• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 320
تعداد نظرات : 31
زمان آخرین مطلب : 3595روز قبل
نماز
چرا هنگام قرائت تعدادى از آیات قرآن باید سجده كنیم؟

مهم ترین علتى كه براى سجده در چهار سوره سجده دار مى توان ذكر كرد، سنت اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) است; یعنى روایت هایى كه از امامان معصوم(علیهم السلام) صادر شده است:

    ابوبصیر از حضرت امام صادق(علیه السلام)روایت كرده كه فرمود: اگر چیزى از آیات عزایم چهارگانه (آیات سجده دار در چهار سوره علق، نجم، تنزیل سجده، حم سجده) خوانده شد و تو آن را شنیدى، بى درنگ سجده كن; در هر حال كه باشى; چه بدون وضو، چه جُنُب و چه زنى كه در حال بى نمازى (حیض) است، امّا در سایر آیات سجده دار قرآن (غیر از چهار سوره مذكور) اختیار دارى سجده كنى یا نكنى.[1]
    از این حدیث شریف چند نكته به دست مى آید:
    1. بعد از تلاوت یا شنیدن آیات سجده دارِ واجب، امر به سجده شده و فوراً باید سجده كرد;
    2. در سجده هاى واجب (آیات سجده دار) داشتن وضو، جنب نبودن و حایض نبودن زن شرط نیست;
    3. سجده در آیات سجده دارِ غیر از چهار سوره مذكور، مستحب است و انسان مى تواند آن را انجام دهد یا ترك كند.
    مهم ترین حكمت سجده هاى مستحب نیز تعبد و روایت هاى معصومین(علیهم السلام) است.
[1]. شیخ حرّ عاملى، وسائل الشیعه، ج4، ص880، باب42، حدیث2.
سه شنبه 30/2/1393 - 6:59
نماز
سجده هاى واجب ومستحب درقرآن كریم كدامند؟

در هر یك از چهار سوره: نجم، آیه آخر; علق، آیه آخر; سجده، آیه15 و فصّلت، آیه37 یك آیه سجده است كه اگر انسان بخواند یا گوش كند، بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده كند.[1]«با (نجم)ستاره سوره فُصِّلتْ را(اقرأ)بخوان وسجده كن.»
كلمه هایى كه زیر آن خط كشیده شده، اسم سوره هاى سجده دار است.
سوره هایى كه سجده مستحب دارند عبارتند از: اعراف، رعد، نحل، اسراء، مریم، حج (دو سجده)، فرقان، نمل، انشقاق و برخى سوره ص را نیز به این سوره ها ملحق كرده اند[2].
به سجده هاى مستحب، سجده هاى مندوبه هم مى گویند.
[1]. امام خمینى، توضیح المسائل، مسئله 1093، ص125.
[2]. سیدمحمدكاظم یزدى، عروة الوثقى، ص226.

سه شنبه 30/2/1393 - 6:57
نماز
چرا وقتى كه قرآن را باز مى كنیم یا مى بندیم، آن را مى بوسیم و چرا نباید برروى قرآن سجده كرد؟

احترام به نمادهاى دینى، هم شیوه هاى متعددى دارد و هم در میان پیروان تمامى ادیان وجود دارد. مسلمانان نیز براى احترام گذاشتن به كتاب الهى خویش كه از نمادهاى دینى ایشان است، از ابتدا رفتارى محترمانه داشته اند كه از آن جمله بوسیدن آن است. بوسیدن قرآن در فرهنگ ما نشان احترام نهادن ما به این كتاب گران قدر و مفاهیم عمیق آن است كه از ابتدا بوده و ادامه دارد. اما این كه بر قرآن نمى شود سجده كرد چون در روایت هاى ما، گذاشتن چیزى روى قرآن خلاف ادب دانسته و نهى شده است و گذاشتن پیشانى برروى قرآن به عنوان سجده نیز چون احتمال نوعى بى ادبى را به همراه دارد، تجویز نشده است.

سه شنبه 30/2/1393 - 6:56
نماز
آیامى توان ازسوره هاى سجده واجب قرآن در نماز مستحبى خواند؟

بله ،اگر كسى هر یك از این چهار سوره را در نماز مستحبى بخواند، وقتى به آیه سجده واجب رسید، باید به سجده رود و سپس برخیزد و نماز را ادامه دهد و این سجده ربطى به سجده هاى نماز ندارد.[1]
[1]. ر.ك: رساله توضیح المسائل، واجبات نماز، بحث «سجده واجب قرآن».

دوشنبه 29/2/1393 - 8:36
نماز
آیا هنگام انجام فریضه نماز، مى توان به جاى ذكر سجده از ذكر سجده واجب قرآن نیز استفاده نمود؟            به عنوان ذكرى كه در خصوص سجده وارد شده نمى توان استفاده كرد، اما به عنوان مطلق ذكر مانعى ندارد.[1]
[1]. این مسئله از دفتر حضرت آیات عظام بهجت و فاضل استفتاء شد و شفاهاً چنین فرمودند.
دوشنبه 29/2/1393 - 8:34
نماز
چرا در نماز، قنوت مستحب است؟ آیا این حكم مستند قرآنى دارد؟               چنان كه پیش از این نیز گذشت مستند و دلیل وجوب یا استحباب احكام شرعى، فقط قرآن نیست بلكه روایات اهل بیت و... نیز مستند احكام شرعى هستند. قنوت در لغت به معنى دعا و عبادات با خضوع و خشوع است. خداوند در قرآن مى فرماید: «حـفِظوا عَلَى الصَّلَوتِ والصَّلوةِ الوُسطى وقوموا لِلّهِ قـنِتین»(بقره،238) در انجام همه نمازها، به خصوص نماز وُسطى كوشا باشید و با حالت قنوت (خضوع و خشوع) براى خدا قیام كنید. برخى قنوت در این آیه را به معنى همان قنوت در نماز مى دانند ولى غالب مفسران و فقیهان معتقدند، قنوت در این آیه به همان معنى لغوى (خضوع و خشوع) مى باشد.[1] در هر صورت حتى اگر به این آیه یا آیه 43 سوره آل عمران بر استحباب قنوت استدلال نشود تردیدى نیست كه قنوت یكى از اجزاى مستحب نماز است كه رسول خدا(صلى الله علیه وآله وسلم) و امامان معصوم(علیهم السلام) بسیار به آن توجه داشتند. در بعضى روایت ها اشاره شده كه چون در محضر خدا براى نماز مى ایستیم، دعا مى كنیم. جا داشت كه در پایان ركعت دوّم نیز كه ایستادن در محضر خدا تمام مى شود و به ركوع مى رویم خدا را ستایش كنیم و او را بخوانیم.[2]
[1]. ر.ك: بحارالانوار، علامه طباطبایى، ج 82، ص 195ـ194.
[2]. ر.ك: شیخ صدوق، علل الشرایع، ج1، ص260.
دوشنبه 29/2/1393 - 8:32
نماز
دعاهایى را كه مى توان براى ذكر قنوت در نماز از آنان استفاده نمود نام ببرید.                                 دعاها و نیایش هاى به زبان قرآن بسیار است كه نمونه هایى از ابتداى آنها با آدرس آیه هاى آن چنین است:
(ربّنا ءاتنا فى الدنیا حسنة و...)[1]، (ربّنا أَفرغ علینا صبراً و...)[2]، (ربّنا لا تزغ قلوبنا بعد إذ هدیتنا...)[3]، (ربّنا اغفر لنا ذنوبنا وإسرافنا فى أمرنا...)[4]، (ربّنا ظلمنا أنفسنا و إن لم تغفر لنا و...)[5]، (رَبَّنا اغْفر لى ولو لدىّ و...)[6]، (ربّنا اغفر لنا ولإخوننا الذین سبقونا بالایمن و...)[7]، (ربّ زدنى علماً)[8] در آیه 286 بقره مى خوانیم:
    پروردگارا! اگر ما فراموش یا خطا كردیم، ما را مؤاخذه مكن. پروردگارا! تكلیف سنگینى بر ما قرار مده; آن چنان كه ]به خاطر گناه و طغیان[ بر كسانى كه پیش از ما بودند، قرار دادى. پروردگارا! آنچه طاقت تحمّل آن را نداریم بر ما مقرّر مدار و آثار گناه را از ما بشوى. ما را ببخش و در رحمت خود قرار ده. تو مولا و سرپرست مایى. پس ما را بر جمعیّت كافران پیروز گردان.[9]
[1]. بقره، آیه201.
[2]. همان، آیه250.
[3]. آل عمران، آیه8.
[4]. همان، آیه 147.
[5]. اعراف، آیه23.
[6]. ابراهیم، آیه41.
[7]. حشر، آیه10.
[8]. طه، آیه114 و ر.ك: طه، آیه25 ـ 28; مؤمنون، آیه97 ـ 98; نمل، آیه9 و 63; آل عمران، آیه38 و فرقان، آیه74.
[9]. جهت اطلاع بیشتر ر.ك: حسین واثقى، دعاهاى قرآن.
دوشنبه 29/2/1393 - 8:27
نماز
هدف از خواندن دعا چیست؟

دعا كردن آثار فراوانى براى انسان دارد; آثار روانى، اجتماعى، تربیتى، معنوى، تقویت اراده، برطرف كردن ناراحتى ها، روشن شدن چراغ امید در دل انسان، آرامش دل، شادى و فرح باطنى، رضا و تسلیم در برابر خداوند، عبادت و خضوع در پیش گاه الهى، تقرب به خدا به وسیله دعا، آگاهى و بیدارى دل و اندیشه و... از جمله آثار دعا كردن است.
    خداوند متعال، مى فرماید: (وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِى عَنِّى فَإِنِّى قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْیَسْتَجِیبُواْ لِى وَلْیُؤْمِنُواْ بِى لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُون)[1]; و هنگامى كه بندگان من از تو درباره من سؤالى كنند (بگو) من نزدیكم! دعاى دعا كننده را به هنگامى كه مرا مى خواند پاسخ مى گویم، پس آنها باید دعوت مرا بپذیرند و به من ایمان بیاورند تا راه یابند (و به مقصد برسند).
    امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: نزد خداوند مقاماتى است كه بدون دعا كسى به آن نمى رسد.[2]
[1]. بقره، آیه186.
[2]. كلینى، اصول كافى، ج2، ص466 و ر.ك: ناصر مكارم شیرازى و دیگران، تفسیر نمونه، ج1، ص631ـ642.

دوشنبه 29/2/1393 - 8:24
نماز
با توجه به آیه شریفه 55 و 205 سوره اعراف آیا جمعى خواندن دعاها با آیه هاى یاد شده منافات ندارد؟         الف) این كه در آیه فوق فرموده كه خدا را به طور «خفیه» و در پنهانى بخوانید، براى این است كه از «ریا» دورتر و به اخلاص نزدیك تر و توأم با تمركز فكر و حضور قلب باشد.
ممكن است منظور از «تضرع»، دعاى آشكار و منظور از «خفیه»، دعاى پنهانى باشد; پس مى توان نتیجه گرفت كه هر مقامى اقتضایى دارد: گاهى باید آشكارا و گاهى پنهانى دعا كرد. اتفاقاً گاهى براى ترویج دین و تبلیغ آن، لازم است دعا به صورت آشكارا و گروهى خوانده شود. هیچ منافاتى ندارد كه با رعایت حضور قلب و اخلاص، دعا را به صورت جمعى و آشكارا بخوانیم. معیار در خواندن «دعا» آن است كه به هنگام تضرع و زارى در پیشگاه خداوند، صدا آن قدر بلند نشود كه منافى با ادب عبودیت باشد.[1]
    ب) هرگز جمع یا مفرد آمدن لفظ، دلیل بر لزوم جمعى انجام دادن عمل و یا عكس آن نیست; چنان كه در «سوره حمد»، الفاظش به صورت جمع آورده شده، ولى مى توان آن را فرادا خواند، ولى در روایات توصیه شده است كه دعا، حتى المقدور به صورت گروهى خوانده شود. هر چند در اسلام خواندن دعا به صورت جمعى سفارش شده، ولى گاهى آثارى در دعاى فردى است كه در گروهى نیست و همین طور عكس آن.[2]
[1]. ر.ك: علامه طباطبائى، المیزان، ج8، ص159.
[2]. میزان الحكمة، ج3، باب اجتماع فى الدّعاء، ح2 ـ 5651 و براى آگاهى بیشتر ر.ك: تفسیر نمونه، ج6، ص
209
يکشنبه 28/2/1393 - 21:32
نماز
آیاتى كه در فضیلت نماز شب آمده، بیان فرمایید.1                . توصیه به نماز شب براى رسیدن به مقام محمود (شفاعت): (و مِن الّیل فتهجّد به نافلة لّك عسى أن یبعثك ربّك مقاما مّحمودا)[1]; و پاسى از شب را ]ازخواب برخیزو[ قرآن ]و نماز[ بخوان! این یك وظیفه اضافى براى توست; امید است كه پروردگارت تو را به مقامى در خور ستایش برانگیزد!
2. نماز شب همراه با ترس و امید: (تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربّهم خوفا و طمعا و ممّا رزقنـهم ینفقون)[2]; پهلوهایشان از بسترها در دل شب دور مى شود ]و بپا مى خیزند و رو به درگاه خدا مى آورند [و پروردگار خود را با بیم و امید مى خوانند و از آن چه به آنان روزى داده ایم انفاق مى كنند!
3. تمجید از كسانى كه سحرگاهان از درگاه الهى طلب آمرزش و مغفرت مى كنند: (كانو قلیلا مِّن الّیل ما یهجعون * و بالأسحارهم یستغفرون)[3]; آنها كمى از شب را مى خوابیدند و در سحرگاهان استغفار مى كردند.
4. یاد نیكو از كسانى كه در طول شب در سجده و قیامند: (أمّن هو قـنت ءانآء الّیل ساجدا و قآئما یحذر الأخرة و یرجوا رحمة ربّه قل هل یستوى الّذین یعلمون و الّذین لایعلمون إنّما یتذكّر أولوا الألبـب)[4]; ]آیا چنین كسى با ارزش است [یا كسى كه در ساعات شب به عبادت مشغول است و در حال سجده و قیام، از عذاب آخرت مى ترسد و به رحمت پروردگارش امیدوار است؟! بگو:«آیا كسانى كه مى دانند با كسانى كه  نمى دانند یكسانند؟! تنها خردمندان متذكر مى شوند.
5. نماز شب، نشان اخلاص و ادّعاى راستى در ایمان است. (إنّ ناشئة الّیل هى أشدّ وطـاً و أقوم قیلا)[5].
6. دعوت پیامبر(صلى الله علیه وآله) به نماز شب: (یـأیّها المزّمّل * قم الّیل إلاّ قلیلا * نّصفه أو انقص منه قلیلا * أوزد علیه و رتّل القرءان ترتیلا)[6]; اى جامه به خود پیچیده! شب را جز كمى، بپاخیز! نیمى از شب را، یا كمى از آن كم كن، یا بر نصف آن بیفزا و قرآن را با دقت و تأمل بخوان.
7. توصیه به ذكر نام خدا و نماز شب: (و مِن الّیل فاسجد له و سبّحه لیلا طویلا);[7] و در شبانگاه براى او سجده كن و مقدارى طولانى از شب، او را تسبیح گوى!
8. یاد نیكو از كسانى كه نماز شب به پا مى دارند و به یاد خداوند هستند، حتى از اهل كتاب: (من أهل الكتـب أمّة قآئمة یتلون ءایـت اللّه ءانآ الّیل و هم یسجدون)[8]; آنها همه یكسان نیستند; از اهل كتاب، جمعیتى هستند كه ]به حق و ایمان[ قیام مى كنند و پیوسته در اوقات شب، آیات خدا را مى خوانند، در حالى كه سجده مى نمایند.
بعد از ذكر آیات قرآن درباره نماز شب، شایسته است محتواى برخى از احادیث را در فضیلت نماز شب نیز بیان كنیم. در روایات آمده است كه: نماز شب شرف مؤمن است، باعث صحت بدن و كفاره گناهان و برطرف كننده وحشت قبر مى باشد، روى را سفید و بوى را پاكیزه و روزى را جلب مى نماید و... .[9]
[1]. اسراء، آیه79.
[2]. سجده، آیه16.
[3]. ذاریات، آیه17ـ18.
[4]. زمر، آیه9.
[5]. مزمل، آیه6.
[6]. همان، آیه1ـ4.
[7]. انسان، آیه26.
[8]. آل عمران، آیه113.
[9]. ر.ك: شیخ عباس قمى، سفینة البحار، ج5، ص
159
يکشنبه 28/2/1393 - 21:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته