• Nombre de visites :
  • 2693
  • 17/4/2010
  • Date :

Obama ve savaş edebiyatı  1

obama

  İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei son konuşmasında Amerika başkanı Obama'nın İran'ı nükleer silah kullanmakla tehdit etmesini Amerika'nın zararına olan ve bu devleti rezil eden ve ayrıca insan hakları iddialarına aykırı olan ve bu devletin utanmazlığı ve güvenilmez bir devlet olduğunu yansıtan sözler olduğunu vurguladı.

Amerika'nın İran İslam cumhuriyetine yönelik tek yanlı çıkışları ve batılı yetkililerin çelişkili ifadeleri Amerikalı, bazı Avrupalı ve Arap medya organlarının Amerika'nın İran'ın stratejik mevzilerine yönelik askeri saldırı ihtimalinin yüksek olduğu ve artan bir seyir izlediğini ileri sürdükleri bir sırada gündeme geliyor.

  Kuşkusuz herkesin bildiği gibi küresel istikbarın askeri saldırı tehditleri bundan önce de çok kez telaffüz edilmiş eski sözler ve Amerika'nın dış politika açığını kapatmaya yönelik ifadelerdir.

  Şimdi ise Washington'un gündeminde yer alan başkalarını İran aleyhinde ikna etme çabalarının bahanesi, İran'ın nükleer faaliyetleridir ve yaptırımları ağırlaştırmanın yanı sıra son günlerde medya askeri seçeneği de bir seçenek olarak ileri sürmektedir.

  Gerçi Amerikalı yetkililerin basın toplantılarında ve medyada yansıyan sözlerinde askeri seçeneğin gündeme gelmesi daha çok İran milletini korkutma bağlamında psikolojik savaş şeklinde yorumlanıyor, lakin diyelim ki Amerikalı yetkililerin iddialarını hayata geçirme baklamındaki şimdiki tehditleri ciddi olsun. O zaman akla şu soru geliyor: Acaba Amerikalı yetkililer mevcut şartlarda askeri güç kullanabilir mi?

obama

  Gerçekte her hangi bir saldırı, en azından bölgedeki şartlara göre, zaman gerektiren ve uluslararası arenada gereken atmosferi oluşturmayı icap eden ve saldırı tarihinin yakın olması için de bazı ön şartları yerine getirilmesi gereken bir süreçtir, ancak ne var ki şu anda İran'a saldırı konusunda bu şartların hiç biri söz konusu değil.

  Öte yandan her hangi bir muhtemel saldırı için uluslararası şartların tahakkuk etmemiş olması bir kenara, İran İslam cumhuriyetinin maddi ve manevi gücü, beyaz sarayı bu yolda başarısız kılan en önemli etkendir, öyle ki Amerikalı yetkililer her çıkışlarının hemen ardından geri adım atmak zorunda kalmıştır.

  Şimdi gelin kısaca İran İslam cumhuriyetinin gücü ve yeteneklerini gözden geçirelim.

Rehberlik, İslami İran'ın en önemli güç kaynaklarından biridir, öyle ki şimdiye kadar düşmanları İran aleyhinde her türlü eylemden alıkoymuştur.

11 eylül 2001 olaylarının ardından Afganistan topraklarına terörle mücadele bahanesi ile saldırına Amerikalı yeni muhafazakarlar en başta Ya bizimlesiniz ya da karşımızdasınız, sloganı ile İran'ı destek verme veya saldırıya uğrama gibi iki seçenekle karşı karşıya bırakmak istediler. Ancak İslam inkılabı rehberi cesur bir duruş sergileyerek Ne sizinleyiz, ne de teröristlerle, diyerek İran'a yönelik bu tehdidi bertaraf ettiler.

  Öte yandan İran'ın jeo politik yapısı da İslam cumhuriyetinin caydırıcı etkenlerinden biri olmuştur, öyle ki düşmanları akılsızca bir karar yolunda büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakır.

Kaynak: Rasthaber


Obama, İsrail ve AIPAC

Amerikan Emperyalizminin Söylem Değişikliği (3)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)