• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4183روز قبل
کامپیوتر و اینترنت
محققان موسسه آی بی ام در تلاشند ابزار و فناوری "بارکد خوانی" را برای خواندن توالی DNA افراد مختلف ارائه دهند که می تواند فرایند خواندن توالی ژنتیکی را تسریع کرده و به شخصی سازی پزشکی کمک کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، ترانزیستورهای دی ان ای  یا "بارکد خوان دی ان ای" نام پروژه ای در موسسه IBM است که با هدف توسعه شخصی سازی پزشکی و به منظور ساده کردن خواندن توالی دی ان ای افراد در حال تکمیل است. این فناوری هنوز تکمیل نشده است اما IBM به اندازه ای از تواناییهای آن آگاه است که قصد دارد آن را در همین مرحله با جهان تقسیم کرده و هرچه سریعتر با کمک محققان آن را به اتمام برساند.

ترانزیستورهای DNA که در واقع سیستم خواندن بارکد ژنها به شمار می روند ترکیبی از فناوری و تجهیزات است که از حفره ای سه نانومتری در یک میکروتراشه سیلیکونی تشکیل شده است. حسگری کوچک می تواند با قرار گرفتن بر روی این حفره DNA را خوانده و ساختار و توالی آن را آشکار کند. 

مشکلی که دانشمندان با آن دست به گریبانند کنترل حرکت رشته های DNA در میان نانو حفره است زیرا یک مولکول DNA باید به اندازه ای در حفره باقی بماند تا حسگر بتواند توالی آن را به دقت بررسی کند. با گردش ولتاژ بر روی قطبهای ترانزیستور DNA، محققان قصد دارند DNA را با سرعتی ثابت و برابر یک نوکلئوتید بر واحد زمان بر روی نانو حفره حرکت دهند.

محققان این موسسه در حال حاضر در حال مطالعه بر روی ساختارهای مختلف نانو حفره هستند و در عین حال نانو ساختارهای مختلفی را برای حرکت دادن ثابت و آرام رشته های دی ان ای مورد بررسی قرار می دهند.

بر اساس گزارش فاکس نیوز، گوستاو سولوویتزکی از محققان این پروژه در IBM معتقد است فناوریهایی که بتواند خواندن DNA را سریع، ارزان و در دسترس سازد توانایی این را خواهد داشت که تحقیقات بیوپزشکی را متحول ساخته و آن را به سوی شخصی سازی پزشکی هدایت کند.

به این شکل کیفیت درمانهای پزشکی به واسطه شناسایی خصوصیات زیستی بیماران بهبود پیدا کرده و میزان خطری که در کمین بیماران حساس به دارو نشسته است تا حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت. 

دوشنبه 27/7/1388 - 5:21
کامپیوتر و اینترنت
اگربرای خرید كامپیوتر از دوستان و اطرافیان خود سوال كرده‌اید كدام سیستم بهتر است، حتماً نام Cache را شنیده‌اید
شاید نام‌هایی مثل L1 یا L2 را هم شنیده باشید. یا شاید دوستی به شما گفته باشد كه «Celeron نخر‍!Celeron روی خودش Cache نداره!»

با تمام این صحبت‌ها و پرس و جوها به نظر می‌رسد كه Cache در كار كامپیوتر اهمیت زیادی دارد. با یك مثال ساده شروع می‌كنیم و اهمیت كار Cache را بررسی می‌كنیم.

یك كتابخانه را فرض كنید كه برای دریافت كتاب باید از مسئول كتابخانه بخواهید تا آن كتاب را برای شما از مخزن بیاورد. (كتابخانه‌های مهم به این صورت كار می‌كنند). اولین فرد وارد كتابخانه می‌شود و كتاب «موبی دیك» را از مسئول كتابخانه می‌خواهد. مسئول به مخزن می‌رود و كتاب را برای او می‌آورد. مراجعه كننده كتاب را باز می‌گرداند. مسئول كتاب را به مخزن باز می‌گرداند و دوباره باز می‌گردد و منتظر نفر بعدی می‌شود. اگر مشتری دوم هم به دنبال كتاب «موبی دیك» باشد، مسئول باید دوباره به مخزن برود. حال اگر در كنار پیش‌خوان یك قفسه با ظرفیت 10 كتاب قرار دهیم مسئول كتابخانه مجبور نیست برای پیدا كردن كتاب‌هایی كه قبلاً از مخزن آورده شده به مخزن بازگردد. Cache هم به این صورت كار می‌كند. Cache در لغت به معنی ذخیره و مخزن است.

اگر از اساس كار حافظه كامپیوتر اطلاع داشته باشید، در می‌یابید كه این كار می‌تواند سرعت كامپیوتر را افزایش دهد. به این ترتیب كه با ذخیره كردن اطلاعاتی كه بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌توان زمان مورد نیاز برای جستجو در تمام اطلاعات حافظه را از بین برد.

حال فرض كنید كه مسئول كتابخانه از یك الگوریتم استفاده می‌كند. به این ترتیب كه وقتی كسی برای دریافت كتاب مراجعه می‌كند، او باید ابتدا درون قفسه را نگاه كند و اگر كتاب مورد نظر آنجا نباشد به مخزن مراجعه كند. زمانی كه مسئول صرف می‌كند تا داخل قفسه را بگردد و سپس به مخزن برود، ممكن است نظرتان را برای قرار دادن آن قفسه عوض كند و از خیر خریدن قفسه بگذرید.

مهم‌ترین قسمت ساختن Cache همین است. این كه چگونه می‌توان با وجود Cache و با وجود این زمان اضافی، به بهترین نحو و به صورت بهینه از این سیستم استفاده كرد.

در كامپیوتر زمان در مقیاس نانو ثانیه و شاید كمتر از آن سنجیده می‌شود. پردازشگر فقط 60 نانو ثانیه زمان می‌خواهد كه به اطلاعات داخل RAM دسترسی پیدا كند. ولی با وجود Cache این زمان تنها 2 نانوثانیه طول می‌كشد. به همین دلیل 60 نانو ثانیه خیلی طولانی به نظر می‌رسد.

اگر یك حافظه كوچك بین RAM و پردازشگر قراربگیرد و كار Caching را انجام ‌دهد و دسترسی به اطلاعات آن با سرعت انجام شود، این كار به نظر خوب می‌رسد.

اگر فقط 30نانوثانیه طول بكشد، یعنی نصف زمان لازم برای دسترسی مستقیم پردازشگر به RAM. این همان L2 یا Level 2 Cache است.

اگر این حافظه را داخل پردازشگر قرار دهیم زمان دسترسی به این حافظه مساوی زمانی است كه پردازشگر صرف می‌كند تا اطلاعات را پردازش كند. این همان L1 یا Level 1 Cache است. این نوع Cache در یك پردازشگر پنتیوم 223 مگاهرتزی با 3.5برابر L2 كار می‌كند كه آن هم 2 برابر سریع‌تر از دسترسی بدون Cache به RAM است.

بعضی از پردازشگر‌ها هر دو Cache را در داخل خود دارد. این Cache كه بین پردازشگر و RAM قرار داده می‌شود و از اجزای Motherboard است، L3 نامیده می‌شود.

زمان اتصال به اینترنت، كمترین سرعت در سرعت‌های موجود در كار با كامپیوتر است. هربار كه از اینترنت استفاده می‌كنید، مرورگر اطلاعات صفحه وب را در فایلی ذخیره می‌كند و در صورتی كه دوباره به همان صفحه بروید (Back) به جای اتصال به سرور مستقیماً به فایل ذخیره شده می‌رود و زمان كمتری صرف می‌شود.

Cache تنها در پردازشگر وجود ندارد و می‌توان آن را در داخل اجزای دیگر قرار داد. برای مثال هارد دیسك شما دارای Cache بسیار سریع است. هر بار كه اطلاعات خوانده می‌شود در Cache هارد دیسك نیز ذخیره می‌شود. CD Drive دستگاه شما نیز دارای Cache است.

سالهاست كه فلاپی دیسك دیگر كاربرد ندارد. ولی اگر هنوز هم از فلاپی دیسك‌هایی قدیمی خود دارید، می‌توانید با انجام یك عملیات ساده كار Cache را دقیقاً در فلاپی ببینید.

یك فایل متن به فرض مثال به بزرگی 300كیلوبایت را روی فلاپی بریزید. یك بار كامپیوترتان را خاموش و روشن كنید. فایل را از روی فلاپی اجرا كنید. چراغ فلاپی درایو روشن می‌شود و شروع به خواندن فایل می‌كند. یك بار دیگر فایل را از روی فلاپی باز كنید. مشاهده خواهید كرد كه دیگر فلاپی درایو كار نمی‌كند و فایل به سرعت اجرا می‌شود. این همان ذخیره اطلاعات روی Cache است.

سوال معمولی كه در ذهن همه می‌تواند باشد این است كه چرا تمام حافظه‌ها را آنقدر پر سرعت نمی‌سازند كه دیگر نیازی Cache نباشد. در جواب باید گفت كه این كار كاملاً عملی است ولی قیمت كامپیوتر به شدت زیاد می‌شود. هدف اصلی استفاده از تمام این قطعات این است كه كاری را كه می‌توان با یك قطعه گران انجام داد با تعداد بیشتری قطعه ارزان انجام داد.

در معماری كامپیوتر هدف این است كه پردازشگر با تمام سرعت خود كار كند. برای مثال یك پردازشگر 500 مگاهرتزی، 500 میلیون بار در یك ثانیه یك پردازش را انجام می‌دهد. كه به عبارتی یك پردازش را در 2 نانو ثانیه انجام می‌دهد. بدون Cache هر بار دسترسی به RAM 60 نانوثانیه طول می‌كشد. این امر به این معنی است كه برای هر بار دسترسی به RAM ،30 نوبت پردازش به تا?خیر می‌افتد.

این كه چطور اطلاعات هر برنامه Cache (ذخیره) می‌شود، به قسمتی از علوم كامپیوتر برمی‌گردد كه Locality Of Reference نام دارد. این روش یا بهتر بگوییم، تئوری، بیان می‌كند كه فقط بخش بسیار كوچكی از هر برنامه؛ عامل اصلی اجرا شدن تمام برنامه است. به همین دلیل فقط همین قسمت كوچك است كه در Cache ذخیره می‌شود. توضیح این تئوری و اینكه دقیقاً چطور از این تئوری در Caching استفاده می‌شود از بحث ما خارج است.

حال بهتر در می‌یابید كه چرا استفاده از حافظه‌های سریع در كامپیوتر به صرفه نیست و با استفاده از همین سیستم‌های كوچك و ارزان می‌توان به سرعت مطلوب نزدیك شد.
يکشنبه 26/7/1388 - 5:34
دانستنی های علمی
محققان طی جستجوهای خود در نقاط مختلف جهان موفق به شناسایی سه گونه جدید از قارچهای درخشان شده اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان موفق به کشف گونه هایی جدید در قارچها شده اند که درخشانند و می توانند به صورت شبانه روزی نوری زرد - سبز را از خود منتشر کنند. این کشفها شامل چهار گونه قارچ جدید و سه گونه از قارچهای درخشان بوده اند. به این شکل تعداد گونه های درخشان قارچها از 64 گونه به 71 گونه افزایش پیدا خواهد کرد.

قارچ Mycena Silvaelucens در بخشی تاریک از پوسته درختی در مالزی کشف شده است. این قارچ در تاریکی می درخشد و نوری زرد- سبز را در طول شب و روز از خود منتشر می کند که به صورت قطع مشاهده این نور در شب عملی تر است.

این گونه قارچ توسط محققان مرکز بازتوانی اورانگوتان در بورنئوی مالزی کشف شده است و قطر آن تنها 18 میلیمتر است.

گونه درخشان دیگر Mycena Luxaeterna نام داشته و از کلاهک بسیار کوچک با قطری کمتر از 8 میلیمتر و ساقه های ژلاتینی برخوردار است. مفهوم نام این قارچ "نور جاودان" است.

گونه سوم با نام Mycena Luxarboricola در جنگلهای برزیل کشف شده است. قطر کلاهک در این قارچها در حدود 5 میلیمتر بوده و در تاریکی کاملا درخشان هستند. 

به گزارش مهر، یک چهارم از گونه های قارچهای درخشان که تا به حال شناسایی شده اند به خانواده Mycena تعلق دارند، گونه هایی که مواد آلی را متلاشی کرده و مورد استفاده قرار می دهند. محققان معتقدند این گونه های درخشان از 16 خانواده متفاوت کشف شده اند که این پدیده نشان می دهد درخشندگی در یک نقطه خاص از تاریخ در قارچها به وجود آمده و برخی از گونه ها به مرور زمان این توانایی خود را از دست داده اند. 

بر اساس گزارش لایو ساینس، مطالعه بر روی این گونه از قارچ همچنان ادامه دارد و محققان در تلاشند دلیل و چگونگی درخشش را در این قارچها کشف کنند.

يکشنبه 26/7/1388 - 5:33
موبایل
شبکه اجتماعی فیس بوک پس از راه اندازی گزینه "زبان دزدان دریایی"، گزینه جدیدی را عرضه کرده است که به کاربران اجازه می دهد از زبان ژولیوس سزار استفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محبوب ترین شبکه اجتماعی دنیا از این پس به زبان لاتین نیز حرف می زند. به این ترتیب کاربرانی که این زبان را انتخاب می کنند به جای گزینه "پیوند" از واژه " ligament" و به جای عبارت "پست کنترل می شود" از " epistulae" استفاده می کنند و برای رفتن به صفحه اصلی نیاز دارند که روی واژه domus کلیک کنند.

هدف مقامات فیس بوک از عرضه این زبان، تبدیل لاتین از یک زبان مرده به یک زبان زنده است.

بسیاری از دانشجویان ادبیات زبانهای رومن (فرانسوی، ایتالیایی، پرتغالی، اسپانیایی) در دانشگاه زبان لاتین را می آموزند و حتی در بسیاری از کشورها زبان لاتین در دبیرستان نیز تدریس می شود. به همین دلیل کاربران فیس بوک از امکان استفاده از فیس بوک به زبان لاتین استقبال کرده اند. به عقیده این افراد، زبان لاتین لحن بسیار خوشایندی دارد.

براساس گزارش سنت نیوز، لاتین تنها زبان مرده دنیا نیست بلکه زبانهای گالی و باسکی (زبان مردم منطقه باسک اسپانیا که درحال حاضر کمتر از 600 هزار نفر بدان تکلم می کنند)، آفریکنز (زبان بومیان آفریقای جنوبی) و سیمرائگ (گویش سلتی با منشای گالی) از دیگر زبانهای مرده دنیا به شمار می روند.

پیش از این فیس بوک گزینه زبان دزدان دریایی را به 70 زبان رایج در این شبکه اجتماعی افزوده بود. زبان دزدان دریایی نوعی گویش خاص از زبان انگلیسی است که در آن در انتهای واژگان با " arrr" تمام می شود و کسانی که این زبان را انتخاب می کنند به جای کاربر از عنوان "ناخدا" و به جای واژه "پست" از "پیام داخل بطری" استفاده می کنند.

يکشنبه 26/7/1388 - 5:31
کامپیوتر و اینترنت
موشك‌های بالستیك از آن جمله سلاح‌هایی هستند كه حتی اگر كارآیی نیز نداشته باشند به خودی خود بسیار پر سروصدا از لحاظ سیاسی هستند. تاریخچه موشك‌های بالستیك به جنگ دوم جهانی و موشك آلمانی V2 با برد 230 كیلومتر بر می‌گردد. شاید یكی از دلایل پرآوازه بودن این سلاح‌ها این بود كه اكثر كشورهای جهان تا 20 سال پیش نیز سلاحی برای مقابله با موشك‌های بالستیك نداشتند.

موشك بالستیك: موشك‌های بالستیك سلاح‌هایی هستند زمین به زمین برای ضربه زدن به اهداف راهبردی نظامی، صنعتی و… دشمن. این موشك‌ها به صورت بعد از پرتاب تا ارتفاع مشخصی بسته به برد موشك با حركت زاویه‌دار حركت می‌كنند و بعد به سمت هدف شیرجه می‌روند(یك حركت قوسی شكل). مثلا موشك‌های بالستیك قاره پیما با این روش انحنای كره زمین را دور می‌زنند. موشك‌های بالستیك شامل دو نوع تاكتیكی با برد 1000 كیلومتر و راهبردی با برد بیش از 1000 كیلومتر هستند. موشك‌های راهبردی بالستیك كه از نظر برد به سه دسته 1- موشك‌های میان برد با برد 1000 تا 3500 كیلومتر 2- موشك‌های دور برد با برد 3500 تا 8000 كیلومتر 3- موشك‌های قاره پیما با برد بیشتر از 8000 كیلومتر. این نوع موشك‌ها بیشتر دارای نقش هسته‌ای هستند.
موشك‌های بالستیك به دلیل سرعت عمل بالا به سرعت به عنوان یك حامل كلاهك اتمی مطرح شد. همچنین به دلیل اینكه تا اوائل دهه 1990 هیچ سلاح موثری بر ضد موشك‌های بالستیك وجود نداشت این موشك در نقش متعارف نیز به طور گسترده‌ای وارد خدمت شد. روس‌ها در دهه 1950 با ساخت موشك كوتاه برد اسكاد بازار بزرگی را به دست آوردند و اسكاد به عنوان پرفروش‌ترین موشك بالستیك جهان هنوز هم بعد از گذشت 50 سال در بسیاری از كشورها در خدمت است. این موشك در كره شمالی تولید شد و در حدود 1000 عدد از این موشك توسط كره شمالی به كشورهای مختلف از جمله ایران صادر شد. هر دو مدل B و C اسكاد در ایران با نام شهاب 1 و 2 تولید شد. ایران در جریان جنگ ایران و عراق مورد حمله صدها موشك اسكاد از سوی عراق قرار گرفت. امروزه با در نظر گرفتن هزینه بالای این موشك‌ها نسبت به موشك‌های كروز، دقت كمتر نسبت به موشك‌های كروز و همچنین انعطاف پذیری كمتر نسبت به موشك‌های كروز، موشك‌های بالستیك در نقش كوتاه برد متعارف چندان طرفداری ندارند. موشك‌های بالستیك دارای دقت كمتر و شعاع خطای بیشتری نسبت به موشك‌های كروز دارند و همچنین موشك‌های كروز را می‌توان بر ضد سطح وسیعی از اهداف مانند كشتی‌های جنگی به كار برد كه این یكی به دلیل سیستم متفاوت آنها است. همچنین موشك‌های بالستیك از روی زمین، از پرتاب‌گرهای ثابت و یا متحرك پرتاب می‌شوند ولی موشك‌های كروز را به راحتی با كمی تغییر می‌توان از هوا، دریا، زیردریا و زمین پرتاب كرد برای نمونه موشك كروز تاماهاوك دارای انواع زمین پرتاب، زیردریایی پرتاب و كشتی پرتاب است و حتی برنامه ساخت مدل هوا پرتاب آن نیز زمانی در دسترسی بود. موشك‌های بالستیك یا برای پرتاب از زیردریایی ساخته می‌شوند و یا زمین (حتی هیچ موشك بالستیك نیست كه بتوان آن را با كمی تغییر برای هر دو حالت پرتاب به كار برد). با وجود این موشك‌های بالستیك امتیازی دارند كه موشك‌های كروز ندارند و آن امتیاز سرعت زیاد آنها است. هم اكنون هیچ موشك كروزی نیست كه دارای برد بیش از 1000 كیلومتر باشد و سرعت آنها بیش از سرعت صوت. سرعت موشك‌های بالستیك بیش از 4000 كیلومتر در ساعت است. سرعت در جنگ اتمی یك مسئله مرگ و زندگی است از این رو موشك‌های بالستیك دوربرد و یا قاره پیما كه می‌توانند یك یا چند كلاهك اتمی را در فاصله 10000 كیلومتر در عرض یك ساعت و نیم به هدف برسانند در حال حاضر با هیچ سلاحی قابل جایگزین نیست ولی در نقش متعارف و زیر 1000 كیلومتر كشورها به سرعت در حال به خدمت گرفتن موشك‌های كروز زمین پرتاب هستند.
• توضیحات فنی
سوخت: موشك‌های بالستیك در مخازن سوخت خود، دو نوع ماده یكی به عنوان سوخت و دیگری اكسیژن حمل می‌كنند. موشك‌های بالستیك یا سوخت مایع هستند و یا سوخت جامد، از آنجایی كه موشك‌های بالستیك طی پرواز در مرحله حركت به نقطه اوج خود از اتمسفر خارج شده برای اینكه بتوانند همچنان به حركت ادامه دهند و سوخت خود را بسوزانند باید مخازن سوخت هوا را با خود حمل كنند البته از تركیبات دیگری نیز در نقش هوا در موشك‌های مختلف استفاده می‌شود.
سوخت مایع: موشك‌های سوخت مایع از دو مخزن یك برای حمل تركیبی با قابلیت اكسیژن و دیگری سوخت حمل می‌كنند. برای نمونه اولین موشك بالستیك جهان یعنی V2 از تركیب الكل و اكسیژن مایع بهره می‌برد. موشك‌های سوخت مایع را تنها در زمان پرتاب از سوخت پر می‌كنند از این رو زمان آماده كردن آنها زیاد است.
سوخت جامد: از دهه 1960 سوخت جامد توسط آمریكایی‌ها ابداع شد كه تركیبی از اكسیدكننده و سوخت به صورت جامد در آن وجود داشت. با این كار زمان آماده كردن موشك از چند ده ساعت به كمتر از 30 دقیقه كاهش پیدا كرد.
توان تحرك: برخی از موشك‌های بالستیك دارای سكوی آتش متحرك مانند یك پرتاب‌گر بر روی یك تریلر و یا یك واگن قطار تغییر یافته هستند. برخی دیگر نیز دارای سكوی آتش ثابت مانند سیلوهای زیرزمین و یا سكوهای ثابت بر روی زمین هستند.
نوع كلاهك: موشك‌های بالستیك دو نوع كلاهك متعارف و غیرمتعارف را حمل می‌كنند. كلاهك‌های غیرمتعارف مانند كلاهك‌های اتمی و شیمیایی و كلاهك‌های متعارف مانند كلاهك‌های انفجار قوی، خوشه‌ای، آتش‌زا (ناپالم) را می‌توان نام برد.
كلاهك اتمی: هنگامی كه گفته می‌شود كلاهك اتمی مثلا دارای قدرت انفجار 200 كیلوتن است یعنی قدرت انفجار این كلاهك برابر با قدرت انفجار 200 هزار تن مواد منفجره TNT است و یا وقتی گفته می‌شود 3 مگاتن یعنی قدرت انفجار این كلاهك برابر با انفجار 3 میلیون تن ماده منفجره TNT می‌باشد.
كلاهك مجتمع اتمی: این نوع كلاهك‌ها از نوع میرو هستند. در واقع بر روی كلاهك اصلی موشك چند كلاهك كوچكتر اتمی وجود دارند كه هركدام دارای یك سیستم هدایت جداگانه هستند. موشك در مرحله شیرجه رفتن این چند كلاهك را پرتاب كرده و این قابلیت وجود دارد كه هركدام از این كلاهك‌ها به یك هدف جداگانه مثلا به یك شهر حمله ببرند. (حكایت یك تیر چند نشان)
كلاهك انفجار قوی: كلاهكی كه از مواد انفجاری متعارف مانند TNT یا C4 یا مواد منفجره دیگر پر شوند.

منبع: ماهنامه جنگ افزار
يکشنبه 26/7/1388 - 5:25
موبایل
امروزه شاهد گسترش حضور كامپیوتر در تمامی ابعاد زندگی خود می باشیم. كافی است به اطراف خود نگاهی بیاندازیم تا به صحت گفته فوق بیشتر واقف شویم. همزمان با گسترش استفاده از كامپیوترهای شخصی و مطرح شدن شبكه های كامپیوتری و به دنبال آن اینترنت (بزرگترین شبكه جهانی)، حیات كامپیوترها و كاربران آنان دستخوش تغییرات اساسی شده است. استفاده كنندگان كامپیوتر به منظور استفاده از دستاوردها و مزایای فن آوری اطلاعات و ارتباطات، ملزم به رعایت اصولی خاص و اهتمام جدی به تمامی مولفه های تاثیر گذار در تداوم ارائه خدمات در یك سیستم كامپیوتری می باشند. امنیت اطلاعات و ایمن سازی شبكه های كامپیوتری از جمله این مولفه ها بوده كه نمی توان آن را مختص یك فرد و یا سازمان در نظر گرفت. پرداختن به مقوله امنیت اطلاعات و ایمن سازی شبكه های كامپیوتری در هر كشور، مستلزم توجه تمامی كاربران صرفنظر از موقعیت شغلی و سنی به جایگاه امنیت اطلاعات و ایمن سازی شبكه های كامپیوتری بوده و می بایست به این مقوله در سطح كلان و از بعد منافع ملی نگاه كرد. وجود ضعف امنیتی در شبكه های كامپیوتری و اطلاعاتی، عدم آموزش و توجیه صحیح تمامی كاربران صرفنظر از مسئولیت شغلی آنان نسبت به جایگاه و اهمیت امنیت اطلاعات، عدم وجود دستورالعمل های لازم برای پیشگیری از نقایص امنیتی، عدم وجود سیاست های مشخص و مدون به منظور برخورد مناسب و بموقع با اشكالات امنیتی، مسائلی را به دنبال خواهد داشت كه ضرر آن متوجه تمامی كاربران كامپیوتر در یك كشور شده و عملاً زیرساخت اطلاعاتی یك كشور را در معرض آسیب و تهدید جدی قرار می دهد.

در این مقاله قصد داریم به بررسی مبانی و اصول اولیه امنیت اطلاعات و ایمن سازی شبكه های كامپیوتری پرداخته و از این رهگذر با مراحل مورد نیاز به منظور حفاظت كامپیوترها در مقابل حملات، بیشتر آشنا شویم.
اهمیت امنیت اطلاعات و ایمن سازی كامپیوترها
تمامی كامپیوترها از كامپیوترهای موجود در منازل تا كامپیوترهای موجود در سازمان ها و موسسات بزرگ، در معرض آسیب و تهدیدات امنیتی می باشند. با انجام تدابیر لازم و استفاده از برخی روش های ساده می توان پیشگیری لازم و اولیه ای را خصوص ایمن سازی محیط كامپیوتری خود انجام داد.علیرغم تمامی مزایا و دستاوردهای اینترنت، این شبكه عظیم به همراه فن آوری های مربوطه، دریچه ای را در مقابل تعداد زیادی از تهدیدات امنیتی برای تمامی استفاده كنندگان (افراد، خانواده ها، سازمان ها، موسسات و ...)، گشوده است. با توجه به ماهیت حملات، می بایست در انتظار نتایج نامطلوب متفاوتی بود (از مشكلات و مزاحمت های اندك تا از كار انداختن سرویس ها و خدمات). در معرض آسیب قرار گرفتن داده ها و اطلاعات حساس، تجاوز به حریم خصوصی كاربران، استفاده از كامپیوتر كاربران برای تهاجم بر علیه سایر كامپیوترها، از جمله اهداف مهاجمانی است كه با بهره گیری از آخرین فن آوری های موجود، حملات خود را سازماندهی و بالفعل می نمایند. بنابراین، می بایست به موضوع امنیت اطلاعات، ایمن سازی كامپیوترها و شبكه های كامپیوتری، توجه جدی شده و از فرآیندهای متفاوتی در جهت مقاوم سازی آنان، استفاده گردد.

داده ها و اطلاعات حساس در معرض تهدید
تقریباً هر نوع تهاجم، تهدیدی است در مقابل حریم خصوصی، پیوستگی، اعتبار و صحت داده ها .یك سارق اتومبیل می تواند در هر لحظه صرفاً یك اتومبیل را سرقت نماید، در صورتی كه یك مهاجم با بكارگیری صرفاً یك دستگاه كامپیوتر، می تواند آسیب های فراوانی را متوجه تعداد زیادی از شبكه های كامپیوتری نموده و باعث بروز اشكالاتی متعدد در زیرساخت اطلاعاتی یك كشورگردد. آگاهی لازم در رابطه با تهدیدات امنیـتی و نحوه حفاظت خود در مقابل آنان، امكان حفاظت اطلاعات و داده های حساس را در یك شبكه كامپیوتری فراهم می نماید.

ویروس ها
ویروس های كامپیوتری، متداولترین نوع تهدیدات امنیتی در سالیان اخیر بوده كه تاكنون مشكلات گسترده ای را ایجاد و همواره از خبرسازترین موضوعات در زمینه كامپیوتر و شبكه های كامپیوتری ، بوده اند. ویروس ها، برنامه هائی كامپیوتری می باشند كه توسط برنامه نویسان گمراه و در عین حال ماهر نوشته شده و بگونه ای طراحی می گردند كه قادر به تكثیر خود و آلودگی كامپیوترها بر اثر وقوع یك رویداد خاص، باشند. مثلاً ویروس ها ئی كه از آنان با نام «ماكرو ویروس» یاد می شود، خود را به فایل هائی شامل دستورالعمل های ماكرو ملحق نموده و در ادامه، همزمان با فعال شدن ماكرو، شرایط لازم به منظور اجرای آنان نیز فراهم می گردد. برخی از ویروس ها بی آزار بوده و صرفاً باعث بروز اختلالات موقت در روند انجام عملیات در كامپیوتر می شوند (نظیر نمایش یك پیام مضحك بر روی صفحه نمایشگر همزمان با فشردن یك كلید خاص توسط كاربر). برخی دیگر از ویروس ها دارای عملكردی مخرب تر بوده و می توانند مسائل و مشكلات بیشتری نظیر حذف فایل ها و یا كاهش سرعت سیستم را به دنبال داشته باشند. یك كامپیوتر صرفاً زمانی آلوده به یك ویروس می گردد كه شرایط و امكان ورود ویروس از یك منبع خارجی (اغلب از طریق فایل ضمیمه یك نامه الكترونیكی و یا دریافت و نصب یك فایل و یا برنامه آلوده از اینترنت)، برای آن فراهم گردد. زمانی كه یك كامپیوتر در شبكه ای آلوده گردید، سایر كامپیوترها ی موجود در شبكه و یا سایر كامپیوترهای موجود در اینترنت، دارای استعدادی مناسب به منظور مشاركت و همكاری با ویروس،خواهند بود.

برنامه های اسب تروا (دشمنانی در لباس دوست)
برنامه های اسب تروا و یا Trojans، به منزله ابزارهائی برای توزیع كد های مخرب می باشند. تروجان ها، می توانند بی آزار بوده و یا حتی نرم افزاری مفیدی نظیر بازی های كامپیوتری باشند كه با تغییر قیافه و با لباسی مبدل و ظاهری مفید خود را عرضه می نمایند. تروجان ها، قادر به انجام عملیات متفاوتی نظیر حذف فایل ها، ارسال یك نسخه از خود به لیست آدرس های پست الكترونیكی، می باشند. این نوع از برنامه ها صرفاً می توانند از طریق تكثیر برنامه های اسب تروا به یك كامپیوتر، دریافت فایل از طریق اینترنت و یا باز نمودن یك فایل ضمیمه همراه یك نامه الكترونیكی، اقدام به آلودگی یك سیستم نمایند.

ویرانگران
در وب سایت های متعددی از نرم افزارهائی نظیر اكتیوایكس ها و یا اپلت های جاوا استفاده می گردد. این نوع برنامه ها به منطور ایجاد انیمیشن و سایر افكت های خاص مورد استفاده قرار گرفته و جذابیت و میزان تعامل با كاربر را افزایش می دهند. با توجه به دریافت و نصب آسان این نوع از برنامه ها توسط كاربران، برنامه های فوق به ابزاری مطئمن و آسان به منظور آسیب رسانی به سایر سیستم ها تبدیل شده اند. این نوع برنامه ها كه به «ویرانگران» شهرت یافته اند، به شكل یك برنامه نرم افزاری و یا اپلت ارائه و در دسترس استفاده كنندگان قرار می گیرند. برنامه های فوق، قادر به ایجاد مشكلات متعددی برای كاربران می باشند (از بروز اشكال دریك فایل تا ایجاد اشكال در بخش اصلی یك سیستم كامپیوتری).

حملات
تاكنون حملات متعددی متوجه شبكه های كامپیوتری بوده كه می توان تمامی آنان را به سه گروه عمده تقسیم نمود:
حملات شناسائی: در این نوع حملات، مهاجمان اقدام به جمع آوری و شناسائی اطلاعات با هدف تخریب و آسیب رساندن به آنان می نمایند. مهاجمان در این رابطه از نرم افزارهای خاصی نظیر Sniffer و یا Scanner به منظور شناسائی نقاط ضعف و آسیب پذیر كامپیوترها، سرویس دهندگان وب و برنامه ها، استفاده می نمایند. در این رابطه برخی تولیدكنندگان، نرم افزارهائی را با اهداف خیرخواهانه طراحی و پیاده سازی نموده اند كه متاسفانه از آنان در جهت اهداف مخرب نیز استفاده می شود. مثلاً به منظور تشخیص و شناسائی رمز های عبور، نرم افزارهای متعددی تاكنون طراحی و پیاده سازی شده است .نرم افرارهای فوق با هدف كمك به مدیران شبكه، افراد و كاربرانی كه رمز عبور خود را فراموش كرده و یا آگاهی از رمز عبور افرادی كه سازمان خود را بدون اعلام رمز عبور به مدیر شبكه، ترك نموده اند،استفاده می گردند. به هر حال وجود این نوع نرم افزارها واقعیتی انكارناپذیر بوده كه می تواند به منزله یك سلاح مخرب در اختیار مهاجمان قرار گیرد.
حملات دستیابی: دراین نوع حملات، هدف اصلی مهاجمان، نفوذ در شبكه و دستیابی به آدرس های پست الكترونیكی، اطلاعات ذخیره شده در بانك های اطلاعاتی و سایر اطلاعات حساس، می باشد.
حملات از كار انداختن سرویس ها: در این نوع حملات، مهاجمان سعی در ایجاد مزاحمت به منظور دستیابی به تمام و یا بخشی از امكانات موجود در شبكه برای كاربران مجازمی نمایند. حملات فوق به اشكال متفاوت و با بهره گیری از فن آوری های متعددی صورت می پذیرد. ارسال حجم بالائی از داده ها ی غیرواقعی برای یك ماشین متصل به اینترنت و ایجاد ترافیك كاذب در شبكه، نمونه هائی از این نوع حملات می باشند.

ره گیری داده (استراق سمع)
بر روی هر شبكه كامپیوتری روزانه اطلاعات متفاوتی جابجا می گردد و همین امر می تواند موضوعی مورد علاقه برای مهاجمان باشد. در این نوع حملات، مهاجمان اقدام به استراق سمع و یا حتی تغییر بسته های اطلاعاتی در شبكه می نمایند. مهاجمان به منظور نیل به اهداف مخرب خود از روش های متعددی به منظور شنود اطلاعات ، استفاده می نمایند.

كلاهبرداری (ابتدا جلب اعتماد و سپس تهاجم)
كلاهبرداران از روش های متعددی به منظور اعمال شیادی خود استفاده می نمایند. با گشترش اینترنت این نوع افراد فضای مناسبی برای اعمال مخرب خود یافته اند (چراكه می توان به هزاران نفر در زمانی كوتاه و از طریق اینترنت دستیابی داشت). در برخی موارد شیادان با ارسال نامه های الكترونیكی وسوسه انگیز از خوانندگان می خواهند كه اطلاعاتی خاص را برای آنان ارسال نموده و یا از یك سایت به عنوان طعمه در این رابطه استفاده می نمایند. به منظور پیشگیری از اینگونه اعمال، می بایست كاربران دقت لازم در خصوص درج نام، رمز عبور و سایر اطلاعات شخصی در سایت هائی كه نسبت به هویت آنان شك و تردید وجود دارد را داشته باشند. با توجه به سهولت جعل آدرس های پست الكترونیكی؛ می بایست به این نكته توجه گردد كه قبل از ارسال اطلاعات شخصی برای هر فرد، هویت وی شناسائی گردد. هرگز بر روی لینك ها و یا ضمائمی كه از طریق یك نامه الكترونیكی برای شما ارسال شده است، كلیك نكرده و همواره می بایست به شركت ها و موسساتی كه به طور شفاف آدرس فیزیكی و شماره تلفن های خود را ذكر نمی نمایند، شك و تردید داشت.

نامه های الكترونیكی ناخواسته
از واژه Spam در ارتباط با نامه های الكترونیكی ناخواسته و یا پیام های تبلیغاتی ناخواسته، استفاده می گردد. این نوع از نامه های الكترونیكی، عموماً بی ضرر بوده و صرفاً ممكن است مزاحمت و یا دردسر ما را بیشتر نمایند. دامنه این نوع مزاحمت ها می تواند از به هدر رفتن زمان كاربر تا هرز رفتن فضای ذخیره سازی بر روی كامپیوترهای كاربران را شامل می شود.

ابزارهای امنیتی
پس از آشنائی با تهدیدات، می توان تمهیدات امنیتی لازم در خصوص پیشگیری و مقابله با آنان را انجام داد. بدین منظور می توان از فن آوری های متعددی نظیر آنتی ویروس ها و یا فایروال ها، استفاده بعمل آورد.

نرم افزارهای آنتی ویروس
نرم افزارهای آنتی ویروس، قادر به شناسائی و برخورد مناسب با اكثر تهدیدات مربوط به ویروس ها می باشند. (مشروط به اینكه این نوع نرم افزارها به صورت منظم بهنگام شده و بدرستی پشتیبانی گردند). نرم افزارهای آنتی ویروس درتعامل اطلاعاتی با شبكه ای گسترده از كاربران بوده و در صورت ضرورت پیام ها و هشدارهای لازم در خصوص ویروس های جدید را اعلام می نمایند. بدین ترتیب، پس از شناسائی یك ویروس جدید، ابزار مقابله با آن سریعاً پیاده سازی و در اختیار عموم كاربران قرار می گیرد. با توجه به طراحی و پیاده سازی ویروس های متعدد در سراسر جهان و گسترش سریع آنان از طریق اینترنت، می بایست بانك اطلاعاتی ویروس ها بر اساس فرآیندی مشخص و مستمر، بهنگام گردد.

سیاست های امنیتی
سازمان های بزرگ و كوچك نیازمند ایجاد سیاست های امنیتی لازم در خصوص استفاده از كامپیوتر و ایمن سازی اطلاعات و شبكه های كامپیوتری می باشند. سیاست های امنیتی، مجموعه قوانین لازم به منظور استفاده از كامپیوتر و شبكه های كامپیوتری بوده كه در آن وظایف تمامی كاربران دقیقاً مشخص و در صورت ضرورت، هشدارهای لازم به كاربران در خصوص استفاده از منابع موجود در شبكه داده می شود. دانش تمامی كاربرانی كه به تمام و یا بخشی از شبكه دستیابی دارند، می بایست به صورت منظم و با توجه به سیاست های تدوین یافته، بهنگام گردد (آموزش مستمر و هدفمند با توجه به سیاست های تدوین شده).

رمزهای عبور
هر سیستم كامپیوتری می بایست دارای ایمنی مناسبی در خصوص رمز های عبور باشد. استحكام رمزهای عبور، ساده ترین و در عین حال متداولترین روش به منظور اطمینان از این موضوع است كه صرفاً افراد تائید شده و مجاز قادر به استفاده از كامپیوتر و یا بخش های خاصی از شبكه می باشند. فراموش نكنیم كه زیرساخت های امنیتی ایجاد شده، در صورتی كه كاربران دقت لازم در خصوص مراقبت از رمزهای عبور خود را نداشته باشند، موثر نخواهد بود (خط بطلانی بر تمامی تلاش های انجام شده). اكثر كاربران در زمان انتخاب رمز عبور، از اعداد و یا كلماتی استفاده نمایند كه بخاطر آوردن آنان ساده باشد(نظیر تاریخ تولد ، شماره تلفن). برخی دیگر از كاربران علاقه ای به تغییر منظم رمزهای عبور خود در مقاطع زمانی خاصی نداشته و همین امر می تواند زمنیه تشخیص رمزهای عبور توسط مهاجمان را فراهم نماید.
در زمان تعریف رمز عبور می بایست تمهیدات لازم در خصوص استحكام و نگهداری مطلوب آنان اندیشیده گردد:
حتی المقدور سعی گردد از رمز های عبور فاقد معنی خاصی استفاده گردد .
به صورت منظم و در مقاطع زمانی مشخص شده ، اقدام به تغییر رمزهای عبور گردد .


منبع:هفته نامه پردازشگر
يکشنبه 26/7/1388 - 5:22
موسيقي
محققان با بررسی ساختار ویژه معابد تمدن باستانی مایا احتمال دادند صدای موسیقیایی بارش باران ناشی از راه رفتن در این معابد به این دلیل به وجود می آید که مایانها از این معابد برای نواختن موسیقی برای خدایان خود استفاده می کرده اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، هرم ال کاستیلو واقع در مکزیک یکی از زیباترین و مرموزترین آثار به جا مانده از تمدن مایا به شمار می رود. یکی از خصوصیات جالب توجه این معبد صدای بارش باران در زمانی است که بازدیدکنندگان در حال بالا رفتن از پله های این معبد هستند، ویژگی که برخی از باستان شناسان آن را به تلاش مایانها برای برقراری ارتباط با خدایان نسبت می دهند.

کشف صدای موسیقی بارش باران در معبدی دیگر که از این تمدن کهن به جا مانده است نشان می دهد که حداقل برخی از معابد در مکزیک به این منظور ساخته شده اند تا این نوع صدای موسیقیایی از بارش باران از آن به گوش برسد. در برخی از این معابد ساختار پلکانی و سکو با یکدیگر ترکیب شده اند در حالی که در برخی معابد مانند ال کاستیلو ساختار پلکانی متساوی مشابه اهرام مصر خودنمایی می کند.

محققان از گذشته با صدای موسیقیایی بارش باران تحت تاثیر راه رفتن بر روی پلکان این معبد آشنا بودند اما تا کنون نمی دانستند که چگونه صدای قدمهای انسان در چنین مکانی به صدای باران تبدیل می شود و آیا خلق این صدا منشایی عمدی دارد یا به شکلی اتفاقی به وجود آمده است.

به منظور تحقیقات بیشتر محققان کالج مهندسی مکانیک و الکتریک مکزیکو سیتی و موسسه فناوری جورجیا به مقایسه فرکانسهای صوتی اصوات ایجاد شده ناشی از راه رفتن مردم در معبد ال کاستیلو و معبد ماه در مرکز مکزیک پرداختند. در هر یک از این اهرام صدای شنیده شده در پایه هرم زمانی که دانشجویی از پلکان بالا می رفت اندازه گیری می شد.

 

در نهایت محققان دریافتند صدای قدمهای انسان در هر دو معبد در طول موجی یکسان به صدای بارش باران تبدیل می شود این به آن مفهوم خواهد بود که این صدا تحت تاثیر حرکت امواج صوتی که در میان پلکان سفر می کنند و به سطوح مواج دیواره این معابد برخورد کرده و دچار شکستگی می شوند به اصواتی مشابه صدای بارش باران در هرم تبدیل می شوند.

از گذشته معبد ال کاستیلو به عنوان پایگاهی برای یکی از خدایان باستانی قوم مایا به نام "ککلکان" شناخته می شده است اما محققان معتقدند این معبد احتمالا به "شاک" خدای باران نیز تعلق داشته است زیرا نمادی از این خدای باستانی در فراز معبد ال کاستیلو کشف شده است.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، به گفته جورج کروز از محققان این پروژه معابد مکزیکی تمدن مایا در برخی باورها آلات موسیقی بوده اند و مایانها با کمک این معابد برای خدایان خود موسیقی می نواخته اند. با این حال تا کنون شواهد محکمی مبنی بر استفاده موسیقیایی از این معابد در تاریخ تمدن مایانها به دست نیامده است.

در عین حال فرانسیسکو استرادا بلی از دانشگاه بوستون معتقد است اغلب معابد مایا به عنوان کوه های مقدس شناخته می شده اند که محل اجتماع ابرها و زایش باران بوده اند و بر همین اساس صدای بارش باران خلق شده در این معابد می تواند به عنوان تایید استعاره ای خصوصیت باران زایی در این معابد به شمار رود.

شنبه 25/7/1388 - 5:24
ایرانگردی
مسجد گوهرشاد، یكی از بناهای باشكوه و باستانی عهد تیموری است كه در اوایل قرن نهم قمری بنا شده است.این بنای تاریخی در جنوب حرم مطهر رضوی قرار دارد و به رواق‌‌های دارالسیاده و دار الحفاظ متصل است.

این مسجد به دستور بانو گوهرشاد، دختر امیر غیاث الدین ترخان، از امرای جغتایی، همسر شاهرخ تیموری در سال 821 قمری توسط معمار معروف ایرانی، قوام الدین شیرازی، با به‌كارگیری سبك معماری دوران تیموری ساخته شد.

كاشی‌كاری مسجد، نمونه‌ای از شاهكارهای عهد تیموری است. طاق‌‌های گنبدی شكل مسجد و مناره‌‌های آن با ویژگی و تزیینات خاص و با استفاده از سبك مقرنس، همچنین نقوش و خطوط دیواری بر روی زمینه‌ گچی و معرق‌كاری ممتاز عصر تیموری، جلوه‌‌های بی‌نظیری را به نمایش گذاشته است.

این بنای باستانی، نمونه كامل و برجسته هنر ایرانی به شمار می‌رود كه تمام خصوصیات و ویژگی‌‌های معماری سنتی در آن به‌كار رفته است.



به‌ویژه ایوان جنوبی مسجد به نام ایوان مقصوره، با حدود 500 متر مربع مساحت، 37 متر طول و 25.5 متر ارتفاع، از باشكوه‌ترین ایوان‌‌های مسجد است.

ضلع‌های مسجد، همه با كاشی‌‌های معرق نفیس آراسته شده و در تمام دیوارها و غرفه‌‌های آن اسماء الله و آیات قرآن و احادیثی كه بعضی مربوط به مسجد است، وجود دارد.

كتیبه ممتاز و تاریخی بایسنقر (فرزند گوهرشاد) كه از بهترین ثلث‌نویسان عهد تیموری بوده، با زیباترین خطوط ثلث بر پیشانی ایوان مقصوره خودنمایی می‌كند و تاریخ بنای مسجد بر كاشی معرق، در این كتیبه به چشم می‌خورد.

محراب، یك پارچه از سنگ مرمر با تزیینات و كنده‌كاری و كتیبه‌ای در میان مقرنس‌كاری‌‌های آن، نمایانگر هنر آن دوران است.
منبر صاحب الزمان (عج) واقع در كنار محراب ایوان مقصوره، از لحاظ قدمت حائز اهمیت است.
این منبر نفیس، از چوب گردو و گلابی با شیوه منبت‌كاری بدون به كار رفتن میخ در آن، به دست پر توان استاد محمد نجار خراسانی، منبت كار معروف عصر فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است.
منبر صاحب الزمان (عج) در سال 1325 شمسی توسط مرحوم استاد حیدر نیكنام گلپایگانی مرمت شد.

گنبد رفیع مسجد بر فراز ایوان مقصوره، بر عظمت این بنا افزوده است. ارتفاع گنبد حدود 41 متر و فضای خالی بین دو پوشش گنبد، 10 متر است. سطح خارجی آن با آجر لعاب‌دار و یك كتیبه با خط كوفی تزیین شده است.
در دو طرف این ایوان، دو مناره هر كدام به ارتفاع 43 متر از كف مسجد ساخته شده و دارای كتیبه‌‌هایی چند است. مسجد گوهرشاد صحنی به وسعت 2800 متر مربع دارد و زیربنای آن 9400 متر مربع است.

بنای مسجد شامل 8 ایوان بزرگ و هفت شبستان است. گنبد خانه پشت ایوان مقصوره، با شبستان‌‌های یك طبقه، بخش‌‌های مختلف مسجد را به هم ربط می‌دهد.

ایوان جنوبی، ایوان مقصوره نام دارد و ایوان شمالی، معروف به ایوان دار السیاده است. ایوان شرقی، ایوان اعتكاف نامیده می‌شود و ایوان غربی، ایوان شیخ بهاء الدین نامگذاری شده است.

نام بانو گوهرشاد، بانی مسجد، در ایوان شمالی مسجد (ایوان دارالسیاده) بر كاشی معرق به رنگ زرد و خط ثلث نوشته شده است. این ایوان با معرق‌كاری زیبایی تزیین شده و بر سر در ورودی آن به رواق دارالسیاده، پنجره‌ای نقره از آثار عهد قاجاریه نصب شده است.

دو ایوان شرقی و غربی مسجد گوهرشاد، با معرق‌كاری ممتاز و كتیبه‌‌هایی به خط ثلث، مسجد را به رواق امام خمینی (قدس سره) و بست شیخ بهاء الدین مرتبط می‌كند.

این مسجد در طول زمان بر اثر عوامل طیبعی و انسانی صدمات زیادی دیده است؛ از جمله در زمین لرزه سال 1084، ایوان مقصوره صدماتی دید كه مورد بازسازی قرار گرفت.

مرمت‌‌های دیگر مسجد پس از گلوله باران روس‌‌ها در سال 1330 هـ.ق بود كه به صدمه دیدن گنبد و ایوان‌‌های مسجد انجامید. گنبد و ایوان مقصوره و ایوان‌‌های شرقی و غربی مسجد در سال 1339 قمری مورد بازسازی اساسی قرار گرفت.

سردرها:

سردرها برای شكل دادن به مجموعه بارگاه منور امام (علیه السلام) طراحی شده‌اند. در سه ورودی از خیابان‌‌های شیرازی، نواب صفوی و طبرسی، سردرهایی با زیربنای بیش از 70 هزار متر مربع احداث شده است.

سردر شیرازی:

سردر شیرازی، در مسیر ورود زائران از خیابان شیرازی واقع شده و با 24625 متر مربع مساحت و 25492 متر مربع زیربنا، در غرب اماكن متبركه ساخته شده است.

سردر نواب صفوی:

این سردر، در مسیر ورود زائران از خیابان نواب صفوی واقع شده است. 16164 متر مربع مساحت، 16850 متر مربع زیربنا دارد و در شرق اماكن متبركه واقع شده است.

سردر طبرسی:

سردر طبرسی، در مسیر ورود زائران از خیابان طبرسی و در شمال اماكن متبركه و روضه منوره واقع شده است و 26923 متر مربع مساحت و 27715 متر مربع زیربنا دارد.
شنبه 25/7/1388 - 5:22
بیوگرافی و تصاویر بازیگران
مدتی است كه جشنواره های سینمایی وابسته به نظام سلطه جهانی محل عرض اندام یك فیلم مستند- داستانی (اگر بتوان چنین نامی بر آن اطلاق كرد) به اسم «روزهای سبز» است. این اثر، به كارگردانی «حنا مخملباف» پس از نمایش درجشنواره و نیز - كه برگزیده اش یك فیلم صهیونیستی بود- به جشنواره تورنتو راه یافت، كه آن نیز به خاطر حمایت آشكارش از اسرائیل به ماشین تبلیغاتی آدم كشی صهیونیست ها مشهور شده است. چشنواره صهیونیستی سن سباستین اسپانیا نیز منزل بعدی روزهای سبز بود.
آنچه در ادامه می آید، دو نگاه به این شبه فیلم است. شاید جالب باشد كه بدانید فیلم تبلیغاتی نظام سلطه جهانی علیه كشورمان تا چه حد قابل تأمل است!
فیلم مستند-داستانی «روزهای سبز» مقطعی از زندگی دختری به نام آوا را نشان می دهد. آوا دختری است سرگردان و پوچ انگاركه زندگی برایش همراه با یاس و نومیدی است. همین دید مایوسانه باعث شده كه او شركت در انتخابات ریاست جمهوری را هم امری بیهوده تلقی كند و تصمیم به رای ندادن بگیرد. اما كم كم با مشاهده چند خیابان شمال شهر تهران پی به این قضیه می برد كه آرای موسوی خیلی بیشتر از رقیبش احمدی نژاد است! بعد از صحبت كردن با عده ای از تهرانی ها و گشت وگذار درخیابان ها تصمیم می گیرد در انتخابات شركت كند. بعد از انتخابات اما نتیجه ای كه رقم می خورد، برخلاف تصور اوست و آوا این باور را پیدا می كند كه حتما رأیش را نشمرده اند!

یك نشانه
آرش فهیم

«روزهای سبز» حنا مخملباف را می توان یك نشانه از مجموعه ای از مسائل دانست؛ نشانه یك شكست، نشانه یك ادعای بی پشتوانه، نشانه رنگ های جعلی و تصنعی و نشانه ده ها گزاره دیگر از این دست.
«روزهای سبز» نه به عنوان یك اثر هنری، بلكه به خاطر همین نشانه ها قابل بررسی است و نتایج بسیار مثبتی را برای ما در پی دارد. چون اساساً نمی توان این اثر را یك فیلم به معنای واقعی دانست. بلكه یك بسته از مجموعه ای تصویر است. تصاویری از اتفاقات قبل و بیشتر پس از انتخاب دهم ریاست جمهوری در ایران كه توسط دوربین های تلفن همراه گرفته شده و برای شبكه های ماهواره ای و سایت های ضدانقلاب اسلامی ارسال شده اند. البته یك سری تصاویر آفریده شده توسط خانم مخملباف و دوستانش نیز در آن گنجانده شده اند كه روی هم رفته تبدیل به مجموعه ای نامنسجم و درهم ریخته شده است. پس اولین معنایی كه از این نشانه می توان دریافت وضعیت اسفبار جشنواره هایی چون ونیز، تورنتو و... است. و اولین خوشحالی كه این فیلم برای مخاطبش به ارمغان می آورد این نكته است كه فیلمسازی، كار چندان سختی نیست و هركس با مقداری آشنایی با دوربین و البته برخورداری از بی وجدانی، می تواند چیزی مثل «روزهای سبز» خلق كند و به جشنواره های خارجی بفرستد و جایزه هم بگیرد.
محصول تازه خانواده مخملباف، یك نشانه بسیار خوب برای كسانی است كه می خواهند بدانند در ایران چه خبر است. فیلم، در صحنه های قبل از انتخابات تعدادی از جوانان را در خیابان های شمال تهران نمایش می دهد كه مشغول رقص و پایكوبی و فحاشی به سود نامزد مورد علاقه شان هستند. همان هایی كه پس از انتخابات به جنبش سبز! معروف شدند. تماشاگر هوشمند خارجی، می داند كه ایران كشوری نسبتاً وسیع است و جمعیتی بیش از 70 میلیون نفر دارد. بنابراین آدم هایی كه در چند خیابان از یك شهر حضور دارند، نمی توانند نماینده سایرین باشند. سایرینی كه مشغول زندگی روزمره شان بودند؛ در منزل، مزرعه، باغ، اداره، دانشگاه و...
«روزهای سبز» خواسته به مخاطبش القا كند كه در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 88 تقلب رخ داده، اما ناخواسته خودش تبدیل به نشانه ای برای نفی این قضیه شده است. این اثر ادعای مستند بودن دارد. یكی از مهم ترین عناصر در یك فیلم مستند، «استناد» یا به عبارتی رجوع به «سند» است. به عنوان مثال یك مستندساز برای اثبات این كه در انتخابات جای برنده و بازنده عوض شده است، باید به سراغ متغیرهای مستدل برود و با رجوع به اسناد و مدارك ثابت كند كه تقلب رخ داده است. فیلم خانم مخملباف به هیچ دلیل و سندی مراجعه نمی كند- چون سند و دلیلی كه گویای رخ دادن تقلب در انتخابات باشد موجود نیست- كه حتی خودش یك سند برای سلامت این انتخابات شده است. چون، همان طور كه بیان شد، مخملباف، طرفداران نامزد مورد علاقه اش را تنها در چند خیابان نمایش می دهد. براساس این فیلم می توان این گونه نتیجه گیری كرد كه در سایر نقاط پهنه عظیم ایران، چنین افرادی وجود نداشته اند، یا بسیار كم بوده اند.
«روزهای سبز» نشانه وضعیت فعلی جریانی است كه مدعی روشنفكری هستند. این جریان، پس از گذشت حدود دو قرن به جایی رسیده است كه برای توصیف جامعه اش می گوید: «اینجا كجاست كه خون جوانانش ریخته می شود و مردم در خیابان نماز می خوانند: اینجا ایران است» این عبارت، اوج احترامی است كه حنا مخملباف به مردم كشورش می گذارد. مردمی كه توسط این جریان نظرشان نادیده گرفته می شود و در فیلم ها، عكس ها و روزنامه هایشان، «سانسور» می شوند؛ چون نظرشان مثل جریان روشنفكری نیست.
«روزهای سبز»، حنای بی رنگی از تولیدات مخملباف در دست جشنواره های غربی است.

/یادداشت دوم/

دروغ مخملین

1- باشنیدن خبر اهدای جایزه ازسوی جشنواره و نیز به روزهای سبز، حدس می زدم كه محتوای آن چیست. اما پس از تماشای آن، به نتیجه ای جز شگفت زدگی نرسیدم. چون فیلم آنقدر ناشیانه ساخته شده كه اصلا جای دفاع برای خودش باقی نمی گذارد و فقط از یك جهت می تواند بیننده «وطنی» را خوشحال كند و آن هم این كه دشمنان ملت ایران و وطن-فروشان اوج هنرنمایی شان این است!
اینجاست كه تماشاگر این فیلم، ناخودآگاه در دلش جشن برپا می شود و با خودش می گوید: «تا باشد از این دشمن ها وتا باشد از این كبریت های بی خطر!»
2- شاید بهتر بود بحث در مورد این فیلم به ظاهر مستند به همان دلیلی كه قبلا گفتم كه هیچ جای دفاعی برای خود باقی نگذاشته در همین جا پایان می گرفت، اما برای روشن شدن مطلب بیایید فرض كنیم كه «روزهای سبز» مستندی است خوب، تاثیرگذار و قابل نمایش!! با چنین فرضی موضوعی كه در اینجا می خواهیم به آن اشاره كنیم این است كه در این فیلم از ترفندهای رسانه ای بسیار استفاده شده تا مخاطب به هر شكل به این باور برسد كه گویا تمام مردان ایران در انتخابات 22 خرداد از موسوی حمایت كرده اند و احمدی نژاد جز یك عده بسیار محدود موتورسوار! طرفداری ندارد. كارگردان اثر البته می دانسته باید سراغ كدام خیابان ها و چه تیپ هایی برود كه حرف دلش را از زبان آنها بازگو كند. گشت زدن در چند خیابان پایتخت و نشان دادن تصاویری از رقص یك عده از طرفداران در وسط خیابان باید ما را به این نتیجه برساند كه موسوی (حتما) رأی خواهدآورد و اگر غیر از این شود (باز هم حتما) تقلب شده!
نشان دادن دو سه نفر از حامیان رئیس جمهور درمیان سبزپوشانی كه خیابان ها را بسته اند و هو شدن آن چند نفر ازسوی طرفداران موسوی فضای فیلم را به شكلی مجسم می كند كه گویا این مشتی است نمونه خروار و سراسر تهران بلكه ایران چنین وضعیتی دارد. همانطور كه قبلا گفتم حتما مخملباف بسیار كودكانه درپی القای این مطلب است كه تمام ایران سبزپوش شده و هوادار كاندیدای موردنظرش هستند، غافل از اینكه حتی اگر كسی همین هدف ایشان را نیز داشته باشد و بخواهد موضوعی خلاف واقع را به مخاطبش القا كند حداقل باید خیلی با حساب وكتاب و واقعی تر آن را نشان دهد نه اینطور كاریكاتورگونه!
3- و اما موضوع مهمتری كه دراین شبه مستند مشاهده می شود و برای من گذشتن از آن سخت است و نمی توانم آن را در این مطلب بازگو نكنم، لحظاتی ازفیلم است كه فیلمساز پدرش را در جمع عده ای از مقامات غربی در پشت میزی نشان می دهد كه با ارائه نامه ای جعلی و آمارهایی دروغین اصرار بر تقلب در انتخابات ایران دارند.
نكته جالب این كه در این نامه ساختگی و جعلی آرای كروبی «13میلیون» است و احمدی نژاد بعد از موسوی و كروبی با «5 میلیون» رأی نفر سوم شده است.
با این اوصاف حالا نمی خواهم به این بپردازم كه آقای مخملباف و شركاء چرا آماری جعلی را جلوی دوربین ها برای مردم می خوانند و چه و چه بلكه می خواهم فقط این را بگویم كه حتی مخملباف كه می خواست با ساختن چنین فیلمی رئیس جمهور منتخب مردم ایران و ایرانیان را نزد جهانیان كوچك و حقیر كند بدون اینكه خودش متوجه شود ندانسته كاری كرد كه هم خودش و هم پدرش هردو كوچك و حقیر شوند، هرچند كه پیش از این هم با ساختن فیلم هایی سیاسی و شعارگونه به اندازه كافی خودشان را هم نزد مردم ایران و هم پیش سینمادوستان خورد و بی مقدار كرده بودند.
هرچند پیش از دیدن فیلم، موضوع به تابعیت كشور بیگانه (فرانسه) درآمدن محسن مخملباف و طبعا فرزندانش را اطلاع داشتم، اما تماشای فیلمی كه جناب ایشان را دركنار غربی ها در حال تبلیغ علیه ایران نشان می دهد، فرصتی بود برای دیدن و پی بردن به ماهیت مخملبافانی كه با همه سعی و تلاشی كه كردند، نتوانستند مخمل خوبی ببافند. چه برسد كه بخواهند از این مخمل نابافته لباسی بر تن مردم ما بپوشانند!
«فمهل الكافرین امهلهم رویدا: حال كه چنین است كافران را مهلت ده اندك زمانی به آنان فرصت ده» (سوره طارق آیه17)

نویسنده:محسن چخماقی

شنبه 25/7/1388 - 5:19
کامپیوتر و اینترنت
هشت حیوان مختلف که در اثر حوادث مختلف یکی از اندامهای خود را از دست داده اند و در حال حاضر از اندامهای بیونیکی برای ادامه حیات خود استفاده می کنند معرفی شده اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، طی ماه های گذشته در اخبار متفاوت منعکس شده است که در بسیاری از باغ وحش ها و مراکز حفاظت از حیات وحش دانشمندان برای کمک به جاندارانی که به دلایل مختلف یکی از اعضای بدن خود را از دست داده اند از اندامهای بیونیکی استفاده کرده اند.

نشریه ام اس ان بی سی بر همین اساس به معرفی هشت نمونه برتر از این حیوانات که مورد توجه دانشمندان قرار گرفته و می توانند از اندامی بیونیکی برای ادامه حیات خود استفاده کنند پرداخته است.

پای بیونیکی برای فیل: موتولا فیل ماده 48 ساله ای است که در اثر راه رفتن بر روی میدان مین در مرز میانمار و تایلند یک پای خود را از دست داده است. این ماده فیل پس از سه سال پای مصنوعی را از بیمارستان فیلها در تایلند دریافت کرد و اکنون به راحتی می تواند بر روی آن راه برود.

 

 

"بونی" و "موتولا" دو حیوان در دو نقطه متفاوت از جهان که از پاهای بیونیکی استفاده می کنند

پای بیونیکی برای بز مزرعه: "بونی" بز چهار ساله به دلیل علاقه بیش از حد مالک خود شانس این را داشت که پس از دست دادن پای راستش در اثر گیر کردن در طناب از پایی بیونیکی استفاده کند. مالک این بز با کمک متخصصان شرکت تولید کننده اندامهای مصنوعی و بیونیکی در دنور توانایی راه رفتن را به بونی بازگرداند.

دم بیونیکی برای دلفین: دلفینی 28 ساله به نام "فوجی" که در آکواریومی در ژاپن زندگی می کند به دمی لاستیکی مجهز است که توسط طراحانی از شرکت لاستیک سازی بریجستون طراحی و ساخته شده است. این دلفین 75 درصد از دم خود را در اثر ابتلا به بیماری از دست داد. پس از تحلیلهای سه بعدی بر روی حرکات دلفینها، طراحان از فناوری سه بعدی برای تولید دمی لاستیکی و بیونیکی استفاده کردند. مهندسان شرکت بریجستون چندین نمونه آزمایشی تولید کردند که نمونه سومی از ترکیبی از لاستیکهای زیستی و سیلیکون بوده و توانست توانایی فوجی را به او بازگرداند. این دلفین اکنون به راحتی می تواند مانند دیگر هم نوعانش شنا کرده و حتی به صورت کامل از آب بیرون بپرد.

 

پنجه بیونیکی برای سگ: هشت سال پیش طراح و سازنده اندامهای مصنوعی تصمیم گرفت به سگی دو رگه به نام "مائولی" که پنجه خود را در یک تصادف از دست داده بود، کمک کرده و توانایی راه رفتن را به او بازگرداند. وی با مشاهده حرکات مختلف سگها پایی مصنوعی برای مائولی طراحی کرد و برای ساخت آن از موادی کاملا ساده مانند چوب و لاتکس برای محافظت از لغزیدن پنجه مصنوعی استفاده کرد.

منقار بیونیکی برای عقاب: عقاب 7 ساله آلاسکایی سه سال پس از اینکه در اثر برخورد گلوله منقارش را از دست داده و به تدریج به دلیل گرسنگی در خطر مرگ قرار گرفته بود، هدیه ای با ارزش از یک مهندس طراح دریافت کرد. این مهندس به مدت 200 ساعت برای طراحی منقاری جدید برای این عقاب به نام "زیبایی" زمان صرف کرد و در نهایت توانست منقار بالایی وی را که نبود آن توانایی خوردن و آشامیدن را از عقاب گرفته بود با استفاده از مواد مصنوعی ترمیم کند. طرح وی پس از اسکنهای رایانه ای متعدد از منقار عقابها ساخته شده و بر صورت عقاب نصب شد.

 

 

جلیقه بیونیکی برای پنگوئن: "پی یر" پنگوئن 26 ساله در اثر ریزش پرهایش دچار مشکلات فراوانی شده بود که احساس سرمای شدید و رانده شدن توسط هم گروهان تنها بخشی از این مشکلات بوده است. پس از مدتها تحقیق طراحان برای "پی یر" جلیقه پرداری طراحی کردند که بر روی بدن وی بسته می شد، به راحتی از وی در برابر سرما محافظت کرد و باعث شد هم گروهانش دیگر پی یر را از خود نرانند. در عین حال پرهای این پنگوئن پس از اتمام بیماری در حال بازگشتن هستند و پی یر به زودی نیازی به جلیقه پردارش نخواهد داشت. 

اعضای بیونیکی برای لاک پشتها: "آلیسون" و "لاکی" دو لاک پشتی هستند که شانس استفاده از اندامهای بیونیکی را داشته اند. آلیسون، لاک پشت دریایی پنج ساله در اثر حمله کوسه باله خود را از دست داده بود و به همین دلیل مدت طولانی را در مسیر دایره ای شنا می کرد. اما طراحان با نصب تیغه ای از جنس فیبرهای کربنی بر پشت این لاک پشت امکان شنا کردن در تمامی جهات را برای آلیسون فراهم کردند.

 

 

به گزارش مهر، لاکی نیز لاک پشت دیگری است که در اثر حمله یک راکن پاهای جلویی خود را از دست داده بود اما پزشک جراحی با استفاده از مواد مختلف از جمله فایبر گلاس پاهایی را برای این لاک پشت به وجود آورد که به چرخهای کوچک نصب شده در زیر لوازم خانگی مانند مبلها شباهت داشته و لاک پشت می تواند با کمک این پاهای لغزان و پاهای عقبش در مسیرهای مختلف حرکت کند.

جمعه 24/7/1388 - 10:22
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته