• Nombre de visites :
  • 2516
  • 20/12/2009
  • Date :

Hz Ali’nin Tevazusu

hz.ali

  Hz Ali (as)’ın hayatı baştan başa tevazulu ve alçakgönüllü davranışlarla süslenmiştir öyle ki peygamber efendimiz hz Ali’ye Ebu Turab, yani toprak babası diye hitap ederdi. Toprak, Arap kültürü dahil olmak üzere birçok kültürde alçakgönüllülüğün bir simgesidir ve hz Ali’nin bu lakapla anılması o hazretin ne denli tevazulu ve alçakgönüllü olduğunu gösteriyor.

  İmam Hasan Askeri (as) babaları vasıtasıyla kendisine ulaşan bir hadiseyi şöyle naklediyor: Hz Ali (halife olduğu dönemde) bir baba ve oğlunu evinde misafir olarak ağırlar. misafirlerini odanın üst kısmında oturtup kendisi de odanın alt kısmında kapı yanında oturan hz Ali, misafirlerine yemek ikramında bulunduktan sonra su ve leğen ister, baba misafirin elini yıkamak için hz Ali’nin kendisi su dökmek isteyince, misafir bu davranıştan utandığını söyleyerek imtina eder ve şöyle söyler: Yüce Allah’ın beni bu halde görmesinden utanıyorum. Hz Ali misafirinin bu sözü üzerine şöyle buyurur:

Bu hal utanılacak bir hal değildir, tam aksine çok güzel bir haldir zira yüce Allah beni, hiçbir karşılık beklemeksizin yalnızca onun rızası için bir iş yaparken görüyor.

   Hz Ali misafirinin ısrarlı karşı koymalarına rağmen onun eline su döküp, ellerini yıkamasını sağlar, daha sonra ise oğlu Muhammed Bin Hanefiye’ye şöyle buyurur: Oğlum şimdi sen kalk ve diğer misafirimizin eline su dök. eğer yalnızca o, misafirimiz olsaydı bu işi ben yapardım ancak yüce Allah, baba ve oğla aynı davranılmasından hoşlanmaz, dolayısıyla babasının eline ben su döktüğüm gibi şimdi de sen oğlunun eline su dökmelisin. Bunun üzerine Muhammed bin hanefiye de diğer misafirin eline su döker ve elini yıkamasını sağlar.

hz.ali

  İmam Hasan Askeri bu hadiseyi naklettikten sonra şöyle buyuruyor: Bu şekilde hz Ali’ye uyan kişi, gerçek şiadır.

Zeyd bin Ali (as) şöyle naklediyor:

Hz Ali (as) beş yerde ayakkabılarını çıkarıp çıplak ayakla yürürdü. 1- Ramazan bayramında, bayram namazına giderken. 2- Kurban bayramında, bayram namazına giderken. 3- Cuma gününde, Cuma namazına giderken. 4- Hasta ziyaretine giderken. 5- Cenaze uğurlarken. Bu davranışın sebebi olarak da şöyle buyururlardı: Bunlar Allah’a isnat edilen işlerdir, bu işlerde (tevazu gereği) yalın ayak olmak isterim.

  İmam sadık (as) şöyle naklediyor: Bir gün hz Ali at üzerinde giderken birkaç atlının arkasından geldiğini fark eder ve bunun üzerine dönüp onların herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını sorduktan sonra kendilerinin geri dönmelerini ister ve şöyle buyurur: Geri dönün zira insanın arkasında yürümek, kalplerin bozulmasına yol açar.

Yani bir insanın arkasında yürümek, korumak amaçlı da olsa o insanın kibirlenmesine ve kendisini diğer insanlardan üstün bir varlık görmesine yol açabilir.

  Gerçek bu ki başta peygamber efendimiz olmak üzere bütün din büyüklerimizin hayatlarına baktığımızda bu kişilerin hayatında, sahip oldukları yüce makamlara rağmen tevazu ve alçakgönüllülükten başka bir şey görünmüyor.


Ali’nin (a.s) Elleri

İmam Ali (a.s) Hz.Abbas (a.s) Ve Ben

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)