NAMAZLA İLGİLİ DİĞER HÜKÜMLER
S.740: Aile fertlerini sabah namazına nasıl uyandırmak gerekir?
C: Aile fertlerine yönelik özel bir şart (hüküm) yoktur.
S.741: Birbirine imrenen, birbirlerini kıskanan ve hatta sebepsiz yere birbirlerine düşman olan çeşitli akımlara mensup kişilerin namaz ve oruçlarının hükmü nedir?
C: Mükellefin başkalarını kıskanması, çekememesi ve düşmanlık etmesi câiz değidir; ancak bu, namaz ve orucu batıl etmez.
S.742: Savaşın şiddeti nedeniyle Fatiha, secde veya rükuyu yerine getiremeyen savaş cephesindeki savaşçı namazı nasıl kılmalıdır?
C: Nasıl mümkünse öyle kılar; rüku ve secde yerine getirmezse onları işaretle yerine getirmekle yetinir.
S.743: Anne ve babanın, çocuklarına hangi yaşta şer’î hükümleri ve ibadeti öğretmeleri farzdır?
C: Velilerinin, onlara iyi ve kötüyü ayırtedecek yaşa yetiştiklerinde şer’î hükümleri ve ibadetleri öğretmeleri müstehaptır.
S.744: Şehirler arası yolcu taşıyan bazı otobüs şöförleri yolcuların namazlarına önem vermiyor ve yolcuların farz namazı yerine getirmek için durmasını istemelerini kabul etmiyorlar. Dolayısıyla, bazen yolcuların namazları kazaya kalıyor; bu hususta otobüs şöförlerinin ve yolcuların vazifeleri nedir?
C: Yolcular vaktin geçmesinden korkarlarsa farz namazı yerine getirmek için şöförden otobüsü uygun bir yerde durdurmasını istemeleri ve şöförün de onların bu isteklerini kabul etmesi farzdır. Geçerli bir mazeretle veya mazeretsiz olarak otobüsü durdurmaktan sakınırsa o zaman yolcuların vazifesi -vaktin geçmesinden korkarlarsa- namazı imkan haddinde kıbleye yönelik olarak, kıyam, rüku ve secdeleri yerine getirerek hareket halindeki otobüste kılmaktır.
S.745: “Şarap içen bir kimsenin kırk gün namaz ve orucu yoktur” sözünden maksat, bu müddet içinde namaz kılmanın ona farz olmadığı ve sonra bu namazların kazasını kılmasının gerektiği mi, yoksa namazları hem edâ ve hem de kaza olarak kılması mı veya kaza farz değil ve yalnız edâyla yetinmesi, ancak, bunun sevabının diğer namazların sevabından az olması mıdır?
C: Maksat şudur: Şarap içmek namaz ve orucun kabul olmasını engeller. Şarap içmekle namaz ve oruç farzının onun üzerinden düştüğü kastedilmemektedir.
S.746: Bir adamın namazın bazı amellerini yanlış yaptığını gördüğümüzde vazifemiz nedir?
C: Bu hususta sizin bir vazifeniz yoktur. Ancak, hata ve yanlışlığı, hükmü bilmediğinden kaynaklanıyorsa ihtiyaten farz olarak aydınlatılmalıdır.
S.747: Namazdan sonra namaz kılanların birbirleriyle musafaha etmeleri (birbirlerine el verip, “Allah kabul” etsin demeleri) hususunda görüşünüz nedir? Bazı büyük alimler, bu hususta masum imamlardan (a.s) bir hadis nakledilmemiştir. Dolayısıyla, musafaha etmek gerekmez diyorlar. Ancak; görüyoruz ki, musafaha, namaz kılanlar arasında dostluk bağlarını ve mahabbeti güçlendiriyor?
C: Selam vererek namazı bitirdikten sonra halkın birbiriyle musafaha yapmasının sakıncası yoktur. Genel olarak, mü’minin musafaha yapması müstehaptır.