• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 73
تعداد نظرات : 8
زمان آخرین مطلب : 4124روز قبل
تغذیه و تناسب اندام


همشهری آنلاین:
آیا می‌دانید شایع‌ترین اعتیاد در جامعه امروزی ما چیست؟ اعتیاد به سیگار؟ مواد مخدر؟ نه، تمامی حدس‌های شما اشتباه است. شاید تعجب کنید، ولی اعتیاد به شیرینی از رایج‌ترین انواع اعتیادها است.

همه موجودات روی زمین، از انسان گرفته تا پرندگان، به خوردن شکر علاقه دارند. نه تنها مصرف بیش از حد قند و شیرینی‌جات اعتیادآور است، بلکه عامل بسیاری از مشکلات پزشکی نیز می‌باشد. اگرچه بسیاری از افراد اعتیاد به شیرینی‌ها را همچون اعتیاد به سیگار را جدی نمی‌گیرند، ولی مطالعات نشان می‌دهند که اعتیاد به شیرینی‌جات در مواردی می‌تواند بدتر از اعتیاد به مواد مخدر باشد و عوارض بیشتری داشته باشد.

اعتیاد به شیرینی همچون اعتیاد به نیکوتین، بدن را وابسته می‌کند؛ به طوری که حتی اگر مقدار جزئی از شیرینی مصرفی روزانه کم شود، فرد انرژی خود را از دست می‌دهد و احساس ضعف می‌کند.

نیشکر به شکل طبیعی غنی از مواد معدنی و ویتامین‌ها است و در مقابل شکر تصفیه شده عاری از تمام مواد مغذی می‌باشد.

قند به سرعت از طریق دستگاه گوارش جذب می‌شود و قند خون بالا می‌رود و به همان نسبت هم سریع افت می‌کند. با چند روز مصرف مداوم، بدن به لحاظ فیزیکی به سرعت وابسته می‌شود و توقف آن بسیار دشوار است.

اعتیاد به شیرینی‌ چیست؟

مصرف بیش از حد مواد شیرین کم‌کم باعث می‌شود فرد نتواند بدون آنها برای مدت طولانی زندگی کند. میلیون‌ها نفر به مصرف شیرینی‌ها اعتیاد دارند و متأسفانه بدتر از آن اینکه خود آنها نیز از ابتلا به آن آگاهی ندارند.

پس از خوردن یک ماده شیرین، مغز مواد شیمیایی طبیعی به نام مواد شبه افیونی آزاد می‌کند که احساس لذت را در بدن به وجود می‌آورد و بدن مقدار بیشتری از آن را طلب می‌کند. پژوهشگران بر این باورند که هنگام مصرف شیرینی قسمتی از مغز که فعال می‌شود و طلب شیرینی مجدد می‌کند، همان قسمتی است که با مصرف مواد مخدر فعال می‌شود و مواد مخدر بیشتری طلب می‌کند.

عوارض جانبی مصرف بیش از حد شیرینی‌ها

اعتیاد به قند می‌تواند طول عمر افراد را 11 تا 20 سال کاهش دهد و این یک واقعیت است. بعلاوه، عوارض زیر از پیامدهای مصرف زیاد قند می‌باشند:

دیابت، بیماری قلبی، چاقی، اختلال در مغز، ضعف سیستم ایمنی، افزایش قندخون، پوسیدگی دندان و سوء‌تغذیه.

خوردن شیرینی عوارض بسیاری دارد و در برخی موارد افراد نمی‌توانند آن را تشخیص دهند، برای مثال اگر افراد معتاد به شیرینی یک روز آن را نخورند، کم‌تحرک خواهند بود و انرژی لازم را نخواهند داشت و گاه حتی دچار تکرر ادرار و تشنگی زیاد می‌شوند و حتی در زمان سیری نیز احساس گرسنگی زیاد می‌کنند.

درمان

خوشبختانه، با راهکارهای ساده می‌توان بر خوردن شیرینی غلبه کرد؛ اگرچه این راهکارها در عین سادگی برای افراد وابسته می‌تواند بسیار سخت باشد. اولین قدم برای غلبه بر میل و هوس خوردن شیرینی‌ها، دور کردن تمامی تنقلات و شیرینی‌ها از خانه است. هیچ نوع شیرینی نخرید و حتی هنگام خرید کردن نیز، از غرفه‌های فروش شیرینی‌ها دیدن نکنید.

غذاهای طبیعی بخورید

بعد از خلاص شدن از شر تمامی تنقلات که حتی شامل آرد سفید، برنج سفید و آبمیوه‌های غیرطبیعی نیز می‌شود، حال نوبت آن است که رژیم غذایی خود را تغییر دهید و سبزیجات، میوه‌ها، محصولات لبنی، گوشت بدون چربی، ماهی، تخم‌مرغ، آجیل و دیگر مواد غذایی طبیعی را جایگزین آنها کنید. پس از چند روز قطع مصرف شیرینی‌ها و جایگزینی میوه‌ها و سبزیجات، حتی به تدریج میوه‌ها به نظرتان شیرین‌تر می‌‌رسند.

در صبحانه خود پروتئین‌ کافی مصرف کنید

مطمئن باشید که خوردن پروتئین به عنوان صبحانه، شما را سیر می‌کند. تخم‌مرغ و دیگر پروتئین‌ها دیرهضم هستند و با ماندگاری بیشتر در معده قندخون را ثابت نگه داشته و هوس خوردن تنقلات را در طی روز کاهش می‌دهند.

ورزش

ورزش روشی مناسب برای غلبه بر وابستگی‌های شدید است و نه تنها موجب سلامت فیزیکی بدن می‌شود، بلکه به لحاظ ذهنی نیز شما را تقویت می‌کند و با ذهن و بدنی قوی، راحت‌ می‌توانید بر هوس خوردن شیرینی‌ها غلبه کنید.

زیاد آب بنوشید

مقادیر زیادی آب بنوشید و از نوشیدن نوشابه، آبمیوه، نوشابه‌های انرژی‌زا و غیره خودداری کنید که همگی آنها حاوی قند هستند و ولع شما را برای مصرف شیرینی بیشتر می‌کنند. گاه احساس تشنگی و گرسنگی با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند!

خواب کافی داشته باشید

مطالعات نشان می‌دهند افرادی که کمتر از شش ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند، بیشتر در معرض ابتلا به مصرف بیش از حد قند قرار دارند. احساس خستگی بیشتر با مصرف قند بیشتر ارتباط مستقیم دارد.

به برچسب‌ها توجه کنید

در هنگام خرید به برچسب مواد غذایی دقت کنید. بسیاری از تولیدکنندگان برای فریب مصرف‌کنندگان از درج کلمه قند و یا شکر بر روی محصول خودداری کرده و نام‌هایی همچون ذرت فروکتوز، سوکروز، دکستروز، مالتوز، لاکتوز و یا ملاس را درج می‌کنند که در واقع تمامی اینها همان محصولات حاوی شکر با نام دیگر هستند.

همیشه محصولات عاری از قند که کلمه بدون قند روی آن درج شده باشد، خریداری کنید. غلبه بر هوس خوردن شیرینی بسیار دشوار است؛ اما این بدان معنا نیست که شما باید برای همیشه به قند اعتیاد داشته باشید. برای ایجاد تغییرات بزرگ در زندگی باید از گام‌های کوچک آغاز کرد و به تدریج از پاداش زندگی سالم در آینده بهره‌مند شد.

منبع: دنیای تغذیه
جمعه 3/9/1391 - 16:25
تغذیه و تناسب اندام


همشهری آنلاین:
سازمان جهانی بهداشت، چاقی و اضافه وزن را با عنوان «تجمع چربی اضافه یا غیرطبیعی در بدن» تعریف می‌کند که به سلامت بدن از جمله قلب آسیب می‌رساند.

شایع‌ترین پیامد اضافه وزن یا چاقی بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و اساسا بیماری قلبی و سکته مغزی است. به همین ترتیب هر چه فرد اضافه وزن بیشتری داشته باشد بیشتر با خطر ابتلا به امراض قلبی مواجه است.

به گزارش شبکه تورنتو نیوز، متخصصان تاکید دارند که افزایش وزن یک مشخصه‌ی افزایش سطح تری گلیسیرید، افزایش سطح کلسترول بد (LDL) و کاهش میزان کلسترول خوب (HDL) در بدن است. اما خبر خوب این است که حتی اندکی کاهش وزن یعنی حدود پنج تا 10درصد نیز می‌تواند خطر ابتلای فرد به بیماری قلبی را کاهش دهد.

پزشکان همواره تاکید دارند که انتخاب مواد غذایی سالم‌تر و همچنین افزایش فعالیت و تحرک بدنی راحت‌ترین راهکارها برای کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به امراض قلبی هستند.

در این مقاله فهرستی مهم و کاربردی درباره بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای برای مراقبت بیشتر از سلامت قلب و پیشگیری از بیماری‌های قلبی ارائه شده که به قرار زیر است:

چه غذاهایی برای حفظ سلامت قلب مفید هستند؟

- میوه‌ها و سبزی‌ها: این گروه از مواد غذایی منبع غنی از فیبر خوراکی هستند که به کاهش سطح کلسترول در بدن کمک می‌کنند. برای حفظ سلامت قلب از سبزیجات رنگی نظیر هویج، گوجه‌فرنگی، اسفناج، فلفل دلمه‌ای، توت‌ها و پرتقال استفاده کنید که غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند.

- غلات سبوس‌دار نیز برای قلب مفیدند.

- انواع بنشن‌ شامل لوبیا، عدس و لوبیا چیتی منابع غنی از فیبر محلول در آب هستند و به کاهش کلسترول خون کمک می‌کنند.

- دانه کتان نیز به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا - 3 و فیبر خوراکی برای سلامت قلب سودمند است.

- برای سلامت قلب و عروق مصرف دانه‌ها و مغزها شامل بادام، تخمه کدو، تخمه آفتاب گردان و گردو که سرشار از اسیدهای چرب امگا - 3 هستند توصیه می‌شود. این خوردنی همچنین به افزایش سطح کلسترول خوب در بدن کمک می‌کنند.

- مصرف فرآورده‌های لبنی کم چرب شامل ماست و شیر کم چرب که منبع عالی از کلسیم هستند و به کاهش چربی بدن کمک می‌کنند برای حفظ سلامت قلب توصیه می‌شود.

- ماهی‌های چرب مانند ماهی تن و ماهی آزاد نیز منابع مفید کلسترول خوب هستند.

- سویا و فرآورده‌های آن نیز حاوی ترکیباتی موسوم به ایزوفلامون‌ها هستند که از بسته شدن عروق خونی جلوگیری کرده و سطح کلسترول مفید را در بدن بالا می‌برند.

- چای سبز نیز در کاهش سطح کلسترول بد و افزایش میزان کلسترول خوب در بدن موثر است.

علاوه بر توصیه‌های تغذیه‌ای فوق برای حفظ سلامت قلب و عروق فعالیت بدنی را هرگز از زندگی خود حذف نکنید. 30 تا 45 دقیقه فعالیت بدنی متعادل در روز در افزایش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش وزن تاثیر چشمگیری دارد.

چه غذاهایی برای حفظ سلامت قلب مضر هستند؟

- برای پیشگیری از امراض قلبی تمام غلات سفید و تصفیه شده مثل پاستا و نان سفید را باید به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کرده و غلات سبوس‌دار را جایگزین آن کنید.

- اسیدهای چرب اشباع شده نیز به نوبه خود دشمن قلب و عروق هستند از این رو توصیه می‌شود که از مصرف محصولات لبنی پرچرب و خامه‌ای و خوردنی‌های چرب که باعث افزایش سطح کلسترول بد در بدن می‌شوند، پرهیز کنید.

- مواد غذایی بسته‌بندی شده و فرآوری شده مانند چیپس و کیک نیز حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع شده و چربی‌های ترانس هستند که به شدت برای قلب و عروق مضر هستند.

- از مصرف گوشت چرب و غذاهای سرخ کرده نیز اجتناب کنید که تهدید جدی برای قلب و عروق هستند.

- سیگار نیز از عوامل مهم و اصلی گرفتگی و سفت شدن عروق حیاتی بدن است که مصرف آن منجر به حمله قلبی می‌شود.

جمعه 3/9/1391 - 16:22
تغذیه و تناسب اندام


همشهری آنلاین - شهره فرجی:
گوشت شترمرغ در دسته گوشت‌های قرمز طبقه بندی ‌می‌شود و از لحاظ ارزش غذایی از کم چرب‌ترین و سالم‌ترین نمونه‌های گوشت قرمز است و دارای فواید فراوانی است.

وقتی صحبت از تامین پروتئین با خوردن گوشت به میان می‌آید گوشت شتر‌مرغ نسبت به بسیاری از گوشت‌های قرمز دیگر دارای اولویت است.

این گوشت اگر چه از لحاظ طعم و بافت، بسیار شبیه به گوشت گاو یا گوسفند است ولی از لحاظ ارزش تغذیه‌ای از مقام بالاتری برخوردار است.

گوشت شترمرغ سرشار از پروتئین بوده و هیچ گونه چربی ناسالمی در آن وجود ندارد.

رنگ قرمز تیره‌تر این گوشت، نسبت به گوشت‌های گاو و گوسفند یا بوقلمون حاکی از مقدار بالاتر آهن در آن می‌باشد از این رو، مصرف آن به افراد کم خون و زنان باردار نیز توصیه می‌شود.

more  بهترین منابع غذایی حاوی آهن برای مقابله با کم‌ خونی

این گوشت نسبت به گوشت‌های هم ردیف خود از مقدار کلسترول و کالری پایین‌تری برخوردار است و همچنین به علت ایده‌آل بودن سطح PH، به مبارزه با باکتری ای کولای و نیز سالمونلا کمک موثری می‌کند.

مقدار چربی موجود در گوشت شترمرغ، کمتر از نصف مقدار موجود در گوشت مرغ است.

گوشت شترمرغ برای افرادی که می‌خواهند رژیم لاغری بگیرند بهترین گزینه است زیرا علاوه بر چربی کم، خاصیت سیرکنندگی فراوان دارد.

گوشت شترمرغ به دلیل داشتن سدیم بسیار کم برای بیماران فشار خونی بسیار مفید است.

این گوشت به دلیل دارا بودن اسید چرب امگا-3  فراوان بهترین نوع گوشت برای افراد سالمند و بیماران قلبی و عروقی است.

ارزش تغذیه‌ای 100 گرم گوشت شترمرغ:

چربی: 3 گرم

آهن: 3.2 میلی‌گرم

کلسترول: 81 میلی‌گرم

پروتئین: 26.9 گرم

کالری: 142

نکته:

این گوشت به خاطر چربی کمی که دارد نسبت به دیگر انواع گوشت، سریع‌تر پخته می‌شود، پس برای پیشگیری از خشک شدن آن، از پختن بیش از حد آن جلوگیری کنید.

گوشت شترمرغ

جمعه 3/9/1391 - 16:20
آلبوم تصاویر
جمعه 26/8/1391 - 18:29
كودك


خواب یکی از ضروری ترین نیازهای انسان است که اهمیت آن خصوصا در دوران کودکی و رشد بسیار مهم است. زمان خواب می تواند برای کودک اوقات شیرینی باشد و از طرفی هم ممکن است جدایی از اعضای خانواده، هراس و نگرانی زیادی را برای او به همراه داشته باشد. یکی از نگرانی های والدین مشکلات خواب فرزندشان است، چرا که خواب و استراحت ناکافی تأثیرات نامطلوبی در رشد کودک دارد.
در این یادداشت سعی شده است ضمن آن که به رایج ترین مشکلات خواب در کودکان  اشاره می نمائیم  راهبردهای درمانی را نیز در جهت مقابله با این مشکل به والدین این کودکان بیان کنیم.

کابوس های کودکانه

کابوس در واقع رویای بد و ناراحت کننده است که غالبا به خاطر عوامل ترسناک در روز بروز می کند. این عوامل می تواند از جانب والدین، تماشای تلویزیون و اضطراب های خاص کودکانه باشد. همچنین تحقیر شدن کودک در سن 3تا 5سالگی، گم شدن و پیدا نکردن راه خانه، از دست دادن عشق مادر به خاطر از شیر گرفته شدن علل مهم کابوس شناخته شده است. کابوس تقریبا نزدیک صبح که زمان خواب عمیق است دیده می شود، بیشتر از چند دقیقه طول نمی کشد و کودک با حالت جهشی و ترس از خواب می پرد. در این زمان بچه کاملا نسبت به پدر و مادر و محیط پیرامون آگاهی دارد، می تواند اشیا را شناسایی کند، اما با جیغ و گریه و اضطراب از خواب بیدار می شود. نسبت به خواب و چیزهایی که دیده، آگاهی دارد و آنها را به یاد می آورد.

در این باره باید به کابوس پس ضربه ای هم اشاره کرد. به این معنی که کودک در دوره ای از زندگی در شرایط وحشتناکی مثل آتش سوزی، تصادف و... قرار داشته که بعداً همان صحنه ها را در خواب می بیند. کابوس های کودکانه اگر تا دوران بلوغ ادامه یابد، نشان دهنده مشکلات درون خانواده است.

شرایط سنی مختلف کودکان در رابطه با کابوس دیدن

هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست که نوزادان کابوس می بینند یا نه که البته احتمال آن خیلی ضعیف است. به طور کلی مفهوم رویا از 2سالگی کم کم شکل می گیرد. از 1تا 3سالگی ممکن است کابوس دیدن شروع شود که خیلی کم پیش می آید و کابوس محتوای ساده ای دارد. حدود 3تا 5 سالگی، سن شایع کابوس دیدن است. بچه ها در سنین 3 تا 6سالگی دچار اضطراب هایی می شوند که مشکلات خواب را در پی دارد و غالبا برای خوابیدن مقاومت می کنند. از 6تا 10سالگی هم ممکن است کابوس ببینند اما احتمال آن کمتر است که علت آن می تواند فیلم ها و داستان های ترسناک باشد. همچنین کابوس در این سن می تواند راهی برای ابراز احساسات تهاجمی باشد. این حالت معمولا در بین کودکان با ادب و شایسته ای مشاهده می شود که چون کمتر احساسات و رفتار منفی خود را بروز می دهند، به شکل کابوس دیده می شود.

رفتار صحیح والدین با این مشکل

وقتی کودک با اضطراب از خواب بیدار می شود، پدر و مادر باید ترس او را از بین ببرند و به او آرامش دهند و لزومی ندارد تا از او بپرسند چه چیزهایی در خواب دیده است. اما مهم ترین عامل، کم کردن مشاجرات خانوادگی است چرا که این مسائل عوامل تهدید کننده ذهن است. به علاوه باید تلویزیون دیدن فرزندان نیز کاملا کنترل شود و اصلا تصاویر ناراحت کننده و خشن نبینند.

وحشت شبانه

وحشت شبانه حالتی است که کودک با ترس و هراس از خواب می پرد، در رختخواب می نشیند، تقاضای کمک می کند، دستانش را به این طرف و آن طرف تکان می دهد و به یک مهاجم حمله می کند. با اینکه چشمانش باز است اما اطرافیان را نمی شناسد، ممکن است به نقطه ای خیره شود. وحشت شبانه در ساعات اول شب اتفاق می افتد و بیش از 5تا 10 دقیقه طول نمی کشد. کودک خودش هم دوباره می خوابد و اگر صبح از او در این باره سۆال کنیم، چیزی به خاطر ندارد. این حالت در سنین 4تا 7 سال رایج تر است و بیشتر در بین کودکان باهوش، مضطرب و فعال دیده می شود. تفاوت آن با کابوس در این است که کابوس ممکن است تا بزرگسالی هم ادامه داشته باشد، اما وحشت شبانه فقط منحصر به دوران کودکی و موقتی است.

عوامل پدیدآورنده وحشت شبانه

بار دیگر باید به شرایط روحی روانی کودک اشاره کنیم. مسائل خانوادگی و والدین در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. اما علاوه بر آن، خستگی و مسافرت های طولانی که ریتم خواب کودک را به هم می زند، افسردگی و مصرف برخی داروها نیز می تواند وحشت شبانه را در پی داشته باشد. اگر همه شرایط روحی کودک مساعد بود، شرایط جسمانی مثل پایین آمدن قند خون، تب، اختلالات گوارشی و... می تواند علل زمینه ساز باشد. برای برطرف کردن مشکل نیز باید در وهله اول وضعیت خانواده بررسی شود و بعد شرایط کودک، زیرا در این باره خانواده درمانی بسیار مهم است.

راه رفتن کودکان در خواب

این مشکل تقریباً به ندرت دیده می شود و بیشتر از چند بار در زندگی کودک اتفاق نمی افتد. ادامه یافتن این حالت تا دوران بلوغ نیز مانند وحشت شبانه بسیار نادر است. کودکان بی قرار، حساس، عصبانی، هیجانی و تب دار بیشتر مستعد ابتلا به این اختلال هستند. راه رفتن در خواب خطرناک است اما باعث صدمه نمی شود.

عوامل ارثی، شرایط خانوادگی، خصوصاً کمبود محبت، روابط والدین، کیفیت آن و مسائل روحی عاطفی در بروز این حالت دخیل است.

کودک در این حالت با چشمان باز، کورمال کورمال راه می رود، طوری اطراف را لمس می کند که انگار به دنبال چیزی می گردد. معمولا به طرف دستشویی یا اتاق مادر می رود و نسبت به اطرافش آگاهی ندارد.

در صورت مشاهده این حالت، والدین باید دست او را گرفته و آرام به رختخواب برگردانند. بهتر است در و پنجره ها بسته باشد تا کودک از ارتفاع سقوط نکند. مراقب باشید فرزندتان قبل از خواب حتماً به دستشویی برود و شب ها غذای سنگین نخورد. طبق نظریه زیست شناختی قطع کنترل قشر مغز با اعصاب محیطی می تواند زمینه ساز این اختلال باشد؛ زیرا قشر مغز خواب و اعضای محیطی بیدار هستند. گاه در چنین شرایطی دارو تجویز می شود. اصولا به خاطر اینکه در زمان خواب ارتباط با عالم واقعی قطع می شود کودکان با خوابیدن مشکل دارند.

اگر فرزندتان حاضر نیست تنها بخوابد...

یکی دیگر از علل بدخوابی در کودکان، مقاومت و ترس آن‌ها به‌خاطر جدا خوابیدن از والدین است. این حالت باعث می‌شود که کودک، خواب منقطع و ناآرامی داشته باشد.چنین بچه هایی اصولا از چیزی می ترسند که رایج ترین آن دوری از مادر است. برای جدایی آنها باید قدم به قدم پیش رفت. اگر هر شب پیش شما می خوابد، در شب های بعد کم کم فاصله او را از خود بیشتر کنید. در واقع باید حساسیت او را نسبت به این مسئله از بین ببرید. اول با او صحبت کنید، برایش داستان هایی با همین مضمون تعریف کنید، اگر تنها خوابید پاداشی در نظر بگیرید تا به این صورت بتواند بر مشکلش غلبه کند.عوامل کمک کننده به خواب بهتر بچه ها قصه گویی پیش از خواب تأثیر بسیار مثبتی در خواب دارد. بچه ها خیلی دوست دارند خودشان قهرمان داستان باشند. داستان های تخیلی یا حتی اتفاقاتی که طی روز روی داده را در قالب شخصیت خودش تعریف کنید. خاطرات دوران نوزادی و عکس های آن زمان برای او بسیار خوشایند است. قدرت تخیل کودک بالاست، به همین خاطر تجسم سازی به او کمک می کند. خوابیدن اعضای خانواده در یک زمان نیز یکی دیگر از عوامل کمک کننده است. لحظه آخر جدایی از فرزند باید با کلمات مهربانانه، نوازش و بوسیدن همراه باشد.

جمعه 26/8/1391 - 18:29
كودك

مامان برام بستنی می‌خری؟


نه!


مامان یك عروسك دیگه می‌خوام. یكی دیگه... یكی دیگه بخر...


نه!

مامان بریم خونه مادرجون؟

نه!

مامان می‌شه الان نخوابم؟

نه!

مامان می‌شه من دختر مریم خانم اینا بشم؟ اون همه چی برای دخترش می‌خره!

نه!

مامان می‌شه هرچی بهت می‌گم نگی نه؟

نه!!!!

نه گفتن را گاهی آنقدر راحت به زبان می‌آوریم كه كودك اولین كلمه‌ای كه به زبان می‌آورد نه است و گاهی آنقدر برایمان گفتن این كلمه جادویی سخت می‌شود كه فرزندمان فكر می‌كند هر چیز كه بخواهد بی‌تامل فراهم می‌شود.

اما فارغ از این كه ما چقدر برای تامین خواسته‌های فرزندمان استطاعت داریم مرزهایی وجود دارد كه نحوه و حدود «نه» گفتن به كودكان را تعیین می‌كند.

سكه «نه» را زیاد خرج نكنید

موانع فشارها و بازدارنده‌ها چیزهایی هستند كه هر انسان به طور طبیعی آنها را تجربه خواهد كرد، اما مانع تراشی بیش از اندازه كودكان را با مشكلات روحی مواجه می‌كند. بی‌اعتماد به نفس و حس سرخوردگی از آن جمله است. به قول معروف درشتی و سختی هم در «نه» است. روان‌شناسان تربیتی مخالفت و موافقت بیش از اندازه را توصیه نمی‌كنند. شادی موسوی روان‌شناس خانواده معتقد است نه گفتن بیش از حد می‌تواند بچه‌ها را منفی باف بار بیاورد و در مورد همه چیز پیشداوری منفی به آنان بدهد، چنان كه موافقت بیش از اندازه نیز می‌تواند آنان را در فضایی غیرواقعی پرورش دهد و انتظارات آنان را به طور فزاینده‌ای بالا ببرد در حالی كه كودك در دنیای واقعی با موافقت‌ها و مخالفت‌های بسیاری مواجه خواهد شد كه باید به طرز درست جواب و رفتار مناسبی از خود نشان دهد.

والدین شدت مخالفت خود را با توجه به میزان اشتباه‌بودن یا خطرناك‌بودن رفتار كودك تنظیم کنند​، این سبب می‌شود كودك​میزان خطر كاری را كه انجام می‌دهد بهتر درك كند

وی به والدین توصیه می‌كند برای راحتی و آسایش خود به كودك نه نگویید و سعی كنید وقتی از این كلمه استفاده كنید كه توجیه مناسبی نیز به همراه داشته باشد. مثلا فقط به علت این كه حوصله ندارید به درخواست بازی كودك جواب نه ندهید. فقط به دلیل این كه خانه را تازه مرتب كرده‌اید او را از بازی با عروسكش محروم نكنید و این كه كودكتان گریه می‌كند ساعت خواب و غذای او را بهم نزنید.

یك كلام ختم كلام

موسوی تحمل و درك كودكان از مخالفت‌ها و موافقت‌ها را متغیر می‌داند و می‌افزاید: به نوزادی كه برای شیر یا تغییر لباس یا سرما و گرما یا در آغوش كشیدن شما گریه می‌كند نمی‌توانید نه بگویید، در حالی كه دو سه سال بعد این كودك تحمل و درك بیشتری برای شنیدن این كلمه دارد، خواسته‌های او نیز متفاوت و گاه زیاده از حد می‌شود. كودكان در دو سالگی كارهای خطرناك می‌كنند و نه می‌شنوند، این دوران زمان تجربیات شخصی و استقلال‌طلبی كودكان است كه نه‌‌های جدی‌تری را می‌طلبد.

وقتی نه را دور می‌زنیم

همیشه مجبور نیستیم به كودك نه بگوییم. گاهی می‌شود او را در موقعیت مثبت قرار داد. مكانی كم خطر كه تمام چیزها برای تجربه كردن مجاز باشد.

لب گزیدن، با سر علامت نفی را به كودك فهماندن و فقط یك اخم و چشم غره كوچك می‌تواند كار نه را گاهی موثرتر از آن انجام دهد.

گاهی اوقات فقط كافی است كودك تقویت‌كننده‌های مثبت را دریافت نكند. لبخند، آغوش یا یك كلام تشویق‌آمیز وقتی نباشد كودك می‌فهمد كاری كه انجام داده درست نبوده است.

فریبا زارعی مادر دو كودك 3 و 5 ساله می‌گوید: حركات تشویقی یا كم‌اعتنایی معمولا از به كار بردن مستقیم بله یا نه در مورد بچه‌های من مفیدتر بوده است. گاهی وقتی می‌خواهم چیزی را به كودك ندهم حواس او را پرت و توجهش را به چیزی دیگر جلب می‌كنم و وقتی كاری كه نباید بكند انجام می‌دهد او را با اخم نگاه می‌كنم و سرم را از سویش برمی‌گردانم یا با لحنی دلخور یا هشداردهنده اسمش را صدا می‌زنم. معمولا كودك متوجه می‌شود نباید كارش را ادامه دهد، اما گاهی فقط می‌خواهد جلب توجه كند و آنقدر به كارش ادامه می‌دهد تا من بلند شوم و او را بغل كنم. البته فقط وقتی كه كودك در موقعیتی خطرناك قرار می‌گیرد من این كار را می‌كنم و بلافاصله در سمت دیگری او را زمین می‌گذارم كه احساس نكند به نتیجه‌ای كه خواسته رسیده است.

شادی موسوی، روان‌شناس خانواده تاكید می‌كند: اگر نه گفتن شما برای نخوردن یك شكلات به همان شدت نه گفتن برای دست زدن به پریز برق باشد منظور خود را درست نرسانده‌اید. وی توصیه می‌كند والدین شدت مخالفت خود را با توجه به میزان اشتباه‌بودن یا خطرناك‌بودن رفتار كودك تغییر دهند؛ این سبب می‌شود كودك میزان خطر كاری را كه انجام می‌دهد بهتر درك كند.

تولد یك لجباز

قبلا گفتیم كه نه را زیاد از حد به كار نبرید و اكنون به رفتار كودكان لجباز كه با شنیدن هر بار كلمه نه بر كار خود پافشاری می‌كنند نگاهی می‌اندازیم:

وقتی به دختر كوچولویت می‌گویی قیچی را بگذار زمین چنان رفتار می‌كند كه انگار چیزی نشنیده است. او 4 سال دارد و همه چیز را بخوبی می‌داند، اما سعی می‌كند به روی خودش نیاورد. او آنقدر به این كار ادامه می‌دهد و حتی وانمود می‌كند كه دارد با قیچی موهای عروسك دختر عمویش را می‌چیند كه مادر بلند شود و برود با عصبانیت قیچی را از دست او بگیرد و آن وقت است كه قهر و گریه را پیش می‌گیرد. مادرش می‌گوید او به خاطر لجبازی این كار را می‌كند.

برای جلوگیری از این رفتار باید در شرایط مختلف نوع گفت‌وگوی خود و كودك را تغییر دهید و او را در موقعیت جدیدی قرار دهید. مثلا: بیا به جای قیچی‌كردن موهای عروسك موهای او را با گلسر خوشگل كن!

شرایط را برای كودك توضیح دهید: تو به اندازه كافی عروسك داری، اگر می‌خواهی اصرار كنی كه عروسك می‌خواهی از جلوی هیچ مغازه اسباب‌بازی‌فروشی رد نمی‌شویم!

قوانین و محدودیت‌ها را قاطعانه و بدون دعوا پیگیری كنید. مثلا اگر غذا نمی‌خوری شیرینی هم نمی‌توانی بخوری. یا اگر درس نمی‌خوانی رفت و آمد به خانه دوستانت هم ممنوع است.

به حرف كودك گوش دهید و اگر دلایل منطقی داشت حرف او را بپذیرید تا او نیز در عوض لجبازی و جار و جنجال به دلایل منطقی برای پیشبرد اهدافش فكر كند.

دوشنبه 22/8/1391 - 23:27
مد و لباس

پاییز فصل رنگارنگی طبیعت است؛ فصلی كه طی آن هوا كم‌كم رو به خنكی می‌رود و بر همین اساس نوع پوشش افراد هم تغییر می‌كند. البته حتما اشخاصی كه خیلی به لباس‌هایشان اهمیت می‌دهند و به فكر انتخاب بهترین نوع آنها هستند، مدت‌هاست به فكر افتاده‌اند تا زیباترین و مناسب‌ترین لباس‌های پاییزه را انتخاب كنند و با توجه به سرمای هوا لباس‌های مناسبی بپوشند. در ضمن، نباید فراموش كرد استفاده از پوشش مناسب علاوه بر زیبایی، شیوه‌ای مناسب برای پیشگیری از بروز بیماری‌های مختلف مخصوص این فصل هم هست.

لباس‌های خیلی گرم نپوشید

اولین نكته‌ قابل توجهی كه برای تهیه لباس‌های پاییزه باید در نظر داشته باشید، این است كه سرمای هوا نباید شما را وادار به انتخاب و پوشیدن لباس‌های خیلی گرم كند. به جای این كار بهتر است در این فصل، لباس‌های نازك‌تر اما گرم را انتخاب كرده و بپوشید. برای پوشش بیشتر در مقابل سرما هم می‌توانید لباس دیگری را همراه خودتان ببرید؛ با این كار در صورت گرما براحتی از شر لباس اضافه خلاص خواهید شد؛ پس استفاده از انواع كت‌ها و ژاكت‌ها انتخاب مناسبی برای این فصل به حساب می‌آید. البته، پوشیدن این لباس‌ها، علاوه بر ایجاد گرمای بیشتر موجب زیبایی ظاهر هم می‌شود.

در ضمن، زیر كت یا ژاكت هم نباید لباس خیلی ضخیم بپوشید؛ چون این كار موجب می‌شود چاق‌تر به نظر برسید و در ضمن براحتی نمی‌توانید حركت كرده و به كارهایتان برسید.

به حرف پاییز گوش کنید

برای زیبایی هر چه بیشتر در فصل پاییز، باید از رنگ‌های زیبایی كه در دل این فصل است، استفاده كنید.

اگر شما همیشه به زیبایی لباس‌های خود اهمیت می‌دهید، نباید فراموش كنید رنگ‌هایی مانند نارنجی، سبز، قرمز، زرد و رنگ‌های شاد و زنده پاییزی برای این فصل مناسب است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

لباس‌های زمستانی به جای تابستانی‌ها
وقتی هوا سرد می‌شود و اولین‌ باران‌های پاییزی می‌بارد، معمولا كم‌كم لباس‌های زمستانی هم از داخل كمدها و چمدان‌ها بیرون آمده و جای لباس‌های تابستانی می‌نشیند. حالا لباس‌های نازك و خنك كنار می‌رود و ژاكت‌ها و لباس‌های بافتنی جای آنها را می‌گیرد.

گروهی هم به فكر تهیه و خرید لباس‌های پاییزه می‌افتند تا امسال زیباتر لباس بپوشند و با ظاهری متفاوت در جمع ظاهر شوند؛ اما همیشه هم لازم نیست برای داشتن ظاهری زیبا، پول زیادی خرج كنید. گاهی فقط كمی فكر و خلاقیت نیاز دارید تا بهترین نوع پوشش را داشته باشید. البته چون در فصل پاییز، هوا هنوز خیلی سرد نشده می‌توانید از لباس‌های تابستانه‌ هم كمك بگیرید و با تركیب آنها لباسی منحصر به فرد درست كنید؛ مثلا اگر یك ژاكت یا كت زیبا و گرم همراه با یكی از لباس‌های تابستانه‌تان بپوشید، ظاهری پاییزی و زیبا خواهید داشت. بنابراین فقط كافی است لباس‌های تابستانی خود را ـ كه رنگ‌هایی گرم و زنده دارد ـ با ژاكتی هماهنگ بپوشید.برای استفاده از شال گردن هم یادتان باشد، هوا هنوز خیلی سرد نیست و به شال‌های پشمی و ضخیم نیاز ندارید؛ پس خوب است از شال‌ گردن‌های نخی در رنگ‌های متنوع و زیبا استفاده كنید تا ظاهری بهتر داشته
باشید.

خانم‌ها هم نباید مانتوهای تابستانه خود را كنار بگذارند؛ یادتان باشد می‌توانید با استفاده از یك لباس ضخیم‌تر، باز هم از مانتوهای تابستانه خود استفاده كنید. البته بعضی‌ها دوست ندارند آستین لباس‌شان از زیر آستین مانتو بیرون بزند و به همین دلیل مانتوهای تابستانی را در این فصل‌ها كنار می‌گذارند؛ در حالی كه اگر لباسی با رنگ هماهنگ با مانتو بپوشید، این مشكل هم حل می‌شود.


 

دوشنبه 22/8/1391 - 23:24
سلامت و بهداشت جامعه

یك متخصص ارتوپدی گفت: كاربران رایانه روزی 5 تا 10 دقیقه از وقت خود را به نرمش برای جلوگیری از دردهای گردن و ستون فقرات اختصاص دهند.

دكتر محسن توكلی، رئیس انجمن صدمات اندام و ستون فقرات در گفت‌وگو با ایسنا افزود: با افزایش روزافزون كار با رایانه دردهای گردن و ستون فقرات در اثر ضعیف‌شدن عضلات راست‌كننده آنها شایع‌ می‌شود.

وی ادامه داد: اگر كاربران رایانه هر روز 5 تا 10 دقیقه از وقت خود را به ورزش‌های كششی و تقویت عضلات راست‌كننده گردن اختصاص دهند، این دردها كاهش چشمگیری خواهد یافت. این متخصص ارتوپدی تاكید كرد: از طرف دیگر باید توجه داشت كه ساعت‌ها مقابل رایانه ننشینند، چراكه از سنین میانسالی به بعد آرتروز بخصوص در گردن شروع خواهد شد كه غیرقابل جبران است.

جمعه 19/8/1391 - 10:24
سلامت و بهداشت جامعه

یك متخصص پوست و مو با بیان این كه اگزما و پسوریازیس از شایع‌ترین عواملی است كه موجب فرورفتگی در ناخن‌ها می‌شود، توصیه كرد: در افرادی كه فرورفتگی ناخن به علت ضربه ایجاد می‌شود، كوتاه نگه داشتن ناخن‌ها و استفاده از دستكش در پیشگیری از ایجاد فرورفتگی موثر است.

دكتر ریحانه مهرگان در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌كه ضربه به ناخن از علل اصلی ایجاد فرورفتگی در ناخن‌هاست، گفت: فرورفتگی ناخن عارضه شایعی است كه معمولا در تایپیست‌ها و افرادی كه با سازهای موسیقی كار می‌كنند، ایجاد می‌شود. همچنین ریزش موی سكه‌ای (آلوپسی) نیز از بیماری‌هایی است كه موجب ایجاد این عارضه می‌شود، اما برخلاف تصور عامه مردم، كمبود ویتامین‌ها تاثیری در ایجاد فرورفتگی ناخن‌ها ندارد.

جمعه 19/8/1391 - 10:24
سلامت و بهداشت جامعه

گفته می‌شود، توانایی آب گرم برای تجزیه ذرات آلاینده و از بین بردن عوامل میكروبی در مقایسه با آب سرد به مراتب بیشتر است.

 در حقیقت، قابلیت انحلال ذرات جامد در دماهای بالاتر بیشتر می‌شود، چراكه با افزایش دما، میزان ارتعاش مولكول‌های تشكیل دهنده ذرات آلاینده نیز بیشتر می‌شود و افزایش ارتعاش مولكول‌ها به این معنی است كه می‌توان براحتی و با از بین بردن پیوند میان مولكول‌ها، آنها را از هم جدا كرد. از سوی دیگر با افزایش دما، سرعت حركت مولكول‌های آب نیز افزایش پیدا می‌كند و در این شرایط، احتمال برخورد مولكول‌های آب با سطح مولكول‌های آلاینده‌ بیشتر می‌شود و به این ترتیب، ذرات آلاینده در میان مولكول‌های آب به دام می‌افتند و در آن حل می‌شوند. مواد شوینده و صابون نیز در دماهای بالاتر عملكرد بهتری دارند، چراكه واكنشی كه منجر به جذب ذرات آلاینده به شوینده‌هاست، مستلزم دریافت انرژی است و در شرایطی كه دمای آب بالاتر باشد، انرژی بیشتری برای انجام این واكنش وجود دارد. البته باید توجه داشت شوینده‌هایی كه از موادزیستی ساخته می‌شود، حاوی آنزیم‌هایی است كه اگر دمای محیط بیش از 40 درجه سانتی‌گراد باشد، این آنزیم‌ها از بین می‌رود و قدرت شویندگی آنها كاهش می‌یابد. بنابراین گفته می‌شود آب گرم در مقایسه با آب سرد، قدرت شویندگی بیشتری دارد.


جمعه 19/8/1391 - 10:23
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته