عنوان :
خوشنويسي در خدمت كتابت قرآن
نويسنده :
مرتضي پاك سرشت
سال :
استاد :
ابوالفضل ذابح
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع :
كتابت قران از عهد رسول خدا(ص) مورد اهتمام مسلمانان بوده است؛و هنر خوشنويسي از قرون اوليه اسلام در خدمت كتابت قرآن قرار گرفته است . اين پاياننامه به كتابت قرآن در ايران اختصاص دارد؛ مع هذا به كتابت قرآن در ساير كشورها نيز اشاراتي كرده است .
عنوان :
حكمة القرآن في ضوء أفعال سورة لقمان
نويسنده :
حامد فروزاني
سال :
استاد :
فيروز حريرچي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد قم
موضوع :
موضوع اين پاياننامه اعجاز ادبي قرآن در خصوص افعال سوره لقمان است . در آن با بهرهگيري از كتب لغوي چون معجم مفردات الفاظ القرآن ، الافصاح في فقه اللغة ، الفروق اللغويه، قاموس قرآن و نيز كتب تفير، كحمتها و ظرافتهاي لغوي افعال بيان شده است و در اين زمينه نظائر و مرادفات آنها ارائه گرديده است .
عنوان :
چشماندازي بر روش تفسيري «اطيب البيان»
نويسنده :
ايوب هاشمي
سال :
استاد :
سيد مهدي دهباشي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد نجف آباد
موضوع :
اين پاياننامه با هدف معرفي تفسير اطيباليان و روش تفسيري آن تدوين يافت است . در اين پژوهش پس از شرح حال مؤلف و تفسير او،موضوعات ذيل بررسي شدهاند: ترجمه قرآن، تفسير قرآن به قرآن ، مباحث كلاميث،لغت و اشتقاق ، تمثيلات و قصص، استدلال و احتجاج، مسائل اخلاقي،مباحث فلسفي، اخبار و روايات، مقايسه اين تفسير با ديگر تفاسير.
عنوان :
تواضع و تكبر و مصاديق آنها در قرآن و حديث
نويسنده :
فاطمه ايزدي
سال :
استاد :
سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد نجفآباد
موضوع :
در اين پاياننامه واژههاي تواضع و تكبر در كتب لغت،كتابهاي اخلاقي، احاديث ائمه معصومين (ع)و سرانجام در آيات قرآن بررسي شدهاند.
عنوان :
تفسير و تأويل آيات قرآن در دفتر سوم مثنوي
نويسنده :
محمد حسين وحداني
سال :
استاد :
محمد يوسف نيري
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع :
در اين پاياننامه آياتي كه در دفتر سوم مثنوي مولوي به كار رفته، ذكر شده، و با نقل ابيات، تفسير و تأويل آيات با استفاده از كتب تفسير بيان شده و ابيات مولانا از اين ديدگاه مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است.
عنوان :
تفسير قرآن به قرآن در تفسير الميزان
نويسنده :
اسماء زندي
سال :
استاد :
يدالله نصيريان
دانشگاه :
آزاد اسلامي كرج
موضوع :
مباحث اين پاياننامه در سه باب تدوين شده است؛ باب نخست، معاني لغوي و اصطلاحي تفسير و تأويل، تفاوت تفسير و تأويل و اقسام تفسير شامل تفسير به مأثور و تفسر به رأي . باب دوم ،در زمينه پيشينه تفسير قرآن به قرآن، احاديث مربوط به تفسير قرآن به قرآن . باب سوم، به بررسي تفسير موضوعي ، اصطلاحات علوم قرآني مربوط به تفسير قرآن به قرآن و شيوه تفسير علامه طباطبائي در الميزان .
عنوان :
تفسير القرآن عند العلامة الطباطبائي
نويسنده :
موسي جعفر خضير
سال :
استاد :
فيروز حريرچي
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
اين پاياننامه كه به زبان عربي نوشته شده درباره روش تفسير علامه طباطبائي - يعني روش تفسير قران به قرآن ـ است و در سه بخش تدوين شده است بخش اول درباره زندگي علامه، جايگاه علمي، اساتيد، شاگردان و تأليفات او، نيز در خصوص پيدايش علم تفسير و تطور روشهاي آن است . بخش دوم در زمينه روش تفسير قرآن به قرآن و تفسير موضوعي نزد علامه را در بردارد . بخش سوم به بحثي پيرامون علوم قرآن و آراي علامه درباره عقايد اماميه اختصاص دارد. در بخش پاياني اين پژوهش خصوصيات تفسيري علامه بيان شده است.
عنوان :
تفاسير رمزي (باطني و عرفاني) قرآن
نويسنده :
سيد محسن طباطبائي يزدي
سال :
استاد :
محمد هادي معرفت
دانشگاه :
مركز تربيت مدرس دانشگاه قم
موضوع :
اين پاياننامه داراي پنج فصل است، در فصل اول مباحث مقدماتي مثل تعريف تفسير و محكم و متشابه و تأويل در لغت و اصطلاح و تذويلات عامه و متكلمين و نحويها آمده است . در فصل دوم تذويلات باطني قرآن از سوي فرق باطنيه مثل اسماعيليه، بابيه و بهائيه ارائه شده، بررسي شده است . فصل سوم به بحث از تأويلات عرفا و متصوفه اختصاص دارد. فصل چهارم به بررسي نمونههايي از تفاسير عرفاني و صوفيانه مثل غرائب القرآن نيشابوري و روح المعاني آلوسي و تفسير تستري و تفسير ميبدي اختصاص دارد . در فصل پنجم تفاسير عرفاني شيعه از آغاز تا عصر حاضر معرفي شده اند. شمار تفاسير معرفي شده، 33 عنوان است.
عنوان :
تصحيح و تحقيق كتاب « الوجوه و النظائر» ابوهلال عسكري
نويسنده :
كاظم عسكري
سال :
استاد :
سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
دانشگاه تهران
موضوع :
اين پاياننامه تصحيح كتاب الوجوه و النظائر نوشته ابوهلال عسگري بر اساس نسخه خطي كتابخانه مركزي دانشگاه تهران است، كه در آن افزون بر تصحيح به موارد زير پرداخته شده است؛ نقل معاني مختلف و تفاسير متفاوت آيات و استشهاد به آنها در مواردي كه ابوهلال از آنها ياد نكرده است؛ نقد و بررسي استشهادها و تفاسير ابوهلال. منابع اين پاياننامه عبارتند از : الاشباه و النظائر مقاتل بن سليمان(ت 150ق9، الوجوه و النظائرهارون نحوي (ت 170ق)، قاموس القرآن دامغاني (ت 487ق).
عنوان :
تصحيح و بررسي و ترجمه و توضيح تفسير سوره اعلي از ابن سينا
نويسنده :
سوسن آل رسول
سال :
استاد :
سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه :
آزاد اسلامي واحد تهران
موضوع :
در اين پاياننامه بر اساس دو نسخه خطي موجود در كتابخانه مركزي دانشگاه تهران و كتابخانه مجلس شوراي اسلامي از تفسير سوره اعلي متعلق به ابن سينا متن تفسير كه به زبان عربي است، بازنويسي و تصحيح شده است، سپس به فارسي برگردانده و آنگاه توضيحاتي بر آن افزوده شده است. موضوعات مورد بحث عبارتند از : محل نزول سوره. روش ابن سينا در تفسير اين سوره، اثبات خداوند، تقرير نبوت پيامبران و بيان امر معاد.