• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : تحقيقي پيرامون آيات نازله درخصوص محمد (ص) و آيات مشترك با ساير انبياء
نويسنده : اشرف بروجردي
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : چکيده : موضوع اين پايان‌نامه از نوع پانزدهم كتاب الاتقان في علوم القرآن اقتباس شده است . مندرجات آن عبارتند از: آياتي كه بر محمد (ص) نازل شده است، وضعيت جامعه عرب در زمان ظهور اسلام، بررسي ايات مشترك ميان محمد (ص) و ابراهيم (ع)، بررسي وضعيت جامعه زمان ابراهيم (ع)، آيات مشترك ميان محمد (ص) و موسي (ع)، نظر تورات درباره محمد(ص)، اوضاع اجتماعي زمان موسي (ع)، بررسي وضعيت اجتماعي زمان عيسي(ع)، و آيات مشترك ميان محمد (ص) و يوسف (ع). پژوهشگر مضامين آيات مربوط را در عهدين نيز جستجو كرده است .
عنوان : تحقيقي درباره ي امثال و قصص قرآن و اهميت آن از نظر تعليم و تربيت
نويسنده : صديقه زارعي محمود آبادي
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه امثال و قصص قرآن از جهت تربيتي تحقيق شده و اهداف قرآن مجيد در اين خصوص مورد توجه قرار گرفته است . نخست مطالبي كلي در زمينه تعليم و تربيت آمده و پس از آن شيوه قرآن در بيان امثال و قصص مورد بررسي قرار گرفته است . درخاتمه نيز مواردي به عنوان نمونه از كتابهاي تفسير گردآوري شده است .
عنوان : تحقيقي درباره ي جن از ديدگاه قرآن
نويسنده : احمد جديدي
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه مباحث متنوعي درباره جن آمده است؛ كه عبارتند از : معناي جن در لغت و قرآن،‌ خلقت جن از آتش، امكان وجود جن از نظر عقلي و عملي، جنسيت جن و ازدواج و تكثير آنان، حيات و مرگ جن،‌شعور و اراده جن و مكلف بودن و مؤمن و كافر و مشرك و صالح و ناصالح دانستن او، مكان زندگي جن، امكان مشاهده جن و ارتباط آدمي با او. آيا ابليس از فرشتگان است يا جن؟ نقد نظر عبدالرزاق نوفل مبني بر اينكه هر انساني قريني از جن دارد، عقايد خرافي راجع به جن و نقد نظرات سيد احمد خان هندي و شيخ محمد عبده مبني بر مادي بودن جن.
عنوان : تحليل بلاغي ايات قرآني در متن دو كتاب مختصر المعاني تفتازاني و جواهر البلاغه احمد
نويسنده : احمد اميني
سال : 1370
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : از آنجا كه شناخت اعجاز قرآن و درك اختصاصات بلاغي و نكته‌هاي ظريف آن از ديرباز مورد توجه علماي بلاغت بوده است، در منابع علم بلاغت مثل دو كتاب مورد تحقيق در بسياري از موضوعات بلاغي به آيات قرآن استشهاد شده است . به همين جهت در اين پايان‌نامه شواهد قرآني اين دو كتاب استخراج و تحليل شده‌اند . شواهدي نيز از زبان فارسي در خصوص بديع در اين پايان‌نامه آمده است .
عنوان : تربيت جسم از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : محمدمهدي منصوريان
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : چکيده : اين پايان‌نامه مشتمل بر مباحث ذيل است: تعريف تربيت و جسم، اهداف و اقسام تربيت، رابطه جسم و روح، تربيت جسم در دوره‌هاي مختلف سني، تربيت جسم در ابعاد بهداشت، پوشاك، تغذيه و ورزش، تزكيه جسم، رابطه جسم با محيط و وراثت و اراده، عوارض جسماني. در اين پايان‌نامه موضوعات مذكوربر اساس آيات قرآن كريم و احاديث كتاب شريف كافي و مطالب كتب روانشناسي، تربيتي، فقهي و اخلاقي بررسي شده‌اند.
عنوان : ترجمه و تحقيق البرهان في علوم القرآن (باب سي و چهارم, بحث نسخ)
نويسنده : نادعلي عاشوري
سال : 1370
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه حاضر، بخشي از كتاب البرهان في علوم القرآن زركشي تحت عنوان « معرفة‌ناسخه من منسوخه» ترجمه و تحقيق شده است . موضوعات اين بخش عبارت است از : مهمترين مؤلقان علم نسخ ، اهميت اين علم، تعريف نسخ در لغت و اصطلاح، جواز نسخ، اقسام سوره‌هاي قرآن از لحاظ وجود آيات ناسخ يا منسوخ در آنها، انواع نسخ.
