• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4098روز قبل
تاریخ
آخوند ملاحسینقلی همدانی در حدود سال 1202 ش (1239 ق) در یكی از روستاهای اطراف همدان به دنیا آمد. وی روزگار كودكی را به اقتضای محل سكونت به شبانی گذراند. آن‏گاه به تهران رفت و پس از فراگیری مقدمات، وارد حوزه درس شیخ عبدالحسین تهرانی معروف به شیخ العراقین شد و دروس معقول را پشت سر گذاشت. آخوند همدانی سپس عازم سبزوار گردید و نزد حاج ملاهادی سبزواری، حكمت و فلسفه را فرا گرفت. وی پس از مدتی به نجف اشرف رفت و ضمن حضور در محضر درس فقه و اصول شیخ مرتضی انصاری، بسیاری از تقریرات استاد را به رشته تحریر درآورد. آخوند ملاحسینقلی همدانی همچنین در محضر آقا سید علی شوشتری به سیر و سلوك پرداخت و نزد وی مقام و مرتبتی عظیم یافت. آخوند، به اخلاق و تهذیب نفس توجه تام داشت و علوم ظاهری را برخلاف اكثر عرفا و متصوفه، حجاب نمی‏دانست. این عارف بزرگ، از اینكه به عنوان قطب و مرشد مطرح گردد پرهیز می‏كرد و تنها خود را بنده‏ای از بندگان خدا می‏دانست. در محضر درس عرفان او شاگردان فاضلی پرورش یافتند كه شیخ محمد بهاری، سید احمد تهرانی، میرزا جواد ملكی تبریزی، سیدجمال الدین اسدآبادی، سید مرتضی كشمیری، سید محسن امین عاملی و... از بقیه مشهورترند. همچنین از آخوند ملاحسینقلی همدانی آثاری برجای مانده كه نامه‏ها و مُنشآت، تذكرةُ المتّقین، تقریرات در اخلاق و مناجات‏ها از آن جمله‏اند. این عارف باللَّه سرانجام در 16 اسفند 1272ش (28 شعبان 1311ق) در هفتاد سالگی جان از قفس تن به در بُرد و در كربلای معلی به خاك سپرده شد.
سه شنبه 16/12/1390 - 14:16
تاریخ
اعلام قطع روابط ایران با انگلستان
وزارت امور خارجه ایران در چنین روزی از سال ۱۳۶۷ هجری شمسی، قطع روابط ایران را با انگلیس اعلام کرد.
در پی صدور حکم حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر اعدام سلمان رشدی به‌سبب انتشار کتاب کفرآمیز آیات شیطانی، وزارت امور خارجه ایران، قطع روابط جمهوری اسلامی ایران را با انگلیس اعلام کرد. پس از این اقدام، مجلس شورای اسلامی نیز طرح قانونی قطع کامل روابط ایران و انگلیس را که به امضای بیش از ۱۰۰تن از نمایندگان رسیده بود، تصویب کرد. دولت انگلیس نیز به‌ناچار کلیه دیپلمات‌های خود را از ایران فراخواند.
«آیات شیطانی» رمانی است در ۵۴۷ صفحه (نسخه‌ انگلیسی در چاپ اول) که در تاریخ ۴ مهر ۱۳۶۷ش (۲۶ سپتامبر ۱۹۸۸م) توسط انتشارات وایکینگ (جزو گروه انتشاراتی پنگوئن) منتشر شد. این کتاب، برخلاف آنچه گفته می‌شود یک کتاب علمی و نظری نیست، بلکه داستانی است بلند در ۹ فصل که شخصیت‌های آن را حضرت رسول اکرم (ص)، همسرانش و صحابی شناخته‎شده‌اش و حضرت جبرئیل (فرشته‌ وحی) تشکیل می‌دهند.
نویسنده کتاب، سلمان رشدی مسلمان هندی‎تباری بود که تبعه‌ بریتانیای کبیر محسوب می‌شد و «آیات شیطانی» پنجمین رمان این نویسنده‌ ۴۱ ساله به‌شمار می‌رود. وی که عضو انجمن سلطنتی ادبیات انگلستان بوده و هست، کتاب مذکور را به سفارش گیلون ریتکن (رئیس یهودی انتشارات وایکینگ) با دستمزد بی‌سابقه‌ ۸۵۰ هزار پوند به رشته‌ تحریر درآورد.
سلمان رشدی با انتشار «آیات شیطانی» به مقدسات دین اسلام آشکارا توهین کرد. از این‎رو، حضرت امام خمینی (ره) طی اطلاعیه‎ای حکم اعدام وی را صادر فرمودند. امام راحل (ره) در بخشی از این حکم مهم و تاریخی فرمودند: «به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان می‌‎رسانم مؤلف کتاب آیات شیطانی که علیه اسلام و پیامبر و قرآن تنظیم و چاپ و منتشر شده است هم‎چنین ناشران مطلع از محتوای آن محکوم به اعدام‎اند. از مسلمانان غیور می‎خواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند سریعاً آن‌ها را اعدام کنند تا دیگری جرأت نکند به مقدسات توهین کند...»
امپراطوری رسانه‌ای غرب بار‌ها اعلام کرد که حکم اعدام این نویسنده از طرف ایران پس گرفته شده است که هر بار با واکنش سریع رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای این مسأله تکذیب گردید و اعلام شد که حکم یک مرجع قابل نقض نمی‌باشد و حتی پس از مرگ ایشان نیز بر همه‌ مسلمانان لازم‌الاجرا است.
سلمان رشدی در یکی از آخرین کتاب‌های خود، به فلاکت و ذلت پس از انتشار «آیات شیطانی» اشاره می‌کند؛ وی در آن کتاب با اشاره به مجروحیت مترجم ایتالیایی «آیات شیطانی» توسط مسلمانان ایتالیایی تا سرحد مرگ و به هلاکت رسیدن مترجم ژاپنی آن بر اثر حمله‌ مسلمانان ژاپنی، از روز ترور ناشر نروژی کتابش به این شکل یاد می‌کند: «روزی که ناشر نروژی مورد اصابت گلوله قرار گرفت یکی از بد‌ترین روزهای عمر من است.»
سه شنبه 16/12/1390 - 14:13
تاریخ
اعدام انقلابی رزم‏آرا
اعدام انقلابی رزم‏آرا

۱۶ اسفند

● اعدام انقلابی سپهبد رزم‏آرا به‌وسیله فدائیان اسلام در چنین روزی از سال ۱۳۲۹ هجری شمسی انجام گرفت.
آیت‌الله العظمی کاشانی طی مصاحبه‌ای با حسنین هیکل درخصوص این واقعه‌ی تاریخی اظهار می‌دارد: «شما بدانید که اینجا مملکت آل‌محمد (ص) است کسانی که تشخیص بدهند خائنین در رأس کار حکومت می‌کنند دیر یا زود آن‌ها را از روی زمین به یاری خدا برمی‌اندازند. رزم‌آرا شخصی بود که در دوران ستاد ارتش که در رأس آن قرار گرفته بود، ‌قضیه‌ی جنگ آذربایجان را به‌وجود آورد. رزم‌آرا کسی بود که یک مشت مسلمان را وادار به جدال کرده و در دوران نخست‌وزیری خود برخلاف عقیده‌ی ملت و به‌خلاف قوانین خدایی، ملت ایران را پیش دول اروپا، ‌خواه روس و یا انگلیس و یا آمریکا، پست و بی‌کفایت و بیکاره و عاری از هر قدرت و علمی معرفی نمود. کسی که از حقایق اسلام تجاوز نمود و در مقابل این‌گونه اشخاص، ‌آبروی شش هزار ساله‌ی ملت ایران را برد... این عمل - هلاکت رزم‌آرا - به نفع ملت ایران بود و آن گلوله و ضربه عالی‌ترین و مفید‌ترین ضربه‌ای بود که به پیکر استعمار و دشمنان ملت ایران وارد آمد.»
تاریخ معاصر ایران‌زمین، ‌بیانگر این است که در بسیاری از هنگامه‌های بحرانی و سیاسی - اجتماعی، آنگاه که حرکت نیروهای مردمی با دشواری‌های جدی روبه‌روست. گروهی از منادیان راستین اسلام محمدی (ص) در تمسک به آیات سبحانی و اشارات نبوی، هشدارهایی چون «... انما اعظکم بواحده ان تقوموا الله مثنی و فرادی...» و «لاتظلمون و لاتظلمون» را به گوش جان شنوده و دستورهای مردآزمایی چون «وقاتلوهم حتی لاتکون فتنه...» را با ایثار و فداکاری برپا داشته‌اند و با این همت، موانع ساخته‌ی دشمن را فرو ریخته و بارقه‌های امید را در دل امت مسلمان شکوفا کرده‌اند.
نمونه‌ی آشکار این ایثارگری‌های سرنوشت‌ساز را می‌توان در خروش توفنده و ضربات کوبنده‌ی «فدائیان اسلام» طی سال‌های ۱۳۲۴ش-۱۳۳۴ش مشاهده کرد. در این میان، ‌اعدام انقلابی رزم‌آرا، دست‌نشانده‌ی انگلستان که آخرین سد راه ملی کردن صنعت نفت به‌شمار می‌آمد، به جهت تأثیر تاریخی این اقدام از ویژگی خاصی برخوردار است.
سپهبد علی رزم‏آرا در سال ۱۲۸۰ش به‌دنیا آمد و در هفده سالگی وارد مدرسه‌ی نظام شد. وی پس از احراز درجه‌ی افسری، به اقتضای زمان، در چند زد و خورد داخلی شرکت کرد و به‌همین دلیل ارتقاء درجه یافت. رزم‏آرا در سال‏های بعد مدارج ترقی را پیمود تا این‌که پس از تبعید رضاخان به ریاست ستاد ارتش رسید. در زمان صدارت قوام، شاه برای از بین بردن نخست‏وزیر و سقوط دولت وی، به هر کسی متوسل می‌‏شد و به همه وعده‌ی صدارت می‌‏داد. رزم‏آرا در زمره‌ی افرادی بود که شاه به او وعده‌ی نخست‏وزیری داده بود.
رزم‏آرا با اتکا به قول شاه و با پشت پا زدن به عنایات قوام نسبت به خود، درصدد تضعیف دولت برآمد. وی از آن پس تصمیم به احراز صدارت گرفت تا این‌که در پنجم تیرماه ۱۳۲۹ش، فرمان نخست‏وزیری گرفت. سپهبد علی رزم‌آرا، به‌عنوان ژنرال ارتش رژیم شاه و عنصر سر‌شناس دولت استعماری انگلیس هنگامی که به نخست‌وزیری کشور رسید با ملی شدن صنعت نفت ایران به‌شدت مخالفت می‌‏کرد و قصد داشت با سرکوب نهضت مردم، تا جایی که ممکن است به اربابان خود خدمت کند.
خیانت‏‌ها و انحرافات علنی رزم‌آرا در سیاست و امور مملکتی سبب شد تا روحانیون و مردم به مخالفت جدی و صریح با او بپردازند. لذا فدائیان اسلام به این تشخیص رسیدند که اگر این عنصر وابسته از میان برداشته نشود، در نهضت مردم اختلال حاصل می‌‏گردد. به‌همین جهت، شهید خلیل طهماسبی از سوی جمعیت فدائیان اسلام مأمور ترور رزم‏آرا گردید و سرانجام وی را در تاریخ شانزدهم اسفندماه سال ۱۳۲۹ هجری شمسی به هلاکت رساند.
اعدام انقلابی رزم‌آرا، درواقع هشداری به برخی نمایندگان مجلس شانزدهم بود که به‌دلیل وابستگی به انگلیس، مانع از ملی شدن صنعت نفت در ایران می‌‏شدند. به‌همین جهت، به فاصله‌ی کوتاهی پس از حرکت انقلابی اعدام رزم‌آرا، طرح ملی شدن صنعت نفت در کمیسیون نفت مجلس مورد تأیید و تصویب قرار گرفت.

سه شنبه 16/12/1390 - 14:13
تاریخ
وفات ابن هشام؛ تاریخ‌نگار معروف عرب
ابومحمد عبدالملک بن هشام، مورخ مشهور عرب در چنین روزی از سال ۲۱۸ هجری قمری چشم از جهان فروبست.
عبدالملک بن هشام بن ایوب حمیری، مؤلف مشهور‌ترین کتاب درباره سیره پیامبر اسلام (ص) با عنوان «السیرة النبویه» می‌باشد. از زندگی او اطلاعات کمی در منابع وجود دارد. درباره اصل و نسب او اختلاف نظر وجود دارد، برخی او را حمیری، بعضی «ذهلی»، و عده‌ای «معافری» و «سدوسی» هم گفته‌اند.
عبدالملک در بصره متولد و سپس به مصر رفت و تا آخر عمر در آنجا اقامت نمود. و در ربیع‏الثانی سال ۲۱۳ یا ۲۱۸ هجری قمری در فسطلاط مصر چشم از جهان فروبست. از اساتید او می‌توان زیاد بکائی، عبدالوارث بن سعید و ابوعبیده را نام برد و از شاگردانش نیز می‏توان به محمد بن حسن قطان، عبدالرحیم بن عبدالله بن برقی و برادرش احمد اشاره نمود.
ابن هشام چهار تألیف دارد که عبارت‏اند از: ۱- «التیجان»؛ این کتاب درمورد انساب قبیله حمیر و شاهان آن‌ها می‌باشد. ۲- «شرح اخبار الغریب فی السیره»؛ موضوع آن درباره حکایت و روایات نادر و شگفت‌آور است که کلمات خود ابن اسحاق می‌باشد. ۳- «القصائد الحمیریة»؛ درباره تاریخ یمن و ملوکان آن در دوران جاهلیت می‌باشد. ۴- «السیرة النبویة»: این کتاب که مهم‌ترین تألیف ابن هشام می‏باشد، درمورد سیره و زندگانی رسول گرامی اسلام (ص) و زندگانی ایشان است.
کتاب‏هایی با عنوان «ایام‏العرب» میراث تاریخی اعراب می‌باشد، که حوادث و اتفاقات روز‌ها را می‌نوشتند. در دوره اسلام، کتاب‏های با رویکرد روایی شکل گرفت که حاوی بخش بزرگی از سیره رسول خدا (ص) بود. بعد از دوره منع ضبط حدیث از زمان خلیفه دوم تا زمان حکومت عمر بن عبدالعزیز ادامه یافت، جمع‏آوری احادیث در اوایل قرن دوم هجری به‏طور رسمی با فرمان عمر بن عبدالعزیز اموی آغاز شد. جدی‌ترین گزارش درباره سیره‌نویسی در قرن اول هجری توسط عروة بن زییر وجود دارد.
نویسندگان سیره عمدتاً سه دسته‌ هستند: ۱- طبقه اول: این افراد جزء اولین سیره‌نویس‏‌ها بوده‏اند. سیره نویسی با عروة (۹۲هـ) ‍ شروع شد. سپس أبان بن عثمان (۱۰۵ه‍ـ)، وهب بن منبه (۱۱۰هـ)، شرحبیل بن سعد (۱۲۳هـ)، ابن شهاب زهری (۱۲۴هـ) و عبدالله بن ابی‌بکر بن حزم (۱۳۵هـ) این کار را ادامه داد. ۲- مشهور‌ترین افراد طبقه دوم عبارت‏اند از: موسی بن عقبه (۱۴۱هـ)، معمر بن راشد (۱۵۰هـ) و محمد بن اسحاق (۱۵۲هـ). ۳- طبقه سوم شامل: زیاد بکائی (۱۸۳هـ)، واقدی صاحب المغازی (۲۰۷هـ) و ابن هشام (۲۱۸ یا ۲۱۳هـ) می‌باشد.
ابن هشام، کتاب «السیرة النبویة» را از کتاب‏های مغازی و سیره ابن اسحاق جمع‌آوری و آن را تهذیب و تلخیص، سپس شرح و توضیح داده است. اگر او اثر ابن اسحاق را در قالبی نمی‌آورد، شاید از ابن اسحاق جز نامی در فهرست‏‌ها باقی نمی‌ماند. عبدالملک، سیره رسول خدا (ص) را براساس روایت زیاد بن عبدالله بکائی از ابن اسحاق نقل نموده است.
ابن هشام قسمت‏هایی را که شامل: اشعار، اخبار مسموعات ابن اسحاق، تعدادی از روایات، مطالبی که از پیامبر (ص) نام نبرده و اخباری که از بکایی نقل نشده بود را از کتاب ابن اسحاق حذف کرد. او هم‏چنین توضیحات لغوی، نحوی و صرفی، تحقیق درباره گویندگان و راویان اشعار و تکمیل و تصحیح و ارائه منابع آن‌ها، ذکر نسب اشخاص و قبایل، تصحیح و اصلاح بعضی از اخبار و برخی قصه‌ها و حکایات را به کتاب ابن اسحاق اضافه نمود.
سیره ابن هشام به‏عنوان کتاب درسی حوزه‌های دینی و مرجع تحقیق برای محققان بوده و جوابگوی نیازهای علمای تاریخ و اخبار طی قرون طولانی بوده است: در قرن سوم، روایات ابن اسحاق تنها از طریق ابن هشام نقل می‌شد؛ اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم، ابن وزیر مغربی، سیره ابن هشام را به سی‌ خبر مساوی تقسیم و هر صبح چهار جزء آن را مطالعه می‌کرد؛ در قرن ششم نیز ابن خیر، شش روایت گوناگون را از ابن هشام نقل نمود و طلاب به تحصیل آن می‌پرداختند.
شرح‌های مختلفی بر این اثر مهم ابن هشام نوشته شده که عبارت‏اند از: «الروض الانف» عبدالرحمان بن عبدالله سهیلی، «کشف اللثام» علامه بدرالدین محمود بن احمد عینی و چند اثر ادبی دیگر نظیر کتاب‏های قصری، سعد دیرینی، تلمسانی و ابن شهید که آن را به‏صورت نظم درآوردند.
نکته مهم این است که سیره ابن اسحاق تنها از طریق ابن هشام به دست ما رسیده است. مؤلف سیره ابن اسحاق که از سیره‏نویسان قدیمی شیعی است، ابوعبدالله محمد بن اسحاق بن یسار، غلام فاطمه دختر عتبه و شاگرد امام باقر (ع) و امام صادق (ع) بوده و از آنان روایت نقل نموده است. او از اهالی مدینه و از قدیمی‌ترین مورخین عرب و از حافظان حدیث به‏شمار می‌رود که در سال ۱۱۹هـ به اسکندریه رفت و سپس به بغداد برگشت و تا اواخر عمر در آنجا ماندگار و در سال ۱۵۱هـ در مقبره خیزران ‌ام‏رشید بغداد به خاک سپرده شد.
ابن حبان، ابن اسحاق را از لحاظ علمی از جمله چهره‌های مدینه شمرده است. از دیگر تألیفات او علاوه بر «السیرة النبویة» می‌توان به «الخلفاء»، «المبدأ» و «المغازی» اشاره کرد. از اصل کتاب سیره ابن اسحاق، دست‏نوشته‏هایی در سال ۵۰۶هـ پیدا شده است.
سه شنبه 16/12/1390 - 14:12
تاریخ

در شانزدهم اسفند ماه سال 1329، مرگی برای نخست وزیر دست نشانده و وابسته پهلوی، علی رزم آرا، رقم خورد كه نشانه خشم مردم ایران بود و اعدام انقلابی او مسیر ملی شدن صنعت نفت را هموارتركرد.

1390/12/16 - 09:44

ششمین نخست وزیر محمدرضا پهلوی و مهره كلیدی بیگانگان و مانع اصلی در راه ملی ساختن صنعت نفت، حاجی علی رزم آرا بود. او در سال1280 هجری شمسی در تهران متولد شد. سپهبد رزم­آرا فرزند سرهنگ "محمدخان رزم­آرا" افسر سابق توپخانه و رئیس مدرسه نظام تهران بود.

رزم­آرا تحصیلات ابتدایی خود را در یك مدرسه فرانسوی در تهران به پایان رساند و سپس وارد مدرسه نظام شد. پس از خاتمه تحصیل در مدرسه نظام به نیروی قزاق پیوست و در جریان سركوب نهضت جنگل رضاخان كه متوجه زیركی و استعداد رزم آرا شده بود او را در گروه نخستین افسران اعزامی ، به فرانسه فرستاد.

رزم­آرا در دانشكده نظامی سن سیر، تحصیلات خود را به پایان رساند و در بازگشت به ایران در سال 1308شمسی با درجه سرهنگ دومی وارد خدمت ارتش شد. ابتدا در تشكیلات نوین ارتش ایران، فرماندهی تیپ مستقل لرستان و سپس در تهران و در دانشگاه جنگ كه به تازگی تأسیس شده بود، تحت نظر یك ژنرال فرانسوی مدرس شد.

او در سال 1328 با توجه به انگیزه بسیار محمدرضا پهلوی در نابودی قوام نخست وزیر وقت و وعده هایی كه برای نخست وزیری دریافت كرده بود، علی رغم توجهات قوام به خود، به او پشت كرد و در این مسیر با شاه همراه شد.

در پنجم تیرماه 1329 به دربار احضار و فرمان نخست وزیری خود را از محمدرضا پهلوی دریافت كرد، اما حضور او در این دوران و انتصاب چنین مقامی سبب شد تا دخالت های بیگانگان در ایران بیشتر و اوضاع داخلی كشور نابسامان تر شود.

رزم­آرا سیاستمداری وابسته و فرصت طلب بود كه برای پیشبرد اهداف بیگانگان توان مردم ایران را زیر سوال می برد. به گونه ای كه این عنصر وابسته به دولت انگلیس درجریان نهضت ملی شدن صنعت نفت همراه با تدابیر دولت انگلیس و توهین هایی مكرر به این نهضت، مبنی براینكه ملت ایران در اداره صنعت نفت توانایی ندارد !؟ به عنوان مانع اصلی در مسیر ملی شدن صنعت نفت گام برداشت.

كابینه رزم آرا چند بار توسط مجلس شورای ملی وقت مورد استیضاح قرار گرفت ولی با حمایتهای دربار و سفارت انگلیس توانست قدرت را حفظ نماید.

نادیده گرفتن افكار عمومی ، وطن فروشی و خیانت های آشكار رزم آرا در سیاست، امور مملكتی و گام نهادن در راهی كه به ضرر ملت ایران بود، سبب عصبانیت و ناراحتی اقشار مختلف مردم از جمله گروه فدائیان اسلام شد.

این گروه در مسیر مبارزات خود علیه رژیم، به این تشخیص رسیدند كه اگر این عنصر وابسته، از میان برداشته نشود، حوزه دخالت بیگانگان و نابسامانی در داخل كشور بیشتر می شود، بنابراین برای گرفتن انتقام ملت به واسطه توهین های مكرر او، برای نابودیش مصمم شدند.

اعضای گروه فدائیان اسلام پس از تلاش های بسیار در ارشاد كلامی، استدلالی و عدم پاسخ از سوی مسوولان وقت به مبارزات مسلحانه روی آوردند كه از جمله اقدامات آنها در این دوره، ساكت ساختن مهره كلیدی بیگانگان و مانع اصلی در راه ملی ساختن صنعت نفت بود.

شهید "خلیل طهماسبی" از سوی جمعیت فداییان اسلام مأمور اعدام انقلابی رزم‏ آرا شد و سرانجام وی را در روز شانزدهم اسفند ماه سال 1329 به هلاكت رساند.

فداییان اسلام بدین وسیله توانستند علاوه بر محكم ساختن پایه های مبارزات خویش، توهم دروغین رژیم را نیز در هم شكنند.

اعدام انقلابی رزم آرا سبب شد تا دست نشاندگان دولت های استعماری غرب و شرق در داخل كشور بدانند كه وابستگی و نادیده گرفتن مردم چه سرانجامی دارد، به همین جهت، به فاصله كوتاهی پس از حركت انقلابی اعدام رزم آرا، طرح ملی شدن صنعت نفت در كمیسیون نفت مجلس، مورد تایید و تصویب قرار گرفت و در 29 اسفند صنعت نفت ایران برای همیشه ملی اعلام شد.

سه شنبه 16/12/1390 - 14:9
تاریخ

امروز (سه شنبه) برابر با شانزدهم اسفند 1390 و سیزدهم ربیع الثانی1433 هجری قمری و ششم مارس سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

1390/12/16 - 09:44

16 اسفند 1353

"محمدرضاپهلوی" و "صدام حسین" در دومین ملاقات خود در حاشیه اجلاس سران اوپك پیمان مهمی به امضا رساندند كه به "قرارداد 1975 الجزیره" معروف شد. آنان در این پیمان بر سر مرزهای آبی و خاكی به توافق رسیدند.

 

16 اسفند 1352

موضوع درگیری نظامی ایران و عراق بر سر مرزهای دو كشور به جلسه شورای امنیت سازمان ملل كشیده شد.

 

16 اسفند 1339

"جعفر شریف ‌امامی" از نخست ‌وزیری استعفا داد اما "محمدرضاشاه" مجددا او را مامور تشكیل كابینه كرد.

 

16 اسفند 1334

دیوان عالی كشور تقاضای فرجام "محمد مصدق" را رد كرد. وی در اردیبهشت 1333 به جرم اقدام به برهم زدن اساس سلطنت پهلوی به حبس ابد محكوم شده بود.

 

16 اسفند 1329

سپهبد "حاجعلی رزم‌آرا" نخست ‌وزیر كه برای شركت در یك مجلس ختم در مسجد شاه حضور یافته بود، در حیاط مسجد توسط "خلیل طهماسبی" از اعضای جمعیت فدائیان اسلام به ضرب گلوله كشته شد.

 

16 اسفند 1324

تقدیم لایحه‌ای به مجلس برای رفع بحران كم آبی در تهران توسط اداره امور شهرداری‌های وزارت كشور اعلام شد، در این نامه وزارت كشور اعلام كرده كه با توجه به كم آبی در تهران و كافی نبودن آب رودخانه كرج و نیز واگذاری قنوات شهر به غیر شهرداری، تنها راه حل ممكن برای حل مشكل بی آبی اجاره كردن قناتها است.

 

16 اسفند 1324

احمد قوام، قوام‌السلطنه، نخست‌وزیر و هیات همراه خاك شوروی را ترك كردند. او كه در راس یك هیات 12 نفره به مسكو رفته بود در جریان ملاقات با استالین و مولوتف وزیرخارجه شوروی توانست موافقت آنان را برای تعیین سفیر جدیدشان در ایران جلب كرده و همچنین درباره استخراج مشترك نفت دریای خزر توسط دوكشوراز طریق تاسیس یك شركت مختلط نفتی توافق بعمل آورد.

 

16 اسفند 1322

محمد مصدق" در بیان علت مخالفت خود با اعتبارنامه "سید ضیاءالدین طباطبائی" در مجلس به كودتای وی و "رضاخان" اشاره كرد و آن را یك كودتای انگلیسی خواند.

 

16 اسفند 1320

"علی سهیلی" وزیر امورخارجه مامور تشكیل كابینه شد. دولت وی تا هشتم مرداد 1321 دوام یافت.

 

16 اسفند 1312

"ویلیام هورنی بروك" وزیر مختار جدید آمریكا در ایران، وارد تهران شد. وی روز 19 اسفند با وزیر خارجه ایران و روز 28 اسفند با "رضاخان" دیدار كرد و استوار نامه خود را تحویل داد.

 

16 اسفند 1299

قانون استخدام مستشاران آمریكایی و اروپایی در امور نظامی، مالی، قضایی و فلاحتی به تصویب كابینه "سیدضیاءالدین طباطبائی" رسید.

 

16 اسفند 1299

در پی تهدیدات "سیدضیاءالدین طباطبائی"، "محمد مصدق" والی فارس، در تلگرامی به "احمدشاه" اعلام كرد قادر به انجام كار نیست و استعفای خود را به "احمد شاه" تسلیم كرد.

 

16 اسفند 1286

"قوام‌‌ الملك شیرازی" والی فارس كه به دلیل مخالفت با مشروطه در اردیبهشت گذشته عزل شده بود، توسط جوانی به نام "نعمت ‌الله بروجردی" به قتل رسید.

 

16 اسفند 1285

مردم اصفهان برای عزل پسر ناصرالدین شاه، "مسعود میرزا ظل‌السلطان" حاكم اصفهان، به دعوت علما و مراجع در یك راهپیمایی بزرگ حضور یافتند و سپس در تلگرافخانه دولتی اجتماع كردند.

سه شنبه 16/12/1390 - 14:8
اخلاق

رفتن به زیارت به معنای بیعت و بستن عهد و پیمان وفاداری به عقاید و افکار و راه و مذهب کسی که مورد زیارت قرار می گیرد است. زیارت آگاهانه سبب تقویت معنویت، تثبیت ایمان و عقیده و تحکیم رابطه با خلفا و اولیای الهی است.

خبرگزاری فارس: چرا به زیارت می رویم زیارت نامه خواندن چه فایده ای دارد ؟

زنده ترین و مؤثرترین راه برای شناخت و ایجاد ارتباط قلبی و فکری با ائمه اطهار زیارت است. زیارتنامه ها به ویژه زیارت نامه مأثور(معتبر) مدرسه ای هستند که درس امامت و ولایت می دهند. آثار و برکات اهل بیت را شمارش کرده و راه دوستی و محبت به اهل بیت را تعلیم می دهند. نیز تأثیر زیادی در ایجاد ارتباط نزدیک با امام معصوم و اولیای الهی دارند، به طوری که زائر احساس می کند هیچ کس به انسان نزدیک تر و مهربان تر و داناتر و تواناتر از زیارت شونده نیست.

رفتن آگاهانه به زیارت و خواندن زیارتنامه ها با توجه و حضور قلبی می تواند نقش مؤثری در اصلاح افراد داشته باشند که به اموری اشاره می شود:

1. رفتن به زیارت به معنای بیعت و بستن عهد و پیمان وفاداری به عقاید و افکار و راه و مذهب کسی که مورد زیارت قرار می گیرد است. زیارت آگاهانه سبب تقویت معنویت، تثبیت ایمان و عقیده و تحکیم رابطه با خلفا و اولیای الهی است.

2- امام شناسی:

زیارتنامه ها صحیفة امام شناسی هستند. شخص با رفتن به زیارت اولیای الهی و خواندن زیارتنامه به خود تلقین می کند که الگو و اسوه حقیقی برای دینداری و رسیدن به هدف آفرینش و زندگی سعادت آمیز چه کسانی هستند. برای راهیابی به سعادت و هدایت باید از امام معصوم پیروی کند.

شناخت حق امام یعنی علم به اینکه امام حجّت و برهان الهی برای مردم است. هرچه معرفت بیش تر باشد، نقش اصلاحی خواندن زیارت نامه در افراد بیش تر است.

انسان در راستای خواندن زیارت نامه می یابد که ضمن احترام به مقام والای امامت و ولایت باید در تمام عرصه های معنوی و اجتماعی و اخلاقی و اعتقادی و فرهنگی و سیاسی از امام پیروی کند.

3- نقش دیگری که قرائت زیارت نامه ها دارد، اصلاح اعتقادی است، زیرا خواندن زیارت نامه هاست که دو فرع از فروع دین یعنی: تولّی (اظهار محبّت و ارادت نسبت به ائمه معصومین و محبّان و دوستان اینان) و تبرّی ( دشمنی نست به دشمنان اهل بیت) روشن می شود. این قسمت از زیارت جامعه کبیره که می فرماید: «موال لکم و لأولیائکم و مبغض لأعدائکم.. . »(1) اشاره به همین مطلب دارد.

تولیّ و تبرّی از ارکان اعتقادی هر زیارتنام های است. برای در امان ماندن از آسیب های بریدگی قلبی و روحی از اهل بیت باید این دو را زائر در خود زنده نگه دارد تا خلقیات عملی او آسیب نبیند و به معتقدات او ضرری وارد نشود. بهترین راه برای ایجاد و تثبیت ارتباط روحی خواندن زیاتنامه های اهل بیت است.

4-زیارت زایر را ترغیب و تحریک می کند که با سنّت و سیرة امام معصوم و شیوه زندگی، روابط و معاشرت ها، روش تربیت و... آشنا شود. در زیارتنامه هایی مثل زیارت عاشورا با عباراتی مثل: «اللهمّ اجعل محیای محیا محمد و آل محمد و مماتی ممات محمد و آل محمد» بیان می شود یا در زیارت امیر المؤمنین با عبارت «اللهمّ انّی احیی على ما حیّ علیه مولای امیر المؤمنین علی بن ابی طالب و اموت على ما مات علیه» خواننده را به آشنایی با سیرة بزرگواران و عمل طبق سیره و سنت ایشان دعوت می نماید.

5- طهارت روح انسانی در پرتو زیارت:

همانگونه که طهارت و نظافت از پلیدی های ظاهری از لوازم ضروری و حتمی حیات طبیعی انسان است، طهارت از پلیدی ها و زشتی های باطنی نیز هماهنگ با فطرت و دین است تا انسان همواره خود را از شرور نفس و خبائث سیرت از یک سو و گناه از سوی دیگر تطهیر کند.

ولایت ائمه معصومین عامل پاکی و پاکیزگی است. در زیارت امیر المؤمنین آمده:

«صلى الله على روحک و بدنک طهر طاهر مطهر من طهرٍ طاهرٍ و مطهرٍ»(2) امام طهر و طاهر و مطهر معرفی می شود، زیرا کدورت ها و ویژگی های اخلاقی ـ اعتقادی و رفتاری را شستشو می دهد، همان گونه که آب منشأ حیات و زندگی طبیعی و برطرف کنندة آلودگی هاست.

دور ماندن از اهل بیت بنابر این زیارتنامه و خواندن آن ها افکار و آرمان ها را هم جهت می کند و دلها را همسو می نماید. در زیارت هاست که انسان می فهمد اهل بیت نه تنها معدن علم و حکمت الهی هستند، بلکه جایگاه رحمت الهی هستند که می توانند شفیع ما در درگاه الهی باشند.

پی نوشتها:

1. مفاتیح الجنان، زیارت جامعه کبیره.

2. مفاتیح الجنان، زیارت مخصوص امیر المؤمنین (ع).

منبع : مرکز پاسخگویی به سوالات دینی

سه شنبه 16/12/1390 - 12:17
اخلاق

از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله سؤال شد: آیا پس از مرگ هم احسانی برای والدین هست؟ فرمود: آری، از راه نماز خواندن برای آنان و استغفار برایشان و وفا به تعهّداتشان و پرداخت بدهی‏هایشان و احترام دوستانشان.

خبرگزاری فارس: احسان به والدین درقرآن

وَ قَضی‏ رَبُّکَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ کِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً کَرِیماً(اسرا: ۲۳-۲۴)

(پروردگارت مقرّر داشت که جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکی کنید.اگر یکی از آن دو یا هر دو نزد تو به پیری رسیدند، به آنان «اف» مگو و آنان را از خود مران و با آنان سنجیده و بزرگوارانه سخن بگو.)

در احادیث، در مورد احسان به والدین بسیار سفارش شده و از آزردن آنان نکوهش به عمل آمده است: -

از جمله : حتّی اگر تو را زدند، تو «افّ» نگو، خیره نگاه مکن، دست بلند مکن، جلوتر از آنان راه نرو، آنان را به نام صدا نزن، کاری مکن که مردم به آنان دشنام دهند، پیش از آنان منشین و پیش از آنکه از تو چیزی بخواهند به آنان کمک کن.

-مردی مادرش را به دوش گرفته طواف می‏داد، پیامبر را در همان حالت دید، پرسید: آیا حقّ مادرم را ادا کردم؟ فرمود: حتّی حقّ یکی از ناله‏های زمان زایمان را ادا نکردی.

- از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله سؤال شد: آیا پس از مرگ هم احسانی برای والدین هست؟ فرمود: آری، از راه نماز خواندن برای آنان و استغفار برایشان و وفا به تعهّداتشان و پرداخت بدهی‏هایشان و احترام دوستانشان.

- مردی از پدرش نزد پیامبر شکایت کرد. حضرت پدر را خواست و پرسش نمود، پدر پیر گفت: روزی من قوی و پولدار بودم و به فرزندم کمک می‏کردم، امّا امروز او پولدار شده و به من کمک نمی‏کند. رسول خداصلی الله علیه و آله گریست و فرمود: هیچ سنگ و شنی نیست که این قصه را بشنود و نگرید! سپس به آن فرزند فرمود: «انت و مالک لابیک» تو و دارایی‏ات از آنِ پدرت هستید.

– والدین، تنها پدر و مادر طبیعی نیستند. در برخی احادیث، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله  و امیر المؤمنین پدر امّت به حساب آمده‏اند.

سه شنبه 16/12/1390 - 12:15
اخلاق

چه بسا افرادى که در اثر نعم الهى گرفتار استدراج مى‌شوند، «و سنستدرجهم من حیث لا یعلمون»، پس نباید ما به‌ خاطر تمجیدهاى مردم و ستر الهى و اعطاى نعم او از قضاوت صحیح در مورد خود غفلت کنیم.

خبرگزاری فارس: نحوه مواجهه با تمجیدهای مردم

مقام معظم رهبری در ابتدای درس خارج فقه خود به بیان نکات اخلاقی برجسته‌ای می‌پردازند که ذکر گوشه‌ای از این نکات حکمت‌آموز برای رهروان انقلابی بسیار کارگشاست.

من مواعظ علی بن الحسین علیه السلام: کم من مفتونٍ بحسن القول فیه، و کم من مغرورٍ بحسن الستر علیه، و کم من مستدرجٍ بالإحسان علیه.

چقدر از فریفته‌ها که فریب تعریف کردن مردم از آنها را خورده‌اند و چه بسیار از گول‌خوردن‌هایی که گول پوشش خدا را خورده‌اند و بسا از غفلت‌زده‌ها که از تلاش و سعی دست بازداشته‌اند به واسطه اینکه به آنها کمک شده (و نمی‌دانند که نیکی و لطف خدا به واسطه اتمام حجت است نه اینکه شایسته آن بوده‌اند.) (1)

چه بسا افرادى که فریب تعریف‌ها و تحسین‌هایى که مردم از آنان مى‌نمایند را مى‌خورند. انسان نباید فریفته قضاوت‌هاى مردم درباره خودش شده و به ‌خاطر تساویل نفسانى، از قضاوت صحیح در مورد خودش غفلت ورزد؛ توجه به این مسئله، بخصوص براى مسئولان حائز اهمیت است.

همچنین انسان نباید از اینکه خداوند عیوب او را پوشانده، مغرور شود و خیال کند که همیشه بدی‌هاى او مستور مى‌ماند. چه بسا خداوند در همین دنیا آنها را فاش کند و اگر در این دنیا هم با لطف و احسان خود فاش نکرد در قیامت (روزى که باطن افراد ظاهر مى‌شود) آشکار می کند، لذا ائمه علیهم السلام همان طور که در دعاى شعبانیه نقل شده از خدا مى‌خواستند که «الهى لا تفضحنى یوم القیامة على رؤس الاشهاد.»

چه بسا افرادى که در اثر نعم الهى گرفتار استدراج مى‌شوند، «و سنستدرجهم من حیث لا یعلمون»، پس نباید ما به‌ خاطر تمجیدهاى مردم و ستر الهى و اعطاى نعم او از قضاوت صحیح در مورد خود غفلت کنیم.

پی نوشت:

1- تحف العقول؛ صفحه 281

منبع:  خبرگزاری دانشجو

سه شنبه 16/12/1390 - 12:14
اخلاق

تملق همیشه در برابر صاحبان قدرت و سرمایه و مقام نیست. گاهى یک حاکم به آحاد ملت و حتى به افراد زیردست و مطیع نیز تملق مى‌گوید تا این که از او اطاعت کنند.

خبرگزاری فارس: دوری از ریاکارى و تظاهر به ‌خاطر حکومت

مقام معظم رهبری در ابتدای درس خارج فقه خود به بیان نکات اخلاقی برجسته‌ای می‌پردازند که ذکر گوشه‌ای از این نکات حکمت‌آموز برای رهروان انقلابی بسیار کارگشاست.

مقام معظم رهبری در جلسه سی و هشتم از درس خارج به شرح حدیث زیر پرداختند.

من وصیّته علی (علیه السلام) لکمیل بن زیاد: یا کمیل! لست و اللّه متملقاً حتى أطاع و لاممنیاً حتى لاأعصى و لا مائلاً لطعام الأعراب حتى انحل امرة المؤمنین و ادعى بها؛

ای کمیل! به خدا سوگند که من چاپلوس نیستم تا اطاعت شوم و نه بلندپروازی می‌کنم تا نافرمانی نشوم، نه پس‌اندازکننده‌ام برای غذای عرب‌ها تا بخشنده شوم زمامداری مسلمانان را و خواندۀ به آن شوم. (1)

در این فراز از وصیت، حضرت از روش‌هاى متداول و معمولى که اهل دنیا براى به دست‌آوردن حکومت و تحکیم و حفظ آن، به آنها متشبث مى‌شوند تبرّى مى‌جوید.

تملق همیشه در برابر صاحبان قدرت و سرمایه و مقام نیست. گاهى یک حاکم به آحاد ملت و حتى به افراد زیردست و مطیع نیز تملق مى‌گوید تا این که از او اطاعت کنند.

حضرت مى‌فرماید: من آرزوها را در دل مردم زنده نمى‌کنم و آنان را با وعده‌هاى پوچ و توخالى سرگرم نمى‌کنم تا از من اطاعت کنند، و گرایش به خوراک ساده صحرانشینان نکرده و مثل آن غذا نمى‌خورم تا از این طریق ریاست و امارت مؤمنین را بدست گیرم.

باید توجه کرد که این جمله را کسى مى‌گوید که ساده‌ترین طعام‌ها را میل کرده، سخت‌ترین و دشوارترین شرائط را براى خود در زندگى انتخاب کرده بود، اما در عین حال مى‌فرماید: من به خاطر حکومت، ریاکارى و تظاهر نمى‌نمایم و این مسأله براى ما، خیلى مهم است و باید از آن درس بگیریم که هدف و نیت ما خالص و الهى باشد و هر کار که انجام مى‌دهیم، از متن شرع فقط براى خدا باشد.

پی نوشت:

1- تحف العقول؛ صفحه 175

منبع : خبرگزاری دانشجو

سه شنبه 16/12/1390 - 12:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته