• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4160روز قبل
هوا و فضا

 
محققان به منظور بررسی چگونگی فعالیت لکه های خورشیدی و چگونگی ایجاد میدانهای مغناطیسی در ستارگان، مدل رایانه ای را از یک لکه خورشیدی عظیم به وجود آوردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین مدل رایانه ای لکه های خورشیدی - پدیده ای مغناطیسی بر روی سطح خورشید - توسط دانشمندان ارائه شده است که می تواند میدانهای مغناطیسی را در منطقه ای خاص از خورشید ردیابی کرده و به محققان در یافتن چگونگی آزادسازی انرژی در اطراف این لکه ها توسط خورشید کمک کند.

در مرکز تاریک این لکه قدرت میدان مغناطیسی بسیار شدیدتر بوده (در حدود هزار برابر میانگین خورشیدی) و گازهای خورشیدی که عامل ایجاد جوشش بر روی سطح خورشید می شوند را متوقف کرده و انباشته می کند.

همچنین در لبه های این لکه نیروی ضعیفتر مغناطیسی رشته های باریک پلاسمای خورشیدی را با سرعتی برابر 96 هزار و 560 کیلومتر بر ساعت به بیرون پرتاب می کند.

 

این مدل رایانه ای با کمک ابر رایانه IBM در مرکز ملی تحقیقات اتمسفری به وجود آمده است، رایانه ای که قادر است 76 تریلیون محاسبه را در ثانیه به انجام برساند. دانشمندان با استفاده از تصاویر تلسکوپی از فعالیتهای خورشیدی به همراه فرمولهای فیزیکی موفق به ارائه این مدل رایانه ای شدند.

نتیجه به دست آمده اولین تصویر از فعالیت لکه ای خورشیدی 1.9 بیلیون مایل مربعی در عمق بیش از پنج هزار کیلومتری است. به گفته دانشمندان با کمک گرفتن از این مدل می توان چگونگی ایجاد میدان مغناطیسی را در ستاره ای مانند خورشید بررسی کرد.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، خورشید نقشی کلیدی در کشف این پدیده دارد زیرا در حال حاضر تنها ستاره ای است که امکان رصد جزئیات فرایندهای آن برای انسان وجود دارد.

چهارشنبه 22/7/1388 - 8:8
دانستنی های علمی
مطالعات جدید محققان دانشگاه ماساچوست نشان می دهد شاخک پروانه ها با داشتن عملکردی مشابه سیستم جی پی اس نقشی حیاتی در یافتن مسیر درست طی مهاجرتهای زمستانی این حشرات به عهده دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان از گذشته در تلاش بوده اند چگونگی راهیابی میلیونها پروانه شهریار به مکزیک را در فصل زمستان و طی مهاجرت زمستانی دریابند. اکنون مطالعات جدید نشان می دهد کلید پاسخ سوالات دانشمندان در شاخکهای این حشرات نهفته است.

به گفته دانشمندان شاید یافتن مسیر جنوب برای انسانهایی که از ابزارهای مختلف مانند نقشه ها و جی پی اس برخوردارند کار سختی به شمار نیاید اما برای پروانه ها که تنها خورشید را برای مسیر یابی در اختیار دارند، به طور قطع امری پیچیده خواهد بود. زیرا خورشید از نظر زمینیان به صورت مداوم در حرکت است و این حشرات کوچک برای جلوگیری از گم کردن مسیر باید به صورت دائم خود را با این حرکت انطباق دهند.

پروانه های شهریار یا Monarch مانند دیگر جانداران در مغز خود از ساعتهای شبانه روزی برخوردارند که به آنها در شناسایی زمان کمک می کند و دانستن زمان و موقعیت خورشید به آنها در یافتن مسیر جنوب کمک خواهد کرد. اما مطالعات جدید نشان می دهد این پروانه ها از ساعت دومی نیز برخوردارند که بر اساس شاخکهای حساس به نور آنها کار می کند.

محققان دانشگاه ماساچوست دریافتند مسیر یابی در پروانه های شهریار با همکاری ساعتهای داخلی که در مغز و شاخکهای این پروانه ها قرار دارد امکان پذیر می شود. این کشف با رنگ آمیزی شاخک پروانه ها آشکار شد. پروانه هایی که شاخک آنها سیاه شده بود توانایی یافتن مسیر درست را از دست داده بودند این در حالی است که پروانه هایی که شاخکهای آنها به رنگ شفاف آغشته شده بود این توانایی خود را حفظ کرده و به راحتی مسیر خود را به سوی جنوب یافتند.

این آزمایش نه تنها نشان می دهد شاخک این حشرات به نور حساس است بلکه ثابت می کند حس بویایی هیچ تاثیری در مسیر یابی این حشرات به عهده ندارد. همچنین زمانی که پروانه ها با شاخکهای سیاه شده حتی با استفاده از چشمهای خود نتوانستند مسیر درست را تعیین کنند، دانشمندان نتیجه گرفتند شاخکها در مسیر یابی این حشرات نقشی حیاتی به عهده دارند.

بر اساس گزارش ام اس ان بی سی، دانشمندان معتقدند این شاخکها در واقع نقش جی پی اس طبیعی را برای پروانه ها به عهده دارند که با استفاده از ساعت درونی با حرکت خورشید انطباق یافته و از سرگشتگی و گم شدن حشره جلوگیری می کند.

چهارشنبه 22/7/1388 - 8:1
هوا و فضا
سازمان ناسا طی رزوهای اخیر خبر از دو کشف جدید و پر اهمیت داده است که می تواند در مسیر تحقیقات فضایی اش تاثیر گذار باشد. این سازمان موفق به کشف یخ بر روی کره ماه و شواهد جدیدی از وجود یخ در حفره های برخوردی سیاره مریخ شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، گزارشهای کاملی که از این اکتشافات منتشر شده است نشان می دهد نشانه های واضح و قابل قبولی از آب منجمد در سطح بیابانی ماه و مریخ به دست آمده است که این گزارشها می تواند برای دانشمندانی که به دنبال نشانه های حیات در این دو جرم کیهانی هستند خبر خوشایندی به شمار رود.

ناسا اعلام کرده است نقشه بردار معدنی ماه یا M3 مولکولهای آب را به شکلی واضح بر روی سطح ماه کشف کرده است. ابزار M3 از جمله تجهیزات متعلق به ناسا بوده است که بر روی فضاپیمای چاندرایان 1 هند که ماموریت نقشه برداری از ماه را به عهده داشته، نصب شده بود.

جیم گرین دانشمند علوم سیاره ای ناسا معتقد است کشف آب بر روی ماه برای دانشمندان امری غیر قابل تصور به شمار می رفت. به گفته وی زمانی که گفته می شود "آب در سطح ماه" صحبت از دریاچه ها، اقیانوسها و یا حتی گودالهای آب نیست بلکه صحبت از مولکولهای آب و هیدروکسیل است.( هیدروکسیل ترکیبی از هیدروژن و اکسیژن است).

به گفته دانشمندان آب موجود بر روی سطح ماه با مواد معدنی به شدت ترکیب شده است و به این شکل توانسته در شرایط بدون گرانش و بدون هوای ماه دوام بیاورد. به همین دلیل امکان پمپ کردن این آب مانند آنچه در زمین صورت می گیرد وجود ندارد بلکه باید به تدریج جمع آوری شده و ذخیره سازی شود.

در گزارش بعدی ناسا، این سازمان اعلام کرده است مدارگرد اکتشافی مریخ موفق به ردیابی یخ در پنج حفره مریخی شده است، حفره هایی که به نظر در اثر اثبات شهابسنگها به وجود آمده اند. به همین دلیل دانشمندان معتقدند از این پس می تواند به حفره های برخوردی به عنوان منابع بالقوه یخ نگاه کنند. یخ های یافته شده متعلق به دوران هوایی مرطوبی است که شاید چندین هزار سال پیش در مریخ حکمفرما بوده است.

 

به گزارش مهر، در حال حاضر دیگر هیچ شکی مبنی بر وجود آب در سطح مریخ وجود ندارد و در عین حال شواهدی نیز وجود دارد که نشان می دهد می توان آب منجمد را در اعماق مریخ نیز کشف کرد.

دانشمندان از گذشته به وجود آب در کره مریخ مشکوک بوده اند و به همین دلیل بسیاری از مطالعات خود را بر روی اثبات این پدیده متمرکز کرده اند. این تلاشها از آغاز ماموریتهای آپولو شکلی جدید به خود گرفت فضانوردان در این ماموریتها به همراه خود نمونه هایی از سنگهای ماه را به زمین بازگرداندند که بررسی این نمونه ها نشانه های کوچکی از وجود آب را آشکار کرد اما دانشمندان گمان بردند این نشانه های کوچک از جو زمین به این نمونه های تراوش کرده است. با این حال ظن وجود آب در این کره برای دانشمندان به قوت خود باقی مانده بود.

اما رصدهای جدید از سطح ماه که توسط سه فضاپیمای متفاوت، چاندرایان 1، کاسینی و کاوشگر Deep Impact ناسا و تجهیزات طیف نگار این فضاپیماها انجام گرفته نشانه های قدرتمندتری را از وجود این ماده حیاتی یا هیدروکسیل در بیابانهای کره ماه ارائه کرده است.

فضاپیمای کاسینی در سال 1999 و در مسیر عبورش از ماه به سوی زحل نشانه های قدرتمندی از وجود آب یا هیدروکسیل در بخشهای قطبی ماه را به ثبت رساند. سپس ابزار M3 ناسا که بر روی فضاپیمای چاندرایان هند بسته شده بود موفق به جذب طیف نوری قدرتمندی از قسمتهای قطبی ماه شد که از سطح ماه بازتاب داده شده بود که در این نور بازتاب داده شده نشانه هایی از وجود هیدروژن و اکسیژن به دست آمد.

 

در نهایت فضاپیمای Deep Impact با رصدهای مادون قرمزش نیز با یافتن نشانه های غیر قابل انکاری به تایید وجود آب و هیدروکسیل در قمر زمین پرداخت. این فضاپیما نشانه های قدرتمند خود را در عرض جغرافیایی 10 درجه شمالی و در مناطق قطبی در حالی ردیابی کرد که این منطقه در زمانهای متفاوت از یک روز ماه مورد بررسی قرار گرفت.

بر اساس گزارش رویترز، دانشمندان سیاره ای از کشف آب بر روی ماه به عنوان کشفی شگفت انگیز و امیدوار کننده یاد می کنند و معتقدند این کشف می تواند در نهایت کره ماه را به منبعی قابل اطمینان از آب و سوخت در فضا تبدیل کند. مطالعه و جستجو برای یافتن آب در کره ماه از آغاز ماموریتهای آپولو شکلی جدی به خود گرفت.

چهارشنبه 22/7/1388 - 7:59
بیماری ها
محققان آمریکایی دریافتند افسانه ای که براساس آن خوردن شکلات منجر به ایجاد جوشهای پوستی می شود حقیقت ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، 70 درصد از جوانان و نوجوانان فکر می کنند که خوردن شکلات سبب بروز جوش پوستی می شود. این درحالی است که محققان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آتلانتا در مقاله ای که در ژورنال علمی انجمن پزشکی آمریکا منتشر کردند نشان دادند که جوشهای پوستی در اثر مصرف غذاهای خاص مثل شکلات ایجاد نمی شوند.

این محققان در این خصوص اظهار داشتند: "آکنه یا جوش پوستی بی شک شایع ترین بیماری در بین نوجوانان است و حتی می تواند به 70 تا 87 درصد از بزرگسالان نیز آسیب برساند. فاکتورهای متعددی در بروز این جوشها مشارکت دارند. از جمله این فاکتورها می توان به ترشح بیش از حد چربیها به سلولهای پوست و فعالیت میکروبهای مسئول التهاب در فولیکولهای پوست اشاره کرد. همچنین شرایط دیگری چون جنبه های ژنتیکی و خودملتهب کننده ها، استرس و استعمال دخانیات در بروز این جوشها دخالت دارند."
بین 62 تا 70 درصد از جوانان معتقدند که بین جوش و غذاها یک ارتباط مستقیم وجود دارد این درحالی است که به گفته این دانشمندان، نقش غذاها در بروز این جوشها بسیار کم و یا اصلا هیچ است.

اولین تلاشهای علمی برای درک ارتباط جوش و شکلات در دهه های 60 و 70 آغاز شد و نشان داد که شکلات موجب وخیم شدن حالت جوشها نمی شود.

اکنون این تحقیقات جدید نشان می دهد که مصرف شکلات برای جوشها کاملا بی ضرر است.

چهارشنبه 22/7/1388 - 7:55
هوا و فضا
نشریه لایو ساینس در گزارشی به بررسی افسانه هایی که در رابطه با تاثیر ماه کامل بر انسان پرداخته است و با ارائه نتایج مطالعات متعدد، وجود چنین تاثیری بر انسان را رد می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، ماه در تاریخ فرهنگ بشر همیشه به عنوان مکانی مرموز به شمار می رفته است، بنابراین تعجبی ندارد که بسیاری از افسانه ها از جمله تبدیل شدن به گرگ، جنون، ابتلا به صرع و تشنج تحت تاثیر القا اثرات ماه بر تصور انسان ساخته شده است. از نمونه های بارز این القا عبارت "ماه باید کامل شده باشد" است که معمولا در زمان روی دادن واقعه ای ناشناخته گفته می شود.

در واقع از سالها پیش مطالعات فراوانی به منظور بررسی ارتباط میان ماه کامل و رفتارها و بیولوژی انسانی انجام گرفته است که اکثر این مطالعات موفق به اثبات هیچ ارتباطی نشده است و برخی از آنها نیز روابط کوچکی را کشف کرده اند که اثبات آنها نیازمند پشتیبانی و مطالعات بیشتر است.

مطالعات قابل استناد بر روی رابطه فازهای قمری و تولد، حمله قلبی، مرگ، خودکشی، خشونت، بستری شدن در بیمارستان روانی و صرع انجام گرفته و تا کنون کوچکترین ارتباطی میان این پدیده ها کشف نشده است. تنها نظریه قابل بررسی ارائه شده احتمال تاثیر نور ماه کامل در شب بر روی بی خوابی مردمان عصر قبل از دوره مدرن و تاثیر این بی خوابی بر روی پدیده های جانبی روانی است که این نظریه نیز نیازمند ایده های پشتیبانی کننده است. در ادامه به بررسی برخی از مطالعاتی که در مورد ارتباط ماه کامل و پدیده های انسانی انجام گرفته است پرداخته می شود.

ماه، جزر و مد و انسان: 75 درصد بدن انسان از آب تشکیل شده است و به همین دلیل این سئوال معمولا پیش می آید که آیا پدیده جزر و مد بر روی بدن انسان تاثیری دارد یا خیر؟ ماه به همراه خورشید عامل شکل گیری جزر و مد در اقیانوسها به شمار می روند و تاثیر این پدیده بر روی زمین به حدی است که پوسته زمین تحت تاثیر آن روزانه دچار کشش می شود.

اما جزر و مد پدیده ای است که در مقیاسی بسیار بزرگ و به دلیل تفاوت گرانشی دو جرم در کنار یکدیگر صورت می گیرد و ماه تفاوت گرانشی قابل اندازه گیری نسبت به بدن انسان ندارد. حتی تاثیر جزر و مد بر روی بزرگترین دریاچه های زمین نیز بسیار کوچک اندازه گیری شده است. بنابراین پدیده جزر و مد نمی تواند کوچکترین تاثیری در مقیاسهای کوچکی مانند بدن انسان داشته باشد.

محققان محاسبه کرده اند زمانی که مادری فرزندش را در آغوش می گیرد، فشاری که به بدن کودک وارد می شود 12 میلیون بار از فشاری که ماه برای ایجاد جزر و مد می تواند به بدن کودک وارد کند بیشتر است. همچنین در صورتی که ماه کوچکترین تاثیر گرانشی بر روی بدن انسان داشت یکی از نتایج عینی آن از دست رفتن تعادل انسانها بر روی زمین برای دوبار در روز بود.

مطالعه بر روی تاثیرات ماه کامل:  در این بخش به برخی از مطالعات مشهور که در رسانه ها منتشر شده اند و یافتن ارتباط میان ماه و پدیده های انسانی را رد کرده اند اشاره می شود.

صرع: گزارش سال 2004 نشریه Epilepsy & Behavior نشان می دهد با وجود اینکه برخی از بیماران معتقدند صرع تحت تاثیر طلوع ماه کامل به وجود می آید، هیچ ارتباطی میان حملات صرعی و ماه کامل وجود ندارد. محققان اعلام کردند صرع از بیماری هایی است که ابتلا به آن به جادوگران و شیاطین نسبت داده می شود که این ساختار فکری با گرایش دیرین انسان برای یافتن دلایل افسانه ای به جای یافتن توضیحات علمی برای توضیح پدیده ها در ارتباط است.

ملاقات با روانپزشک: مطالعه ای که در سال 2005 توسط محققان کلینیک مایو صورت گرفت تعداد بیمارانی را که طی چندین سال در محدوده زمانی 6 عصر تا 6 بامداد به روانپزشک مراجعه می کنند را تعیین کرده و تفاوت میان مراجعه افراد در شبهای مهتابی نسبت به شبهای عادی را آشکار کرد.

نتیجه جراحی: برخی معتقدند جراحان و پرستاران در شبهایی که ماه کامل است تسلط خود را در هنگام جراحی از دست می دهند که این نظریه بر اساس مطالعه ای که در سال جاری منتشر شده است به کلی غیر قابل پذیرش است. در واقع نتیجه این مطالعه نشان می دهد ریسک انجام جراحی در هر زمانی از روز، فصل سال یا ماه برای بیمار برابر است.

وحشی شدن حیوانات: مطالعاتی دوگانه در سال 2001 نشان می دهد حمله جانوران به انسانها در شبهایی که قرص کامل ماه در آسمان قرار دارد بیشتر از شبهای دیگر است که این نتیجه فضای بیشتری را برای مطالعات تکمیلی باز کرد. اما مطالعه ای دیگر توسط محققان استرالیایی نشان داد میزان حمله سگها به انسان در تمامی شبها با یکدیگر برابر است.

بی خوابی: محققان در سال 1999 اعلام کردند قبل از آغاز نورپردازی های شهری مدرن نور ماه یکی از موثرترین منابع نور بوده است که چرخه خواب و بیداری انسانها را تحت تاثیر قرار می داده است. به این شکل در شبهایی که ماه کامل بوده و نور آن شدت بیشتری داشته است، می توانسته مانع از خواب برخی از افراد شود که این بی خوابی نیز در ادامه تاثیراتی بر روان انسانها داشته است. با این حال این ایده تا به حال مورد مطالعه بیشتر قرار نگرفته است.

به گزارش مهر، با وجود تمامی مطالعاتی که در رد کردن تاثیرات افسانه ای ماه بر روی انسان صورت گرفته است اعتقاد به این افسانه ها در نقاط مختلف زمین همچنان وجود دارد. به اعتقاد بسیاری از دانشمندان دلیل وجود این دیدگاه می تواند به همزمانی وقوع پدیده ای عجیب با حضور ماه کامل در آسمان ارتباط داشته باشد.

زمانی که در حضور ماه کامل حادثه ای عجیب رخ می دهد از نظر شاهدان واقعه، ماه بزرگتر و مرموزتر از همیشه درخشیده و ارتباطی میان حادثه و ماه به وجود می آید. اما در صورتی که همان حادثه در شبی بدون ماه رخ دهد تنها حادثه ای مرموز رخ داده است و دلیل فراطبیعی برای آن در نظر گرفته نمی شود.

به گفته بنجامین رادفورد نویسنده ستون "علوم بد" در نشریه لایو ساینس "انتظارات ما بر روی ادراک ما تاثیر می گذارد و ما برای تایید باورهایمان به دنبال شواهدی قابل قبول می گردیم."

سه شنبه 21/7/1388 - 5:47
دانستنی های علمی
محققان دانشگاه آدلاید استرالیا با ایجاد تغییرات ژنتیکی در نوعی باکتری موفق شدند از این موجود به عنوان طلایابی زیستی و زنده استفاده کنند زیرا این باکتری در هنگام مواجه شدن با ذرات طلا از خود نور منتشر می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان اعلام کردند نوعی از باکتریهای تراریخته که ذرات طلا را از محیط اطراف خود استخراج می کنند، می توانند از حضور طلا در موقعیتهای مختلف آگاه شوند و آن را اعلام کنند، خصوصیتی که می تواند برای معدن یابها بسیار کاربردی باشد.

ارتباط برخی از باکتریها با ذرات فلزی طلا از گذشته آشکار بوده است اما احتمال توانایی آنها در تولید طلا و چگونگی انجام این کار برای دانشمندان سئوال برانگیز بوده است.

اکنون محققان دانشگاه آدلاید در استرالیا کشف کردند محلول طلا برای باکتریهایی به نام Cupriavidus metallidurans مضر است زیرا مجاورت با این محلول نوعی سولفور سمی به وجود می آورد که مانع از عملکرد آنزیم باکتری شده و آن را وادار می کند خوشه ای از ژنهای دیتاکس طلا را به وجود آورد. این ژنها در نهایت آنزیمهایی به وجود می آورند که می تواند اجزای محلول طلا را به ذرات بی خطر طلا تبدیل کند.

بر همین اساس دانشمندان با ایجاد تغییرات ژنتیکی در این میکروبها گونه ای جدید به وجود آوردند که هنگام فعال شدن ژنهای دی تاکس واکنشی آشکار از خود نشان می دهند. به بیانی دیگر زمانی که میکروبها در نزدیکی طلا قرار می گیرند نوری لحظه ای از خود ساطع می کنند که با استفاده از نورسنجی دستی قابل اندازه گیری هستند. به این شکل می توان با افزودن تعدادی از این میکروبها به نمونه خاک منطقه ای دریافت که آیا در محیط طلا وجود دارد یا خیر.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، دانشمندان بر این باورند دانستن چگونگی عملکرد میکروبها می تواند مسیری جدید را در مطالعه بر روی این موجودات باز کرده و در عین حال مورد استفاده افرادی که در زمینه کشف معادن در تلاشند قرار گیرد.

سه شنبه 21/7/1388 - 5:46
بیماری ها
نشریه لایو ساینس از میان تمامی بیماریهای لاعلاجی که در تمدن امروز بشر وجود دارد 10 بیماری که پزشکان را بسیار به خود مشغول کرده و تا کنون علاجی برای آنها کشف نشده و یا منشا واقعی آنها شناسایی نشده است را معرفی می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، بیماریهای زیادی در جهان وجود دارند که پزشکان می توانند با نوشتن چند جمله بر روی برگه نسخه آن را درمان کنند اما در کنار این بیماریها سری دیگری از امراض نیز وجود دارند که برای درمان پزشکان و دانشمندان را دچار زحمات زیادی کرده اند. تحقیقات فراوانی برای یافتن درمان و ریشه کنی آنها انجام گرفته اما نسخه نوشتنی برای آنها کشف نشده و یا ریشه اصلی آنها یافته نشده است. نشریه لایو ساینس 10 نمونه از این بیماریهای مرموز و همچنان ناشناخته را معرفی کرده است.

بیماری مورژلونز (Morgellons): این بیماری مرموز که به تازگی کشف شده است نشانه های غریبی از خود نشان می دهد و مبتلایان معمولا از علائم ناخوشایندی که بر روی پوست بدن آنها به وجود می آید شکایت می کنند. برخی ریشه این بیماری را توهمات ذهنی می دانند اما برخی دیگر آن را بیماری واقعی و ناشناخته می پندارند.

سندرم خستگی مزمن: یکی از بیماری هایی است که در گروه عوارض فیزیکی ناشناخته پزشکی قرار دارد و مبتلایان به این بیماری به اندازه ای احساس خستگی مزمن می کنند که گاهی برای روزها به خواب و استراحت می پردازند.

بیماری کروتزفلد-جیکوب: یکی از نمونه های این اختلال نادر مغزی به نام جنون گاوی شناخته می شود و می تواند در اثر خوردن گوشت آلوده گاو مبتلا بروز پیدا کند. بیماری CJD معمولا سریع و کشنده است اما پزشکان تا کنون موفق به کشف دقیق دلایل بروز این بیماری نشده اند.

شیزوفرنی: یکی از مرموزترین بیماری های روانی است و مبتلا در این بیماری توانایی خود را در تشخیص واقعیت و توهم از دست می دهد. از نشانه های بیماری هذیان گویی، توهم، سخن گفتن نامنظم و مختل، کمبود انگیزه و نبود احساسات است و منشا این بیماری و درمان آن مانند یک پازل دانشمندان را به خود مشغول کرده است.

اختلال در سیستم دفاعی بدن (Autoimmune Disorder): لوپوس و ام اس از جمله بیماری های به وجود آمده تحت تاثیر این اختلال هستند. در این اختلال اندامهای بدن و فعالیتهای عادی و معمولی آنها به عنوان دشمن شناسایی شده و توسط سیستم دفاعی مورد حمله قرار می گیرند.

پیکا: مبتلایان به این بیماری میل اجتناب ناپذیری به خوردن مواد غیرغذایی مانند کاغذ، چسب یا گل دارند. با وجود اینکه این بیماری معمولا به کمبود مواد معدنی در بدن ارتباط داده می شود، متخصصان تغذیه و پزشکان تا کنون هیچ دلیل قانع کننده ای برای توضیح بروز این بیماری پیدا نکرده اند.

آنفولانزای مرغی: از جمله بیماری هایی است که سیستم دفاعی انسان تقریبا در برابر آن مصونیتی ندارد و ابتلا به آن جان 50 درصد از مبتلایان را می گیرد. تماس مستقیم با پرندگان مبتلا می تواند منجر به ابتلا به این بیماری شود.

سرماخوردگی: با وجود سالانه یک بیلیون مبتلا در ایالات متحده، پزشکان اطلاعات محدودی از این بیماری در اختیار دارند. آبریزش بینی، سرفه و عطسه از نشانه هایی است که انسانها بارها آن را در طول زندگی خود تجربه کرده اند.

آلزایمر: اختلال فرسودگی مغز و فراموشی پیشرفته تعداد زیادی از انسانها در سرتاسر جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. به دلیل نبود درک درست از دلیل بروز این بیماری درمانی قطعی نیز برای آن کشف نشده است.

ایدز: بیش از بیست سال از ظهور و کشف بیماری مرگبار ایدز می گذرد و تا کنون هیچ درمان قطعی برای آن کشف نشده است. این بیماری اکنون به عنوان یکی از مرگبارترین بیماری های جهان شناخته می شود و اینگونه به نظر می رسد اولین بار از میمونها به انسان انتقال یافته است.

سه شنبه 21/7/1388 - 5:43
دانستنی های علمی
پژوهشگران انگلیسی در تحقیقات خود دریافتند که چشم انسان قادر است پیامهای نیمه خودآگاه منفی را به سرعت درک کرده و از بروز خطرات احتمالی که در پشت این کلمات پنهان شده اند جلوگیری کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه کالج امپریال لندن در بررسیهای خود نشان دادند هنگامی که چشم تنها به مدت چند دهم ثانیه به موضوعات منفی نگاه کند می تواند به سرعت پیامهای نیمه خودآگاه آنها را درک کند.

این دانشمندان برای دستیابی به این نتایج سه آزمایش را برای 50 داوطلب تجویز کردند. به تمام این افراد در مدت زمان کوتاهی کلمات چندپهلو نشان داده شد. داوطلبان باید این کلمات را در گروههای خنثی و احساسی طبقه بندی می کردند.

این تحقیقات نشان داد که چشم به نشانه های کوچک منفی واکنش نشان می دهد و می تواند از خطرات بزرگ پیشگیری کند و همچنین می تواند در زندگی روزانه و در بازاریابی مفید باشد.

این تیم تحقیقاتی به داوطلبان گروهی از کلمات را به مدت کسری از ثانیه روی صفحه نمایشگر رایانه نشان دادند سپس از آنها خواستند که واژه را بخوانند و در سطح آگاهانه معنی هر کلمه را درک کنند.

این کلمات به سه گروه مثبت (صلح، گل، زیبایی)، منفی (قاتل، جان کندن، نا امیدی) و خنثی (گوش، کتری) دسته بندی شدند. پس از هر واژه، شرکت کنندگان باید می گفتند که یک اصطلاح خنثی و دیگری احساسی است و باید می گفتند که چقدر از اظهارات خود مطمئن هستند.

به این ترتیب مشاهده شد که افراد به روشی دقیق به واژگان منفی واکنش نشان می دهند حتی اگر پاسخهایی که می دادند با واکنش آنها همسان نبود.

به خصوص داوطلبان توانستند با دقت 66 درصد اصطلاحات منفی را طبقه بندی کنند در حالی که دقت آنها در طبقه بندی کلمات مثبت 50 درصد بود.

این دانشمندان در این خصوص توضیح دادند: "ما مشاهده کردیم که افراد می توانند ارزش احساسی پیامهای نیمه خودآگاه را درک کنند و به خصوص توانایی ویژه ای در درک کلمات منفی دارند."

براساس گزارش تلگراف، این یکی از امتیازات تکاملی انسان در پاسخ سریع به اطلاعات احساسی است. در حقیقت افراد نمی توانند منتظر بمانند که خرد آگاهانه آنها در مورد پیامهای منفی که می توانند نشانه ای برای یک خطر قریب الوقوع باشند تصمیم گیری کند.

سه شنبه 21/7/1388 - 5:42
بیماری ها
پژوهشگران آمریکایی یک تکنیک جدید، سریع و اقتصادی را برای توالی نویسی مستقیم RNA بدون نیاز به تبدیل RNA به DNA قبل از توالی نویسی ارائه کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان موسسه Helicos BioSciences Corporation در کمبریج آمریکا با ارائه این تکنیک جدید توانستند تحولی در عرصه تجزیه ژنتیکی ایجاد کنند.

در سلولها DNA به طور عادی و در فرایندی که پروتئینها را تشکیل می دهد به RNA تبدیل می شود به طوری که در هر سلول، اطلاعات رمزگذاری شده DNA (ژنوم) به RNA تبدیل می شوند. این RNA که رونویسی اطلاعات ژنوم است به ژنهایی بستگی دارد که در لحظه ای که اطلاعات نوشته می شوند در سلول فعال شده اند. همچنین اطلاعات رونویسی شده DNA بر روی RNA به شرایط محیط نیز وابسته هستند.

بنابراین شناخت این رونویسی برای درک پروفایل بیان سلولها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پروفایل بیان سلولها در تمام عرصه های تحقیقات بیوتکنوژی، سرطان شناسی، بیماریهای ژنتیکی و میکروبیولوژی کاربرد دارد.

براساس گزارش نیچر، تکنیکهای تجزیه RNA که در حال حاضر در دسترس قرار دارند قادر به توالی نویسی مستقیم آن نیستند به طوری که پیش از نوشتن این توالی RNA باید به DNA تبدیل شود که این مرحله c-DNA نامیده می شود. سپس با انجام چندین مرحله دستکاری، توالی نویسی RNA میسر می شود. این دستکاریها و تبدیلها می توانند منجر به ایجاد خطاهای قابل ملاحظه ای در نتایج توالی نویسی شوند.

اکنون این محققان موفق شدند تکنیک جدیدی را ارائه کنند که یک مولکول RNA را مستقیما و از یک نمونه بیولوژیکی مخمر به نام Saccharomyces cerevisiae و بدون نیاز به عبور از مرحله c-DNA توالی نویسی و تجزیه کند

سه شنبه 21/7/1388 - 5:40
دانستنی های علمی
اِبْنِ هِیْثَم، ابوعلی حسن بن حسن بن هیثم بصری، مهندس بصری نزیل مصر[1]، معروف به ابن هیثم (430-354) است.
ابن هیثم در غرب در آثار لاتینی سده‌های میانه به آونتان یا آوناتهان و بیشتر به آلهازن شناخته می‌شودو از دانشمندان سرشناس ایرانی و یا عرب ا ست كه در زمینه شناخت نور و قوانین شكست و بازتاب آن نقش مهمی ایفا كرده‌است. شرح اصول تاریك‌خانه و اختراع ذره‌بین از كارهای برجسته این دانشمند مسلمان است.به دید برخی پژوهشگران او نخستین دانشمند جهان است كه سرعت صوت را محاسبه كرده‌است. او با معیارهای متعارف اندازه‌گیری در زمان خود، كه واحد ذرع بود، سرعت نور را محاسبه كرد و دور كره زمین را اندازه گرفت. وی نخستین كسی است كه به بررسی خواص نور پرداخت.

زندگی
ابن هیثم اصلاً از بصره (كه در آن زمان تحت فرمانروایی دودمان آل‌بویه ایرانی عراق بوده و جزئی از ایران به شمار می‌رفت) برخاست. وی اهل خوزستان بود و در شهر وهیشت‌اردشیر (اهواز) اقامت داشت، او درعلوم ریاضی، حساب و هندسه، مثلثات، جبر، الابصار و غیره، استادی ماهر و صاحب ابتكار بود.

ابن هیثم از راه استنساخ كتابهای ریاضی روزگار می‌گذرانید. كتابهای او در هندسه، حساب، به ویژه كتاب علم البصار در پرتوشناسی، شهرت جهانی دارند. این كتاب در سده‌های میانه اروپا، به لاتین برگردانده شد.


كارها
ابن هیثم رساله‌ای در نور نوشت و ذره بین را كشف كرد. به نسبت زاویه تابش و زاویه انكسار پی برد و اصول تاریكخانه را شرح داد و در مورد قسمت‌های مختلف چشم بحث كرد. رساله نور ابن هیثم نفوذ زیادی در اروپا گذاشت. كارهای وی توسط كمال الدین فارسی پیگیری شد.

بالغ بر بیست اثر بازمانده ابن هیثم ویژه مسائل نجومی است. شهرت ابن هیثم در نجوم بیشتر به سبب تالیف رساله‌ای است به نام مقاله فی هیئته العالم. ظاهراً این رساله از آثار جوانی او است، زیرا در آن از «پرتوی كه از چشم خارج می‌شود» سخن گفته‌است و ماه را جسمی صیقلی توصیف كرده كه نور خورشید را «باز می‌تاباند» این دو نظر را وی در المناظر و مقاله فی ضوء القمر رد كرده‌است این رساله تنها نوشته نجومی ابن هیثم است كه در قرون وسطی به غرب راه یافته‌است. آبراهام هبرایوس آن را به سفارش آلفونسوی دهم، شاه كاستیل به اسپانیایی ترجمه كرد و این ترجمه را مترجم ناشناسی (تحت عنوان كتاب جهان و آسمان) به لاتینی در آورد. در این رساله ابن هیثم ثابت می‌كند كه اگر ماه مانند آینه‌ای رفتار كند لازم می‌آید كه سطحی از ماه كه نور خورشید را به زمین باز می‌تابد كوچك‌تر از سطحی باشد كه ما مشاهده می‌كنیم، پس نتیجه می‌گیرد كه ماه نور عرضی خود را در دریت مانند اجسام منیر، یعنی از همه سطح خود و در همه جهات، گسیل می‌دارد، این نظر با استفاده از یك ذات‌الثقبتین نجومی ثابت می‌شود.

از این رو وی آسمان را متشكل از مجموعه‌ای از پوسته‌های كروی (با افلاك) هم مركز فرض كرده‌است كه بر هم مماسند و درون یكدیگر می‌چرخند، در داخل ضخامت هر پوسته، كه نماینده فلك یكی از سیارات است، پوسته‌های هم مركز و خارج از مركز و كرات كامل دیگری وجود دارد كه بترتیب با افلاك خارج از مركز و افلاك تدویر متناظرند. همه پوسته‌ها و كره‌ها سرجای خود و به گرد مركز خود می‌چرخند، و از تركیب آنها حركت ظاهری سیاره كه طبق فرض روی استوای فلك تدویر قرار دارد پدید می‌آید. ابن هیثم با توصیف دقیق همه حركاتی كه در كار می‌آیند، در واقع گزارشی كامل و روشن و غیرفنی از نظریه بطلمیوس درباره سیارات ارائه می‌كند، و همین نكته راز محبوبیت رساله او را آشكار می‌كند. ایراد ابن هیثم به حركت پنجم ماه كه در فصل پنجم از مقاله پنجم مجسطی بیان شده، بسیار آموزنده‌است. این اشكال كاملاً از نوع برهان خلف است، زیرا «ثابت می‌كند» كه چنین حركتی از لحاظ فیزیكی محال است. بطلمیوس فرض كرده بود كه هنگام حركت فلك تدویر ماه بر فلك حامل خارج مركز آن قطری كه از اوج تدویر می‌گذرد (هنگامی كه، مركز فلك تدویر بر اوج فلك حامل است) طوری می‌چرخد كه همیشه در امتداد نقطه‌ای در روی خط اوج و حضیض است (این نقطه را «نقطه المحاذات» می‌گویند)؛ به طوری كه مركز دایره البروج در وسط خطی است كه این نقطه را به مركز فلك حامل وصل می‌كند. این فرض ایجاب می‌كند كه وقتی فلك تدویر یك دور كامل روی فلك حامل خود می‌چرخد، قطر آن بتناوب، در دو جهت مخالف بچرخد. اما ابن هیثم می‌گوید كه چینین حركتی را تنها یك كره ایجاد می‌كند، كه بتناوب در دو جهت مختلف می‌چرخد، یا دو كره كه یكی بیحركت می‌ماند و دیگری در جهت خاص خود می‌چرخد. چون فرض جسمی با این اوصاف ممكن نیست، بنابراین ممكن نیست كه قطر فلك تدویر در امتداد آن نقطه مفروض باشد.

سالها قبل از اینكه عكاسی اختراع شود اساس كار دوربین عكاسی وجود داشت. ابن هیثم در قرن پنجم هجری / یازدم میلادی وسیله‌ای را به نام جعبه تاریك (camera obscura)را برای مطالعه خورشیدگرفتگی به كار برده بود.این وسیله، طی جنگهای صلیبی به اروپا راه یافت.اتاقك تاریك، عبارت بود از جعبه یا اتاقكی كه فقط بر روی یكی از سطوح آن روزنه‌ای ریز، وجود داشت. عبور نور از این روزنه باعث می‌شد كه تصویری نسبتاً واضح اما به صورت وارونه در سطح مقابل آن تشكیل شود.

این وسیله به شدت مورد توجه نقاشان قرار گرفت و تمامی نقاشان بخصوص نقاشان ایتالیایی قرن شانزدهم از آن برای طراحی دقیق منظره‌ها و ملاحضه دورنمایی صحیح استفاده می‌كردند، به این ترتیب كه كاغذی را بر روی سطح مقابل روزنه قرار می‌دادند و تصویر شكل گرفته را ترسیم می‌كردند. این تصاویر بسیار واقعی و از ژرفانمایی (پرسپكتیو) صحیحی برخوردار بود.

ابن‌هیثم یك تصویر را هم فرافكن (projection) كرده است‌. وی دستگاهی ساخته بود كه تصویر را بازمی‌تابانده‌است بدین گونه نخستین سنگ بنای سینما گزاشته شد. حقیقت داشتن این سخن بعید نیست‌: ابن‌هیثم اولین دانشمند جهان است كه سرعت صوت را محاسبه كرده است‌. او با معیارهای متعارف اندازه‌گیری در زمان خودش‌، كه واحد زرع بود، سرعت نور را محاسبه كرد و دور كره? زمین را اندازه گرفت.وی نخستین كسی است كه به بررسی خواص نور پرداخت.

حل مسأله زیر یكی از كارهای معروف او است:

«در صفحه دایره‌ای به مركز O و به شعاع R، دو نقطه ثابت B ,A داده می‌شود. هرگا ه دایره را به مثابه ایینه‌ای فرض كنیم بر آن، نقطه‌ای چون M بیابید كه شعاع نورانئی كه از A خارج می‌شود پس از منعكس شدن در نقطه M، بر B بگذرد.»

ابن هیثم این مسأله را با استفاده از یك معادله چهارم و از تقاطع یك هذلولی متساوی القطرین و یك داریره حل كرده‌است.


آثار مهم
كتاب المناظر
مقالة فی صورة‌الكسوف
رسالة فی مساحة المسجم المكافی
مقالة فی تربیع الدائرة
مقالة مستقصاة فی الاشكال الهلالیة
خواص المثلث من جهة العمود
القول المعروف بالغریب فی حساب المعاملات
قول فی مساحة الكرة.
دوشنبه 20/7/1388 - 5:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته