• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : الاسلوب اللغلوي للزمخشري في الكشاف و الاساس
نويسنده : سيد مرتضي آيت‌الله زاده شيرازي
سال :
استاد : سيد محمد باقر سبزواري
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين رساله به زبان عربي به نگارش درآمده است و مشتمل بر سه باب است : باب اول ، حيات سياسي،حيات اجتماعي،‌حيات عقلي و ادبي، زبان عربي در عصر زمخشري؛ باب دوم، حيات و محيط زمخشري، تولد و رشد او، حيات علمي و استادانش ، جواني و پيري‌اش، گوشه‌گيري و وفاتش؛ باب سوم، آثار زمخشري،‌فرهنگش، مذهب اعتزالي‌اش و تأثيرش در تفكرش، نبوغ او در علوم لغت، زمخشري و علم بلاغت، اساس البلاغه، تفسير كشاف.
عنوان : معرفت خدا در تفكر ديني اسلامي
نويسنده : محمد مهدي نجات
سال :
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : تحقيق حاضر شامل شش فصل با اين موضوعات است: فصل اول،‌تاريخ فلسفه ؛ فصل دوم، تاريخ عرفان و تصوف؛ فصل سوم، روش فلسفه در معرفت خدا؛ فصل چهارم،‌روش عرفان و تصوف در در معرفت خدا؛ فصل پنجم، روش كتاب و سنت درمعرفت خدا: انسان رسيله‌اي براي كسب معرفت ندارد، انسان تكليف به معرفت نشده است، معرفت فعل و صنع خداست، انسان بر فطرت توحيد و اسلام خلق شده است، وظيفه اسنان در معرفت خدا پذيرش معرفت پس از معرفي اوست، خداوند به مخلوقاتش شناخته نمي‌شود و مخلوق گزارشي از خالق نمي‌دهد، حتي بهائم از معرفت خدا غافل نيستند، معرفت خداوند خارج از دو حد تشبيه و تعطيل است، خداوند به حواس ظاهري وباطني درك نشود، خداوند معقول نيست،‌نهي از تكلم و تفكر درباره خدا، خدا معروف همه انسانهاست و هيچ شكي در آن نيست؛ فصل ششم، معرفت فطري (موهبتي) خداوند از ديدگاه كتاب و سنت: عالم ذر در قرآن، روايات مربوط به ذر، اشكالات مطرح شده درباره عالم ذر، پاسخ به اشكالات، چند نظريه درباره به عالم ذر، نقد و بررسي نظرات مطرح شده درباره عالم ذر.
عنوان : مسيح و مسيحيت در قرآن كريم و كتاب مقدس
نويسنده : قاسم محسني مري
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين تحقيق در سه فصل تنظيم و تدوين شده است: فصل اول، منابع ديني مسيحيت: تحريف كتب مقدس از ديدگاه انديشمندان مسيحي، ديدگاه قرآن درباره كتب انبياي گذشته و انجيل، قرآن و تحريف كتب مقدس، فضا و موقعيت سياسي و اجتماعي فلسطين؛ فصل دوم، ريشه لغوي عيسي و مسيح و كاربرد آن در قرآن، مسيحيت از ديدگاه اسلام، شخصيت عيسي از ديدگاه انديشمندان مسيحي ،‌شخصيت عيسي و مقامش در درگاه خدا، نشو و نماي عيسي از ديدگاه اناجيل و علما، داستان عيسي و مادرش در قرآن، رسالت عيسي در كتب مقدس، تعاليم عيسي در كتب مقدس، رسالت و تعاليم عيسي در منظر قرآن، معجزات عيسي در كتاب مقدس و منابع ديني اسلامي؛ فصل سوم، تصليب و مرگ عيسي در كتب مقدس و انديشه مسيحيان، قيام و رستاخيز عيس در انديشه مسيحيان و كتب مقدس، قرآن و تصلب، توفي، رفعت، رفع، جسم يا روح، مسيح كلمه خدا، كاربرد واژه كلمه در قرآن،‌قرآن و كلمه بودن مسيح، كلمه بودن مسيح در انجيل و افكار مسيحيان ، الوهيت مسيح در اناجيل ،‌قرآن و الوهيت مسيح.
عنوان : قيامت در قرآن
نويسنده : ابوالحسن مؤيدي
سال :
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : تحقيق حاضر در چهار فصل معاد را در آيات قرآن كريم بررسي كرده و مشتمل بر اين موضوعات است: معاد و ديدگاهها، عقيده به معاد در فرهنگ اقوام پيشين، عقيده به معاد در اديان آسماني قبل از اسلام، تاريخچه معاد در قرآن، اهميت معاد از ديدگاه قرآن، برزخ يا قيامت وسطي، قيامت در قرآن ، علائم پيدايش قيامت، توصيفات قيامت، صفات و اسماء قيامت بر اساس مراحل تحقق آن.
عنوان : عبادت در قرآن
نويسنده : محمد سبحاني نيا
سال :
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع : پژوهش داراي هفت فصل با اين مباحث است: بررسي واژگاني عبادت شامل معناي لغوي و اصطلاحي عبادت، ديدگاههاي مفسران درباره آن،‌گستره عبادت، مراتب عبادت؛‌ پيشينه عبادت حاوي مظاهر پرستش و مراسم عبادي در آيين‌هاي مختلف؛ جايگاه عبادت؛‌شرايط و ويژگي‌هاي عبادت در اسلام؛ آثار عبادت؛ موانع و آفات عبادت.
عنوان : شواهد بديعي در قرآن كريم (بررسي آراي علماي بلاغت پيرامون اصطلاحات علم بديع و شواهد قرآني آن)
نويسنده : سيمين ولوي
سال :
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات
موضوع : اين رساله در دو فصل به بررسي شواهد بديعي قرآن كريم پرداخته است: در فصل اول، محسنات معنوي بررسي شده است؛ مانند: ادماج،‌ارصاد(تسهيم)، استخدام،‌اطراد، اغراق، ايهام تناسب، تأكيد المدح بما يشبه الذم، تجاهل العارف، تجريد، تدبيج، تشابه الاطراف، تفريق، تقسيم، توجيه، توريه، جمع، جمع با تفري، جمع با تفريق و تقسيم،‌جمع با تقسيم، حسن تعليل، عكس، غلو، قول بالموجب ، لف و نشر، مبالغه، مذهب كلامي،‌مراعات نظير، مشاكله، مطابقه، مقابله؛ در فصل دوم، محسنات لفظي مورد بررسي قرار گرفته است؛ مثل : جناس(تجنيس) و اقسام آن،‌رد العجز علي اصدر، سجع(تسجيع) و اقسام آن، قلب، لزوم ما لايلزم(التزام،‌تضمين، تشديد، اعنات)،‌معائله،‌موازنه. در پايان فهرست آيات قراني و نيز فهرست اشعار ترتيب داده شده است.
عنوان : سيماي مؤمنين و متقين در قرآن و نهج‌البلاغه
نويسنده : زهرا جولايي
سال :
استاد : سيد محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : تحقيق حاضر داراي سه فصل به اين شرح است: فصل اول، مؤمنين در قرآن و نهج‌البلاغه: ايمان( معناي ايمان، تعريف ايمان از ديدگاه نهج‌البلاغه، ايمان مذهبي، اثار و فوايد ايمان مذهبي، درجات ايمان، رابطه اسلام و ايمان، عقيده معتزله درباره ايمان، عقيده مرجئه درباره ايمان)، مؤمنين (تعريف مؤمن، كساني كه خطاب شده ايمان آوردند،‌كساني كه ايمان آوردند، وظايف اهل ايمان(ياد خدا،‌عمل به سخن خود، پرهيز از غيبت و بدگويي و گمان بد و ...)،‌اوصاف مؤمنين در قرآن كريم،‌اوصاف مؤمنين در نهج‌البلاغه، وعده‌هاي خداوند به مؤمنين (وعده بهشت، مژده رحمت الهي، وعده رزق و روزي خوب و آمرزش ، ياري و دفاع)، ارزش و مقام والاي مؤمن، احوال مؤمنين در ادوار مختلف ، تفاوت زن و مرد در ايمان؛ فصل دوم، متقين در قرآن و نهج‌البلاغه : تقوي( معناي تقوي، توصيف تقوي، مباني تقوي، مراتب تقوي ، آثار تقوي،تقوي از ديدگاه عارفان، ارزش تقوي)، اوصاف متقين در قرآن كريم، اوصاف متقين در نهج‌البلاغه، وعده‌هاي خداوند به اهل تقوي، ويژگي‌ جايگاه متقين در آخرت؛ در فصل سوم‌،‌از مباحث پايان‌نامه نتيجه‌گيري شده است.
عنوان : ذات و صفات باري در تفسير فخر رازي
نويسنده : سيد محمد سرمه چشم تفتي
سال :
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع : اين پژوهش از يك مقدمه و هفت فصل تشكيل شده است. در مقدمه شرح حال و آثار فخر رازي آمده و در فصول ديگر به ترتيب ، اين موضوعات در تفسير فخر رازي بررسي شده است: علم كلام ، ذات باري تعالي،‌توحيد، صفات جمال، صفات فعل ، صفات جلال ، تقسيم اسماء خدا.
عنوان : درمان با آيات قرآن و دعا تأليف محمد ابراهيم سليم
نويسنده : ابراهيم فاليزكار
سال :
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : اين پايان‌نامه در ترجمه و تحقيق كتاب « التداوي بالقرآن و الاستشفاء بالرقي و التعاويذ» است. برخي از مهمترين مطالب اين پايان‌نامه به اين شرح است: دعاها در طول فعاليتها هستند، نه در عرض آنها؛ اعتقاد به تعاويذ و تأثير درماني آيات قرآن؛ ديدگاه‌هاي مختلف در مورد تعاويذ و نقش درماني ايات؛ ديدگاه‌هاي صاحب كتاب التداوي بالقرآن و الاستشفاء بالرقي و التعاويذ؛ خدا شفا دهنده است ؛ گرايش جديد درباره درمان ؛ آرامش رواني و روش رسيدن بدان ؛ شرح صدر؛ پيشگيري بهتر از درمان است ؛ گرايش جديد درباره درمان ؛ پيشگيري بهتر از درمان است ؛ چتر حمايت الهي مؤمن را در خواب حفظ مي‌كند؛ درمان بيخوابي ؛ مصونيت و محافظت هنگام خواب؛ درمان كساني كه خوابشان دشوار است؛ راه علاج پيامبر(ص) براي بيماري صرع (غش)؛ آيات محافظ و شفابخش، سخن عارفان مجرب، بررسي آيات شفا: و شفاء لما في الصدور،‌فيه شفاء للناس، من القرآن ما هو شفاء‌ و رحمه، و اذا مرضت فهو يشفين، هي شي‌ء .... و شفاء ؛ فاتحة الكتاب؛ معوَّذتين « سوره ناس و فلق» ؛ اواخر سوره بقره؛ مخالف معتزله و دلائل آنها؛‌رد نظريه معتزله؛ بعضي از اسرار استعاذه به سوره‌هاي فلق ؛ آيا استفاده از اوراد (رقيه) و تغويذ جايز است؟ مخالفين رقيه (ورد) و دليل آنها ؛ پيامبر (ص) از چه چيزي به خدا پناه مي‌برد؟ پناه بردن به خدا از ناتواني و تنبلي ؛ پناه بردن به خدا از زوال نعمتها؛ قرائت معوَّذات (سوره اخلاص، فلق، ناس) در كنار مريض؛ چشم زخم حق است؛ كسي كه از ضرر و شر چشمهاي خود نگران است، چه بايد بكند؟ دعا براي سلامتي ساكنان منزل ؛ دعايي كه براي همه دردها مفيد است؛ دعاي مصونيت از عقرب ؛ درمان مار يا عقرب گزيده با فاتحة‌الكتاب ؛ دعاي پيامبر (ص) براي درمان سردرد؛ دعاي دندان درد؛ دعاي درمان تب؛ مداواي غم و ناراحتي با داروي توجه .....
عنوان : حضرت سليمان(ع) از ديدگاه عهد عتيق و قرآن مجيد
نويسنده : نصرت‌الله نوح‌پيشه
سال :
استاد : محمود طاووسي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه حضرت سليمان در تورات و قرآن بررسي مقايسه‌اي شده و مطالب آن در چهار بخش آمده است: بخش نخست، گفتاري در منشأ، وطن، دين، خدا و انبياي قوم يهود: اصل و منشأ قوم يهود،‌وطن يهود، دين قوم يهود(نقاط قوت دين يهود،‌نقاط ضعف دين يهود)، يهوه (خداوند) در تورات، عصمت انبيا و عدالت اوليات در عهده عتيق؛ بخش دوم، حضرت سليمان در عهد عتيق: فلسطين زادگاه سليمان و ديار پيامبران، قوم بني‌اسرائيل از ديدگاه عهد عتيق، محيط رشد و تربيت حضرت سليمان،‌سليمان جانشين داوود، حكمت سليمان،‌مملكتداري سليمان، بناي معبد خداوند،‌آثار مكتوب سليمان، فرجام كار سليمان؛ بخش سوم، حضرت سليمان در قرآن مجيد و روايات: اخلاقيات بني‌اسرائيل در قرآن مجيد، حضرت سليمان نبي در قرآن و روايات، سلطنت و نبوت سليمان، پادشاهي حضرت سليمان، دامنه سلطنت سليمان، علم و حكمت سليمان،‌سليمان و ملكه سبا، مملكتداري سليمان، دو ماجراي ديگر ( ماجرياي القاي جسد بر تخت سليمان، ماجراي اسبها)،‌ نسبت جادوگري به سليمان و انگشتري سحر‌اميز، فرجام كار سليمان؛ بخش چهارم، سليمان و جمشيد : داستان جمشيد، مقايسه سليمان و جمشيد.
عنوان : جهان اصغر و آزادي بشر از ديدگاه قرآن و نهج‌ابلاغه
نويسنده : غلامعلي عابدي‌نژاد
سال :
استاد : عباسعلي دادخواه
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : موضوع اين تحقيق جهاد ابتدايي است و مطالب اصلي آن در دو فصل آمده است: در فصل اول از اين موضوعات بحث شده است: معناي جهاد، جهاد از نظر اصطلاح شرع، مقصود از جهاد اصغر، اهميت جهاد از ديدگاه قرآن و نهج‌البلاغه، معني جهاد ابتدايي، آياتي از قرآن در تأييد جهاد ابتدايي، جهاد ابتدايي از نظر روايات خاصه و عامه. در فصل دوم اين موضوعات بررسي شده است: ارزش و اهميت جهاد اصغر ، اقسام جهاد اصغر، جهاد براي نابودي شرك و بت‌پرستي، جهاد دفاعي، آزادي چيست، تعريف جامع درباره آزادي،‌ آزادي در اسلام، اقسام آزادي ، آزادي فردي، آزادي فكري و عقيدتي، آزادي سياسي، بعضي از نتايج و لوازم آزادي، محدوديت آزادي.
عنوان : تفسير و تأويل آيات قرآن مجيد در دفتر پنجم مثنوي معنوي
نويسنده : ناهيد بهزادنيا
سال :
استاد : محمد يوسف نيري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : اين پايان‌نامه از دو بخش تشكيل شده است. در بخش اول، با عنوان درآمدي بر موضوع تحقيق از اين موضوعات بحث شده است: 1ـ قرآن در آييه انديشه‌ها: اوصاف و محتواي قرآن، آثار و بازتاب قرآن در جوامع بشري، سبك و اسلوب نگارش قران،شرايط درك قرآن، قرآن از ديدگاه عرفا، قرآن از ديدگاه دانشمندان جهان؛ 2،‌تفسير و تأويل: تعريف تفسير. تعريف تأويل، رابطه تفسير و تأويل،‌تفاوت تفسير و تأويل، منابع لازم را براي تفسير و عوامل مؤثر در فهم تأويل قرآن، آگاهان به علم تأويل، سير تفسير و ويژگي‌ةاي آن در قرن اخير، روشهاي تفسير قرآن، روش‌هاي تأويل قرآن، گروههاي مهم تأويلي، عرفا و تفسير قرآن؛ 3. معرفي تفاسير مورد استفاده در اين پايان‌نامه: تفسير القرآن الكريم، تفسير كشف الاسرار، تفسير ابوالفتوح رازي، تفسير الميزان؛ 4. مولانا و مثنوي؛ 5. قرآن و مولانا. در بخش دوم، تحت عنوان تفسير و تأويل آيات قرآن در دفتر پنجم مثنوي، 102 موضوع كه در ابيات مثنوي آيات قرآن تفسير و تأويل شده، بررسي گرديده است؛ نظير: ابراهيم در جستجوي راز معاد، آز نفس، از خوف فقر در فقر و حرص زيستن.
عنوان : تسبيح موجودات
نويسنده : سيد مرتضي سيفي
سال :
استاد : مقصود محمدي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه در پنج فصل به بررسي تسبيح موجودات از ديدگاه قرآن، روايات، فلسفه و عرفان پرداخته است: فصل اول، تسبيح موجودات از ديدگاه قرآن؛ فصل دوم، تسبيح از ديدگاه مفسران؛ فصل سوم، تسبيح موجودات از ديدگاه روايات؛ فصل چهارم،‌تسبيح موجودات در حكمت متعاليه؛ فصل پنجم، تسبيح موجودات در عرفان اسلامي.
عنوان : تسبيح در قرآن و حديث
نويسنده : درويش رزمجويي
سال :
استاد : محمد يوسف نيري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : تحقيق حاضر طي هفت فصل به بررسي موضوع تسبيح در قرآن كريم و احاديث معصومين(ع) پرداخته است: فصل اول، معناي لغوي و اصطلاحي تسبيح و اهميت و كاربرد آن در قرآن؛ فصل دوم، معاني و مصاديق تسبيح در قرآن و حديث: تسبيح به معناي تنزيه خداوند،‌تسبيح به معني نماز، تسبيح به معني استثناء در مقام تنزيه، تسبيح به معناي نور وجه خداوندي؛ فصل سوم، حقيقت تسبيح: نقد و بررسي قولهاي پيرامون تسبيح، تسبيح مجاز نيست، تسبيح فرع بر معرفت است، حقيقت تسبيح، تسبيح در همه موجودات؛ فصل چهارم ، قلمرو و دامنه تسبيح در قرآن: خداوند خود را تسبيح مي‌كند، فرشتگان خداوند را تسبيح مي‌گويند، تسبيح مؤمنين، تسبيح بهشتيان، تسبيح رعد، تسبيح كوهها و مرغان، تسبيح همه موجودات؛ فصل پنجم، آثار و ارزش تسبيح: اهميت و فضيلت تسبيح، آثار تسبيح؛ فصل ششم، اوقات تسبيح: آيات مربوط به اوقات تسبيح؛ در فصل هفتم، از مباحث پايان‌نامه جمع‌بندي و نتيجه‌گيري شده است.
عنوان : امانت الهي از ديدگاه قرآن و سنت
نويسنده : حسنعلي وحيدنيا
سال :
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : مباحث اصلي اين پژوهش در سه بخش به نگارش درآمده است: در بخش اول، حدود بيست و شش تعريف درباره امامت بدست داده شده و در بخش دوم، شاخص‌ترين و جامع‌ترين تعاريف امانت مورد نقد و بررسي قرار گرفته است. اين تعاريف عبارتند از : تكليف، معرفت، عقل، عشق، ولايت و وجود فيضي. در پايان نظريه وجود فيضي به عنوان نظر مختار انتخاب شده است. در بخش سوم، به بيان نكات اساسي آيه شريفه امانت « انا عرضنا الامانة ....» پرداخته شده است و موضوعاتي از قبيل حمل،‌عرض، اشفاق، ظلوم و جهول بودن انسان و .... مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان : اخلاص و ريا در قرآن و نهج‌البلاغه
نويسنده : علي ميرزا رضايي
سال :
استاد : محمد يوسف نيري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
عنوان : واژه ولايت در قرآن
نويسنده : محمد علي موحدي
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان نامه واژه ولايت در قرآن بررسي شده و از اين موضوعات سخن رفته است : معاني واژه اولي، تفاوت ولايت با ولايت، معاني ولي با توجه به حروف جر مختلف،‌بررسي مشتقات ولي در قرآن، تولي و مواردي كه با عن استعمال شده است، معاني تولي و توليه در پانزده مورد همراه با مفعول، تطبيق تولي با معاني باب تفعل، و فهرست آياتي كه در آن مشتقات ولي آمده است.
عنوان : نور و ظلمات در قرآن
نويسنده : شاپور محمدي
سال :
استاد : غلامرضا افراسيابي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست مباحثي نامربوط به موضوع مثل زندگينامه نبي‌اكرم(ص)، قرآن و چگونگي جمع‌آوري آن آمده،‌سپس موضوعات ذيل بررسي شده‌اند: نور و ظلمات به كار رفته است . مجازي بودن استعمال نور و ظلمات،‌آياتي كه در آنها تنها واژه نور آمده است.نويسنده در پايان نتيجه‌ گرفته است كه در بررسي واژه‌هاي متضاد قرآن نكات بديعي نهفته است.
عنوان : نگرشي بر ديدگاههاي ذهبي در « التفسير و المفسرون»
نويسنده : محمد حسن مددي الموسوي
سال :
استاد : مرتضي ايرواني
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : نويسنده در اين پايان‌نامه تنها به گزارش محتواي كتاب التفسير و المفسرون تأليف محمد حسين ذهبي بسنده كرده است. مباحث اين كتاب عبارتند از: تفسير به مأثور و بررسي و نقد تفاسير مربوط، تفسير به رأي جايز و تفاسير به رأي مذموم، تفاسير مذهبي چون شيعه ، خوارج ، زيديه، اسماعيليه و .... تفاسير صوفيه يا اشاري، تفاسير فلاسفه ، تفاسير فقها، تفاسير علمي و تفاسير جديد.
عنوان : معاد از ديدگاه قرآن
نويسنده : لطف الله دهكردي صادقيان
سال :
استاد : سيد هاشم گلستاني
دانشگاه : آزاد اسلامي نجف‌آباد
موضوع : موضوعات مورد بحث در اين تحقيق بدين شرح است: ادله اثبات معاد ، احتضار و مرگ ، برزخ ، معاد جسماني و براهيم اثبات آن ، قيامت و اوصاف آن، نفخ صور و ميزان اعمال، صراط و اعراف، گواهان و شاهدان در قيامت، شفاعت و بهشت و دوزخ.
عنوان : مسيح (ع) از ديدگاه تورات، انجيل و قرآن كريم
نويسنده : زهرا سبحاني
سال :
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه حضرت مسيح(ع) در آيات قرآن و اناجيل چهارگانه و انجيل برنابا به شيوه مقايسه‌اي تحقيق و بررسي شده و شامل مباحث ذيل است: تولد، رشد، نبوت، بيانات، مواعظ، معجزات عيسي(ع) و اينكه آيا آن حضرت رحلت كرده يا به آسمان صعود نموده است.
عنوان : مباني و روش علامه طباطبايي در الميزان
نويسنده : سيد شهاب‌الدين حسيني
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع : در اين پايان‌نامه روش تفسير علامه طباطبايي و مباني او در كتاب الميزان مورد بررسي قرار گرفته است . مباحث اين پژوهش عبارتند از : تفسير قرآن به قرآن با ذكر مصاديق آن،‌قاعده جري و تطبيق در الميزان، نقد روائي در آن، گفتار صحابه و تابعان از نظر علامه، عقل و الميزان، ديدگاههاي سياسي علامه، عرفان در الميزان، فرضيه‌هاي علمي جديد و تغيير فهم ما از قرآن.
عنوان : قرائات قرآني
نويسنده : جواد سعدون
سال :
استاد : سيد علي موسوي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه،‌كتاب القرائات القرآنية نوشته عبدالهادي فضلي ترجمه و بررسي شده و ضمن ترجمه، با استفاده از كتب علوم قرآن به تحقيق پيرامون محتواي آن پرداخته شده است. در اين پژوهش قبل از پرداختن به كتاب مورد تحقيق، بحثي درباره ديدگاههاي دانشمندان شيعه و سني در زمينه تواتر قرآن و قرائات و ادله فريقين در خصوص آن آمده است .
عنوان : قرآن در شاهنامه ( تأثير پذيري فردوسي از كلام الله مجيد)
نويسنده : محمود جليلي
سال :
استاد : محمد علي مقدم
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : در اين پايان‌نامه تأثير پذيري فردوسي از آيات قرآن پيرامون موضوعات زير بررسي شده است: خدا و اوصاف او، دنيا و مذمت آن، اعتقادات ديني مثل پيامبر و دين و روح، خانواده، پدر و مادر، همسر، مسائل اجتماعي مانند ستم ستيزي و تجهيز لشكر، داستانهاي قرآن چون اصحاب فيل و عيسي و قارون، صفات نكوهيده بشر اعم از بدگماني، حرص، بخل و طمع.
عنوان : فضيلتهاي اخلاقي از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : فرانك نصراللهي
سال :
استاد :
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : مطالب اين تحقيق در پنج فصل آمده است. در فصل اول معناي لغوي و اصطلاحي اخلاق و فضيلت و در فصل دوم مفهوم اخلاق از ديدگاه قدما و معاصران بررسي شده است. فصل سوم درباره نقش و اهميت اخلاق در زندگي بشر و فصل چهارم در خصوص طريق كسب فضائل اخلاقي است و بالاخره فصل پنجم به معرفي نمونه‌‌هايي از فضيلت اخلاقي اختصاص دارد؛ چون توكل، تقوا، كسب علم، كرامت نفس، اخلاص نيت، قناعت و محبت.
عنوان : عناصر منفي فرهنگ جاهلي از ديدگاه قرآن
نويسنده : نيمتاج قاسمي
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل تدوين شده است: در فصل اول با عنوان مواجهه قرآن با ادبيات جاهلي از پيشينه ادبيات جاهلي، معارضه و تحدي قرآن با جاهليات و نمونه‌هايي از تأثيرپذيري ادباي جاهلي از قرآن بحث شده است. در فصل دوم تحت عنوان باورهاي ديني جاهليان از اعتقاد به الله، شرك، فرشته‌پرستي، حق‌پرستي سخن گفته شده است . فصل سوم با عنوان اخلاق جاهليان به تكبر و تفاخر، عدم استئذان و غيره اختصاص دارد. در فصل چهارم تحت عنوان خانواده مباحثي در زمينه مناسبات زن و مرد، ازدواج، طلاق، عده، رضاع و وصيت آمده است.
عنوان : شناخت دشمن از ديدگاه مكتب سياسي قرآن
نويسنده : رحمت جعفري اريسماني
سال :
استاد : يدالله نصيريان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات حاوي كلمات كيد، مكر، ضلال، ولايت ، كفر، صد و خدعه گردآوري و بررسي شده‌اند. مباحث هفتگانه اين پژوهش عبارتند از: نگرشي به مكتب سياسي قرآن، اهميت شناخت دشمن در اسلام،‌شيوه دشمنان در مبارزه با رهبري، شيوه‌هاي دشمنان در تضعيف مباني مكتب، شيوه‌هاي دشمنان در تحريف مباني مكتب، شيوه‌هاي دشمنان درمبارزه با پيروان مكتب و شيوه‌هاي مبارزه با توطئه‌هاي دشمنان.
عنوان : سيماي پيغمبر(ص) در قرآن
نويسنده : بتول نصري
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در هشت فصل نوشته شده و مباحث آن عبارتند از: حيات پيامبر اسلام (ص) از ولادت تا رحلت، موضع گيريهاي اشراف قريش در برابر رسول خدا(ص)، عصمت پيامبر اكرم(ص)، وحي به آن حضرت، پيامبر اسلام(ص) و علم غيب، معراج آن بزرگوار به آسمان، پيامبر امي، اخلاق پيامبر گرامي اسلام(ص).
عنوان : سوگندهاي قرآني
نويسنده : فريبا چناري
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از: تاريخچه سوگند، معناي لغوي و اصطلاحي قسم،‌شرايط سوگند از نظر فقهي، ادوات سوگند، موارد جواب سوگند، آثار دانشمندان در زمينه سوگند، آثار دانشمندان در زمينه سوگندهاي قرآن، موارد سوگند در قرآن، انواع سوگند در قرآن و آيات حاوي واژه قسم و مشتقات آن.
عنوان : دورالآيات القرآنية و مفاهيمها في اشعار السيد الحميري
نويسنده : مصطفي شيروي خوزاني
سال :
استاد : محمد علي آذرشب
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : در اين پايان‌نامه ابتدا ويژگيهاي كلي ادب شيعه مانند گرايش‌هاي عقيدتي، سياسي ، انقلابي و احساسات پاك و صادقانه اديبان شيعه در عصر سيد حميري مورد بررسي قرار گرفته ، سپس شرح حالي از سيد حميري همراه با جايگاه ادبي، علمي و مذهبي او آورده شده و آيات بكار رفته در اشعار او استخراج حدود چهل موضوع فرعي براي‌ آنها ترتيب داده شده است . بيشتر اين آيات در بيان فضائل و مناقب اهل بيت بويژه حضرت علي (ع) است .
عنوان : خوشنويسي در خدمت كتابت قرآن
نويسنده : مرتضي پاك سرشت
سال :
استاد : ابوالفضل ذابح
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : كتابت قران از عهد رسول خدا(ص) مورد اهتمام مسلمانان بوده است؛و هنر خوشنويسي از قرون اوليه اسلام در خدمت كتابت قرآن قرار گرفته است . اين پايان‌نامه به كتابت قرآن در ايران اختصاص دارد؛ مع هذا به كتابت قرآن در ساير كشورها نيز اشاراتي كرده است .
عنوان : حكمة‌ القرآن في ضوء أفعال سورة‌ لقمان
نويسنده : حامد فروزاني
سال :
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد قم
موضوع : موضوع اين پايان‌نامه اعجاز ادبي قرآن در خصوص افعال سوره لقمان است . در آن با بهره‌گيري از كتب لغوي چون معجم مفردات الفاظ القرآن ، الافصاح في فقه اللغة ، الفروق اللغويه، قاموس قرآن و نيز كتب تفير، كحمتها و ظرافتهاي لغوي افعال بيان شده است و در اين زمينه نظائر و مرادفات آنها ارائه گرديده است .
عنوان : چشم‌اندازي بر روش تفسيري «اطيب البيان»
نويسنده : ايوب هاشمي
سال :
استاد : سيد مهدي دهباشي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد نجف آباد
موضوع : اين پايان‌نامه با هدف معرفي تفسير اطيب‌اليان و روش تفسيري آن تدوين يافت است . در اين پژوهش پس از شرح حال مؤلف و تفسير او،‌موضوعات ذيل بررسي شده‌اند: ترجمه قرآن، تفسير قرآن به قرآن ، مباحث كلاميث،‌لغت و اشتقاق ، تمثيلات و قصص، استدلال و احتجاج، مسائل اخلاقي،‌مباحث فلسفي، اخبار و روايات، مقايسه اين تفسير با ديگر تفاسير.
عنوان : تواضع و تكبر و مصاديق آنها در قرآن و حديث
نويسنده : فاطمه ايزدي
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد نجف‌آباد
موضوع : در اين پايان‌نامه واژه‌هاي تواضع و تكبر در كتب لغت،‌كتابهاي اخلاقي، احاديث ائمه معصومين (ع)و سرانجام در آيات قرآن بررسي شده‌اند.
عنوان : تفسير و تأويل آيات قرآن در دفتر سوم مثنوي
نويسنده : محمد حسين وحداني
سال :
استاد : محمد يوسف نيري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : در اين پايان‌نامه آياتي كه در دفتر سوم مثنوي مولوي به كار رفته، ذكر شده، و با نقل ابيات، تفسير و تأويل آيات با استفاده از كتب تفسير بيان شده و ابيات مولانا از اين ديدگاه مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است.
عنوان : تفسير قرآن به قرآن در تفسير الميزان
نويسنده : اسماء زندي
سال :
استاد : يدالله نصيريان
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در سه باب تدوين شده است؛ باب نخست، معاني لغوي و اصطلاحي تفسير و تأويل، تفاوت تفسير و تأويل و اقسام تفسير شامل تفسير به مأثور و تفسر به رأي . باب دوم ،در زمينه پيشينه تفسير قرآن به قرآن، احاديث مربوط به تفسير قرآن به قرآن . باب سوم، به بررسي تفسير موضوعي ، اصطلاحات علوم قرآني مربوط به تفسير قرآن به قرآن و شيوه تفسير علامه طباطبائي در الميزان .
عنوان : تفسير القرآن عند العلامة‌ الطباطبائي
نويسنده : موسي جعفر خضير
سال :
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه كه به زبان عربي نوشته شده درباره روش تفسير علامه طباطبائي - يعني روش تفسير قران به قرآن ـ است و در سه بخش تدوين شده است بخش اول درباره زندگي علامه، جايگاه علمي، اساتيد، شاگردان و تأليفات او، نيز در خصوص پيدايش علم تفسير و تطور روشهاي‌ آن است . بخش دوم در زمينه روش تفسير قرآن به قرآن و تفسير موضوعي نزد علامه را در بردارد . بخش سوم به بحثي پيرامون علوم قرآن و آراي علامه درباره عقايد اماميه اختصاص دارد. در بخش پاياني اين پژوهش خصوصيات تفسيري علامه بيان شده است.
عنوان : تفاسير رمزي (باطني و عرفاني) قرآن
نويسنده : سيد محسن طباطبائي يزدي
سال :
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع : اين پايان‌نامه داراي پنج فصل است، در فصل اول مباحث مقدماتي مثل تعريف تفسير و محكم و متشابه و تأويل در لغت و اصطلاح و تذويلات عامه و متكلمين و نحويها آمده است . در فصل دوم تذويلات باطني قرآن از سوي فرق باطنيه مثل اسماعيليه، بابيه و بهائيه ارائه شده، بررسي شده است . فصل سوم به بحث از تأويلات عرفا و متصوفه اختصاص دارد. فصل چهارم به بررسي نمونه‌هايي از تفاسير عرفاني و صوفيانه مثل غرائب القرآن نيشابوري و روح المعاني آلوسي و تفسير تستري و تفسير ميبدي اختصاص دارد . در فصل پنجم تفاسير عرفاني شيعه از آغاز تا عصر حاضر معرفي شده اند. شمار تفاسير معرفي شده، 33 عنوان است.
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « الوجوه و النظائر» ابوهلال عسكري
نويسنده : كاظم عسكري
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه تصحيح كتاب الوجوه و النظائر نوشته ابوهلال عسگري بر اساس نسخه خطي كتابخانه مركزي دانشگاه تهران است، كه در آن افزون بر تصحيح به موارد زير پرداخته شده است؛ نقل معاني مختلف و تفاسير متفاوت آيات و استشهاد به آنها در مواردي كه ابوهلال از آنها ياد نكرده است؛ نقد و بررسي استشهادها و تفاسير ابوهلال. منابع اين پايان‌نامه عبارتند از : الاشباه و النظائر مقاتل بن سليمان(ت 150ق9، الوجوه و النظائرهارون نحوي (ت 170ق)، قاموس القرآن دامغاني (ت 487ق).
عنوان : تصحيح و بررسي و ترجمه و توضيح تفسير سوره اعلي از ابن سينا
نويسنده : سوسن آل رسول
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه بر اساس دو نسخه خطي موجود در كتابخانه مركزي دانشگاه تهران و كتابخانه مجلس شوراي اسلامي از تفسير سوره اعلي متعلق به ابن سينا متن تفسير كه به زبان عربي است، بازنويسي و تصحيح شده است، سپس به فارسي برگردانده و آنگاه توضيحاتي بر آن افزوده شده است. موضوعات مورد بحث عبارتند از : محل نزول سوره. روش ابن سينا در تفسير اين سوره، اثبات خداوند، تقرير نبوت پيامبران و بيان امر معاد.
عنوان : تشبيه در قرآن كريم
نويسنده : ابراهيم عليدوستي
سال :
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي قم
موضوع : در اين پايان‌نامه، تشبيه كه يكي از موضوعات علم بيان است، در آيات قرآن بررسي شده است . نخست در لغت و اصطلاح تعريف شده و اركان و اقسام و اغراض آن بيان گرديده است. سپس تشبيه تمثيل و تشبيه مرسل مفصل مجمل و تشبيه بليغ و تشبيه مقلوب در قرآن كريم بررسي شده‌اند.
عنوان : ترجمه و نقد كتاب « آيه التطهير»
نويسنده : سعيده نصرالله
سال :
استاد : سيد مرتضي آيت‌الله زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : در اين پايان‌نامه نخست موضوعاتي كلي پيرامون امامت اهل بيت ? مطرح شده است؛ نظير احاديث ثقلين، سفينه و مدينة العلم، آيه اكمال و عصمت اهل بيت ?؛ سپس مباحثي درباره آيه تطهير آمده است؛ مثل توجيه فخر رازي، شبهه انعدام اختيار در معصومين ?، آل و اهل در لغت و حديث و سياق آيه كريمه.
عنوان : بيان وجوه اعجاز و دفاع از اعجاز ادبي قرآن
نويسنده : سيد علي سيد حسن آدروني
سال :
استاد : يحيي نوري
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : موضوع اين پايان‌نامه بهداشت و پاكيزگي از منظر تفاسير است . عناوين مورد بحث در آن عبارتند از : بهداشت بدن، اهميت مسواك زدن در روايات، طهارت در قرآن ، بهداشت مسك، طارت خانه كعبه، بهداشت تغذيه و مفهوم حلال و طيب.
عنوان : بهشتيان و دوزخيان در قرآن
نويسنده : محمد باقر عارف دارايي
سال :
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي فسا
موضوع : منبع روائي نويسنده، كتاب بحارالانوار است و كلمات مورد تحقيق را از طريق معجم الفاظ بحار الانوار يافته است.
عنوان : بررسي و تحقيق پيرامون علل و چگونگي تنوع خطابهاي خداوند در خصوص پيامبر اكرم u
نويسنده : حجت‌الله آشوري
سال :
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه انواع خطابهاي خداوند به پيامبر اكرم (ص) را بررسي كرده و داراي موضوعات زير است : اسامي پيامبر اسلام در قرآن و احاديث ، مشهورترين اسامي و القاب پيامبر، مشهورترين نام و لقب پيامبر، مفهوم خطاب انواع خطابهاي قرآن به پيامبر، اسلوبهاي خطاب، خطابهاي عقاب‌آميز در قرآن و بررسي مراحل سه‌گانه خطاب در طول نزول وحي. در پايان، فهرست اسامي و القاب پيامبر اسلامي u در قرآن كريم آورده شده است.
عنوان : بررسي نظريات تفسيري امام فخررازي پيرامون آيات نازله در شأن اهل بيتu
نويسنده : مجيد كبيريان
سال :
استاد : نامشخص
دانشگاه :
موضوع : در اين پايان نامه با استفاده از منابع مهم تفسير و حديث اهل سنت و شيعه به بررسي نظريات امام فخر پيرامون آيات نازله در شأن اهل بيت پرداخته و به تشكيكات و اشكالات وي در اين زمينه پاسخ داده شده است . به دور از هر گوه تعصب و با اتكا به مدارك و ادله مورد قبول طرفين قدمي در راه روشن نمودن مسائل مربوط برداشته شده است . مجموع مواردي كه فخر رازي در ذيل آنها بحثهايي داشته و در اين پايان‌نامه آمده سي و پنج مورد است . وي در قسمتهاي مختلف تفسيرش در حدود دويست و پنجاه مورد به اقوال به تقارير اهل بيت u بخصوص امام علي u تمسك جسته است؛ ولي در اينجا آنچه با موضوع اي پايان‌نامه در قالب يك مقدمه، هفت فصل و يك خاتمه نگاشته شده است
عنوان : بررسي موارد لغوي، صرفي، نحوي و بلاغي منافقين در قرآن و حديث
نويسنده : حسين اخلاصي نيا
سال :
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات مربوط به منافقين جمع‌آوري و تجزيه و تركيب شده، سپس لغات دشوار شرح گرديده و شأن نزول آيات و نكات بلاغي آنها بيان شده‌اند.
عنوان : بررسي مسأله قضا و قدر در فلسفه و آيات و روايات
نويسنده : سيدعدالله ميرغياثي
سال :
استاد : نامشخص
دانشگاه :
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در سه بخش تنظيم و تدوين شده‌است : بخش اول، نظرات فلاسفه اسلامي درباره قضا و قدر . بخش دوم، آيات و روايات مربوط به قضا و قدر . بخش سوم، مقايسه نظرات فلاسفه اسلامي و بيانات ائمه معصومين(ع).
عنوان : بررسي شواهد شعري تبيان شيخ طوسي
نويسنده : عبدالزهراء جلالي
سال :
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه حدود صد بيت از اشعاري كه شيخ طوسي در تفسير سوره‌هاي انفال و توبه به آنها استشهاد جسته، مورد تحقيق قرار گرفته و با استفاده از شروح ديوانهاي شاعران و تفاسير قرآن و كتب طبقات الشعراء، همراه با معرفي شاعران، ترجمه اشعار اعراب‌گذاري آنها، مفردات ابيات شرح داده شده است.
عنوان : بررسي آراء كلامي زمخشري در تفسير كشاف
نويسنده : علي كريمي
سال :
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پايان‌نامه در ده فصل و با اين عناوين تدوين شده‌است: كلياتي در مورد علم كلام، زندگي‌نامه زمخشري، نگاهي به تفسير كشاف، امور عامه، ذات و صفات باري تعالي، افعال خدا، نبوت عامه و خاصه، نبوت خاصه، امامت و ولايت، مفاد وعده و وعيد، منزلت بين منزلتين وامر به معروف و نهي ازمنكر. روش بحث در آن چنين است كه هر يك از موضوعات كلامي مذكور، نخست در كتب كلامي، سپس در تفسير كشاف بررسي مي‌شود.
  • تعداد رکورد ها : 1568