• Nombre de visites :
  • 3757
  • 11/4/2009
  • Date :

Siyasi Açıdan Filistin Meselesi 1

filistin

   Yaklaşık bir asırdır Orta Doğu’da cereyan eden hadiselerin insanlık açısından son derece önemli bir çok boyutu vardır. Olayın asıl önemli olan tarafı ise en az iki devleti ve milyonlarca insanı ilgilendirmesi açısından daha çok siyasi yönüdür.

  Günümüzde Filistin'de yaşanan adaletsizlik ve haksızlıkların, İsrail Devleti'nin Filistin halkına karşı uyguladığı şiddet ve baskı politikasının temelinde İsrail’in bir devlet politikası olarak yıllardır uyguladığı katı ırkçılık inanç ve görüşü yatmaktadır. Yahudiler için Filistin toprakları üzerinde bağımsız bir "Yahudi Devleti" kurulması kutsal bir misyondur. 1948 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen bu misyonun sürekliliğinin korunması ise bir başka önemli hedeftir. İsrail Devlet yöneticilerine göre bu sürekliliğin korunması ancak, Filistin topraklarında Yahudi nüfusunun artırılması ve Yahudilerin yaşadığı alanların genişletilmesi ile mümkündür. Bunun sağlanabilmesi için de Filistin halkı ya tamamen bu topraklardan sürülmeli ya da yok edilmelidir. İşte bu inançla İsrail Devleti 50 yılı aşkın bir süredir Filistin halkına karşı etnik bir soykırım yürütmektedir.

Bugün gelinen noktayı bir iki cümleyle ifade etmek gerekirse; olayların asıl başlangıcı 1897 yılında İspanya Basel’de yapılan I. Siyonist Kongresidir.

 Kongrede kurulan Dünya Siyonist Örgütü ve bu örgütün başkenti Kudüs olacak şekilde Filistin topaklarında bağımsız bir Yahudi devleti kurma fikri bugün genelde orta doğuda özelde ise Filistin’de cereyan eden olayların ana temelidir.

Tarihin değişik dilimlerinde yaşanan olayları kronolojik olarak değerlendirirsek;

filistin

1917 Filistin topraklarını işgal eden İngiltere Balfour Deklarasyonu’yla bu topraklarda Bağımsız Yahudi Devleti kurulmasına müsaade etti ve destek verdi.

1947-1948 BM taksim planı Filistin topraklarının %56’sını azınlık durumundaki Yahudilere verdi. Yahudiler İsrail devletini kurup bağımsızlıklarını ilan etti, ABD, SSCB ve Türkiye sırasıyla İsrail’i tanıyan ülkeler oldu. Aynı yıl batı ve ABD’nin desteğini alan İsrail I. Arap-İsrail savaşıyla bölgedeki topraklarını %78’e çıkardı.

1950 İsrail Kudüs’ü başkent ilan etti.

1959-1964 el-Fetih önderliğinde FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü) kuruldu.

1967 Altı gün savaşları ile Mısır, Ürdün ve Suriye’ye saldıran İsrail, Filistin’in geri kalanını, Mısır’ın bir bölümünü ve Golan tepelerini işgal ederek topraklarını üç katına çıkardı.

1973 Mısır, Suriye ve Ürdün, İsrail’e saldırdı. Yom Kippur Savaşı

1979-1980 Mısır, İsrail’i tanıyan ilk Arap ülkesi oldu. İsrail, Kudüs’ü değişmez ve bölünmez Başkent ilan etti. Yapılan antlaşmalarla Gazze Filistin’e bırakıldı.

1987-1988 Hamas kuruldu ve altı ay süren ilk intifada Gazze İslâm Üniversitesi Öğrenci Meclisi tarafından başlatıldı. FKÖ, Bağımsız Filistin Devleti’nin kurulduğunu ilan etti.

İntifada; Yıllardır ezilen, işkencelere maruz kalan, evlerinden zorla kovulan, en ağır katliamlara uğrayan halkın kadın-erkek genç-yaşlı hep birlikte işgalci İsrail’e karşı bir ayağa kalkışın adıdır.

1993 Oslo barış sürecinin başlamasıyla I. İntifada sona erdi.

2000 Oslo barış sürecinin tıkanması tarafların anlaşamaması ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un provakatif Mescid-i Aksa ziyareti II. İntifadayı başlattı.

2004 Yaser Arafat öldü. Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin cami çıkışı İsrail saldırısı sonucu şehid edildi.

2005 İsrail, Sınırları deniz kıyısını ve hava sahasını kontrolde tutarak Gazze’den geri çekildi.

2006 Filistin Yasama Meclisi seçimleri yapıldı, 132 sandalyeli mecliste 76 sandalyeyi Hamas aldı.

2008 19 Haziran’da Mısır’ın arabuluculuğuyla yapılan antlaşma kısa sürdü, Hamas’ın roket attığı gerekçesiyle İsrail Gazze’ye saldırdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Hamas’ı feshetti, Batı Şeria’da Selam Feyyad hükümetini atadı.


4.Filistin Savunma Konferansı

İşgal ve Direnişle Geçen 40 Yıl

Filistin Halkı Üzerindeki Zalim Ambargoyu Kırın!

Gazze Furkan savaşında yaşanan son gelişmeler...

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)