• Nombre de visites :
  • 1118
  • 29/1/2011
  • Date :

İmam Humeyni"nin Kıyamı-4

imam humeyninin kıyamı

       İngiliz elçisi de Kraliçe'nin duyduğu memnuniyeti Alem'e iletti. Moskova radyosu da 26 Ocak'ta yaptığı yayında Şah'ın reformunu övdü ve muhalifleri batı ajanları ve gericiler olarak tanıttı, îmam bu olayı protesto maksadıyla camilerin Ramazan ayı boyunca kapalı tutulacağını ilan etti. Böylece ülkede olağanüstü bir durum meydana geldi. Camiler ve İslam'ı tebliğ eden merkezler kapatıldı. Ama ne yazık ki bu direniş uzun sürmedi. Hükümetin sürdürdüğü kandırma ve gözdağı verme hareketleri sebebiyle bu direniş kısa bir süre sonra çözüldü Şah bu esnada gittiği her yerde dinin siyasetten ayrılmasını yani laikliği savunmaya başladı. Dolayı­sıyla din ile siyasetin ayrı tutulmasına karşı çıkanları sert bir dille kınamaya girişti.

      1963 yılı Nevruz kutlamaları merasim ve şenlikler yönünden eski yıllardan tamamen farklıydı. İmam Humeyni 1963 yılı Nevruz'unun "genel yas" olarak ilan etti. İran'ın Müslüman halkı, rejime karşı kıyam etmiş olan İmam Humeyni'nin bu teklifini can-u gönülden kabul etti.

      Her yere "Bu yıl Müslümanların bayramı yok" kartları gönderildi. Şah rejimi ve Alem hükümeti Amerika'nın istediği bir şekilde SAVAKin da yardımıyla sahte referandumu gerçekleştirdi. 22 Mart akşamı Feyziye Medrese'sinde bir yas merasimi düzenlendi. Muazzam bir kalabalık vardı. Güvenlik güçleri çevreyi kuşatmışlardı. Sonunda Şah'ın uşakları olan bir grup serseri bu toplantıyı birbirine kattı. Bu serserilerin hepsi de köylü kıyafetleri giymiş ve başlarını neonazistler gibi de kazımışlardı. Böylece bir anda Feyziye medresesi tam bir savaş alanına döndü.

          Göz yaşartıcı bombalar atıldı ve halk süngü zoruyla dağıtıldı. Bu serseriler geride yüzlerce ölü ve yaralı bırakarak gecenin karanlığında kayboldular. Ertesi gün medreseyi yine bastılar ve pek çok alimi feci şekilde yaraladılar.

Hükümetin din adamlarına takındığı tavrın ve bilhassa Feyziye'de vuku bulan feci katliamı haber alan Necef teki alimler özellikle de Ayetullah Seyyid Muhsin El-Hekim olayı şiddetle kınayarak alimleri Kum'dan Irak'a göç etmeye davet etti. Ama İmam bu teklifi kabul etmedi ve sonuna kadar direneceğini bildirdi.

       Rejim 21 Nisan'da alimleri de mecburi askerlik hizmetine çağıran bir emir yayınladı. Böylece alimleri siyaset sahnesinden uzaklaştırabileceklerini sanıyorlardı. Ancak İmam’ın "Gidin askerleri de uyandırın. Kışlalara İslam'ı taşıyın." diye buyurması üzerine bu komplo da etkisiz hale getirildi.

        Muharrem ayının onuncu günü (Aşura), onbinlerce Müslüman ellerinde İmam'ın resimleri olduğu halde Tahran caddelerinde büyük bir yürüyüşe geçtiler. Kalabalık arttıkça ve yas merasimi için toplanan halk rejim aleyhtarı sloganlar attıkça polis de kontrolü kaybetti Halk cami ve civarlarını ele geçirdi. Aşura günü yapılan bu yas merasimleri ve imam Humeyni'nin siyasi ve ruhani rehberliğini ifade eden sloganlar tüm Tahran'ı sarsmış ve İmam'ın halk kitleleri nezdindeki konumunu ortaya koymuştu.


İmam Humeyninin Kıyamı-3

İmam Humeyninin Kıyamı-2

İmam Humeyninin Kıyamı-1

İran İslam İnkılabı-2

İran İslam İnkılabı-1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)