Şehid Dr. Mustafa Çamran 1
Ahdine sadık Mücahid-Alim Şehid Dr. Mustafa Çamran
Ben sahte inkılapçılardan kaçmışımdır hep; İnkılap silahıyla silahlanan madde perest tüccarlardan nefret ediyorum!.. Şehîdlerin kanlarıyla ticaret yapanlara kin duyuyorum, önemli olan şey, bencilliğe, gurura, alçak maddi çıkarlara galebe çalıp, ilahi değerlere iman etmektir. Allah'ım! Sana şükrediyorum; şehadet sırrını bana gösterdin.
Dr. Mustafa Çamran, 1932 yılında Tahran’da doğmuştur. Orta öğrenimi sırasında İslami mücadele saflarına katılan Çamran, daha sonra Tahran Üniversitesi Fen Fakültesine girmiş ve mücadelesini Müslüman öğrenci liderliğine yükselerek sürdürmüştür. 1950′li yılların İran’ında İngiliz emperyalizmine karşı Müslüman alimlerin önderliğinde başlatılan petrolün millileştirilmesi mücadelesinde öğrenci derneği lideri olarak ön saflarda yer almış ve önemli roller oynamıştır. Şah ve emperyalizm aleyhine birçok gösteri, miting ve benzeri eylemler örgütlemiş ve üniversite gençliği içerisinde saygın bir lider olarak tanınmıştır.
Üniversiteyi bitirdikten sonra Amerika’ya giden ve orada Elektro-Fizik üzerine doktorasını tamamlayan merhum Çamran, ABD’deki Müslüman öğrencilerin örgütlenmesinde de aktif rol almış ve Müslüman Öğrenciler Birliğini kurarak İslami çalışmalara öncülük etmiştir.
Daha sonra İran’a dönen Çamran, 1963 yılındaki ünlü “15 Hordad” kıyamına katılmış, kıyamın kanlı bir katliamla bastırılmasının ardından İran’ı terk ederek bir kısım arkadaşıyla beraber Mısır’a gitmek zorunda kalmıştır. Mısır’da o dönem, Müslümanlar’ın en önemli gündemi olan Filistin sorunu ile ilgilenmiş, Filistinlilerle ilişkiye geçerek gerilla eğitimi görmüştür. Filistinliler arasında o dönem revaçta olan ve Mısır da dahil tüm Arap dünyasını sarmış bulunan nasyonalist milliyetçi düşüncelere karşı cephe alan Çamran, oradan Lübnan’a geçmiş ve Filistin sorununa İslami bir tarzda yaklaşıp mücadeleyi İslami zemine çekme fikriyle hareket etmeye başlamıştır. Lübnan’da 1970 yılından itibaren bu doğrultuda faaliyetlere başlamış ve “Hareketü’l-Muhrümin” teşkilatını kurmuştur. Bilahare merhum İmam Musa Sadr ile birlikte bir müddet sonra bu hareketin askeri kanadı olacak “Emel” örgütünü oluşturmuş ve Siyonist İsrail’e karşı sürekli ve kapsamlı bir silahlı savaş başlatmıştır.
Lübnan’da bulunduğu dönem boyunca, faaliyetleriyle, oradaki Müslümanların İslami bilince ulaşmasında ve nasyonalist çizgiden uzaklaşmasında önemli bir pay sahibi olan merhum Çamran’ın attığı tohumlar, İslam inkılabından itibaren Lübnan’da boy veren Hizbullah, İslami Emel gibi hareketlerin yeşermesine vesile olmuştur.
İslam inkılabına kadar Lübnan’da bulunan Çamran, inkılapla birlikte İran’a dönmüş ve inkılabın sıcak günlerinde Sıpah-ı Pastaran’ın (Devrim Muhafızları) örgütlenmesinde öncülük etmiştir. İnkılabın iç ve dış saldırılara karşı savunulmasında halkın aktif desteğiyle birlikte önemli bir rol oynamıştır.
Bir Aşk Sevdalısı:Dr. MUSTAFA ÇAMRAN