عنوان : ترجمه و تحقيق (تفسير غريب القرآن) ابن قتيبه
نويسنده : فرزينه فرمند
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان‌نامه متن اين كتاب ترجمه و با دو تفسير معتبر شيعي مجمع البيان شيخ طبرسي و الميزان علامه طباطبائي تطبيق شده و در مواردي كه اين اثر با دو تفسير ياد شده تفاوت داشته مطالب هر دو تفسير نقل شده است .
عنوان : ترجمه و تحقيق شطري از كتاب تلخيص البيان في مجازات القرآن تأليف الشريف الرضي
نويسنده : مرتضي پولاد
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : نويسنده پايان‌نامه حدود يكصد و پنج صفحه متن كتاب تلخيص البيان في شرح مجازات القران را ـ كه حاوي پانزده جزء قرآن كريم است ـ ترجمه و تحقيق كرده و احياناً مطلبي را كه مؤلف نياورده تدارك كرده است .
عنوان : ترجمه و تفسير سوره كهف از كشاف زمخشري همراه با شرح حال و شيوه تفسيري مولف
نويسنده : رضوان حاجي شرفي
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : چکيده : ابوالقاسم محمود بن محمد بن عمر، معروف به زمخشري در قرن پنجم و ششم هجري مي‌زيسته است . در اين تحقيق به اين مباحث پرداخته شده است: زندگي و تأليفات، مصادر زمخشري در علوم مختلف ، مذهب او، فرقه معتزله و اصول اعتزال، تفسير آيات كلامي،‌ديدگاه زمخشري و انگيزه او در نوشتن كشاف، كشاف در نگاه دانشمندان ، كتابهاي نوشته شده در فوايد كشاف ،‌اسلوب تنظيم كشاف، علوم بلاغي در كشاف، آيات به اصطلاح متناقض و پاسخ زمخشري به آنها، صرف و نحو در كشاف، چرا تفسير كشاف باب‌بندي نيست ؟ زمخشري و آيات نازل شده در فضيلت اهل بيت. براي بررسي سوره كهف از تفسير كشاف ابتدا متن كشاف اعراب گذاري، سپس ترجمه شده و بعد با تفاسير قرطبي ، طباطبائي ، قاضي بيضاوي، و طبرسي مقايسه شده است . حاصل اين مقايسه وجود پانزده مورد اختلاف بين زمخشري و دانشمندان مذكور در تفسير سوره كهف است. صمناً نكات مشترك در نظريه‌هاي آنان و مطالبي كه زمخشري اشاره‌اي به آنها نداشته، اما ديگران توضيحاتي در خصوص آنها آورده‌اند، ذكر شده و در خاتمه ترجمه سوره كهف با نظر به ترجمه‌هاي معتبر آورده شده است .
عنوان : پژوهشي پيرامون دنيا از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : سيد محمود طالقاني اصفهاني
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه شامل مباحثي چند درابره ي دنيا از ديدگاه كتاب و سنت؛ بدين قرار: معناي دنيا, شناخت دنيا, انسان و دنيا, دنيا و آخرت و امثال دنيا. طي اين مباحث چهره هاي مذموم و ممدوح دنيا معرفي و روش صحيح رفتار با دنيا بيان شده است.
عنوان : پژوهشي درتفسير مفاتيح الغيب و مولف آن
نويسنده : اعظم پروانه تركان
سال : 1370
استاد : سيد مرتضي آيت الله زاده شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه به پژوهش د رتفسير مفاتيح الغيب و مولف آن اختصاص دارد و در آن از اين موضوعات سخن به ميان آمده است: تاريخچه ي تفسير, تفسير در لغت, اصطلاح تفسير در اقوال محققان, تفسير به رأي, شخصيت فخر رازي, تفسير مفاتيح الغيب, روش و ويژگيهاي تفسير كبير, منابع تفسير كبير, ديدگاه تفسير كبير نسبت به سعادت و شقاوت, ماهيت نفوس انساني و معاد جسماني.
عنوان : تاريخ علم و فلسفه
نويسنده : بمانعلي دهقان منگابادي
سال : 1370
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه مشتمل برسه فصل است و اين مباحث را در بر دارد: فصل اول, تفسير در اصطلاح صاحبان علوم, معناي لغوي و اصطلاحي تفسير, شرافت علم تفسير نسبت به ساير علوم, فرق بين تفسير و تأويلات و نظر علامه طباطبايي د رمورد معناي تأويلات؛ فصل دوم, قابل فهم بودن قرآن, اختلاف صحابه در فهم قرآ،, علل و عواملي كه موجب اختلاف صحابه در فهم قرآن, علل و عواملي كه موجب اختلاف صحابه در فهم قرآن شده است و پيامبر (ص), نخستين مفسر آن؛ فصل سوم, مفسران صحابه كه اولين آنها حضرت علي بن ابي طالب (ع) است.
عنوان : تبليغ در قرآن
نويسنده : علي لطفي
سال : 1370
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه عبارتند از: تعريف تبليغ و دعوت, بيان عناصر تبليغ, رابطه تبليغ با علم, تاريخ, روان شناسي و مديريت؛ اهداف تبليغ شامل يكتاپرستي, تزكيه, عدالت اجتماعي و آزادي, اهميت تبليغ؛ شرايط مبلغ موفق مشتمل بر هدايت يافتگي, اخلاص, ترس از خدا, كمال, موقعيت شناسي, زبان داني, استقامت و تواضع, زهد, همنشيني با ضعفا, اجتماعي بودن, شرح صدر, شناخت وضع روحي و محيطي مخاطب؛ مخالفين دعوت نظير ملأ و مترف و جباران؛ انواع موضع گيري آنان چون نسبت سفاهت و جنون, دروغ و افتراء, سحر, افسانه سرايي, شاعري و كهانت و تحقير بشر بودن و داشتن پيروان فقير, اقدام به تهديد و تطميع و بهانه جويي؛ عوامل توفيق و شكست تبليغ؛ روشهاي تبليغ مثل اقامه برهان, موعظه, مجادله, عمل شايسته, نرمي, آموزش, بشارت, انذار؛ مراحل دعوت عبارت از فرد, خويشان و ديگران و ابزار تبليغ اعم از گفتاري و هنري.
عنوان : تجلي علوم بلاغت در سوره ي يوسف
نويسنده : عبدالله محمدي
سال : 1370
استاد : محمد واعظ زاده خراساني
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه ابتدا آيه يا آياتي كه از نظر معنا با هم تناسب داشته اند, نقل شده سپس با مراجعه به بعضي از ترجمه هاي قديم و جديد قرآن كريم ترجمه شده اند. پس از آن به طور مختصر مسائل بلاغي آنها مورد بحث قرار گرفته است.
عنوان : تحقيق درباره ي نسخ در قرآن
نويسنده : سيد مهدي حسيني نژاد نوري
سال : 1370
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : چکيده : مباحث اين پايان نامه عبارتند از: بررسي مفهوم نسخ از نظر لغت و اصطلاح, اثبات وجود نسخ در قرآن و كتب آسماني ديگر, رد ايرادات طرفداران عدم وقع نسخ, انواع نسخ, تفاوت نسخ با بداء و سرانجام در پي اين مباحث حدود دويست و هشتاد مورد از آيات ناسخ و منسوخ قرآن بررسي شده اند.
عنوان : تحقيق و تصحيح و تعليق بخشي از نسخه ي خطي تفسير ذخيره يوم الجزاء تأليف ابوالقاسم حسني سمناني (قرن 11هـ.ق)
نويسنده : مهرداد صفرزاده
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقرحجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : اين پايان نامه به تحقيق و تصحيح و تعليق بخشي از نسخه خطي تفسير ذخيره يوم الجزاء تاليف ابولاقاسم حسني سمناني اختصاص دارد و در آن به اين موضوعات پرداخته شده است : مختصري در معرفي نسخه، شيوه كار احياء نسخه ،‌علايم و رموز ، متن كتاب،‌سورالفاتحه، البقره،‌آل عمران و النساء، و فهرست تطبيق مطالب نسخه با مصادر آنها.
عنوان : پژوهشي در بيان عدم اختلاف و تعارض در قرآن كريم
نويسنده : سيد محمد هادي زبرجد
سال : 1369
استاد : سيد ابوالفضل مير محمدي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه عدم اختلاف و تعارض در قرآن كريم بررسي شده است. مباحث شامل شش فصل است. درابتدا آراء مفسرين در زمينه عدم اختلاف در قرآن مطرح شده و عدم اختلاف و تناقض ميان معاني و مفاهيم قرآن, بلاغت و فصاحت قرآن, اخبار غيبي قرآن و وجوه مختلف عدم اختلاف د رقرآن بيان گرديده و عدم اختلاف و تعارض در قرآن اثبات شده است.
عنوان : پرتوي از سيماي قرآن و حديث
نويسنده : مرتضي خسروي
سال : 1369
استاد : كاظم مدير شانه چي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : چکيده : در اين پايان نامه پرتوي از سيماي قرآن در حديث مورد بحث قرار گرفته و موضوعات ذيل در آن آمده است: اهميت و عظمت قرآن كريم و موارد فضيلت قرآن, فهم شناخت قرآن, وجوه شناخت و منابع شناخت قرآن, تقسيم بندي قرآن به سوره و آيه, عدم تحريف قرآن, دلايل عدم تحريف, شبهات قائلين به تحريف و پاسخ آنها و ويژگيهاي قرآن.
عنوان : جنگ رواني از ديدگاه قرآن و سيره نبوي ?
نويسنده : محمد رضا ناجي
سال : 1369
استاد : جلال الدين فارسي
دانشگاه : دانشگاه امام صادق?
موضوع : در اين پايان‌نامه خطوط كلي نظريه جنگ رواني در آينه قرآن و تاريخ پيامبراكرم ? با توجه به تحول تاريخي و نظرگاه نوين تبيين شده است . جنگي كه نه با آلات و افزار معمول نظامي بلكه با اشاعه روح يأس و ترس و وحشت در صفوف ارتش دشمن و پشتوانه فكري و مردمي او از سويي و تقويت روحيه ملي و نظامي در صفوف خود از سوي ديگر ،‌شكست را بر دشمن تحميل مي‌نمايد. نويسنده در اين تحقيق به اين سؤالات پاسخ مي‌دهد: آيا در قرآن و سيره نبوي، شواهدي بر وجود چنين جنگي از سوي دشمن متجاوز خارجي و يا توطئه‌گران داخلي به چشم مي‌خورد؟ برخورد پيامبر? در قبال چنين ترفندهايي چگونه بوده است و چنانچه پيامبر، خود به چنين جنگي دست يازيده است چه اهدافي را در پيش روي داشته است ؟
عنوان : روش‌شناسي تفاسير موضوعي و تحقيق در مباني آن
نويسنده : سيد هدايت جليلي شريفي
سال : 1369
استاد : سيد مرتضي آيت‌الله زاده شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه مباني روش شناسي تفاسير موضوعي بررسي شده و جنبه‌هاي روشي، اركان معرفتي و مباني نظري تفاسير موضوعي مورد تحقيق قرر گرفته است. در ابتدا خاستگاه اجتماعي و فرهنگي تفاسير موضوعي. پيشينه تاريخ، و جايگاه تفاسير موضوعي در طبقه‌بندي تفاسير ذكر شده است . سپس ده نمونه از تفاسير موضوعي جهت بررسي انتخاب و اركان مختلف تفاسير موضوعي و اركان دروني و بيروني آنها بررسي شده است.
عنوان : صوفيه، مكتب و روش آنها در تفسير و معرفي اهم تفاسير آنها
نويسنده : سيد نورالدين ابطحي
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
موضوع : در اين پژوهش ابتدا درباره مكتب و مسلك صوفيه به اختصار سخن گفته شده و سپس روش تفسيري آنها بررسي شده است. ديگر مباحث آن عبارت است از: مسأله كشف و شهود عرفا و صوفيه از نظر قرآن و روايات، تأويلات صوفيه و اقوال دانشمندان درباره آنها، نقد و بررسي تفاسير صوفيه، تفسير صوفي نظري و تفسير صوفي اشاري. در پايان بخشي از كتب تفسيري صوفيه معرفي و شرح داده شده است .
عنوان : علل انحطاط تمدنها از ديدگاه قرآن كريم
نويسنده : احمد علي قانع‌عزآبادي
سال : 1369
استاد : زين‌العابدين قرباني
دانشگاه : دانشگاه امام صادق?
موضوع : اين پايان‌نامه دو بخش اصلي را دربردارد : در بخش اول، ضرورت بحث، واژه‌هاي به كار رفته به عنوان و واژگان قرآني مربوط مورد بررسي قرار گرفته و خصوصيات جامعه منحط و مترقي و كيفيت عذابهاي الهي بيان گرديده و به چند سؤال و شبه پاسخ داده شده است، سپس ، با ذكر نمونه‌ها و صفاتي چند از سنن الهي در قرآن، اين بحث به ميان آمده است كه سنن الهي جاري در جامعه‌هاي پيشين استثناپذير نيست و در مجتمعات كنوني نيز جاري است. در بخش دوم، علل انحطاط تمدنها در زمينه‌هاي فرهنگي، سياسي و اقتصادي بررسي شده است.
عنوان : كاوشي پيرامون اهميت قرائت عاصم ( دراسات في اهمية قراءة عاصم)
نويسنده : احمد زرنگار
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه امام صادق ?
موضوع : اين پايان‌نامه ـ كه به زبان عربي تحرير يافته است ـ ابتدا به تعريف قراء ات و چگونگي تكامل آنها، اختلاف قراءات و دلايل آن، اركان قرائت صحيح و ذكر نام قراء و ناقلين از آنها مي‌پردازد. سپس زندگاني عاصم و شيوخ او و كساني را كه از او روايت كرده‌اند شرح مي‌دهد و آنگاه به بيان موارد اختلاف بين قرائت عاصم و قرائت ساير قراء مشهور و دليل ترجيح قرائت عاصم بر ساير قراءات از جهت قواعد زبان عربي و اسلوبهاي آن مي‌پردازد . مؤلف در آخرين فصل پايان‌نام موارد اختلاف بين حفص و شعبه (دو راوي از عاصم) را بيان مي‌كند.
عنوان : مباحث تفسيري سيد مرتضي علم‌الهدي ( از سوره هود تا سوره كهف)
نويسنده : رضا شكراني
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در پايان‌نامه حاضر مباحث تفسيري سيد مرتضي در خصوص ايات مختلف سوره هود، يوسف، ابراهيم، حجر، نحل و اسراء گردآوري و بررسي شده است. در پايان فهرستهاي مختلف از جمله فهرست مباحث تفسيري آورده شده است.
عنوان : ترجمه و تحقيق كتاب حدود از (فقه القرآن) قطب الدين راوندي
نويسنده : مجتبي جعفري كوهرودي
سال : 1369
استاد : عليرضا فيض
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران مركزي
موضوع : كتابي كه در اين پايان نامه ترجمه و بررسي شده است متعلق به يكي از فقهاي شيعه, شيخ قطب الدين ابوالحسين سعيد بن هبه الله راوندي (ت 573ق) است. موضوع كتاب فقه القرآن آيات الاحكام است. در اين پايان نامه, بخش حدود اين كتاب بر اساس دو نسخه ي خطي آن تصحيح, ترجمه و بررسي شده است.
عنوان : اسراف و تبذير از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : حسين وريدي
سال : 1369
استاد : سيد مهدي صانعي
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : نويسنده با توجه به آثار سوء فرهنگ مصرفي حاكم بر جامعه اسلامي از جانب استعمار موضوع اسراف و تبذير را برگزيده و آن را از ديدگاه قرآن و حديث مورد بررسي قرار داده است . محتويات اين پايان‌نامه عبارت است از: ارائه نمونه‌هايي از اسراف در دوران طاغوت و حاكميت فرهنگ مبتذل غرب قبل از انقلاب اسلامي؛ معرفي اسراف با استناد به دلايل مختلف به عنوان ريشه مفاسد در جهان كنوني؛ ارائه آمارهايي از اسراف در سطح شهر تهران ؛ بيان الگوهاي مصرف در اسلام .
عنوان : افسانه غرانيق
نويسنده : فاطمه تهامي
سال : 1369
استاد : علي دواني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان نامه يكي از احاديث مجعول، معرف به افسانه غرانيق مورد نقد قرار گرفته است . مضمون اين حديث چنين است كه ـ پناه بر خدا ـ شيطان آياتي را در سوره نجم به پيامبر اسلام (ص) القاو آن حضرت از روي غفلت بر مردم قرائت كرده است . موضوعات مورد بحث در اين پژوهش عبارتند از : خلاصه افسانه غرانيق، بحث لغوي درباره غرانيق ، نصوص مرتبط با اسفانه غرانيق و موضع مفسران و مورخان در مسأله غرانيق .
عنوان : بررسي اسلوب تفسري ملاصدرا در سوره واقعه
نويسنده : اسماعيل منصوري لاريجاني
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه سه بخش دارد: بخش اول، نامهاي قرآن
عنوان : بررسي خصوصيات آيات و سور مكي و مدني
نويسنده : عبدالله جوان ملكوتي
سال : 1369
استاد : سيد ابوالفضل محمدي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه براي آيات و سور مكي خصوصياتي چون كوتاهي آيات و سور، تندي خطايات آنها، غلبه مضامين مربوط به قيامت و بهشت و دوزخ و قصص انبياء ياد شده و براي آيات و سوي مدني ويژگيهايي مانند بلندي آيات و سور و نرمي لحن آنها و غلبه آيات مربوط به احكام ذكر گرديده است .
عنوان : بررسي كليات قواعد حقوق بين‌الملل اسلام از ديدگاه قرآن
نويسنده : عبدالله كرماني نژاد
سال : 1369
استاد : محمد موسوي بجنوردي
دانشگاه : مدرسه عالي شهيد مطهري
موضوع : در اين تحقيق سعي شده كليات قواعد حقوق بين‌الملل در آيات قرآن طي پنج فصل بررسي شود. در فصل اول نقد و بررسي سيستم‌هاي مختلف حقوق بين الملل و در فصل دوم حقوق بين‌الملل اسلام بررسي شده است؛ فصل سوم و چهارم به موضوع يعني قواعد حقوق بين‌الملل اسلام اختصاص دارد و در آن از اصول تفاهم، مشاركت، همزيست،‌امنيت، نفي زور و تجاوز، حمايت از مبارزات حق‌طلبانه، عدم مداخله و جز آنها بحث شده است. در فصل پنجم بعضي از قواعد حقوق بين‌الملل از ديدگاه منشور ملل متحد بررسي شده است
عنوان : بررسي و نقد ترجمه و تفسير انگليسي قرآن به قلم عبدالله يوسف علي
نويسنده : مهدي نوروزي
سال : 1369
استاد : نامشخص
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات مربوط به زنان گردآوري و ديدگاه مفسران درباره آنه9ا ارائه شده است . مباحث آن در دو فصل تنظيم شده آست: در فصل اول با استفاده از فهرستهاي موضوعي قرآن كريم آيات مربوط به زنان شناسايي و فهرست شده‌اند ودر فصل دوم آيات فصل قبل ترجمه و تفسير گرديده و اقوال مفسران با يكديگر مقايسه شده است .
عنوان : تصحيح نسخه خطي كتاب الناسخ و المنسوخ ابوعبدالله اسفرايني
نويسنده : محمود سرمدي
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه به تصحيح نسخه خطي كتاب الناسخ و المنسوخ تأليف ابوعبدالله اسفرايني اختصاص دارد و مشتمل بر اين مباحث است : مصنفات و مؤلفات در زمينه ناسخ و منسوخ، ذكر اشتقاق و حقيقت نسخ، اختلاف اهل اصول در نسخ كتاب و سنت،‌جواز نسخ از نظر مسلمين، حد ناسخ و منسوخ، اقسام منسوخ در كتاب خدا، و اقسام نسخ.
عنوان : توصيف آوائي اصطلاحات تجويد
نويسنده : علي‌رضا درويش‌زاد
سال : 1369
استاد : علي محمد حق‌شناس
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : نگارش اين پايان‌نامه كوششي است جهت تطبيق مقايسه اصطلاحات آواشناسي با اصطلاحات تجويد. در اين پژوهش اصطلاحات متداول تجويد و اصطلاحات آواشناسي بررسي و با يكديگر مقايسه شده‌اند.
عنوان : جلوه‌هاي عرفاني قرآن در ادب فارسي از آغاز تا پايان قرن هفتم
نويسنده : علي محمد مؤذني
سال : 1369
استاد : اسماعيل حاكمي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : هدف اين پايان‌نامه ، يافتن آن دسته از آيات مباركه‌اي است كه عرفا توجه بيشتري به آنها كرده‌اند. ايات مربوط به آفرينش آدم و هبوط وي، كرامت انسان، عالم الست، عبارالرحمن، انبياء بويژه خاتم پيامبران از جمله ايات مورد عنايت عرفا تلقي شده‌اند . منابع اين پايان‌نامه عبارتند از : كشف الاسرار و عدة الابرار، مثنوي ،آثار حكيم سنائي ، آثار عين القضاة ، منطق الطير ، مرصاد العباد، كشف المحجوب ، كليات شمس و ......
عنوان : مسائل اقتصادي در تفسير الميزان
نويسنده : محمد جواد وزيري فرد
سال : 1369
استاد : محمد واعظ زاده خراساني
دانشگاه : دانشگاه فردوسي مشهد
موضوع : در اين پايان‌نامه با استفاده از فهارس موضوعي الميزان و نيز المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الكريم و كتب تفصيل الايات و ديگر كتب واسطه‌اي كليه مباحث اقتصادي الميزان گردآوري و تحليل شده است. اين مباحث عبارتند از : مالكيت، پول، كنز و زراندوزي ، احتكار، ربا، زكات، خمس، كم فروشي، انفال ، قرض و بازرگاني .
عنوان : نقد و بررسي تفسير منهج الصادقين في الزام المخالفين، تأليف ملافتح الله كاشاني
نويسنده : اصغر معظم
سال : 1369
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه تفسير منهج الصادقين مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات سخن رفته است: شرح حال مؤلف و ساير تأليفات وي، نگاهي به منهج‌الصادقين، علت تأليف منهج الصادقين از زبان مؤلف، مباحث فقهي در تفسير منهج الصادقين، مباحث تاريخي منهج الصادقين، شأن نزول آيات در منهج الصادقين، و مبحث قرائت در منهج الصادقين.
عنوان : نگرشي به زن از ديدگاه قرآن و بررسي تطبيقي آن با آئين زرتشت، يهود و مسيح ( با تأكيد بر مهر وارث)
نويسنده : الهه وكيلي محلاتي
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه زن از ديدگاه قرآن مورد بررسي قرار گرفته و با آيين زردتشت، يهود و مسيحيت مقايسه شده است . موضوعاتي كه ميان قرآن و ساير آيينها مقايسه شده، عبارت است از : مهر ، نفقه، ضرورت مهر و نفقه وارث زن و مرد.
عنوان : مباحث تفسيري سيد مرتضي علم الهدي
نويسنده : محسن صمدانيان
سال : 1369
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه طي مقدمه‌اي زندگينامه سيد مرتضي علم الهدي گزارش شده؛ سپس مباحث تفسيري وي از مطاوي آثارش نظير امالي استخراج و عرضه شده است. در اين اثر تفسير سوره حمد از آيه اول تا هفت و سوره بقره از آيه 19 تا 243 آمده است.
عنوان : شرح شواهد التبيان في تفسير القرآن ( از سوره حمد تا آ’يه 60 بقره)
نويسنده : عليرضاغ دل‌افكار
سال : 1369
استاد : سيد مرتضي آيت‌الله زاده شيرازي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه به شرح شواهد شعري التبيان پرداخته شده و در ابتدا شاهد ذكر و معني گرديده و سپس نام شاعر و ترجمه آن و ابيات قبل و بعد شاهد آورده شده است . همچنين معني لغات شعر و اعراب آن و موضوع استشهاد ذكر شده و مجموع شواهد براي تأييد استعمال آن لغت در معني خاص و يا براي تأييد رواج آن در زبان عرب و عربي بودن آن و تعيين مفهوم بيت يا قسمتي از آن استفاده شده است.
عنوان : شفاعت در قرآن و احاديث
نويسنده : نهله غروي نائيني
سال : 1368
استاد : ابوالقاسم خزعلي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه موضوعات ذيل مورد بحث قرار گرفته‌اند: تعريف لغوي و اصطلاحي شفاعت، شفاعت تكويني و تشريعي، بررسي تعارض آيات نافي و مثبت شفاعت، شرايط شفاعت و معرفي شفاعت‌كنندگان نظير قرآن، پيامبر(ص)، ائمه(ع)،‌انبياء،‌ملائكه، علماء، شهداء و مومنان؛ كساني كه مورد شفاعت قرار نمي‌گيرند، شفاعت در دنيا، برزخ و قيامت،‌آثار تربيتي شفاعت، شفاعت در دنيا، برزخ و قيامت، آثار تربيتي شفاعت، شفاعت از ديدگاه ساير ملل و اديان و مذاهب، درخواست شفاعت از چه كسي و در چه زماني جايز است؟ نظر وهابيها، و درخواست شفاعت در احاديث و سيره صحابه.
عنوان : نقدي بر«التفسير و المفسرون» درباره‌ي سه تفسير شيعي
نويسنده : محمد حسين برومند
سال : 1368
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه بخشي از كتاب التفسير و المفسرون ،‌تأليف محمد حسين ذهبي كه در زمينه‌ي معرفي سه تفسير شيعي به نام‌هاي تفسير العسكري،‌ مجمع‌البيان و تفسير صافي است، نقد شده است.
عنوان : محكم و متشابه
نويسنده : علي رضا سبزيان
سال : 1368
استاد : دكتر محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامي تنكابن
موضوع : شرط اصلي ابتلاء، اختيار است، بنابراين امتحان تنها در مورد موجود مختار، يعني انسان قابل تصور است، زيرا اگر انسان را قدرت انتخاب و اختيار نبود كه اطاعت كند يا عصيان ورزد، صابر باشد يا ناشكيبايي كند، ايمان آورد يا كافر شود... امتحان و ابتلاي او از حكمت بي‌انتهاي پروردگار بدور بود. ابتلاء انسان از سوي خداوند، آثار بسيار مفيد و ارزشمندي را در تكامل او دارد، زيرا صفات و سجاياي اخلاقي آدمي تنها در معركه امتحان به نعمتها و نقمتها ،‌خوشيها و سختيها و به طور كلي در فراز و نشيبهاي زندگي تكوين مي‌يابند و تكميل مي‌شوند و لذا خداوند هر كس را بيشتر دوست مي‌دارد بيشتر گرفتار و سخت‌تر امتحان مي‌كند.
عنوان : نقد وبررسي درباره كاتبان وحي
نويسنده : ابراهيم فتح‌اللهي
سال : 1368
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
موضوع : در اين پژوهش به بررسي كاتبان وحي پرداخته شد و از اين موضوعات بحث به عمل آمده است: وحي و معاني آن، تاريخچه مختصري از آغاز نزول، كتابت وحي در زمان پيامبر ?، نوع خط و نوشت‌افزارهاي موجود در هنگام وحي، كاتبان وحي چه كساني بودند؟ و شحر احوال كاتبان وحي.
عنوان : نقد و بررسي ساختمان معنايي مفاهيم اخلاقي ـ ديني در قرآن تأليف ايزوتسو توشيهيكو
نويسنده : سيد حبيب الله احمد پناه
سال : 1368
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه كتاب « ساختمان معنايي مفاهيم اخلاقي ـ ديني در قرآن » مورد بررسي قرار گرفته است . در ابتدا نگارنده ديدگاه خود را نسبت به پيامبر اسلام بيان كرده و نظريات خود را در زمينه قران با نظريات علامه طباطبائي مورد مقايسه قرار داده و در ادامه، موضوعات زير را مطرح كرده است : تصور بدبينانه نسبت به زندگي خاكي، همبستگي قومي و قبيله‌اي و نقد آن، اسلامي شدن فضيلت‌هاي كهن عرب، شيوه احياي ايدئالها و كمال مطلوبهاي اخلاق كهن دوگانگي بنيادي اخلاقي، اصحاب جهنم و ساختمان دروني كفر.
عنوان : نگاهي به بعد اجتماعي كعبه و حج از ديدگاه قرآن
نويسنده : محمد حسيني كشكوئيه
سال : 1368
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه امام صادق ?
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر سه فصل با اين موضوعات است: فصل اول،‌كعبه و ويژگيهاي آن: طهارت و پاكي بيت، پناهگاه و ملجأ بودن آن، حرم، و تعمير و توليت خانه؛ فصل دوم، مسائل كلي مربوط به حج نظير معناي حج، وجوب و اعلام حج،‌منافع و آثار آن، و برائت؛ فصل سوم، تحليل اجتماعي مناسك حج. در اين فصل با استناد به منابع مقبول و معتبر تا حدودي چهره واقعي حج به تصوير كشيده و نشان داده شده كه حج كانون معارف الهي و محتواي سياست اسلام در تمامي زواياي زندگي است.
عنوان : جمع و تدوين قرآن كريم
نويسنده : نادر مجتبي ثمرين
سال : 1368
استاد : آذرتاش آذرنوش
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه به مسأله جمع و تدوين قرآن كريم پرداخته شده و مباحث زير در آن آمده است : جمع قرآن در زمان حيات رسول خدا ?،‌مباني جمع قرآن كريم و اجتهادي بودن ترتيب سوره‌ها، جمع قرآن بعد از رحلت رسول خدا? ، جكع علي بن ابيطالب ?، مشخصات جمع وي وسرنوشت مصحف علي ?، جمع قرآن در زمان خلافت ابي بكر و انگيزه و معني جمع ابي بكر و جمع عثمان، و منابع و روش جمع عثمان.
عنوان : محكم و متشابه در قرآن
نويسنده : عليرضا سبزيان
سال : 1368
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند از: معناي لغوي و اصطلاحي محكم و متشابه، محكم و متشابه در قران،‌محكم و متشابه نزد مفسران و دانشمندان، تفسير چيست؟ تأويل چيست؟ تفسير آيه 7 سوره آل عمران و شأن نزول آن، رسوخ در علم چيست و راسخان در علم چه كساني هستند؟ روش ائمه اهل بيت(ع) درباره محكم و متشابه، لزوم وجود متشابه در قرآن، آيا محكم بر متشابه مزيتي دارد؟ دلايل وجود متشابهات، اسرار وجود متشابهات.
عنوان : روش شيخ طوسي در تفسير تبيان
نويسنده : اكبر ايراني قمي
سال : 1368
استاد : سيد عبدالوهاب طالقاني
دانشگاه : دانشگاه امام صادق (ع)
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در چهار بخش نوشته شده است . در بخش اول تفسير تبيان و منابع آن معرفي شده. بخش دوم در خصوص روش شيخ طوسي در طرح مباحث تفسير، روشهاي تفسير، تفسير به عقل و مذاهب تفسيري است. بخش سوم به جايگاه نقل در تبيان اختصاص دارد و در آن تفسير قرآن به سنت و اقوال صحابه و تابعان مورد بررسي قرار گرفته است. بخش چهارم درباره جايگاه مباحث كلامي در تبيان است و مباحث متكلمين و متشابهات قرآن، سيماي كلامي تبيان و آراي كلامي شيخ طوسي در تبيان را در بردارد.
عنوان : سوگندهاي قرآن
نويسنده : حسينعلي تركماني
سال : 1368
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه به بحث پيرامون سوگندهاي قرآن پرداخته و موضوعات زير در آن بحث و بررسي شده است: معني لغوي قسم، حروف قسم، مفهوم اصطلاحي قسم در نزد فقها ، شرايط سوگند شرعي، فلسفه ايراد سوگند و انگيزه آن، عناصر لازم در سوگند، سوگند به همه اشياء، سوگند به حقانيت رسالت پيامبر، سوگند به رستگاري يا نگونبختي، سوگند به حقانيت وحي، سوگند به عذاب دنيوي كفار.
عنوان : روح از ديدگاه قرآن
نويسنده : طوبي كرماني
سال : 1368
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر سه فصل است. در فصل اول معنا و ماهيت روح بررسي شده و معناي لغوي روح و مفهوم آن، معاني نفس و روح و ماهيت روح در آيات و احاديث و اقوال دانشمندان بررسي شده‌اند. در فصل دوم نفس و روح بر اساس آيات و احاديث و اقوال علما به اثبات رسيده است . در فصل سوم احوال و صفات نفس و روح از ديدگاه قرآن و روايت و دانشمندان بيان شده است .
  • تعداد رکورد ها : 1568