• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 257
تعداد نظرات : 411
زمان آخرین مطلب : 4801روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه
تحقیقات نشان داد که به دلیل نبودن نظارت و دقت بسیاری از موادی که در خانه ها استفاده می شود مانند فرمالدئید، نیتروبنزن، کلرید متیلین و ناپتلین سرطان زا هستند و استفاده از انها باید محدود و ممنوع شود. ترکیبات

 

سمی این مواد بیماری هایی مانند سرطان کبد، کلیه و مغز و بروز حساسیت ها و آسم را به همراه دارند.

به گفته پژوهشگران بخش زیادی از این مواد در طول روز مورد استفاده ما قرار می گیرند و تعدادی از آنها بخش جدایی ناپذیر زندگی ما شده اند . آنها توصیه کرده اند برای گسترش بهداشت عمومی و کاهش هزینه های درمانی که هر ساله به دولتها تحمیل می شود موادی که در ذیل نام برده میشود حتی الامکان از محیط زندگی حذف شود.

1- خوشبوکننده‌های هوا:
این مواد شامل ترکیبات ناپتلین و فرمالدئید هستند. استفاده مداوم و مستمر این ماده مشکلات زیادی را به همراه دارد و باعث بروز بیماری های ریوس و آلرژی های حاد می شود، به گفته متخصصان جای آنها از زئولیت یا دیگر خوشبوکننده‌های طبیعی استفاده کنید.

2- وسایل نقاشی:
رنگ‌ها و چسب‌های لاستیکی، رنگ‌های اکریلیک و حلال‌ها اغلب شامل مواد سرطان‌زا هستند.

3- وسایل اتومبیل:
بیشتر این مواد و روغن‌ها دارای مواد سمی هستند. آنها را دور از خانه و محل زندگی خود نگهداری کنید.

4- شمع‌ها:
از شمع‌های معطری که هنگام احتراق دوده تولید می‌کنند اجتناب کنید. تنها از شمع‌هایی استفاده کنید که از موم ساخته شده باشند و در تهیه آنها از فتیله نخی استفاده شده باشد.

5- شامپوی فرش و پرده:
تا حد امکان از شوینده‌های ساخته شده با مواد طبیعی استفاده کنید.

6- خشکشویی:
در خشکشویی لباس‌ها از ترکیبات پلی اتیلن دار استفاده می‌شود. در صورت استفاده از خشکشویی مطمئن شوید که از شوینده‌های دی اکسید کربن دار یا جوهر لیمو به جای مواد پلی اتیلن دار استفاده می شود.

7- حشره کش‌ها:
هرگز از حشره کش‌های حاوی لیندان استفاده نکنید.

8- رنگ‌ها و جلا دهنده‌ها:
این مواد شیمیایی نیز شامل ترکیبات سرطان‌زا هستند.

9- مواد ضدعفونی کننده:
سعی کنید از موادی استفاده کنید که شامل ترکیبات طبیعی هستند.

10- مایکروویو:
از گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی توسط مایکروویو جدا خودداری کنید.
منبع : khabaronline.ir
شنبه 20/1/1390 - 11:50
سلامت و بهداشت جامعه
رفتارهای سلامت بخش که باعث افزایش طول عمر و زندگی سالم می شوند، دقیقاً کدامند؟

"4 رفتار سلامت بخش" که برای داشتن عمری طولانی مفیدند

اتخاذ این 4 رفتار به میزان قابل توجهی باعث کاهش احتمال مرگ می‌شود. بنابر یک مقایسۀ صورت گرفته، افرادی که هیچ یک از این 4 رفتار را رعایت نکرده اند، در مقایسه با افرادی که رعایت کرده اند، طول عمرشان 15 سال کمتر بوده است. "رفتارهای سلامت بخش" که باعث افزایش طول عمر و زندگی سالم می شوند، دقیقاً کدامند؟
مطالعه ای 11 ساله بر روی 2000 نفر از افراد بین 45 تا 79 سال که کاملاً سالم و بدون هیچ بیماری قلبی عروقی و یا سرطان بودند، انجام شد. بعد از تعریف دقیق  4 رفتار سلامت بخش، درمی‌یابیم افرادی که هیچ یک از این 4 رفتار را رعایت نکرده‌اند، در مقایسه با افرادی که این رفتارها را در زندگی انتخاب کرده‌ اند، احتمال مرگ شان 4 برابر بیشتر بوده‌است. همچنین، می‌توان گفت خطر مرگ بین افرادی که این رفتارها را رعایت نمی کنند، برابر با اشخاص 14 سال بزرگتر از خودشان است. 

"4 رفتار سلامت بخش" کدامند؟
خبری خوش؛ این رفتارها که در ذیل تشریح می شوند، یک سری قواعد بهداشتی هستند که هر فردی، در هر شرایطی می‌تواند از آنها بهره ببرد.

مصرف 5 واحد میوه و سبزی در روز (در این تحقیق میزان کافی ویتامین C بررسی شده‌است).
داشتن فعالیت جسمی متناسب و کافی. این معیار فقط شامل فعالیت‌های ورزشی نمی‌شود، بلکه به معنی فعال بودن در تمام بخش‌های زندگی است. انجام ندادن کاری ساکن و بی‌تحرک، نگذراندن تمام زمان کار در حال نشسته در دفتر و.. نیز عواملی هستند که مهم اند و در داشتن فعالیت‌های جسمی مؤثراند. بااین حال تمام فعالیت‌های جسمی مفید هستند. بنابراین، اشخاصی که این رفتار را اتخاذ نکرده اند، در واقع افرادی هستند که شغل شان بدون تحرک است و در روز کمتر از نیم ساعت فعالیت جسمی دارند.

3) مصرف متعادل الکل.
در این مطالعه نوشیدن یک واحد الکل در هفته یا بیشتر، البته کمتر از 14 واحد، به عنوان یک مصرف متعادل توصیه شده است. یک واحد به معنی یک بطری مشروب، 25cl آب جو، الکل با دز بالا و... یا مقداری است که در یک بار به عنوان الکل سرو می‌شود.

4) سیگار نکشیدن.
آنچه که در آخرین مرحله از این 4 قاعده می‌آید، بهترین روشی است که تا به امروز شناخته شده و می‌تواند امید به زندگی را تا 14 سال افزایش دهد، یعنی سیگار نکشیدن و عدم استعمال دخانیات!
شنبه 20/1/1390 - 11:49
سلامت و بهداشت جامعه
نتایج برخی از تحقیقات‌ نشان می‌دهد پشت ‌میزنشینی، یکی از مهم‌‌ترین عوامل ابتلا به اضافه ‌وزن و چاقی است؛
استرس، بیماری‌های مفصلی و بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز از جمله عوارض پشت‌میزنشینی به شمار می‌روند اما اگر به خاطر شغل و حرفه‌تان مجبورید ساعات زیادی از روز را پشت میز کار بگذرانید، توصیه محققان به شما این است که با رعایت ۱۰ نکته زیر، بیشتر به فکر سلامتی‌تان باشید و جلوی بیماری‌های ناشی از پشت‌میزنشینی را بگیرید:

۱- در وضعیت مناسبی بنشینید.
اگر بدن شما در حالت نشسته یا حتی ایستاده، وضعیت مناسبی نداشته باشد، قطعا پس از مدت کوتاهی استرس به سراغ‌تان خواهد آمد. یکی از راه‌های فرار از استرس هم پرخوری است و نتیجه پرخوری هم چیزی نیست، جز چاقی. از طرف دیگر، وضعیت نامناسب بدن برای مدت طولانی سبب آسیب مفاصل و دردهای منطقه‌ای می‌شود. بنابراین پژوهشگران بهترین وضعیت بدن را در حالت نشسته برای ساعات طولانی، این طور عنوان کرده‌اند:

- طول کفی صندلی باید به اندازه‌ای باشد که از نشیمن‌گاه تا زانوی شما به طور کامل روی آن قرار گیرد.

- صندلی‌تان باید حتما تکیه‌گاه داشته باشد تا بتوانید کمرتان را به آن تکیه دهید. در غیر این صورت بهتر است صندلی‌تان را به دیوار بچسبانید و از دیوار به عنوان تکیه‌گاه استفاده نمایید.

- هنگام کار با کامپیوتر، باید مچ و ساعد دست‌تان در یک راستا قرار داشته باشند و برای جلوگیری از درد مفاصل مچ دست، نباید مدام آنها را خم و راست کنید.

درست نشستن
- هنگام کار با کامپیوتر، باید سر و گردن‌تان به طور مستقیم رو به روی مانیتور قرار داشته باشند. در غیر این صورت و با خم نگه داشتن سر و گردن‌تان به مدت طولانی، دچار گردن درد خواهید شد.

- به منظور پیشگیری از گردن درد، بهتر است هر چند دقیقه یک بار، چند ثانیه ورزش‌های مناسب برای گردن را انجام دهید و گردن‌تان را به طرفین بچرخانید.

- هنگام نوشتن یا کار با کامپیوتر، آرنج خود را در نزدیک‌ترین حالت به بدن قرار دهید؛ آن هم در وضعیت ۹۰ یا ۱۲۰ درجه.

- سعی کنید موقع انجام کار، بازوها و شانه‌هایتان را در وضعیتی کاملا راحت قرار دهید و آنها را خیلی بالاتر یا پایین‌تر از سطح میز کارتان نبرید.

- کف پاهای‌تان باید کاملا چسبیده به زمین باشد و اگر صندلی‌تان بلند است و پاهای‌تان به زمین نمی‌رسد، بد نیست که از یک زیرپایی استفاده کنید.

- بهتر است که کفی و تکیه‌گاه صندلی‌تان فوم‌دار باشد، نه چوبی یا آهنی. این طوری فشار کمتری به کمرتان وارد می‌شود و دیرتر خسته می‌شوید.

۲- هر چند دقیقه یک بار، از جای‌تان بلند شوید و چرخی بزنید.
بر اساس نتایج تحقیقات دانشمندان، بدن هر فرد فقط ۲۰ دقیقه می‌تواند تحمل قرار داشتن در یک وضعیت ثابت را داشته باشد. بنابراین بهتر است که هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یک بار، از جای‌تان بلند شوید و مدت ۳۰ ثانیه قدم بزنید، یا بدن‌تان را کش و قوس دهید.

۳- حرکات تکراری انجام ندهید.
تکرار مداوم یک حرکت (مانند جواب دادن به تلفن) می‌تواند آزاردهنده و استرس‌آور باشد. به همین خاطر بهتر است که در صورت امکان و اگر ضرورتی حس نمی‌کنید، کارهای تکراری انجام ندهید یا نوع کارتان را عوض کنید. برای مثال، به جای خم و راست کردن مداوم دست‌تان برای پاسخ‌گویی به تلفن‌ها، از یک هدفون استفاده کنید و تلفن‌های شخصی‌تان را به ساعات یا روزهای خلوت‌تان اختصاص دهید.

۴- نمایشگر کامپیوترتان را در وضعیت مناسبی قرار دهید تا چشم یا مفاصل گردن‌تان اذیت نشوند.
وضعیت مناسب یعنی اینکه نمایشگر درست روبه‌روی شما به فاصله ۵۰ سانتی‌متر از چشم‌تان قرار داشته باشد و صفحه نمایشگر رو به پنجره هم نباشد تا انعکاس نور بیرون روی نمایشگر، چشم‌های شما را اذیت و خسته نکند. در ضمن، بد نیست که برای جلوگیری از خشکی یا سوزش چشم، مدام به صفحه کامپیوتر زل نزنید و هر ۱۵ دقیقه یک‌بار، دست از کار با کامپیوتر بکشید.

۵- مراقب گردن‌تان باشید.
به منظور خم‌شدن کمتر گردن‌تان هنگام تایپ‌کردن، بهتر است که از وسیله‌ای برای نگهداری کاغذها در کنار صفحه کلید استفاده کنید.

۶- میزتان را تمیز کنید.
برای اینکه به آلرژی یا سایر بیماری‌های عفونی مبتلا نشوید، باید هر روز صفحه کلید، نمایشگر، سطح میز، تلفن یا هر وسیله دیگری که روی میزتان قرار دارد را گردگیری کنید و هفته‌ای یک بار هم آنها را ضدعفونی نمایید. باکتری‌های روی میز می‌توانند سلامتی شما را تهدید کنند.

۷- میز خود را همیشه مرتب نگه دارید و اجازه ندهید که آشفته و درهم برهم شود.
شلوغی میز کار باعث خستگی زودرس و استرس می‌شود و یکی از عوامل اتلاف وقت کاری به شمار می‌رود.

۸- میز کار خود را تبدیل به میز غذا نکنید.
قراردادن خوراکی‌های رنگارنگ و پرکالری روی میز کار، اشتهای شما را به غذا خوردن افزایش می‌دهد؛ حتی اگر گرسنه هم نباشید. شما می‌توانید برای حفظ سلامت و تناسب اندام خود، به جای چیپس و پفک و شکلات، کمی میوه خشک یا انواع آجیل را درون کشوی میزتان نگهداری کنید.

۹- میزتان را زیبا کنید.
زیبا بودن میز کار یکی از عوامل افزایش‌دهنده انگیزه کاری و لذت‌بردن از ساعات کار است. شما می‌توانید با قرار دادن عکس فرزندتان خود یا حتی یک گلدان کوچک روی میز، فضای کاری‌تان را کاملا عوض کنید.

۱۰- زمان برگشتن به خانه، بهترین فرصت برای پیاده‌روی یک فرد پشت میزنشین است.
پس تنبلی را کنار بگذارید و برای حفظ سلامت جسم و روان‌تان، پیاده‌روی را به فهرست کارهای روزانه خود اضافه کنید.
منبع : jahannews.com
شنبه 20/1/1390 - 11:48
سلامت و بهداشت جامعه
حداكثر توده استخوانی در افراد مختلف متفاوت است و به عوامل ارثی، تغذیه، فعالیت بدنی و شیوه زندگی در طول دوره رشد بستگی دارد.

 اگر میزان تخریب استخوان بیش از ساخته شدن آن باشد، فضاهای بین شبكه‌های داخلی استخوان بزرگ می‌شوند و اصطلاحا پوكی استخوان اتفاق می‌افتد. در این وضعیت، استخوان ضعیف شده و با كوچك‌ترین ضربه دچار شكستگی می‌شود. این پدیده در سنین سالمندی شایع بوده اما با اقدامات ساده‌ای می‌توان آن را به تاخیر انداخت یا شدت آن را كاهش داد.

علامت پوكی استخوان چیست؟
اهمیت پوكی استخوان در این است كه اغلب تا زمان شكستگی استخوانی علامتی ندارد. ستون فقرات، استخوان ران، لگن، ‌مچ دست و انتهای ساعد به ترتیب شایع‌ترین محل‌هایی هستند كه در اثر پوكی استخوان دچار شكستگی می‌شوند. بسیاری از شكستگی‌های ستون فقرات فقط با درد شدید پشت همراه هستند و علامت دیگری ندارند. انحراف ستون مهره‌ها در اثر جوش خوردن خودبخودی‌ آن‌ها می‌تواند از علایم این بیماری باشد.

چه عواملی ایجاد كننده پوكی استخوان هستند؟
- سن:
با بالا رفتن سن، تراكم استخوان در هر دو جنس به تدریج كاهش می‌یابد؛ به طوری كه از حدود ۴۰ سالگی نیم تا یك درصد در سال كاهش می‌یابد.

- جنس:
پوكی استخوان در زنان به دلیل كم بودن توده استخوان و پدیده یائسگی شایع‌تر است. زنان در هر سنی ۴ تا ۵ برابر مردان دچار شكستگی استخوان می‌شوند.

- یائسگی و كاهش هورمون‌های جنسی:
هورمون‌های جنسی نقش مهمی در استحكام استخوان‌ها دارند. بنابراین هر عاملی از جمله یائسگی كه باعث كم شدن این هورمون‌ها شود پوكی استخوان را تسریع می‌كند.

- سابقه فامیلی:
در صورت سابقه شكستگی در بستگان نزدیك (پدر، مادر، خواهر و برادر)، احتمال ابتلا به شكستگی تا دو برابر افزایش می‌یابد.

- نژاد و عوامل ارثی:
نژاد آسیایی و افرادی كه پوست و موی روشن دارند بیشتر در معرض پوكی استخوان هستند.

- جثه بدنی:
استخوان بندی ظریف و جثه كوچك‌تر موجب افزایش احتمال پوكی استخوان می‌شود.

- بیماری‌های همراه:
برخی بیماری‌ها مانند بیماری‌های مزمن كبد و كلیه، دیابت نوع ۱، افزایش هورمون تیروئید و پاراتیروئید، اختلالات هورمون‌های جنسی، اسهال مزمن و اختلالات سوء جذب، بی‌اشتهایی عصبی، پیوند اعضا و برخی سرطان‌ها باعث افزایش احتمال ابتلا به پوكی استخوان می‌شوند.

- مصرف داروها:
مصرف طولانی مدت داروهای حاوی كورتون، داروهای ضد صرع و داروهایی كه برای درمان بیماری‌های تیروئید مصرف می‌شوند؛ موجب بروز پوكی استخوان می‌شود. این دسته داروها حتما باید با تجویز پزشك و در صورت نیاز با مكمل‌های دارویی مانند كلسیم و ویتامین «د» مصرف شوند.

- ورزش و فعالیت بدنی:
ورزش سبب افزایش رشد استخوانی به ویژه در كودكی و دوران بلوغ می‌شود. ورزش مناسب و متناسب با سن بطور مستمر موجب افزایش تراكم استخوانی می‌شود.

- رژیم غذایی:
كلسیم باعث قوی شدن استخوان‌ها می‌شود. ویتامین «د» نیز مثل كلیدی است كه باعث ورود كلسیم به استخوان‌ها و استحكام آن‌ها می‌شود. مصرف این دو ماده در رژیم غذایی به پیشگیری از پوكی استخوان كمك می‌كند.

- مصرف دخانیات و الكل:
مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان، پیپ و چپق موجب اختلال در جذب كلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، كاهش وزن و تخریب هورمون‌های جنسی می‌شود كه به تسریع پوكی استخوان می‌انجامد. مصرف الكل نیز با كم كردن فعالیت سلول‌های سازنده استخوان موجب پوكی استخوان می‌شود.

پوكی استخوان چگونه منجر به شكستگی می‌شود؟
حدود ۵ درصد زمین خوردگی‌ها منجر به شكستگی می‌شوند. مسلما استخوان‌هایی كه استحكام كافی برای حفظ تعادل بدن را نداشته باشند، براحتی متعاقب نیروهای جزیی مثل زمین خوردن و یا سقوط از پله دچار شكستگی می‌شوند. به همین دلیل شایع‌ترین علت شكستگی‌های ناشی از پوكی استخوان، سقوط و زمین خوردن است. عواملی مانند موانع محیطی، نور كم، اختلال بینایی، فراموشی، استفاده از داروهای خواب‌آور در افزایش احتمال سقوط و شكستگی نقش دارند.

پوكی استخوان علامتی ندارد ولی با مشاهده این علایم به پزشك مراجعه كنید:

- كاهش قد به میزان حدود ۳ سانتی متر نسبت به دوران جوانی.

- قوز در ستون فقرات كه به تازگی ایجاد شده باشد.

- شكستگی در اثر ضربه خفیف یا زمین خوردن جزیی

اگر به پوكی استخوان مشكوك شدیم، چه كنیم؟
بخاطر داشته باشید كه پوكی استخوان براحتی قابل تشخیص و درمان است. تشخیص پوكی استخوان توسط پزشك و با اندازه‌گیری تراكم استخوان انجام می‌شود. اندازه‌گیری تراكم استخوان یك روش بدون درد است كه با استفاده از دستگاه مخصوصی انجام شده و حدود ۱۵ دقیقه طول می‌كشد.

در صورت تشخیص پوكی استخوان با بكارگیری توصیه‌های دارویی و غیردارویی می‌توان از پیشرفت آن و شكستگی استخوان كه مهم‌ترین عارضه آن است، ‌پیشگیری كرد. رعایت رژیم غذایی، ترك مصرف دخانیات و فعالیت بدنی مناسب از پیشرفت پوكی استخوان جلوگیری می‌كند. داروهای موثر در افزایش توده استخوان باید با تجویز پزشك مصرف شوند. در صورت نیاز به این داروها آنها را مطابق دستور دارویی و بطور مستمر استفاده كنید.

در صورت بروز پوكی استخوان؛ برای پیشگیری از شكستگی چه باید كرد؟
- با پیش بینی دستگیره و نرده در محل پله، آشپزخانه و حمام؛ كنترل مستمر موانع عبور و مرور و استفاده از صندلی یا چهارپایه در حمام و آشپزخانه از زمین خوردن جلوگیری كنید.

- اگر از داروهای آرام بخش استفاده می‌كنید حتما محل رفت و آمد خود را در شب كنترل كنید تا مانعی سر راه شما نباشد.

چگونگی پیشگیری از پوكی استخوان

- قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به دریافت ویتامین‌ «د» كمك می‌كند.

- از منابع كلسیم و ویتامین «د» به اندازه كافی در رژیم غذایی خود استفاده كنید.

- از مصرف دخانیات به هر شكل (سیگار و قلیان) خودداری كنید.

- ورزش مستمر و مناسب را در برنامه زندگی خود بگنجانید.

- غلات، لبنیات، حبوبات، سبزی، ماهی و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مصرف روزانه ۳ لیوان شیر یا ماست كم چرب (یا دو قطعه پنیر بجای هر لیوان شیر) می‌تواند كلسیم مورد نیاز روزانه بدن را تامین كرده به سلامت استخوان‌ها كمك می‌كند.

- از مصرف نوشابه یا قهوه خودداری كرده و دوغ كم نمك را جایگزین آن كنید. روزانه ۸-۶ لیوان آب بنوشید.

- ماهی‌ها، جگر و تخم مرغ منابع غذایی حاوی ویتامین «د» هستند. از آنها در برنامه هفتگی غذایی خود استفاده كنید.

اگر قادر به انجام انواع ورزش‌ها نیستید حداقل سه بار در هفته به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه پیاده روی كنید. پیاده روی بهترین جایگزین برای انواع ورزش‌ها جهت جلوگیری از پوكی استخوان است.
منبع : isna.ir
شنبه 20/1/1390 - 11:47
سلامت و بهداشت جامعه
آیا می دانید چه ظروفی باعث ابتلا به آلزایمر می شوند و به چه دلیل ؟

استفاده ازظروف غیر استیل درطبخ غذا می‌تواند آلزایمر را تشدید كند

رییس اداره نظارت بر اماكن و مواد غذایی وزارت بهداشت با تاكید بر لزوم استفاده از ظروف مناسب در طبخ مواد غذایی، گفت: ظروف آلومینیومی و غیراستیل در طبخ مواد غذایی می‌تواند عامل تشدید كننده بیماری‌ «آلزایمر» باشد.

 مهندس سید رضا غلامی در نشست خبری تبیین برنامه‌های هفته بسیج تغذیه (سوم تا 10 اسفند ماه ) با اشاره به روند شیوع بیماری‌ها از بیماری‌های واگیر به سمت بیماری‌های غیرواگیر، گفت: بر این اساس بازرسی‌ها و نظارت‌های اداره نظارت بر اماكن و مواد غذایی وزارت بهداشت نیز به سمت كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر سوق یافته، اما همچنان كنترل عوامل خطر بیماری‌های واگیر نیز در دستور كار قرار دارد.

وی با اشاره به نظارت‌های وزارت بهداشت بر روغن‌های مورد استفاده اماكن عمومی در طبخ مواد غذایی و همچنین استفاده از نمك مناسب تصفیه شده، بحث شیر مدارس و ... ادامه داد: در حال حاضر مساله عمده مربوط به واحدهای صنفی و مراكز طبخ صنفی است، بنابراین كنترل و هدایت این واحدها به منظور كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر جزو اهداف اصلی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در برنامه پنجم توسعه است.

رییس اداره نظارت بر اماكن و مواد غذایی وزارت بهداشت، افزود: به عنوان مثال یكی از سیاست‌های مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت بحث استفاده از ظروف یك بار مصرف با پایه گیاهی است، چرا كه ظروف یكبار مصرف بر پایه مشتقات نفتی می‌تواند یكی از عوامل تشدید یا ایجاد كننده تعدادی از سرطان‌ها باشد. بر این اساس تاكید وزارت بهداشت استفاده از ظروف یكبار مصرف با پایه گیاهی به ویژه‌ برای غذاهای داغ و ترش مزه است.

وی در ادامه با تاكید بر لزوم استفاده از تجهیزات مناسب برای پخت مواد غذایی، افزود: وزارت بهداشت به منظور كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر در استفاده از ظروف استیل در طبخ مواد غذایی تاكید دارد. همچنین باید گفت استفاده از ظروف تفلون كه خراش برداشته و یا دوباره تعمیر شده است، می‌تواند باعث انتقال عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر شود.

مهندس غلامی با اشاره به بخشنامه عدم استفاده از افزودنی‌های غیرمجاز یا انواع اسانس‌های رنگی در قنادی‌ها و رستوران‌ها و ابلاغ این بخشنامه به مراكز طبخ صنفی، ادامه داد: بر این اساس استفاده از افزودنی‌های غیر مجاز در قنادیها و رستوران‌ها و استفاده از اسانس‌های رنگی مانند رنگ زعفران در مراكز طبخ صنفی رو به كاهش است، هر چند كه نمی‌توان گفت استفاده از این اسانس‌ها و افزودنی‌های غیر مجاز 100 درصد كاهش یافته است .

وی با اشاره به بحث كنترل جوش شیرین از ابتدای دهه 80 در كشور ، گفت: به منظور كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر بحث كنترل جوش شیرین در كشور آغاز شد، تمركز برنامه پنجم توسعه نیز در كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر است. در این زمینه باید گفت كه كنترل عوامل خطر بیماری‌های غیر واگیر به تنهایی از سوی وزارت بهداشت امكان پذیر نخواهد بود، شاید بتوان گفت كه كنترل 20 تا 25 درصد این عوامل با وزارت بهداشت باشد، اما 75 تا 80 درصد این عوامل با بخش‌های دیگر است و نقش دیگر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها در این زمینه بسیار مهم است.
رییس اداره نظارت بر اماكن و مواد غذایی وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به مسوولیت وزارت بهداشت در مورد نظارت بر بوفه‌های مدارس، گفت: بیش از 65 درصد مدارس كشور دستورالعمل مربوط به بوفه‌های مدارس را رعایت می‌كنند، اما رعایت این دستورالعمل در شهرهای بزرگ كشور از جمله تهران، تبریز و مشهد به دلیل همكاری نامناسب و كافی مدیران مدرسه زیر 50 درصد است. در مجموع بازرسان بهداشتی وزارت بهداشت نظارت‌های لازم را بر بوفه‌های مدارس انجام و گزارش‌ها را به آموزش و پرورش منطقه و یا استان مربوطه ارائه می‌دهند. در برخی موارد نیز برخوردهای لازم در این زمینه صورت می‌گیرد.
منبع : isna.ir
شنبه 20/1/1390 - 11:46
سلامت و بهداشت جامعه
همیشه سردتان است؟ آیا فکر می‌کنید این وضعیت عادی است؟

 

 دلایل این سرما را که هر یک نشانۀ وجود یک مشکل است، کشف کنید، بی‌شک راه حل را پیدا خواهید کرد زیرا احساس همیشگی سرما به هیچ وجه خوشایند نیست!

علاوه بر سرما، رنگ صورتتان هم پریده است
علاوه بر اینکه همیشه سردتان است، پوستتان هم رنگ پریده است، خصوصاً صورتتان. اغلب هم احساس خستگی می‌کنید. آیا این کمبود آهن است؟ کم‌خونی در میان زنان به خصوص به علت سیکل ماهانه بسیار رایج است. اشخاص مسن نیز در معرض کمبود آهن قرار دارند.

پزشک برای تشخیص کم‌خونی، دستور آزمایش خون می‌دهد. سپس در صورت نیاز، مکمل آهن تجویز می‌کند. اگر مکمل آهن برایتان تجویز نشد، میزان آهن در غذاهایتان را افزایش دهید، از جمله خوراکی‌‌هایی که آهن دارند، عبارتند از: گوشت قرمز، پودینگ سیاه، جگر، ماهی، زردۀ تخم مرغ، باقلا، لوبیا، عدس ...

هم سردتان است و هم احساس خستگی می‌کنید
احساس سرما و خستگی علائم نوعی کم‌ کاری تیروئید هستند. اگر دچار اضافه وزن هم شده‌اید و تپش قلب تان کند است، به احتمال قوی، در این میان تیروئیدتان مقصر است.

در واقع عملکرد نامناسب تیروئید بر بسیاری از عملکردهای بدن اثر می‌گذارد. در صورت کم کاری تیروئید، دیگر بدن قادر به تنظیم دمای داخلی نیست.

یک آزمایش سادۀ خون این فرضیه را ثابت می‌کند. در موارد کم کاری هورمون‌های تیروئید، درمان توسط دارو می‌تواند این کمبود را جبران کند.  

دست‌‌ها و پاهایم به خصوص سرد هستند
بی‌شک این مشکل، سندروم "راینود" است. این عارضه اغلب زنان و بیشتر، زنان لاغر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به علتی ناشناخته، جریان گردش خون در دست و پاها دچار اختلال می‌شود. به علت این جریان مختل شده، انگشت‌های دست و پا، سفید، سرد، بی‌حس و دردناک می‌شوند.

برخی داروها، مانند بتابلوکان، می‌توانند برای درمان مورد استفاده قرار گیرند. برای حل این مشکل با پزشکتان صحبت کنید. در غیر این صورت، اگر سندروم راینود شما خفیف است، کافیست دست و پاهایتان را با دستکش و جوراب ضخیم، خوب بپوشانید!

همیشه سردم است، رژیم هم دارم
ممکن است رژیم تان بیش ازحد محدودکننده باشد. این یک موضوع ساختاری است که: هر چه قدتان بلندتر باشد و هرچه لاغرتر باشید، گرمای بیشتری از دست می‌دهید. بنابراین سیستم مصرف انرژی بدن شما، برای حفظ دمای بدن، باید به اندازۀ کافی تغذیه شود. منطقی باشید، بیهوده خود را گرسنه نگه ندارید و در پوشیدن چند لایه لباس روی هم شک نکنید. خصوصاً دست و پاهایتان را خوب بپوشانید. دست و پاها و خصوصاً سر، 50% گرمای بدن را به هدر می‌دهند. برای کسانی که همیشه سردشان است، کلاه، شال و روسری ضروری است!
شنبه 20/1/1390 - 11:45
سلامت و بهداشت جامعه
سرک‌کشیدن در دنیای قرص‌ها، شربت‌ها و قرص‌های جوشان ویتامین‌ها، اغلب گیج‌کننده است که بتواند بدون شک و تردید از میان مارک‌ها و نمونه‌های مختلف مکمل‌های غذایی یکی را انتخاب کند و نسبت به اثر بخشی آن‌ها مطمئن باشد

 

.شاید حتی پزشکان هم‌زمانی که سراغ ویتامین‌ها می‌روند، چیز زیادی سر در نیاورند اما این نوشته هفته نامه سلامت می‌تواند نگاه شما به ویتامین‌ها را کاملاً تغییر دهد.

با وجود بسته‌های رنگارنگ ویتامینی که در داروخانه‌ها و فروشگاه‌ها عرضه می‌شود، آیا باید نگران بیش از حد مصرف شدن ویتامین‌ها هم باشیم؟البته مشکل افزایش مصرف در مورد همه چیز وجود دارد. شما می‌توانید بیش از حد آب بنوشید، بیش از حد غذا بخورید، بیش از حد تفریح کنید و... به این مسئله در همه موارد باید توجه شود و البته در صورت مصرف بی‌رویه باید منتظر عواقب و زیان های این موارد بود. ما باید بدن‌مان را بشناسیم و برچسب روی این بسته‌ها را هم به دقت مطالعه کنیم تا با افراط در مصرف ویتامین‌ها به خودمان آسیب نرسانیم.در مورد میزان نیاز و نحوه مصرف، افراد می‌توانند با کمک پزشک معالج‌شان راهی مؤثر را انتخاب کنند.

در میان ویتامین ها:
ویتامین D یکی از ضروری‌ترین نیازهای بدن انسان‌ها و در واقع ستون ایمنی بدن است. این ویتامین چندان در رژیم غذایی امروزی جایی ندارد به ویژه در زمستان که نور خورشید کافی برای ساخت این ویتامین در بدن وجود ندارد، کمبود این ویتامین در افراد نگران کننده‌تر می‌شود.

به همین دلیل است که جدا از مصرف مواد غذایی مناسب و کمک گرفتن از نور خورشید، باید نسبت به مصرف مکمل‌های مناسب اقدام کنیم.متأسفانه رژیم‌های غذایی نادرست بدن افراد را با کمبود‌های بسیاری روبه‌رو کرده است اما نگرانی در جوامع امروزی بیشتر نسبت به کمبود ویتامین Dاست.

آیا می‌توانیم با این توجیه که ویتامین‌ها را هرروز در رژیم غذایی مصرف می کنیم، از خوردن آن‌ها صرف‌نظر کنیم؟
در حقیقت رژیم غذایی ما باید ترکیبی کامل از تمام موادی باشد که باید به بدن‌مان برسانیم رژیم غذای جای خودش را دارد و مکمل ها جای خودشان را، هیچ‌کس نمی‌تواند به دلیل این‌که رژیم‌غذایی کاملی دارد از خوردن مکمل‌ها سرباز بزند و کسی هم نباید به جای مصرف درست مواد‌غذایی تنها به خوردن مکمل‌ها روی بیاورد. مشکلی که ما را به این مسیر می‌برد ناآگاهی است. اما اکثریت آدم‌ها نمی‌دانند چه چیزی را به چه میزانی باید مصرف کنند و چطور ویتامین‌ها را به رژیم غذایی مناسب داشته باشید و در صورت لزوم مکمل بخورید.

سئوالی که گاهی برای برخی مطرح می شود این است که آیا می‌توان مولتی ویتامین‌ها را جایگزین موادی کرد که در طول روز باید بخوریم و نمی‌خوریم؟
پاسخ این سئوال منفیست هیچ چیز نمی‌تواند جایگزین غذا شود. ویتامین‌ها خودشان واکنش‌های شیمیایی متفاوتب ایجاد می‌کنند که کاملاً با واکنش بدن به مواد غذایی متفاوت است. به دلیل همین است که به آن‌ها «مکمل» می گویند.

هرشخصی بنا به نیازهای بدنش باید این مکمل‌ها را مصرف کند تا بدنش کنترل و سلامتش حفظ شود و این مکمل‌ها هرگز جایگزینی برای مواد غذایی نمی شوند. آنها نیاز بدن هستند و بنا به رژیم‌غذایی سوخت‌وساز بدن‌های مختلف و همین طور نیازهای متفاوت افراد باید مصرف شوند. برای مصرف ویتامین‌ها یک الگوی واحد وجود ندارد و افراد باید براساس الگویی که شرایط و بدن‌شان تعیین می کند، مکمل‌های خود را مصرف کنند.

اما در مورد امگا 3 می‌توان امگا 3 را یک شاه کلید واقعی سلامت تلقی کرد. امگا 3 که اغلب در غذاهای دریایی یافت می شود، کارکردهای بسیار متنوعی دارد. تنظیم عملکرد قلب، ساختار مغز، کنترل التهاب‌ها،‌حفظ سلامت پوست و مو و ده‌ها کارکرد دیگر را می‌توان برای این ماده برشمرد، افرادی که به میزان کافی این ماده را در رژیم غذایی مصرف نمی‌کنند حتماً باید مشورت پزشک، به مکمل‌ا روی بیاورند البته همانطور که گفتیم مکمل‌ها به تنهایی نمی‌توانند پاسخ‌ها نیاز ما باشند و در کنار مواد غذایی حاوی امگا 3 باید به استفاده از مکمل های مورد نیاز رو بیاوریم.

در مورد ویتامین Cو این که آیا مصرف بسیار زیاد ویتامین C طول دوره سرما‌خوردگی روند بهبود را تسریع می‌کند؟این موضوع به عوامل زیادی بستگی دارد. چه نوع ویتامین C ؟ به چه میزانی؟ برای بدنی با چه وضعیت سیستم ایمنی؟ برای چه نوع سرما خوردگی؟ البته این ویتامین می‌تواند به بهبود بیماران کمک کند ماما این‌که چه میزان به ما کمک کند بستگی به عوامل بسیاری دارد. تنها چیزی که مسلم است مفید بودن این ویتامین برای بهبود سرماخوردگی است و میزان تأثیرش بستگی به شاریط دارد. در این دوره می‌توان ویتامین C بیشتر را با خوردن منابع این ویتامین همچنین با کمک گرفتن از مکمل‌ها تأمین کرد.
منبع : khabaronline.ir
شنبه 20/1/1390 - 11:44
سلامت و بهداشت جامعه
سرماخوردگی بیماری است همراه با یک سری نشانه‌های ملایم. مثل تمام بیماری‌های ویروسی، یک سری مشخصه‌های خاص خود را دارد و خودبه‌خود ظرف چند روز درمان می‌شود... .
 اقدامات عملی برای درمان: چگونه می‌توان با استفاده از روش‌های طبیعی این دوره را کوتاه کرد؟ 

درمان طبیعی سرماخوردگی
از آنجایی که سرماخوردگی خودبه‌خود خوب می‌شود، از پرسه زدن در داروخانه و خرید انواع: قرص، کپسول، شربت، قرص‌های مکیدنی ... پرهیز کنید. این داروها بی‌فایده اند، حتی ممکن است خطرناک هم باشند. در مقابل، عطسه، آبریزش بینی، سرفه، گلو درد، خستگی، تب پایین، دردهای عضلانی و سردرد از درمان‌های طبیعی استفاده کنید.

موارد بهداشتی:
دست‌های تان را خصوصاً بعد از اینکه بینی‌تان را پاک کردید (برای پاک کردن بینی از دستمال‌های یک بار مصرف استفاده کنید و سپس دور بیندازیدشان) با آب ولرم و صابون بشویید. این کار مانع از انتقال بیماری به دیگر اعضای خانواده و اطرافیان می‌شود. به بینی و چشم‌هایتان دست نمالید. مایعات زیاد بنوشید. مایعات قطعاً شامل آب، جوشانده‌ها و آبمیوه‌ها می‌شود. هدف از این کار آبرسانی برای به جریان انداختن مخاط بینی و گلو است، ضمناً این آبرسانی به تخلیه و دفع عفونت‌ها هم کمک می‌کند. اگر تب هم دارید، قطعاً باید مایعات بیشتری بنوشید. مایعات داغ بنوشید (چای، انواع جوشانده‌ها)، نوشیدن مایعات داغ درد گلویتان را تسکین می‌دهد و گرفتگی بینی را رفع می‌کند.

پردۀ مخاطی بینی تان را با استفاده از سرم فیزیولوژیک یا آب دریا مرطوب کنید. سیگار نکشید. تنفس دود، علائم سرماخوردگی را شدیدتر می‌کند. الکل هم مصرف نکنید. الکل بیهوده بدن را خسته می‌کند و ساختار خواب را برهم می‌زند؛ حتی اگر خوابیدن را برای تان راحت تر می‌کند، بازهم ننوشید. تا جایی که می‌توانید استراحت کنید.

اگر لازم است گاهی اوقات چرت بزنید. برای پایین آوردن تب، پاراستامول بخورید. در پزشکی گیاهی، اکیناسیا باعث تسکین سرماخوردگی می‌شود. این گیاه خواص ایمنی بخشی برای بدن دارد. دقت کنید که محل زندگی‌تان، خصوصاً اتاق تان و محل کارتان رطوبت کافی داشته باشد. اگر لازم است، یک ظرف آب روی رادیاتورها بگذارید.
چه زمانی مشاوره با پزشک ضروری است؟
در زمان سرماخوردگی به ندرت پیش می‌آید که لازم شود پیش پزشک بروید، به جز وقتی که این نشانه‌ها را در خود مشاهده کردید:
- سرماخوردگی‌تان بیش از 10 روز طول بکشد.

- گوش درد داشته باشید یا گوشتان چرک یا ترشح داشته باشد.

- درد شدیدی در صورت یا پیشانی احساس کنید.

- تب تان بالای 39 درجه سانتیگراد باشد.

– سرفه‌هایتان ادامه داشته باشد.

- تنفس تان همراه با صدای فس فس باشد.

- غیرطبیعی باشید و فعالیت‌های روزانه تان کاهش پیدا کند.

- نشانه‌های آنفولانزا را در خود مشاهده کنید.
و هنگام بروز آنفولانزا، چه باید کرد؟
اگر نشانه‌های آنفولانزا را در خود مشاهده کردید، چگونه از نشانه‌های سرماخوردگی تشخیص شان دهید،

علائم آنفولانزا یک ویژگی خاص دارند:
آنها بسیار شدید و وخیم ظاهر می شوند. بنابراین، تب به یکباره بالا می رود و احساس کسالت در تمام بدن و ضعف شدید را به همراه دارد.

در این شرایط، باید این اقدامات را انجام دهید: ظرف 12 الی 24 ساعت بعد از شروع علائم نزد پزشک تان بروید (نهایتاً تا 48 ساعت). ضمناً می‌توانید از یک درمان ضدویروسی هم استفاده کنید که آنفولانزا را متوقف کرده و علائم را به شدت کاهش می‌دهد.
شنبه 20/1/1390 - 11:43
سلامت و بهداشت جامعه
یك كارشناس تغذیه گفت: عناب سرشار از پتاسیم است و برای كنترل فشار خون بسیار مفید است و ...

عناب به كاهش فشار خون كمك می‌كند

 یك كارشناس تغذیه گفت: عناب سرشار از پتاسیم است و برای كنترل فشار خون بسیار مفید است.

میترا زراتی در گفت‌وگو با فارس افزود: در عناب تركیباتی وجود دارد كه پس از ورود به خون آنزیم‌ها را فعال می‌كند كه موجب دفع مواد سمی از بدن می‌شود.
زراتی گفت: عناب ماده غذایی ارزشمندی است و می‌تواند نیاز بدن را به مواد معدنی و ویتامین‌ها تامین كند.
منبع : farsnews.com
شنبه 20/1/1390 - 11:42
سلامت و بهداشت جامعه
نتایج مطالعات جدید دانشگاه استنفورد نشان می‌دهد که مصرف میوه و سبزی پوست را زیباتر و سالم می‌کند.  
ویتامین‌ها ترکیبات ارگانیکی هستند که از نظر بیولوژیکی فعال و برای فعالیت‌های فیزیولوژیکی بدن ضروری هستند. ویتامین‌ها به عنوان کوآنزیم متابولیکی نقش حیاتی در رشد و عملکرد طبیعی بافت‌ها دارند. کمبود یا زیادی ویتامین‌ها در بدن می‌تواند منشأ بسیاری از مشکلات پوستی شود.

البته مصرف بیش از اندازه ویتامین‌ها فقط در گروه ویتامین‌های محلول در چربی یعنی ویتامین A، E، D و K ممکن است رخ دهد و در ویتامین‌های محلول در آب یعنی ویتامین C، B مشاهده می‌شود.

1.ویتامین A:
یک ویتامین محلول در چربی است که عمدتا در چربی‌های حیوانی، شیر و کبد و با مقدار کمتر در برگ سبزیجات سبز و مقدار بیشتر در هویج یافت می‌شود. مهم‌ترین نقش ویتامینA در پوست، نرمال کردن عملکرد اپیدرم پوست است به نحوی که کمبود آن می‌تواند باعث خشکی و زبری پوست شود. شکنندگی و تنک شدن موها و هیپرکراتوز فولیکولی پوست که پوست‌ نمای پوست مرغ پیدا کند نیز از سایر عوارض کمبود ویتامین A در بدن است. زیادی ویتامین A در پوست می‌تواند باعث خشکی، زبری، خارش و پوسته‌ریزی و ترک لب‌ها شود.

2.ویتامین D:
این ویتامین كه در کره، تخم‌مرغ، کبد و روغن کبد ماهی وجود دارد، باعث تنظیم متابولیسم کلسیم و فسفر شده و در پوست به دنبال تابش اشعه ماورای‌بنفش خورشید نیز ساخته می‌شود. بنابراین به کسانی که آفتاب کافی به پوست‌شان نمی‌رسد به علت استفاده از پوشش کامل بدن و همزمان استفاده از ضدآفتاب‌ها، توصیه می‌شود که ویتامین D را به صورت مکمل غذایی دریافت کنند. ویتامین D و آنالوگ‌های آن در تمایز سلول‌های اپیدرم نقش مهمی دارند به نحوی که از آنالوگ‌های ویتامینD در درمان پسوریازیس یا بیماری داء صدف استفاده می‌شود.
3.ویتامین‌E:
که در روغن‌های گیاهی و مغزها (آجیل) یافت می‌شود، یک آنتی‌آکسیدان قوی است و در ترمیم زخم‌ها و حفاظت پوست در مقابل آفتاب و جلوگیری از پیری زودرس پوست نقش مهمی دارد.

4.ویتامین C:
اسیدآسکوربیک یک ویتامین محلول در آب است که به وفور در میوه‌ و سبزی‌های یافت می‌شود و نقش مهمی در تشکیل کلاژن و جذب آهن، متابولیسم اسیدفولیک و عملکرد صحیح گلبول‌های سفید ایفا می‌کند. در جامعه ما به خاطر وجود و وفور منابع غنی از ویتامین C، کمبود آن به ندرت دیده می‌شود. کمبود ویتامین C باعث هیپرکراتوز (زبر شدن) دهانه فولیکولی پوست اندام‌ها و تنه و شکنندگی موها، خون‌ریزی زیر پوستی، لثه‌ها و ضخیم‌ شدن لثه می‌شود. این ویتامین به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی نقش مهمی در جلوگیری از پیری زودرس پوست و مقاومت بیشتر پوست در مقابل نورخورشید دارد و مصرف موضعی آن باعث روشن‌تر شدن پوست می‌شود.

5.ویتامین‌های گروه B:
از جمله ویتامین‌های محلول در آب و شامل 8 ویتامین ضروری برای فعالیت بدن هستند. کمبود آنها در سوءتغذیه شدید و در مواردی که کمبود روی و کمبود اسیدهای چرب ضروری وجود دارد، دیده می‌شود.

6.کمبود ویتامین B1 (تیامین):
باعث بروز بیماری بری‌بری می‌شود. منابع غنی از ویتامین B1، گوشت، مخمرها، جگر، تخم‌مرغ و سبزیجات هستند. تغییرات پوستی مخاطی از جمله ادم، التهاب و درد زبان از علائم کمبود آن است.

7.ویتامین B2 یا ریبوفلاوین :
در شیر و غذاهای حاوی ویتامین B2 یافت می‌شود. کمبود آن در پوست، بیماری پوستی شبیه درماتیت سبورتیک ایجاد می‌کند. از بین رفتن پرزهای زبان می‌تواند از دیگر علائم پوستی مخاطی آن باشد.

8.ویتامین B3 یا نیاسین:
در جگر، ماهی سالمون و گوشت یافت می‌‌شود. نقش مهمی در واکنش‌های اکسیداسیون و احیای بدن ایفا می‌کند. نیاسین نقش مهمی در بیوسنتز لیپیدهای پوستی که نقش مهمی در عملکرد حفاظتی پوست دارند ایفا می‌کند. بیماری پلاگرا که شامل درماتیت، اسهال و فراموشی است ناشی از کمبود این ویتامین است. درماتیت ناشی از کمبود نیاسین به صورت قرمزی قرنیه در نواحی در معرض نور خورشید، همراه با پوسته‌ریزی و هیپرپیگمانتاسیون پوست آن نواحی است.

9.ویتامین B6 یا پیروکسیدین:
به وفور در طبیعت یافت می‌شود. داروهایی مانند قرص‌های جلوگیری از بارداری، هیدرالازین و پنی‌سیلامین می‌توانند باعث کمبود آن شوند. کمبود آن باعث درماتیت دور دهان، التهاب دهان و زبان می‌شود.

 10.ویتامین B12:
در فرآورده‌های حیوانی به وفور یافت می‌شود. نقش مهمی در سنتز DNA دارد. یافته‌های پوستی کمبود ویتامین غیرشایع هستند ولی قرمزی و درد زبان، تیرگی بیشتر پوست در چین‌های بدن و کم‌خونی مگالوبلاستیک دیده می‌شود.

11.ویتامین B9 یا اسیدفولیک:
در جگر، گوشت، شیرینی و برگ‌های سبز سبزیجات یافت می‌شود. مانند ویتامین B12 در سنتز DNA نقش دارد. کمبود آن نیز باعث التهاب لب، زبان و مخاط و تغییر رنگ تیره پوست نواحی در معرض آفتاب می‌شود. کم‌خونی مگالوبلاستیک از علائم آن است. کمبود ویتامین B5، علائم پوستی مخاطی ندارد. بیوتین یا ویتامین H، به وفور در جگر و به مقدار کمتر در گوشت، زرده تخم‌مرغ، مخمرها و گوجه‌فرنگی یافت و به علاوه در روده انسان توسط باکتری‌ها نیز ساخته می‌شود. کمبود بیوتین باعث ریزش مو، اگزمای پوست و گزگز پوست خواهد شد.
شنبه 20/1/1390 - 11:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته