• Nombre de visites :
  • 785
  • 17/1/2013
  • Date :

İslam Ağlama ve Matem Dini mi?(2.Bölüm)

islam ağlama ve matem dini mi?

Unutmayalım ki, müslümanlar için Cuma günleri bayramdır; bütün masum imamların doğum günü, namaz kılarken bütün ilahi ve manevi haller, ve günah yapılmayan her gün bayramdır ve bayram ise şenlik, ferahlık ve neşe doludur.

Gülmek androfin adlı bir hormonun salgılanmasını çoğaltır ve bu madde ise dertleri ortadan kaldırır. Androfin bedende oluşan morfin maddesi gibidir. Bu maddenin miktarı bedende spor yaparken yada heyecanlı faaliyetler zamanında çoğalır. Gülmek toplumsal ilişkilerin çoğalmasına ve özgüvenç kazanmaya sebep olur. Başkalarıyla tartışmayı azaltıp insanlarla samimi olmayı ve onlarda nüfuz etmeyi çoğaltır.

Gülmek ve eğlencenin etkili ve faydalı cismi, psikolojik, ruhsal ve toplumsal tesirlerini dikkate aldığımız zaman ve İslam açısından insanın gelişimi ve ilerlemesi için faydalı olan her şeyin teyit, teşvik ve onaylanmasını gözönünde bulundurduğumuz zaman şu sonuca varırız ki, İslam ve İmamlar (as)’ın öğretileri gülmek ve eğlenceye karşıt olmayıp tersine onu insan hayatının gerekli bir konusu olarak teyit etmektedir.

1.     İslamın gam, keder, ağlama, matem ve eğlence olmayan bir din  olduğunu kim söyleyebilir? Tam aksine İslam eğlence dinidir. (Şehit Dr. Beheşti)

2.     Unutmayalım ki, müslümanlar için Cuma günleri bayramdır; bütün masum imamların doğum günü, namaz kılarken bütün ilahi ve manevi haller, ve günah yapılmayan her gün bayramdır ve bayram ise şenlik, ferahlık ve neşe doludur. İslam’ın yüce Peygamberi (saa) her zaman gülümsermiş ve Kur’an-ı Kerim’de ise şöyle okuyoruz:

يَا بَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِّنكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي فَمَنِ اتَّقَى وَأَصْلَحَ فَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ

‘(Sakınanlar ve hallerini düzeltenler) için korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır’ (A’râf suresi/35).

 Bu söylediklerimiz için geçerli kanıtlardır.

3.     Şu önemli ve anahtar nokta unutulmamalıdır ki, gülmek ve neşe mekan ve zamanı gözönünde bulundurarak yönetilmelidir. Dini kardeşleimizin kederli ve hüzünlü oldukları zaman gülmek ve şenlik etmenin bir çeşit ahmaklık ve cahillik olduğu açık ve aydın bir konudur. Aynı halde, gülmek başkalarına hakaret etme yada onları alaya alma sebebi ve günah yada başıboş oyun ve eğlenceden kaynaklanmış olmamalıdır.

4.     Gülmek ve neşe sadece dünya ve dünyadaki fani ve değersiz şeylere tapma sonucu olmadığı sürece kalıcı ve Allah severdir. Gülmek ve eğlencenin kaynağı kalıcı olursa, gülmek de kalıcı ve ölçülü olur yoksa aksi takdirde geçici ve kararsız olup adalet çizgisinden çıkmaya sebep olacaktır.


İslam Ağlama ve Matem Dini mi?(1.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)