• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 257
تعداد نظرات : 411
زمان آخرین مطلب : 4794روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

مهمترین عامل زرد شدن دندان‌ها

رسوب پروتئین‌های بزاق در دندان، موجب زردی دندانها می‌شود که این رسوب زمینه‌ساز پلاک‌های میکروبی هستند. همچنین...

رسوب پروتئین‌های بزاق در دندان، موجب زردی دندانها می‌شود که این رسوب زمینه‌ساز پلاک‌های میکروبی هستند.

دکتر حمیدرضا وطنی متخصص جراحی لثه و ایمپلنت در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) واحد علوم پزشکی ایران گفت: از جمله عواملی که باعث زرد شدن دندان‌ها می‌شود مواد تاثیر گذار در چای، نوشابه‌ها و نسکافه هستند. همچنین میکروب‌هایی به نام "کروموژنیک" رنگدانه‌هایی ایجاد می‌کنند که در طی چند ماه می‌توانند دندان‌ها را زرد کنند.

وی افزود: سه بار مسواک زدن در طول روز می‌تواند زردی دندان و در نتیجه ایجاد پلاک میکروبی را از بین ببرد. همچنین سایرعوامل رنگ ساز مانند آب آشامیدنی حاوی فلوراید زیاد هم در هنگام تشکیل مینای دندان می‌تواند باعث زردی دندان شود که بیشتر در مناطق جنوبی کشور این اتفاق می‌افتد. از دیگر عوامل زرد کننده می‌توان به مصرف داروهای حاوی "تتراسایکلین" در دوران بارداری و در سنین رشد کودک اشاره کرد.
شنبه 20/1/1390 - 12:15
سلامت و بهداشت جامعه

دندان هایتان را بپوشانید!!

اگر به سلامت دندان های خود علاقه مند هستید، توصیه می شود آنها را بپوشانید اما چطور باید دندان ها را پوشاند؟

 

 خیلی از شماها حداقل یك بار عصب‌كشی را تجربه كرده‌اید.

اما بیماران متعددی هستند كه بعد از عصب‌كشی به آنها توصیه شده دندان خود را روكش كنند ولی به‌علت سهل‌انگاری، بعد از مدتی دندانشان تحت فشار، شكسته و در نهایت كشیده شده است؛ برای همین است كه به گفته دندانپزشكان معمولا دندان عصب‌كشی‌شده باید با یك ماده پر شود و بعد حتما روكش شود. البته هرچند روكش دندان هزینه‌بردار است، اما ارزش زیادی دارد چون از شكسته‌شدن احتمالی دیواره‌های دندان جلوگیری می‌كند.

سعید عرفانیان- دندانپزشك عمومی- درباره اینكه دندان روت ‌كانال‌ شده چه زمانی باید روكش شود، پاسخ می‌دهد.

یك دندان پوسیده چه زمانی نیاز به روت‌كانال  پیدا می‌كند!
دندانی كه به‌دلیل عدم ‌رعایت بهداشت پوسیده شده، زمانی به روت‌كانال و عصب‌كشی نیاز پیدا می‌كند كه مقدار زیادی از آن در اثر پوسیدگی از بین رفته، پوسیدگی پیشرفت كرده و عصب را هم درگیر كرده باشد؛ پس دندانی كه برای روت‌ كانال می‌آید دندانی است كه مقدار زیادی از بافت آن از بین رفته است.

چرا دندانی كه عصب‌كشی می‌شود، بعد از مدتی به‌راحتی می‌شكند؟
هنگامی كه ما دندان را عصب‌كشی می‌كنیم 2مسئله را باید در نظر بگیریم؛ یكی اینكه دندان عصب‌ كشی‌شده ما مثل یك درخت خشك است كه به‌راحتی می‌تواند بشكند. دندان سالم مثل یك چوب مرطوب است كه به‌راحتی نمی‌شكند. پس جواب سؤال شما این است كه دندان روت‌ كانال ‌شده چون مقدار زیادی از بافتش از بین رفته، یا دچار شكستگی می‌شود و یا در خیلی از افراد، 2تكه می‌شود.
 به همین علت است كه بلافاصله بعد از روت ‌كانال توصیه به روكش دندان می‌شود؟
بله همین ‌طور است. در اكثر كشورهای پیشرفته توصیه بر این است كه به محض عصب‌كشی دندان، روكش حتما گذاشته شود. البته با فاصله یك یا دو هفته‌ای‌ هم می‌توان دندان را روكش كرد تا خطر شكستگی و تخلیه مواد پر‌كننده دندان از بین برود و بیمار احساس راحتی كند.

خیلی از متخصصان می‌گویند دندان باید به ‌نحوی روت‌ كانال شود كه اصلا نیازی به روكش نداشته باشد!

تمام قواعدی كه در رابطه با روت ‌كانال تعریف شده، باید رعایت شود؛ چون در غیر این صورت ریشه دندان عفونت می‌كند و این هیچ ربطی به اینكه دندان حتما بعد از عصب ‌كشی باید روكش شود، ندارد؛ چون حتی اگر درصورت درست انجام نشدن روت‌كانال روكش هم انجام شود، بیمار بعد از مدتی با شكایت درد ته دندان هنگام غذا‌خوردن مجددا به دندانپزشك مراجعه می‌كند یا اینكه دندان اصلا آبسه می‌كند.

مراحل روت‌كانال چیست؟
 ابتدا دندان رادیوگرافی می‌شود و این كار به این خاطر است كه ما می‌خواهیم طول كانال را پر كنیم چون اگر ریشه، كوتاه پر شود یا مواد پر‌كننده داخل استخوان بروند، بیمار دچار مشكل می‌شود. در مرحله بعد هم ما باید كانال دندان را از هر نوع مواد زائد و میكروبی تخلیه كرده و با مواد مناسب‌ پر كنیم.
یك سری از مردم هم از نوع روكش خود ناراضی‌اند!
چون روكش ممكن است بلند یا كوتاه باشد یا شكسته شود؛ اما به هر حال خود فریم یا آلیاژ آن آسیب نمی‌بیند. چون ما باید قبل از روكش، دندان را تراش دهیم، این تراش اگر درست نباشد، بعدها با نشت بزاق و مواد میكروبی زیر روكش دندان دچار پوسیدگی می‌شود با این تفاوت كه دندان دیگر عصب‌كشی شده است و بیمار هیچ دردی را احساس نمی‌كند؛ پس زمانی به‌خودش می‌آید كه دندان تماما از بین رفته و ممكن است دیگر نتوانیم كاری برای آن انجام دهیم.
 روكش حتی اگر درست هم انجام شود چقدر دوام دارد؟
ما نمی‌توانیم كاری برای بیمار ارائه دهیم كه دندان ترسیم ‌شده بهتر از دندان اولیه خودش باشد. البته این امر هم بستگی به همكاری بیمار و رعایت بهداشت دهان و دندانش دارد كه در این صورت می‌تواند سالیان سال دندان روكش‌شده را سالم نگه دارد ولی همیشه امكان آسیب مجدد دندان وجود دارد.
روکش چیست ؟
روكش كلاهكی است شبیه به دندان كه روی دندان‌های به‌ شدت تخریب ‌شده یا پوسیده قرار می‌گیرد. روكش‌ها به دلایل گوناگونی روی دندان‌ها قرار داده می‌شوند اما مهم‌ترین دلیل، پوسیدگی‌های بسیار وسیع یا شكستگی‌های بزرگی در دندان است كه مواد پركننده دندان قادر به جایگزینی و ترمیم آن نیستند و یا دندان درصورت ترمیم با مواد معمول ترمیمی، قدرت كافی را باز نخواهد یافت. همچنین روكش‌ها روی دندان‌های ترك‌ خورده یا شكسته قرار می‌گیرند. از كاربردهای دیگر روكش‌ها، استفاده از آنها به ‌منظور زیبایی است. روكش‌ها برای اصلاح بد شكلی‌هایی دندان یا دندان‌هایی كه به ‌شدت تغییر رنگ یافته‌اند استفاده می‌شوند.

روكش‌ها می‌توانند از جنس فلز (طلا، نیكل، كروم)، سرامیك و یا تركیبی از فلز و سرامیك (چینی) باشند. روكش‌های تمام فلز خصوصیات فیزیكی و قدرت بیشتری دارند اما از دیدگاه زیبایی، روكش‌های چینی مناسب‌ترند. اگر روكش‌ها مناسب و براساس اصول علمی ساخته شوند، لااقل 7سال عمر می‌كنند و عمر بعضی از آنها بسیار بیشتر خواهد بود.اغلب دندان‌هایی كه به‌علت پوسیدگی‌های وسیع نیاز به درمان ریشه پیدا می‌كنند، پس از درمان ریشه و برداشت پوسیدگی‌ها، نسج زیادی از دست می‌دهند و نیازمند نوعی حمایت داخل ریشه‌ای هستند. دندانپزشك برای این‌گونه دندان‌ها ابتدا میله‌ای را داخل ریشه دندان جاسازی می‌كند و سپس با بازسازی تاج و دندان، دندان را برای دریافت روكش آماده می‌كند.

در این مرحله، از دندان قالبی گرفته می‌شود. این قالب به لابراتوار دندانپزشكی - محلی كه پروتزهای دندانی ساخته می‌شود-ارسال می‌شود تا روكش ساخته شود.
در جلسه بعدی روكش در دهان بیمار امتحان می‌شود و درصورت مناسب‌بودن، به دندان چسبانده می‌شود.

اما اگر به‌تازگی روكشی دریافت كرده‌اید و احساس می‌كنید برای دندان شما بلند است، حتما به دندانپزشك مراجعه كنید تا آن را اصلاح كند؛ در غیراین صورت به مفصل فكی شما فشار وارد خواهد شد.روكش‌هایی كه از دو لایه فلز و چینی ساخته شده باشند -لایه زیرین از فلز و پوشش رویی از چینی- ممكن است در كنار لثه حلقه سیاه ‌رنگی ایجاد كنند كه به‌علت لایه فلزی زیر روكش است و این امری طبیعی است.

روكش دندان نه‌ تنها به‌عنوان محافظی برای حفظ دندان از پوسیدگی یا بیماری‌های لثه عمل نمی‌كند بلكه یك دندان روكش‌ شده نیاز به بهداشت و مراقبت منظم و خاص دارد. اگر احساس كردید روكش دندان شما لق شده، ممكن است نیاز به معاینه دندانپزشك و درمان داشته باشد؛ در این صورت حتما برای اصلاح وضعیت روكش خود به دندانپزشك مراجعه كنید تا از تخریب دندان زیر روكش خود پیشگیری كنید.
منبع:hamshahrionline.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:14
سلامت و بهداشت جامعه

مسواك‎ طبیعی‎ و خمیر دندان مناسب برای دندانهای شما

محققان تاكید می‎كنند مصرف‎ سیـب‎ یا مسواك‎ طبیعی‎ را فراموش‎ نكنید.

پژوهشگران‎ امریكایـی‎ معتقدند: بـهتـر اسـت‎ برای‎ سالم‎تر ماندن‎ دنـدانهـا افـراد هـر روز بین‎ وعده‌های‎ اصلی‎ غذا یـك‎ سـیـب‎ بخـورنـد و سپس‎ دهان‎ خود را با مقـداری ‎آب‎ بشوینـد تـا شكر, اسید و مواد رسوبی‎ سیـب‎ از دهان‎ دفـع‎ شود.

همچنین‎ كرفس‎ و میوه‎‎ هـای‎‎ ریـشــه‌ای مـاننـد هویج‎ در صورتی‎ كه‎ خام‎ مصرف‎ شـود, می‎توانـد به‎ عنوان‎‎ خمیر دندان عمل‎ كنند و جـرمهـای‎ باقیمانده‎ از مصرف‎ مواد غـذایـی‎ را از لابه‎ لای‎ دندانها بزدایند.
منبع: iums.isna.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:13
سلامت و بهداشت جامعه

مراقبت از دندان‌های شیری

بسیاری از والدین با تصور اینكه دندان‌های شیری دندان‌های موقتی هستند، آنها را محكوم به فنا دانسته و هیچ‌گونه مراقبتی را برای...

 

مرواریدهای سفید و زیبایی كه برای اولین بار در 6 ماهگی در لثه پایین نوزاد ظاهر می‌شوند، دندان‌های شیری هستند كه رویش آنها یكی پس از دیگری تا دو سالگی ادامه می‌یابد (البته این زما‌ن‌ها تقریبی است و بین کودکان اختلافات زیادی از نظر زمان رویش دیده می‌شود). یعنی در دو سالگی سیستم دندانی شیری كودك كامل شده و رژیم غذایی از مایعات به سمت غذاهای جامد و جویدنی تغییر می‌كند...

تعداد دندان‌های شیری در این سن 20 عدد است كه شامل 12 دندان قدامی و 8 دندان خلفی (آسیا) می‌باشد. این دندان‌ها باید تا زمان رویش دندان‌های دایمی جایگزین در دهان كودك باقی مانده و عملكرد مناسب خودشان را ایفا كنند ولی متاسفانه بسیاری از كودكان این دندان‌ها را بسیار زودتر از موعدی كه باید به‌ طور طبیعی بیفتند، از دست می‌دهند. عمده علت از دست دادن زودهنگام دندان‌ها، پوسیدگی آنها است كه به دلیل عدم توجه از طرف والدین و عدم مراجعه جهت انجام معاینات منظم توسط دندانپزشك برای كشف پوسیدگی‌های اولیه و انجام درمان‌های لازم می‌باشد. لذا ضایعات وسعت پیدا كرده و برای كودك ایجاد درد و ناراحتی می‌كنند. در این مرحله ممكن است دندانپزشك بتواند با انجام درمان مناسب، دندان را حفظ نموده و یا به دلیل از بین رفتن عمده بافت دندان و یا عفونت گسترده آن مجبور به خارج كردن آن شود. بسیاری از والدین با تصور اینكه دندان‌های شیری دندان‌های موقتی هستند، آنها را محكوم به فنا دانسته و هیچ‌گونه مراقبتی را برای آنها لازم نمی‌دانند و حتی در صورت وجود پوسیدگی قابل تشخیص توسط خودشان صبر می‌كنند تا دندان درد بگیرد و كودك قادر به تحمل آن نباشد تا برای كشیدن آن به دندانپزشك مراجعه كنند. حال آنكه اگر والدین با اهمیت این دندان‌های موقتی آشنا باشند در حفظ و نگهداری آنها تلاش بیشتری خواهند كرد.

جویدن و تغذیه كودك كه در سنین رشد بسیار حیاتی و لازم است مختل خواهد شد و ممكن است كودك را دچار سوء تغذیه نماید.

از طرفی نداشتن دندان‌های قدامی كودك می‌تواند در تكلم او اختلال ایجاد كند زیرا تلفظ بسیاری از حروف با برخورد زبان به دندان‌های قدامی شكل می‌گیرد.

و مهم‌تر از همه اینكه جوانه دندان‌های دایمی در زیر دندان‌های شیری قرار دارند و هرگاه زمان رویش آنها فرا برسد ریشه دندان‌های شیری تحلیل رفته، لق می‌شوند و دندان‌های اصلی جایگزین آنها می‌گردند. اگر یك دندان شیری قبل از موعد مقرر از دهان خارج شود، فضای مربوط به آن توسط سایر دندان‌ها اشغال می‌شود. در نتیجه برای دندان دایمی جایگزین جایی برای رویش باقی نمی‌ماند كه این مساله ممكن است باعث نهفته ماندن آن دندان دایمی یا به هم ریختگی كل دندان‌ها شود. یعنی نیاز به یك درمان ارتودنسی پرهزینه در آینده!

بنابراین توصیه می‌شود والدین در جهت حفظ و نگهداری دندان‌های شیری با ارتقای بهداشت دهان كودكان و تغذیه مناسب‌تر آنها برای جلوگیری از ایجاد پوسیدگی و مراجعات منظم به دندانپزشك برای معاینه و كشف زودهنگام علایم پوسیدگی تلاش کنند و درمان‌های پیشگیری انجام دهند.

منبع: salamatiran.com
شنبه 20/1/1390 - 12:12
سلامت و بهداشت جامعه

چطور از بوی بد دهان راحت شویم؟

شاید هیچ‌چیز ناخوشایند‌تر از بوی بد دهان برای یك زوج نباشد. در واقع تحمل این بوی بد برای مدت طولانی غیرممكن است...
آدم‌هایی را می‌شناسیم كه به خاطر بوی بد دهان همسرشان از آنها طلاق گرفته‌اند.

شاید هیچ‌چیز ناخوشایند‌تر از بوی بد دهان برای یك زوج نباشد. در واقع تحمل این بوی بد برای مدت طولانی غیرممكن است. این افراد حتی به‌تدریج دوستان خود را هم از دست می‌دهند.

مطالعات پزشكی جدید نشان می‌دهد بوی بد دهان به گروه خاص و كوچكی از مردم منحصر نمی‌شود بلكه افراد بسیاری نیز به این مشكل مبتلا هستند ولی چون بدن غالباً با این بوها سازگاری پیدا می‌كند بیمار آن را احساس نمی‌كند.

پژوهشگران می‌گویند 85 درصد علت بوی بد دهان به عواملی چون خشكی دهان، كمی ترشح بزاق به‌ویژه هنگام خواب، رعایت نكردن بهداشت دهان و دندان، استفاده نكردن از خلال دندان، مسواك نزدن، پوسیدگی دندان و التهاب لثه‌ها مربوط می‌شود.

در خیلی از موارد بوی بد دهان موقتی بوده است و به‌زودی رفع می‌شود مثلاً هنگام خواب، خالی بودن معده و مصرف سبزیجات و پیاز و مقادیر زیادی قهوه و دخانیات بویی از دهان افراد استشمام می‌شود كه به‌زودی از بین می‌رود.

این عوامل و بقایای مواد غذایی باعث تراكم باكتری در دهان شده و باعث ایجاد تركیبات گوگردی و بوی بد دهان می‌شوند.

بد نیست بدانید كه زبان و پرزهای روی آن منطقه مناسبی برای رشد باكتری‌هاست بنابراین باید در كنار نظافت دندان نظافت زبان را هم مراعات كرد. بوی بد دهان، ترشحات چركی از بینی و بروز سردردهای خفیف و همچنین احساس سنگینی در سر از علائم سینوزیت مزمن است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد: انجیر، میوه‌ای مقوی و شیرین است كه موجب از بین رفتن بوی بد دهان می‌شود. بیماری‌های سیستم گوارشی و اختلال در عملكرد كلیه و كبد، از مهم‌ترین عوامل سیستمی در بوی بد دهان است.

پژوهشگران ژاپنی می‌گویند كه مصرف منظم ماست، بوی بد دهان را كاهش می‌دهد چرا كه ماست سرشار از باكتری‌های سودمند است و درمواقعی از خمیر دندان‌های قوی خوشبو‌كننده بهتر عمل می‌كند. شما زمانی می‌توانید از بوی بد دهانتان جلوگیری كنید كه علت آن را بدانید. در 90 درصد موارد این بوی بد به‌علت آلوده بودن محیط دهان است.

جرم‌هایی كه به‌علت وجود باكتری در دهان شما نقش می‌بندد عمده علت بوی بد دهان است. گاهی اوقات وجود عفونت و یا اشكالی در ریه‌ها باعث این بوها می‌شود. سریع خوردن غذا یكی دیگر از علل این مشكل است. بوی موادی همچون سیر و یا پیاز می‌تواند از طریق خون وارد ریه‌ها شده و بوی بد دهان را پدید آورد. تنباكو نیز یكی دیگر از مقصران این ماجراست و چرك سینوس‌ها و یا دیابت نیز به عنوان مسبب بوی بد دهان شناخته شده است.

چند راه برای جلوگیری از بوی بد دهان وجود دارد. اول اینكه دهان خود را تمیز نگه دارید. این به معنی 2 بار مسواك زدن ‌در شبانه روز است. دوم اینكه باقیمانده غذا میان دندان‌های شما كه سبب تشكیل باكتری‌ها می‌شود تنها با نخ دندان بیرون می‌آید. سوم اینكه زبان خود را نیز تمیز نگه دارید.

پس از هر بار مسواك زدن زبانتان را هم با مسواك بشویید كه محل رشد باكتری‌ها نشود. دهانتان را مرطوب نگهدارید. بزاق دهان ضد‌عفونی كننده‌ای خدادادی است.  بوی بد دهان در اول صبح به‌علت كم شدن ترشح بزاق است. چهارم اینكه دهانتان را بشویید.

پس از هر بار غذا دهانتان را آب بكشید زیرا گشتن آب در دهانتان می‌تواند غذاهای باقیمانده را از دهانتان خارج كند. پنجم اینكه نعناع بجوید. گر چه خوشبو كننده‌های دهان سبب ریشه كن شدن بوی بد دهان نمی‌شود اما برای دقایقی می‌تواند بوی غذایی كه خورده‌اید را از بین ببرد. 
منبع: hamshahrionline.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:11
سلامت و بهداشت جامعه

مسواک مناسب دارای چه شرایطی است؟

در سال‌های اخیر تنوع مسواك‌ها در سطح بازار چنان زیاد شده است كه بسیاری از افراد برای انتخاب و خرید مسواك مناسب، دچار سردرگمی می‌شوند.

 

این در حالی است كه جدا از مارك‌‌های مختلف،هر كارخانه انواع متعددی از مسواك را در شكل‌ها، اندازه‌ها و البته قیمت‌های مختلف به بازار معرفی كرده‌ است كه انتخاب را دشوار می‌كند.

باید گفت به طور کلی ۳ نوع مسواک وجود دارد:سفت،نرم و معمولی.این درجه بندی بر اساس سختی موهای مسواک است.

بر خلاف تصور عموم،مسواک های سخت،دندان ها را بهتر تمیز نمی کنند،بلکه موجب سایش و ایجاد حساسیت‌های بعدی در دندان ها و همچنین تحلیل لثه‌ها خواهند شد.

مسواک‌های نرم نیز مناسب افرادی است که دارای بیماری لثه هستند یا به تازگی روی آنها جراحی لثه انجام شده است.

همچنین مسواک بچه‌ها بهتر است از نوع نرم باشد.در کل مناسب‌ترین مسواک برای اغلب افراد مسواک های معمولی است.

از سوی دیگر در هنگام خرید مسواك باید اندازه آن را نیز در نظر گرفت.مسواک با اندازه‌های بسیار بزرگ امکان تمیز کردن دندان‌های انتهایی هر فک را از بین می‌برد و به راحتی در دهان جای نمی گیرد.

این نکته به خصوص در مورد انتخاب مسواک بچه‌ها باید در نظر گرفته شود.همچنین دسته مسواک بهتر است مستقیم و ضخیم باشد تا به راحتی در دست جای گیرد و کنترل بیشتری روی مسواک ایجاد كند. علاوه بر این بهتر است مسواک هر ۳ ماه یک بار عوض شود.

تغییر شکل و کج و معوج شدن موهای مسواک نشانه خوبی برای فرا رسیدن زمان تعویض آن است.

چنانچه موهای مسواک شما زود از شکل می‌افتند،نشان دهنده این است که شما با نیروی زیادی مسواک می‌زنید،بنابراین باید از این به بعد ملایم تر مسواک بزنید تا از ایجاد سایش دندان ها و تحلیل لثه‌ها جلوگیری شود.

در سالهای اخیر برخی كارخانه‌ها اقدام به تولید مسواك‌های برقی كرده‌اند كه در مقایسه با مسواك‌های معمولی قیمت بالایی دارند.

كارخانجات تولید كننده مسواك برقی ادعا می‌كنند كه مسواك‌های برقی بهتر از مسواك‌های معمولی، دندان‌ها را تمیز می‌كنند.

 اما محققان دریافته‌اند كه مسواك‌های برقی،اثر بهتری در مقایسه با انواع دستی ندارند.آنچه مهم است،نحوه مسواك‌ زدن است و نه نوع مسواك.

منبع:hamshahrionline.com
شنبه 20/1/1390 - 12:11
سلامت و بهداشت جامعه

سطح زبان را نیز مسواک بزنید!!

علاوه بر این که دندان هایتان را مسواک می زنید سطح زبان تان را نیز مسواک بزنید اما به چه علت ؟
یک دندانپزشک گفت:بوی بد دهان و دندان یکی از معضلات و مشکلات بهداشتی سلامتی و اجتماعی محسوب می شود به طوری که از نظر اجتماعی سبب گوشه گیر شدن افراد شده و روابطشان را دچار مشکل می کند و در کودکان و نوجوانان در روابط اجتماعی آینده و موقعیت های شغل آنها تاثیر می گذارد.
دکتر احمد حائریان اظهار داشت:این عارضه علل متنوعی دارد که تعدادی از آن مربوط به حفره دهان است،به طوری که در پوسیدگی های دندانی مواد میکروبی و غذایی جمع شده و به راحتی قابل تمیز کردن نیست که این مواد،از خود گازهایی تولید می کنند که ایجاد بو می کند.وی ادامه داد:تجمع غذا در لابه لای دندانها باعث تغییراتی در غذا شده و با وجود میکروب هایی که در پلاک دندانی در اطراف دندانها ایجاد شده ایجاد بو می کند.این دندانپزشک با بیان این که عفونت های دندانی هم می تواند سبب بوی بد دهان شود،گفت:از آنجایی که بین لثه و دندان شیاری وجود دارد و این شیار 2 تا 1/5 میلیمتر عمق دارد که این عمق با مسواک زدن عادی قابل تمیز کردن است،ولی با عفونت لثه،لثه از دندان جدا شده و عمق این شیار به 5 تا 10 میلیمتر می رسد و با تجمع غذا در آن،مسواک قادر به تمیز کردن آن نیست و کانون عفونت شده به طوری که با فشار دادن فرد قطعه چرکی از آن خارج می شود و این قطعا ایجاد بو می کند.
وی یکی از راه های درمان بوی بد دهان که ناشی از داخل حفره دهان است را مسواک زدن سطح زبان ذکر کرد و گفت:مواد غذایی و میکروبی می تواند در پرزها و شیارهای سطح زبان تجمع کرده که مسواک زدن سطح زبان برای رفع بوی بد دهان توصیه می شود.
حائریان گفت: گاهی علت بوی بد دهان لوزه ها هستند به عبارتی خود فرد با قورت دادن آب دهان، احساس درد می کند که ناشی از عفونت لوزه هاست و برای رفع آن باید لوزه درمان شود.وی افزود:همچنین سینوزیت هم سبب بوی بد در دهان می شوند،گاهی بو از بازدم بینی و دهان استشمام می شود که بوی دهان که ناشی از عفونت سینوسها باشد فقط از بازدم دهان استشمام می گردد.
منبع:isna.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:10
دنیای گیاهان و حیوانات

آشنایی با خواص درخت مسواک

با خواندن این مقاله با خواص دارویی این گیاه همیشه سبز که از ابتدا بومی ایران بوده و همچنین طریقه مصرف آن آشنا شوید.


نام علمی: Salvadora persica
نام عمومی: Miswak, Meswak
نام فرانسوی: Mesuak
نام عربی: شجرة السواک، اراک
حضرت رسول اکرم (ص): <<دو رکعت نماز با مسواک بهتر از 70 رکعت نماز بدون مسواک است.>>
درخت مسواک درحقیقت درختچه ای است به ارتفاع متوسط 3 متر که شاخه‌های زیادی دارد. این گیاه همیشه سبز است. از مناطق مهم رویش این گیاه در جهان؛ جنوب آسیا، ایران، مصر، هندوستان و حبشه می‌باشد و مهمترین نواحی رویش آن در ایران؛ لار، بندرعباس، میناب، مکران و چاه بهار است.
مهمترین ترکیبات ریشه، ساقه، برگ گیاه شامل فلاونوئیوها، ساپونین، تانن، ترکیبات گوگردی، بنزیل ایزوتیوسیاناید، ترکیبات کلراید، فلوراید، کلسیم و سیلیسیم می‌باشد.

اثرات مهم این گیاه

اثرات ضد میکروب

قسمت‌های مختلف گیاه مسواک به علت دارا بودن تانن، ترکیبات گوگردی و ترکیبات ایزوتیوسیاناید، دارای اثر ضد میکروبی قوی و گسترده بر روی انواع میکرو ارگانیزمهاست. ده‌ها تحقیق در جهان نشان داده است که این اثرات به خصوص درموارد میکرو ارگانیزم‌های غیر هوازی که باعث پوسیدگی دندان می‌باشد، انتخابی و ایده آل است.

اثر ضد زخم

اثر ضد زخم چوب مسواک، به دلیل فلاونوئیدها و تانن‌های موجود در آن، قوی می‌باشد.

اثر دیگر... (پاک کنندگی و ضد جرم دندان)
کلراید موجود در چوب مسواک، از ایجاد جرم بر روی دندانها جلوگیری می‌کند، به همین دلیل افرادی که به طور طولانی از چوب مسواک استفاده می‌کنند (بعضی از کشورهای عربی مانند عربستان سعودی)، اصولاً دندانهای سفیدی دارند.

اثر ضد پوسیدگی دندان

فلوراید قابل توجه، به همراه ترکیبات دیگر موجود در ساقه‌های گیاه مسواک باعث خاصیت قوی ضد پوسیدگی دندان‌های می‌شود.

کلیه اثرات ذکر شده با مکانیسم‌های مربوط پس از تحقیقات زیادی که در نقاط مختلف جهان صورت گرفته تایید شده است. این بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف چوب مسواک به خصوص در طولانی مدت، می‌تواند در بهداشت دهان و دندان اثر ایده آلی داشته باشد.

تحقیق دیگری درمورد اثر ضد میکروبی و ضد عفونی کننده چوب مسواک در مقایسه با خمیردندان‌های خوب دنیا انجام شد؛ نتایج آزمایش‌ها نشان داد که خاصیت ضد میکروبی چوب مسواک، از لحظه ورود به دهان شروع می‌شود و به مدت طولانی دوام دارد، درحالی که دوام خمیردندان‌ها بسیار کوتاه بوده و قابل مقایسه با چوب مسواک نیست. یکی از اعجاز درخت مسواک خاصیت ضدعفونی قوی آن است. تمامی تحقیقات از خواص منحصر به فرد بودن مواد و اثرات چوب مسواک خبر می‌دهند.

پیغمبر عظیم الشان اسلام(ص) اولین معرف و توصیه کننده این چوب در جهت بهداشت دهان و دندان بوده‌اند، درحالی که قبل از آن مسواک وجود نداشته است. (برای توجه به این موضوع به ترجمه کامل صفحه 71 کتاب مصور تاریخ پنج هزار سال دندانپزشکی چاپ آمریکا، اشاره می‌شود.)

طریقه مصرف
در کشور عربستان و بعضی کشورهای عربی دیگر قطعات حدوداً 10 سانتیمتر با قطر حدود یک یا نیم سانتیمتر از ساقه‌های گیاه به صورت بسته‌های 50 تا 100 عددی به وفور بفروش می‌رسد که هر قطعه از آن به مدت یک روز در آب قرار گرفته و سپس پوست همان قسمت جدا می‌شود. به این ترتیب فیبرهای طول این ساقه به شکل مسواک در می‌آید که آن را به آرامی بر روی دندان‌ها می‌کشند؛ با این عمل ضمن مسواک شدن دندان‌ها مواد مختلف این چوب در بزاق حل شده و آثار مختلف آن در دهان، لثه و دندان‌ها اعمال می‌شود. همچنین از فیبرهای نازک ساقه جهت خلال کردن دندان‌ها استفاده می‌گردد.

مطالعه گیاهانی که در گذشته برای دهان و دندان مصرف می‌شده اند، نشان داده است ممتازترین گیاه، درخت مسواک است که اولین بار توسط پیغمبر عظیم الشان اسلام در 1400 سال قبل به مسلمانان توصیه شده است.

نکته بسیار مهم اینکه، این گیاه از ابتدا بومی ایران بوده و سپس به کشورهای همسایه از جمله عربستان، انتشار یافته است و اکنون در ایران دیگر وجود ندارد.

لازم به ذکر است که برای ما ایرانیان که از کودکی چوب مسواک را استفاده نکرده‌ایم، این کار ممکن است صدماتی به دهان وارد کند؛ از این رو ضمن سالها تحقیق نگارنده درمورد استفاده از خواص اعجاب انگیز چوب مسواک در بهداشت دهان و دندان، دهانشویه‌ای فرموله گردیده که ماده اصلی آن عصاره چوب مسواک می‌باشد و می‌تواند خواصی مشابه چوب مسواک در دهان ایجاد کند. این دهانشویه به افتخار نام ایران و با استفاده از نام علمی گیاه «پرسیکا» نامگذاری شد.

(پرسیکا نام ایران توسط لینه، گیاه شناس معروف جهان، درحدود 400 سال قبل بر روی گونه این گیاه گذاشته شده است، ایرانی بودن این گیاه مشخص می‌شود.)

به خاطر داشته باشید که حداقل روزی 2 بار مسواک بزنید. یکی از مهمترین زمانهای مسواک زدن صبح، هنگام بیدار شدن از خواب و دیگری شب می‌باشد. 


منبع: دنیای تغذیه، شماره 81، مقاله آقای دکتر محمدحسین صالحی سورمقی دکترای تخصصی فارماکوگنوزی 

شنبه 20/1/1390 - 12:9
آموزش و تحقيقات
از همان کودکی باید برای جلوگیری از خراب شدن دندان ها قدم برداشت،اما از چه سنی مسواک زدن را باید شروع کنیم ؟

 

اولین تماس مسواک با دندان کودکان باید در سه سالگی انجام شود و والدین باید کودکان را در این امر یاری دهند.
دکتر «مهدی قندهاری» دندانپزشک و عضو انجمن دندانپزشکان ایران ضمن بیان مطلب فوق گفت؛ «بهترین راه پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان این است که در دوران بارداری والدین به ویژه مادر نکات مهمی را درباره نگهداری دندان کودکان شان پس از تولد فراگیرند
وی در ادامه افزود؛ «تا زمانی که دندان های شیری کاملاً رشد کنند والدین می توانند با گاز مرطوب دندان های نوزادان را پس از خوردن هر وعده غذایی پاک کنند و پس از رشد کامل 20 دندان شیری از مسواک های مخصوص کودکان که حجم کوچکی دارند، استفاده کنند
این متخصص دندانپزشکی کودکان تصریح کرد؛«پوسیدگی دندان در کودکان یک موضوع چندعاملی است و عواملی از قبیل نوع،جنس،وضعیت و بهداشت دندان،مصرف شیرینی و میکروارگانیسم های موجود در دهان کودک در ایجاد این عارضه دخیل هستند و می توانند زمینه را برای پوسیدگی دندان فراهم کنند
وی در پایان خاطرنشان کرد؛ «والدین باید کودکان را تا 12سالگی در مسواک زدن کمک کنند.»
منبع:salamatnews.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:7
سلامت و بهداشت جامعه
دندان‌ غروچه یكی از اختلالات مفصل فكی در انسان است،اما علت این بیماری چیست ؟
برای بررسی این نوع اختلالات و راه‌های درمان آن، دكتر محسن زنده‌روح كرمانی متخصص جراح دهان، فك و صورت توضیح می دهند.
ابتدا در باره اختلالات مفصل فكی و بیماری‌های مرتبط با آن:
اختلالات مفصل فكی در انسان به‌صورت یك بیماری منفرد دیده نمی‌شود.بلكه در ارتباط با دستگاه جونده و سروگردن و در مجموع به‌عنوان اختلالات جمجمه‌ای- فكی نامیده می‌شود.این اختلالات از شایع‌ترین بیماری‌های فك و صورت هستند و می‌توانند علائم بالینی بسیار متفاوتی داشته باشند.این علائم ممكن است در دندان‌ها،لثه،مفصل و عضلات سیستم جونده یا بقیه عضلات سر وگردن بروز كنند.علائم شایع مفصل مثل صدا‌دادن حین حركت فك یا انحراف فك حین حركت یا محدود شدن عملكرد فك به‌طور موقت در 75 درصد از جمعیت سالم دیده می‌شود و این امر ارزش هریك از این علائم را به تنهایی و مجزا به‌عنوان نشانه بیماری كاهش می‌دهد.اختلالات را می‌توان به 2دسته اختلالات مفصلی (مانند جابه‌جایی دیسك بین مفصل،چسبندگی‌های مفصلی،تومورها و عفونت‌های مفصلی) و اختلالات عضلانی تقسیم كرد.
چگونه می‌توان این بیماری‌ها را تشخیص داد و علائم بالینی آن چیست ؟
تشخیص این بیماری‌ها دشوار است زیرا علائم بالینی آنها مثل محدود شدن باز كردن دهان یا دردهای منتشر صورت به فرم نورالژی در بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز دیده می‌شود.مشخصات درد،ریتم شبانه‌روزی ارتباط درد با فشار جویدن و محل درد می‌تواند درد‌های مفصلی و عضلانی را از یكدیگر تمایز دهند.به‌طور مثال اسپاسم‌های صبحگاهی عضلات جونده نشان از فعالیت شبانه بیش از حد عضلات دارند.یا سر دردهای منتشر،احساس سرگیجه و یا بی‌حسی‌های محدود در ناحیه صورت می‌توانند نشانه‌ای از علائم نورالژی همراه بیماری باشند.بررسی كلینیكی بیماری توسط پزشك بسیار گسترده است و نیاز به تست‌های متفاوت و بررسی رادیولوژیكی دارد.فعالیت عضلات با موقعیت بدن در ارتباط است و در تست‌های عضلانی در حالت ایستای عضله ممكن است بدون نشانه باشد.با حركت‌های متفاوت مثل حداكثر كشش گردن به عقب یا جلو می‌توان تغییراتی كه در اثر حركات متفاوت گردن رخ می‌دهد شناسایی كرد،همچنین حركات بلع یا حركات گردن به چپ و راست از دیگر تست‌های بررسی تاثیر حركت گردن روی اكلوژن است.
برای درمان این نوع بیماری‌ها چه اقداماتی باید انجام داد؟
درمان عمدتاً با بررسی دندانپزشكی بیمار و تاثیر تغییر احتمالی اكلوژن به معنای هرگونه سطح تماس بین دندان‌های بالا و پایین،روی بیمار توسط دندانپزشك شروع می‌شود.چنانچه اكلوژن عامل ایجاد بیماری بوده باشد،تصحیح آن موجب بهبود بیماری می‌شود و در غیراین صورت باید روش‌های درمانی دیگری را مد نظر قرار داد.درمان‌ها شامل درمان غیرجراحی،درمان‌های فیزیكی سرما،كمپرس گرم،طب سوزنی،اشعه مادون قرمز،تحریك الكتریكی عصب از طریق پوست و درمان بیوفیدبك و درمان‌های جراحی مانند آرتروسنتز و آرتروسكوپی است.
آیا درمان دارویی برای اختلالات مفصل فكی وجود دارد؟
درمان دارویی در این اختلالات نیز استفاده می‌شود كه عمدتا شامل داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی‌است كه نه ‌تنها در كاهش التهاب تأثیر دارند بلكه مسكن و ضد‌درد هم هستند.همچنین داروهای شل‌كننده عضلات و داروهای ضد ‌افسردگی سه ‌حلقه‌ای كه در دوزهای پایین در دردهای مزمن مؤثر است.در كنترل دردهای شدید از بوتاكس نیز استفاده می‌شود.
نقش عضلات در اختلالات عملكرد جمجمه ای- فكی چیست و معمولا چه نوع اختلالاتی در این زمینه بروز می‌كند؟
در اختلالات عملكرد جمجمه‌ای- فكی،عضلات نقش مهمی را بازی می‌كنند به‌طوری‌كه حدود 75 درصد از این اختلالات دارای عامل عضلانی هستند.شایع‌ترین تغییرات و اختلالات عضلانی در محدوده دندانپزشكی عبارتند از: دندان‌غروچه و بزرگ شدن عضلات جونده.عضلات جونده به‌علت فعالیت بیش از حد و اختلال عملكرد،دچار حساسیت به لمس می‌شوند كه گاه با دندان غروچه همراه است. دردهای صبحگاهی شدیدتر هستند و به‌صورت نامشخص در ناحیه گیجگاهی و اطراف گوش بروز می‌كنند.بیماران از محدودیت باز شدن دهان در هنگام جویدن به‌علت درد شكایت دارند. فشارهای روحی- روانی این دردها را تشدید می‌كنند و عضلات جونده به‌طور منتشر نسبت به لمس حساس می‌شود.در این دردها محدوده حركت فك پایین همیشه كم نمی‌شود و عمدتا صدای مفصلی نداریم. درد را می‌توان با لمس عضلات درگیر ایجاد كرد.این دردها می‌تواند به‌صورت سردردهای ناشی از اسپاسم عضلانی دیده شوند.
دندان‌غروچه غیرارادی چیست و بر اثر چه عواملی به‌وجود می‌آید؟
دندان غروچه غیر هدفمند فك پایین به‌طور آگاهانه یا ناآگاهانه طی شب یا روز رخ می‌دهد،دندان ‌غروچه ممكن است گاه‌ گاه یا مداوم به‌صورت به هم فشردن یا سائیدن دندان‌ها باشد.عوامل مختلفی ممكن است در ایجاد دندان‌غروچه نقش داشته باشند و حالت‌های عصبی و فشار روحی از علل اصلی آن است.به جز عوامل عصبی عوامل دیگری چون اختلالات اكلوژنی می‌تواند عامل ایجاد یا تشدید دندان‌غروچه باشد. سطوح دندان‌ها اغلب دچار ساییدگی می‌شود،لیكن فقدان ساییدگی وجود دندان‌غروچه را رد نمی‌كند.فعالیت بیش از حد عضلات در دندان‌غروچه می‌تواند دردهای عضلانی یا مفصلی ایجاد كند،همچنین سایش دندان‌ها یا لقی دندان‌ها و شكستگی آنها دیده می‌شود.
آیا درست است كه دندان‌غروچه در محیط‌های شهری بزرگ مثل تهران بیشتر از محیط‌های دیگر شایع است؟
 بله،حتی می‌توان گفت كه امروزه عوامل روحی- روانی نقش بزرگتری را ایفا می‌كند.استرس‌های روزمره و تشدید آنها در جامعه ماشینی امروز و از جمله استرس‌های محیط شهرهای بزرگ مانند تهران می‌تواند از ضمیر ناخودآگاه انسان از طریق دستگاه جونده تخلیه شود.آگاهی بیماران از این امر باعث تسهیل درمان می‌شود.بیماری كه از عوامل مؤثر در اختلالات خود شناخت دارد می‌تواند به‌صورت اكتیو در بهبودی مؤثر باشد و با كنترل رفتار و اعمال خود بیماری را به‌طور مثبت تحت‌تأثیر قرار دهد.
منبع: hamshahrionline.ir
شنبه 20/1/1390 - 12:4
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته