• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3273
تعداد نظرات : 339
زمان آخرین مطلب : 4311روز قبل
بیماری ها
اگر در خانواده خودتان یا نزدیکان تان فردی را سراغ دارید که برای جلوگیری از فراموشی مجبور است آدرس خانه اش را روی تکه کاغذی نوشته و تو جیبش نگهداری کند، حتماً این شماره از کلبه سلامت ما را بخوانید.
ما می خواهیم در این شماره، شما را با یکی از رایج ترین بیماری هایی که باعث زوال عقل می شود، آشنا کنیم. نام این بیماری آشنا، آلزایمر است.
آلزایمر را اولین بار یک روانپزشک آلمانی به نام «الزایمر» در سال 1906 کشف کرد. این بیماری لاعلاج در افراد بالای 65 سال بروز می کند که البته گاهی هم آلزایمر زودرس در سنین پایین رخ می دهد.

نشانه ها وعلائم احتمالی بیماری
 

الزایمر نیز مانند بسیاری از بیماری ها، با یک سری علایم و نشانه ها بروز می کند که این علایم با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فراموش کردن آدرس ها و اسم ها آغاز می شود و کم کم تا آن جا پیش می رود که فرد حتی راه بازگشت به خانه را هم فراموش می کند. اما در کنار از دست دادن حافظه، علایم دیگری نیز وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:
1. از دست دادن حس بویایی
2. کاهش قوه شنوایی
3. افسردگی و گوشه گیری
4. اختلال در قدرت تکلم
5. از دست دادن قدرت تشخیص زمان

علل بیماری
 

تحقیقات دانشمندان نشان داده است که در بروز آلزایمر عوامل ژنتیکی از اهمیت زیادی برخوردار هستند و حدود 71 درصد بیماری به خاطر عوامل ژنتیکی می باشد و21 درصد هم عوامل محیطی و چند درصد باقیمانده هم عوامل ناشناخته.
اما در کنار عوامل محیطی و ژنتیکی عوامل دیگری هم اثر دارد مثل:
1. افزایش سن؛ چرا که با افزایش سن از مقدار سروتونینی که فضای خالی سلول های عصبی را پر کرده است کاسته می شود.
2. افزایش وزن و چاقی
3. داشتن بیماری سندرم داون و سکته مغزی
4. نداشتن زندگی فعال
5. کلسترول و فشار خون بالا

راه های پیشگیری از بیماری
 

با وجود این که آلزایمر، یکی از پیچیده ترین بیماری های مغزی است که تشخیص صد در صد آن امکان پذیر نیست؛ اما این بیماری نیز همانند همه بیماری های دیگر دارای راه های پیشگیری خاص خود است. که با توجه به آن ها می توان از شیوع آن جلوگیری کرد؛ مثل:
1. داشتن زندگی فعال از طریق شرکت در برنامه های جمعی.
2. یاد گرفتن چیزهای جدید مثل یادگیری یک زبان تازه.
3. مصرف گوشت و ماهی قزل آلا و ساردین، به خاطر داشتن امگا 3 بالا.
4. مصرف رژیم غذایی مناسب و حاوی میوه و سبزیجات تازه، بخصوص سبزیجات برگی شکل.
5. مصرف بادام، گردو و فندق به علت آنتی اکسیدان فراوان.

نکته ها:
 

1- سیب دشمن آلزایمر است، زیرا دارای آنتی اکسیدان بالایی می باشد. پس روزی حداقل یک سیب آن هم با پوست میل کنید.
2- آلزایمر بیماری است که حدود 20 سال قبل از ظهور علائم آن آغاز می شود.
3- زرد چوبه یک ماده ضد آلزایمر است؛ آن هم به خاطر وجود ماده ای به نام «بتا آمیلیوئید» داخل زرد چوبه.
4- سازمان بهداشت جهانی، سویا را سلطان لسیتین معرفی کرده است. ماده ای که سرشار از ماده حیاتی دیگری به نام «استیل کولین» است که برای فعالیت های مغز و حافظه مفید می باشد.
5- ویتامین های E,C و روغن ماهی از ابتلاء به آلزایمر جلوگیری می کند.
منابع:
www.pezeshk.ns
http.fa.wikipedia.org
www.tebyan.net
منبع: نشریه دیدار آشنا شماره 127

دوشنبه 4/2/1391 - 15:40
بیماری ها
میگرن جزو سردردهایی است که به دلایل مختلف هر چند وقت یک بار سراغ فرد می آید، خواب و خوراک را بر او حرام کرده و اسباب آزار و اذیتش را فراهم می کند.در این مقاله سعی شده به ساده ترین شکل ممکن سردرد میگرنی مورد پرسش و پاسخ قرار گیرد.
*چرا دچار میگرن می شویم؟
میگرن یک سردرد با منشأ ناشناخته به شمار می اید که اساس ایجاد آن، اختلال یکی از مواد شیمیایی مغز با عنوان سروتونین است.این ماده وظیفه انتقال عصبی را بر عهده دارد.اختلال در سروتونین موجب گشادشدن عروق داخل و خارج جمجمه شده و نتیجه اش ایجاد سردرد است.ارث در این بیماری نقش عمده ای ایفا می کند و بسیاری از بیمارانی که دچار میگرن می شوند در سابقه خود، ابتلا به این بیماری را در سایر اعضاء خانواده ذکر می کنند.
*میگرن چه خصوصیاتی دارد؟
میگرن یک سردرد مزمن تکرار شونده و معمولاً یک طرفه است که در ناحیه گیجگاهی به وجود می آید.شیوع این سردرد در زنان سه برابر مردان است.اولین بار در سال های ابتدایی جوانی خود را نشان می دهد و خیلی به ندرت پس از 50 سالگی شروع می شود.
سردرد اغلب ضربان دار است.بیمار از تهوع در هنگام شدت یافتن سردرد شاکی بوده و چشم هایش به نور حساس خواهد شد.به طوری که آنها را می بندد و دوست دارد به جای تاریک برود.
*چه چیزهایی موجب آغاز یک سردرد میگرنی می شود؟
بیماران مبتلا به سردرد میگرنی به مرور زمان و پس از مدتی متوجه عامل شروع کننده حمله میگرن خود شده، سعی می کنند از آن عامل پرهیز کنند.با این حال، گاهی اوقات عامل شروع کننده اجتناب ناپذیر است و حمله شروع می شود.

تعدادی از این عوامل عبارت است از:
 

1-بعضی از خوردنی ها مثل شکلات، پنیر، آجیل و مرکبات
2-اختلالات خواب، چه خواب کم و چه خواب زیاد
3-قرص های ضد بارداری
4-عادت ماهیانه زنان
5-استرس های روحی و خستگی
6-نور بیش از حد آفتاب
7-ننوشیدن چای در کسانی که به آن عادت دارند
8-پرخوری
9-ترش کردن
10-گرسنگی و روزه داری
*چگونه می توان از شروع سردرد میگرنی پیشگیری کرد؟ برای این کار دو راه وجود دارد.اول انجام اقدامات غیر دارویی و دوم استفاده از داروها به عنوان عوامل پیشگیری کننده.
اقدامات غیر دارویی عبارت است از:
1-خودداری از مصرف شکلات، پنیر، آجیل و ...
2-ورزش منظم که موجب ایجاد مورفین در داخل مغز شده و علاوه بر ایجاد نشاط، از حمله میگرن، پیشگیری می کند.
3-استفاده از عینک آفتابی در مواقع لازم.
4-استفاده از روش های ایجاد کننده آرامش و تمرکز اعصاب که استرس را از فرد دور می کند.
5-خواب به موقع و کافی
6-خودداری از مصرف قرص های جلوگیری از بارداری، در صورتی که با مصرف آن سردرد شدت می گیرد.

اقدامات دارویی عبارت است از:
 

1-پرویرانولول
2-والپورات سدیم، گابانپتین و ...
3-دی هیدروارگوتامین
4-داروهای ضد افسردگی مثل آمی تریپتلین، نورتر یپتیلین و ...
5-داروهایی که سروتونین مغز را زیاد می کند مثل فلوکسیتین و ...
6-وراپامیل و ...
که ناگفته پیداست اعلام نام داورها فقط جهت آگاهی خوانندگان بوده و نوع مناسب آن برای هر بیمار بستگی به تجویز پزشک دارد و توصیه می شود بیماران از مصرف خود سرانه دارو که زیان آن از منفعتش بیشتر است، اکیداً خودداری کنند.
*چه کسانی باید از دارو به عنوان عامل پیشگیری کننده از سردرد میگرنی استفاده کنند؟
مهم ترین عاملی که موجب می شود بیمار، تحت درمان با داروهای پیشگیری کننده از حمله میگرنی قرار گیرد، تعداد حملات درهفته و میزان تأثیری است که یک حمله میگرنی بر زندگی او می گذرد.اجازه دهید با ذکر مثال، این موضوع بهتر توضیح داده شود.
زنی را در نظر بگیرید که ماهی یک بار، آن هم نه چندان شدید، قبل از آغاز عادت ماهیانه دچار سردرد شده و آن سردرد پاسخ مناسبی به استفاده از بروفن، استامینوفن و ...می دهد.چنین فردی نیاز ندارد در تمام طول ماه از دارو استفاده کند.از طرف دیگر بیمار دیگری را در نظر بگیرید که هفته ای دوبار به سردرد مبتلا شده و هر بار سردرد یک شبانه روز طول کشیده و زندگی او را مختل می کند.طبیعی است که چنین بیماری باید برای مدتی تحت درمان با داروهای پیشگیری کننده قرار گیرد.پزشک بر اساس شرایط بیمار، ترکیبی از دو یا چند دارو را در نظر گرفته و مصرف داروها را برای یک تا دو ماه تجویز می کند و مراجعه بعدی او به پزشک و میزان پاسخی که از درمان دارویی گرفته تعیین کننده نوع و مقدار دارویی است که باید برای درمان خود مصرف آنرا ادامه بدهد.بیمار در هر بار مراجعه به پزشک مورد پرسش قرار گرفته و در هر ویزیت، پزشک از تعداد و مقدار داروها کم می کند تا در نهایت حداقل داروی مورد نیاز را پیدا کند.
بر اساس آنچه در کتابهای مرجع علم اعصاب آمده اگر یک فرد بیشتر از سه بار در ماه دچار سردرد شود، بهتر است از داروهای پیشگیری کننده استفاده کند.
*یک حمله میگرنی را چگونه می توان درمان کرد؟
اگر کسی با وجود مصرف داروها همچنان هر از چند گاهی دچار حمله میگرن شود، لازم است نحوه برخورد با آن را بشناسد و اقدامات درمانی لازم برای برخورد با حمله میگرن همانند اقدامات پیشگیری کننده در دو گروه غیردارویی و دارویی خلاصه می شود.هدف از انجام اقدامات غیر دارویی، رفتن به اتاق ساکت، کم نور و دراز کشیدن و همچنین استفاده از تکنیک های ایجاد کننده آرامش است.داروهایی که برای درمان حمله میگرن مورد استفاده قرار می گیرد.متعدد، اما ذکر یک نکته ضروری است که اقدامات دارویی باید به محض احساس آغاز سردرد میگرنی شروع شود، زیرا بسیاری از بیماران وقتی در مراحل شدید سردرد قرار بگیرند، پاسخ مناسبی به درمان نمی دهند.
1-استفاده از مسکن های ساده:مثل آسپرین، استامینوفن، بروفن، دیکلوفناک سدیم، پیروکسیکام و غیره.بعضی از بیماران به علت نیاز به مقادیر بالاتر دارو از شکل شیاف این داروها استفاده می کنند مثل شیاف های 100 میلی گرمی دیکلوفناک سدیم و ایندومتاسین.
2-استفاده از قرص ارگوتامین-C:این قرص حاوی ارگوتامین و کافئین است که ارگاتامین کار تنگ کردن عروق را انجام می دهد و با همین مکانیزم حمله بیماری را خاتمه می دهد.
3-استفاده از آمپول دی-هیدروارگوتامین:این آمپول به صورت 1 میلی گرمی در بازار وجود دارد و تزریق آن باید تحت نظر پزشک به یکی از سه صورت وریدی، زیر جلدی یا عضلانی انجام شود.
4-تریپتانها:معروف ترین داروی این گروه، سوماتریپتان است که به صورت خوراکی و تزریقی در بازار دارویی وجود دارد.
نوع خوراکی آن، به صورت قرص های 50 و 100 میلی گرمی و نوع تزریقی آن به صورت آمپول های 12 میلی گرمی در دسترس است که البته تمامی اقدامات دارویی حتماً باید تحت نظر پزشک انجام شود و از مصرف خودسرانه آن جداً پرهیز شود.
منبع:نشریه خانواده، شماره 394
دوشنبه 4/2/1391 - 15:39
سلامت و بهداشت جامعه
هدف از بهداشت دهان و دندان، ‌رعایت اصول خاص بهداشتی و تمیز كردن دهان و دندان جهت حفظ سلامت بافت های دندانی و دهان است و ساده ترین وسیله تمیز كردن دهان و دندان در منزل مسواك می باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان باید از همان ابتدای تولد آغاز شود. پاك كردن لثه های كودك توسط یك گاز یا لیف مرطوب در این دوران توصیه می گردد. با رویش اولین دندان های شیری،‌كه در حدود 6 ماهگی آغاز می شود، تمیز كردن دندان ها اهمیت بیشتری می یابد.

مسواك
 

از آنجا كه پاك كردن و از بین بردن پلاك دندانی در سطوح مختلف دندان ها اولین قدم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه ای است و این عمل به طور مؤثر تنها به وسیله مسواك انجام می گیرد؛ بنابراین انتخاب مسواك كه عمل فوق را به خوبی انجام دهد خیلی مهم می باشد.

مشخصات مسواك طبی
 

*دسته مسواك باید به راحتی در دست جای گرفته و مواد به كار رفته در آن بی ضرر باشد.
*طول قسمت موئی آن در حدود 3 سانتی متر و عرض آن یك سانتی متر باشد.
*نوك موهای مسواك نباید تیز و ساینده باشد.
* تعداد كلاف های مویی و یا نایلونی آن در حدود 20 تا 40 كلاف،‌ بر حسب كوچكی یا بزرگی مسواك باشد.
* تعداد رشته های نایلونی یا موئی در هر كلاف حدود 20 تا 40 رشته بر حسب نرمی و زبری موهای مسواك می باشد كه این تعداد در مسواك های نرم بیشتر از مسواك های زبر است.
آزمایشهای مختلف نشان داده اند كه چنانچه قسمت موئی مسواك به شكل 8 باشد ( یعنی قسمت جلوی مسواك یك كلاف و بعد به تدریج مانند مثلث كلاف هایی قرار گیرند)، امكان پاك كردن پلاك میكروبی و بقایای غذا از بین دندان ها بیشتر است. به هر حال باید توجه داشت كه در هنگام مسواك زدن كلیه سطوح قابل دسترسی دندان ها به خوبی مسواك زده شوند؛‌ به نحوی كه پس از پایان مسواك، تمام سطوح دندان ها از توده لعابی میكروبی پاك شده و هیچ نوع خرده و باقیمانده غذا در بین دندان ها و سطوح مختلف آن باقی نمانده باشد. عمل فوق امكان پذیر نیست، مگر با روش صحیح مسواك زدن. با رویش دندان های خلفی،‌ استفاده از مسواك توسط والدین برای كودك توصیه می شود. وظیفه مسواك زدن حداقل تا زمان مدرسه رفتن كودك به عهده والدین می باشد. مسواك توصیه شده برای كودكان مسواكی است استاندارد كه سر آن نرم و كوچك باشد. معمولا دو بار مسواك زدن در روز برای كودك توصیه می شود كه یك نوبت آن حتما هنگام شب قبل از خواب باشد. زمان كافی جهت مسواك زدن حدود دو تا سه دقیقه است. در كودك روش مسواك زدن افقی است. در این روش مسواك به موازات سطح افقی روی دندان ها قرار گرفته و با حركت مالشی به سمت جلو و عقب رانده می شود. سطح جونده دندان ها را نیز حتما باید با حركت جلو و عقب مسواك تمیز كرد. غالبا مصرف خمیردندان فلوراید دار از 2 تا 3 سالگی توصیه می شود. در ابتدا،‌ مقدار خمیردندان به اندازه یك نخود كوچك كافی است،‌ كه با افزایش سن كودك می توان آن را افزایش داد.

خمیر دندان
 

امروزه جهت بهتر تمیز كردن سطوح دندان ها در هنگام مسواك زدن از خمیردندان استفاده می شود. مواد عمده و اصلی خمیردندان ها عبارتند از:
*مواد ساینده برای پاك و تمیز كردن دندان. یكی از اجزای مهم خمیردندان، مواد ساینده آن است. اگر موا ساینده نرم و ملایم باشند، دندان ها خوب تمیز نمی شوند. از طرفی اگر قوی، ‌زبر و ساینده باشند، سبب فرسایش و سپس حساسیت دندان ها می شود.
*مواد صابونی برای تمیز كردن دندان به وسیله ایجاد كف و همچنین سهولت حركت مسواك.
*اسانس و مزه های مختلف برای خوش طعم كردن خمیردندان كه معمولا نعنا و پونه است.
*رنگ كه باعث تنوع خمیردندان ها می شود.
*مواد دارویی مختلف مانند فلوراید، كلروفیل، هگزا كلروفن و غیره.
*مواد روغنی مانند گلیسیرین و بالاخره مواد غلیظ كننده كه موجب غلظت مناسب و حالت خمیری می گردد.

انواع خمیردندان
 

بر اساس مواد تشكیل دهنده خمیردندان و مورد مصرف آن، خمیردندان ها به سه گروه اصلی تقسیم می شوند:

خمیردندان های فلوراید دار
 

این خمیر دندان ها پوسیدگی دندان ها را كاهش می دهند. طبق مطالعات انجام شده مصرف این خمیردندان ها به مدت طولانی و از دوران کودكی، تا 44 درصد از میزان پوسیدگی می كاهند و در نتیجه كمك بزرگی به پیشگیری از پوسیدگی دندان ها می كنند. (در این نوع خمیردندان ها معمولا فرمول آن یا كلمه فلوراید دار را به زبان كشور سازنده روی آن می نویسند.)

خمیردندان های سفید كننده
 

این گونه خمیردندان ها دارای مواد پاك كننده صابونی و قوی هستند كه باعث تمیزی وسفیدی و شفافیت دندان ها می شوند. این خمیردندان ها برای دندان های سالم و قوی مناسبند (با نظر دندان پزشك)،‌ ولی برای دندان هایی كه دارای پوسیدگی های متعدد و مینای ضعیف هستند، نامناسب می باشند.

خمیردندان های كاهش دهنده حساسیت دندان
 

این خمیر دندان ها در كم كردن حساسیت دندان ها به خصوص حساسیت طوق دندان ها موثرند. برای گرفتن نتیجه مطلوب، باید به مدت طولانی مصرف شوند و برای تهیه نوع مناسب حتما با دندانپزشك مشورت گردد. ماده موثر این خمیر دندان ها معمولا نیترات پتاسیم و یا استرانسیوم و غیره می باشد. بنابراین باید بر اساس نوع دندان ها و یا دستور خاص دندانپزشك، خمیردندان مناسب را انتخاب كرد. چنانچه منظور تمیز كردن دندان ها باشد، از خمیر دندان های سفیدكننده و اگر هدف كاهش پوسیدگی باشد، از خمیردندان های حاوی فلوراید و بالاخره در مواردی كه رفع حساسیت شدید دندان ها مورد نظر باشد، باید از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده نمود.

نخ دندان
 

استفاده از نخ دندان پس از بسته شدن فضاهای بین دندانی از 3 تا 4 سالگی به بعد (توسط والدین) توصیه می شود. این وظیفه تا حدود 9 سالگی بر عهده والدین خواهد بود.
منبع: نشریه دنیای زنان شماره 68
دوشنبه 4/2/1391 - 15:39
آموزش و تحقيقات
نویسنده: مجید هنرور




 
گاهی والدین جوان با انواع نصایح بمباران می شوند و رشته کار از دستشان در می رود. افراد بزرگتر و با تجربه می گویند:
-وقتی کودک گریه می کند او را بغل نکنید دچار کمر درد می شوید. - اگر هر بار که کودک گریه می کند به او توجه کنید او لوس می شود. - باید از همین حالا به او نشان دهید که باید به حرفهای تان گوش دهد. - حالا دیگر وقت گرفتن او از شیر است. - ما چند بچه بزرگ کرده ایم، اما، کارهایی که شما می کنید را انجام نداده ایم. گاهی والدین از شدت این توصیه ها دچار مشکل شده و گاهی نیز توصیه های به کار برده شده جواب نمی دهند. بسیاری از والدین وقتی این توصیه ها را با نظر متخصص مقایسه می کنند، تفاوت های فاحشی می یابند. برای مثال، متخصصان می گویند وقتی کودکان به ویژه، در دوران نوزادی گریه می کنند، باید بلافاصله به آنها توجه کرد تا موجب امنیت خاطر و آرامش کودک شود و این کار به هیچ وجه موجب لوس شدن کودک نمی شود. توجه به این نکته ضروری است که هر کودکی با دیگری تفاوت دارد و حتی عادت های کودکان با یکدیگر متفاوت است و نمی توان یک نسخه را برای تمام کودکان به کار برد. از طرفی دانش امروز نسبت به یک نسل گذشته بسیار پیشرفته شده و برخی مسائل که در گذشته رایج بوده حالا اصلا کاربرد ندارد. برای مثال، در گذشته به کودکان انواع آب میوه یا مایعات دیگر داده می شد؛ اما، امروزه ثابت گردیده که تنها ماده مورد نیاز کودک تا 6 ماهگی شیر مادر است و از آنجایی که شیر مادر در ابتدا غلظتی کمتر دارد، تشنگی کودک را نیز برطرف می کند و نیازی به دادن آب نیست. حتی اگر مادرتان نکاتی را درباره کودک به شما توصیه کند، بهتر است بشنوید. اما در مورد عملی کردن آن با یک متخصص مشورت کرده یا از مراجع و کتاب هایی که امروزه وجود دارند، بهره مند شوید. در ضمن تنها خود شما هستید که به خوبی از ویژگی های خود و کودکتان آگاهی دارید و بهتر می توانید مصلحت او را تشخیص دهید. در این مقاله نکاتی را به شما می گوییم که در موقع رو برو شدن با توصیه های اطرافیان رعایت کنید تا هم کاری به ضرر فرزندتان انجام ندهید و هم آرامش لازم را داشته باشید:

شنونده باشید:
 

به محض شنیدن توصیه ها آنها را نادیده نگیرید. زیرا، مطمئن نیستید که درست هستند یا غلط و از طرفی بیشتر آنها از سوی عزیزان و افرادی که به شما علاقه دارند، مطرح می شود. درباره آنها فکر کنید و تصمیم بگیرید.

خود را کنترل کنید:
 

پذیرفتنی است که گاهی این توصیه های مداوم از تحمل شما خارج شود؛ اما سعی کنید خودتان را کنترل کرده و واکنش شدید و منفی از خود نشان ندهید. موضوع بحث را عوض کنید، گاهی برای پایان دادن به نصایح یکی از بهترین راه ها تغییر موضوع مورد بحث است. در این موارد می توانید درباره مسأله دیگری بپرسید. برای مثال، بپرسید « راستی در این سن چه اسباب بازی هایی بهتر است؟» به جای اینکه بگویید «من به شیوه خودم فرزندم را غذا می دهم و نیازی به دانستن نظر شما در این باره ندارم.»

وضعیت را درک کنید:
 

بکوشید خوش بین باشید. دیگران خیر و صلاح شما را می خواهند، تنها نمی خواهند بپذیرند که شما دیگر کودک نیستید و خودتان توانایی تصمیم گیری دارید.

قاطعانه و مودبانه عمل کنید:
 

بگذارید دیگران بدانند شما درباره مسائل کودکتان سر در گم نیستید، (حتی اگر در مواردی هستید). می توانید از دیگران به خاطر توصیه های دلسوزانه شان تشکر کنید؛ اما، بگویید که شیوه برخورد با کودک خود را می دانید.

اطلاعات خود را افزایش دهید:
 

از مقالات و مطالب در ارتباط با مسائل فرزندتان استفاده کنید و آگاهی های خود را افزایش دهید. در این صورت اگر کسی درباره فرزندتان اظهار نظر کند و بدانید که نظر وی درست نیست، می توانید با استناد به کتاب یا تحقیقات دانشمندان آن را نفی کنید. با وجود این، خاطر نشان کنید که امروزه تغییراتی در شیوه رفتار یا تغذیه کودکان به وجود آمده است.
منبع: نشریه دنیای زنان شماره 68
دوشنبه 4/2/1391 - 15:38
سلامت و بهداشت جامعه
نویسنده: فهیمه گلرخیان




 
همه ی ما به خوبی واقفیم که مصرف مواد غذایی سالم، ارتباط تنگاتنگی با سلامت جسمی هر فرد دارد و بعضی از غذاها بر سلامت بافت مو مؤثرند. مثل غذاهایی که حاوی پروتئین زیاد، کربوهیدرات و چربی کم، یکی از غذاهای مفید برای داشتن موهای زیبا مواد حاوی اسیدهای چرب هستند که خصوصاً در روغن کانولا، ماهی و سویا دیده می شوند. وجود اسیدچرب «امگا3» در مواد غذایی به دلیل خاصیت ضد التهابی می تواند نقش مؤثری در سلامت مو داشته باشد.
کمبود آهن خصوصاً در خانم هایی که در سنین باروری هستند، به دلیل ایجاد کم خونی موجب کاهش گلبول قرمز خون و متعاقب آن ریزش مو می شود. این کمبود ممکن است بسیار جزیی باشد، ولی در خانم ها نقش مهمی در ریزش مو ایفا می کند.
اضافه کردن مواد غذایی غنی از آهن (مثلاً کلم بروکلی یا مخمر آبجو) می تواند بعضی از انواع ریزش مو را به وضعیت طبیعی برگرداند. ویتامین های گروه B نقش ویژه یی در بهبود ریزش مو دارند. یکی از ترکیبات حاوی ویتامین B ماء الشعیر است.
ماء الشعیر به دلیل داشتن ویتامین های گروه B و اسیدآمینه برای پوست و مو بسیار مفید است و خواص درمانی بسیاری برای خانم های باردار و شیرده دارد و تا حدودی در افزایش ضریب هوشی نوزادان مؤثر است. ویتامین های گروه B محلول در آب هستند و به راحتی وارد فاز آبی ماء الشعیر در حین جوشش می شوند که در سنتز میانجی های عصبی نقش مهمی ایفا می کنند و باعث رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی دیگر می شوند.
ماء الشعیر یکی از نوشیدنی های معمول است که در رفع تشنگی بسیار مؤثر است. هر صد سی سی ماء الشعیر معمولی حدود 25 کالری انرژی دارد. ماء الشعیر در تأمین آب و الکترولیت های بدن مؤثر است. این نوشیدنی از استحصال دانه های جو به دست می آید و علاوه بر جو، آب رازک و سایر افزودنی های مجاز خوراکی در آن به کار می رود. مزه ی تلخ ماء الشعیر، مربوط به رازک است. رازک خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و به پایداری ماء الشعیر نیز کمک می کند.
عصاره ی مالت جو حاوی فیبرهای غذایی محلول است که در رفع التهاب روده، یبوست و فتق معده بسیار مؤثر است. فیبرها آثار زیادی در بدن دارند؛ از جمله باعث تنظیم عملکرد روده، کاهش خطر بیماری های قلبی و بعضی از انواع سرطان ها می شوند. ماء الشعیر غنی از انواع فیتوکمیکال ها مانند فلاونوییدها، کاروتنوییدها و آنتوسیانین هاست که در بهبود عملکرد خون رسانی قلب و کاهش ابتلا به پرفشاری خون و سلامت کلیه ها، محافظت از بدن در برابر بروز سرطان ها، سکته های قلبی و مغزی بسیار مؤثر هستند. زیاده روی در مصرف هر نوع ماده ی غذایی (حتی اگر مفید باشد) برای سلامت بدن مضر است. بنابراین به مقدار مناسب و متعادل ماء الشعیر بنوشید، نه زیاد!
ماء الشعیر شکم می آورد؟
بعضی از افراد در مواقعی که بیرون از منزل هستند عادت کرده اند که از ماء الشعیر به جای آب بعد از هر وعده ی غذایی استفاده کنند. پس از مدتی این گروه متوجه می شوند که دچار اضافه وزن شده اند و شکم آورده اند. جالب است بدانید که بر خلاف آنچه اغلب مردم تصور می کنند، ماء الشعیر باعث شکم آوردن آنها نمی شود. آنچه موجب جمع شدن این بافت چربی در بدن آنها شده است. دریافت کالری مازاد بر نیاز آنهاست، ماء الشعیر کالری قابل توجهی دارد. هرچند که این میزان کالری از انواع دیگر نوشابه های کولادار کمتر است. ولی ناچیز هم نیست. وقتی شما از ماء الشعیر به جای آب استفاده می کنید. در واقع در حال رساندن کالری به بدن تان هستید. این کالری های اضافه بر نیاز بدن که به صورت چربی ذخیره می شوند. در آقایان در اطراف شکم جمع می شوند و در خانم ها در اطراف باسن ها و ران ها (و البته پس از شروع دوره ی یائسگی، در اطراف شکم). اگر از هر منبعی بیش از انرژی مورد نیاز بدن تان کالری دریافت کنید. تعادل ساده ی انرژی دریافتی و مصرفی بدن تان به هم می خورد و مازاد این کالری به صورت بافت چربی در بدن شما ذخیره می شود. با مصرف ماء الشعیر، روزانه حدود 120 تا 150 کیلوکالری اضافه بر آنچه می خورید دریافت می کنید. حالا محاسبه کنید این کالری اضافه در ماه معادل چه عددی خواهد شد؟ بله، درست حدس زدید! معادل یک کیلو چربی؛ که می تواند در ناحیه ی شکم شما شود.
ماء الشعیرهای طعم دار
کارشناسان تغذیه معتقدند که مصرف زیاد ماء الشعیرهای گازدار، به ویژه در زنان باعث اختلال جذب کلسیم بدن می شود. در جریان تولید ماء الشعیر، مقداری قند نیز از نوع مالتوز که حاوی دو مولکول گلوکز است. تولید می شود که نهایتاً مقدار آن قابل توجه نیست. در واقع ماء الشعیر دارای درصد بسیار زیادی آب، مقداری قند مالتوز و دسته یی از ویتامین های گروه B است.
اگر فرآیند تولید، طبیعی و مطلوب باشد ماء الشعیر یک نوشیدنی مؤثر است. اما اگر فرآیند، تولید مطلوبی نداشته باشد، ممکن است حاوی الکل نیز باشد که تولیدکننده ها معمولاً آن را بدون الکل می کنند.
از آنجایی که مالتوز و ویتامین های B باعث جذب بهتر مواد غذایی می شوند، مصرف زیاد ماء الشعیر در کنار مصرف مواد غذایی به جای آب می تواند به روند چاق شدن و جذب بهتر مواد غذایی کمک کند.
اخیراً ماء الشعیرهای طعم دار طرفداران زیادی پیدا کرده است. به این نوع از ماء الشعیرها شکر و اسانس میوه جات افزوده می شود که به عنوان ماده ی غیرتغذیه یی، بر انرژی فرد می افزاید و چاقی را به دنبال دارد.
ایرادی که به ماء الشعیر غیرتغذیه یی، بر انرژی فرد می افزاید و چاقی را به دنبال دارد.
ایرادی که به ماء الشعیر می توان گرفت وجود گاز در آن است. به زنان توصیه می شود از ماء الشعیرهایی که از گاز کمتری برخوردارند، استفاده کنند، زیرا گاز باعث اختلال در جذب کلسیم در بدن آنها می شود مصرف کم و مناسب ماء الشعیر موجب بهبود و تسریع کارکرد کلیه خواهد شد. به افرادی که دچار سنگ کلیه هستند نوع تلخ ماء الشعیر توصیه می شود؛ که البته باید میزان مصرف آن مناسب باشد؛ چرا که مصرف بیش از حد نیز می تواند نتیجه ی معکوس به دنبال داشته باشد.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 102.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:38
تغذیه و تناسب اندام
نویسنده: نیره ولدخانی




 
هرم غذایی گروه نان و غلات، گروه سبزی ها، میوه ها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت وجود دارد. شما باید روزانه از هر پنج گروه غذایی مصرف کنید تا بتوانید مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را که شامل کربوهیدرات ها، چربی، پروتئین، ویتامین و املاح است، تأمین نمایید. در این صورت بدنی سالم و تندرست خواهید داشت و انرژی کافی برای انجام فعالیت های روزانه خود را بدست خواهید آورد. البته هر فردی با توجه به وضعیت جسمی خود (لاغر یا چاق بودن، پیر یا جوان، داشتن یک بیماری خاص) می تواند یک ماده غذایی را کمتر یا بیشتر مصرف کند یا یک ماده غذایی را جانشین دیگری کند؛ مثلاً فردی که دارای کلسترول خون بالاست می تواند به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ استفاده کند یا فردی که چاق است و می خواهد لاغر شود می تواند به جای خامه از پنیر استفاده کند. در هر صورت این برنامه به عنوان پایه ای برای یک فرد سالم و متناسب می باشد. حال با توجه به این مطالب نکات تغذیه ای لازم را برای شما بیان می کنم:

1- میوه ها
 

مهم ترین مسئله این است که هر روز بعد از افطار (یک تا چند ساعت بعد) باید 2-3 عدد میوه متوسط مصرف کنید که مثلاً در فصل تابستان می توانید این میوه ها را بخورید:
سیب، گلابی، انگور، هلو، شلیل، هندوانه، خربزه، انجیر و موزو... در مورد انگور یک خوشه معمولی معادل یک میوه است و در مورد هندوانه و خربزه یک قاچ 300 تا 400 گرمی معادل یک عدد میوه متوسط است.
همچنین اگر آبمیوه دوست دارید می توانید به جای یک عدد میوه، نصف تا یک لیوان آبمیوه طبیعی باشد و به صورت ساندیس و آبمیوه های پاکتی نباشد. ولی اگر تهیه آب میوه طبیعی برایتان سخت بود، می توانید از یک لیوان آب میوه پاکتی یا ساندیس استفاده کنید.
همچنین اگر اشتها داشتید می توانید در وعده ی سحر هم یک عدد میوه یا یک لیوان آبمیوه مصرف کنید. مثلاً به جای یک لیوان شیر معمولی یک لیوان شیرموز بخورید.

2- گروه نان و غلات
 

شامل انواع نان، برنج، ماکارونی و سیب زمینی است. توصیه می کنم تا جایی که می توانید از نان سبوس دار مثل نان سنگک استفاده کنید، زیرا به علت داشتن سبوس منبع خوبی از ویتامین های گروه B و فیبر غذایی است. ویتامین های گروه B در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت اعصاب و پوست و مو نقش مهمی دارند. فیبرهای غذایی هم در جلوگیری از یبوست و حفظ سلامتی روده ها مفید هستند. البته اگر تهیه نان سنگک برایتان مشکل است، می توانید از بربری، تافتون، لواش یا باگت استفاده کنید. افرادی که مبتلا به دیابت هستند، باید در مصرف مواد غذایی این گروه احتیاط کنند و طبق دستور پزشک عمل کنند، چون این مواد غذایی به خصوص نان سفید و سیب زمینی سریعاً قند خون را افزایش می دهند. همچنین افرادی که تری گلیسیرید خونشان (یک نوع چربی خون) بالاست باید در مصرف مواد نشاسته ای (گروه نان و غلات) احتیاط کنند، زیرا کربوهیدرات موجود در این مواد غذایی در بدن تبدیل به تری گلیسیرید می شود.

3- گروه سبزی ها
 

شامل سالاد، سبزی خوردن، سبزی پخته در غذا مثل سوپ، خورش و کوکو و... می باشد. سبزی ها منبع خوبی از فیبر غذایی نامحلول، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های AوC هستند؛ مثلاً هویج و اسفناج از منابع خوب ویتامین A هستند. سبزی ها شامل: خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس، بامیه، هویج، کاهو، انواع کلم، قارچ، فلفل سبز، فلفل دلمه ای، بادنجان، کدو سبز، پیاز، سیر و... است.

4- گروه گوشت
 

شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و آجیل است. این گروه منبع خوبی از پروتئین، ویتامین های گروه B و املاحی مانند آهن، روی و فسفر است. افرادی که دچار نقرس هستند باید گوشت و حبوبات را خیلی کم مصرف کنند. افرادی هم که دچار کلسترول خون بالا هستند باید جگر، دل و قلوه، کله پاچه و گوشت پرچرب را مصرف نکنند و به جای گوشت قرمز بیشتر از مرغ و ماهی استفاده کنند. ولی برای افراد کم خون مصرف انواع گوشت مفید است. بیماران قلبی هم بهتر است تا حد ممکن گوشت قرمز را کمتر مصرف کنند.
منبع: نشریه راه کمال، شماره 38


دوشنبه 4/2/1391 - 15:38
خواص خوراکی ها
سیر با نام علمی (Allium sativum) گیاهی است از راسته مارچوبه‌ای‌ها (Asparagales) از تیره پیازها (Alliaceae) و سرده سیرها (Allium).
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز می رسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سب تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود . سیر وپیاز رابطه ای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها می باشد. بطور کلی ۳ نوع سیر وجود دارد ۱-سیر آمریکایی بنام Greole نامیده می شود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است . ۲-سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آن به ۸ سانتیمتر می رسد .
به دستور خئوپس، یکی از پادشاهان سلسله چهارم مصر باستان، یک پر سیر را روی بلندترین هرم جیزه حکاکی کردند. از این امر چنین برمی آید که مصریان به سیر جنبه الوهیت می‌دادند. سنگ نوشته‌ای که بر یکی از سنگهای اهرام مصر درباره خواص طبی و درمانی سیر باقی مانده آشکار می‌کند که هر روز صبح به کارگرانی که در بنای هرم کار می‌کردند یک پر سیر می‌خوراندند تا آنها در مقابل بیماری مصون مانده و به آنها برای ساختن چنین بنای عظیم و بلندی، دل و جرأت بخشد. یونانیها، بر خلاف مصریان هر که را که بوی سیر می‌داد از معابد بیرون می‌انداختند. با این وجود عجیب این است که پهلوانان یونانی پیش از مسابقات المپیک یک دوره طولانی سیر مصرف می‌کردند. یهودیان و یونانیان و رومیان سیر را مثل نوشدارو می‌دانستند و مورد مصرف قرار می‌دادند و جالب توجه‌است بدانیم که نزد مردم چین که مقدار زیادی سیر مصرف می‌کنند موارد سرطانی بسیار کم دیده شده‌است.
۱) سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین‌هایB1 ی، B2 وB3 است.) در تحقیقات آزمایشگاهی آلیسین و ترکیبات وابسته به آن آنزیم HMG-CoA ردوکتاز را مهار می‌کند.این آنزیم در ساخت کلسترولدر کبد نقش دارد لذا چندین آزمایش پزشکی نشان داده که سیر باعث کاهش چربی خون می‌شود.
۲) همجنین سیر از گرفتگی عروق جلوگیری می‌کند.
۳) علاوه بر اینها فعالیت آنتی اکسیدان و تأثیر در کاهش ال‌دی‌ال (LDL ) خون هم در انسان و هم در آزمایشگاه مشاهده شده‌است.
۴) همچنین در بیمارانی که دچار گرفتگی عروق می‌باشند باعث کاهش تشکیل کلسترول استر در سلول‌های آئورت می‌شود.امروزه گیاه سیر در قالبمشتقات گوناگون وبه شکل انواع قرصها و روغنها ارائه می‌شود.
۵) همچنین سیر در کاهش فشار خون نیز مؤثر است به طوری که فشار سیستولیک خون را به میزان ۷/۷ میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک را به میزان ۵ میلیمتر جیوه کاهش می‌دهد.
۶) سیر خون را پاک می‌کند و به این خدمت، بدن را در مبارزه با بیماریهایی که ناشی از فشار خون می‌شود، پیروز می‌نماید مانند ناراحتی‌های دوران حیض بعضی از زنان، پیری و شکستگی غیر عادی، بواسیر، روماتیسم.
۷) خوردن سیر مجاری تنفس و خون را پاک می‌کند و با این کار از شدت و زحمت تنگ نفس کاسته و گاهی موجب درمان آن می‌شود.
۸) بعضی از انواع سل ریوی را معالجه می‌کند مخصوصا وقتی که با شیر ممزوج شود، زیرا در این صورت اثر قابل توجهی در کشتن میکرب کوخ دارد(میکرب سل).
۹) سیر پوست بدن را خوش رنگ و گونه را سرخ و روده‌ها را از عفونتها پاک می‌کند به خصوص در اطفال، و با این خصوصیت سپری مقابل تیفوئید و دیفتری و مسکن سیاه سرفه و خروسک است.
۱۰) دانشمندان در مورد خاصیت ضد کرم بودن سیر متفق القولند و حتی پزشکان قدیم ایران آن را برای از بین بردن زالو که بیخ گلو چسبیده باشد مفید می‌دانند، اما مشاهده می‌شود که در بین شمالی‌ها که زیاد سیر می‌خورند کرم معده دیده می‌شود علت این است که کرمها به سیر عادت کرده و مصونیت پیدا نموده‌اند.
۱۱) در تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده شده که آلیسین برروی باکتریهای گرم مثبت و باکتریهای گرم منفی و همچنین قارچ مانند کاندیدا آلبیکانز تک‌یاخته‌ها مانند آنتامیبا هیستولیتیکا و همچنین برروی ویروسها اثر دارد.
۱۲) سیر برای درمان نسیان و فراموشی مفید است و موجب از بین رفتن کدورت ذهن می‌شود.
۱۳) مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث برطرف شدن آنها می‌شود.
۱۴) گذاشتن سیر پخته در طی چندین روز بر روی میخچه و زگیل باعث رفع آنها می‌شود.
۱۵) سیر از جمله سبزیجاتی است که باعث پیشگیری از بسیاری از سرطان‌ها می‌شود.
۱۶) سیر برای درمان بیماری‌های مختلفی ازجمله آسم، برونشیت، روماتیسم، نقرس، میخچه و زگیل (به صورت موضعی)، سل، دندان درد، نیش‌زدگی و فشار خون‌بالا مفید است. در ضمن، سنگ کلیه را خرد می‌کند و در ضدعفونی‌کردن دستگاه‌های ادراری و عفونت‌های واژینال و مثانه نیز مؤثر است.
بوی سیر با جویدن جعفری یا خوردن سیب یا عسل رفع می‌شود.
منبع:mihanfa.com
دوشنبه 4/2/1391 - 15:37
تغذیه و تناسب اندام
نویسنده:زهرا فرهناک




 
حفظ یا کنترل وزن به معنی نگهداری وزن در محدوده سلامت به مدت طولانی است. اگر چه خیلی از افراد چاق یا دارای اضافه وزن به دنبال کاهش وزن (معمولا هم سریع) هستند، ولی یادمان باشد که شاید مهم‌تر و یا شاید سخت‌تر از کاهش وزن، حفظ وزن کاهش یافته است. حفظ وزن به کمک عادات خوردن سالم در کنار عادات ورزشی منظم قابل دستیابی است.
حفظ وزن به معنی داشتن عادات غذایی و ورزشی مناسب است که معمولا این عادات صحیح در مسیر یک کاهش وزن درست کسب می‌شود. اینکه شما چقدر مسیر کاهش وزن را درست طی کرده‌اید، در موفقیت بعدی شما یعنی حفظ وزن کاهش یافته، بیشترین اثر را دارد. در یک کاهش وزن صحیح معمولا عادات غلط غذایی فرد شناسایی می‌شود و در طی زمان با عادات صحیح غذایی جایگزین می‌شود.
این اتفاق به مرور خیلی وقت‌ها بدون اینکه خود فرد متوجه شود و یا آسیب و تقلای زیادی برای تغییر در خود ایجاد کند به وجود می‌آید و به طور کلی سبک و شیوه زندگی فرد اصلاح می‌شود. بعد از طی این مسیر، حفظ وزن برای طولانی مدتی اتفاق غیر قابل دسترس و دور از ذهنی نیست.

خوراک‌های رژیمی ویژه تثبیت وزن کاهش یافته

National Weight Control Registry) NWCR) آمریکا یک پایگاه اطلاعاتی حاوی اطلاعات گروه بزرگی از مردم است که توانسته‌اند برای یک مدت طولانی وزن خود را حفظ کنند. برای وارد شدن در این گروه فرد باید حداقل کاهش وزنی معادل 15 کیلوگرم داشته باشد و این وزن کاهش یافته را حداقل برای 5 سال حفظ کرده باشد. این پایگاه 2000 عضو دارد که متوسط کاهش وزن افراد این کلوپ 30 کیلوگرم است که برای 6 سال حفظ شده است.

استراتژی‌های موفقیت آمیز حفظ وزن
 

با بررسی‌هایی که بر روی افراد این باشگاه انجام داده‌اند، دریافته‌اند افرادی که به مدت طولانی توانسته‌اند وزن خود را حفظ کنند از عادات و روش‌های مشخصی استفاده نموده‌اند که در اینجا به برخی از این موارد اشاره شده است:

عادت روزانه به خوردن صبحانه
 

عادت صبحانه خوردن یکی از مثبت‌ترین عادات سالم تغذیه‌ای است که افراد می‌توانند کسب کنند و بهتر است این عادت از دوران کودکی در افراد ایجاد شود. همان طور که ملاحظه می‌کنید، اولین و کارآمدترین استراتژی این گروه در موفقیت طولانی مدت حفظ وزن، صبحانه خوردن است و این خود اهمیت مصرف صبحانه را در حفظ وزن نشان می‌دهد. لازم است ذکر شود در مطالعات متعدد نشان داده شده افرادی که صبحانه نمی‌خورند، در دراز مدت مبتلا به چاقی می‌شوند و همچنین معمولا افراد چاق تمایلی به خوردن صبحانه ندارند. صبحانه اولین و مهم‌ترین وعده روزانه شماست که باعث توزیع متناسب انرژی در طول روز و پیشگیری از ریزه‌خواری و هله هوله خوری در فرد می‌شود.

پایش منظم وزن
 

در مورد اینکه افراد بعد از کاهش وزن، پایش وزن مرتب روزانه، هفتگی یا ماهانه داشته باشند نظرات مختلفی وجود دارد، ولی در نهایت هدف از پایش وزن این است که فرد مدت طولانی از وزن خود بی‌خبر نباشد و به ناگاه با برگشت مثلا 10 یا 12 کیلوگرم مواجه نشود.
طبق روحیه و نظمی که خودتان دارید، می‌توانید به صورت هفتگی یا 2 بار در هفته خود را وزن کنید تا اگر احیانا افزایش وزن مختصری نیز پیدا کرده‌اید، سریعا جلوی آن را بگیرید. ارتباط مداوم فرد با متخصص تغذیه در دوران حفظ وزن به مانند کاهش وزن دارای اهمیت است (معمولا بعد از رژیم تثبیت و شروع دوران حفظ وزن ویزیت‌های مرتب 3 یا 6 ماهه توصیه می‌شود).

فعالیت روزانه
 

بخش ثابت و بدون انکار یک حفظ وزن طولانی و موفقیت‌آمیز در کنار تعهد و پیروی از یک رژیم غذایی سالم داشتن برنامه ورزشی همیشگی و روزانه است. فعالیت ورزشی شما باید متناسب با روحیه و خلق و خوی شما باشد و با رغبت و اشتیاق دنبال شود. اگر ورزش را از روی اجبار انجام دهید، بعد از مدتی دلزده می‌شوید و ان را رها می‌کنید.
پس فعالیت ورزشی را انتخاب و دنبال کنید که واقعا به آن علاقه دارید و امکاناتش را نیز دارید. معمولا پیاده روی خصوصا به صورت دسته جمعی از ورزش‌های مورد علاقه تمامی گروه‌های سنی است. رایج‌ترین و پرطرفدارترین ورزش برای کنترل وزن در این باشگاه پیاده‌روی است.

پیروی از یک رژیم کم چرب و مصرف کربوهیدرات‌های سالم
 

توجه به دریافت چربی و محدود کردن آن و انتخاب انواع مفید آن (که با پیروی از رژیم استاندارد که توسط متخصص تغذیه تنظیم شده است قابل دستیابی است) را هم در دوران کاهش وزن و هم در مسیر حفظ وزن باید مد نظر داشت.

کنترل دریافت کالری
 

متوسط دریافت کالری افراد 1400 کیلو کالری در روز است. علاوه بر محدود کردن چربی به محتوی کالری کل رژیم نیز باید توجه داشت. فقط به صرف اینکه غذا یا اسنکی چربی ندارد یا چربی آن از نوع مفید است نباید در خوردنش زیاده روی شود، چون ممکن است کالری بالایی را به فرد برساند. البته چنانچه از یک رژیم استاندارد زیر نظر متخصص تغذیه پیروی می‌کنید محاسبه دقیق کالری، چربی و ... انجام شده است.

خوراک سبزیجات زنجفیلی
 

نکته:
علاوه بر مواردی که ذکر گردید، دیده شده افرادی که در مصرف غذاها و گروه‌های زیر افراط می‌کنند، معمولا حفظ وزن برایشان کار سختی است و نهایتا یک سال وزن خود را می‌توانند حفظ کنند و معمولا برگشت وزن در این افراد بعد از یک سال اتفاق می‌افتد.
مصرف زیاد اسید‌های چرب اشباع (این چربی‌ها در غذاهای فست فودی (پیتزا، همبرگر و ...)، مواد لبنی (توصیه به نوع کم چرب زیر 5/2 درصد می‌شود)، کره، خامه و روغن جامد و حیوانی وجود دارند).
مصرف زیاد غلات سفید و تصفیه شده (انواع نان‌های سفید، کیک‌ها، شیرینی‌ها، نوشیدنی‌های شیرین و شربت‌ها).
دریافت کم فیبر (مصرف کم سبزی‌ها و میوه‌ها و دریافت زیاد غذاهای تصفیه شده و فست فود).
در واقع موفقیت شما در حفظ وزن کاهش یافته تا حد خیلی زیادی به انگیزه و نیروی درونی شما بر‌می‌گردد. بودن در حلقه دوستانی که خود در این مسیر موفق بوده‌اند و به شما انرژی مثبت برای ادامه مسیر را می‌دهند، خیلی خیلی کمک کننده است. در عین حال موارد زیر را مد نظر داشته باشید.
هیچ وقت از واژه‌ها و عبارات منفی مثل «من هرگز سیب زمینی سرخ شده نمی‌خورم» و «دیگه هیچ وقت پیتزا نمی‌خورم» و... استفاده نکنید. این عبارات، بار روانی منفی و احساس عذاب وجدان شدیدی به دنبال خوردن در فرد ایجاد می‌کنند. به جای این مدل صحبت کردن با خود تصمیم بگیرید خوردن این غذاها را محدود به مهمانی‌ها، جشن‌ها و موقعیت‌های خاص بکنید تا از وسوسه مکرر خوردن این غذاها نیز رها شوید.
اگر شما فردی هستید که به غذاها ناخنک می‌زنید و عادت دارید در یخچال را بازکنید و یک تکه کوکوی باقی‌مانده شام را بخورید تا حدامکان سعی کنید به اندازه‌ای که در هر وعده می‌خورید، غذا تهیه کنید یا از باقی‌مانده غذا صرف نظر نمایید.
زمانی که کلافه و عصبی می‌شوید و ممکن است به سمت خوردن بروید، خود را با فعالیت‌هایی نظیر باغبانی، خواندن کتاب، تلفن به یک دوست، جستجو در اینترنت و ... سرگرم کنید.
برای جشن‌ها، مهمانی‌ها، پیک نیک‌ها و رستوران رفتن برنامه منظم داشته باشید و به محتوی چربی و کالری غذاهای انتخابی خود نیز دقت کنید. به این صورت هم اراده و انگیزه شما قوی‌تر می‌شود و خود را از این مناسبت‌های فرح بخش محروم نکرده‌اید و در عین حال مراقب حفظ وزن خود نیز بوده‌اید.
رژیمی متعادل را دنبال کنید و دریافت کاملی از 5 گروه اصلی هرم راهنمای غذایی (غلات کامل و سبوسدار، سبزیجات، میوه‌ها، مواد لبنی کم چرب و گوشت‌ها) داشته باشید.
دریافت چربی اشباع و قند تصفیه شده را به حداقل برسانید.
پیاده‌روی یا هر ورزش دلخواه دیگر را به مدت 1 ساعت در روز دنبال کنید.
عادات غلط غذایی خود را شناسایی کنید و در رفع آن بکوشید.
در مسیر حفظ وزن نیز به اندازه کاهش وزن با انگیزه و قوی باشید.
منبع : نشریه تغذیه شماره 117
دوشنبه 4/2/1391 - 15:37
تغذیه و تناسب اندام
نویسنده: کافیه شابه پور




 
سلامت کلمه ایست که شامل خوردن، حرکت- نشاط- تولید مثل و لذت را شامل می شود. خوردن یکی از تفریحات بشری بوده و هست.
* یکی از ویژگیهای مهم و اصل فرهنگ هر مردم و جامعه ای بنا به ضروریات و خلاقیت بشری به یکی از هنرهای اصیل هر سرزمینی است.
* تحقیقات نشان می دهد که ایرانیان نخستین مردمی بوده اند که به طبخ غذا پرداخته اند.
* ابتدایی ترین غذاها از گیاهان تهیه می شوند و از روغن حیوانی و گیاهی نیز استفاده می کرده اند.
* اما اکنون در قرن 21 متخصصین برای رژیم درمانی و غذا درمانی غذاهایی را توصیه می کنند و بیشتر این غذاها جدی الختراع می باشند.
اما این گنجینه بزرگ غذایی دنیا و ایرانی و این تعدد و تنوع موجود در برابر موج مدرنیته زندگی صنعتی نتوانست از ذائقه و فرهنگ غذایی ایران جلوگیری بعمل آورد.
* به باور متخصصان انقلاب بزرگی در ذائقه ایرانی و سلامت ایرانیان و فرهنگ غذای آنها را در معرض خطری جدی قرار داده است.
* گرایش به فست فود یا غذای آماده پیروزی این سیاستهای غذایی است و براحتی می توانیم این پیروزی را در فرهنگ غذای اصیل و سنتی کشورمان ببینیم. در حالیکه یکی از متنوع ترین منوی غذایی دنیا را ما داریم.
* بسیاری از توریست ها که به ایران سفر می کنند با مشکل غذای اغلب رستورانها و هتلهای ایرانی که با انواع کبابها و پلوها مواجه می شوند و از غذای سنتی خبری نیست.
*متخصصان عقیده دارند که تغذیه شامل خوردن= نوشیدن= نفس کشیدن= خوابیدن و آرامش می باشد و اگر هر یک از این فاکتورها در نظر گرفته نشود مسئله تغذیه به خطر می افتد.
* معمولاً افراد دیدگاههای مختلفی در مورد تغذیه صحیح دارند.
* به نظر می رسد که بیشتر مصرف کنندگان نگرش غیر منطقی نسبت به غذا دارند و قضاوت آنها این است که آنرا دوست دارند یا خیر.
* یک برنامه غذایی صحیح باید اولاً از مقدار انرژی کافی برخوردار باشد یعنی اولاً انسان را سیر کند و ثانیاً متنوع باشد.
بطوریکه نیاز انسان را به تمام مواد مغذی برطرف کند.
* وقتی می گوییم ماده غذایی منظورمان همان مواد روزمره غذایی ما مثل شیر نان گوشت و میوه است.
ماده مغذی همان ترکیبات شیمیایی موجود در این غذاهاست.
* مثلاً شیر یک ماده غذایی مغذی است و شامل پروتئین چربی قند ویتامین و املاح و آب می باشد.

رژیم غذایی مناسب و نتایج آن
 

در بهبود اختلالات خلقی و عاطفی نقش بسزایی دارد.
* تغییرات ساده در رژیم غذایی افراد می تواند تأثیر عمده ای در بهبود افسردگی- اضطراب- و اختلالات خلقی داشته باشد.
بطوریکه اگر این افراد از تغذیه و رژیم مناسب و مداوم هم استفاده کنند احتیاج به داروی افسردگی و ضد اضطراب نخواهند داشت و با پرهیز از مواد غذایی زیر تقریباً 80% افراد به سلامت نزدیک می شوند، بدون اینکه از داروی شیمیایی استفاده کنند.

رژیم غذایی متعادل چیست؟
 

* یک رژِم غذایی متعادل یعنی مصرف مواد مختلف برای اشخاص مختلف و در سنین متفاوت که یک امر حیاتی است.
* اما رژیم غذایی خاص برای همه افراد مناسب نیست بلکه باید مطابق سن= سطح فعالیت= تغذیه مناسب= به سه اصل مهم توجه شود:
1- تعادل 2- تنوع 3- میانه روی
ایجاد تعادل در تغذیه ارکانی را شامل می شود که باید رعایت کرد:
1- تعادل برنامه ایست سالم که با کاهش حجم مواد غذایی و میزان کالری دریافتی است و نباید غذاها را منع کرد.
میزان کاهش یک کیلوگرم در هفته تا یک و نیم کیلوگرم در هفته مناسبترین کاهش وزن است.
2- همه جانبه بودن: این رژیم تعادل حتماً باید دارای برنامه ورزشی مناسب و معمول باشد که به بدن فشار خاصی وارد نشود.
3- تناست با فرهنگ و عادات غذایی: که باید دارای برنامه ورزشی مناسب و معمول باشد که به بدن فشار خاصی وارد نشود.
4- صرفه اقتصادی: نباید بخاطر این رژیم هزینه اضافه بر معمول صرف شود چه مکملهای خاص یا عمومی.
5- تداوم: برنامه غذایی باید طوری بسته شود که در طول عمر بتوان از آن استفاده همه جانبه کرد، حتی در سفرهای کوتاه مدت و طولانی= مهمانیهای مختلف= تنهایی ها
6- پشتیبانی از رژیم غذایی باید دارای برنامه باشد و پس از رسیده به وزن ایده آل باید آنرا در وضعیت تعادل و ثبات نگهداشت.
7- انعطاف: باید به علائق تغذیه ای خود در انتخاب غذای روزانه و ساعت معین غذایی توجه کنیم.
8- پرهیز از موارد زیر به سلامت کمک می کند:
ترک خوردن شکر، کافئین، شکلات لازم و ضروری است و جایگزین کردن آب انواع سبزی میوه ماهی در الگوی غذایی روزانه می تواند مفید و با نشاط باشد.
9- مهمترین ویژگی یک رژیم غذایی تأمین ویتامینها= مواد مغذی بدن= تعادل و تداوم در رژیم غذایی
عامل مهم اصلی درحفظ سلامتی است.
منبع : نشریه راه موفقیت، شماره 15
دوشنبه 4/2/1391 - 15:37
تغذیه و تناسب اندام
نویسنده: دكتر سید مرتضی صفوی




 
هموطنان عزیز باید در طول سفر اصول تغذیه ای، بهداشت و ایمنی مواد غذایی را رعایت كنند. در این راستا به نكته های زیر توجه نمایید.
در طول سفر مانند سایر مواقع به طور متناسب، متعادل و متنوع از تمام گروه های غذایی استفاده كنید.
بهتر است از خوردن سبزی ها به صورت خام (به دلیل احتمال آلودگی) خودداری شود.
حتما در طول سفر به دریافت مقادیر مناسب لبنیات دقت كرده و روزانه متناسب با نیاز بدنتان حدود 2 تا 3 لیوان شیر یا ماست مصرف كنید.
برای جلوگیری از كم آبی و یبوست، مقادیر مناسبی آب بنوشید و حداقل روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات مصرف كنید. البته بهتر است از آب های بسته بندی كه سلامت آن مورد اطمینان است، استفاده نمایید.
به منظور جلوگیری از یبوست، از میوه ها به عنوان میان وعده مناسب استفاده كنید و حتما قبل از استفاده آن ها را خوب بشویید.
بهتر است به جای مصرف نوشابه، از دوغ و نوشیدنی های كم كالری استفاده كنید.
برای تامین مایعات مورد نیاز بدن، آب بهترین نوشیدنی است. تا حد امكان از مصرف ساندیس و نوشابه ها و... پرهیز كنید.
به جای مصرف غذاهای سرخ شده از غذاهای آب پز،كبابی و تنوری استفاده نمایید.
از خوردن غذاهای چرب، سرخ شده، سوسیس و كالباس، شیرینی ها شكلات و خامه بپرهیزید.
در صورت استفاده از غذاها ی كنسروی، از سلامت آنها اطمینان حاصل كنید. (در صورت مشاهده برآمدگی و فرورفتگی از مصرف آنها خودداری كنید و قبل از مصرف حتما آنها را بجوشانید.
صبحانه یكی از مهم ترین وعده های غذایی است كه برای سلامت و تندرستی اهمیت ویژه ای دارد. سعی كنید در ایام تعطیل شب ها زودتر بخوابید (به خصوص كودكان ) تا صبح با شادابی از خواب برخیزید و صبحانه كاملی شامل مقادیر مناسبی نان، شیر، پنیر، گردو و... نوش جان كنید. بهتر است از خوردن كره، خامه، سرشیر تا حد امكان بپرهیزید و برای ایجاد تنوع در صبحانه، از تخم مرغ، خیار، گوجه فرنگی، میوه ها و آب میوه تازه استفاده نمایید.
در رژیم غذایی خود مقادیر مناسبی میوه و سبزی بگنجانید.
برای جلوگیری از یبوست، همراه با غذاهای فیبر دار (مثل میوه، سبزی، غلات با سبوسو نان های سبوس دار) آب بنوشید.
از غذاهای آب دار (مثل سوپ ها، آش، میوه های آبدار و سبزی های آبدار مثل خیار، گوجه فرنگی و كاهو) استفاده نمایید.
از مصرف زیاد چای و قهوه بپرهیزید.
به طور مناسب، تحرك بدنی و ورزش داشته باشید.
حتما دست های خود را قبل از صرف غذا و میان وعده خوب با آب و صابون بشویید.
در محل هایی كه آب آن از نظر سلامت و خالص بودن مورد تردید است، از آب بطری استفاده كنید؛ حتی برای مسواك زدن.
از خوردن غذا در رستوران های غیر بهداشتی خودداری كنید.
به نحوه سرو غذا و بهداشت پیشخدمت ها توجه كنید.
در طول سفر از مصرف سبزی های خام در مكان های عمومی بپرهیزید.
حتما میوه ها را قبل از مصرف خوب بشویید.
بهتر است از قاشق و چنگال و وسایل شخصی خود برای صرف غذا استفاده كنید.
به رستوران های معتبر كه اصول اصول بهداشتی بیشتر در آنها رعایت می شود، مراجعه كنید.وضعیت بهداشت سالن، دستشویی ها، كارگران و... تا حدی می تواند معیار ارزیابی بهداشت رستوران باشد.
از مصرف بعضی از مواد غذایی، مانند سالاد الویه، همبرگر، كباب كوبیده، پیاز و... در مكان هایی كه قابل اطمینان نیستند، ‌خودداری كنید.
به بهداشت فردی توجه داشته باشید.
در مورد آب آشامیدنی به بهداشت پارچ و لیوان ها توجه نمایید.
زیاده روی در مصرف شیرینی و شكلات می تواند منجر به بروز مشكلاتی شود؛ به خصوص در كودكان كه اغلب باعث مشكلات گوارشی،‌ مثل درد معده، تهوع و استفراغ می شود و در ضمن معده را پر كرده و مانع مصرف وعده های اصلی غذا می گردد.
بعد از هر بار غذا خوردن به بهداشت دندان ها و مسواك زدن، به خصوص در كودكان توجه كنید تا باعث خرابی دندان های آنها نشود.
زیاده روی در مصرف غذا و تنقلات، شیرینی و شكلات می تواند منجر به مشكلات گوارشی، همچنین افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن در این ایام شود و در افرادی كه مبتلا به قند خون و یا چربی خون بالا هستند، باعث اختلال در وضعیت سلامت آنها خواهد شد؛ بنابراین برای داشتن سفری همراه با آرامش و سلامتی، تعادل در مصرف موادغذایی را در نظر بگیرید.
هنگام خرید آجیل باید به تازگی آن توجه داشت. تا حد امكان از فروشگاه های معتبر كه اجناس با كیفیت و تازه عرضه می كنند، خرید كنید. از خرید خشكباری كه علائم كپك زدگی در آنها وجود دارد، بپرهیزید. همچنین بهتر است انواع كم نمك را انتخاب نمایید.
در سفرها بهتر است برنامه غذایی مانند سایر زمان ها تنظیم شود و در صورت مصرف آجیل و مغزها به عنوان میان وعده، زیاده روی نكنید.
در سفر بهتر است حجم مواد غذایی در هر وعده كاهش یابد؛ به ویژه شام را بسیار مختصر میل كنید.
بهتر است در طول سفر از میان وعده های سالم ،‌مثل میوه های خشك، و انواع میوه های تازه و شیر به جای چیپس و پفك و نوشابه و ساندیس استفاده كنید.
در صورت مسمومیت و اسهال، حتما مقادیر كافی مایعات بنوشید.
به علائم كلینیكی اسهال شامل دفع مدفوع به كرات و دردهای شكمی، گاه همراه با تهوع و استفراغ توجه نمایید.
تا حد امكان از خوردن غذاهای ناآشنا برای جلوگیری از اسهال و دیگر مشكلات گوارشی بپرهیزید.
از قبل از سفر برای محل و زمان و نوع غذاهایی كه در طول سفر به آن نیاز دارید، برنامه ریزی كنید.
در رستوران ها حتما صورت كامل غذاها باید درخواست شود تا از خوردن غذاهای سس دار، خامه، پنیر دار، چرب، ‌سرخ شده و حاوی مقادیر زیاد روغن اجتناب گردد.
بهتر است سایر افراد،‌ به خصوص افراد مبتلا به بیماری های قلبی - عروقی و چربی خون بالا و د ر معرض سكته های قلبی - عروقی، در رستوران ها به دنبال غذا های كم چرب مثل ماكارونی،‌ سیب زمینی پخته، ‌نان و مرغ یا ماهی كبابی،‌ سبزیجات و سالاد باشند. سعی كنید سفارش های مناسبی داشته باشید و جایگزین های مناسبی را سفارش دهید. (مثلا به جای سیب زمینی سرخ شده، سیب زمینی پخته سفارش دهید). هیچ ترسی از سوال كردن و سفارش دادن نداشته باشید.
در منو ها به لغات سرخ شده، برشته شده،‌ و خامه دار دقت و از مصرف زیاد آنها پرهیز كنید.
منبع: نشریه دنیای زنان شماره 68

دوشنبه 4/2/1391 - 15:36
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته