

نویسنده:رشید عسگری

منبع: همشهری
چهارشنبه 18/6/1388 - 0:11
کامپیوتر و اینترنت
نرولوژیستها به منظور تشخیص زودهنگام بیماری های نرونی و کمک به این بیماران در انجام فعالیتهای معمول زندگی مانند نوشتن دستکش هوشمندی ابداع کرده اند که می تواند حرکات دست را به حروف نوشتاری ترجمه کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان عصب شناس دستکش بدون انگشتی ابداع کرده اند که می تواند به صورت خودکار حرکات دست را با استفاده از الکترودهای حسگر به متن تبدیل کند.

محققان به منظور آزمایش بر روی این دستکشها از 6 داوطلب درخواست کردند با استفاده از یک خودکار دیجیتال و در حالی که دستکش هوشمند را به دست داشتند اعداد یک تا 9 را 50 بار بنویسند در این حالت دستکش فعالیتهای الکتریکی هشت ماهیچه دست را در دستان داوطلبان به ثبت می رساند.

اطلاعات الکتریکی خروجی خودکار دیجیتال به همراه حالتهای به ثبت رسیده ماهیچه ها توسط رایانه ای با یکدیگر ارتباط پیدا کرده و سمبلهای نوشتاری برای انجام فعالیتهای الکتریکی به وجود می آید.

محققان همچنان از شیوه ای به نام تحلیل شناختی برای آزمایش عملکرد رایانه در تشخیص الگوهای حرکتی ماهیچه ها و واکنش آنها نسبت با نوشت حروف خاص استفاده کردند. رایانه موفق به شناسایی 63 درصد از حروفی که برای پنج بار نوشته شده بودند و 97 درصد حروفی که 35 بار نوشته شده بودند شد.

محققان این دستکش هوشمند را با مقاصد پزشکی ارائه کرده و در حال تکمیل آن به سر می برند. در مراحل اولیه بسیاری از اختلالات نرونی مانند بیماری پارکینسون و آلزایمر دست دچار لرزشهای شدید می شود و بر همین اساس محققان معتقدند چنین ابزاری می تواند با دقتی بالا نشانه های ابتلا به این بیماری ها را آشکار کند.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، محققان همچنین معتقدند استفاده از این ابزار شاید بتواند به مبتلایان به این بیماری های آزار دهنده نوشتن را دوباره بیاموزد و در انجام فعالیتهای معمولی روزانه به آنها کمک کند.

چهارشنبه 18/6/1388 - 0:10
دانستنی های علمی

 از ویژگی‌های این موجود فضایی كه دارای اسكلت خزندگان و مغزی انسانی است این است كه می‌تواند مدت‌ها در زیر آب زنده باقی بماند.

تلویزیون مكزیك به نقل از یك كشاورز مكزیكی خبر داد كه وی یك موجود عجیب و به صورت زنده در مزرعه خود پیدا كرده است.

حالا و چند روز پیش دانشمندان پس از دو سال تحقیقات مفصل و تحت شدیدترین تدابیر امنیتی نتایج آزمایشات خود را در یك كنفرانس خبری منتشر كردند.

این موجود كوچك كه از نظر اسكلت به خزندگان و به خصوص مارمولك شبیه است به اندازه كف دست انسان است ولی دارای دندان و اسكلت جمجمه شبیه به انسان است و با توجه به خصوصیات بدنی خود قادر است مدت‌ها زیرآب باقی بماند.

نكته جالب در این موجود مغز بزرگ آن است كه مخصوصا در عقب سر او بزرگتر است. نتایج ژنتیكی نشان داده كه نوع ژن این موجود به هیچ موجود زنده‏ای در كره زمین شباهت ندارد.

كشاورز مكزیكی كه این موجود را پیدا كرده بود و از دیدن او وحشت زده شده بود مجبور شد برای كشتن این موجود سه بار به مدت چند ساعت او را در آب غرق كند.

وقتی كه این كشاورز این موجود عجیب را مشاهده كرد این موجود كه بسیار شبیه به فیلم‌های تخیلی فضایی است برای نجات خود شروع به جویدن بازوی خود كرده بود.
خبرگزاری‌ها اعلام كرده‌اند این كشاورز مكزیكی مدتی بعد در یك سانحه رانندگی كه منجر به آتش‌سوزی شد با حرارت بسیار زیادی در این سانحه سوخته و كشته شده است.

سه شنبه 17/6/1388 - 23:43
موبایل

جهان از ریزترین ذراتش كه تا به حال بشر توان دیدن آن را یافته تا دورترین كهكشان‌ها، نمونه بارزی از حركت و پویایی است. پویایی نیاز به خلاقیت دارد. روزگاری پدران ما این خلاقیت را در رادیوهای ترانزیستوری شاهد بودند و امروز ما در دنیای دیجیتال. شاید هم فردا فرزندان ما در دنیای پرتوهای عجیب و غریب.
آنچه موجب تمایز میان عصر حاضر با سایر برگ‌های تاریخ زندگی بشر گردیده، فن‌آوری و تبادل اطلاعات می‌باشد و دنیای دیجیتال توان تبادل اطلاعات را بسیار افزایش داده است.
اینترنت جز فضایی مجازی چیز دیگری نیست. فضایی پر از خالی! اما همین دنیای مجازی آنقدر توانمند و انعطاف پذیر هست كه ما را به آسانی با گل فروشی سر خیابان، FAST FOOD های بی‌محتوا و پرزرق و برق سطح شهر، مدرسه بچه ها، سایت های خبری و... متصل می كند. چه كسی فكر می‌كرد روزی فرا برسد كه تنها با كلیك چند گزینه بتوان نامه‌ای را از یك نیمكره به نیمكره دیگر زمین آن هم در زمانی در حد دقیقه ارسال نمود؟ یا باقالی پلو با گوشت را از رستورانی در سطح شهر سفارش داد؟!

*اینترنت از دیدگاه یك كاربر
اینترنت برای من به عنوان یك كاربر نیمه حرفه ای كه دست كم 70 درصد كارهایم با رایانه انجام می شود، كاربردهای فراوانی دارد. مرا از آخرین داده‌ها و نتایج پژوهش‌های علمی آگاه می‌كند، دوستان قدیمی‌ام را به من دوباره نزدیك كرده، باعث شده دوستان زیادی از سراسر جهان پیدا كنم، سایت‌های هنری مورد علاقه‌ام را ببینم و حتی كتاب‌هایی كه مایل به ترجمه آنها هستم را می‌توانم پیش از خرید بازبینی كنم. اما مسئله به همین جا پایان نمی‌پذیرد...

*آسیب شناسی روانی
از زمانی كه راهنمای تشخیصی- آماری اختلال های روانی( ویرایش تجدید نظر شده چهارم) DSM 4TR)) در سال 2000 به چاپ رسید، بحث پیرامون گنجاندن طبقه‌ای از اختلال‌های روانی با نام اختلال های سایبر CYBER قوت یافته است. پیش بینی‌های انجمن روان شناسی آمریكا به عنوان ناشر و گرد آورنده این راهنمای معتبر تشخیصی- آماری این است كه در طی ده سال آینده با توجه به حجم كاربرد اینترنت و رایانه‌ها می‌توان در DSM5 و توسط علم روان شناسی به یافته ها و نتایج پژوهشی برای اعتبار بخشیدن به این طبقه از اختلال‌ها دسترسی پیدا كرد.
سایبر واژه‌ای است كه برگردان آن به فارسی كمی مبهم است. سایبر یعنی علم فرمان. یعنی هوش مصنوعی و شاید از نظر اهل فن یعنی دنیای صفر و یك.
شاید كسانی را دیده باشید كه همیشه در اینترنت در حال پرسه زدن هستند. گاهی دیگران را آزار می‌دهند ـ مثلاً با هك كردن یا چت كردن پی در پی آنها ـ یا خودشان را آزار می‌دهند مثلاً با بررسی پیاپی صندوق پست الكترونیكی یا بررسی وسواس گونه و اجباری سایت های غیراخلاقی و اصطلاحاً هرزه نگاری. روزی پزشكی به من گفت: در زندگی به چند چیز علاقه دارم: اینترنت، تلفن همراه، ماهواره های مخابراتی و پزشكی. شاید در مورد این دوست، جابه جایی نقش های زندگی در اثر كاربرد و وابستگی بیش از اندازه به دنیای مجازی اتفاق افتاده باشد.

*اختلال‌های روانی كاربرد نادرست اینترنت

1- وسواس های فكری- عملی
از ویژگی‌های برجسته وسواس ، عدم توانایی مهار رفتارها یا اندیشه‌های خاص است. برای مثال فردی كه وسواس شست وشو دارد، نمی‌تواند میل به شست‌وشو را كنترل كند و گاهی تا ساعت‌ها مشغول شستن دست‌ها می‌شود. یا فردی كه وسواس فكری دارد ساعت‌ها در رختخواب مشغول به هم بافتن آسمان و ریسمان است. اگر از فرد وسواسی بخواهیم عمل یا فكر وسواسی‌اش را كنار بگذارد دچار اضطراب شدیدی خواهد شد.
این اختلال را می توان در بررسی كردن های پی در پی پست الكترونیك (وسواس عملی) یا دل نگرانی از ONLINE نشدن یك دوست (وسواس فكری) مشاهده كرد.

2- هرزه نگری
پیشرفت‌ها و دگرگونی‌های زندگی بشری امروزه شتاب زیادی گرفته است. گام‌هایی را كه عكاسی نگاتیو در طی صد سال آرام آرام برداشت، عكاسی دیجیتال ظرف پنج سال به تندی برداشته است. اگرچه دانه‌های نقره روی فیلم عكاسی هیچگاه در مقابل پیكسل‌های یك عكس دیجیتال كم نخواهد آورد...
امروز به روز شدن فن‌آوری‌ها با سرعت زیادی صورت می‌پذیرد. در این میان اینترنت نه تنها توانسته در مدتی كوتاه عادت های خرید كردن، داده پردازی، تجارت و به طور كلی سطح زندگی ما را دچار دگرگونی كند، اصول و باورهای اخلاقی و حتی رفتار جنسی ما را هم دستخوش تغییر كرده است. كنترل والدین بر فرزندان به واسطه كمبود آگاهی والدین از رایانه ها و از سویی دیگر دسترسی آسان به انواع و اقسام سایت های غیراخلاقی تنها به اندازه زمان لازم برای تایپ یكHTTP://WWW........... ، موجب شده كه سوءاستفاده از اینترنت كم كم رنگ و روی اختلال به خود بگیرد. اگرچه هرزه نگری یك كژكاری جنسی با تاریخچه طولانی است اما اینترنت اقدام به آن را آسان تر ساخته است. این كژكاری اغلب خود سرآغازی جهت ابتلا به سایر اختلال های جنسی مانند آزارگری، آزارخواهی، همجنس گرایی و... شناخته می شود.

3- آزارگری
آزارگری را شاید بتوان رفتار ضداجتماعی در دنیای سایبر نام نهاد. آیا تا به حال به واژه SPAM _ هرزنامه- كه مثل مور و ملخ از دیوار صندوق های پست الكترونیكی بالا می روند برخورد كرده اید؟
SPAMها را امروزه اغلب اهالی دهكده جهانی به عنوان یك مزاحم می شناسد. حال اگر فردی مثل یك هرزنامه مزاحم خلوت شما در دنیای سایبر شود در واقع به آزارگری سایبرنتیك پرداخته است.

*نتیجه گیری
به طور كلی دانش ما از آسیب های روانی ناشی از اینترنت هنوز به بازپروری و رشد و گسترش نیاز دارد. چرا كه پژوهش ها و گزارش های تدوین شده و رسمی در این رابطه هنوز به سرعت سایر زمینه ها انجام و منتشر نمی شوند یا هنوز در مراحل اجرا قرار دارند. آنچه در این جا بیان گردید، پیش فرض هایی است كه برای راهنمای تشخیصی آماری اختلال های روانی در نظر گرفته شده و توسط محافل علمی مطرح گردیده است. به یقین این طبقه بندی اولیه دستخوش دگرگونی هایی شده و طبقات تشخیصی فراوانی به آن اضافه خواهد شد و هر طبقه ای از اختلال های روانی هم نیازمند برنامه ریزی های درمانی خاص خود است. این درمان ها شامل روان درمانی و دارودرمانی است؛ كه باید با ظرافت زیادی توسط متخصصین بهداشت روانی برای فرد به كار گرفته شود تا ارزش درمانی آن حفظ شود.


*پیشگیری
هزینه پیشگیری در بُعد كلان اختصاص بودجه های پژوهشی دولتی و در بعد خرد، رعایت كردن نكات ایمنی توسط خود فرد است.برای جلوگیری از بروز هر نوع اختلال روانی و رفتاری ناشی از سوء كاربری اینترنت به موارد زیر توجه كنید:

1- ورود و خروج تان در اینترنت را تحت نظر بگیرید و از میزان آن اطلاع پیدا نمایید.

2- اگر بیش از ماهی 20 ساعت به اینترنت وصل می شوید بی آنكه كار خاصی جز پرسه زدن و چت كردن داشته باشید می بایست از تعداد این ساعت ها كم كم بكاهید تا در یك برنامه زمان بندی سه ماهه دست كم نیمی از این زمان را كم كنید.

3- از اینترنت برای فعالیت های مفید مانند بررسی سایت های فرهنگی یا علمی هم استفاده كنید. اینترنت بیشتر جنبه كاری و تسهیل گری دارد تا تفریح و وقت گذرانی.

4- بیشتر از روزی دو بار EMAIL و فهرست دوست تان را چك نكنید.

5- مزاحم دیگران نشوید و حریم خصوصی آنها را زیر پا نگذارید.

6- برای همیشه دور سایت های غیراخلاقی را خط بكشید.

رامین كریمی

سه شنبه 17/6/1388 - 0:55
موبایل
زمان لازم برای باز شدن صفحات وب از دغدغه‌های اصلی صاحبان وب‌سایت‌ها است. این مقاله را بخوانید تا با ده روش موثر در ارائه سریعتر صفحات آشنا شوید.
1 – استفاده از scriptهای خارجی:

اگر می‌خواهید از دستورهای script در صفحات مختلف وب سایت خود استفاده می‌كنید، بهترین ترفند استفاده از script های خارجی است. این بدان معنی است كه دستورات javascript از منابع دیگری لود شود.

مثلا: <script type= "text/javascript " src= "yourscript.js "></script>

این راه كمك می‌كند تا مرورگر script را ذخیره (cache) كند و بارها و بارها آن را بخواند.



2- كاهش درخواست‌های HTTP

فرض كنید لود هر آیتم به‌روی وب سایت شما حدود دو دهم ثانیه زمان بگیرد. پس اگر سایت شما بطور همزمان 10 عكس رو لود كند، صرف نظر از این كه آیتم ها ، استایل شیت، عكس، یا اسكریب باشند زمانی حدود دو ثانیه طول خواهد شد. بنابراین باید تلاش كنید تا از این درخواست‌های HTTP كاسته شود.

مثلا در بخش فوتر سایت كه سهم عكس زیاد است باید با استفاده از روش‌هایی مثل imagemap بخش زیادی از درخواست‌های HTTP را كم كنید.

3- به سایت‌های دیگر وابسته نباشید

اگر به سایت‌های دیگر وابسته هستید مطمئن باشید كه سرعت لود صفحات شما زیاد می‌شود. اگر وب سایت شما از مولفه‌های مختلفی تشكیل شده كه از روی سایت‌های دیگر اجرا می‌شود حتما سرعت لود صفحات كم خواهد شد چون ممكن است سرورهایی كه به آن وابسته‌اید، درخواست‌های HTTP زیادی داشته باشند.

4- بهینه‌سازی عكس‌ها

همیشه از گزینه save for web برای كم كردن حجم عكس‌های وب استفاده كنید. این گزینه را می توانید در برنامه‌هایی مانند فتوشاپ ببینید.[مروری بر گرافیك وب - 1]

5- فاصله اضافی را حذف كنید

منظور از فاصله اضافی در اینجا فاصله‌های بلااستفاده ای است كه مابین كدهای صفحه وجود دارد. حذف كردن تب‌ها و فاصله‌های اضافی از كدها یعنی كم كردن بایت‌های اضافی كه كاربردی ندارند. حتما این كار را انجام دهید و ببیند كه چقدر در زمان لود صفحه شما موثر خواهد بود.

6- استفاده از CSS و بهینه كردن CSS

CSS می تواند مهم‌ترین تاثیر را در زمان لود صفحات داشته باشد. مرورگر می‌تواند تمامی فرمت‌ها و استایل‌های صفحات شما را ذخیره كند و بارها و بارها آنها را نخواند. در ضمن مطمئن شوید كه CSS ای‌ تر و تمیز و مرتب دارید. می‌توان از cleancss استفاده كرد تا بخش‌های شبیه به هم را ادغام، كدهای بی‌استفاده را شناسایی و فواصل اضافی از بین كدهای شما را حذف كند.

7- اسلش را فراموش نكنید

وقتی كاربران به سراغ لینك یا صفحه‌ای خواص مثل این سایت بروند hamshahrionline سرور ناگزیر از ساختن صفحاتی با این محتوا است.

اما اگر یك (/) به انتهای آدرس اضافه شود  آنگاه سرور دقیقا می‌داند چه چیزی مورد درخواست كاربر بوده و در كاهش زمان لود بسیار موثر است.

8- كدام فرمت عكس استفاده شود؟

شما باید از دو فرمت GIF و PNG برای عكس‌های خود استفاده كنید. فرمت GIF بیشتر در مواردی كه از رنگ تخت استفاده شده كاربرد دارد مانند لوگوها و دگمه‌ها.

PNG نیز مانند GIF فرمت ساده‌ای است كه از تعداد رنگ‌های بیشتری پشتیبانی می‌كند. JPEG فرمتی است كه بیشتر مناسب عكاس‌ها و عكس‌هایی است كه می خواهند رنگ واقعی داشته باشند.

9- از تگ‌های عرض و ارتفاع غافل نشوید

تگ‌های عرض و ارتفاع برای عكس‌ها بسیار مهم است. این تگ‌ها برای مرورگر مشخص می‌كند كه چه فضایی از صفحه به عكس اختصاص دارد و از ابتدا تا زمان لود كامل فضای كافی برای عكس را كنار می‌گذارد و با سرعت بیشتری می‌تواند سایر عناصر صفحه را لود كند. بنابراین هرگز از این تگ‌گذاری غافل نشوید.

10- استفاده از Cache هم از مواردی است كه می‌تواند در لود سریعتر صفحات كمك زیادی بكند.

منبع:iyiz

سه شنبه 17/6/1388 - 0:52
موبایل
كامپیوترها برای حضور در شبكه نیاز به آدرس شناسایی دارند. این آدرس IP یا Internet Protocol نامیده می‌شود
یك آدرس IP ممكن است به شكل زیر باشد.

216.27.61.137

این صورت از مقادیر در مبنای 10 نوشته می‌شود و همانطور كه می‌بینید دارای سه نقطه و چهار ناحیه مختلف است.

البته آدرس‌های IP به این صورت برای كامپیوترها قابل درك نیستند.كامپیوترها هر كدام از قسمت‌های بین دو نقطه را در مبنای دو می‌بینند. برای مثال آدرس IP كه در بالا مشاهده كردید برای كامپیوترها به شكل زیر ترجمه می‌شود:

11011000.00011011.00111101.10001001

هر كدام از قسمت‌های آدرس یك هشت‌تایی یا یك Octet‌نامیده می‌شود. دلیل این نامگذاری نیز این است كه هر كدام از این قسمت‌ها 8 حالت متفاوت دارد. وقتی همه حالات را با هم جمع كنیم 32 تركیب مختلف ایجاد می‌شود. به همین دلیل هم آدرس‌های IP با چنین فرمتی را آدرس‌های 32 بیتی می‌نامند. در مبنای دو نیز هر عدد دو حالت(1 یا 0) و هر قسمت از آدرس 8 تركیب مختلف دارد. به این ترتیب تمام تركیب‌های هر قسمت 28 یا 256 است.[چطور بیت و بایت كار می‌كند؟]

حدود 4.3 میلیارد تركیب مختلف از اكتت‌ها می‌توان بدست آورد. البته تمام حالات این تركیب‌ها قابل استفاده نیستند. برای مثال 0.0.0.0به صورت قراردادی برای پیش‌فرض شبكه و آدرس 255.255.255.255 نیز برای انتشار در شبكه (Broadcast) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هر آدرس IP به دو قسمت Net و Host تقسیم می‌شود. قسمت Net بیانگر آدرس شبكه‌ای است كه آدرس به آن تعلق دارد و Host هر آدرس در شبكه Net را مشخص می‌كند. ترتیب مورد استفاده برای تخصیص Net و Host به یك آدرس IP، بستگی به كلاس (Class) آن آدرس دارد.

در كل 5 كلاس و تعدادی آدرس IP ثابت وجود دارد:

• پیش‌فرض شبكه : 0.0.0.0

• كلاس A: این نوع كلاس بیشتر برای تخصیص IP‌ در شبكه‌های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. اكتت اول این كلاس‌ها از 1 تا 126 متفاوت می‌باشد. از باقی اكتت‌ها برای Host‌ استفاده می‌شود. به این ترتیب 126 شبكه، 16777214 هاست و 2147483.648 آدرس در كلاس A‌تعریف می‌شود. حدود نیمی از تركیب‌های موجود برای تمام آدرس‌های IP، در این كلاس قرار می‌گیرند. اولین رقم این آدرس‌ها در مبنای دو نیز با 0 شروع می‌شود. برای مثال یك آدرس در این كلاس می‌تواند به صورت زیر باشد:

Net Host

24.53.107 .115

• Loopback: آدرس 127.0.0.1 برای عملیاتی به نام Loopback استفاده می‌شود. Loopback زمانی انجام می‌شود كه یكی از كامپیوترهای میزبان بسته‌ای را برای خودش می‌فرستد. كاربرد این متد در رفع مشكل و تست اتصالات شبكه است.

• كلاس B: معمولاً شبكه‌های متوسط از این نوع كلاس‌ بهره می‌برند. آدرس‌هایی كه اولین اكتت آن‌ها از 128 تا 191 تغییر می‌كند عضو این كلاس هستند. اكتت دوم این آدرس‌ها نیز برای تعیین Net، و دو اكتت دیگر برای مشخص كردن آدرس Host مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این ترتیب 16348 شبكه با 65534 هاست و 1073741824 آدرس IP مختلف در این كلاس قابل تخصیص است. اولین رقم اولین اكتت این آدرس‌ها در مبنای دو 1 و رقم دوم 0 است.

Net Host


145.24. 53.107

• كلاس C: شبكه‌های كوچك می‌توانند از این كلاس استفاده كنند. آدرس‌های كه اكتت اول آن‌ها از 192 تا 223 است در این كلاس قرار می‌گیرند. اكتت‌های اول تا سوم برای معین كردن آدرس Net و باقی برای تخصیص آدرس به Host مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توان 2097152 شبكه با 254 Host و 536870912 آدرس IP در كلاس C ایجاد كرد. این آدرس‌ها در مبنای دو دارای اولین رقم 1 دومین رقم 1 و سومین رقم 0 است.

Net Host


195.24.53. 107

• كلاس D: از این كلاس برای Mulsticast‌ استفاده می‌شود و كمی با كلاس‌ها و آدرس‌ها قبلی تفاوت دارد. اولین، دومین و سومین بیت این آدرس‌ها با 1 و چهارمین بیت با صفر شروع می‌شود. 28 بیت بعدی برای مشخص كردن آدرس مقصد پیغام‌های Multicast مورد استفاده قرار می‌گیرد. یك شانزدهم تركیب‌های آدرس (IP (268435456 آدرس بخشی از این كلاس هستند.

Net Host


224. 24.53.107

• كلاس E: این كلاس شباهتی زیادی به كلاس D دارد و بیشتر در موارد آزمایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنها تفاوت آن با كلاس D‌ این است كه بیت چهارم آن از 1 شروع می‌شود.

Net Host


240. 24.53.107

•Broadcast: پیغام‌هایی كه همواره برای تمام اعضای شبكه فرستاده می‌شود با نام Broadcast شناخته و با روش Broadcast ارسال می‌شوند. این پیغام‌ها از آدرس 255.255.255.255 استفاده می‌كنند.

آدرس‌هایی كه بررسی كردیم دارای 32 (24) بیت رقم بودند به همین دلیل آن‌ها را بیشتر به آدرس‌های IPv4 می‌شناسند.

در سال‌های اخیر به دلیل گسترش شبكه‌های كامپیوتری و اینترنت، نیاز به گستره جدیدی از آدرس‌های IP احساس شد به همین دلیل قرارداد‌هایی برای ایجاد آدرس‌های 128 بیتی تولید شد. این آدرس‌ها IPv6 نامیده می‌شوند.

این آدرس‌ها در مبنای 16 نوشته می‌شوند و حدود 1038 ×3.403 آدرس را در بر می‌گیرند.

یكی دیگر از مسایلی كه در ساخت IPv6 مورد نظر بوده‌است، استفاده از بلوك‌ها بزرگ عدد برای مشخص كردن مواردی مانند مسیریابی و راه‌بانی شبكه است.

اگرچه استفاده از IPv6 هنوز رایج نشده‌است و استانداردهای آن به تصویب تمام انجمن‌های استاندارد فن‌آوری نریسده‌است، سیستم‌عامل‌های ویستا، OS X و نسخه‌های جدیدی لینوكس توانایی شناسایی این آدرس‌ها را دارند.

نویسنده:رشید عسگری
سه شنبه 17/6/1388 - 0:51
دانستنی های علمی
شایعه عبارت است از انتقال دهان به دهان حكایت ها و اخبار غیرموثق در وضعیت هاى غیرعادى. در چنین مواقعى دو نوع خبر به صورت همزمان منتشر مى شود: 1- اخبارى كه مورد تایید رسمى رادیو و تلویزیون و مطبوعات است ?- اخبار غیرموثق و مشكوك كه به صورت غیررسمى منتشر مى شود. از آنجا كه در نگاه توده مردم، حكومت ها به مساله اى به نام «حفظ اسرار» معتقد هستند لذا به اخبار رسمى اطمینان و اعتماد صددرصد نمى كنند و به اخبار غیررسمى نیز توجه دارند.
الف: علل بروز شایعات
1- سانسور یا القاى سانسور: سانسور یا توهم سانسور یكى از مهم ترین عوامل گسترش شایعه است، زیرا مخاطب براى تكمیل پازل ذهنى خود تلاش مى كند.
2- سوءظن: سوءظن باعث مى شود كه فرد مبتنى بر ذهنیت قبلى كه توام با برداشت بدبینانه بوده است به هر پدیده جدید نگاه كند و چون اصل اعتماد وجود ندارد با ارجاع پدیده هاى جدید به پدیده هاى واقع شده قبلى، اصل شایعه را بپذیرد.
3- فقدان اطلاعات: فرض كنید فردى از تصادف شدید یك وزیر مطلع مى شود و از نحوه و نتیجه تصادف بى خبر است، این فرد براى آرامش خود و رهایى از درگیرى ذهنى مابقى ماجرا را با سؤالات احتمالى طرح و به دیگران منتقل مى كند و تكرار این انتقال موجب مى شود كه خبرهاى زیر به اصل تصادف اضافه شود.
وزیر دركما است، وزیر پایش شكسته، در بیمارستان فلان شهر بسترى است، فوت كرده است، ماشین وى واژگون شده، راننده ...
ارائه اطلاعات تكمیل شده مانع از رواج این شایعه است.
4- آمادگى(ذهنیت داشتن): جامعه ما مى دانند كه در سال1377 چهار نفر توسط عناصر وزارت اطلاعات (قتل هاى زنجیره اى) كشته شدند و وزارت مذكور همین اتفاق را رسماً به عهده گرفت. ذهنیت مذكور مى تواند در حوادث بعدى نیز این خاطره را تجدید كند كه: قتل مجهول فعلى هم مى تواند مربوط به آن دستگاه باشد، زیرا قبلاً موارد این گونه را انجام داده اند.
5- ترس و امید: رهایى از فشار ترس و گرایش به امید براى رهایى از استرس و اضطراب نیز از دلایل تولید شایعه است. تنش هاى مستمر و خشونت آمیز كه خستگى روانى و جسمى را به همراه دارد، مى تواند سرچشمه این شایعه قرار گیرد.
6- حدس زیركانه: بعضاً شایعه جهت كشف یك حقیقت یا تست ضریب حساسیت افكار عمومى طرح مى شود. حدس زیركانه اگر براى مخاطبى كه مورد عملیات روانى قرار مى گیرد به عنوان یك اتهام یا پرداخت هزینه طرح شود باعث كشف پاسخ حقیقى مى شود. بدین معنى كه فرد براى فرار از تهمت، اصل ماجرا را آشكار مى كند.
7- خودنمایى: تلاش براى جلب توجه دیگران، افزایش پرستیژ نزد دیگران و تظاهر به مطلع بودن و مورد مصاحبت قرار گرفتن از دلایل عمده این نوع شایعه است .
ب) انواع شایعات
شایعه داراى اقسام مختلفى مى باشد كه متناسب با نوع كاربرد و نوع واكنش تقسیم بندى مى شود.
1- شایعه خصمانه یا تفرقه افكنانه
این شایعه كثیف ترین نوع شایعه است. بدین معنى كه تولید این شایعه آگاهانه و تعمدى صورت مى گیرد. این شایعه براى تخریب یك فرد یا نظام سیاسى مورد استفاده قرار مى گیرد. بدین معنى كه متناسب با نقاط قوت و ضعف آن نظام سیاسى و متناسب با تاثیرگذارى شایعه بر اعتمادزدایى و اعتبارزدایى به كار مى رود. شایعه «قتل»، «تجاوز»، «بردن افراد بازداشتى به محل نامعلوم» و «ناپدید شدن افراد» از جمله این شایعات خصمانه به شمار مى رود كه این روزها علیه نظام اسلامى استفاده مى شود.
2- شایعات شیطانى: این شایعه مبتنى بر ترس است، بدین معنى كه یك فرد یا حزب براى مخفى كردن واقعیات یا نقاط آسیب پذیر به تولید اخبار مبالغه آمیز مى پردازد. به طور مثال یك تجمع صدنفرى، هزاران نفر عنوان مى شود، دو نفر كشته معادل ده ها نفر تبلیغ مى شود. براى مخفى كردن ضعف نظامى، میزان تولید سلاح و سلاح هاى دوربرد را چند برابر اعلام مى كنند.
3- شایعات رؤیایى: این شایعات مبتنى بر امید و تفكرات آرزومندانه است. بدین صورت كه فرد، نابودى یك حكومت یا فرد مخالف را شایعه مى كند، اقدامات بى اثر خود را اثرگذار جلوه مى دهد و چشم انداز آینده را مثبت جلوه مى دهد تا در پرتو آن آرامش یابد.
4- شایعه وحشت: خطر این شایعه فورى است، لذا مخاطب باید سریعاً واكنش نشان دهد، نظیر اینكه تا لحظاتى دیگر در فلان خیابان انفجار صورت مى گیرد، تا لحظاتى دیگر سیل فرا مى رسد، بزودى مورد حمله قرار خواهید گرفت، امروز دستگیر مى شوید و ... این شایعه حتماً توام با واكنش آنى مى باشد و موجب دردسر خواهد شد.
5- شایعه تست: شایعه تست معمولاً براى تخلیه اطلاعات صورت مى گیرد، علاوه بر آن دولت ها، بسیارى از طرح هاى اجتماعى و اقتصادى را كه از واكنش عمومى نسبت به آن اطلاع دقیق ندارند مورد تست قرار مى دهند و براساس واكنش اجتماعى نسبت به انجام یا تكذیب آن اقدام مى نمایند. به طور مثال خبر آزاد شدن قیمت نان یا انحلال فلان حزب سیاسى طرح مى شود و واكنش افكار عمومى قبل از اقدام سنجیده مى شود. اگر واكنش منفى و شدید باشد خود دولت ها نیز به جرگه تكذیب كنندگان شایعه مى پیوندند.
ج) اقدامات اولیه در مقابله با شایعات:
1- شایعه در میان چه كسانى رواج بیشترى دارد: به طور مثال بین دانشجویان، اساتید، كارگران، زنان و...
2- موضوع شایعات چیست: موضوع مورد نظر موجب ترس یا امید مى شود
3- چه هیجانى توسط شایعه بیان مى شود: افسردگى، تعارض، نارضایتى، رنجش
د) راه هاى كنترل شایعات
براى كنترل شایعه انجام اقدامات زیر ضرورى است:
1- ایجاد اعتماد نسبت به ارتباطات رسمى نظیر صدا و سیما و رسانه هاى رسمى و عمومى
2- تقویت اعتماد نسبت به رهبران: رهبران به عنوان جهت دهنده افكار عمومى باید مورد اعتماد باشند. در سال هاى اخیر «اعتماد زدایى» و « اعتبار زدایى» در خصوص رهبر ان نهضت اسلامى به صورت جدى دنبال مى شود كه با وجود غول رسانه اى دشمن این حربه تاكنون موفق نبوده است.
3- گفتن حقایق: این مقوله تا آنجا كه به امنیت ملى آسیب نمى رساند باید مورد توجه قرار گیرد زیرا اگر مردم به راست گویى منبع خبر اعتقاد داشته باشند، بخش هایى كه قابل بازگو شدن نیست را نیز مى پذیرند.
4- اشتغال: بسیارى دست ها موجب فعالیت زبان مى شود. مشغول بودن و اشتغال و كار و فعالیت از خالى شدن ذهن جلوگیرى مى كند و فرصت شایعه سازى یا انتقال آن را سلب مى نماید.
5- مقابله مستقیم با شایعه سازى: این راهكار روش مستقیم برخورد با شایعات است. به طورى كه مى توان با ایجاد «تابلوى شایعات» و نصب آن در معرض مخاطبین، خبرهاى مربوط به یك پدیده را كم كم به متن اولیه در تابلو اضافه كرد، در این صورت تناقضات موجود موجب اقناع و اصلاح ذهن مخاطب مى شود. روش دوم جهت برخورد مستقیم با شایعه ایجاد تشكیك شایعه است، بدین صورت كه شهروندان مى توانند به این محل مراجعه یا از طریق تلفن شایعات مربوط را با مراجع رسمى چك و صحت آن را دریافت نمایند.

نویسنده: عبدالله گنجى
سه شنبه 17/6/1388 - 0:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته