• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 320
تعداد نظرات : 31
زمان آخرین مطلب : 3612روز قبل
نماز

مسلمان است، زیرا «كافر، كسى است خدا را منكر شود یا براى خدا شریك قرار دهد یا پیغمبرىِ حضرت خاتم الأنبیاء محمدبن عبدالله(صلى الله علیه وآله) را قبول نداشته باشد. هم چنین اگر در یكى از اینها شك داشته باشد و نیز كسى كه ضرورى دین، یعنى چیزى را كه مثل نماز و روزه، مسلمانان جزء دین اسلام مى دانند، منكر شود كافر و نجس است، البته اگر چنان چه بداند آن چیز ضرورى دین است و انكار آن چیز به انكار خدا یا توحید یا نبوّت برگردد، نجس است و اگر نداند، احتیاطاً باید از او اجتناب كرد... .»[1]

    پس آنچه باعث كفر و نجاست انسان مى شود، انكار نماز است، نه سهل انگارى و نخواندن نماز.
    به هر حال ترك نماز اثرهایى دارد كه به نمونه اى از آنها درآیات و روایات اشاره مى كنیم:
1. رسول اكرم مى فرماید: كسى كه بدون عذر، نمازش را ترك كند، قطعاً اعمال خیرش حبط و بى فایده مى گردد.[2]
2. امیرمؤمنان على(علیه السلام) مى فرماید: اللهم العن من ترك الصلوة متعمداً; خدایا لعنت كن كسى را كه عمداً نماز را ترك كند.[3]
3. ترك نماز، موجب ورود در آتش است: مؤمنان از مجرمان سؤال مى كنند كه چه چیز شما را به دوزخ انداخت؟! مى گویند: ما از نمازگزاران نبودیم.[4]
4. پیامبراكرم(صلى الله علیه وآله) مى فرماید: كسى كه نمازش را سبك بشمارد، از من نیست; و الله بر سر حوض كوثر بر من وارد نخواهد شد.»[5] و…
[1]. توضیح المسائل مراجع، مطابق با فتاواى دوازده نفر از مراجع معظّم تقلید، ج1، ص84، مسئله 106 از رساله امام1.
[2]. ر.ك: محدث نورى، مستدرك الوسائل، ج3، ص45.
[3]. همان، ص91.
[4]. مدثر، 40 ـ 43.
[5]. بحارالانوار، ج79، ص224.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:43
نماز
در این زمینه، تنها نگاهى گذرا به آیات قرآن مى اندازیم:
    انسان بى نماز، چگونه ادعاى پاكى مى كند؟ در حالى كه نماز یاد خداست (طه، 14) و هر كه از یاد خدا روى گرداند، زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و در قیامت نابینا محشور خواهد شد (طه، 124) و در قیامت، آن گاه كه بهشتیان از گنه كاران مى پرسند: چه چیز شما را به دوزخ فرستاد؟ مى گویند: ما از نمازگزاران نبودیم(مدثر،40ـ 43) چون اگر نماز مى خواندند، نماز آنها را به یاد خدا انداخته، از فحشا و منكر نهى مى كرد (عنكبوت، 45). پس دورى از نماز، علاوه بر این كه خود، گناه بزرگى است، مقدمه گناهان دیگر و سختى و تنگ دستى و تاریكى دل است و به یاد خدا بودن، موجب آرامش قلب هاست (رعد، 28).[1]
[1]. ر.ك: همان، ج16، ص283 ـ 294; سیدحسین موسوى راد لاهیجى، نماز از دیدگاه قرآن و حدیث.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:40
نماز
با توجّه به این كه عذاب اخروى بازتاب كردار دنیوى آدمى است و از آثار وضعى عمل ما مى باشد و چون نماز آثار و بركات و فواید بى شمار دنیوى و اخروى دارد، شخصى كه نماز نمى خواند یا آن را سبك مى شمارد، از آثار، بركات و فوائد نماز محروم مى ماند، كه بازتاب و اثر وضعى این محرومیت، عقوبت هاى فراوانى است كه براى ترك نماز و بى توجهى به آن بیان شده است.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:39
نماز

نظر قرآن كریم، درباره اشخاصى كه از همه نظر، مورد تأیید مردم مى باشند و راه راست مى روند و هیچ آزارى به دیگران نمى رسانند، ولى نماز به جا نمى آورند، چیست؟

ازنظر اسلام نمى توان گفت كسى كه نماز نمى خواند در راه راست و صراط مستقیم حركت مى

كند، زیرا از نظر اسلام، راه راست آن است كه انسان را به پاكى، نیكى، عدل، داد، ایمان و عمل صالح هدایت كند. از آیات قرآن كریم برمى آید كه «صراط مستقیم»، همان آیین خداپرستى و دین حق و پاى بندى به دستورهاى خداست; یكى از مهم ترین آنها نماز است. خداوند متعال در آیات فراوانى به این راه اشاره فرموده است: یس،61 ـ 62 / انعام، 161 / آل عمران، 101 و...

آرى، نماز یك دستور حتمى و عمومى است; حتّى اگر كسى برفرض بدون خواندن نماز، در بین مردم، درست كار و نیكوكار شناخته شود، از این قانون مستثنا نیست و نمى توان او را از صالحان دانست.
در پایان یادآور مى شویم ترك نماز، صورت هاى مختلفى دارد كه در برخى موارد، ترك نماز موجب كفر و ارتداد است
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:38
نماز

توبه با یك جرقه آغاز مى شود، جرقه اى كه در آغاز تنها یك نقطه نورانى و كوچك در قلب است، امّا به تدریج تمامِ آسمانِ تیره و تاریك قلب را فرا مى گیرد. این نقطه نورانىِ سفید، انسان را از گذشته تاریك به آینده روشن مى برد. نسبت به گذشته تاریك و سیاه، احساس تلخى، پشیمانى و ندامت مى كند و آسمانِ ابر گرفته قلب براى آینده اى روشن آماده بارش رحمت الهى مى شود. قرآن، این كتاب نوید بخشِ رحمت، به همه مؤمنان فرمانِ توبه مى دهد. در سوره تحریم، آیه 8 مى فرماید: (یأیّها الذین ءَامنوا توبوا إلى الله توبةً نصوحاً عَسى رَبُّكم أَن یكفّر عنكم سیّئاتكُم و یُدخِلَكُم جَنّــت تجرى مِن تحتها الأَنهـر); اى كسانى كه ایمان آورده اید! با اخلاصِ كامل توبه كنید، باشد كه پروردگار از گناهان شما در گذرد و به باغ هایى واردتان كند كه در آن جویبارهایى جارى است.

حقیقت توبه همان حالت ندامت و پشیمانى از معصیت و تصمیم بر ترك بازگشت به گناه در آینده است.[1]همان طور كه مى دانید، پشیمانى كار دل است، امّا اگر حقیقى و خالص باشد، آثارى را در رفتار ظاهرى انسان نیز بر جاى مى گذارد.
    روزى حضرت على(علیه السلام) مردى را دید كه بدون توجّه به شرایط توبه فقط با زبان مى گفت: «استغفر الله». حضرت به او فرمود: مى دانى استغفار چیست؟ آن گاه شرایط استغفار را براى او توضیح داد و فرمود:
    اوّل: باید از كارهاى ناشایست گذشته ات پشیمان باشى;
    دوم: آن كه تصمیم بگیرى دیگر سراغ كارهاى زشت قبلى نروى;
    سوم: اگر حقّى از بندگان خدا برعهده توست (قرضى گرفته اى و پس نداده اى یا به زور چیزى را از مردم گرفته اى و یا...) ادا كنى;
    چهارم: اگر حقى از خدا بر عهده توست (مثلا نمازهایى از تو قضا شده و نخوانده اى) آنها را ادا كنى و... .
آن گاه پس از این مراحل با زبان بگویى: «استغفرالله»[2]
    بعد از توضیح معنا و شرایط توبه، روشن مى شود كه جبران گذشته در مورد نمازهاى خوانده نشده، به این است كه ما علاوه بر پشیمانى دل، نمازهاى قضا شده رابه جا بیاوریم.
[1] لامه حلى، كشف المراد، ص444.
[2]. صبحى صالح، نهج البلاغه، ص549، كلمه41
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:34
نماز

در یك نگاه كلى، قرآن كریم، انسان ها را نسبت به برپایى نماز به چهار دسته تقسیم مى كند:

1. گروهى كه به طور كلى، بى توجه و بى اعتنا به این فریضه الهى مى باشند و نماز نمى خوانند: از
 مجرمان ]مى پرسند[ چه چیز شما را به دوزخ وارد ساخت؟ مى گویند از نمازگزاران نبودیم.(مدثر،40ـ43).
2. گروهى كه در اثر بى توجهى به نماز، در بعضى از زمان ها، نماز مى خوانند، خداوند به اینان وعده وارد شدن در وادى «غى» را در دوزخ داده، مى فرماید: (فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَوةَ وَ اتَّبَعُوا الشَّهَوَ تِ فَسَوْفَ یَلْقَوْنَ غَیًّا)[1]; امّا پس از آنان، فرزندان ناشایسته اى روى كار آمدند كه نماز را تباه كردند و از شهوات پیروى نمودند; پس به زودى مجازات گمراهى خود را خواهند دید.
[1]. مریم،آیه59.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:31
نماز

عبادت ها، به طور اعم، غیر از شرایط صحت، شرایط «قبول» و «كمال» هم دارد; یعنى وقتى از شرایط صحت فقهى برخوردار است موجب رفع عقاب خواهد شد، امّا همین عبادت صحیح آن گاه موجب رشد معنوى و قرب الهى مى شود كه داراى شرایط قبولى نیز باشد. بنابراین یك عبادت گاهى صحیح است، اما رشدآور نیست; یعنى مى تواند ما را از كیفر برهاند، ولى ما را محبوب خدا نمى سازد. اساس شرایط قبول نماز توجه قلبى به نماز و حضور قلب هنگام نماز است كه توجه قلبى روح براى اعمال خارجى است. هر مقدار كه نمازگزار حضور قلب داشته باشد، نمازش را خداوند مى پذیرد، لذا گفته شده با نوافل نماز خودتان را كامل كنید.

 
    تقوا و پرهیزكارى یكى دیگر از شرایط قبولى نماز و اعمال دیگر است; خداوند مى فرماید: (قُلْ أَنفِقُواْ طَوْعًا أَوْ كَرْهًا لَّن یُتَقَبَّلَ مِنكُمْ إِنَّكُمْ كُنتُمْ قَوْمًا فَـسِقِینَ)[1]; بگو انفاق كنید; خواه از روى میل باشد یا اكراه، هرگز از شما پذیرفته نمى شود، زیرا شما قوم فاسقى بودید. و نیز مى فرماید: (...إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ)[2]; ... خدا تنها از پرهیزكاران مى پذیرد.[3] برخى از چیزها مانع قبولى نماز است; مانند: ندادن زكات و حقوق واجب، حسد، كبر، غیبت كردن، خوردن مال حرام، شراب خوارى و... .
[1]. توبه،آیه53.
[2]. مائده،آیه27.
[3]. سید محمدكاظم یزدى، عروة الوثقى، ج1، ص612ـ613.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:30
نماز

مراد از محافظت بر نماز، حفظ آداب و شرایط و اركان و خصوصیات آن است; آدابى كه ظاهر نماز را از آن چه مایه فساد است حفظ كند و نیز روح نماز را كه حضور قلب است، تقویت نماید و هم موانع اخلاقى را كه سدّ راه قبول آن است، از بین ببرد.[1]

[1]. ر.ك: همان، تفسیر نمونه، ج25، ص39; ج14، ص201.
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:28
نماز

گرچه گوش دادن به تلاوت قرآن خوب و داراى ثواب است، ولى هنگام خواندن نماز بهتر است انسان با خشوع، قلب خود را متوجه خداوند بزرگ كند; چنان كه خداوند متعال مى فرماید: (قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ * الَّذِینَ هُمْ فِى صَلاَتِهِمْ خَـشِعُونَ)[1]; به راستى كه مؤمنان رستگار شدند، همانان كه در نمازشان فروتنند.

[1]. مؤمنون، آیه1ـ2
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:27
نماز
ایا خداوند، كسى كه نمازش را بخواند، روزه نگیرد و به پیامبران ایمان نیاورد، دوست دارد؟

كسى كه به خدا ایمان مى آورد باید بر همه حرف هاى او گوش بدهد. اگر ما واقعاً به خدا اعتقاد داریم و مى دانیم كه همه فرمان هاى او درست و حكیمانه است، دلیلى ندارد كه از بعضى از فرمان هایش اطاعت كنیم و از بعضى دستورهایش سرپیچى كنیم. قرآن كریم كسانى را كه فقط بخشى از احكام خدا را مى پذیرند اعتراض مى كند و مى فرماید: (أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَـبِ وَ تَكْفُرُونَ بِبَعْض)[1]; چرا به برخى احكام ایمان مى آورید و به برخى كفر مىورزید. بنابراین كسى كه نماز مى خواند باید روزه هم بگیرد.

 
[1]. بقره، آیه85.
 
 
چهارشنبه 7/3/1393 - 6:26
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته