• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1267روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

ابتلا به سرطان به دلایل مختلفی رخ می دهد اما یکی از مرگبارترین سرطان های جهان در آقایان به دلیل چاقی و مصرف بی‌رویه انواع مواد چرب و شیرین بروز می‌کند.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، کارشناسان در جدیدترین تحقیقات خود که در اجلاس  جهانی اضافه وزن در اروپا مطرح شد، دریافتند چاقی و اضافه وزن به ویژه در ناحیه شکم با بروز سرطان پروستات در آقایان رابطه مستقیم دارد.


کارشناسان عنوان کردند اگر اندازه دور کمر یک مرد بالغ بیشتر از 111 سانتی متر باشد، تا 18 درصد شانس ابتلای او به سرطان پروستات بالاتر از سایر مردانی است که دور کمر آنها کمتر از 100 سانتی متر است.


پژوهشگران اعتقاد دارند داشتن چربی اضافی در ناحیه اطراف کمر نشان دهنده ابتلای فرد به بیماری سندروم متابولیک است که به شرایطی گفته می شود که فرد در اثر آن در معرض خطر ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی قرار دارد، همچنین افراد مبتلا به سندروم متابولیک بیشترازسایر افراد به بیماری سرطان مبتلا می شوند زیرا در بدن آنها میزان چربی وقند بیشتری وجود دارد و انسولین بیش از حد طبیعی ترشح می شود.


این تحقیقات حاصل پژوهش های محققان در کلینیک مایو در آمریکا با بررسی بر روی داوطلبان چاق و پیگیری وضعیت سلامت آنها و رصد تعداد مبتلایان به سرطان پروستات است.


زمانی که ترشح انسولین دربدن بالا برود نوعی مقاومت سلولی ایجاد می شود و این خود باعث تکثیر سلولی غیر عادی و ابتلای فرد به سرطان می شود.


بر این اساس سازمان بهداشت جهانی به مردان بزرگسال توصیه می کند اندازه کمر خود را در اندازه 97 سانتی متر یا حتی کمتر نگه دارند و اجازه ندهند دچار چاقی بویژه در ناحیه شکمی شوند.


مصرف غذاهای سالم حاوی مقادیر بالای میوه و سبزیجات تازه، ورزش منظم، پرهیز از استعمال دخانیات، دوری از استرس، انجام تست های سلامتی و غربالگری دوره ای، اجتناب از بی تحرکی و خودداری از مصرف بیش از حد خوراکی های چرب، شیرین و شور همگی در جلوگیری از ابتلای مردان به سرطان پروستات موثر است.


سرطان پروستات چنانچه درمراحل اولیه تشخیص داده شود تا حد زیادی قابل درمان است اما اگر درمراحل نهایی شناسایی شود شانس و امید به زندگی فرد پایین است.

 

متخصصان انجام تست های غربالگری و آزمایش خون را به تمامی مردان بالای 50 سال توصیه می کنند. 

شنبه 14/12/1395 - 10:44
سلامت و بهداشت جامعه

در تازه‌ترین بررسی محققان بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد، مشخص شد که قهوه تاثیر مثبتی در پیشگیری از برخی بیماری‌ها دارد.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از اسپوتنیک، این تحقیقات که روی ۱۳۰ هزار نفر از طرفداران خوردن قهوه انجام شده تاثیر قهوه را در پیشگیری از پنج گروه از بیماری‌ها نشان داده که به شرح زیر است:

قهوه و دیابت قند


قهوه عاملی مبارز در برابر دیابت نوع دوم است. از سوی دیگر قهوه حساسیت پانکراس نسبت به گلوکز را افزایش می دهد. گلوکز با مصرف غذا وارد معده می شود. با مصرف قهوه پانکراس در برابر انتقال قند به خون مقاومت نشان می دهد و تمامی این عوامل باعث کاهش پیشرفت دیابت در بدن می گردد.

قهوه و قلب


خبر خوب دیگر اینکه، مصرف قهوه در حد اعتدال خود به عنوان عاملی محافظ در برابر نارسایی قلبی عمل می کند، تعداد ۳-۴ فنجان قهوه در روز برای سلامتی مناسب است.

قهوه و پارکینسون


خوردن چند فنجان قهوه در روز در حد اعتدال خود به طور مستقیم بر کاهش پیشرفت بیماری پارکینسون کمک می کند. به واسطه مصرف قهوه انتقال سیگنال‌های موثر در پیشرفت بیماری‌های سیستم عصبی کاهش می‌یابد.

قهوه و سرطان کبد


همانطور که در بالا اشاره شد، قهوه منجر به بلوکه کردن راه های سیگنال در بخش های از ارگانسیم بدن می شود که این امر باعث استحکام سلول های کبد می گردد و در نتیجه قهوه خطر پیشرفت سرطان کبد را کاهش می دهد. خوردن یک تا دو فنجان قهوه در طول روز تا ۴۰ درصد از گسترش این سرطان در بدن جلوگیری می نماید. نوشیدن بیشتر از سه فنجان در قهوه به صورت روزانه خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد.

قهوه و سرطان روده بزرگ

 

به عقیده دانشمندان، خطر ابتلا به سرطان روده با مصرف قهوه کاهش می یابد. نوشیدن یک تا دو فنجان قهوه در طول روز تا ۲۶ درصد از گسترش این سرطان در بدن جلوگیری می نماید. نوشیدن بیشتر از سه فنجان در قهوه به صورت روزانه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد. 

شنبه 14/12/1395 - 10:41
سلامت و بهداشت جامعه

به گزارش جام جم آنلاین، در روش باروری در آزمایشگاه یا IVF اسپرم مرد و تخمک زن تهیه شده و در آزمایشگاه در مجاورت همدیگر قرار می‌گیرند و پس از تشکیل جنین آن‌را داخل رحم زن قرار می‌دهند. البته در حال حاضر داروهای بسیار مؤثری برای بهبود کمیت و کیفیت اسپرم در مردان وجود دارد، ولی دارو درمانی موقعی مؤثر است که مشکلات مرد خفیف تا متوسط باشد و معمولا موقعی IVF پیشنهاد می‌شود که حداقل سه تا چهار بار IUI ناموفق باشد.

 

 

 

برای موفقیت IVF باید حداقل پس از فرآوری مایع منی، تعداد یک میلیون اسپرم متحرک وجود داشته باشد. میزان شکست کامل IVF حدود 50درصد است، یعنی در آزمایشگاه جنین تشکیل نمی‌شود. علاوه بر از تحرک اسپرم، باید پس از فرآوری مایع منی حداقل 5 درصد اسپرم‌ها دارای شکل طبیعی باشند. روش دیگر درمان ناباروری‌های مردانه تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسم تخمک یا همان ICSI است و بسیاری آن را قوی‌ترین روش کمک باروری می‌دانند.

توجه داشته باشید که در IVF اسپرم‌ها در مجاورت تخمک‌ها قرار می‌گرفتند تا با ترکیب یکدیگر جنین تشکیل شود، ولی در ICSI اسپرم مستقیم داخل تخمک تزریق می‌شود. برای موفقیت ICSI باید مایع منی خام بیمار، حداقل حاوی یک میلیون اسپرم متحرک باشد.

این روش هزینه خیلی زیادی دارد و این در حالی است که پزشک باید بیمار را با ساده‌ترین، کم‌عارضه‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش، درمان کند. در ICSI میزان شکست کامل 3 درصد است، یعنی خیلی کمتر از IVF. برای موفقیت ICSI بعد از فرآوری مایع منی، باید حداقل 200 هزار اسپرم متحرک با حرکت پیش‌رونده وجود داشته باشد.

بعضی از محققان برای پیش‌بینی میزان موفقیت IVF یا ICSI هم تعداد اسپرم‌های متحرک و هم تعداد اسپرم‌های با شکل طبیعی را در نظر می‌گیرند. همچنین وقتی مشکل ناباروری متوسط است در پیشنهاد ICSI نباید عجله کرد، چون بیشتر این مردان با IVF بچه دار می‌شوند. در این موارد باید برای درمان ناباروری مردان حتما از ICSI استفاده کرد؛ اسپرمی که با جراحی از بیضه تهیه شده است. شکل غیر‌طبیعی اسپرم، مقادیر زیادی آنتی‌بادی ضد‌اسپرم دارد و همچنین اسپرمی که از بیماران سرطانی به روش منجمد کردن تهیه شده است.

در مواردی که سن همسر کمتر از 37 سال است پس از چهار بار ICSI احتمال بارداری و زایمان 60 درصد است ولی اگر سن همسر بیش از 37 سال باشد، این میزان به 20 درصد کاهش می‌یابد. در مواردی که علت ناباروری در مردان آزواسپرمی انسدادی است، میزان موفقیت پس از سه بار ICSI، 35درصد است و اگر علت آزواسپرمی غیر انسدادی باشد، این میزان موفقیت 17 درصد خواهد بود. از طرفی باید توجه داشت که استفاده از ICSI می‌تواند سبب اختلالات کروموزومی شود. در حاملگی‌های طبیعی میزان اختلالات کروموزومی 2/0درصد و پس از ICSI 8/0درصد یعنی چهار برابر است. 

 

شنبه 14/12/1395 - 10:38
سلامت و بهداشت جامعه

سخنگوی وزارت بهداشت گفت : قبل از برنامه طرح تحول سلامت 18درصد پزشکان شاغل در وزارت بهداشت تمام وقت بودند اما در انتهای سال 95 حدود 57درصد پزشکان تمام وقت در وزارت بهداشت کار می‌کنند.

 

 

 

 

ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با جام جم آنلاین بیان کرد: وزارت بهداشت از نحوه رسیدگی  به شکایات در مورد جامعه پزشکی گِلایه مند است که می‌توان گفت یکی از اصلی ترین گِله های وزارت بهداشت طولانی بودن زمان در رابطه با رسیدگی به این شکایات است. شکایات پزشکی در سازمان نظام پزشکی، مراجع قضایی مانند دادگاه رسیدگی به جرایم پزشکی و پزشکی قانونی مورد بررسی قرار می گیرد. با اینکه ما در سایر پرونده های قضایی این زمان طولانی را داریم این مسئله از شدت مشکل نمیکاهد برای مثال در رابطه با پرونده کیارستمی که طرح شکایت 9ماه می گذرد هنوز هیچ حکم نهایی توسط نظام پزشکی و دادگاه صادر نشده است.

وی بنا به آمار های رسمی سازمان نظام پزشکی میزان شکایت در کشور را به نسبت کشورهای دیگر بسیار پایین دانست و گفت: برآوردهای اولیه نشان می دهد میزان خطاهای درمانی در کشور ما نسبت به کشور های در سطح خودمان تفاوت معنی داری ندارد.

خطاهای درمانی در کشور پایین است

حریرچی با تاکید بر اینکه خطاهای درمانی در کشور پایین است، گفت: برآوردهای اولیه این موضوع را خیلی نشان نمی‌دهد، این نشانگر ارتباط بسیار خوب بین مردم و جامعه پزشکی است. مردم به جامعه پزشکی اعتماد دارند و بنا به نظرسنجی‌های مختلف، گروه پزشکی جز سه گروه اول مرجع مردم از نظر اعتماد است و این آمار درخشانی محسوب می‌شود.

به گفته حریرچی، گلایه دیگر وزارت بهداشت این است که در خیلی از موارد رضایت مندی و توجیح شکایت کننده حاصل نمی‌شود. البته جامعه پزشکی هم باید در مورد شکایات توجیح باشد چرا که این موضوع امری رایج به شمار می‌رود با این حال بسیار مشاهده می کنیم جامعه پزشکی با کوچک ترین شکایتی برافروخته می شوند. لازم به ذکر است وزارت بهداشت طبق قانون دخالت مستقیمی برای رسیدگی به شکایات ندارد.

 

 

 

 

 

 

 

 سحنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه خطاهای درمانی در تمام کشورهای مختلف وجود دارد، گفت: سیستم‌هایی که عملکرد انسانی دارند بدون خطا حتی تصورش هم ممکن نیست ولی در موضوعاتی چون درمان باید این خطاها به حداقل برسند. رویکرد مهم در این زمینه پیشگیری، شفافیت و ایجاد یک چتر حمایتی برای پزشک خطاکننده است. حمایت از پزشکی که منجر به خطا شده یک رویکرد مناسب و مهم است چرا که در برخی از موارد خطا صورت می گیرد اما کسی متوجه نمی‌شود در این مسئله اگر پیشگیری، شفافیت و حمایت از پزشک صورت گیرد می‌توان این خطاها را به حداقل رسانید.

82 درصد پزشکان دوشغله را به 43 درصد کاهش داده ایم

حریرچی در رابطه با موضوع 2 شغله بودن پزشکان به جام جم آنلاین، گفت: قبل از برنامه طرح تحول سلامت 18درصد پزشکان شاغل در وزارت بهداشت تمام وقت بودند اما در انتهای سال 95 حدود 577درصد پزشکان تمام وقت کار می کنند. به عبارتی دیگر 82 درصد پزشکان در وزارت بهداشت همزمان در 2 بخش خصوصی و دولتی مشغول بودند ما این 82 درصد را به 43 درصد کاهش داده‌ایم اما برای رسیدن این آمار به حداقل، مستلزم زیرساخت‌هایی هستیم.

وی با بیان اینکه سیاست‌های قبلی در این حوزه کار 2 گانه را امری قانونی و شرعی محسوب می‌شد، گفت: بالاخره پزشکانی که در بخش دولتی و خصوصی کار می کنند یک حقوق مکتسبه‌ای دارند و تغییر این مسئله کار آسانی نیست.

وی افزود: نکته دیگر این است که باید زیر ساخت های لازم در بخش دولتی تامین شوند چرا که کمبودهای زیادی از قبیل کمبود تخت، کمبود درمانگاه، کمبود آزمایشگاه و کمبود کلینیک وجود دارد و پزشکان موجود را نمی توانیم برای فعالیت در همه موارد تامین کنیم به همین سبب در یکی از بسته های طرح تحول سلامت احداث 256کلینیک ویژه مشتمل بر 6440 مطب را داریم.

تعرفه های درمانی در بخش خصوصی و دولتی باید یکسان شوند

سخنگوی وزارت بهداشت اختلاف تعرفه ها در بخش دولتی و خصوصی را یکی از مشکلات اساسی در این مسئله عنوان کرد و ادامه داد: در یکی از بندهای سیاست‌های کلی سلامت هم ذکر شده است تعرفه ها در بخش دولتی و خصوصی باید مبتنی بر شواهد، ارزش افزوده، قیمت تمام و واقعی باشد به طور کلی باید هزینه‌ها در بخش دولتی و خصوصی یکسان شوند.

وی افزود: همچنین یکی از راه های حل 2شغله بودن پزشکان این است که تعرفه بخش خصوصی و دولتی را یکسان کنیم چرا که در حال حاضر بین هزینه ها اختلاف 4برابری وجود دارد علاوه بر آن باید مالیات ها در 2 بخش عادلانه قرار گیرند زیرا در حال حاضر پزشکان بخش دولتی مالیات بیشتری را نسبت به پزشکان بخش خصوصی پرداخت می کنند. این مسائل باید تصحیح شود تا بتوانیم معضل 2 شغله بودن را به حداقل برسانیم .

حریرچی با تاکید بر جهت گیری وزارت بهداشت به سوی افزایش تمام وقتی پزشکان در یک بخش ادامه داد: جهت گیری کلی وزارت بهداشت این بوده است که به طرف افزایش تمام وقت جغرافیایی برود اما اقدام یکطرفه، ضرب العجل و صد در صد ممکن نیست.

از عملکرد طب سنتی ناراضی هستیم

سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اعلام نارضایتی در حوزه طب سنتی بیان کرد: سیاست وزارت بهداشت در رابطه با طب سنتی، توسعه در این بخش است. در چارچوب کلی سیاست های کلی سلامت که به مقام معظم رهبری ابلاغ شده، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مناسب برای مردم است. لازم به ذکر است وزارت بهداشت از وضعیت عملکرد فعلی که در ارتقای طب سنتی به عمل آمده و نیز در یک، دو دهه گذشته شاهد آن بودیم بسیار ناراضی است.

حریرچی در رابطه با عملکرد طب سنتی به جام جم آنلاین گفت: به نظر من طب سنتی می تواند نقش کلیدی  و مهم تری داشته باشد و در قسمتی از خدمات سرپایی مردم و خصوصا خدمات پیشگیری و اصلاح سبک زندگی مردم نقش به سزایی را ایفا کند. آنچه که ما از طب سنتی می شنویم بیشتر مبتنی بر پیشگیری و اصلاح سبک زندگی است در این زمینه در گسترش این موضوع متاسفانه عملکرد مناسبی دیده نشده است. نکته دیگر این است که طب سنتی به شدت مورد سوء استفاده قرار گرفته است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: افرادی هستند که ادعای علم طب سنتی را دارند و در درمان برخی از بیماری ها وارد می شوند که طبق نظر خود اطبای طب سنتی مربوط به این حوزه نمی‌شود علاوه بر آن بسیار در عطاری ها داروهای تقلبی و قاچاق را مشاهده می کنیم. این موضوع نیاز به جلوگیری دارد چرا که عوارض شدیدی از این موارد حاصل می شود در حال حاضر درصدی از مردم که ادعای این علم را دارند از بیماران هزینه های گزافی را می گیرند در صوتی که یکی از اهداف ما در رابطه با طب سنتی کاهش هزینه های درمانی مردم است همچنین طب سنتی در چارچوب پوشش همگانی سلامت است. 

شنبه 14/12/1395 - 10:36
سلامت و بهداشت جامعه

اسفند از راه رسید. ماهی که روانپزشکان می‌گویند امید به زندگی در آن بسیار بالاست، چراکه سالی نو در راه است سالی که هر روزش می‌تواند متفاوت و دربردارنده اتفاقاتی خوب باشد.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین، اسفند برای همه ما ایرانیان سراسر شور و هیجان و اشتیاق است. رویدادی بی‌نظیر در راه است و مردم برای ورود به سال نو خود را آماده می‌کنند.

یکی از کارهای اسفند که معمولا در هر خانه‌ای انجام می‌شود به قول قدیمی‌ها آب و جارو کردن و خانه تکانی است، اما این آب و جارو کردن‌ها نباید برای اعضای خانواده به یک تراژدی تبدیل شود. عده‌ای شیوه‌های درست خانه تکانی و مرتب کردن گوشه گوشه خانه را بخوبی یاد گرفته‌اند و همه چیز را بتدریج و به آسانی انجام می‌دهند اما برخی دیگر هنوز به این مرحله نرسیده‌اند. در اینجا روش‌هایی برای انجام بهتر خانه تکانی را به شما آموزش می‌دهیم تا شما هم بتوانید به راحتی این مرحله که مثل آش‌خاله ته بخوری یا نخوری پایتان نوشته شده را با موفقیت انجام دهید.

اولویت‌بندی: بعضی از کارها در منزل سالی یک یا دوبار انجام می‌شود و بعضی دیگر ماهی یک بار. مثلاً ممکن است شما محتویات بوفه را در سال یک یا دوبار بیرون آورده و تمیز کنید درحالی که آینه‌های منزل را هرماه یا هر هفته پاک می‌کنید. برای انجام خانه تکانی عید باید ابتدا سراغ کارهای سالی یک یا دوبار بروید و وقتی از انجام تمامی آنها فراغت یافتید به کارهای ماهی یک بار یا هفته‌ای یک بار مثل گردگیری بپردازید. وگرنه مجبور به دوباره کاری آنها خواهید شد.

دورریختنی‌ها، بخشیدنی‌ها: بعضی‌ها عادت دارند وسایل بلااستفاده منزل را تا ابد در خانه نگهداری کنند، حتی اگر کاملا کهنه شده باشد یا مطمئن باشند هرگز هیچ استفاده‌ای از آن نخواهند کرد. وجود وسایل غیرضروری و بی‌استفاده بخش سنگینی از نظافت و مرتب کردنها را تشکیل می‌دهد خانه تکانی شب عید فرصت مناسبی برای رهایی از دست تمامی آنهاست. چیزهای کهنه و بی‌فایده را دوربیندازید و وسایلی که قابل استفاده‌اند، اما شما مطمئن هستید تا سالیان دراز از آنها استفاده نخواهید کرد را به فردی که حس می‌کنید نیاز دارد ببخشید. وجود وسایل اضافه یکی از عوامل برهم خوردن نظم و ترتیب در منزل است به علاوه این که هرسال زحمت تمیزکردن اضافه را هم بر دوش شما تحمیل می‌کند.

اتاق خواب: در بعضی از خانه‌ها اتاق خواب شلخته‌ترین بخش خانه است به آن علت که فرد صاحب اتاق هرچه لازم داشته از کمد و گنجه و... در آورده و این‌سو و آن‌سو گذاشته تا همه چیز دم‌دست باشد. در اتاق خوابتان تعیین کنید که به کدام وسایل هر روز نیاز دارید. مابقی را سر جای خود قرار دهید. درآوردن وسیله از داخل کشوها کار سختی نیست، اما بیرون بودن و این‌سو و آن‌سو افتادنشان بتدریج مشکل‌ساز خواهد شد.

آشپزخانه: همواره در آشپزخانه اول از همه سراغ اجاق گاز بروید چون معمولا کثیف‌ترین بخش است. پس از تمیزکردن آن با حرکتی عقربه‌های ساعت یکی‌یکی سراغ دیگر وسایل بروید. در آشپزخانه از این سو به آن‌سو نپرید. جزئیات آشپزخانه زیاد است و اگر همه را یکی‌یکی پشت سرهم انجام دهید کار راحت‌تر خواهد بود.

ظروف داخل کابینت: معمولا خانم‌ها سالی یک یا دوبار کل محتویات کابینت‌ها را بیرون می‌آورند، آنها را می‌شویند، داخل کابینت را تمیز می‌کنند و بعد دوباره ظروف را به داخل کابینت برمی‌گردانند. این کار زمان و انرژی زیادی می‌برد و در نوع خود عملی کمرشکن است. برای تسهیل کار این بار که ظرف‌ها را شستید پس از خشک شدن آنها را داخل چند نایلکس قرار دهید و گره بزنید تا دیگر گرد و غباری رویشان ننشیند و برای سری بعد تمیز و پاکیزه باقی بماند.

فرش‌ها: بعضی از خانواده‌ها اصراردارند حتماً فرش را جمع کرده و کنج حیاط بشویند. انجام این کار دشوار است و از عهده همه ساخته نیست. شما می‌توانید فرش‌هایتان را با استفاده از حوله‌ای که در لگن کوچک آب و شامپو فرش است تمیزکنید. نتیجه کار مانند شستن فرش خواهد بود. حالا اگر استطاعت مالی داشتید و فرش‌ها را به قالیشویی سپردید که چه بهتر!

لوسترها: همیشه لازم نیست لوستر را از سقف جدا کنید و پایین بیاورید تا بتوانید آن را تمیزکنید. از صندلی بالا بروید و با یک دستمال نمناک آغشته به ماده شوینده لوستر را تمیزکنید. با کمی دقت می‌توانید آن را برق بیندازید.

استفاده از جوش‌شیرین: جوش‌شیرین در نظافت خانه کاربردهای فراوانی دارد. اگر بچه‌ها با مداد دیوار خانه را خط‌خطی کرده‌اند کمی جوش‌شیرین به اسفنج نمدار بزنید و آن را بر دیوار بکشید. اگر اسفنج آشپزخانه بوی بدی گرفته کمی جوش‌شیرین روی آن بریزید و آن را زیر آب بگیرید. داخل کفش‌های ورزشی را کمی جوش‌شیرین بپاشید تا بوی عرق از آن رفع شود. جوش‌شیرین بوی تند داخل یخچال و همچنین گنجه یا کمدی که ملافه‌ها را در آن نگه می‌دارید را رفع می‌کند. راه‌حل زدودن روغنی که از خودرو بر کف پارکینگ ریخته هم مالیدن همین جوش‌شیرین است.

تقسیم کار: تمام شورونشاط خانه تکانی به دسته‌جمعی انجام دادن آن است. قرار نیست آقای خانه با دوستانش به سفر و تفریح برود و وقتی برگشت خانه شده باشد دسته گل! کارها را به نحوی معقول بین اعضای خانواده تقسیم کنید به‌طوری که وظایف هرکسی با توانایی‌های او هماهنگی داشته باشد، اما در هر صورت هیچ‌کسی نباید تمام کارهای خود را در مدت زمان فشرده انجام دهد، زیرا به جسم و روح او لطمه وارد می‌شود. هرکس پس ازدریافت وظایفی که‌ به عهده دارد باید برنامه‌ریزی درست داشته باشد و کارها را ب تدریج و نه همزمان انجام دهد. 

چهارشنبه 11/12/1395 - 15:34
سلامت و بهداشت جامعه

دبیر اجرایی نهمین کنگره استروک ایران با بیان اینکه سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در کشور است، گفت: شناخت علائم خطر این بیماری توسط مردم می‌تواند در کاهش مرگ و میر ناشی از سکته مغزی مؤثر واقع شود.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، احسان شریفی‌پور دبیر اجرایی نهمین کنگره استروک ایران در نهمین کنگره بین المللی استروک ایران اظهار داشت: در این کنگره برنامه‌های جامعی مدون شده تا در راستای کاهش سکته مغزی در جامعه گام برداریم، بر همین اساس از جراحان و متخصصان مربوطه، تکنسین‌های آمبولانس، پرستاران و فیزیوتراپیست‌ها جهت شرکت در کنگره دعوت شده تا شاهد موفقیت‌های زیاد در حوزه کاهش سکته مغزی باشیم.


وی بیان کرد: سکته مغزی در ایران نخستین علت ناتوانی و دومین علت مرگ و میر در کشور به شمار می‌رود بنابر این باید صدای سکته مغزی را بشنویم و علائم خطر آن را بشناسیم.


دبیر اجرایی نهمین کنگره بین المللی استروک ایران با بیان اینکه با شناختن علائم خطر سکته مغزی و پیشگیری از آن می‌توانیم از حالت بحران سکته مغزی در کشور خارج شویم، افزود: در نهمین کنگره بین‌المللی استروک برنامه‌های جامعی در این زمینه مدون شده است.


شریفی‌پور ادامه داد: پیشگیری از سکته مغزی امکانپذیر است و تغییرات سبک زندگی روزمره می‌تواند در کاهش آمار سکته مغزی مؤثر واقع شود، همچنین چاقی،‌ فشار خون بالا، دیابت، استعمال سیگار و چربی زیاد همچنین بیماری‌های قلبی از دیگر عوامل بروز سکته مغزی بوده که در بسیاری از موارد با تغذیه سالم و انجام ورزش و تحرک می‌توان حتی تا 17 برابر از سکته مغزی جلوگیری کرد.


دبیر اجرایی نهمین کنگره بین المللی استروک ایران گفت: 25 درصد سکته های مغزی منشأ قلبی دارد و بر اثر مکث لخته از قلب به مغز رخ می دهد.


شریفی پور افزود: 90 درصد سکته های مغزی بر اثر تشکیل لخته در عروق مغزی به وجود می آید و 10 تا 15 درصد سکته های مغزی بر اثر پاره شدن رگ مغزی رخ می دهد.


وی بیان کرد: یک چهارم سکته های مغزی از طریق لخته ای که از قلب به سمت مغز حرکت کرده و موجب سکته مغزی می شود.


دبیر اجرایی نهمین کنگره بین المللی استروک ایران با بیان اینکه مهمترین بیماری های قلبی که باعث سکته مغزی می شوند بیماری های آریتمیک هستند افزود: یعنی بر اثر نامنظم بودن ضربان قلب و تپش های قلب نامنظم موجب ایجاد لخته می شود که این لخته به سمت عروق مغزی حرکت می کند.


وی با تأکید بر اینکه کسی که بیماری قلبی دارد باید تحت نظر پزشک متخصص قلب باشد، گفت: قطعاً کنترل بیماری های قلبی احتمال بروز سکته های مغزی در 25 درصد موارد را کاهش می دهد.
این متخصص مغز و اعصاب اظهار داشت: عمده ترین مشکلات قلبی که در بروز سکته های مغزی مؤثر هستند با یک نوار قلب ساده نیز قابل تشخیص است و نیاز به انجام تست های تخصصی در تشخیص اولیه نیست مگر اینکه پزشک متخصص درخواست تست های تخصصی تر داشته باشد.


شریفی پور گفت: امروز با درد قفسه سینه همه به متخصص قلب مراجعه می کنند تا از سکته قلبی مصون بمانند اما سکته مغزی مهجور مانده، زیرا فرد با اختلال تکلم مواجه می شود و قدرت فریاد ندارد که زمان طلایی 4 ساعت و نیم از بین می رود.


وی افزود: آگاه سازی مردم از سوی رسانه ها موضوع مهمی است که نباید از آن غافل شویم زیرا استروک دومین عامل مرگ ومیر در کشور است.

 

گفتنی است، نهمین کنگره بین المللی استروک ایران با حضور سخنرانانی از کشورهای آلمان، آمریکا، هند، ترکیه و بیش از 500 متخصص از سراسر کشور با برگزاری 9 کارگاه تخصصی آموزشی، 90 سخنرانی، 30 مقاله تحقیقی و 60 مقاله پوستر تا 13 اسفند در مرکز همایش های کتابخانه ملی در حال برگزاری است. 

چهارشنبه 11/12/1395 - 15:33
سلامت و بهداشت جامعه

شدید‌ترین شکستگی‌ها را می‌توان با ترفندهایی جالب به سرعت درمان کرد که استفاده از ضماد ادویه زردچوبه با تخم مرغ تنها یکی از این موارد است.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، در بدن انسان حدود ۲۰۶ استخوان وجود دارد که ابعاد و  ضخامت‌های مختلفی دارند، هرچه وزن شما بالاتر باشد فشار بیشتری به استخوان‌ها وارد می‌شود و شکستگی بیشتر اتفاق می‌افتد.

بهبود شکستگی استخوان‌های کوچک معمولاً کمتر از شش هفته طول می‌کشد در صورتی که شکستگی استخوان‌های بزرگ‌تر سه الی چهار ماه به طول می‌انجامد.
هیچ راه حل جادویی برای درمان سریع شکستگی وجود ندارد و باید به تدریج استخوان سازی انجام شود و محل شکستگی ترمیم شود، اما انجام برخی از کار‌ها می‌تواند روند درمان را تسریع کند.
مصرف پروتئین می‌تواند برای التیام استخوان‌ها مورد استفاده قرارگیرد. این ماده باعث تقویت بدن و کمک به جذب بیشتر کلسیم در بدن و نیز خونرسانی بهتر به بافت آسیب دیده می‌شود.
مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان نیز برای کاهش التهاب و جوش خوردن سریع محل شکستگی توصیه می‌شود.
انواع دانه‌های روغنی، گوجه و توت فرنگی و دانه‌های آجیل همگی سرشار از آنتی اکسیدان‌های ضروری برای بدن هستند و مصرف آن‌ها در تمام زمان‌ها به ویژه به هنگام شکستگی توصیه می‌شود.
بر اساس تحقیقات، شکستگی به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله جنسیت، سن، مکان جغرافیایی زیست، نوع تغذیه، میزان دریافت نور خورشید، مصرف لبنیات و نیز برخی پارامترهای ژنتیکی و بیماری‌های خود ایمنی که برخی افراد را مستعد شکستگی اعضای بدن می‌کند.
کارشناسان بر این باورند در اکثر مواقع کمبود مصرف برخی از مواد ضروری و مورد نیاز بدن عامل اصلی بروز انواع شکستگی‌ها است.
بر این اساس باید در رژیم غذایی روزانه خود انواع مواد مغذی از جمله کلسیم، روی، منیزیم، مس، فسفر و سیلیکون را گنجاند تا استخوان‌های بدن شما قوی بماند. ورزش و قرارگیری کافی در معرض نور خورشید نیز از دیگر موارد ضروری برای حفظ سلامت استخوان‌های بدن محسوب می‌شود.
از طرفی در زمان شکستگی، مصرف برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی به ترمیم سریعتر استخوان کمک می‌کند که از جمله آن‌ها می‌توان به ویتامین‌های K ،C ،B۶ و D اشاره کرد.
کارشناسان به افراد توصیه اکید می‌کنند که هنگام بروز شکستگی از انجام خود درمانی بدون مشاوره با فرد مطلع و کارشناس افراد جداً خودداری کرده و به مراکز درمانی مراجعه کنند تا با روش‌های نوین از محل شکستگی عکسبرداری شده و گچ گرفته شود.
استفاده از شیوه‌های سنتی تهیه ضماد برای شکسته بندی تنها توسط مختصصان می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد و همیشه باعث ترمیم شکستگی نمی‌شود. از جمله گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان شکستگی می‌توان به ضماد برگ بابا آدم، آرنیکا، سنفیتون یا همان اذن الحمار و گیاه horsetailgrass برشمرد.

همچنین در برخی طب‌های سنتی ضماد ادویه زردچوبه با تخم مرغ یا ضماد سنفیتون و گوشت قرمز خمیر شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

چهارشنبه 11/12/1395 - 15:32
سلامت و بهداشت جامعه

خانه تکانی با حفظ سلامت


خانه‌های ما در حال حاضر مملو از شوینده‌ها و مواد پاک‌کننده‌ای است که دست‌ساز بشر بوده و اغلب از مواد شیمیایی مصنوعی ساخته می‌شوند که برای سلامتی خطرناک و بیماری‌زا هستند.
 
 

 

 
 
 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، بیشتر افراد تصور می‌کنند با استفاده از این مواد شیمیایی خانه‌ها تمیز می‌شود اما غافل  از این که همین مواد شوینده می‌تواند برای سلامتی مضر باشد، چون بسیاری از مصرف‌کنندگان این موادشیمیایی و پاک‌کننده از خطرات پنهان در آنها اطلاعی ندارند.

اگر به دقت روی برچسب‌های حک شده روی بطری موادشوینده را نگاه کنید، مشاهده می‌کنید هشداری روی آن نوشته شده با این مضمون که «دور از دسترس کودکان نگهداری شود». برخی تصور می‌کنند تنها خوردن این مواد می‌تواند خطرناک باشد اما تماس این مواد با پوست و تنفس آن از طریق دستگاه تنفسی نیز می‌تواند مضر باشد. در این میان، کودکان به ویژه کودکان کم سن و سال که چهار دست و پا راه می‌روند و مدام دست و انگشتان دستشان را داخل دهان‌شان می‌برند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند به طوری که خیلی راحت می‌توانند به بطری‌ها و ظرف‌های محتوی این مواد دسترسی پیدا کنند؛ بنابراین کودکان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌تری که دارند بیشتر در معرض خطر قرار دارند اما افراد بالغ نیز از این امر مستثنی نیستند. چون مواجهه با این مواد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه، آسم و حساسیت‌های تنفسی را افزایش دهد. در مشاغلی که با مواد شوینده و شیمیایی در ارتباطند، ابتلا به سرطان مثانه بیشتر دیده می‌شود.

خطراتی که در مواد شوینده نهفته است

موادشیمیایی که به عنوان موادشوینده و پاک‌کننده در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد حاوی مواد خطرناکی است:

مواد سرطان‌زا: این قبیل مواد خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها و نیز رشد تومورهای سرطانی را افزایش می‌دهد.

مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز: این مختل‌کننده‌ها مانند هورمون‌های انسانی عمل می‌کنند و بدن را با سیگنال‌های غلط به اشتباه می‌اندازند. قرار گرفتن در معرض مواد مختل‌کننده ممکن است به مشکلاتی چون بیماری‌های سیستم تناسلی، مشکلات رشدی و حتی رفتاری منجر شود. مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز با کاهش احتمال باروری، بلوغ زودرس، سقط جنین، مشکلات قاعدگی، مشکل در سیستم ایمنی بدن، اندازه غیرطبیعی پروستات، اختلال تمرکزی و بیش‌فعالی و بروز برخی سرطان‌ها رابطه مستقیم دارند.

نوروتوکسین‌ها: نوروتوکسین‌ها، نورون‌ها یا رشته‌های عصبی را تغییر می‌دهند و روی فعالیت مغز اثر می‌گذارند و مشکلاتی را از سردرد تا کاهش حافظه دربرمی‌گیرد.

خطر در کمین است

مواد مختلف شیمیایی معمولا عوارضی را به‌دنبال دارد. به‌عنوان مثال، مواجهه با آمونیاک باعث تحریک‌پذیری، سوختگی و حتی آسیب جدی به پوست و چشم‌ها می‌شود. آمونیاک مجاری تنفسی را اذیت می‌کند و باعث سرفه، خس‌خس سینه و کوتاه شدن تنفس‌ها می‌شود. تماس بیش از حد با این ماده شیمیایی باعث التهاب ریوی می‌شود که می‌تواند جان فرد را به خطر بیندازد.

البته آمونیاکی که در منازل استفاده می‌شود به‌تنهایی ماده خطرناکی نیست بلکه اسپری‌ها و موادی که برای پاک کردن اجاق گاز به کار می‌رود و حاوی هیدروکسید سدیم هستند نیز خطرناک است. پاک‌کننده‌های سرویس بهداشتی و توالت اغلب حاوی اسید هیدروکلریک هستند که اغلب خورنده بوده و به بافت‌هایی که در تماس با آن قرار می‌گیرند، آسیب وارد می‌کند که غالبا آثار غیرقابل برگشتی به‌جا می‌گذارد. محققان توصیه می‌کنند هرگز محصولات حاوی اسید هیدروکلریک را با ماده سفیدکننده ترکیب نکنید، زیرا تولید گاز سمی می‌کند که ممکن است مسمومیت‌زا باشد.

بیشتر شوینده‌های مخصوص ماشین ظرفشویی حاوی کلر است. بسته‌بندی‌ آنها اغلب رنگی بوده و کودکان ممکن است آنها را با نوشیدنی و خوردنی اشتباه بگیرند بنابراین باید از دسترس کودکان دور نگه دارید. در ترکیباتی که برای شستوشوی فرش و مبلمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، غالبا موادی سمی چون هیدروکسید آمونیاک وجود دارد. همچنین این ماده برای چشم‌ها، پوست و مجاری تنفسی ایجاد حساسیت می‌کند، مواد دیگری هم در این ترکیبات به‌کار رفته که سرطان‌زاست و کبد و کلیه‌ها را هدف قرار می‌دهد. بیشتر این مواد ترکیبات فرار ارگانیکی مانند بنزن، استون و فرمالدئید هستند که در هوای اتاق تبخیر شده و از طریق مجاری تنفسی استنشاق می‌شود. این ترکیبات باعث تحریک‌پذیری تنفسی و چشمی، حالت تهوع و استفراغ و سردرد می‌شود. تماس طولانی مدت با این مواد آسیب کبدی، کلیوی، سیستم عصبی و حتی ابتلا به سرطان را به همراه دارد.

چگونه مصون بمانیم

 

راه‌های مختلفی برای دورماندن از مواد شوینده شیمیایی وجود دارد. سعی کنید تا حد امکان پاک‌‌کننده‌های طبیعی را جایگزین انواع شیمیایی و سمی کنید. به‌عنوان مثال، برای شست‌وشوی سینک ظرفشویی و لوله‌ها به جای استفاده از لوله‌بازکن‌های شیمیایی یا مواد شوینده صنعتی از جوش‌شیرین یا ترکیب محلول آب و سرکه استفاده کنید. همچنین به جای استفاده از اسپری‌های خوشبوکننده، از خوشبوکننده‌های طبیعی مانند گل‌های طبیعی یا گیاهان خانگی استفاده کنید. برای شست ‌وشوی لباس‌ها از جایگزین‌های ارگانیک به جای مواد شوینده بسته‌بندی شده استفاده کنید. به‌طور کلی با کاربرد مواد طبیعی در زندگی روزمره می‌توان خطر قرار گرفتن در معرض انواع مواد شوینده صنعتی و سمی را به حداقل رساند. 

 

چهارشنبه 11/12/1395 - 14:27
سلامت و بهداشت جامعه

سوزن سوزن شدن بدن


حس لامسه از حواس پنجگانه انسان است. گرچه از میان این پنج حس اصلی، حس بینایی شاید پیچیده‌ترین و مهم‌ترین آنها باشد، ولی حس لامسه از اساسی‌ترین آنهاست. حس لامسه ارتباط انسان را در تماس با محیط خارج مهیا می‌کند و توسط همین حس است که ما می‌توانیم اجسام را شناسایی کنیم.
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین ، می‌توانیم شکل، دما، سختی یا نرمی، زبری یا لطافت و بسیاری دیگر از خصوصیات اجسام را شناسایی کنیم.

برای همین بسیار پیش آمده که این قدرت را برای ثانیه‌هایی از دست داده‌ایم، مثل وقتی که دست و پایمان به اصطلاح خواب می‌رود، به همین منظور به سراغ دکتر فرشید عاسمی، متخصص ارتوپدی رفتیم تا درخصوص علت خواب رفتن و بی‌حسی دست‌ها و پاها اطلاعاتی را کسب کنیم تا راهکار صحیحی را برای درمان بهتر پیدا کنیم.

خواب رفتن دست و پا

حس ناخوشایند خواب رفتن دست و پا می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. در موارد موقتی و بی‌خطر این حس ممکن است به علت فشار بر یکی از اعصاب به‌وجود آمده باشد. به عنوان مثال وقتی دستتان زیر سرتان مانده باشد و شما به خواب رفته باشید. یا برای مدت طولانی پاهایتان را روی هم انداخته باشید و به یکی از اعصاب پا فشار وارد شده باشد. در هر دو این مثال‌ها حس سوزن‌سوزن‌شدن که معمولا بدون درد است پس از مدت کوتاهی که فشار برطرف شود از بین خواهد رفت.

در سایر موارد خواب رفتن دست و پا ممکن است شدید و مزمن بوده و کارهای روزانه شما را مختل کند. همچنین خواب رفتن دست و پا می‌تواند همراه با علائم دیگری از قبیل درد، خارش و بی حسی باشد. در این موارد خواب رفتن دست و پا می‌تواند به دلیل آسیب دیدن عصب بر اثر ضربه، فشار مداوم روی عصب، عفونت باکتریایی یاویروسی، قرار گرفتن در معرض مواد سمی و بیماری‌هایی از قبیل دیابت باشد.

این گونه آسیب‌های عصبی را به اصطلاح نوروپاتی محیطی می‌گویند زیرا این اعصاب از مغز و نخاع دور هستند و معمولا در اعصاب دست و پا مشاهده می‌شوند. نوروپاتی محیطی با گذشت زمان می‌تواند وخیم شود و حتی حرکت کردن را مختل کند.

اگر خواب رفتن دست و پا مکررا اتفاق می‌افتد، یافتن علت اصلی آن بسیار مهم است زیرا اگر در ابتدای بروز مشکل آن را تحت کنترل خود درآورید از عواقب جدی آن در آینده در امان خواهید بود.

بیماری‌های متابولیک

گاهی اوقات به علت بیماری‌های سیستمیک کارکرد عصب حسی دچار اختلال می‌شود. معروف‌ترین بیماری که این مشکلات را ایجاد می‌کند مرض قند یا دیابت است. وقتی بیماری دیابت مدت زیادی بدون درمان باقی می‌ماند یا به‌طور ناقص درمان می‌شود بتدریج عملکرد اعصاب حسی بدن دچار اختلال می‌شود. این کاهش حس هر چه به سمت اندام‌های تحتانی و پایین‌تر بدن می‌رویم شدیدتر می‌شود.

کم کاری و پرکاری تیروئید هم می‌تواند موجب اختلال حسی به‌صورت خواب رفتگی دست و پا شود.

گاهی اوقات مسمومیت ناشی از سرب یا آلومینیوم هم می‌تواند این مشکلات را ایجاد کند.

فراموش نکنیم خواب رفتگی دست و پا مهم هستند. اگر این مشکلات تکرار شود و به‌طور مداوم ادامه یابد باید حتما به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود و درمان لازم برای آن صورت گیرد.

درمان خواب رفتن دست و پا

درمان موفق بستگی به تشخیص دقیق و پیدا کردن علت اصلی خواب‌رفتن دست و پا دارد. گرچه هیچ درمانی برای نوع ارثی نوروپاتی محیطی یافت نشده، اما سایر موارد با تشخیص درست قابل کنترل و درمان است.

توصیه‌های کلی درباره شیوه زندگی سالم، مانند حفظ وزن مطلوب بدن، پرهیز از قرار گرفتن در معرض مواد سمی، ورزش مناسب، خوردن یک رژیم غذایی متعادل و اجتناب از مصرف الکل یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از آسیب‌های عصبی است. همچنین سیگار کشیدن باعث انقباض عروق خونی می‌شود و در تامین مواد مغذی برای اعصاب محیطی اختلال ایجاد می‌کند. لذا توصیه می‌شود برای ترک سیگار اقدام کنید.

دیابت؛ شایع‌ترین علل

دیابت یکی از شایع ترین علل خواب رفتن دست و پاست. در میان 10 تا 20 درصد کسانی که بتازگی دیابت آنها تشخیص داده شده این علامت دیده می‌شود. در این نوع خواب رفتگی که به نوروپاتی دیابتی مرسوم است، خواب رفتن ابتدا در پاها احساس شده و بعد از مدتی به دست‌ها و بازوها نیز احساس می‌شود. افرادی که مبتلا به دیابت هستند در معرض آسیب‌های عصبی هستند و در بسیاری از موارد خواب رفتن پاها یکی از علائم اولیه دیابت است.

پیشگیری از خواب رفتن دست‌ها موقع خواب

هنگام خواب، دست‌ها را زیر بالش یا سر قرار ندهید.

روی دست‌ها نخوابید، زیرا این امر باعث قطع گردش خون می‌شود.

کف دست را هنگام خوابیدن مشت نکنید و باز بگذارید.

دست‌ها را روی قلب قرار دهید تا بی‌حسی آن برطرف شود.

ورزش‌های مخصوص برای تقویت شانه، گردن و دست‌ها را انجام دهید.

از بالش‌های نرم تر استفاده کنید، از بالش زیر زانو هم استفاده کنید و به پشت بخوابید. 
چهارشنبه 11/12/1395 - 14:26
سلامت و بهداشت جامعه

این روزها وقتی پای صحبت مردم می‌نشینید خیلی‌ها از خواب خود راضی نیستند و اکثرا هم علت آن را نمی‌دانند.

 
 
 
 
 به گزارش جام جم آنلاین ، این در حالی است که یک خواب مناسب می‌تواند روز بسیار بهتری را برای افراد با هر شغل و اشتغالی به ارمغان بیاورد. بر همین اساس و در پاسخ به سوال‌های متعدد شما، صفحه مشاوره این هفته را به بررسی «بی‌خوابی» اختصاص می‌دهیم.

خواب یکی از مهم‌ترین فرآیندهای بدن برای تنظیم عملکرد و انرژی خود است که بر اساس آخرین یافته‌ها در همه موجودات زنده وجود دارد. در این فرآیند بسیار مهم بدن به کمترین میزان انرژی مورد نیاز خود می‌رسد و سلول‌ها از جمله سلول‌های مغزی ضمن استراحت، فرصت کافی پیدا می‌کنند تا برای فعالیت‌های انرژی‌گیر روزانه، خود را آماده کنند. اما اگر این فرآیند به خوبی انجام شود، می‌تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد و همین مساله بی‌خوابی را به عنوان یکی از شایع‌ترین و مهم‌ترین مشکلات روانپزشکی مطرح می‌کند.

«بی‌خوابی» چیست؟

وقتی فرد به مدت قابل توجهی، نتواند به حدی بخوابد که از خواب خود احساس رضایت داشته باشد و موجب ناراحتی و خستگی روزانه‌اش شود مبتلا به بی‌خوابی است. بی خوابی در هر دو جنس و سنین و طبقات اجتماعی مختلف دیده می‌شود و می‌تواند عمیقا بر احساس فرد از خوشبختی خود تاثیر منفی بگذارد.

خواب راحت با دستگاه

یکی از علل مهم خواب نامناسب اختلال تنفسی فرد است. این اختلال اگر شدید باشد باید یا توسط دستگاه یا در مواردی عمل جراحی درمان شود. البته تجویز چنین راهکارهایی توسط متخصص یا فوق‌تخصص‌های اختلالات خواب امکان‌پذیر است، اما خوب است بدانیم این روش‌ها و بویژه استفاده از دستگاه کمک تنفسی از راه‌های مناسب بهبود خواب در این افراد به شمار می‌روند. استفاده از این دستگاه نه تنها منجر به بهبود خواب می‌شود بلکه سایر عوارض مشکلات خواب در این افراد را از جمله خطر مرگ‌و‌میر حین خواب نیز کاهش می‌دهد.

خواب طبیعی چند ساعت است؟

خواب طبیعی افراد مختلف بر اساس عملکرد مغز و ساز و کارهایی که بدنشان با آنها تطابق پیدا کرده است می‌تواند کاملا متفاوت باشد. به طور میانگین میزان خواب طبیعی اکثر افراد جامعه بین
6 تا 9 ساعت در 24 ساعت است. بعضی از افراد در شبانه روز کمتر و بعضی بیشتر از این میزان می‌خوابند اما نکته بسیار مهم این است که افرادی که سال‌هاست بدون هیچ مشکلی کمتر از این میزان می‌خوابند و از خواب خود راضی هستند و در طول روز هم احساس خستگی و خواب آلودگی نمی‌کنند دچار مشکل نمی‌شوند. در واقع مغز و بدن بعضی افراد به گونه‌ای است که نیاز به خواب کمتری نسبت به دیگران دارد و این به معنای بیماری نیست.

عوامل بی‌خوابی کدامند؟

منشأ بی‌خوابی می‌تواند از علل و عوامل متفاوتی باشد. مهم‌ترین و شایع‌ترین عوامل بی‌خوابی مشکلات روانپزشکی هستند. بسیاری از مشکلات روانپزشکی از جمله افسردگی و اضطراب می‌توانند منجر به مشکلات خواب شوند.

مبتلایان به این اختلالات به طور معمول نه‌تنها در به خواب رفتن، به خاطر اشتغال ذهنی با افکار آزاردهنده، مشکل دارند بلکه در طول شب نیز خواب سطحی دارند، مداوم از خواب می‌پرند و گاه خواب‌های آزاردهنده می‌بینند.

یکی دیگر از مشکلات شایعی که می‌تواند منجر به اختلال خواب شود مشکلات تنفسی است. بسیاری از افراد در طول خواب دچار وقفه‌های تنفسی می‌شوند که می‌تواند خود را با خر و پف‌های شدید یا احساس خفگی نشان دهد. این مشکل بویژه در مردان چاق که گردن‌های کلفت و کوتاه دارند، افراد سیگاری یا افراد دچار مشکلات تیروئید شایع‌تر است.

مشکلات متعدد دیگری نیز می‌تواند منجر به اختلال خواب شود. اما افرادی هم هستند که بدون عامل مهم روانی یا جسمی مدت‌هاست از بی‌خوابی رنج می‌برند.

درمان دارویی اختلالات خواب

همان‌گونه که ذکر شد در بسیاری از موارد اختلالات روانپزشکی می‌توانند در کنار سایر علائم منجر به اختلال خواب هم بشوند.

این بیماری‌ها معمولا اگر درمان شوند پس از مدتی خواب فرد نیز بهبود مناسبی پیدا می‌کند، اما در مواردی نیاز هست که در کنار داروی اصلی، حداقل به مدت کوتاهی، فرد دارویی برای بهبود خواب خود دریافت کند. اما اگر فرد بدون مشکل جدی روانپزشکی دچار مشکل خواب است و با رعایت بهداشت خواب نیز هنوز خواب مناسبی ندارد هم مصرف داروها می‌تواند به او
کمک کند.

نگرانی درباره داروهای خواب‌آور

بسیاری از مراجعان ما درباره داروهای خواب‌آور نگرانی‌هایی دارند که مهم‌ترین آنها ترس از وابستگی به آن هاست. واقعیت این است که داروهای خواب آور از سال‌ها پیش در موارد مورد نیاز توسط روانپزشکان و سایر پزشکان تجویز می‌شوند اما در طول این مدت داروها تغییرات قابل توجهی پیدا کرده‌اند.

داروهای قدیمی‌تر خواب آور ممکن بود خیلی زود اثر خود را از دست بدهند و فرد نیاز داشته باشد برای رسیدن به اثر مناسب آنها را بیشتر مصرف کند. اما داروهای فعلی خواب‌آور اگر تحت نظر روانپزشک و بر اساس نیاز فرد و با مقدار مناسب تجویز شوند نگرانی زیادی در رابطه با مصرف بی‌رویه و وابستگی ندارند. البته همه داروها وقتی در حال مصرف با دوز درمانی هستند نمی‌توان ناگهان آنها را قطع کرد و در صورت نیاز کاهش و قطع آنها باید تحت نظر پزشک باشد.

خوشبختانه در حال حاضر داروهای خواب‌آوری در میان داروهای روانپزشکی وجود دارند که احتمال وابستگی به آنها تقریبا وجود ندارد و این داروها در ایران نیز با قیمت و کیفیت مناسبی در دسترس هستند اما بسیار مهم است که افراد بدانند خوددرمانی در همه حوزه‌های پزشکی و بویژه در بی‌خوابی می‌تواند منجر به عوارض ناگواری شود و باید برای شروع و پیگیری درمان به روانپزشک یا پزشکان فوق‌تخصص اختلالات خواب مراجعه کنند.

چهارشنبه 11/12/1395 - 14:25
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته