• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 73
تعداد نظرات : 8
زمان آخرین مطلب : 4124روز قبل
دانستنی های علمی

 
شما حاضرید اعضای خانواده‌تان را با یك دستگاه تلویزیون، یك تلفن‌همراه و اینترنت 24 ساعته عوض كنید؟ می‌گویید چه پرسش مسخره‌ای؟! می‌گویید معلوم است كه پاسخ هر فردی به این پرسش منفی است؟ می‌گویید چرا درباره واضحات می‌پرسیم؟ هرچند هر فرد عاقلی در پاسخ به این پرسش در ظاهر با قاطعیت نه می‌گوید، اما در حقیقت خیلی از ما، در باطن مشغول برهم زدن روابط خانوادگی مان با این سه رسانه جادویی هستیم.

تلویزیون، تلفن‌همراه و اینترنت هر سه، انواعی از رسانه است كه در دنیای مدرن سهمی نسبتا بزرگ از وقت ما را به خود اختصاص داده است. این ابزار گرچه وسایلی برای انتقال اطلاعات و سرگرم‌كردن ما و برقراری ارتباط با جهان اطراف به حساب می‌آید، اما حكم چاقویی دو لبه را دارد كه می‌تواند ما را به كلی از خانواده جدا كند و روابط‌مان را با كسانی كه دوست‌شان داریم سرد كند. به همین علت است كه معتقدیم باید قوانینی برای استفاده از این رسانه‌ها كه تقریبا در دسترس همه مردم قرار دارد برای خودمان وضع كنیم. ما در این مطلب پیشنهادهایی در این زمینه برایتان داریم.

مراقب حریم‌ها باشید

یكی از مشكلاتی كه چه در استفاده از اینترنت و چه در استفاده از تلفن‌همراه ممكن است زندگی خانوادگی ما را به خطر بیندازد به هم خوردن مرزهایی است كه باید برای غریبه‌ها تعیین كنیم.

مساله این است كه ما همیشه در زندگی خانوادگی‌مان حدودی را برای سطح ارتباطات‌مان با دیگران تعیین می‌كنیم. برای مثال ما عادت نداریم ماجرای مشاجره با همسرمان را برای همسایه طبقه بالایی تعریف كنیم. در اداره اجازه نمی‌دهیم همكاری از جنس مخالف ما را «تو» خطاب كند، رازهای زندگی‌مان را با هر رفیقی قسمت نمی‌كنیم، اجازه نمی‌دهیم هر كه از راه رسید تنهایی‌مان را پر كند و حتی مایل نیستیم آرزوهای‌مان را با همه آشناها تقسیم كنیم.

تكنولوژی اما امروزه این معادلات را برای برخی افراد كه به آن عادت ندارند بر هم زده است. برای آن كه منظورمان روشن‌تر شود بهتر است مثال بزنیم. گرچه شاید مردی رضایت نداشته باشد كه همسرش همكاری از جنس مخالف را با فعل‌های مفرد و ضمیر مفرد خطاب كند، اما خودش با بی‌توجهی به حریم‌ها، دوستان اینترنتی از جنس مخالف پیدا كند كه به مرور زمان به حضورشان عادت كند و آنها را بیش از حد دوستانه یا حتی با اسم كوچك صدا كند و چه‌بسا حتی رازهایی از زندگی‌اش را با آنها قسمت كند.

در استفاده از تلفن‌همراه نیز احتمال دارد چنین اتفاقی رخ دهد یعنی امكان دارد همسری به پیامك‌های غریبه‌ای پاسخ بدهد و این پیامك‌ها با گذشت زمان، محتوایی نادرست پیدا كند و از آنجا كه او به این پیامك‌ها عادت كرده یا حس می‌كند خطری او را تهدید نمی‌كند به رد و بدل كردن‌شان ادامه بدهد.

ساده‌ترین اصل برای پرهیز از گرفتار شدن در چنین شرایطی این است كه در هر ارتباطی، چه ارتباط‌های پیامكی و چه ارتباط‌های خاص در فضای مجازی، از خود بپرسیم: «آیا اگر همسرم ارتباطی مشابه ارتباط مرا با غریبه‌ای برقرار كند زندگی خانوادگی‌مان را در خطر نمی‌بینم؟ آیا من چنین ارتباطی را با غریبه‌ای دیگر برای او می‌پذیرم؟»

باید حریم‌هایی را در ارتباط‌های پیامكی و اینترنتی با آشنایان‌مان تعیین و به طور كلی قوانینی برای ارتباط با بقیه وضع كنیم و نكاتی را فراموش نكنیم. برای مثال:

ـ در هر بخش از ارتباط با دیگری از طریق پیامك یا در فضای مجازی از خود بپرسیم كه آیا برای همسرمان نیز چنین ارتباطی را می‌پسندیم؟

ـ حتی اگر دیگران تلاش كنند بیش از اندازه صمیمی شوند ما نباید به آنها اجازه بدهیم حریم‌ها را زیر پا بگذارند و به علت تعهدات‌مان به خانواده، باید یادشان بیندازیم كه به مرزهای ما احترام بگذارند. شاید شما از این نگران باشید كه در این صورت امكان دارد طرف مقابل از شما دلخور شود، پاسخ این است: مساله‌ای نیست بگذارید او امروز دلخور شود، چون این دلخوری از دلشكستگی بزرگ‌تری كه قرار است در آینده برای شما، او و خانواده‌تان پیش بیاید كمتر است.

‌ـ‌ هنگامی كه پیامكی را می‌نویسید یا در چت با غریبه‌ای گپ می‌زنید هر لحظه تصور كنید كه اگر او مقابل شما باشد نیز با همین لحن با او گفت‌وگو می‌كنید؟ اگر پاسخ‌تان منفی است و می‌گویید در گفت‌وگوی رو‌در‌رو با او محترمانه‌تر و جدی‌تر صحبت می‌كنید یعنی شما در حال شكستن حریم‌های طرف مقابل در فضای مجازی هستید كه مسلما نتایج مثبتی نخواهد داشت.

قوانینی برای استفاده از تلویزیون در خانه

ـ زمان مشخصی را صرف تماشای تلویزیون در خانه كنید. برای خودتان برنامه‌ای روزانه بنویسید كه در آن ساعت دقیق تماشای تلویزیون مشخص باشد.

‌ـ‌ برنامه‌های شبكه‌های تلویزیونی را مطالعه كنید. نام برنامه‌ای را كه می‌خواهید در جدول زمان‌بندی‌تان یادداشت كنید و بجز آن، برنامه دیگری را نبینید. این یعنی كانال‌گردی‌های بی‌هدف در خانه ممنوع است!

‌ـ‌ به بچه‌ها اجازه ندهید همپای شما همه برنامه‌ها را ببینند، آنها فقط حق تماشای برخی برنامه‌ها را دارند نه همه‌شان را. در عوض همیشه از همسرتان خواهش كنید در تماشای برنامه‌ها كنارتان باشد البته اگر او به برنامه‌ای علاقه ندارد مجبور نیست همراه شما آن را تماشا كند.

ـ پس از برنامه‌ای كه مورد علاقه همه اعضای خانواده است تلویزیون را خاموش كنید و از آنها بخواهید درباره آن صحبت كنند البته لازم است كه بحث را مدیریت كنید تا كار به مشاجره نكشد.

ـ وقتی یكی از اعضای خانواده كار مهمی دارد و شما را مخاطب قرار می‌دهد صدای تلویزیون را كم یا قطع كنید. با او تماس چشمی داشته باشید و به حرف‌هایش گوش كنید.

قوانینی برای استفاده از تلفن‌همراه در خانه

ـ تا آنجا كه امكان دارد گفت‌وگوهای كاری را در خانه انجام ندهید. اگر دیگران از محل كار با شما تماس گرفتند به آنها توضیح بدهید كه در فضای خانه و كنار خانواده هستید و فرصت گفت‌وگوی اداری را ندارید. حتی اگر برایتان امكان دارد بهتر است تلفن‌همراهتان را در محیط خانواده خاموش كنید.

ـ اگر تلفن‌همراهتان را خاموش نمی‌كنید لازم است كه گاهی برای نشان دادن وفاداری و اعتماد‌تان به شریك زندگی‌تان، از او بخواهید پیامكی را كه برای شما ارسال شده است برایتان بخواند یا به تماسی پاسخ دهد. این رفتار یعنی شما چیزی برای پنهان كردن ندارید.

‌ـ‌ اگر غریبه‌ای سعی دارد در زندگی خانوادگی شما با استفاده از ارسال پیامك‌هایی با محتوای خاص نفوذ كند، بلافاصله موضوع را با همسرتان در میان بگذارید و درباره این كه واكنش شما باید چگونه باشد از او راهنمایی بگیرید.

‌ـ‌ مدت همه مكالمه‌های تلفنی‌تان را در خانه كوتاه كنید. ما در خانه هستیم كه با اعضای خانواده گفت‌وگو كنیم نه با غریبه‌های پشت خط.

‌ـ‌ اگر ناچار شده‌اید تلفن‌همراه را در محیط خانوادگی روشن نگه دارید، دست‌كم وقتی اعضای خانواده در حال گفت‌وگو با شما هستند و تلفن زنگ می‌زند پاسخی ندهید. اگر كسی كه پشت خط است كار مهمی دارد دوباره زنگ خواهد زد.

‌ـ‌ درگیر پیامك‌بازی‌ها​ نشوید. امروز رفیق شما برایتان هفت هشت جوك می‌فرستد. شما هم در پاسخ هفت هشت جوك می‌فرستید. فردا او جوك‌های بیشتری می‌فرستد. شما هم جوك‌های بیشتری می‌فرستید. پس‌فردا او تمام طول روز را جوك می‌فرستد شما هم تمام طول روز را... .

ما نمی‌گوییم تفریح كردن با دوستان و آشنایان از طریق ارسال پیامك، نادرست است اما قرار نیست هر تعداد پیامك كه آنها می‌فرستند، بلافاصله پاسخ بگویید. شاید لازم باشد با بی‌پاسخ گذاشتن برخی پیامك‌ها به طرف مقابل بفهمانید كه حدی برای پیامك‌های سرگرم‌كننده قائل هستید و مایل نیستید تمام اوقات‌ خود را صرف پیامك‌بازی كنید. یادتان باشد پیامك‌بازی، شما را از خانواده دور می‌كند و كمترین ضررش این است اوقاتی را كه باید صرف تماشای صورت عزیزان‌تان در خانه كنید به مانیتور زل می‌زنید.

قوانینی برای استفاده از فضای مجازی در خانه

ـ تا آنجا كه ممكن است در محیط خانه از فضای مجازی و بویژه چت بپرهیزید و به خودتان یادآوری كنید كه نباید وقت گفت‌وگو با همسر و فرزندان‌تان را صرف گفت‌وگوی فضای مجازی با دوستان، آشنایان یا همكاران كنید.

ـ اگر نمی‌توانید استفاده از فضای مجازی را در خانه قطع كنید یا وقتی آن را ترك می‌كنید احساس ناخوشی دارید یعنی به آن معتاد شده‌اید و باید مثل هر معتاد دیگری به فكر ترك باشید. ترك فضای مجازی را با كاهش زمان استفاده از آن آغاز كنید. برای نمونه اگر هر روز چهار ساعت از وقت‌تان را در خانه به فضای مجازی اختصاص می‌دادید تصمیم بگیرید كه در این هفته سه ساعت از وقت‌تان را صرف گشت و گذار در فضای مجازی كنید. در هفته آینده این زمان را به دو ساعت و در هفته بعد به یك ساعت برسانید و سعی كنید به مرحله‌ای دست پیدا كنید كه دیگر استفاده از فضای مجازی برایتان اهمیتی نداشته باشد.

ـ همیشه در چت به گونه‌ای با دیگران صحبت كنید كه اگر روزی همسرتان مجموعه گفت‌وگوهایتان را دید شرمسار نشوید.

ـ حتی اگر نیمه‌شب در فضای مجازی هستید دست‌كم با دوستان، آشنایان و همكاران گفت‌وگو نكنید، مگر آن كه در خارج از كشور بوده و از نظر زمانی با شما فرق داشته باشند. گفت‌وگوی نیمه‌شب با كسی كه در كشور خودمان زندگی می‌كند نوعی حریم‌شكنی و تجاوز به اوقات خصوصی او به حساب می‌آید.

ـ همیشه به یاد داشته باشید هیچ غریبه‌ای در فضای مجازی قابل اعتماد نیست و امكان دارد همه عكس‌ها و اطلاعاتش دروغ باشد.

ـ بیشتر مردم بر این باورند كه با زبردستی قادرند هیچ ردپایی از خود در فضای مجازی باقی نگذارند، اما این تصور اشتباه است!

ـ‌ اگر فرزندی دارید حتما استفاده از فضای مجازی و رایانه را یاد بگیرید و بدانید كه به هر حال سیستم آموزشی در كشور به سمت استفاده از رایانه‌ها و فضای مجازی پیش می‌رود و او دیر یا زود با این فضا آشنا خواهد شد و برای كنترلش باید نسبت به این فضا آگاهی و شناخت داشته باشید.

ـ تا جایی كه ممكن است رایانه خانوادگی را در جایی از خانه كه رفت و آمد در آن بیشتر است قرار بدهید و كاری كنید كه صفحه نمایشگر آن قابل مشاهده باشد.

ـ از خرید لپ‌تاپ شخصی برای كودكان و نوجوانان تا حد ممكن خودداری كنید و اگر ناچار شدید لپ‌تاپی برای فرزندتان بخرید دست‌كم تا آنجا كه مقدور است به شكلی غیرمستقیم شیوه استفاده او را از آن كنترل كنید كه البته معمولا این كار بسیار دشوار است چرا كه لپ‌تاپ وسیله‌ای شخصی است و شما نمی‌توانید دائم بهانه‌ای برای بررسی اطلاعاتش پیدا كنید.

يکشنبه 10/10/1391 - 0:22
دانستنی های علمی

شاید فكر كنید وقتی دوره كنكور را پشت سر گذاشتید و دانشگاه را تمام كردید دیگر باید كتاب‌ها را ببندید و به گوشه‌ای بگذارید، اما ورود به سالمندی كتاب را به یكی از ملزومات زندگی شما بدل می‌كند.

بسیاری از روان‌شناسان بر این باورند كه مطالعه، یكی از بهترین روش‌های گذراندن دوره سالمندی است.مطالعه سالمندان می‌تواند به شیوه‌های مختلفی صورت گیرد كه یكی از بهترین آنها عضویت سالمندان در كتابخانه‌هاست. عضویت در كتابخانه می‌تواند اوقات تنهایی كسالت‌آور سالمند را لذت‌بخش و ذهن او را پویا كند.

این در حالی است كه سالمندان با توجه به اقتضای شرایط سنی و به موازات آن، وضع​ جسمانی خاص خود باید از امكانات ویژه كتابخوانی مانند كتاب‌های درشت خط یا كتاب‌هایی با حجم كم،​​یا صندلی‌های ویژه سالمندان برخوردار باشند.

بی‌تردید یكی از شیوه‌های بسیار موثر برای رهایی سالمند از احساس تنهایی، كتابخوانی اعضای خانواده برای سالمندان است.

داشتن برنامه‌ كتابخوانی برای سالمندان به مرور می‌تواند سبب ایجاد فرهنگ تكریم سالمند در خانواده، ایجاد صمیمیت در جمع و نیز سبب فرهنگسازی فعال كتابخوانی بین اعضای خانواده شود.

خواندن كتاب‌های معنوی برای سالمند سبب می‌شود او به مقوله مرگ به عنوان استمرار مسیر زندگی بیندیشد و كمتر دچار بیماری افسردگی دوران سالمندی شود.

فردی كه برای سالمند كتاب می‌خواند نباید یكنواخت این‌كار را انجام دهد و باید صدایش همگام با روند داستان زیر و بم داشته باشد، زیرا این امر به ایجاد حس خوب در سالمند كمك می‌كند و به كتابخوانی، حالتی هیجانی می‌بخشد.

خواندن كتاب به صورت جمعی در مكان‌هایی كه سالمندان به صورت گروهی گرد هم می‌آیند نیز می‌تواند به افزایش نشاط جمعی منجر شود.

طبق تحقیقات انجام شده​، خواندن كتاب توسط خود سالمند به فعال نگه داشتن مغز او كمك می‌كند و باعث تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر می‌شود. مطالعه به جوان ماندن مغز كمك می‌كند.

يکشنبه 10/10/1391 - 0:14
ریزه کاری های خانه داری



به جز خواص خوراکی قهوه، از این ماده طبیعی به خصوص رایحه خوش آن هم می‌توانید در منزل استفاده کنید.

1- از بین بردن خط و خش‌ وسایل چوبی

ترک‌ها و خطوط کوچک ایجاد شده روی مبلمان چوبی را با قهوه برطرف کنید.

2-3 قاشق غذاخوری قهوه را با مقداری آب مخلوط کنید تا به صورت خمیری سفت درآید. در مورد چوب‌های متمایل به قرمز چند قطره ید اضافه کنید.

خمیر را روی چاقو بتونه یا چاقو یکبار مصرف بگذارید و درزها را با آن پر کنید. خمیر اضافی را با یک دستمال پاک کنید. بگذارید کاملا خشک شود. سپس از واکس مخصوص مبل استفاده کنید.

2- از بین بردن بوی بد اتومبیل

برای تازه نگه داشتن هوای داخل ماشین از ظرفی حاوی دانه‌های قهوه استفاده کنید. دانه‌های قهوه بو مواد تند مانند فست فود را جذب می‌کنند.

3- تسریع در تولید کمپوست

با ریختن مقداری قهوه یا چای روی مواد کمپوست، تعداد باکتری‌ها افزایش یافته، خاک و کمپوست سریع‌تر تجزیه می‌شوند.

4- حاصل‌خیز شدن گیاهان


این کافئین موجود در قهوه نیست که گل‌هایی مانند آزالیا، بوته رز و گیاه همیشه سبز خواستار آن هستند بلکه جدا از نیتروژن، فسفر و مواد معدنی ، اسیدیته و اکسیژن‌رسانی خاک را بالا می‌برد.

دانه‌ها را برای جلوگیری از کپک زدن داخل خاک فرو کنید.

¾ پیمانه دانه قهوه را با کنار زدن خاک نزدیک ریشه گیاه بریزید. این کار را ماهی یکبار تکرار کنید. استفاده زیاد از قهوه حتی در گیاهان دوستدار محیط اسیدی موجب افزایش بیش از حد اسیدیته خاک می‌شود.

5- رفع بوی بد حیوانات خانگی از محیط

حرارت دادن یک فنجان دانه تازه قهوه داخل دیگ چدنی کوچک با شعله کم، به رفع بوی بد از محیط کمک می‌کند. به محض درآمدن بوی قهوه، ظرف را به اتاق مورد نظر ببرید و روی یک پایه قرار دهید. تا زمان خنک شدن قهوه بوی بد از بین می‌رود.

6- دفع مورچه‌ها

برای خلاص شدن از مورچه‌ها کافیست مقداری قهوه نزدیک لانه آن‌ها بریزید. با این کار مجبور می‌شوند به جایی دیگر نقل مکان کنند.


7- تمیز کردن پوست


قهوه لایه‌بردار مناسبی برای پوست است. با مالیدن قهوه مرطوب روی پوست از دست سلول‌های مرده خلاص شوید. بعد پوست را با آب بشویید.

8- براق شدن مو

مالیدن قهوه بر روی موهای خشک و تمیز باعث درخشش آن می‌شود. بعد از 20 دقیقه مو را با آبکشی نمایید. هفت روز استفاده برای گرفتن نتیجه کافیست.

9- رفع سردرد


طبق تحقیق انجام شده در ایلینویز، کافئین موجود در قهوه موجب کاهش التهاب رگ‌ها، شدت و دفعات سردرد می‌شود.

در این تحقیق مصرف قهوه باعث رفع کامل سردرد در 58 درصد از کسانی که فقط قهوه مصرف کرده بودند، شد و در گروه دیگر استفاده از قهوه همراه با ایبوپروفن علائم بیماری را در 70 درصد بیماران از بین برد.

10- رنگ کردن تخم‌مرغ‌ها

از بین روش‌های رنگ کردن تخم‌مرغ با مواد طبیعی می‌توان به قهوه دم‌کرده اشاره کرد. ¼ پیمانه قهوه حل شده در آب برای داشتن رنگ قهوه‌ای مناسب است.

قهوه

يکشنبه 10/10/1391 - 0:13
آشپزی و شیرینی پزی

فصل، فصل زرشك است. در مغازه‌ها، زرشك‌های خوش‌رنگ از داخل ظروف شیشه‌ای توجه مشتری‌ها و بویژه خانم‌ها را جلب می‌كند.

به یقین صبح‌های زمستانی، در كنار نان تازه و كره، یك مربای خوش‌عطر و رنگ حسابی می‌چسبد. پس اگر اهل مرباهای آماده نیستید همین امروز دست به كار شوید و این مواد را تهیه كنید.

زرشك: تازه نیم‌كیلو، شكر: 700 گرم، وانیل: یك چهارم قاشق چایخوری و آب به میزان لازم.

طرز تهیه: زرشك‌ها را تمیز كرده و سپس با آب سرد یكبار شست‌وشو دهید و بعد آنها را درون یك كاسه ریخته و روی آن آب سرد بریزید​ تا روی تمام زرشك‌ها را آب بگیرد. اجازه دهید زرشك‌ها یكی دو ساعت داخل آب بماند تا كاملا تمیز شود. سپس زرشك‌ها را داخل آبكش بریزید و بعد از این‌كه آب آن گرفته شد، نیمی از شكر را لابه‌لای زرشك‌ها ریخته و ظرف آن را به مدت هفت ساعت درون یخچال بگذارید تا هم زرشك آب بیندازد و هم طعم شیرین شكر به خورد زرشك‌ها برود.

بقیه شكرها را با مقداری آب روی شعله بگذارید تا جوش بیاید و بعد از چند بار به‌هم زدن وقتی شربت قوام آمد، زرشك‌های درون یخچال را بیرون آورده و داخل شربت بریزید. در این مرحله دیگر مربا را به هم نزنید، زیرا هم تیره می‌شود و هم زرشك‌ها له‌شده و شكل خود را از دست خواهد داد. برای ‌هم‌زدن مربا در این مرحله دسته‌های قابلمه را گرفته و كمی آن را تكان دهید تا مربا مخلوط شود. بعد از این‌كه زرشك‌ها پخته شد و مربا كاملا قوام آمد. وانیل را اضافه كرده و زیر ظرف را خاموش كنید و بگذارید تا مربا سرد شود. سپس آن را در شیشه بریزید و درون یخچال بگذارید. این مربا بعد از چند روز قابل مصرف و نوش‌جان كردن است.

يکشنبه 10/10/1391 - 0:10
سلامت و بهداشت جامعه


 

زمستان فرا می‌رسد و برف و یخبندان در راه است. رسیدن این فصل همچنین به معنای افزایش خطر لیز خوردن و افتادن است.

بنابراین احتمال آسیب‌هایی مانند شکستگی‌ها، پارگی‌های عضلانی، رگ به رگ شدن مفاصلی مانند زانو و قوزک پا بالا می‌رود.

یک بررسی در سال 2010 نشان داد که حدود 50 درصد از موارد افتادن سالمندان در آمریکا در بیرون از خانه رخ می‌دهد. اما افراد جوانتر نیز باید مراقب راه رفتن خود باشند. یک بررسی اخیر نشان می‌دهد یک سوم افراد پیاده در هنگام عبور از خیابان به علت استفاده از موبایل حواس‌شان پرت می‌شود. این وضعیت زمینه را برای لغزیدن خطرناک آماده می کند.

این چهار راهبرد به شما کمک خواهد کرد تا خطر افتادن در زمستان را کاهش دهید.

تقویت توانایی حفظ تعادل

افراد به این علت سقوط می‌کنند که تعادل‌شان را از دست می‌دهند. فردی که دارای توانایی خوب حفظ تعادل است، می‌تواند خودش را جمع و جور کند، اما فردی عضلات ضعیفی دارد، سقوط خواهد کرد.

عضلات قدرتمند کلید حفظ تعادل است. برای همین کارشناسان توصیه می‌کنند عضلات باسن، شکم، لگن و پاها را باید تقویت کرد. انجام تمرین‌های تعادلی مانند ایستادن روی یک پا یا ایستادن روی پنجه‌های پا نیز مفید است.

هنگامی فردی می‌لغزد، عضلات ضدسقوط منقبض می‌شوند، و تعادل فرد را حفظ می‌کنند؛ با تقویت کردن این عضلات احتمال بیشتری وجود دارد که فرد بتواند در چنین مواردی خود را راست نگهدارد.

گرچه تقویت توانایی تعادل مهم است، نباید از اهمیت کفش مناسب غافل شد. پوشیدن کفش یا چکمه با اصطکاک خوب هم مهم است. برای اینکه احتمال تنه خوردن و از دست دادن تعادل‌تان را به حداقل برسانید، باید در انتخاب لباس‌تان هم باید دقت کنید. لباس‌های با رنگ روش بپوشید تا دیگران بتواند به راحتی شما را ببینند و به شما تنه نزنند.

پای خود را روی زمین بکشید

اگر گزینه دیگری به جز پیاده روی روی یخ یا برف ندارید، به جای اینکه گام‌های بلند بردارید، هنگام راه رفتن گام‌های کوچک بردارید و پاهای‌تان را روی زمین بکشید.

پاهای‌تان را خیلی از هم دور نکنید، در حد 10 تا 15 سانتی‌متر، و هنگام راه رفتن زانوهای‌تان را اندکی خم کنید. در این وضعیت بدن‌تان پایداری بیشتری خواهد داشت.

در شیب‌ها روی یک خط راه بروید

هنگامی که از شیب بالا یا پایین می‌روید که با یخ یا برف پوشیده شده است، در یک خط راه بروید، یک گام به جلو بردارید، و پای دیگر را به موازات آن حرکت دهید. این شیوه حرکت را ادامه دهید تا هنگامی که به بالا یا پایین شیب برسید. مسئله مهم این است پاهای‌تان با هم تقاطع نداشته باشد، زیرا در این حالت بدن‌تان بسیار ناپایدار می‌شود.

حواس‌تان را جمع کنید

به محیط اطراف‌تان توجه داشته باشید و مراقب یخ‌ و برگ‌های مرطوب باشید. همچنین هنگام بیرون آمدن از ماشین، اتوبوس یا قطار یا هنگام بالا رفتن از پله‌های خیابانی احتیاط به خرج دهید.

اغلب افراد هنگام برف یا باد شدید سرهای‌شان را پایین می‌آورند، و این کار می‌تواند زمینه برای افتادن فراهم کند، زیرا شما را خطر ندیدن یخ را افزایش می‌دهد. ایمن‌ترین گزینه این است: به آهستگی راه بروید و به طور مکرر بایستید و زمین اطراف‌تان را وارسی کنید.

شنبه 9/10/1391 - 23:59
كودك
 
تلویزیون یكی از مهم‌ترین ابزار تعلیم و تربیت است و سنین كودكی و نوجوانی حساس‌ترین سن تعلیم و تربیت محسوب می‌شود. به این ترتیب برنامه‌های تلویزیون چه خوب و چه بد در روح و روان كودك تاثیر می‌گذارد، والدین نباید كودك را آزاد بگذارند تا همه برنامه‌های تلویزیون را تماشا كند و همه وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای كند. آیا شما هم در مورد زمانی كه كودكان برای تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای صرف می‌كنند نگران هستید؟

اگر چه بعضی از برنامه‌هایی كه از تلویزیون پخش می‌كنند مفید و آموزنده است، اما برخی از برنامه‌ها برای كودك غیر مفید است و نیازی نیست كه كودك آن برنامه‌ها را ببیند. آیا می‌دانید تماشای بیش از حد برنامه‌های تلویزیون و بازی‌های رایانه‌ای چه تاثیراتی روی كودك دلبندتان می‌گذارد؟

اضافه‌وزن

كودكانی كه بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌كنند یا مشغول بازی با رایانه می‌شوند، بتدریج دچار اضافه‌وزن شده و در نتیجه چاق می‌شوند.

بی‌نظمی در خواب

كودكانی كه بیشتر وقت خود را صرف تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای می‌كنند، ترجیح می‌دهند تا دیر وقت بیدار بمانند و برنامه‌های تلویزیون را ببینند یا با رایانه بازی كنند. در نتیجه شب‌ها دیر به رختخواب می‌روند و دیر هم از خواب بیدار می‌شوند.

مشكلات اخلاقی

كودكانی كه بیش از دو ساعت تلویزیون تماشا می‌كنند یا سرگرم بازی با رایانه می‌شوند، هم به لحاظ روحی- روانی و هم اخلاقی، بیشتر از كودكانی كه بندرت تلویزیون تماشا می‌كنند، دچار مشكلات اخلاقی می‌شوند. حتی ممكن است گستاخی كنند و بچه‌های دیگر را مورد آزار و اذیت قرار دهند. زیرا نمایش برخی​ فیلم‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای مناسب با سن آنها نیست.

افت تحصیلی

كودكانی كه در اتاقشان تلویزیون یا رایانه دارند، تكالیف مدرسه خود را درست و كامل انجام نمی‌دهند، زیرا آنها بیشتر وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای می‌كنند، در نتیجه دچار افت تحصیلی می‌شوند، اما كودكانی كه در اتاقشان تلویزیون یا رایانه ندارند، تكالیف‌شان را بهتر و كامل‌تر انجام می‌دهند.

رفتارهای خشونت‌آمیز

كودكانی كه فیلم‌های خشونت‌آمیز و محرك را در تلویزیون یا سینما و... تماشا می‌كنند، ممكن است تحت تاثیر این‌گونه فیلم‌ها قرار بگیرند و رفتارهای خشونت‌آمیزی از خود بروز بدهند. البته در برخی از بازی‌های رایانه‌ای هم اعمال خشونت‌آمیز وجود دارد. در نتیجه دیدن این‌گونه فیلم‌ها و بازی‌ها، روح حساس و لطیف كودك را شدیدا تحریك كرده و كودك نیز باور می‌كند كه اعمال خشونت‌آمیز، هم بخشی از زندگی است و هم راهكاری برای حل مشكلات. با وجود این به والدین توصیه می‌كنیم كه تحت هیچ عنوانی اجازه ندهند كودكشان فیلم‌ها یا بازی‌های خشونت‌آمیز تماشا كند.

كم‌شدن بازی‌های گروهی

كودكانی كه بیش از حد برنامه‌های تلویزیون تماشا می‌كنند یا به طور پیوسته با رایانه بازی می‌كنند. ممكن است بندرت به بازی‌های جمعی یا فعالیت‌های گروهی روی آورند. چگونه می‌توانیم مدت زمان تماشای برنامه‌های تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای را كم كنیم؟

خاموش‌كردن تلویزیون

یكی از مهم‌ترین دلایلی كه باعث می‌شود، تا كودك به دیدن برنامه‌های تلویزیون عادت كند این است كه​ تلویزیون به طور شبانه‌روز روشن باشد. اگر به طور جدی تلویزیون تماشا نمی‌كنید بهتر است، آن را خاموش كنید.

كودكانی كه در اتاقشان تلویزیون یا رایانه دارند، بیشتر از كودكان دیگر​ از تلویزیون یا رایانه استفاده می‌كنند. حتی ممكن است برنامه‌ها یا بازی‌هایی را ببینند كه مناسب سن‌شان نیست. پس بهتر است تلویزیون یا رایانه را از اتاق كودكان خارج كنید.

هرگز جلوی تلویزیون غذا نخورید

هیچ‌گاه به كودكان اجازه ندهید هنگامی كه تلویزیون روشن است غذا یا هر خوراكی دیگری را بخورند، زیرا ممكن است متوجه نشود كه چقدر غذا خورده و دچار اضافه‌وزن شود یا ممكن است به دیدن برنامه‌های تلویزیون عادت كنند. بنابراین جلوی تلویزیون چیزی نخورید.

انجام تكالیف مدرسه

وقتی كه بچه‌ها به مدرسه می‌روند زمان بیكاری آنها محدود می‌شود. پس هیچ‌گاه به بچه‌ها اجازه ندهید همه وقت خودشان را صرف تماشای تلویزیون یا بازی‌های رایانه‌ای بكنند. بهتر است به آنها بگویید اول تكالیف‌شان را انجام بدهند بعد برنامه‌هایی را كه مناسب سن‌شان است را تماشا كنند. از دوران كودكی به بچه‌ها اجازه ندهید بیش از حد تلویزیون تماشا كنند، زیرا دوران كودكی حساس‌ترین دوران تعلیم و تربیت می‌باشد. كودكان را تشویق كنید به​جای این‌كه به طور پیوسته تلویزیون تماشا كنند، كتاب بخوانند یا ورزش كنند یا با دوستان خود بازی كنند...

ارائه الگوی مناسب

بچه‌ها همیشه از پدر و مادرشان تقلید می‌كنند و آنها را الگوی رفتاری خود قرار می‌دهند. وقتی كه والدین بیشتر وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون می‌كنند، بچه‌ها هم از آنها تقلید كرده و بیشتر وقتشان را صرف تماشای تلویزیون می‌كنند.

جمع‌كردن تلویزیون و رایانه برای مدت كوتاهی

اگر دیدن برخی از برنامه‌های تلویزیون باعث اضطراب و نگرانی شما در خانواده شده است و نمی‌خواهید كودك برخی از برنامه‌ها را ببیند (مثل برنامه‌های خشونت‌آمیز) می‌توانید برای مدت كوتاهی تلویزیون یا رایانه را جمع كنید. یا می‌توانید یك روز در هفته را برای كودكتان مشخص كنید تا برنامه‌هایی را كه متناسب با سن خودش است ببیند. یا می‌توانید برای تلویزیون یا رایانه رمز بگذارید تا كودك نتواند هر برنامه‌ای را كه خواست ببیند.

چند نكته مهم دیگر

دیدن تلویزیون در حد معمول

تا جایی كه امكان دارد به بچه‌ها اجازه ندهید تمام وقت خود را صرف دیدن برنامه‌های تلویزیون بكنند، بلكه یك‌بار هم برنامه‌ریزی كنید، بچه‌ها را به سینما یا تئاتر ببرید. یا یك زمان خاصی را برای كودك مشخص كنید تا برنامه‌هایی كه مناسب سن خودش است را ببیند. والدین بهتر است به جای عصبانی‌شدن و كانال عوض‌كردن سعی كنند، از برنامه‌های تلویزیون كه در طول هفته پخش می‌شود فهرستی را تهیه كنند، سپس برنامه‌هایی كه مناسب با سن كودك است را انتخاب كنند و به دیوار اتاق‌اش بزنند تا كودك بداند چه زمانی می‌تواند تلویزیون ببیند. البته برای این‌كه بدانید كودك چه برنامه‌ای را می‌تواند ببیند، با یك مشاور صحبت كنید.

با بچه‌ها تلویزیون تماشا كنید

خوب است كه والدین با بچه‌ها تلویزیون تماشا كنند و سپس درباره اتفاقاتی كه در فیلم افتاده است با كودك صحبت و نظر او را جویا شوند.

برنامه‌های تلویزیون را ضبط كنید و بعد به اتفاق بچه‌ها تماشا كنید از این طریق شما می‌توانید فیلم را عقب جلو كنید یا زمانی كه می‌خواهید درباره موضوع یا صحنه‌ای از فیلم صحبت كنید دكمه متوقف را بزنید و با كودك درباره آن موضوع یا صحنه صحبت كنید. مثلا درباره ارزش‌های خانواده یا این‌كه خشونت كار بدی است و...

مترجم: نسرین علی محمدی

سه شنبه 14/9/1391 - 1:33
تزیینات و دکوراسیون

همه افراد در هر سن و با هر سلیقه‌ای دوست دارند از فضای خانه خود بیشترین استفاده را ببرند و همچنین زیباترین خانه را برای خود تدارك ببینند. اما نكته مهم در این مسأله این است كه چگونه می‌توان با كمترین هزینه خانه خود را به بهترین شكل تزئین كرد.

یكی از اصول دكوراسیون در خانه، توجه به زمان و فصول مختلف است. البته باز هم تاكید می‌كنیم كه منظور از تغییر دكور، انجام هزینه‌های زیاد نیست. باید بیاموزیم با حداقل هزینه، فضایی دلپذیر برای همه افراد خانواده ایجاد كنیم.

با توجه به رسیدن آخرین ماه از فصل پاییز بسیاری از خانم‌های خانه‌دار به دنبال راه‌هایی برای تغییر دكوراسیون منزل خود هستند. به نظر می‌رسد پیش از هر اقدامی باید به نورپردازی داخلی خانه توجه بسیار زیادی داشته باشید. به دلیل ابری بودن هوا در این روزها نمی‌توان نور خانه را از پنجره‌ها گرفت. برای حل این مشكل شما می‌توانید نور مورد نیاز اهل خانه را با آباژورها یا چراغ‌های دیواری تامین كنید. بهتر است به خاطر داشته باشید اگر به جای یك چراغ پرنور از مجموعه‌ نورهای كم استفاده كنید، محیط اتاق‌ها زیباتر می‌شود. همچنین استفاده از یكی دو چراغ با رنگ‌های قرمز یا نارنجی، كمك مهمی به گرم‌ شدن فضای اتاق‌ها و خانه می‌كند.

سه شنبه 14/9/1391 - 1:32
كودك
نگاهی به لجبازی و یكدندگی در كودكان

 
وقتی كودكی لجبازی می‌كند، نمود آن را می‌توان در سرپیچی‌های اغلب آشكار و جسورانه یا گهگاه مخفیانه و زیركانه او دید. بغض و گریه، كوبیدن پا بر زمین، قهر و بدخُلقی، داد زدن، بددهنی، شكستن لوازم و مانند آنها از جمله حالات تدافعی وی در این هنگام است.

سرچشمه سرپیچی و لجبازی كودك، اگرچه در برخی موارد به عوامل ژنتیك ربط دارد، هر چه سن بالاتر رود و تربیت او در پیچ و خم‌های كنش و واكنش با دیگران گرفتار شود، بیشتر از روش و رفتار بزرگ‌ترها ناشی می‌شود. اثرات و بازخوردهای این روش‌ها و رفتارها تقریبا از دو سالگی كودك به بعد بیشتر نمایان می‌شود و در صورتی كه بدرستی مهار و كودك به مسیر مناسبی هدایت نشود، در سه یا چهار سالگی افزایش می‌یابد. با این حال اختلال‌های ژنتیك یا بیولوژیك در عملكرد غدد و اعصاب هم می‌تواند به بروز رفتارهای لجبازانه بینجامد.

عوامل لجبازی

خودرأیی والدین، ندیده گرفتن نیازهای واقعی كودك، محروم‌كردن او از مهربانی و محبت، در پیش گرفتن شیوه‌های نادرست تربیت، تحمل اندك یا بیماری كودك و... از جمله عوامل غیر ژنتیك در بروز پدیده لجبازی در كودكان است.

مخالفت‌های پی‌درپی، ممانعت‌های مداوم، اعمال همیشه بازدارنده و بیان همواره تحكم‌آمیز (كه با بیان محكم و قاطعانه در جای لازم متفاوت است) به شكل‌گیری و تقویت لجاجت در كودكان كمك می‌كند. در این به اصطلاح «بكن ـ نكن»ها، یك جا او برای نشان دادن تمایلش به استقلال، یا حتی برای نشان‌دادن غریزی مخالفتش با چنین رفتاری ایستادگی و مقاومت خواهد كرد. اگر چنین گفتار و رفتاری فقط در مواقع لازم و نه به صورت امر و نهی، بلكه محكم و قاطع در پیش گرفته شود، دیگر نیازی به مخالفت در ذهن او جوانه نخواهد زد.

ناهماهنگی افراد خانواده در رفتاری كه خواسته یا ناخواسته، دانسته یا ندانسته و آگاهانه یا ناآگاهانه، به شكل‌گیری نوعی تربیت در ذهن كودك منجر می‌شود یكی دیگر از عواملی است كه به لجبازی كودكان بخصوص در سنین بالاتر میدان می‌دهد. آنها برخی رفتارها و گفته‌ها را الگوسازی كرده و مبنای عمل خود قرار می‌دهند. تصور كنید یكی از اعضای خانواده الگوی دیگری را در عمل یا بیان خود اجرا كند كه با پیش‌دانسته كودك از الگوی رفتاری دیگر افراد مغایر باشد، بسیار محتمل است كه در برابر الگوی جدید حالت تدافعی پیش گیرد.

پاسخ مثبت به هر خواسته‌ای، كوتاه آمدن در مواقع پافشاری و لجبازی، میدان دادن به خودخواهی‌ها و یكدندگی‌ها، بی‌توجهی به نیازهای واقعی او از سوی دیگر، حتی معطوف‌شدن توجه دیگران به كودكی تازه متولد شده، همگی بر شدت و حدت چنین رفتاری می‌افزاید.

لج یا حرف حساب

گاهی برخی لجبازی‌ها و بدخلقی‌ها واقعا لجبازی نیست. پوشاندن لباسی ضخیم كه كودك در آن احساس راحتی نمی‌كند یا حتی باعث آزار و اذیت او می‌شود، اما به سبب ندانستن روش استدلال نمی‌تواند دلیل مخالفت خود را با پوشیدن آن بگوید یا حتی عامل اصلی ناراحتی خود را متوجه شود و دریابد، ممكن است از دید شما لجبازی تعبیر شود حال آن‌كه كنش او برای نپوشیدن لباس یاد شده، طبیعی است. هوای گرم، خستگی، گرسنگی و بسیاری عوامل دیگر كه موقعیت یا شرایطی مشابه با آن دارد نیز ممكن است والدین را به این خطا اندازد كه محرك اصلی را نادیده بگیرند و گمان كنند فرزندشان لجبازی می‌كند. كودكی كه مدام گرفتار بیماری‌های متعدد است، یا نیاموخته چگونه باید اندكی برای فرضا خوردن غذا صبر كند، یا پدر و مادر او را آنقدر همپای خود در بازار و خیابان راه برده‌اند كه حوصله‌اش سررفته یا خسته شده، طبیعی ا‌ست كه در مقام اعتراض به شیوه خود برآید. نباید این اعتراض‌های درست را یكدندگی و كج‌خلقی تعبیر كرد.

مهار رفتار

برای آن‌كه لجبازی و یكدندگی در كودك شكل نگیرد یا به گونه‌ای مناسب از میان برود، ابتدا باید رفتار كودك را بخوبی شناخت. عمل بر اساس شناخت، در اغلب موارد به در پیش گرفتن راهكارهای مناسب‌تر می‌انجامد.بعضی كودكان در موارد خاصی لجبازی می‌كنند. اگر این موارد شناسایی شوند می‌توان با جلوگیری از آنها یا در پیش گرفتن كنش مناسب و آمادگی قبلی، از ورود او به حیطه یكدندگی جلوگیری كرد یا در صورت ورود راه خروج را بهتر و آسان​تر یافت. فرض كنید به محل ساكتی رفته‌اید و كودكتان شروع به گریه برای وادار‌كردن شما به انجام كاری كرده است. شما برای به هم نخوردن فضای آرام آنجا آنچه را او خواسته در اختیارش گذاشته‌اید. او در رفتارهای آینده با یادآوری این مورد متوجه خواهد شد وادار‌كردن دیگران به انجام كاری مطابق با خواسته خود را در چه مواردی پیش گیرد تا به جواب مثبت برسد.

برخی در جاهای بخصوصی این رفتار را پی می‌گیرند و گوششان هم بدهكار هیچ حرف و هیچ شخصی نیست. اگر بدانید این مكان‌ها كجا هستند بهتر می‌توانید با آن روبه‌رو شوید. به عنوان مثال، ممكن است كودكی وقتی خوراك یا اسباب‌بازی‌هایی را در فروشگاهی می‌بیند، برای خرید آن به والدین اصرار کرده و سپس شروع به لجبازی برای رسیدن به خواسته خود كند.

معمولا كودكان تلفیقی از هر دو روش را پی می‌گیرند. نباید طوری رفتار كرد كه كودك متوجه شود می‌تواند با لجبازی به خواسته‌های خود برسد. با كشف اولین نشانه‌ها از لجبازی باید در برابر پافشاری‌های نادرست و خواسته‌های نابجا مقاومت كرد و به آنها بی‌اعتنایی نشان داد. رفتاری توام با آرامش را پی بگیرید و از رویكرد به روش‌های تند در برابر او پرهیز كنید. این به آن معنا نیست كه برای ساكت‌كردن یا منحرف‌كردن ذهن كودك به دام دیگری بیفتید و به محبت بیش از حد یا نابجا رو آورید بلكه باید طوری رفتار كنید كه او متوجه شود لجبازی راه مناسب برای رسیدن به خواسته‌هایش نیست. همواره كلید حوصله و صبر را در تربیت كودكتان به دست داشته باشید. همه كودكان در بسیاری از رفتارهای كلی، مثل كودكان دیگرند، اما در جزئیات فرق دارند. بنابراین ممكن است شیوه‌ای خاص سبب بهبود اعمال كودكی شود، اما آن شیوه در كودك شما ناكارآمد باشد. راه‌حل منطقی را با افزایش دانش خود درباره تربیت كودك و بویژه زیر ذره‌بین قرار دادن اعمال او برای كسب شناخت بهتر و بیشتر از او درخواهید یافت. والدینی كه بدون توجه به توانایی فرزندان، از آنها انجام اعمالی را می‌خواهند كه از عهده آنها خارج است، بوضوح رو به سمتی گذاشته‌اند كه نتیجه‌اش سرپیچی و لجبازی است. كلید شناخت و تسلط به روش‌های تربیتی، هم آنها را از این آینده مشخص نجات خواهد داد هم كودك را از ورطه تربیت نادرست به‌طور كلی و افتادن در دام یكدندگی به طور خاص دور خواهد كرد.

سه شنبه 14/9/1391 - 1:30
نوجوان و جوان



 همشهری آنلاین – زهره بانی: داشتن فرزند همانقدر که شیرین‌ترین واقعه یک زندگی می‌تواند باشد به همان اندازه هم مسئولیتی بسیار سنگین و حساس است

بزرگ کردن و تربیت بچه واقعا کار سخت و دشواری است. به طوری که تمام قوا و زندگی والدین را به چالش می‌کشد و حتی می‌توان گفت تقریبا انجام دادن دقیق و درست آن غیرممکن است.

ممکن است شما خود را مادری بی عیب یا پدری کامل و تمام عیار بدانید. اما احتمالا قضاوت شما یک قضاوت سطحی است.
پدر یا مادر بودن موهبتی است که خالی از مشکلات نیست. اگرشما از جمله افرادی هستید که بزرگ کردن بچه را کاری ساده می‌پندارند، بدانید که قطعا اشتباه می‌ِ‌کنید.

تا پایان مطلب با ما باشید تا اشتباهات معمول والدین را با هم بررسی کنیم.

1 - تحسین و تشویق

بسیاری از والدین در مورد تشویق کار مثبت فرزندشان، راه به خطا می‌روند. برای مثال، ممکن است شما هر زمان که فرزندتان در کار و تلاشی که انجام داده و موفق شده، او را مورد تحسین و تشویق قرار دهید.

شک نیست که تشویق کردن بچه‌ها برای موفقیت‌هایی که کسب می‌کنند کاری بسیار خوب و پسندیده است اما باید این نکته را مد نظر داشته باشید که آنچه که باید مورد تشویق قرار گیرد تلاش کودک است نه آنچه که در سایه این تلاش کسب کرده است. اگر شما فقط زمانی که فرزندتان به نتیجه غایی می‌رسد، او را تشویق و تحسین کنید، فرزند خود را دچار یک ترس و نگرانی از عدم حصول نتیجه کرده‌اید. ترسی که در بزرگسالی نیز او را تبدیل به آدمی عیبجو و شاید در برخی موارد عالم نما و فضل فروش می‌کند.

برخی والدین هم گاهی تحسین و تشویق‌های بی حساب و کتاب دارند. مثلا، در نظر بگیرید فرزند شما پروژه مدرسه را که مربوط به تهیه پوستری بر علیه استعمال دخانیات بوده، انجام داده و رتبه الف را نیز برای این کار کسب کرده است. اگر فقط بگویید "پسرم پوستر تو خوب بود کافی نیست" پسر شما نیاز دارد دلیل این تایید را بداند. یعنی در موضوع و کاری که او انجام داده است باید ریز بشوید و علت اینکه کار او را مورد تایید قرار داده‌اید را توضیح دهید و با دقت جزئیات کار او را مورد بررسی قرار دهید.

تشویق کلی فرزند در اینگونه موارد باعث گیجی او می‌شود زیرا متوجه نمی‌شود که چه بخشی از پروژه او مورد توجه شما قرار گرفته است. حتی ممکن است با خود فکر کند که شما واقعا علاقمند به کار او نیستید.

پس هرگاه فرزند خود را تشویق می‌کنید سعی کنید با اشاره صریح و روشن به نکات خاص، این کار را انجام دهید زیرا باعث ایجاد انگیزه در فرزند خود می‌شوید تا رفتارهای مورد تایید شما را تکرار کند.

2 - فریاد زدن

بچه‌ها همیشه آنگونه که به آنها گفته شده یا آموزش داده شده است، عمل نمی‌کنند. وقتی که فرزندان عملکرد بد و نادرستی دارند، موجب ناامیدی والدین می‌شوند. برخی والدین با فریاد زدن، نسبت به این ناامیدی واکنش نشان می‌دهند.

فریاد زدن در مقابل رفتار نادرست کودک باعث می‌شود شما از احساس ناخوشایندی که دارید، تخلیه شوید اما رفتار مناسبی برای شکل دادن نظم در کودک نیست.

فریاد زدن - والدین

توجه داشته باشید هیچ کودکی به والدینی که فریاد می‌زند، گوش نمی‌دهد. در عوض یاد می‌گیرد که او هم صدایش را روی شما بلند کند. فرزندانی که والدین‌شان فریاد می‌زنند عموما عصبی و لجباز می‌شوند و می‌آموزند که اختلافات را با داد و بیداد حل کنند.

3 - تنبیه بدنی

برخی والدین فکر می‌کنند تنبیه بدنی یک شیوه موثر تنبیه است. شاید حتی خیلی‌ها شنیده باشید که خیلی‌ها شیوه‌های تنبیهی که باصطلاح آسیبی به کودک نمی‌زند را به هم توصیه کنند، اما واقعیت این است که تنبیه بدنی هرگز کارساز نیست.

فرض کنید فرزند شما یکی از لوازم قیمتی منزل را شکسته و شما بی نهایت عصبانی هستید و می‌خواهید او را کتک بزنید. باید بدانید که تنبیه بدنی باعث نمی‌شود که او از این پس در خانه بیشتر مراقب باشد یا شما را بیشتر مورد احترام قرار دهد، بلکه باعث می‌شود نسبت به شما بی‌میل‌تر شده و رفتار خصمانه‌تری پیدا کند.

بنا بر این تنبیه بدنی علاوه بر اینکه به ارتباط بین والدین و کودک آسیب می‌رساند، به کودک می‌آموزد که مشکلاتش را با توسل به خشونت حل کند.

تنبیه بدنی - والدین

4 - انتقادات و توصیفات نامهربانانه

بچه‌ها باید بدانند چه وقت مرتکب اشتباه شده‌اند. زمانی که می‌خواهید به اشتباه فرزند خود اشاره کنید، باید بسیار دقیق باشید و حتما از یادآوری مکرر اشتباهاتی که فرزند شما قبلا مرتکب آن شده جدا پرهیز کنید زیرا با این کار فرزند شما فکر می‌کند که برایش غیرممکن است که بتواند به استانداردهای مورد علاقه شما دست پیدا کند و به عنوان یک موضع تدافعی، سخنان شما را نادیده می‌گیرد.

دقت داشته باشید از توصیفات ناجور و نامهربانانه در مورد فرزند خود بپرهیزید زیرا توهین و بد و بیراه و عبارات ناشایست فقط و فقط به شان و شخصیت فرزند شما لطمه وارد می‌کند و باعث می‌شود او خود را موجودی بی‌ارزش احساس کند. به علاوه تکرار انتقادات، او از تلاش برای جلب رضایت شما دلسرد می‌کند.

 

5 - سرزنش و نصیحت کردن

شیوه تربیتی برخی والدین، غر و لند و سرزنش کردن یا موعظه و نصیحت کردن است. اگر پدر یا مادری مکرر فرزند خود را مورد سرزنش قرار دهد و به وی غر بزند و امر و نهی کند، در واقع به کودک می‌آموزد که به حرف‌های والدین خود بی توجهی کند.

نصیحت کردن مداوم فرزند هم همین نتیجه را در بر دارد زیرا در این نوع ارتباط والدین فقط گوینده صرف هستند و فرزند شنونده، و در این شیوه هم فرزند خیلی سریع کلافه شده و دیگر به سخنان شما گوش نخواهد داد.

دقت داشته باشید که هر چه فرزند شما کم سن و سال‌تر باشد،‌ محدوده و گستره توجه وی کوچک‌تر است. بنا بر این نصیحت کردن و موعظه کودکان کم سن کاری کاملا بیهوده است.

از طرف دیگر، والدینی که شیوه غر و لند یا نصیحت را برای فرزندان خود برمی‌گزینند، در واقع تا از فرزندان خود نخواهند هیچ عملکردی از آنها نمی‌بینند یعنی در واقع خلاقیت و ابتکار عمل فرزند را از بین می‌برند.

ضمنا غر و لند پیوسته والدین، این احساس را به فرزند می‌دهد که والدینش همواره دلخور و ناراضی هستند.

6 -فعالیت‌های اجباری

امروزه والدین خود را موظف می‌بینند که فرزندان خود را در کلاس‌های فوق برنامه مختلف مثل کلاس‌های ورزشی، هنری، آموزش زبان و غیره ثبت نام کنند و گمان می‌کنند اگر این کار را نکنند، در مقایسه با دیگران کاستی در کارشان است.

اگر به عنوان والدین هوشمند و همگام با شیوه‌های تربیتی روز، قایل به لزوم این کلاس‌ها هستید لااقل اجازه دهید فرزندتان در کلاسی شرکت کند که واقعا علاقمند به آن است. توجه داشته باشید هرگز فرزند خود را بالاجبار به کلاسی نفرستید فقط به این دلیل که از دیگر والدین کم نیاورده باشید یا فقط به صرف اینکه فکر می‌کنید این کار درست است.

اگر فرزند خود را مجبور کنید تا بخش زیادی از اوقات فراغتش را به کاری اختصاص دهد که علاقه‌ای به آن ندارد، به خاطر این فشاری که به او وارد می‌کنید از شما متنفر خواهد شد، ضمن اینکه می‌آموزد که به آن فعالیت جدی نپرداخته و از آن سرسری بگذرد.

7 - ارایه الگوی رفتاری نامناسب

برخی والدین خود رفتارهای مناسبی خود ندارند در مقابل توقع دارند بچه‌ها واجد بهترین شکل رفتار باشند.

 

اگر رفتار شما به نوعی باشد و گفتارتان بخواهد چیز دیگری را القا کند، فرزند شما در می‌یابد که شما دو نوع استاندارد متفاوت دارید. ضمن اینکه به مرور می‌فهمد چیزهایی که شما زبانی از او می‌خواهید انجام دهد، اهمیتی ندارند.

به عنوان مثال، فرض کنید به فرزند خود توصیه می‌کنید از سیگار دوری کند و این در شرایطی است که شما روزی چند پاکت سیگار می‌کشید. در این شرایط فرزند شما حتما با خود می‌اندیشد که "سیگار کشیدن نباید آنقدرها هم بد باشد چون اگر اینطور بود که مثلا پدر من این اندازه سیگار نمی‌کشید."

دقت کنید که وقتی والدین الگوهای مناسبی نباشند، فرزندان هم دنباله رو همان ارزش‌ها، اخلاقیات و استانداردهای رفتاری بی ارزش می‌شوند.

8 - پذیرش شکست

هیچ پدر و مادری دوست ندارد فرزندش را مایوس و غمگین ببیند، به همین دلیل هم والدین هر کاری که بتوانند، انجام می‌دهند تا فرزندان خویش را از شکست یا عقب نشینی حفظ کنند. اما آیا می‌دانید که دور نگه داشتن بچه‌ها از شکست و ناامیدی به هیچ وجه خوب نیست زیرا اگر بچه‌ها یاد نگیرند که شکست‌ها را بپذیرند، در بزرگسالی، در مواجهه با فشارهای موجود دایم در حال نزاع و درگیری خواهد بود.

کودکی که مدیریت کردن عقب نشینی را یاد نگرفته باشد قطعا موجودی ضعیف است و با افزایش فشار خیلی زود قالب تهی می‌کند و توانایی مواجهه و مقابله با مشکلات را ندارد.

تمام کودکان باید بدانند شکست چندان هم بد نیست و همین شکست‌ها می‌تواند فرد را مهیای رسیدن به بهترین موقعیت‌ها کند.

9 - فنون و حیله‌ها

گاهی اوقات بچه‌ها برای فرار از تنبیه شدن دروغ می‌گویند یا کارهای موذیانه انجام می‌دهند. مثلا، تصور کنید دختر نوجوان شما به طور پنهانی کاری انجام داده است و شما به طریقی از آن مطلع شدید، اگر طوری رفتار کنید که مثلا مچ او را گرفتیدو دروغ او را برملا کنید، باعث از بین رفتن اعتبار او می‌شوید.

استفاده کردن از کلک و حقه برای رو کردن رفتار نادرست بچه‌ها، یا به عبارتی مچ گیری از آنها، فرزند را در لاک دفاعی فرو می‌برد و در نتیجه بیشتر بچه‌ها به سمت دروغ گویی و فریبکاری متمایل می‌شوند.

 

سه شنبه 14/9/1391 - 1:27
اخلاق


 
آگاهی نظرات و انتقادات دیگران، به شرط اینکه از روی غرض ورزی نباشد، می‌تواند بسیار سازنده بوده و باعث رشد و بهبود کار بشود

آیا تا به حال نظر کسی را در مورد یکی از کارها و آثار خود پرسیده‌اید؟ مثلا، ممکن است نظر کسی را در مورد آهنگی که نوشته‌اید یا نقاشی که کشیده‌اید، بپرسید. اگر شما خواهان شنیدن نظرات دیگران در مورد بازخوردهای کارهایتان هستید، پس باید تحمل شنیدن و پذیرش هر نوع نظر منفی را داشته باشید.

حقیقت این است که برای هر کسی شنیدن یا خواندن نظرات منفی در مورد کارش، سخت است. شنیدن نظرات منفی در مورد کار یا اثر یک نفر، می‌تواند به راحتی به اعتبار و قدر شخصی فرد ضربه بزند و باعث ایجاد احساس بی لیاقتی دز فرد شود.

اما بسیاری هنرمندان و نویسنده‌های به نام یا حتی شرکت‌های مطرح و بزرگ، علیرغم شنیدن و خواندن انتقادات تند و صریح، موفق شده‌اند. پس چگونه بیاموزیم که بدون اینکه به هم بریزیم، انتقادات منفی را بپذیریم؟

1- فقط شما پیوند عاطفی با کار و اثر خود دارید

وقتی یک اثر جدید خلق می‌کنید، طبیعی است که به آن افتخار کنید. اگر این کار در حد رنگ آمیزی نرده‌ها یا حصار یک باغ باشد، باز هم یک رضایت خاطری در شما ایجاد می‌شود. هرقدر کاری که انجام می‌دهید وقت و انرژی بیشتری از شما بگیرد و بیشتر روی آن کار کنید به همان اندازه بیشتر به آن افتخار می‌کنید و به آن وابسته می‌شوید.

طبیعی است که کسانی که شما از آنها می‌خواهید تا نظرشان را در مورد کارتان بگویند، پیوند احساسی همانند شما با کارتان نداشته باشد. شما نظر آنها را خواسته‌اید، آنها هم نظرشان را می‌گویند.

آنها ساعت‌ها وقت‌شان را مثل شما روی آن کار نگذاشته‌اند، بنا بر این نظر آنها بی‌طرفانه و بی تعصب است. پس به جای اینکه در قبال نظریات منفی موضع گیری کنید، سعی کنید شما هم به کارتان از دریچه دید کسی که تعصب خاصی ندارد، نگاه کنید.

2 - اکثر مردم دشمنی ندارند

اگر کسی در مورد کار شما نظر منفی داد، به راحتی می‌توانید متوجه منظور او بشوید. 

مسلما اکثر مردم با نیت بد و از روی دشمنی نظر بد نمی‌دهند. بلکه بیشتر کسانی که حتی نظر خوبی نمی‌دهند با هدف و نیت کمک به شما در جهت پیشرفت کارتان اینگونه اعلام نظر می‌کنند. البته اغلب کسانی که با این نیت مثبت، شما را نقد می‌کنند حتما لااقل به یک نکته مثبت کار اشاره می‌کنند زیرا قصد رنجاندن شما را ندارند بلکه می‌خواهند به تمام توانایی‌های بالقوه خود نایل شوید. 

این تیپ آدمها اگر کار شما به نظرشان کاملا وحشتناک و بد برسد، احتمالا از اعلام نظر خودداری می‌کنند.

3 - منفی‌ها را به مثبت تبدیل کنید

وقتی کسی انتقاد سازنده‌ای از کار شما می‌کند، اگر به آن با ذهنیت درست نگاه کنید می‌توانید آن انتقاد منفی را به نقطه نظری مثبت تبدیل کنید.

به عنوان مثال، تصور کنید کسی در مورد داستان کوتاهی که شما نوشته‌اید بگوید " به اندازه کافی توصیفی نیست" شما می‌توانید با خودتان بگویید" تو تصور خوب و کافی برای نوشتن یک داستان کوتاه نداشتی"، که با این شیوه فقط به ارزش‌های خود آسیب وارد می‌کنید. 

در این موقعیت بهتر است دست به کار شده و با اعمال تغییرات لازم و رفع اشکالات آن، یک داستان کوتاه توصیفی خوب از آن بسازید.

زمانی که شما از یک انتقاد منفی یک استفاده مثبت ‌کنید، می‌بینید که می‌توانید به چیزهایی بزرگ‌تر از تصورات خود دست پیدا کنید.

4 - بدخواهان را نادیده بگیرید

گرچه همانطور که اشاره شد بیشتر مردم از روی بدخواهی و دشمنی کار شما را نقد نمی‌کنند، اما همانطور که هر قانونی استثنا دارد، کسانی هم هستند که از روی بدخواهی طوری رفتار می‌کنند که در دیگران احساس بدی ایجاد می‌کنند و انتقادات این آدمها معمولا به نیت ممانعت از پیشرفت و موفقیت دیگران است.

این نوع انتقادها احتمالا به علت این است که این آدمها هیچوقت در زنددگی خویش موفقیتی نداشته‌اند. به همین دلیل هیچگاه نباید توقع داشته باشید در قبال کارهای شما مثبت برخورد کنند.

در مواجهه با این انتقادات غرض ورزانه بهترین کار نادیده گرفتن آن است. همت خود را بر انتقادات سازنده بگذارید که ارایه کنندگان آن خواهان رشد و موفقیت شما هستند.

سه شنبه 14/9/1391 - 1:22
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته