• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1248روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

چالش آبلیمویی!


چند روز دیگر وارد فصل تابستان می‌شویم و بازار میوه‌های رنگارنگ و صد البته محصولات تهیه شده از آنها داغ است.در این میان برخی مغازه‌ها، واحدهای فروش میوه و تره‌بار و البته برخی سودجویان، از تبلیغاتی استفاده می‌کنند که با واقعیت تفاوت زیادی دارد.

به گزارش جام جم، در این تبلیغات سعی شده با استفاده از عباراتی همچون عرضه محصولات ارگانیک و خانگی، اطمینان خریداران به محصولات ظاهراً سالم آنها جلب شود. موضوعی که در عرضه آبلیموهای سنتی و صنعتی خود را بخوبی نشان می‌دهد.

هر چند در این میان برخی واحدهای تولیدی به خاطر سودجویی، دست به تقلب می‌زنند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. اما با این حال استفاده از محصولاتی که در کارخانه‌ها تولید می‌شوند خطر به‌مراتب کمتری نسبت به استفاده از محصولات خانگی دارند چرا که این محصولات حداقل اطلاعات لازم برای ردیابی محصولات دارای مشکل را به مصرف‌کنندگان و مسئولان ذی‌ربط می‌دهند. این گزارش به دنبال بررسی‌های علمی یکی از باورهای اشتباه مردم در خصوص آبلیموهای سنتی تهیه شده است. شاید پس از مطالعه آن، بیشتر از قبل در خرید آبلیموهای به اصطلاح سنتی تامل کنیم.

تبلیغات کاذب برای عرضه آبلیموهای سنتی در وهله اول چهره صنعت غذا را در نظر مصرف‌کنندگان مخدوش می‌سازد. بسیاری از مردم هم که تحت تاثیر این تبلیغات قرار می‌گیرند ترجیح می‌دهند به جای استفاده از محصولات استانداردی که در کارخانه‌ها تولید و فرآوری می‌شوند، این محصولات بی‌نام و نشان را استفاده کنند. اما وقتی این موضوع به صورت تخصصی بررسی می‌شود نتیجه این است که بخش قابل توجهی از بی‌اعتمادی مردم به کارخانه‌ها بی‌دلیل است و پایه علمی ندارد. نتیجه این سلب اعتماد که به کام سودجویان و دلالان شیرین است، فقط به تهدید سلامتی مصرف‌کننده ختم نمی‌شود و بسیاری از خانواده‌ها را وا می‌دارد که در فصل تابستان یا خودشان اقدام به آبلیموگیری کنند یا از سنتی فروشان خرید کنند. در بین نگرانی‌های مردم، قیمت لیمو به طور سرسام‌آوری افزایش یافته و هزینه گزافی به خانواده‌ها تحمیل خواهد شد.

استفاده از نگهدارنده‌های غیر مجاز

اگر تولید محصول با ویژگی‌های کیفی مد نظر واحدهای نظارتی اینقدر راحت بود، چگونه می‌توان با ابتدائی‌ترین امکانات محصولی تولید کرد که تا یک‌سال از فساد با کپک، مخمر یا باکتری‌های اسید دوست مصون بماند؟ پاستوریزاسیون صنعتی (در دمای C°85 به مدت 30 ثانیه) تحت شرایط کاملاً کنترل شده علاوه بر این‌که محصول را ایمن و عاری از هرگونه میکروارگانیسم می‌کند، به همراه نگهدارنده‌های مجاز، مدت زمان نگهداری محصول را افزایش می‌دهد. حال آن‌که تولیدکنندگان زیر زمینی فاقد چنین تجهیزاتی بوده و معمولاً از نگهدارنده‌های غیر مجاز استفاده می‌کنند.

ویژگی‌های ظاهری عامه‌پسند، اما غیر‌واقعی

مراحل فیلتراسیون و هموژنیزاسیون در تولید صنعتی آبلیمو از اهمیت زیادی برخوردارند. دلیل اصلی ظاهر شفاف و فاقد کدورت و پالپ آبلیموهای صنعتی، استفاده از این فناوری های پیشرفته در کارخانجات است. در حالیکه تصور عموم بر این است که آبلیموی فاقد پالپ، خاصیت چندانی ندارد. از طرف دیگر بسیاری از آبلیموهای تهیه شده سنتی دارای پالپ‌های شناور هستند که گاهی تا یکسال ته‌نشین نمی‌شود. آیا این موضوع شک بر‌انگیز نیست؟ ظاهر پالپی آبلیموهای سنتی در خوشبینانه‌ترین حالت با پایدار سازی تفاله خشک و آسیاب شده لیمو ایجاد می‌شود.

عدم تطابق با استاندارد ملی

طبق استاندارد ملی آبلیمو، این محصول یا با فشردن طبیعی میوه یا از رقیق کردن کنسانتره لیمو با آب تهیه می‌شود. آیا می‌دانید علاوه بر کنسانتره طبیعی، متاسفانه کنسانتره‌های سنتزی و بسیار ارزان لیمو نیز در حال حاضر در بازار کشور به سهولت در دسترس است؟ از آنجا که نوک پیکان سازمان‌های نظارتی همیشه به سمت کارخانه‌داران و واحدهای دارای پروانه تولید است، تولیدکنندگان زیرزمینی براحتی و بدون دغدغه بازرسی و ردیابی محصول، آبلیموهای خوش رنگ و لعاب و اصطلاحاً ارگانیک خود را فرموله و بدون هیچ‌گونه امکان ردیابی، به راحتی در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌دهند. رنگ‌های مورد استفاده در تولید این محصولات اغلب جزو رنگ‌های سنتزی بوده که خطرات زیادی برای مصرف‌کنندگان بویژه کودکان و زنان باردار دارد.

بدون تغییر رنگ حتی در شرایط بد نگهداری

فرآیند تولید صنعتی آبلیمو به دلیل کنترل دقیق شرایط عملیاتی واکنش‌هایی که منجر به تغییر رنگ آبلیمو به سمت قهوه‌ای می‌شود را به تاخیر می‌اندازد. انجام این واکنش‌ها با افزایش دمای نگهداری، حضور اکسیژن در بسته و نگهداری در معرض نور تسریع می‌شود و حتی آبلیموهای صنعتی نیز از این نظر مستثنا نیستند. حال چگونه ممکن است آبلیموهای سنتی که ماه‌ها در پشت شیشه مغازه‌ها در معرض نور آفتاب و دمای بالا قرار گرفته است، رنگ سبز زیبا و البته دروغین خود را حتی تا بیشتر از یکسال حفظ کنند؟ وقت آن رسیده تا با تامل در مسائل و حواشی که در مورد آبلیموهای سنتی وجود دارد، به خود بیاییم و اجازه دهیم صنایع قدیمی یا حتی نوپا که راه و روش درستی را برای تولید محصولات خود در پیش گرفته‌اند، در سایه اعتماد مصرف‌کنندگان رشد و با به‌کارگیری حداکثر ظرفیت تولید خود، به شکوفایی اقتصادی ـ صنعتی کشور کمک کنند. در این موضوع جای خالی بازرسی‌های نهادها و سازمان‌های نظارتی بیش از پیش احساس می‌شود.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:53
سلامت و بهداشت جامعه

وقتی خبری از گوشت نیست!

 

تغذیه یکی از مهم‌ترین عواملی است که می‌تواند در داشتن بدن سالم نقش داشته باشد.

به گزارش جام جم انلاین یه نقل از چاردیواری، افرادی که تغذیه مناسبی ندارند، مستعد ابتلا به انواع و اقسام بیماری‌ها هستند. بسیاری از افراد تصور می‌کنند پیروی از رژیم گیاهخواری می‌تواند در داشتن بدن سالم به آنها کمک کند در حالی‌که این رژیم مناسب همه افراد نیست و حتما هم باید با رعایت برخی نکات، زیر نظر متخصص تغذیه آن را دنبال کرد.

دکتر جهانبخش سنجابی‌شیرازی، پزشک متخصص تغذیه و رژیم‌شناس R.D (تائید صلاحیت شده بین‌المللی – Registered Dietian ) شما را با این رژیم غذایی آشنا می‌کند.

مضر یا مفید؟

نظرات زیادی درباره گیا‌هخواری وجود دارد و برخی افراد آن را خوب و برخی دیگر آن را مضر برای بدن می‌دانند. این‌که رژیم گیا‌هخواری یک رژیم غذایی خوب محسوب می‌شود یا بد، جواب دقیقی برای آن وجود ندارد و باید گفت این رژیم غذایی کاملا به شرایط بدن افراد بستگی دارد و همه نمی‌توانند چنین رژیم غذایی را دنبال کنند.

جای خالی تخم‌مرغ و لبنیات

برخی افراد گیا‌هخوار، لبنیات و تخم‌مرغ را نیز به‌دلیل گیا‌هخواری از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند که این مساله می‌تواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. این دسته از افراد دچار کمبود مواد مغذی، بویژه کمبود اسیدآمینه و اسیدچرب ضروری می‌شوند که این مساله مشکلاتی را برای بدن ایجاد می‌کند. رژیم گیا‌هخواری باعث می‌شود برخی اسیدهای آمینه ضروری که فقط در گوشت قرمز وجود دارد، وارد بدن این دسته از افراد نشود. به همین دلیل همه افراد گیا‌هخوار که اصلا از گوشت قرمز استفاده نمی‌کنند، باید زیر نظر متخصص تغذیه باشند و از مکمل‌ها و کپسول‌های خاصی استفاده کنند.

توجه به یک هرم مهم

از دیدگاه علم تغذیه، حذف لبنیات و تخم‌مرغ کار درستی محسوب نمی‌شود و یک رژیم غذایی سالم، رژیمی است که براساس هرم غذایی تنظیم شده باشد و تمام مواد غذایی‌ که در هرم وجود دارد، باید در برنامه غذایی فرد نیز قرار بگیرد. مواد غذایی مختلفی مانند سبزی، غلات، میوه، پروتئین، چربی، لبنیات و... در این هرم غذایی وجود دارد.

گیا‌هخواری با روش علمی

متخصص تغذیه ممکن است با توجه به شرایط بدنی یک فرد و به‌دلیل ابتلا به برخی بیماری‌ها، عمده مواد دریافتی بدن را برای فرد از مواد غیرپروتئینی، توصیه کند. این کار در شرایط خاصی انجام می‌شود و دلیلی بر تائید رژیم گیا‌هخواری برای همه افراد نیست. 80درصد رژیم غذایی افراد با شرایط خاص، ممکن است از گروه غذایی غیرحیوانی هرم غذایی تعیین شود. مثلا آن‌دسته از افرادی که اسیداوریک خون‌شان بالاست، جزو این دسته از افراد محسوب می‌شوند. علاوه بر این، افراد مبتلا به نارسایی کلیوی یا مبتلایان به سندرم‌های خاص باید زیرنظر متخصص تغذیه از مواد غذایی گیاهی بیشتر استفاده کنند. رژیم غذایی این دسته از افراد شباهت زیادی به گیا‌هخواری دارد، اما در چنین رژیم غذایی‌ گوشت به‌صورت کامل حذف نمی‌شود و تنها باید مقدار آن را محدود کرد. دلیل حذف نکردن گوشت، تامین اسید آمینه ضروری برای بدن این دسته از افراد است.

ممنوعیت گیا‌هخواری در سن رشد

افرادی که در سن رشد هستند، باید بیشترین حجم پروتئین را دریافت کنند و رژیم گیا‌هخواری برای این دسته از افراد مناسب نیست چون پروتئین موجود در گیاهان بسیار کم است و امکان تامین نیازهای بدن این دسته از افراد را ندارد. همه افراد در هر سنی که باشند باید تناسب، تناوب و تعادل را در مصرف مواد غذایی با توجه به هرم غذایی رعایت کنند تا دچار مشکل نشوند.

باور نادرست گیاهخواران


امروزه انواع و اقسام مکمل‌ها در بازار موجود است که بسیاری از افراد به ویژه افراد گیا‌هخوار سراغ آنها می‌روند. گیا‌هخواران بر این باورند که کمبود مواد پروتئینی را می‌توان از مکمل‌ها تامین کرد، در حالی‌که این باور چندان درست نیست و این مساله کاملا به نوع مکمل و موادی که از آن تهیه شده است، بستگی دارد. برخی مکمل‌های موجود در بازار از آب پنیر درست می‌شود و برخی دیگر، از امعا و احشای حیوانی درست شده است. دسته‌ای دیگر از پروتئین‌ها هم در بازار وجود دارد که از پودرهای خاصی تهیه می‌شود. نحوه تولید و نگهداری مکمل‌ها بسیار مهم است به همین دلیل افراد نباید از هر نوع مکملی که در بازار وجود دارد، استفاده کنند.

برای مصرف مکمل‌ها باید به موارد زیادی توجه کرد. برای مثال، مصرف مکمل‌ها باید متناسب با وزن بدن افراد در نظر گرفته شود. میزان نیاز بدن هر فردی به مکمل، متفاوت با بدن فرد دیگر است که تمام محاسبات مقدار مورد نیاز بدن افراد به مکمل را، متخصص تغذیه می‌تواند انجام بدهد. مصرف بیش از اندازه مکمل‌ها می‌تواند مشکلاتی را برای بدن افراد به وجود بیاورد برای مثال، یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که فرد می‌تواند به آن دچار شود، مشکلات کلیوی است. بسیاری از مکمل‌هایی که در بازار وجود دارد، برای افراد عادی مناسب نیست و بیشتر متناسب با نیاز افراد ورزشکار تولید شده‌ است.

چند نکته مهم برای گیا‌هخواران

برخی افراد گیا‌هخوار عادت دارند گیاهان را به‌صورت خام مصرف می‌کنند. خام‌ گیا‌هخواری عوارض بهداشتی زیادی را برای بدن به‌دنبال دارد و می‌تواند باعث ورود تخم برخی انگل‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌ها به بدن شود.

نپختن گیاه‌ می‌تواند سوءهاضمه شدیدی را برای این دسته از افراد در پی داشته باشد به همین دلیل خام گیا‌هخواری به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. یکی دیگر از مشکلاتی که افراد گیا‌هخوار ممکن است به آن مبتلا شوند، کمبود کلسیم است چون امکان تامین کلسیم بدن از مواد گیاهی عملا امکان‌پذیر نیست و بیشترین حجم کلسیم در لبنیات موجود است.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند در صورت شروع رژیم گیا‌هخواری و عدم سازش بد‌ن‌شان با آن، می‌توانند براحتی به رژیم غذایی عادی برگردند و عوارض ناشی از گیا‌هخواری را جبران کنند در حالی‌که این باور نادرست است و برخی عوارض گیا‌هخواری برای بدن جبران‌ناپذیر محسوب می‌شود. آن دسته از افرادی که تصور می‌کنند با خوردن مقدار زیادی گوشت، اسید آمینه مورد نیاز بدن برمی‌گردد، سخت در اشتباه هستند و انجام چنین کاری تنها بالا رفتن اوره و آسیب به کلیه‌ها را در پی دارد.

مهم‌ترین عارضه کمبود اسید آمینه و اسید چرب ضروری بدن، کاهش قدرت ترمیم عصبی به حساب می‌آید. ضمن این‌که کمبود چنین مواد ضروری‌ای، مشکلات حسی ـ حرکتی را نیز به‌دنبال دارد.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:51
سلامت و بهداشت جامعه


حذف گوشت از رژیم غذایی، ثمرات مفید فراوانی برای سلامت انسان و البته سیاره زمین خواهد داشت. هر کسی که به گیاهخواری روی می‌آورد، علت خاصی برای این کار دارد. بعضی‌ها در دفاع از حق حیات حیوانات و ختم عذاب آنها چنین می‌کنند و بعضی دیگر برای داشتن یک زندگی سالم‌تر. برخی دیگر نیز به نیت توجه به محیط‌زیست و کاهش گازهای گلخانه‌ای این تصمیم را می‌گیرند.

 


هرچقدر هم که ما گوشتخواران این اهداف را زیر سوال ببریم، نمی‌توان منکر منطق تصمیم آنان شد. حذف گوشت از رژیم غذایی، نه‌تنها فوایدی متعدد برای خود فرد دارد که در صورت فراگیر شدن هر چه بیشتر، اثراتی شگرف‌تر بر جهان خواهد داشت.

اما لحظه‌ای فرض کنید که تمام جهان ناگهان تصمیم بگیرند گیاهخوار شوند... در این صورت، خسارات هنگفتی متوجه میلیون‌ها و بلکه میلیاردها انسان خواهد شد. اندرو جاروِس از مرکز بین‌المللی کشاورزی حاره‌ای کلمبیا می‌گوید: در کشورهای توسعه‌یافته، گیاهخواری به انواع فواید محیطی و سلامت خواهد انجامید اما در کشورهای در حال توسعه، شاهد تشدید فقر در سطحی قابل توجه خواهیم بود.

نقش فرآیند تولید غذا در گرمایش جهانی

جاروس و همکارانش فرضیه‌ای برای نتایج حذف ناگهانی گوشت از چرخه غذایی جهان تعریف کرده‌اند. آنها ابتدا به بررسی تغییرات آب و هوایی پرداختند. فرآیند تولید غذا، مقصر تولید یک چهارم تا یک سوم کل گازهای گلخانه‌ای جهان است که بخش عمده آن به صنعت دامداری برمی‌گردد. با وجود این، همیشه اثر تغییر رژیم غذایی بشر در تغییر اقلیم دست‌کم گرفته می‌شود. برای مثال در ایالات متحده، مقدار گاز گلخانه‌ای تولید شده یک خانواده متوسط چهار نفره از راه تغذیه، به آلودگی حاصل از مالکیت و استفاده دو خودرو می‌چربد، اما در بحث‌های مرتبط با گرمایش زمین، عموما فقط به خودروها پرداخته می‌شود، نه تغذیه.

تیم بنتون، از متخصصان امنیت غذایی در دانشگاه لیدز می‌گوید: اغلب مردم به تاثیر غذا بر تغییرات آب و هوا اعتنا ندارند، اما همین الان اگر مقدار کمتری گوشت بخوریم، شرایط تا حد بسزایی برای فرزندان و نوادگانمان بهتر خواهد شد.

مارکو اسپرینگمن، از محققان طرح آینده غذایی دانشکده مارتین آکسفورد، سعی در برآورد سطح این تاثیر دارد. او و همکارانش مدل‌های رایانه‌ای ساختند تا وقایع ناشی از گیاهخوار شدن بشریت را تا سال 1429/ 2050 پیش‌بینی کند. نتایج حاکی از این است که به لطف حذف گوشت قرمز از چرخه غذایی انسانی، انتشارات گازی غذایی حدودا 60 درصد کاهش یافته و اگر جهان به کل به ویگِنیسم (مصرف نکردن گوشت و هر نوع ماده غذایی به دست آمده از حیوانات، حتی لبنیات) رو بیاورد، این کاهش تا 70 درصد هم خواهد رسید.

البته خود محققان تاکید دارند، این سناریو چندان واقع‌گرایانه نیست و فقط در صورت رو آوردن تمام جمعیت جهان به گیاهخواری مصداق دارد. در اصل، این پژوهش به عنوان یک توصیف نهایی صورت گرفته، نه یک تصویب آمار حقیقی. با این حال، نتایج، جالب توجه است.

فرصتی برای احیای منابع طبیعی

در حال حاضر صنایع غذایی، علی‌الخصوص صنعت دامداری، به علت حذف مراتع و نقص تنوع زیستی از عاملان اصلی نشر گازهای گلخانه‌ای است. از مقدار تقریبی 5 میلیارد هکتار زمین زراعی، 68 درصد برای دامداری استفاده می‌شود. در صورت گیاهخوار شدن کل بشریت، 80 درصد این زمین‌ها به احیای علفزارها و جنگل‌ها مختص می‌شود که با جذب کربن، گرمایش زمین را هم کاهش می‌دهد. تاکنون، تبدیل زمین‌های طبیعی به زمین‌های زراعی، نه‌تنها تنوع زیستی را فدا کرده و گیاهخواران بزرگی چون بوفالوها را به نفع دام‌های اهلی قربانی کرده است، به گوشتخوارانی چون گرگ‌ها نیز لطمه وارد کرده که عمدتا بر اثر حمله به دام‌ها، مورد تقابل انسانی قرار گرفته و کشته می‌شوند.10 تا 20 درصد باقیمانده از مراتع را هم می‌توان به پرورش محصولات زراعی دیگر اختصاص داد تا خلأ تغذیه را پر کنند. افزایشی اندک در مقدار مراتع زراعی، می‌تواند خلأ گوشت را پر کند، زیرا در حال حاضر بیش از یک سوم زمین‌های استفاده شده برای پرورش محصولات زراعی، برای چرای دام‌ها به کار گرفته می‌شوند، نه تغذیه انسان.با این حال، احیای محیط‌زیست در کنار تغییر کاربری زمین‌ها به کشاورزی گیاه‌مبنا، به برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری قابل توجهی نیاز دارد؛ چون این زمین‌ها بر اثر چرای دام‌ها به فرسایشی شدید دچار می‌شوند. به گفته جاروس، نباید توقع داشت با حذف دام‌ها از این زمین‌ها، شاهد جنگل شدن خود به خود آنها باشیم.

پیشه‌های گوشتخواری

در کنار بحث‌های مذکور، باید به فکر افراد مشغول به پیشه‌های پرورش دام نیز باشیم. آنها برای تغییر حرفه به کمک نیاز خواهند داشت: چه بخواهند آستینی در کشاورزی بالابزنند، چه بخواهند خود را در احیای جنگل‌ها بیازمایند یا حتی برای تولید انرژی زیستی از محصولات فرعی زراعی که فعلا به عنوان خوراک دام به کار می‌رود.برخی کشاورزان را هم باید از نظر مالی تامین کرد تا برای حفظ محیط به پرورش دام بپردازند. پیتر الگزاندر، محقق مدلسازی سامانه‌های زیستی ـ اجتماعی در دانشگاه ادینبرگ می‌گوید: اسکاتلند را در نظر بگیرید که محیط آن تا حد زیادی انسان‌ساخته است و چِرای دام در آن نقشی حائز اهمیت دارد. اگر بیاییم یکباره گوسفندان را از این چرخه حذف کنیم، محیط موجود ظاهری بیش از حد متفاوت گرفته و همین قادر است تاثیری منفی بر تنوع زیستی داشته باشد.

اگر نتوانیم جایگزین‌ها و یارانه‌های کافی برای مشغولان به حرفه‌های دامی فراهم کنیم، ممکن است با بیکاری و هرج و مرج اجتماعی شدید روبه‌رو شویم؛ مخصوصا در جوامع روستایی که با صنایع در ارتباط نزدیک نیستند. بن فالان که در دانشگاه کمبریج در زمینه توازن میان تقاضای غذا و تنوع زیستی تحقیق می‌کند، می‌گوید: سالانه در جهان، بیش از 5/3 میلیارد نشخوارگر اهلی و ده‌ها میلیارد مرغ برای مقاصد خوراکی پرورش و ذبح می‌شود. بحث بر سر یک اختلال عظیم اقتصادی است.

بحران تغییر شغل

نکته قابل تامل این که حتی بهترین برنامه‌ریزی ممکن قادر نیست برای همه امکان تغییر شغل فراهم کند. حدود یک سوم از خاک جهان را زمین‌های بایر و نیمه‌بایری تشکیل می‌دهد که فقط به درد چرای دام می‌خورد. در گذشته مردم تلاش کرده‌اند بخش عظیم شرق به غربی از آفریقا در جنوب صحرای کبیر و شمال خط استوا را از زمین چرایی به زمین زراعی تبدیل کنند، اما با خشکسالی روبه رو شده‌اند. به عقیده فالان، بدون دام‌ها، ممکن است در برخی محیط‌ها، حیات برای مردم ناممکن شود. مخصوصا قبایل کوچ‌نشینی مانند مغول‌ها و بِربِرها که بدون دام‌هایشان مجبورند در شهرها ساکن شوند و به احتمال بسیار، فرهنگ خود را در این فرآیند ببازند.

در عین حال، کسانی که تمام زندگی شان به دام‌ها وابسته نیست، دچار مشکل خواهند شد. گوشت خوراکی نقشی مهم در تاریخ، آداب و سنن و هویت فرهنگی تمدن‌ها دارد. گروه‌های متعددی در سراسر جهان در مراسم و آیین‌های مختلف، دام هدیه می‌کنند‌. ریشه عمیق غذاهای گوشتی در دیگر فرهنگ‌ها و مناسک نیز غیر‌قابل کتمان است. فالان، در عین اشاره به اهمیت این نقش، آن را از دلایل اصلی سختی در کاهش دادن مصرف گوشت بشر عنوان می‌کند.

گیاهخواری و سلامت

تاثیرات گیاهخواری بر سلامت بشر نیز خوب و بد خود را دارد. مدل رایانه‌ای اسپرینگمن نشان می‌دهد که در صورت گیاهخوار شدن همگان تا سال 1429/ 2050، کاهش 6 تا 10 درصدی مرگ و میر جهانی را شاهد خواهیم بود که در پی کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت، سکته و برخی سرطان‌ها حاصل خواهد شد. حذف خود گوشت، نیمی از این تاثیر را سبب می‌شود و نیمه دیگر به خاطر کاهش مقدار کالری‌های مصرفی و افزایش مصرف میوه و سبزیجات خواهد بود. رژیم ویگِن جهانی نیز این تاثیرات را دوچندان خواهد کرد. گیاهخواری، هر سال از حدودا 7 میلیون مرگ و میر جلوگیری می‌کند و ویگنیسم این مقدار را تا 8 میلیون مورد افزایش خواهد داد. به موازات اینها، کاهش بیماری‌های مزمن ناشی از تغذیه نیز به تخفیف هزینه‌های پزشکی می‌انجامد و حدود 2 تا 3 درصد در تولید ناخالص غذایی صرفه‌جویی خواهد کرد. البته نباید از قلم انداخت که رسیدن به این فواید پیش‌بینی شده، وابسته به جایگزینی گوشت با مواد مغذی مناسب است. محصولات حیوانی، در ازای کالری‌شان، مواد مغذی بیشتری نسبت به غذاهای گیاهخوارانه‌ای چون برنج و غلات ارائه می‌کنند. بنابراین انتخاب جایگزین‌های مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است؛ مخصوصا برای بالغ بر دو میلیارد نفری که در دنیا از سوء‌تغذیه رنج می‌برند. بنتون معتقد است گیاهخواری جهانی در کشورهای در حال توسعه، موجب بحران سلامت خواهد بود؛ زیرا مردم نخواهند دانست ریزمغذی‌هایشان را از کجا تامین کنند.

ارزش میانه‌روی در رژیم غذایی برای بشریت

خوشبختانه برای چشیدن طعم موهبت‌های گیاهخواری یا ویگنیسم لازم نیست تمام دنیا به این مسلک رو بیاورند. برعکس، کلید این قفل در رعایت حد تعادل در مقدار و دفعات مصرف گوشت است. پژوهشی انجام شده که نشان می‌دهد تنها پیروی از توصیه‌های غذایی سازمان بهداشت جهانی، می‌تواند انتشار گازهای گلخانه‌ای را تا 17 درصد کاهش دهد.

در صورتی که مردم بیشتر از اینها از محصولات حیوانی و تنقلات فرآوری شده حذر کنند، این مقدار تا 40 درصد نیز پیش خواهد رفت. جاروس باور دارد که این تغییرات تغذیه‌ای، مانند مصرف یک تکه گوشت کمتر، چنان کم است که بسیاری از مردم حتی متوجه آن‌ نخواهند شد و الزامی در این نیست که حتما یک نفر به کلی به یک رژیم غذایی پشت کند و دیگری را برگزیند.

اسپرینگمن، تغییرات دیگری را برای تشویق مردم به محیط‌دوستی و رعایت بیشتر در انتخاب تغذیه مثال می‌زند. وی بالا بردن قیمت انواع گوشت و کاهش قیمت و توزیع گسترده‌تر سبزیجات را یکی از این راه‌ها می‌داند (البته قیمت گوشت و میوه و سبزیجات همین حالا هم در کشور ما بالاست و همین جا از مسئولان محترم می‌خواهیم خود را دو سه قدم جلوتر از کشورهای غربی ندانند و قدمی در جهت گران‌تر کردن قیمت گوشت قرمز به بهانه محیط‌زیست برندارند!). پیشنهاد دیگر اسپرینگمن نیز این است که نقایص تغذیه گوشتی در سطحی وسیع به سمع و نظر مردم برسد. ازجمله این حقایق این است که در حال حاضر به علت اسراف و پرخوری، کمتر از 50 درصد کالری‌های تولیدی فعلی به استفاده موثر می‌رسند.بنتون معتقد است، می‌توان شرایط را به گونه‌ای تغییر داد که دامداران محصول کمتری تولید کنند و در عین حال به سودآوری کافی برسند؛ زیرا در حال حاضر، تولید و مصرف گوشت در حالتی افراطی صورت می‌گیرد که بسیار فراتر از نیاز مصرفی روزانه است. وی تغییر الگوی تولید و مصرف را راهی برای حفظ مقدار درآمد دامداران می‌داند.گفتنی است، همین حالا نیز راه حل‌های فراوانی برای تخفیف و تقلیل انتشار گازهای گلخانه‌ای در صنعت دام و طیور ارائه شده، اما نبود اراده کافی مانع اجرایی شدن آنها شده است.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:50
سلامت و بهداشت جامعه

محققان در یک بررسی جدید بار دیگر تاثیرات رژیم غذایی گیاه خواری بر سلامتی را مورد مطالعه قرار داده‌اند که حاکی از فوائد بسیار آن است.



به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، اگرچه در رژیم گیاهخواری نیز انتخاب مواد غذایی سالم و باکیفیت حائز اهمیت است. به بیان دیگر غلات سفید و تصفیه شده نیز اساس گیاهی دارند اما جزو خوردنی‌های سالم نیستند.

سایت مدیکال دیلی در مطلبی تازه به برخی از مهمترین فوائد رژیم غذایی گیاهی اشاره کرده که به شرح زیر است:

بهبود سلامت قلب: گروهی از محققان هلندی به مطالعه روی ۶۰۰۰ نفر پرداخته و دریافتند افرادی که از پروتئین گیاهی مصرف می‌کنند نسبت به مصرف کنندگان پروتئین حیوانی کمتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستند.

انجمن قلب آمریکا نیز اعلام کرده است که افراط در مصرف پروتئین حیوانی به دلیل وجود چربی اشباع شده می‌تواند سطح کلسترول را افزایش دهد و خطرزا باشد.

کاهش خطر ابتلا به دیابت: در مطالعه‌ای که در آمریکا انجام گرفت مشخص شد در افراد گیاهخوار فاکتورهای خطرزای ابتلا به دیابت کمتر است. این فاکتورها شامل شاخص توده بدنی پایین، فشار خون پایین، دور کمر کوچکتر، پایین بودن میزان چربی شکمی و کلسترول پایین است.

افزایش وزن ناچیز: محققان آمریکایی در مطالعه‌ای مشاهده کردند رژیم‌های غذایی گیاهخواری که مبتنی بر انتخاب خوردنی‌های گیاهی سالم همچون غلات، میوه، سبزی و خشکبار است با میزان افزایش وزن کمتری همراه است.

کاهش خطر مرگ: بررسی‌ها نشان می‌دهد انتخاب بهترین گزینه‌ها در رژیم غذایی گیاه‌خواری مهم است. مطالعه انجام شده روی ۳۰ هزار فرد بزرگسال در آمریکا نشان داد انتخاب مواد غذایی گیاهی که سالم و باکیفیت هستند در این نوع از رژیم غذایی با کاهش ۳۰ درصدی مرگ زودرس همراه است. همچنین این تاثیرگذاری در مبتلایان به بیماری‌های مزمن بیشتر است.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:48
سلامت و بهداشت جامعه

سیگار در خانم و آقا باعث ناباروری و در پوست باعث پیری زودرس و تیره شدن رنگ آن می‌شود.

به گزارش جام جم، سیگار کشیدن چه عوارضی بر سلامت فرد به جا می‌گذارد؟ مصرف مواد دخانی بر تمام قسمت‌های بدن و همه اندام‌ها تاثیرگذار است‌. مهم‌ترین آن، عروق بدن است‌. وقتی فرد سیگار می‌کشد خون او غلیظ می‌شود. سیگار باعث ضخیم شدن جدار عروق می‌شود و همه اینها باعث مختل‌شدن خون رسانی به عضو می‌شود. این اتفاق در عروق ریه باعث پاره شدن الوئول‌های (حبابچه‌ها) ریه می‌شود و در نتیجه این الوئول‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند و فرد به بیماری آمفیزم دچارمی شود.

 

عوارض قلیان بر ارگان‌های بدن چیست؟

 

عوارض قلیان چند برابر سیگار است. قلیان سرطان زبان را افزایش می‌دهد و این عارضه در افرادی که قلیان می‌کشند، بیشتر از سیگاری‌ها اتفاق می‌افتد‌. قلیان و سیگار ابتدا در دستگاه تنفس فوقانی ایجاد عوارض می‌کنند و بیماری لثه ـ شانس آلرژی بینی و شانس سرطان حنجره را افزایش می‌دهند.

خطر سرطان سروگردن را بالا می‌برند. قلیان و سیگار در ایجاد مزه بد در دهان نقش دارد. حس چشایی در این افراد دچار مشکل می‌شود. بوی بد دهان ایجاد می‌کند. در دستگاه تنفس تحتانی هم ریسک سرطان ریه را بالا می‌برد.

چرا در فردی که 30سال است سیگار می‌کشد علائمی مشاهده نمی‌شود، اما اطرافیان او مثلا همسر و فرزندنش دچار بیماری ریوی شده‌اند؟

این فرد اگر بررسی شود قطعا مشکل دارد. ممکن است به ظاهر علامتی نداشته باشد، اما ممکن است یکدفعه مشکلش مشخص شود.

آیا بین مصرف قلیان و مشکل گوارشی ارتباطی وجود دارد؟

بله. قلیان روی دستگاه گوارش هم تاثیردارد. در مصرف‌کننده قلیان یکی از مشکلات بسیار شایع برگشت اسید معده است و این خودش باعث سرفه و تنگی نفس می‌شود. یکی دیگر از عوارض قلیان ایجاد زخم معده است‌. قلیان کشیدن، احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.

آیا سیگار کشیدن در بالکن یا حیاط از میزان عوارض ناشی از آن می‌کاهد؟

این افراد وقتی دود وارد ریه‌شان می‌شود تا دو ساعت اثرات مخرب را همراه خود دارند. این افراد تا دو ساعت نباید وارد خانه شوند و نباید کنار پنجره یا بالکن سیگار بکشند

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:47
سلامت و بهداشت جامعه

 پرورش کدام گیاهان ارزشمندتر است؟

 


رشد گیاهان دارویی در منزل و داشتن داروخانه شخصی با این گیاهان تاثیر بسیاری در سلامت بدن دارد.

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، داشتن باند و آسپرین یک طرف قضیه داروخانه شخصی است اما آیا تا به حال به اهمیت وجود عصاره‌های گیاهی برای سلامت خود و خانواده‌تان در تحولات اجتماعی فکر کرده‌اید؟


آگاهی از چگونگی پرورش و رشد گیاهان دارویی در منزل و همچنین آشنایی با قدرت شفابخش آنان از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که شما باید با آن آشنا شوید.

تبدیل شدن به یک داروساز گیاهی ممکن است در ابتدا کمی ترسناک به نظر برسد اما پس از آشنایی با اصول اولیه متوجه آسان بودن این فرایند خواهید شد.

اولین چیزی که باید بدانید این است که رشد گیاهان، ادویه‌ها، ریشه‌ها و سایر گیاهان دارویی به فضای بسیار کم نیاز دارد همچنین انجام این کار به هزینه گزافی احتیاج ندارد و هر کسی با هر بودجه‌ای می‌تواند این کار را انجام دهد.

آسان‌ترین راه برای اکثریت مردم، آغاز به کاشت گیاهان مورد علاقه خود در گلدان‌های اطراف خانه و حیاط‌شان است همچنین ممکن است بخواهید در زمینه تنظیمات اقلیمی گیاهان اطلاعات کسب کنید. برای مثال شاید بخواهید بدانید ترکیب کدام گیاهان با یکدیگر به رشد بهتر یا برعکس آن منجر می‌شود.

گیاهان دارویی خود را در دسترس قرار ندهید؛ سعی کنید آن‌ها دور از چشم باشند تا از تهدیدات محافظت کنید.

پرورش کدام گیاهان ارزشمندتر است؟

آلوئه‌ورا: پرورش و نگهداری این گیاه شاداب و آبدار بسیار آسان است همچنین به سادگی با شکستن برگ و استخراج ژل می‌توان از مزایای آن بهره‌مند شد.

ژل آلوئه‌ورا در بهبود سوختگی و زخم موثر است ومی‌تواند با ویروس‌های مضر، باکتری‌ها و قارچ‌ها مبارزه کند.

پونه کوهی: داشتن این گیاه به دلیل داشتن خاصیت ضدمیکروبی ضروری و پرورش آن آسان است؛ شاید نام روغن پونه کوهی را پیش از این شنیده باشید؛ هم نوع تازه و هم نوع خشک شده پونه کوهی سرشار از مواد معدنی ، مواد آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان است.

این گیاه خاصیت ضدمیکروبی نیز دارد همچنین بلغم‌آور و ادرارآور است.

زنجبیل: زنجبیل را می‌توان به راحتی پنهان کرد؛ این گیاه زنجبیل در زیر خاک رشد می‌کند همچنین حاوی ترکیباتی نظیر لوکوترین و پروستوگلاندین است؛ این مواد از زنجبیل یک آرام‌بخش بسیار قوی مانند ایبوپروفن ساخته‌اند.

این گیاه خاصیت ضدالتهابی نیز دارد و این خاصیت زنجبیل سبب شده است تا در درمان درد معده، حالت تهوع و بیماری‌های حرکتی بسیار مفید باشد.

قاصدک‌ها: قاصدک‌ها معمولا در بسیاری از نقاط جهان به صورت خودرو رشد می‌کنند؛ بنابراین شما حتی ممکن است نیازی به تلاش برای پرورش آن‌ها نداشته باشید.

از نظر بسیاری از مردم آن‌ها علف هرز هستند با این حال فریب حرف مردم را نخورید؛ قاصدک‌ها خاصیت درمانی فوق‌العاده‌ای دارند و دم کردن آن‌ها به همراه چای خواص مفید بسیاری دارد.

گزنه دوپایه: این گیاه یکی از گیاهان رایج در درمان آلرژی، حساسیت پوستی، عفونت کلیه و عفونت دستگاه ادراری است؛ فقط مراقب باشید هنگام چیدن آن حتما از دستکش استفاده کنید چرا که این گیاه خاردار است.

عسل: آموزش یادگیری پرورش زنبور عسل در منزل مهارتی بسیار ارزشمند است. عسل، موم زنبور عسل و شاه انگبین از مواد خوراکی ارزشمند و حیاتی انسان هستند.

آن‌ها تاثیرات شگرفی از بهبود زخم تا حفاظت از سیستم ایمنی بدن داد همچنین این مواد عاری از هرگونه مواد پروبیوتیک هستند که می‌توانند به افزایش باروری کمک کنند.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:44
سلامت و بهداشت جامعه

همه افراد تمایل دارند غذای زیادی بخورند اما چاق نشوند. در این ازخبر برخی از روشهایی نام می‌بریم که می‌تواند وزن شما را کم می‌کند.

 



به گزارش جام جم آنلاین از میزان، همه افراد تمایل دارند غذای زیادی بخورند اما چاق نشوند. در این ازخبر برخی از روشهایی نام می‌بریم که می‌تواند وزن شما را کم می‌کند.

برای این کار باید یک سری غذا را کم خورد و یک سری غذاها را زیاد خورد. غذاهایی که تراکم انرژی زیادی دارند و زود انرژی ازاد می‌کنند باعث گرسنگی شما می‌شوند پس باید این غذاها را کم خورد. غذاهایی که تراکم انرژی کمی داند دارند برای آزاد کردن انرژی زمان زیادی می‌برند پس فرد کمتر احساس گرسنگی می‌کند.

سبزیجات، برنج و گوشت کم چربی جز غذاهایی هستند که فرد با خوردن آن کمتر احساس گرسنگی می‌کند و کالری کمتری نیز مصرف می‌کند.

گروه محققان پس از تحقیقات14هفته ای به برخی برای تغذیه سبزیجات، ماهی، پاستا، برنج، تخم مرغ، میوه، لبنیات کم چرب دادند. یک گروه دیگر روزانه 1400 کالری دریافت می‌کرد.

گروه اول تقریبا پنج کیلو کاهش وزن داشتند و گروه دوم سه کیلو. این گروه محققان افزودند افرادی که رژیم می‌گیرند بین وعده های غذا احساس گرسنگی می‌کنند اما افرادی که از غذاهایی با تراکم انرژی کم تغذیه می‌کردند این مشکل را نداشتند.

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:43
ایرانگردی

 

فراخوان شرکت در دومین جشنواره عکس «عید نیایش» به مناسب عید سعید فطر از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران منتشر شد.

به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، فراخوان دومین جشنواره عکس «عید نیایش» با موضوع عید سعید فطر و ثبت لحظات باشکوه و ناب آیین مذهبی نماز عید فطر منتشر شد. بر این اساس، از عکاسان حرفه‌ای، هنرمندان و علاقه‌مندان به هنر عکاسی در سراسر کشور دعوت می‌شود آثار خود را بر اساس شرایط مندرج در فراخوان ارسال کنند.

این جشنواره در دو بخش عکاسی با دوربین حرفه‌ای و عکاسی با موبایل پذیرای آثار علاقه‌مندان است.

شرایط شرکت در این جشنواره: 

۱. شرکت‌کنندگان می‌توانند حداکثر ۵ اثر در هر بخش برای شرکت در مسابقه ارسال کنند.

۲. شرکت‌کنندگان باید آثار خود را تا ۷ تیر ۱۳۹۷ از طریق ایمیل جشنواره به نشانی 1837@farhangsara.ir ارسال کنند.

۳. تمامی عکس‌ها باید بدون قاب در فرمت jpg با حجم حداکثر ۵۰۰ کیلوبایت ارسال شود. در صورتی که اثر ارسالی به نمایشگاه راه یابد، ارسال اصل فایل عکس ضروری است.

۴. به همراه آثار ارسالی فایل مشخصات فردی شامل نام و نام خانوادگی، شماره تماس ثابت و موبایل، نشانی و... ارسال شود.

۵. ارسال اثر توسط عکاس و شرکت در مسابقه به منزله اعلام مالکیت معنوی عکس‌هاست. در صورت اثبات خلاف این امر در هر مرحله، عواقب حقوقی آن به عهده شرکت‌کننده است.

۶. برگزارکننده حق استفاده از آثار راهیافته به نمایشگاه را در اقلام تبلیغاتی و انتشاراتی دارد.

۷. ارسال اثر و شرکت در مسابقه به منزله پذیرش آیین‌نامه و تصمیم درباره مسائل پیش‌بینی‌نشده در این آیین‌نامه بر عهده شورای برگزاری است.

۸. به عکس‌های راهیافته به نمایشگاه در بخش حرفه ای گواهی شرکت و مبلغ یک میلیون ریال حق‌التصویر تعلق می‌گیرد.

جوایز:

در بخش حرفه ای

نفر اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال جایزه نقدی

نفر دوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ پانزده میلیون ریال جایزه نقدی

نفر سوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ده میلیون ریال جایزه نقدی

و به ۵ نفر از عکاسان برگزیده لوح تقدیر و سه میلیون ریال جایزه نقدی اهدا می‌شود

در بخش عکاسی با موبایل 

 به ۵ برگزیده این بخش لوح تقدیر و ۵ میلیون ریال جایزه نقدی اهدا می‌شود.

دبیرخانه: بلوار کشاورز، نبش خیابان شهید دائمی، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل

تلفن گویا: ۱۸۳۷

سایت: farhangsara.ir و fhnews.ir


 

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:41
سلامت و بهداشت جامعه


کاهش بیماری های عصبی
افزایش فعالیت مغز
کاهش ریزش مو
کاهش ابتلا به ام اس

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:35
سلامت و بهداشت جامعه


کاهش بیماری های عصبی
افزایش فعالیت مغز
کاهش ریزش مو
کاهش ابتلا به ام اس

چهارشنبه 23/3/1397 - 14:34
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته