• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 73
تعداد نظرات : 8
زمان آخرین مطلب : 4112روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه
جام جم آنلاین: می‌گویند در شهری، چاله‌ای عمیق وجود داشت كه هر روز تعداد زیادی از شهروندان داخل آن سقوط می‌كردند. نتیجه‌اش هم آسیب‌های جدی و شكستن دست و پای این آدم‌های بیچاره بود.

مدت‌ها به همین منوال گذشت تا بالاخره مسوولان به فكر راه‌حلی افتادند و هر كس نظرش را برای بر طرف كردن مشكل اعلام كرد؛ یكی می‌گفت باید بیمارستانی نزدیك این خیابان احداث كنیم تا افرادی كه در چاله می‌افتند هر چه سریع‌تر به یك مركز درمانی مطمئن برسند، دیگری اعتقاد داشت باید پزشكان بیشتری برای گچ گرفتن دست و پا و تشخیص مشكلات شكستگی تربیت شوند و عده‌ای هم باور داشتند باید آمبولانس‌های مجهزتری در این ناحیه آماده خدمت باشد.

جلسات همین طور ادامه یافت تا بالاخره یكی به اصل قضیه اشاره كرد و گفت: چرا این چاله را از بین نبریم تا همه مشكلات‌مان حل شود؟

شاید این داستان در نگاه اول نوعی طنز به نظر برسد و فكر كنیم چنین چیزی واقعیت ندارد، اما اگر كمی دقیق‌تر و بدون تعصب به وضع خودمان نگاه كنیم، می‌بینیم ما هم چاله را فراموش كرده‌ایم! ما هم هر روز خبر افزایش تعداد بیماران سرطانی را می‌شنویم ولی باز هم در همین هوای آلوده نفس می‌كشیم، غذاهای نامرغوب را مصرف می‌كنیم، سیگار می‌كشیم و به هیچ یك از هشدارها در مورد پیشگیری از سرطان اهمیت نمی‌دهیم.

ما هم دائم از تصادفات و آمار وحشتناك مرگ و میر ناشی از آن شكایت می‌كنیم ولی همچنان با ماشین‌هایی بدون تجهیزات و بدون رعایت نكات ایمنی در جاده‌ها می‌رانیم.

این روزها همه از شلوغی مطب‌ها و بیمارستان‌ها گله می‌كنند، همه می‌دانند وقت گرفتن از یك پزشك یعنی هفته‌ها و گاه ماه‌ها انتظار كشیدن، همه از نبود تعداد كافی بیمارستان و تخت‌های خالی ناراضی هستند ولی هیچ كس به این موضوع فكر نمی‌كند كه چرا این همه بیمار داریم؟ چرا آمار سرطان در كشور ما رو به افزایش است؟ دلیل بالا رفتن تعداد بیماران مبتلا به دیابت، ام‌اس و مشكلات قلبی چیست؟ آیا ما هم به جای پر كردن چاله‌های سلامت به فكر احداث بیمارستان‌ها و تربیت پزشك و پرستار بیشتری هستیم كه برای حل مشكل ما را یاری دهند؟

دكتر علی انتظاری، مدیر گروه جامعه‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با «جام‌جم» در این‌باره توضیح می‌دهد: معمولا موضوعاتی مانند كم بودن تعداد پرستاران و پزشكان، ناكافی بودن تعداد بیمارستان‌ها و تخت‌های خالی مورد توجه رسانه‌ها، مسوولان و مردم قرار می‌گیرد، در حالی كه مساله اصلی اغلب مورد غفلت واقع می‌شود. در واقع مسأله اصلی جامعه ما به تعداد بیمارستان‌ها و پزشكان مربوط نمی‌شود، بلكه تعداد بیماران موضوعی است كه باید مورد توجه قرار گیرد.

چرا این همه بیمار داریم؟

یكی از دیابت رنج می‌برد، دیگری را فشار خون بالا اذیت می‌كند، همه افراد خانواده‌ای درگیر نگهداری از فردی هستند كه تصادف كرده، شخصی دچار سرطان شده و... وقتی پای درددل مردم می‌نشینیم و آنها درباره مشكلات‌شان حرف می‌زنند و از بیماری‌ها و دردسرهای مربوط به آن می‌گویند، بهتر می‌فهمیم چقدر بیماری و درد و رنج میان خانواده‌ها زیاد شده است.

خانم لسانی كه حدود 70 سال از عمرش می‌گذرد، می‌گوید: بهترین دعایی كه می‌توانم برای مردم بكنم این است كه ان‌شاءالله همه سالم باشند، اما این روزها انگار همه مریضند؛ زمانی كه من جوان بودم، هیچ كدام از این مشكلات وجود نداشت و با این ‌كه مردم بیشتر و سخت‌تر كار می‌كردند، اما سالم‌تر و شادتر بودند.

او كه با افسوس در مورد زندگی گذشته حرف می‌زند بر این باور است كه قدیمی‌ها زندگی‌ سالمی داشتند و برای همین كمتر بیمار می‌شدند. به گفته این خانم هفتاد ساله، زندگی در هوای سالم، استفاده از غذاهای تازه و فعالیت بدنی مناسب از جمله عواملی بود كه موجب پیشگیری از بروز بیماری‌های مختلف می‌شد.

دكتر انتظاری نیز درباره عواملی كه به افزایش میزان بیماری‌ها منجر شده است، می‌گوید: زندگی پرخطر و همراه با ریسك یكی از مهم‌ترین عواملی است كه می‌تواند موجب افزایش میزان تصادفات و مشكلات ناشی از آن شود. لذا این روزها شاهد افزایش تعداد بیمارانی هستیم كه بر اثر حوادث مختلف دچار صدمات و آسیب‌های جسمی می‌شوند. علاوه بر این موضوع، استفاده از مواد غذایی نامناسب و غیراستاندارد نیز مورد دیگری است كه می‌تواند عامل ایجاد بیماری‌ها باشد كه متأسفانه این موضوعات مورد غفلت همه واقع شده است.

در واقع، بخش زیادی از مواد غذایی كه ما این روزها مصرف می‌كنیم، استاندارد نبوده و می‌تواند برای سلامت دردسرساز شود؛ به عنوان نمونه برای طولانی‌تر شدن مدت نگهداری مواد غذایی از مقدار زیادی مواد نگهدارنده‌ استفاده می‌شود كه این مورد می‌تواند بشدت خطرناك باشد.

اما متأسفانه كسی به فكر این مسائل نیست. همه دست روی دست گذاشته‌اند و تعداد بیماران هر روز بیشتر می‌شود و فكر می‌كنیم فقط باید بیمارستان‌های بیشتری افتتاح كرده و نیروهای متخصص بیشتری تربیت كنیم.

این جامعه‌شناس می‌افزاید: متأسفانه اکنون، مشكلات اصلی در حوزه سلامت نادیده گرفته شده است. به عنوان نمونه عده‌ای به دلیل سودجویی و تنها با هدف كسب درآمد بیشتر، مواد غذایی ناسالم را بدون نظارت در اختیار مردم می‌گذارند.

نظارت‌هایی كه اگر نباشد، بهتر است

رستوران‌ها هر روز شلوغ‌تر از قبل می‌شود، شیرینی فروشی‌های جدید جای خود را میان سایر مغازه‌ها باز می‌كند، سوسیس و كالباس سر سفره خانواده‌های بیشتری قرار می‌گیرد.

آقای ساعدی در حالی كه مشغول خرید غذاهای آماده است، می‌گوید: ما كه ناچاریم هر روز از این غذاها استفاده كنیم، ولی ای ‌كاش نظارت دقیق‌تری در این مورد وجود داشت. چون هر دفعه یك بسته را باز می‌‌كنم، طعم و رنگ و مقدار آن با بسته قبلی تفاوت دارد و این یعنی نبود نظارت.

نكته: شاید ما نتوانیم میزان سم و كود استفاده شده در میوه‌ها و سبزیجات را ارزیابی كنیم، ولی حتما می‌توانیم مصرف مواد غذایی ناسالم مانند سوسیس و كالباس را به حداقل برسانیم

دكتر انتظاری نیز توضیح می‌دهد: متأسفانه نظارت دقیقی در این زمینه وجود ندارد و روش‌های نظارت نیز شفاف نیست. این مساله موجب ایجاد مشكلات دیگری مانند رشوه دادن به كارشناسان می‌شود كه شرایط را از آنچه هست هم بدتر خواهد كرد، به این معنی كه نظارت‌های غیراستاندارد خسارت و ضرر بیشتری به مردم وارد می‌كند و آنها ناچارند با افزایش قیمت محصولی خاص، هزینه پرداختی به ناظر را نیز جبران كنند.

مثلا سوسیس و كالباس‌هایی كه ادعا می‌شود 80 درصد گوشت خالص است، با قیمتی بسیار كمتر از آنچه انتظار می‌رود، عرضه می‌شود و همین باید خریدار را به فكر بیندازد چطور با قیمت بالای گوشت قرمز، این مواد غذایی بسیار ارزان‌تر به فروش می‌رسد؟ بنابراین بد نیست كمی فكر كنیم كه این مواد غذایی چطور تهیه می‌شود؟

این نوع تغییر سبك زندگی به ضرر مردم است

یك روز به برنامه زندگی‌تان فكر كنید؛ صبح از خواب بیدار می‌شوید، صبحانه‌ای را سریع و با عجله می‌خورید، پشت فرمان می‌نشینید، به محل كارتان می‌رسید و ساعت‌ها پشت میز نشسته‌اید.

دوباره رانندگی می‌كنید، به خانه برمی‌گردید و چند ساعتی مقابل تلویزیون دراز می‌كشید یا باز هم می‌نشینید! آیا با این وضع می‌توان انتظار داشت همه سالم و سلامت باشند؟ نكته دیگر اینجاست كه غذاها‌ی مصرفی ما هم در مقایسه با گذشته نه‌تنها تغییر مثبتی نداشته بلكه حتی گاهی چرب‌تر و سنگین‌تر هم شده است. دكتر انتظاری با اشاره به این موضوع می‌گوید: تحرك بسیار كم افراد، زندگی ماشینی، نبود اماكن ورزشی و تجهیزات مناسب یا نداشتن انگیزه كافی برای ورزش و فعالیت موجب شده است سطح سلامت افراد در مقایسه با گذشته كاهش یابد.

بنابراین شاید بد نباشد حالا كه سبك زندگی‌مان تغییر كرده و دیگر مثل گذشته نیست، ما هم در انتخاب مواد غذایی و افزودن برنامه‌های ورزشی به زندگی تجدیدنظر كنیم.

چه راحت با آلودگی هوا كنار آمده‌ایم!

وضع هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی در اغلب روزهای زمستان در حالت هشدار و خطر است، اما متأسفانه ما با این مسأله هم خیلی راحت كنار آمده‌ایم و به سادگی آن را پذیرفته‌ایم. غافل از این‌كه آلودگی هوا می‌تواند موجب بروز ده‌ها بیماری خطرناك شود. برای همین طبیعی است با انواع سرطان‌ها و بیماری‌های لاعلاج روبه‌رو ‌شویم و بعد از آن به فكر احداث بیمارستان‌ها و مراكز درمان سرطان بیفتیم.

دكتر انتظاری در این زمینه تاكید می‌كند: واقعا باید تصمیمی اساسی و جدی در این زمینه گرفت و مانند بحرانی جدی به این موضوع نگاه كرد. مسلما پذیرفتن شرایط و كنار آمدن با آن، راه‌حل نیست و نباید به سادگی از كنار این مسائل مهم و اساسی گذشت.

باید به فكر باشید

دكتر انتظاری درباره راهكارهایی كه ممكن است به كاهش عوامل بیماریزا كمك كند، می‌گوید: زمانی كه ما محصولی را به كشورهای دیگر صادر می‌كنیم، حتما آزمایش‌های خاصی روی آن انجام می‌شود تا از سلامت آن مطمئن شوند. ما باید این كار را در كشور خودمان هم انجام دهیم.

به عنوان نمونه می‌توان میوه‌ها و سبزیجاتی را كه از باغ‌ها به مركز اصلی توزیع می‌رسد، امتحان كرد تا اگر از مقدار زیادی سم و كود استفاده شده، آنها را مرجوع كنیم و در دسترس مردم قرار ندهیم. مسلما كشاورزان هم اگر چنین شرایطی را ببینند، با دقت بیشتری محصولاتشان را تولید خواهند كرد. البته مردم هم باید نسبت به مواد غذایی مصرفی حساس بوده و نسبت به سالم بودن یا نبودن آنها اطمینان كسب كنند. در واقع شاید ما نتوانیم میزان سم و كود استفاده شده در میوه‌ها و سبزیجات را ارزیابی كنیم، ولی حتما می‌توانیم مصرف مواد غذایی ناسالم مانند سوسیس و كالباس را به حداقل برسانیم.

علاوه بر این، تغییر شیوه زندگی نیز عامل بسیار مهمی است كه باید در نظر داشت؛ به عنوان نمونه شاید این روزها دیگر نیازی نباشد مانند گذشته سه وعده غذای اصلی مصرف كنیم و بتوانیم با توجه به كاهش تحرك، به سمت چند وعده غذای سبك‌تر برویم.

به گفته این جامعه‌شناس، ما به نهادهای خاصی نیاز داریم كه با نظارت دقیق و حساب‌شده، با عوامل بیماریزا مقابله كنند و به فكر پیشگیری از بروز بیماری‌های مختلف باشند. البته ناظران هم باید براساس استاندارد مشخصی كار كنند، نه این‌ كه اگر از فردی خوششان بیاید، محصولش را تأئید یا به دلیل مشكلات شخصی، محصولی را رد كنند.

وی تاكید می‌كند: علاوه بر این، باید به فكر استفاده از روش‌هایی در نظام حقوقی هم باشیم؛ به عنوان نمونه این روزها در بسیاری از كشورها اگر مصرف كننده از ماده‌ای استفاده كند كه كیفیتش برخلاف ادعای تولیدكننده است، براحتی می‌تواند با طلب غرامت، مسئولان كارخانه را متوجه اشتباه‌شان بكند، در حالی كه این شیوه در ایران هنوز مساله‌ای خنده‌دار است كه كسی به آن توجهی ندارد.

دكتر انتظاری با اشاره به اهمیت رشته جامعه‌شناسی پزشكی برای حل چنین مشكلاتی یادآور می‌شود: جامعه‌ شناسی پزشكی رشته‌ای است كه این روزها در تمام دنیا اهمیت ویژه‌ای پیدا كرده است و جایگاه مشخصی دارد، ولی متاسفانه در كشور ما چندان توجهی به این رشته نمی‌شود و لازم است اقدامی جدی در این زمینه صورت بگیرد و مسئولان به فكر آن باشند.

جمعه 22/10/1391 - 22:56
آشپزی و شیرینی پزی

جام جم آنلاین: واقعا هیچ لذتی به پای خوردن نمی‌رسد، همه ما غذاخوردن را دوست داریم مخصوصا بر سر سفره غذاهای سنتی و محلی كشورمان بنشینیم.

در كشور ما بدلیل تنوع قومی و آب و هوایی، غذاهای سنتی بسیاری وجود دارد كه هركدام از این غذاها متناسب با شرایط آب و هوایی خاص آن منطقه بوجود آمده است؛ اگرچه برخی از این غذاها فقط برای ذائقه مردم همان منطقه یا به عبارتی استان خوشایند و مطبوع است و ممكن است در ذائقه مردم استان‌های دیگر چندان خوشمزه و خوشایند نباشد، ولی امروزه بسیاری از غذاهای بومی مناطق كشور هستند كه بدلیل خوشمزگی از خاص یك منطقه بودن خارج شده است و پخت آن در دیگر مناطق نیز رایج است، نظیر خورشت میرزاقاسمی كه اگرچه خاص مردم استان گیلان است، ولی بدلیل طعم خوب و لذیذش دیگر فقط در گیلان پخت نمی‌شود و اغلب مردم با روش پخت آن آشنا هستند و در برنامه غذایی خانواده‌ها مشاهده می‌شود یا همین‌طور خورشت فسنجان كه شهرت آن در سراسر ایران به اندازه‌ای فراگیر است كه شاید كمتر كسی بداند این غذا متعلق به كدام منطقه است، اما در این میان غذاهایی نیز وجود دارند كه برای آن مرزی نمی‌توان قائل شد و شهرت آنها به خارج از مرزها نیز رسیده است. چلوكباب از جمله این غذاهاست، غذایی مطبوع كه همه اقوام ایرانی از خوردن آن لذت می‌برند.

قورمه سبزی، آبگوشت و قیمه نیز در زمره این‌گونه غذاها قرار دارند در این گزارش سعی كردیم، انواع غذاهای محلی ایرانی را با ذكر اندكی از سابقه آن معرفی كنیم، از آنجا كه در هر استانی انواع غذاهای محلی وجود دارد، ولی بدلیل محدودیت صفحه ناچارشدیم معروف‌ترین غذاها را انتخاب كنیم.

چلوكباب

همان‌طور كه گفته شد برای چلوكباب در ایران مرزی نمی‌توان قائل شد، همه ایران این غذا را می‌شناسند، البته چلوكباب انواع مختلفی دارد كه برای انواع آن می‌توان منطقه و استان خاصی را قائل شد. به‌عنوان نمونه كباب بختیاری كه خاص استان چهارمحال و بختیاری است یا شیشلیك كه بهترین آن را در شاندیز مشهد می‌توان تست كرد.

در مورد پیشینه تاریخی چلوكباب روایت‌های متفاوتی وجود دارد، این غذا درواقع ماحصل دو محصول كشاورزی و دامپروری است به طوری كه برنج آن از طریق كشاورزی و گوشت آن از طریق دامپروری حاصل می‌شود.

تاریخچه این غذا در ایران به زمان صفویه بازمی‌گردد. البته تا آن زمان این غذا اكثرا بدون چلو مورد استفاده مردم به‌خصوص درباریان قرار می‌گرفت.

اوج شهرت این غذا به زمان قاجاریه و پس از آن باز‌می‌گردد. این غذا تنها با دم كردن برنج و برشته كردن گوشت روی آتش آماده می‌شود، آن‌طور كه روایت است اولین بار این غذا توسط علی خان نایب و پسرش غلامحسین خان نایب طبخ شد.

او پخت چلوكباب را در حضور ناصرالدین میرزا كه از دوستان صمیمی او بود، انجام داد و پس از به سلطنت رسیدن ناصرالدین میرزا، او نیز به دربار راه پیدا كرد، اما پس از مدتی به دلایل مختلف از دربار خارج شد و به خاطر این‌كه دوستی و رفاقتش با ناصرالدین شاه پابرجا بماند در نزدیكی كاخ گلستان یك مغازه چلوكبابی دایر كرد و به كار مشغول شد.

آش دوغ

آش دوغ اردبیل را همه می‌شناسند، آب و هوای سرد این منطقه مردم اردبیل را به خوردن غذایی داغ كه بتواند برای مدتی گرما را در بدنشان ذخیره كند، وادار ساخته است.

به همین دلیل اگر در زمستان سفری به اردبیل داشته باشید براحتی می توانید در سطح شهر مكان‌هایی را كه آش دوغ عرضه می‌كنند، پیدا كنید.

در قدیم زندگی عشایری و دسترسی به انواع دام و محصولات آنها نظیر دوغ نیز باعث شهرت این آش در میان اردبیلی‌ها بوده است.

باقلاقاتق

استان سرسبز گیلان به دلیل آب و هوای معتدل و بارانی از تنوع انواع محصولات صیفی و سبزیجات برخوردار است، به همین دلیل در اغلب غذاهای این منطقه سبزی نقش برجسته‌ای دارد و گوشت قرمز در جایگاه دوم قرار دارد، از سوی دیگر بدلیل مجاورت دریای خزر، ماهی نیز یكی از غذاهای اصلی این منطقه به شمار می‌رود كه حتی در كنار غذاهایی چون باقلاقاتق و میرزاقاسمی نیز سرو می‌شود.

یكی از غذاهای مطبوع گیلانی‌ها استفاده از تخم شكم ماهی است كه آنها به آن «اشپل» می‌گویند.

قلیه ماهی

به دلیل زندگی در كنار دریا، غذای اصلی جنوبی​‌ها را ماهی تشكیل می‌دهد، یكی از این غذاها كه شهرت زیادی دارد، قلیه ماهی است.

این غذا خوشمزه‌ترین و مقوی‌ترین غذای جنوبی‌هاست كه از ماهی، تمر هندی و سبزی به عمل می‌آید.

اگر به هریك از شهرهای جنوب كشورمان رفتید، حتما از این غذا میل كنید. این غذا با برنج هم سرو می‌شود.

 

بریونی

مشهورترین غذای اصفهان بریونی است كه اگر در خیابان چهارباغ گشتی بزنید، براحتی رستوران‌هایی را كه بریونی درست می‌كنند، می‌یابید.

برای تهیه آن ابتدا گوشت بره را در دیگ‌های بزرگ خوب می‌پزند سپس گوشت را با چرخ دستی یا برقی له می‌كنند.

گوشت را روی سینی بزرگی در كنار آتش منقل می‌گذارند. در مرحله بعد روی كفگیرهای بیضی شكل كه مخصوص بریونی است، مقداری روغن و ادویه و دارچین ریخته و پس از داغ شدن آنها، ‌مقداری گوشت بریونی برداشته و روی آن پهن می‌كنند.

پس از این كه كمی سرخ شد آن را برگردانده و روی نان سنگك یا تافتون پهن می‌كنند. مقداری نیز از آب گوشت كه بسیار چرب است روی آن می‌ریزند و غذا را با سبزی تازه و دوغ میل می‌كنند. این غذا بسیار لذیذ است و معمولا طرفداران زیادی در بین گردشگران این منطقه دارد.

فسنجان

این غذا با وجود این‌كه در سراسر كشور مصرف می‌شود، ولی اصالت آن به استان مازندران برمی‌گردد، از آنجا كه ماده اصلی فسنجان، رب انار است و این محصول نیز در بهشهر به‌ دلیل انارهای ترشش شهرت خاصی دارد، لذا می‌توان دلیل علاقه مازندرانی‌ها به این غذا را همین عامل دانست، از سوی دیگر یكی دیگر از مواد اصلی فسنجان، مرغابی هوایی یا اردك است كه در فریدونكنار مازندران موجود است.

هرچند كه امروزه به‌دلیل كمبود این طیور در مازندران نیز فسنجان را با مرغ‌های محلی یا مرغ‌های روز می​پزند.

دنده كباب

این غذا كه از شاخه كباب‌هاست، مختص مردم كرمانشاه است. می‌گویند اگر می‌خواهید در كرمانشاه دنده كباب میل كنید باید به طاق بستان بروید، می‌توانید در كنار بازدید از مجموعه تاریخی طاق بستان و دیدن مجموعه‌ای از سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نبشته‌های دوره ساسانی زمان تاجگذاری خسروپرویز و اردشیر دوم را در ذهن‌تان تجسم كنید و همراه با آن از خوردن دنده كباب نیز لذت ببرید.

این كباب از دنده گوسفند به عمل می‌آید به این ترتیب پس از مزه‌دار كردن این قسمت از بدن گوسفند با پیاز، نمك، فلفل و ادویه‌جات آن را روی آتش كباب می‌كنند.

در مورد سابقه تاریخی این نوع غذا نكته خاصی وجود ندارد، ولی از آنجایی كه پرورش دام در استان كرمانشاه به لحاظ آب و هوای كوهستانی از رونق خوبی برخوردار است و تغذیه این دام‌ها از علوفه‌ها و گیاهان كوهستانی سبب لطیف و ترد شدن گوشت دام‌ها می‌شود، به همین دلیل از قدیم‌الایام استفاده از گوشت گوسفند بسیار در این منطقه رایج بوده است.

شله مشهدی

شله مشهدی كه در مشهد فقط با نام شله شناخته می‌شود، غذایی از خانواده آش‌هاست. این غذا عموما در پایان مراسم مذهبی یا سوگواری بین مردم توزیع می‌شود.

این خوراك در میان مردم مشهد بسیار محبوب و پرآوازه است. مردم مشهد بندرت این غذا را در خانه می‌پزند و دلیل آن را می‌توانید در زحمت فراوان درست كردن آن بیابید.

مواد اصلی این غذا گوشت، حبوبات و ادویه فراوان است كه می‌توان برای خوشمزه و مقوی‌تر شدن این غذا، مقداری مغز قلم گاو را هم به آن اضافه كرد. مشهدی‌ها هر جا كه باشند هنگام مراسم مذهبی، خود را برای خوردن شله به مشهد می‌رسانند.

قیمه نثار

خانم‌های قزوینی به پخت انواع شیرینی و غذاهای رنگارنگ معروف هستند. شیرینی‌هایی كه تصورش هم غیرممكن است كه بتوانیم در منزل آن را به عمل آوریم، آنها با هنرمندی تمام در خانه آن را می‌پزند.

قیمه‌نثار هم یكی از غذاهای مجلسی این منطقه است كه پخت آن پرهزینه و پرزحمت است؛ غذایی كاملا زیبا و خوشمزه كه حاصل برنج و خورش قیمه است، البته نه قیمه‌ای كه همه ما مصرف می‌كنیم، چیزی شبیه آن ولی پرملات‌تر و پركارتر.

كوفته تبریزی

وقتی به تبریز می‌روید، مسلما بدتان نمی‌آید كه مهمان خانه یكی از تبریزی‌ها باشید و كوفته تبریزی میل كنید. تبریزی‌ها می‌گویند كوفته، كوفته قدیم كه به اندازه یك توپ فوتبال است و پخت آن هم زحمت زیادی دارد.

این روزها دیگر مثل گذشته نیست كه در هر مهمانی، كوفته یكی از غذاهای سفره باشد، مگر این‌كه صاحبخانه بخواهد به مهمان خیلی عزت بگذارد، زحمت پخت كوفته را متقبل می‌شود و داخل كوفته نیز یك جوجه پخته شده نیز قرار می‌دهد، در غیر این‌صورت از تخم‌مرغ استفاده می‌كند.

از یك تبریزی پرسیدم چرا كوفته غذای مطبوع شماست؟ وی علاوه بر این‌كه به خوشمزگی آن اشاره می‌كند، می‌گوید: در قدیم زندگی عشایری و دسته‌جمعی و دسترسی به دام باعث شد تبریزی‌ها به این فكر بیفتند كه غذایی تهیه كنند كه بتواند پاسخگوی جمع باشد.

كلم پلوی شیراز

می‌گویند كلم پلو را باید در شیراز بخورید تا بفهمید كلم پلو یعنی چه. اگر در شیراز به سبزی‌فروشی بروید، به شما می‌گوید كه چه سبزی برای این پلو احتیاج دارید.

كلم پلو، غذای سنتی شیراز به‌طور معمول از كلم و برنج و سبزی مخصوص تهیه می‌شود.

برای پختن این غذا ابتدا كلم سفید را كمی سرخ كرده و سپس به برنج در حال دم كردن اضافه می‌كنند. در این غذا از ادویه، زردچوبه و زعفران استفاده می‌شود.

در میان این پلو كوفته ریزه (گوشت چرخ‌كرده و آرد نخودچی كه به صورت گلوله‌های ریز سرخ شده است و آب پیاز) می‌گذارند.

جمعه 22/10/1391 - 22:45
آلبوم تصاویر


جمعه 22/10/1391 - 22:19
سلامت و بهداشت جامعه

اگر از طرفداران درمان‌های طبیعی هستید مطالعه این مطلب را از دست ندهید و از این هشت مرطوب‌كننده‌ طبیعی، موثر، سالم و بی‌خطر بیشتر استفاده كنید تا پوست‌تان همیشه مرطوب و شاداب بماند.

روغن جوانه گندم، حافظ خاصیت ارتجاعی پوست

روغن جوانه گندم برای پوست‌های خیلی خشك و پیشگیری از پیری پوست فوق‌العاده است. این روغن یك مرطوب كننده طبیعی محسوب می‌شود كه خاصیت ارتجاعی پوست را به بهترین نحو حفظ می‌كند.

اگر دنبال دلیل علمی می‌گردید باید بدانید كه اسیدهای اشباع نشده موجود در روغن جوانه گندم با رادیكال‌های آزادی كه بافت‌ها را تخریب و باعث پیدایش چین و چروك می‌شوند، مبارزه می‌كنند.

روش استفاده: برای پوست‌های خیلی خشك، صبح و شب روغن را روی تمام بدن بمالید. همچنین می‌توانید از روغن جوانه گندم برای دست‌ها و لب‌های ترك خورده استفاده كنید. برای پوست‌های معمولی بهتر است شب‌ها از این روغن استفاده شود زیرا بافت آن چرب است. البته فراموش نكنید كه روغن جوانه گندم می‌تواند حساسیت‌زا باشد.

 

روغن بادام شیرین برای رفع ترك‌های پوستی

برای رفع ترك‌های پوستی روغن بادام شیرین را دریابید. از روغن بادام شیرین اغلب در ساخت محصولات آرایشی استفاده می‌شود. این روغن بویژه برای پوست‌های خشك و زبر موثر عمل می‌كند. روغن بادام شیرین پوست را نرم می‌كند و برای رفع ترك‌های روی پوست نیز موثر است.

روش استفاده: شما می‌توانید این روغن را به تمام بدن‌تان بمالید. صبح‌ها سه تا چهار قطره برای صورت كافی است. توجه داشته باشید این روغن چرب است و باعث براقی صورت می‌شود.

خیار، درمان خشكی پوست

خیار سرشار از آب است؛ بنابراین زمانی كه به عنوان ماسك استفاده می‌شود به طور موقت پوست را مرطوب نگه‌می‌دارد. البته باید بدانید باعث تغذیه پوست نمی‌شود. توصیه می‌كنیم پس از این‌كه مدتی در معرض نور خورشید بوده‌اید یا زمانی كه احساس می‌كنید پوست‌تان خشك‌تر از معمول شده است این میوه مفید را از یاد نبرید. خیار برای تمام پوست‌ها مناسب است.

روش استفاده: خیار را به صورت حلقه‌های نازك ببرید و روی صورت‌تان قرار دهید و 15 دقیقه صبر كنید.

شیر جوی دوسر عامل نرمی و لطافت پوست

شیر جوی دو سر، مرطوب‌كننده طبیعی گیاهی است كه باعث تسكین، نرمی و لطافت پوست می‌شود. استفاده از این مرطوب‌كننده طبیعی را به افرادی كه پوست خیلی خشك دارند و یا از اگزما رنج می‌برند توصیه می‌كنیم.

روش استفاده: روش استفاده از شیر جوی دوسر به این صورت است كه آن را در آب وان رقیق می‌كنند و بدن را با آن شست‌وشو می‌دهند.

 

روغن كتان برای بهبود پوست‌های چرب

روغن گیاه كتان، روغن ایده‌آل و موثری برای پوست‌های چرب است. این روغن سرشار از امگا 3 است كه به متعادل كردن سبوم پوست كمك می‌كند.

روش استفاده: از روغن گیاه كتان مانند مرطوب‌كننده‌های قدیمی روی صورت و بدن استفاده می‌شود. برخلاف دیدگاه نادرستی كه میان مردم رواج یافته است پوست‌های چرب نیز به مرطوب‌كننده نیاز دارند.

توجه داشته باشید روغن گیاه كتان به سرعت ترش می‌شود و بوی ترشیدگی، آن را غیرقابل استفاده می‌كند. بهتر است این روغن را به مقدار كم و در ظروف تیره رنگ خریداری و در یخچال نگهداری كنید.

شنبه 16/10/1391 - 13:36
ایرانگردی


شاید بدون اغراق بتوان جاذبه‌های تاریخی و مذهبی را در کنار جاذبه‌های طبیعی، اصلی‌ترین ارکان گردشگری دانست. بیشتر مسافران و گردشگران در سفرهای خود علاقه‌مند به دیدن اماکن تاریخی و طبیعی هستند و بسیاری از آنها نیز به شوق زیارت و دیدار اماکن مقدس ره‌توشه سفر می‌بندند. ایران به دلیل موقعیت ویژه مذهبی و همچنین تاریخ کهن این سرزمین در بسیاری از مواقع آثار مذهبی و تاریخی با یکدیگر پیوند یافته و ماحصل آن اماکن زیارتی مقدسی است که از نظر تاریخی نیز دارای اهمیتی فراوان هستند.

اگر در شهر تهران از هر شهروندی سراغ اماکن زیارتی را بگیرید بدون تردید به شما مجموعه زیارتی حضرت عبدالعظیم در شهرری یا امامزاده صالح تجریش را پیشنهاد می‌كند. در روایات و منابع و متون شیعه، بکرات زیارت امامزاده صالح سفارش شده و جای بسی خوشبختی است که فرصت زیارت این فرزند بزرگوار امام هفتم و برادر امام رضا(ع) موهبتی است که در شهر تهران برای مشتاقان وی فراهم شده است. اگر از منظر مذهبی و اهمیت بسیار آن بگذریم باید در مورد این محل اذعان داشت که این بنای مقدس را می‌توان یکی از قدیمی‌ترین آثار شهر تهران نامید و شاید بسیاری از زائران این آرامگاه متبرک اطلاع نداشته باشند که پیشینه ساختمان این امامزاده بیش از 800 سال است. این بنای تاریخی ـ مذهبی در میدان تجریش تهران و مرکز بافت قدیم بازار تجریش قرار دارد. نسب این امامزاده به امام موسی کاظم(ع) برمی‌گردد. بقعه امامزاده صالح از نظر معماری و نقشه گویای معماری اصیل ایرانی و شامل بخش‌های گوناگونی از قبیل صحن، ایوان، رواق، مسجد، ضریح مرقد، گنبد و مناره است.

شنبه 16/10/1391 - 13:33
كودك

نتیجه یك پژوهش در دانشگاه نوتردام هلند نشان می‌دهد، در طول نخستین سال تولد، هنگامی كه كودكان بیشترین زمان خود را به شنیدن صداها و گفت‌و‌گوی دیگران می‌گذرانند، خود را برای زبان بازكردن آماده می‌كنند. آنها به دقت واژه‌هایی را كه می‌شنوند دنبال می‌كنند و آماده می‌شوند تا بین ۱۸ ماهگی تا دو سالگی نخستین واژه‌های خود را به زبان آورند. ژیل لنی، یكی از روان‌شناسان دست‌اندركار این پژوهش می‌گوید: «نوزادان همواره به دنبال سرنخ‌هایی در صداهایی كه می‌شنوند، هستند تا بتوانند واژه‌ها را تشخیص داده و یاد بگیرند.»

وی در پژوهش‌هایش دریافته كه در هر جریان صدایی كه تولید می‌شود، سرنخ‌هایی وجود دارد. نوزادان با دنبال كردن جریان‌های صوتی كه می‌شنوند و از راه اطلاعاتی كه این سرنخ‌ها در اختیارشان قرار می‌دهد، می‌توانند تفاوت بین فعل‌ها و اسم‌ها را درك كنند و تلاش كنند آنها را یاد بگیرند. در پژوهش‌های این روان‌شناسان مشخص شده كه نوزادان در یك سالگی می‌توانند درك كنند در عبارتی مانند «این یك...» باید اسم یك شیء آورده شود. ممكن است نوزاد مفهوم نام شیء را كه پس از این عبارت می‌آید نداند، اما او می‌داند كه این مفهوم حتما مربوط به یك شیء است. حدود ۱۵ ماهگی، نوزادان می‌توانند سرنخ‌هایی را از عبارت‌های پیچیده‌تر نیز به دست آورند. این پژوهش اطلاعات جدیدی را به پژوهشگران درباره شیوه یادگیری زبان در نوزادان ارائه می‌كند و همچنین می‌تواند اطلاعات مفیدی برای پدر و مادرها و پرستاران كودكان باشد تا به كیفیت گفت‌و‌گوكردن با نوزادانشان بیشتر توجه كنند.

شنبه 16/10/1391 - 13:33
کامپیوتر و اینترنت

 
ساده‌ترین راه برای انجام سریع كارها در ارتباط با رایانه، میانبرهای كیبورد است. اما تنوع نرم‌افزارها باعث شده است تمام میانبرها را نتوان به حافظه سپرد. با آن‌كه اكثرمان می‌دانیم استفاده از میانبرهای كیبوردی سریع‌تر است، تعداد كمی از ما زحمت یادگیری و استفاده مفید از آنها را به‌خود می‌دهیم.

ساده‌ترین راه برای انجام سریع كارها در ارتباط با رایانه، میانبرهای كیبورد است. اما تنوع نرم‌افزارها باعث شده است تمام میانبرها را نتوان به حافظه سپرد. با آن‌كه اكثرمان می‌دانیم استفاده از میانبرهای كیبوردی سریع‌تر است، تعداد كمی از ما زحمت یادگیری و استفاده مفید از آنها را به‌خود می‌دهیم.

سرعت با میانبرهای كیبورد

احتمالا شنیده‌اید كه بسیاری از كسانی كه سریع‌تر از شما با سیستم كار می‌كنند، معتقدند میانبرهای كیبوردی از ماوس بسیار سریع‌تر است. اما باید توجه كرد كه حالت ایده‌آل استفاده از سیستم، كار با هر دو دست به‌صورت همزمان است. كیبورد جایگزین ماوس نیست، بلكه آن را تقویت می‌كند.

به خاطر سپردن میانبرهای كیبوردی كار زمانبری است و آموختن یك میانبر كیبورد، نمی‌تواند خیلی در وقت صرفه‌جویی كند. اما وقتی تعداد این آموخته‌ها بیشتر می‌شود، سرعت تولید و كار با رایانه به‌طرز اعجاب‌آوری افزایش خواهد یافت چرا كه در اكثر مواقع، به ماوس نیاز نخواهید داشت مگر آن‌كه نیاز باشد از ماوس یا ترك‌پد استفاده كنید. این اتفاق به‌خصوص در سیستم‌هایی كه مانیتورهای بزرگ دارند، بیشتر به‌چشم می‌آید و وقت زیادی صرف مسافرت نشانگر ماوس نخواهد شد!

شیوه یادگیری میانبرها

یكی از دلایلی كه شاید اكثرمان در كار با میانبرهای كیبورد تنبلی می‌كنیم، نیاز به تلاش ذهنی برای یادگیری آن است. ساده‌ترین راه برای یادگیری میانبرها این است كه ماوس خود را کاملا قطع كنید و تلاش كنید با كیبورد كار خود را راه بیندازد. هر چند برخی ممكن است علاقه‌ای به این تمرینات دشوار نداشته باشند. از این رو می‌توان از برنامه‌هایی استفاده كرد كه این میانبرها را آموزش می‌دهند.

ساده‌ترین روشی كه می‌توان در استفاده از برنامه‌ها به آن توجه كرد، نمایش میانبرهای كیبورد هنگام كار با ماوس است. مثلا اگر روی Edit و بعد Copy كلیك می‌كنید، برنامه نشان می‌دهد كه با كلید تركیبی Ctrl+C نیز می‌توان آن كار را انجام داد. برنامه‌ای مانند Keyrocket در ویندوز و Eve در مك كار مشابهی انجام می‌دهند.

همچنین افزونه‌ای با عنوان Keyrocket for Gmail وجود دارد كه می‌تواند میانبرهای كیبورد در محیط جیمیل را نشان دهد.

همچنین می‌توان برنامه‌های تمرینی خودآموز ایجاد كرد تا به تقویت حافظه پرداخت. برنامه Shortcutfoo، می‌تواند میانبرهای برنامه‌های مختلف از جمله Excel، Photoshop، Gmail و... را آموزش داده و بعد امتحان هم بگیرد.

 

كاربردهای پیشرفته كیبورد

عامل كنار گذاشتن ماوس تنها میانبرهای كیبوردی نیست. میانبرهای كیبوردی می‌توانند كاركرد رایانه را به‌مراتب ساده‌تر از آنچه پنداشته می‌شود، نشان دهند. با اندكی تلاش می‌توان استفاده‌‌ای موثر از كیبورد داشت و كار با ماوس را به حداقل ممكن رساند.

نرم‌افزارهای اجرا كننده یا Launcher، از آن دسته نرم‌افزارهایی است كه از طریق كیبورد خود را بهتر نشان می‌دهد. نرم‌افزارهایی چون Launchy در ویندوز یا QuickSilver در مك، كاركردهای زیادی دارد كه می‌توان به‌كمك آنها هر كاری در سیستم عامل انجام داد، بدون آن‌كه نیازی به استفاده از ماوس باشد.

هر چند می‌توان از محیط پیشفرض جستجوی ویندوز و OS X استفاده كرد تا به اجرای نرم‌افزارها و جستجوی آنها پرداخت، اما لانچرها گزینه‌های بیشتری در اختیار كاربر قرار می‌دهند.

ایجاد میانبر دلخواه

احتمال این‌كه میانبرهای كیبوردی استفاده نشده در سیستم‌تان وجود داشته باشد، زیاد است. مثلا كلید Scroll Lock، یا كلید End معمولا استفاده زیادی ندارند. در ویندوز می‌توان از نرم‌افزاری به نام AutoHotKey استفاده كرد تا این كلیدها را مطابق با سلیقه خود به عملكردهایی وابسته كنید.

در نهایت، اگر بخواهیم واقعا سرعت كار با سیستم را از طریق كیبورد افزایش دهیم، می‌توانیم سراغ نرم‌افزاری مانند PhaseExpress برویم. این نرم‌افزار در دسته Text Expanderها قرار می‌گیرد. با كمك این نرم‌افزار و انجام تنظیمات، می‌توان عبارت «به گزارش روابط عمومی سازمان» را با تایپ عبارت «بگرس» نوشت.

البته نیازی نیست كه همه میانبرهای كیبورد نرم‌افزارها را حفظ باشیم. بهتر است ابتدا از نرم‌افزاری شروع كنیم كه اصلی‌ترین نرم‌افزار كاربردیمان است و بعد كم كم به سراغ نرم‌افزارهای بعدی برویم.

میانبرهایی كه همه باید بدانند

حتی اگر به هیچ وجه تمایلی به استفاده از میانبرهای كیبوردی ندارید، بهتر است برخی از معمول‌ترین این میانبرها را به یاد بسپارید تا به میزان زیادی در وقت صرفه‌جویی كنید. نكته اصلی در استفاده از میانبرهای كیبورد آن است كه آنقدر باید تمرین كنیم تا ذهن به‌جای آن‌كه ماوس را طلب كند، به‌صورت خودكار این میانبرها را وارد كند.

اگر بخوبی بتوانید این میانبرها را بیاموزید، بعد از مدتی متوجه می‌شوید كه حركت در یك سند متنی برایتان فوق‌العاده ساده و سریع است، مرورگرتان را باز می‌كنید و عبارتی را جستجو می‌كنید و بعد بدون آن‌كه اشاره‌ای به ماوس بكنید، یك صفحه Spreadsheet ایجاد و جدولی چند ستونه را با داده پر می‌كنید. البته باید به‌خاطر داشت كه كنارگذاشتن ماوس در دنیای امروزی رایانه كار بیهوده‌ای است اما می‌توان با یادگیری میانبرهای كیبوردی، سرعت و بازدهی استفاده از هر دو را افزایش داد.

شنبه 16/10/1391 - 13:33
موفقیت و مدیریت

جام جم آنلاین: شاید برای شما هم پیش آمده است كه برای تصدی یك شغل پرمتقاضی، به مصاحبه‌های شغلی دعوت شوید. هدف از این مصاحبه‌های شغلی، سنجش توانایی‌ها و تخصص‌های شماست تا صلاحیت‌های كاری‌تان برای كارفرما اثبات شود.

شاید در گذشته، مصاحبه‌های شغلی بیشتر در آزمون مشاغل دولتی به چشم می‌خورد، اما امروزه با گسترش شركت‌های خصوصی، مصاحبه‌های شغلی به یك موضوع بدیهی برای جذب نیروی تازه‌نفس تبدیل شده است.

با ​ آن‌كه محتوای مصاحبه‌های شغلی برای مشاغل گوناگون متفاوت است، اما معمولا این‌گونه مصاحبه‌ها از روندی شبیه هم برخوردار است و به همین دلیل نیز می‌توان با بهره‌گیری از یكسری ریزه‌كاری‌ها، مصاحبه‌ها را با موفقیت بیشتری پشت سر گذاشت.

مثلا حفظ آرامش روانی و دستپاچه نشدن، یكی از معیارهای اصلی موفقیت در مصاحبه‌های شغلی است.

تقریبا هیچ كارفرمایی دوست ندارد كارمندی را جذب كند كه آن كارمند حتی اعتماد به نفس لازم برای معرفی خودش را نداشته باشد.

به همین علت است كه در مصاحبه‌های شغلی باید تا حد امكان آرامش خود را حفظ كرده و از استرس‌های مخرب دوری كنیم.

نكته مهم دیگری كه نباید در مصاحبه‌های شغلی فراموش كنیم، معرفی بدون اغراق توانایی‌هایمان است؛ یعنی نباید توانایی‌ها و تخصص‌هایمان را بیشتر از آن چیزی كه هست به كارفرما معرفی كنیم و در حقیقت باید تلاش كنیم خود واقعی‌مان را در مصاحبه‌ها نمایش دهیم و نقش بازی نكنیم؛ زیرا حتی اگر در آن مصاحبه شغلی هم پذیرفته شویم، در نهایت دیر یا زود واقعیت توان كاری ما به همه همكاران معلوم می‌شود.

آراستگی و مرتب بودن ظاهر فرد هم عامل بسیار مهمی در مصاحبه‌های شغلی است و با آن‌كه شاید این موضوع، سطحی و كم‌اهمیت به نظر برسد، اما كارفرما برای ظاهر مصاحبه شونده هم اهمیت قائل است؛ البته آراستگی ظاهر به این معنی نیست كه لباس‌های شما مارك‌دار باشد یا آرایش صورت‌تان برق بزند، بلكه كافی است مرتب و تمیز باشید، همین موضوع می‌تواند نظم شخصی شما را به كارفرما یادآوری كند.

بموقع رسیدن به جلسه مصاحبه شغلی هم از آن دسته موارد مهمی است كه اگر به آن كم توجه باشید، به احتمال زیاد آن كار را از دست می‌دهید، زیرا وقتی كارمندی در همان جلسه اول مصاحبه، بموقع به محل كار نمی‌رسد، معلوم است برای آن كار اهمیت چندانی قائل نیست و كارفرما این احتمال را می‌دهد كه این فرد در صورت استخدام شدن هم فرد منضبطی نخواهد بود.

علاوه بر آراستگی ظاهر، بسیار مهم است كه شما در همان جلسه اول مصاحبه درباره كاری كه دقیقا قرار است انجام دهید با كارفرما صحبت كنید.

مطمئن باشید كارفرما در مواجهه با كارمندی كه نمی‌خواهد اطلاعات بیشتری از كار محول شده بگیرد و برای فردی كه حتی درباره ساعت‌های كاری‌اش سوال نمی‌كند، احساس خوبی نخواهد داشت و درواقع وقتی شما از جزئیات كارتان سوال نمی‌كنید، ممكن است این حس به كارفرما القا شود كه علاقه‌ای به انجام آن كار ندارید و صرفا پول برایتان مهم است.

آخرین نكته‌ای كه شاید سوال خیلی‌ها هم باشد این است كه آیا در مصاحبه‌های شغلی از میزان حقوق و دستمزدها سوال كنیم یا خیر؟ البته جواب دادن به این سوال، به روحیات كارفرما هم بسیار مرتبط است اما به طور كلی می‌توان گفت مطرح كردن بحث حقوق و دستمزد، بهتر از مطرح نكردن آن است زیرا شما با مطرح كردن بحث دستمزدها در حین مصاحبه شغلی، عملا نشان می‌دهید برای وقت، انرژی و سرمایه انسانی كه قرار است بگذارید، ارزش قائل هستید و در حقیقت با مطرح كردن بحث مالی نشان خواهید داد برای خودتان اهمیت و احترام قائل هستید.

شنبه 16/10/1391 - 13:30
سلامت و بهداشت جامعه
آیا می‌توانیم از فشارهای روانی محیط كار بكاهیم؟

جام جم آنلاین: خیلی از آن كارمند‌هایی كه پشت میزشان بند نمی‌شوند، خیلی از آنها كه ناگهان از كوره در می‌روند، به سیم آخر می‌زنند، سر دیگران فریاد می‌كشند یا با خشم برگه استعفای‌ خود را روی میز رییس می‌كوبند و بعد پشیمان می‌شوند، خیلی از آنها كه دائما از جا بلند می‌شوند و بی‌هدف میان طبقات اداره دوردور می‌كنند، خیلی از آنها كه با كوچك‌ترین برخوردی در اداره، بی‌امان و یك‌ریز مثل ابر بهاری می‌بارند، تحت تاثیر استرس محیط كار هستند.

این فشار روانی گاهی به حدی می‌رسد كه نه‌تنها بازده كارمندان را در اداره كاهش می‌دهد، بلكه بر رفتار آنها در جمع خانواده نیز اثر می‌گذارد و میزان درگیری‌های خانوادگی را افزایش می‌دهد و خلاصه این كه محیط ناسالم و پرفشار كار، احساس رضایت‌شان را از زندگی می‌كاهد.

به همین دلیل، ما در این مطلب به شما می‌آموزیم چگونه با راهكارهایی ساده، استرس در محیط كارتان را به كمترین حد ممكن برسانید تا بیشتر از همیشه احساس شادی، آرامش و رضایت كنید.

طبیعت روی میز كار

طبیعت، حال و هوای آدم‌ها را عوض می‌كند و به آنها آرامش می‌دهد. جالب است بدانید پژوهشی دانشگاهی نشان داده است بیمارانی كه كنار پنجره‌ای رو به فضای سبز و خرم بستری شده بودند نسبت به آنها كه فضای مقابل‌شان فقط دیواری خاكستری بود، زودتر بهبود یافتند.

اگر سرانگشت سبز طبیعت می‌تواند بیماران را شفا دهد، حتما انسان‌های سالم را نیز بهتر می‌كند. هیچ فكر كرده‌اید وجود گیاه روی میز كارتان تا چه حد می‌تواند احساس رضایت و شادی را به خودتان و بقیه همكاران منتقل كند؟

چرا كج‌كج می‌خندید؟ لابد می‌گویید هم‌اكنون در پایتخت، یك شاخه گل رز هم گران  است، حقوق یك كارمند چقدر باید باشد كه بتواند روزی یك شاخه گل رز یا یك دسته‌گل نرگس بگذارد روی میزش تا احساس آرامش كند؟ لابد می‌گویید این نسخه‌ها فقط در ظاهر قشنگ و پرزرق و برق است، وقتی پای عمل می‌رسد، همه مثل سراب محو می‌شود؛ اما اشتباه می‌كنید.

چه كسی گفت مثل عاشق‌های توی فیلم‌ها گل رز بخرید و روی میزتان بگذارید؟ اصلا می‌دانستید در برخی كشورهای شرق دور، مردم ترجیح می‌دهند به جای گل خریدن، گلدان بخرند؛ چراكه اعتقاد دارند گلدان‌ها سال‌ها باقی می‌مانند، اما عمر گل همان «پنج روز و شش» است كه سعدی می‌گوید.

پیشنهاد ما قرار دادن یك گلدان كوچك روی میز كارتان است. بهانه نیاورید كه محیط كارتان نورگیر نیست. گیاهان آپارتمانی بسیاری وجود دارند كه نیازی به نور مستقیم خورشید ندارند و چه‌بسا شاخ و برگ نحیف‌شان طاقت كج‌خلقی‌های آفتاب تند را ندارد و به همین خاطر باید در سایه یا محیط با نور غیرمستقیم نگهداری شوند، مثلا كاكتوس‌ها، بنفشه‌های آفریقایی و فیكوس‌ها چندان علاقه‌ای به نور شدید و مستقیم آفتاب ندارند.

مطمئن باشید وجود یك گیاه سبز روی میز كار، آرامش را به شما بازمی‌گرداند، به شرط آن كه گاهی وقت‌تان را صرف برقراری ارتباط با آن كنید، به او آب بدهید، نوازشش كنید، خاك روی برگ‌هایش را بگیرید، برگ‌های زرد و پژمرده‌اش را جدا كنید و گلدانش را پاك كنید.

همین كارهای ساده باعث می‌شود بتوانید با روح موجود زنده‌ای دیگر ارتباط برقرار كنید و آن‌گاه او نیز در لحظه‌ای كه به حضورش نیاز دارید، رفیق‌تان خواهد بود.

برنامه داشته باشید

مگر آرامش نمی‌خواهید؟ آرامش، رفیق نظم است؛ یعنی برای پیشگیری از استرس در محیط كار باید بدانید هر مسئولیتی را دقیقا چه زمانی باید انجام دهید در غیر این صورت ساعات كاری‌تان آشفته، پراضطراب، غیرقابل پیش‌بینی و شیوه حضورتان در محیط اداره به قول قدیمی‌ها «باری به هر جهت» می‌شود بنابراین، همین امروز یك دفترچه كوچك یادداشت بخرید و برنامه‌های روزانه‌تان را در آن بنویسید و خودتان را ملزم كنید به آن وفادار باشید، اما یك نكته را یادتان باشد: اگر آرامش می‌خواهید فقط برای خودتان برنامه‌ریزی كنید نه دیگران! البته قبول داریم كه گروهی از افراد به علت نوع شغل‌شان ناچارند برای دیگران هم برنامه‌ریزی كنند و طبیعی است یك مدیر، آرامش كمتری نسبت به كارمندان عادی داشته باشد، اما مساله‌ای كه ما به آن اشاره می‌كنیم این است كه برخی افراد بدون آن كه شغل‌شان مدیریت باشد، برای دیگران برنامه می‌ریزند.

برای روشن‌تر شدن آنچه گفتیم مثالی می‌زنیم. تصور كنید آقای الف كارمندی است كه عادت كرده برای دیگران برنامه‌ریزی كند. او قصد دارد سه‌شنبه این هفته را مرخصی بگیرد، اما می‌داند این فصل سال، زمان اوج كاری آنها محسوب می‌شود بنابراین به جای آن‌كه برای خودش برنامه‌ریزی كند و كارهایش را طوری مرتب كند كه بتواند هم مرخصی بگیرد و هم به همه مسوولیت‌هایش رسیدگی كند، تصمیم می‌گیرد برای همكارانش برنامه‌ریزی كند و مسوولیت‌هایش را روی دوش آنها بیندازد. او به خیال خودش یك نقشه حساب شده می‌كشد كه اگر سه‌شنبه بی‌خبر نیاید، دو همكار دیگرش ناچار می‌شوند سه چهار ساعت هم دیرتر بروند تا مسئولیت‌های نیمه‌كاره او را انجام دهند!

نكته: اگر به دنبال ​ انرژی مثبت در محیط كار هستید​باید بتوانید از خودتان انرژی مثبت ساطع كنید. یكی از راه‌های به‌وجود آوردن این انرژی چه در اداره و چه در خانه این است كه لبخند بر لب داشته باشید​

به این ترتیب آقای الف با خیال راحت روز سه‌شنبه را در خانه می‌ماند و اواسط روز با رییس تماس می‌گیرد كه سرماخورده یا سردرد گرفته، غافل از این‌كه یكی از همكارانش هم با برنامه‌ریزی قبلی مرخصی گرفته و البته مسوولیت‌هایش را پیش از رفتن انجام داده است.

به این ترتیب، همه كارها روی دوش كارمندی كه در اداره مانده است، می‌افتد و او پنج ساعت بیشتر از ساعت كاری‌اش در اداره باقی می‌ماند.

شما احتمالا تا اینجای كار نتیجه گرفته‌اید كه در این داستان، كارمندی كه در اداره مانده بیشتر از بقیه استرس را تحمل كرده است و خطری متوجه آقای الف كه به خیال خودش زرنگی كرده است، نیست؛ اما اشتباه می‌كنید!

سختی كار برای كارمندی كه در اداره مانده فقط این است كه ناچار شده یك روز بیشتر از روزهای دیگر پشت میزش باشد.

پس از این روز مسلما او بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و رییسش وظیفه‌شناسی‌ وی را تحسین خواهد كرد و اگر هم چنین نكند به هر حال، این نكته را در نظر دارد كه این كارمند، زمانی كه بشدت به حضورش نیاز داشته، سركارش بوده است، اما ماجرا درباره آقای الف برعكس است. او نه‌تنها مسوولیتش را انجام نداده، بلكه بقیه را به زحمت انداخته است.

رییس پس از آن كه آقای الف چند بار همین نقشه را عملی می‌كند، نتیجه می‌گیرد این كارمند از زیر بار مسوولیت شانه خالی كرده است بنابراین باید به محض برگشتنش مسوولیت‌های مربوط به او را بیشتر كند، پس همین كه پای آقای الف به اداره می‌رسد، رییس شرایط كاری را برای او چندبرابر سخت می‌كند و از تسهیلاتی كه در اختیارش گذاشته تا حدی می‌كاهد.

علاوه بر این، همكار آقای الف از او ناراضی است و خشمش را با كم محلی كردن و بدخلقی نشان می‌دهد و همه این دلایل باعث می‌شود شرایط كاری برای آقای الف سخت و پراسترس شود و او تا مدتی در محل كارش احساس آرامش نكند.

دقت داشته باشید كه یك برنامه‌ریزی حرفه‌ای باید براساس اولویت‌ها باشد، یعنی ابتدا باید همه مسوولیت‌های‌تان را روی كاغذ بنویسید و سپس برای آنها برحسب اولویت انجام، شماره‌ای بگذارید و به همان ترتیب هم انجام‌شان بدهید.

مشكلی كه بیشتر مردم در برنامه‌ریزی شغلی مطرح می‌كنند، این است كه معمولا در طول روز اتفاقاتی پیش‌بینی نشده رخ می‌دهد كه در برنامه‌ریزی‌شان لحاظ نشده است و به همین علت روند برنامه روزانه مختل می‌شود، اما این مساله نمی‌تواند علتی قانع‌كننده برای بی‌برنامگی باشد. یك برنامه‌ریزی حرفه‌ای باید سوپاپ اطمینان داشته باشد.

وقتی شما ناچار می‌شوید بخشی از وقت‌تان را در طول روز به كارهای خارج از برنامه‌ریزی اختصاص دهید، مسلما برای كارهایی كه پیشتر زمان آنها را در طول روز پیش‌بینی كرده بودید وقت كم می‌آورید.

سوپاپ‌های اطمینان، فرصت‌هایی است كه برای جبران عقب‌افتادگی از برنامه و بروز رخدادهای نابهنگام در برنامه‌ریزی گنجانده می‌شود. در این بخش‌ها، وقت فرد آزاد است و او یا می‌تواند در آنها استراحت كند یا به جبران عقب‌افتادگی‌اش از برنامه اصلی بپردازد.

یك چرت كوتاه، گناه نیست

كم‌خوابی، نه‌تنها به سلامت‌تان آسیب می‌زند و شما را مستعد ابتلا به ضعف چشم، چاقی مفرط، چربی كبد، اختلالات هورمونی و سرطان می‌كند، اعصاب‌تان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و توانایی قضاوت و تصمیم‌گیری منطقی را از شما می‌گیرد، كم‌طاقت و بی‌حوصله‌تان می‌كند و به همین علت محیط كارتان را بیشتر از آنچه واقعا هست، پراسترس و فرساینده احساس می‌كنید.

برخی كارمندان می‌گویند حتی وقتی خواب‌شان به اندازه كافی است گاه در محیط كار، احساس خواب‌آلودگی و خستگی شدید دارند و محیط كار برایشان غیرقابل تحمل می‌شود.

در این شرایط هیچ اشكالی ندارد در اوقاتی كه سرتان خلوت‌تر است، به اندازه سه چهار دقیقه سرتان را روی میز كار بگذارید و چرتی بزنید . آن​گاه متوجه می‌شوید​ با همین خواب كوتاه، انرژی‌تان چندبرابر شده است.

بی‌كفش با دكمه‌های باز و لبخند!

شما هم باور دارید​ مشكلات پیچیده گاهی با روش‌های ساده حل می‌شود؟ شاید به نظرتان خنده‌دار باشد، اما باید باور كنید​ چند تغییر بسیار كوچك در وضعیت پوشش‌تان و شیوه قرار گرفتن‌تان پشت میز یا وضعیت اتاق‌تان می‌تواند احساس منفی شما را نسبت به محیط كار عوض كند.

نكته اول این است كه لباس‌هایی در شأن محیط كار اما راحت بپوشید. در شرایط استرس شدید بد نیست چند لحظه‌ای دكمه‌های سر آستین‌ها را برای چند لحظه‌ای باز كنید و نفس‌هایتان را تنظیم كنید، یعنی آرام و ملایم نفس بكشید تا ضربان قلب‌تان هم تنظیم شود.

اگر پشت میز نشسته‌اید اشكالی ندارد پاها را چند دقیقه‌ای از كفش درآورید و به صندلی تكیه بدهید. سپس پنجره اتاق‌تان را باز كنید تا هوای تازه و خنك، سرحال‌تان كند و اگر با همه این اوصاف حال‌تان بهتر نشد، به جای پرخوری در فرصت ناهار، چند دقیقه‌ای از اداره خارج شوید و بسرعت پیاده‌روی كنید.

بین تاثیری كه محیط شغلی‌تان بر شما می‌گذارد و تاثیری كه شما بر آن می‌گذارید، ارتباطی مستقیم وجود دارد. منظورمان این است كه چگونه احتمال دارد شما با چهره‌ای عبوس، احساسی منفی و در حال نق‌زدن وارد اداره شوید و انتظار داشته باشید پشت میز كارتان كه می‌نشینید بارانی از آرامش و شادی روی سرتان باریدن بگیرد.

اگر پی انرژی مثبت در محیط كار هستید​ باید بتوانید از خودتان انرژی مثبت ساطع كنید. یكی از راه‌های به‌وجود آوردن این انرژی ـ چه در اداره و چه در خانه ـ این است كه لبخند بر لب داشته باشید.

لبخند، واكنش اطرافیان را نسبت به شما عوض می‌كند، شما را فردی با اعتماد به نفس و قوی نشان می‌دهد و علاوه بر این، احساس نشاط​ درونی را نیز به شما منتقل خواهد كرد و از فشار روانی محیط اطراف‌تان می‌كاهد.

شنبه 16/10/1391 - 13:28
بهداشت روانی

روان‌شناسان در بررسی‌های خود نشان دادند استرس همانند سرماخوردگی واگیردار است و افرادی كه به ویروس استرس مبتلا می‌شوند آن را به دیگران انتقال می‌دهند.

درحقیقت استرس مانند سرماخوردگی مستقیما از فرد زیر فشار استرس به سیستم عصبی و روانی فرد مقابل منتقل می‌شود. از نظر علمی به این پدیده «استرس كنش‌پذیر» گفته می‌شود كه گروهی از محققان دانشگاه كالیفرنیا در بررسی‌های خود خطرات این پدیده را مورد بررسی قرار داده‌اند.

این محققان در تحقیقاتی با عنوان «واگیری احساسی» نشان دادند استرس همانند یك بیماری رفتار می‌كند. ابتدا یك ناقل اولیه وجود دارد كه دیگران را آلوده می‌كند و دیگران اینقدر این استرس را با خود حمل می‌كنند تا همانند بمب منفجر شوند و آن را به افراد دیگری منتقل كنند. این روان‌شناسان در این خصوص توضیح دادند: «افرادی هستند كه قادرند با سرعت شگفت‌انگیزی از حالات چهره، صدا و وضع روحی دیگران تقلید كنند. این افراد كسانی هستند كه قادرند به‌طور احساسی خود را در زندگی دیگران شریك كنند.» پدیده استرس كنش‌پذیر در زنان بیش از مردان مشاهده می‌شود كه روان‌شناسان از آن با عنوان «واگیری احساسی زنانه» یاد می‌كنند. درحالی كه این اثر در مردان كمتر دیده می‌شود.

علت این مساله احتمالا این است كه زنان از توانایی بالاتری در شریك شدن با رنج‌های دیگران برخوردارند اما مشكل اساسی از اینجا شكل می‌گیرد كه این احساسات منفی هستند و اگر به دفعات تجربه شوند توانایی مقاومت در برابر آنها سست شده و موجب می‌شود فرد آلوده ناگهان رفتاری از خود نشان دهد كه مشابه رفتار فردی است كه استرس ابتدایی را وارد كرده است.


شنبه 16/10/1391 - 13:23
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته