• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1267روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

فوق تخصص بیماری‌های گوارش با اشاره به افزایش آمار ابتلا به کبد چرب در کودکان و نوجوانان گفت: کاهش تحرک و بازی‌های کامپیوتری عمده دلیل این مشکل است.

 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین ، امیرحسین کاظمی با بیان اینکه عوارض بیماری کبد ممکن است از خون ریزی گوارشی شروع شود تا تجمع مایع در شکم و نهایتا فرد به سمت کمای کبدی پیش برود، افزود: در حالت کمای کبدی بیمار در لیست انتظار پیوند کبد قرار می‌گیرد.

وی در پاسخ به این پرسش که برای فردی که در سونوگرافی تشخیص کبد چرب برایش داده شده ولی آنزیم‌های کبدی او بالا نیست، چه نظری دارید؟، گفت: اگر آنزیم‌ها بالا باشد به معنای التهاب کبد است. این بیمار سالیانه باید سونوگرافی و اندازه آنزیم‌های کبدی وی کنترل شود. همچنین به تغذیه و تحرک بدنی هم توجه کند.

فوق تخصص بیماری‌های گوارش در برنامه شبکه رادیویی سلامت یادآور شد: از زمان شروع بیماری کبد چرب تا ایجاد عارضه 20تا 15 سال زمان می‌برد. در بزرگسالان بیماری کبد چرب همراه بیماری‌هایی مانند بیماری های قلبی و عروقی و حوادث عروقی مغز است و این همراهی، به دلیل خواصی است که چربی دارد که هم در کبد خودش را نشان می دهد و هم باعث عوارض قلبی -عروقی و مغزی می شود.

وی با بیان این‌که بیماری کبد چرب همه سنین را در گیر می‌کند، تاکید کرد: حتی در اطفال و نوجوانان هم دیده شده و سن خاصی ندارد؛ اما ریسک بیماری از 40 سال به بالا بیشتر می شود. در افراد چاق و دارای اضافه وزن، بیماری را مدنظر قرا می دهیم. برای این افراد انجام سونوگرافی و اندازه گیری آنزیم های کبدی توصیه می شود.

کاظمی افزود: اگر کبد چرب در مرحله ای که کبد التهاب دارد درمان نشود، ممکن است چندین سال طول بکشد تا بافت فیبروز در کبد تشکیل شود. تا قبل از تشکیل بافت فیبروز، بیماری قابل برگشت است.

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در ادامه موثرترین عامل برای شستشوی کبد یا پاکسازی کبد را کنترل تغذیه و داشتن تحرک دانست و افزود: عامل شناخته شده ای که بر کبد موثر باشد، نداریم. بسیاری از داروها وقتی استفاده می شود که آنزیم های کبدی بالا باشد و با استفاده از آنها فقط آنزیم های کبدی نرمال می شوند. هیچکدام از این داروها روی بافت کبد اثر ندارند.

وی در ادامه بیان کرد: با مصرف دارو و تغییر اساسی که چربی بر کبد ایجاد کرده، از بین نمی رود. چند قلم دارو هست که در افراد خاص مصرف می شود در افراد مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی و دیابت این داروها با احتیاط باید مصرف شود. البته این داروها زمانی تجویز می شوند که نمونه برداری از کبد هم انجام شده باشد. بهتر است نقش دارو را در این زمینه نادیده بگیریم.

کاظمی با تاکید بر این‌که کلمه هپاتیت یعنی التهاب سلول های کبد که علل آن می تواند ویروسی، غیر ویروسی یا کبد چرب باشد، گفت: پس در این حالت یک نوع هپاتیت است؛ اما نه از نوع هپاتیت عفونی؛ ولی وقتی کبد دچار فیبروز شود و از کار بیفتد، شبیه همان هپاتیت است و همان عوارض هپاتیت عفونی را دارد که در اینجا عامل ان عفونی نیست.

وی ادامه داد: در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، افرادی که تری گلیسیرید خونشان بالا است، کبد چرب بیشتر مشاهده می شود. از این رو به این افراد توصیه می شود کاهش وزن داشته باشند؛ چرا که با 10 درصد کاهش وزن، بیش از 50 درصد بافت چربی در کبد کاهش می یابد. تحرک داشتن و تغذیه مناسب هم نقش کلیدی را در درمان کبد چرب ایفا می کنند. لذا به افراد توصیه می شود غذاهای کم چرب مصرف کنند و مصرف غذاهای آماده را نیز کاهش دهند.

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در پایان اظهارداشت: امروزه سن شیوع کبد چرب (که قبلا بالای 60 سال بود) پایین آمده و به حدود 40 سال رسیده که لازم است افراد راه های پیشگیری و کنترل بیماری را آموزش گرفته و به ان عمل کنند.‌ 
يکشنبه 8/12/1395 - 14:28
سلامت و بهداشت جامعه

یک عضو انجمن علمی فیزیوتراپی ایران توصیه‌های خودمراقبتی هنگام استفاده از موبایل از دیدگاه متخصص فیزیوتراپی را تشریح کرد.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تسنیم، پریسا ارزانی درباره توصیه‌های خودمراقبتی هنگام استفاده از موبایل از  دیدگاه متخصص فیزیوتراپی اظهار داشت: تلفن همراه به همراه همیشگی زندگی بسیاری از ما تبدیل شده و همگی از مزایای استفاده از گوشی‌های هوشمند آگاهیم، اما تعداد کمی مضرات این ابزارهای فناوری را می‌شناسند.

این عضو انجمن علمی فیزیوتراپی ایران با بیان اینکه مطالعات کافی در این زمینه انجام شده ولی عموم جامعه هشدارها را جدی نمی‌گیرند، عنوان کرد: تعداد رو به افزایش بیمارانی که دلیل ایجاد و یا تشدید بیماری‌شان تلفن همراه است به‌راستی نگران کننده است و برخی از این بیماری‌ها عبارتند از درگیری تاندون‌های انگشت شست و سایر انگشتان، سندروم تونل کارپ، گردن‌درد، کمردرد، سردرد و فتق دیسک ستون فقرات است.

ارزانی ادامه داد: اغلب ما حین استفاده از تلفن همراه و تایپ متن، وضعیتی قوزکرده با شانه گرد به خود می‌گیریم در حالی که سر به جلو آمده و خم شده است، درحالی که ستون فقرات ما برای اتخاذ این وضعیت غیرطبیعی آن هم به‌شکل طولانی طراحی نشده است، علاوه بر این حرکات تکراری با شست باعث تمرکز فشار بیش از حد بر نقاط کوچک این انگشت می‌شود و فرد را مستعد آرتروز می‌کند.

وی تصریح کرد: به‌منظور تصحیح ساختار به هموطنان عزیز توصیه می‌شود هر چند دقیقه یک بار به‌جای شست، از دیگر انگشتان استفاده کنند یا گوشی را روی سطحی بگذارند و با دست دیگر تایپ کنند. گذاشتن مچ در وضعیت‌های خم‌شده به‌شکل طولانی باعث فشار بیش از حد بر تاندون‌های دست می‌شود بنابراین سعی کنید مچ دست را در وضعیت طبیعی قرار دهید.

دکتر ارزانی عنوان کرد: تا حد ممکن قوس‌های طبیعی ساختار قامت خود را حفظ کنید، زیرا سر انسان بالغ به‌طور معمول 5 تا 6 کیلوگرم وزن دارد، وقتی سر به جلو خم می‌شود فشار وارده بر استخوان‌ها، تاندون‌ها و دیسک‌ها بیشتر می‌شود و وقتی سر حدود 30 درجه به جلو خم شود فشار وارده بر گردن معادل یک سر 20 کیلوگرمی می‌شود و اگر سر را 45 درجه خم کنیم فشار وارده بیشتر از این هم می‌شود و به 25 کیلوگرم می‌رسد. حال زمان استفاده از گوشی‌های هوشمند را در نظر بگیرید که محدود به چند دقیقه نیست و گاهی به ساعت‌ها می‌رسد.

وی گفت: همچنین با قرار دادن گوشی در سطح پایین‌تر از قفسه سینه مجبور می‌شوید برای نگاه کردن به آن سر را به جلو خم کنید، برای جلوگیری از این اتفاق آسیب‌رسان سعی کنید گوشی را در راستای چشم‌ها نگه دارید. اگر گوشی‌تان پایین‌تر از سطح چشم‌تان بود به‌جای خم کردن سر و گردن و نگاه کردن به پایین، با چشم‌های خود صفحه را دنبال کنید. در صورتی که در منزل هستید می‌توانید دراز بکشید و گوشی را جلوی صورتتان بگیرید و از قرار دادن گوشی در یک طرف و چرخیدن ستون فقرات به‌شکل جبرانی پرهیز کنید.

ارزانی عنوان کرد: همچنین توصیه می‌کنیم تا جای ممکن زمانی را که با گوشی می‌گذرانید محدود کنید. همچنین مدت زمان توصیه شده برای تایپ کردن تنها 15 الی 20 دقیقه است و بعد از هر یک ربع ساعت استفاده از گوشی، دو تا سه دقیقه استراحت کنید و در این مدت گوشی‌تان را در وضعیت سکوت قرار دهید تا مزاحم استراحت‌تان نشود و برای کاهش خستگی به نقطه‌ای دورتر نگاه کنید و چند تمرین ساده مانند تمرینات کششی ستون فقرات گردنی و شانه و مچ را انجام دهید.

این عضو انجمن علمی فیزیوتراپی ایران خاطرنشان کرد: برای کاهش میزان استفاده از انگشتان حین تایپ حتی الامکان پیام‌هایتان را به‌صورت کوتاه و با اختصارات نوشتاری بنویسید. همچنین مدل‌هایی از گوشی استفاده کنید که همه حروف را داشته باشد تا مجبور نباشید برای دستیابی به یک حرف چندین بار ضربه بزنید و در نهایت در صورتی که مشکلی پیش آمد که فعالیت‌های روزمره شما را تحت تأثیر قرار داد و عملکردتان را محدود کرد حتماً با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید. 

يکشنبه 8/12/1395 - 14:26
سلامت و بهداشت جامعه

بیماری‌های بشر از گذشته تا کنون با توجه به سبک زندگی، منطقه جغرافیایی و دلایل ژنتیکی از تنوع بالایی برخوردار است. زمانی وبا و طاعون عامل مرگ و میر گروه زیادی از انسان‌ها بود و تا همین چند سال پیش مواردی مثل فلج اطفال در کشور شیوع داشت که با پیشرفت علم پزشکی اکنون ریشه‌کن شده است.

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، هر زمان یک یا چند بیماری در منطقه‌ای به دلیل عوامل محیطی یا جهش‌های  ژنتیکی شیوع و افراد را برای ماه‌ها یا سال‌ها درگیر می‌کند. ژنتیک و محیط زندگی افراد از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری‌های شایع است. اکنون برنامه‌های جامع سلامت و غربالگری تا حد زیادی از بروز بیماری‌های فراگیر جلوگیری می‌کند و بسیاری از بیماری‌ها در مرز ریشه‌کن شدن است. در کنار این راهکارها، اگر ایجاد تغییرات ژنتیکی بسادگی قابل انجام نباشد و از دست ما کاری برنیاید، با تغییرات ساده‌ای در سبک زندگی و فرهنگسازی صحیح می‌توان از شیوع بیماری‌های رایج در منطقه‌ای خاص پیشگیری کرد.

دیابت در یزد و بوشهر

بیماری دیابت یا قند یک اختلال در سیستم سوخت و ساز بدن است که توانایی بدن برای تولید هورمون انسولین از بین می‌رود یا عملکرد طبیعی این هورمون مختل می‌شود. گرچه مسائل ژنتیکی و نوع زندگی در بروز این بیماری تاثیرگذار است و به صورت ارثی منتقل می‌شود، اما مصرف شیرینی و غذاهای چرب نیز از عوامل مهم بروز این بیماری است. شیوع دیابت در استان‌های یزد و بوشهر بیش از دیگر استان‌های کشور است. علاوه بر استان بوشهر، شیوع دیابت در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس هم آمار بالایی دارد که ناشی از عوامل ژنتیکی است.

تنوع و طعم بی‌نظیر شیرینی‌های یزدی زبانزد است و کمتر می‌توان از چشیدن آنها صرف‌نظر کرد. از طرفی استان یزد یکی از مناطقی است که مصرف شیرینی در مراسم کوچک و بزرگ خانوادگی رواج دارد و می‌توان گفت رژیم غذایی پرشیرینی از عوامل بالا بودن آمار این بیماری در استان است. استان اصفهان نیز رتبه بالایی در ابتلا به دیابت دارد که به دلیل ماهیت صنعتی شهر اصفهان، استرس‌های شغلی و استفاده از رژیم غذایی نامناسب است.

ایجاد فرهنگ صحیح مصرف و رعایت تغذیه سالم و انجام حرکات ورزشی ساده در روز می‌تواند از بروز این بیماری پیشگیری کند. دیابت همچنین می‌تواند عامل بیماری‌های دیگر مثل نارسایی‌های کلیوی یا بیماری‌های قلبی و عروقی باشد و پیشگیری از بروز این بیماری و کنترل آن در مراحل اولیه ضروری است.

درگیری سیستان و بلوچستان با بیماری سل

بیماری سل یکی از بیماری‌های قدیمی انسان است که به دو صورت ریوی و خارج از ریه بروز پیدا می‌کند. گرچه شیوع این بیماری طی سال‌های اخیر در کشور کاهش یافته است، اما هنوز افراد زیادی بر اثر ابتلا به سل، جان خود را از دست می‌دهند. میزان بروز و شیوع این بیماری در همه نقاط کشور یکسان نیست و در مناطق حاشیه‌ای کشور شیوع بیشتری دارد. پراکندگی شیوع سل در استان سیستان و بلوچستان بیش از دیگر استان‌های ایران و در استان‌های خراسان، مازندران، گیلان، آذربایجان‌شرقی، اردبیل، کردستان، خوزستان و سواحل جنوبی کشور شیوع بالاتری نسبت به مناطق مرکزی دارد. مراقبت‌های درمانی، سبک زندگی، وضعیت اجتماعی و اقتصادی از عوامل محیطی موثر در بروز سل در مناطق مختلف است.

فقر آموزشی و فرهنگسازی و فقر مالی نقش تعیین‌کننده در شیوع و کنترل بیماری سل دارد و مصرف دخانیات نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن و رعایت مسائل بهداشتی در هر منطقه می‌تواند از بروز این بیماری بسادگی جلوگیری کند.

تالاسمی در کرانه‌های خلیج‌فارس

تالاسمی یک بیماری ارثی خونی است که به دلیل ازدواج فامیلی یا به علت ابتلای والدین، کودک با تالاسمی خفیف یا شدید به دنیا می‌آید. شیوع این بیماری در سطح جهان به طور معمول در اطراف مدیترانه، نواحی نزدیک به خط استوا و قاره آفریقا و آسیا بیشتر است. در ایران نیز بالاترین آمار شیوع این بیماری در کرانه‌های دریای خزر و خلیج‌فارس است. استان‌های مازندران، گیلان، هرمزگان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، کرمان و اصفهان ده استان با شیوع بالای تالاسمی و در استان همدان کمترین میزان شیوع این بیماری به چشم می‌خورد.

در حال حاضر موثرترین راه پیشگیری از این بیماری پیاده‌سازی برنامه جامع غربالگری است. انجام آزمایش‌های لازم و مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج می‌تواند احتمال ابتلا به این بیماری را در کودک به طور چشمگیری کاهش دهد.

شمال ایران، کمربند سرطان دستگاه گوارش

سرطان‌های دستگاه گوارش در مناطق شمالی کشور شیوع بیشتری دارد، استان اردبیل دارای بالاترین میزان سرطان معده در کشور است. سرطان مری نیز در استان‌های گلستان و مازندران رایج‌تر است. شیوع سرطان روده بزرگ نیز در استان‌های شمالی کشور بیشتر است. با وجود گستردگی فرهنگ غذایی شمال کشور، این نوع غذاها سرشار از ادویه بخصوص نمک و ترشیجات است و عوامل تغذیه‌ای نقش مهمی در بروز سرطان‌های دستگاه گوارش دارد. از جمله عوامل دیگر موثر می‌توان به نوشیدن چای بسیار داغ، مصرف نمک زیاد، وجود نیترات و نیتریت در آب آشامیدنی بیش از حد مجاز، مصرف بیش از حد غذاهای سرخ‌شده و نوشیدن چای بسیار داغ که آسیب‌های حرارتی به مری و معده وارد می‌کند، اشاره کرد. مصرف میوه و سبزیجات تازه و استفاده از غذاهای پخته‌شده و آبپز، رژیم غذایی سالم‌تری است که خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد.

شیوع سرطان پوست در کردستان

سرطان پوست در استان کردستان نسبت به استان‌های دیگر روند افزایشی دارد و این استان از مناطق پرخطر برای این سرطان به شمار می‌رود. به نظر می‌رسد هر دو عامل محیطی و ژنتیکی در بروز سرطان پوست در این استان نقش دارند. مواد شیمیایی و نیترات موجود در مواد غذایی یکی از عوامل محیطی بروز سلول‌های سرطانی در استان کردستان است. همچنین قرارگیری مداوم در معرض تابش نور خورشید، ضریب خطر ابتلا به سرطان پوست را بالا می‌برد.

متاسفانه آلودگی تعدادی از روستاهای کردستان به عناصر شیمیایی آرسنیک از دیگر عوامل محیطی موثر در بروز سرطان است که از پیامدهای جنگ تحمیلی در این استان مرزی است. این نوع سرطان در استان‌های یزد و استان‌های جنوبی کشور نیز به دلیل تابش مستقیم و شدید نور خورشید شیوع دارد. جایگزین کردن رژیم غذایی پرفیبر و گنجاندن تحرک و فعالیت ورزشی در سبک زندگی، کاهش مواجهه مداوم با اشعه فرابنفش خورشید و استفاده از پوشش مناسب برای حفاظت بدن از راهکارهای کاهش خطر ابتلا به این سرطان است.

شیوع بیماری پروانه‌ای در کرمان

بیماری ای‌بی (EB) که در ایران با نام بیماری پروانه‌ای شناخته می‌شود، بیماری خاص و دردناکی است که به دلیل جهش ژنتیکی از زمان تولد تا پایان عمر با فرد همراه است. پوست افراد مبتلا به این بیماری با کوچک‌ترین تماس یا ضربه‌ای شروع به زخم شدن و تاول زدن می‌کند. دلیل نام پروانه‌ای که روی این بیماری گذاشته شده نیز نازک شدن و آسیب‌پذیری پوست است که به بال‌های پروانه تشبیه می‌شود. به دلیل نوظهور بودن این بیماری هنوز همه مبتلایان شناسایی نشده‌اند، اما آمارها نشان می‌دهد شیوع بیماری پروانه‌ای در تعدادی از شهرستان‌های استان کرمان بیش از دیگر مناطق کشور است.

علت بروز این بیماری، ژن‌های معیوبی است که از والدین به ارث می‌رسد و می‌تواند حاصل از ازدواج‌های فامیلی باشد. در این بیماران هر عملی که به تحریک پوست منجر شود، به دلیل نقص ژنتیکی و اختلالات پروتئینی باعث ایجاد زخم‌های دردناک می‌شود. درد ناشی از این زخم‌ها با سوختگی درجه سه قابل مقایسه است و بیمار را مستعد عفونت‌های پوستی می‌کند. در حال حاضر اقدامات درمانی این بیماری به مراقبت از زخم‌ها و جلوگیری از بروز عوارض جانبی محدود می‌شود و راه پیشگیری از بروز بیماری شناخته نشده است. انجام آزمایش‌های ژنتیکی پیش از ازدواج بخصوص در مورد ازدواج‌های فامیلی می‌تواند احتمال ابتلای کودکان به این بیماری را کاهش دهد. 

يکشنبه 8/12/1395 - 14:25
سلامت و بهداشت جامعه

عضو هئیت مدیره انجمن گوارش و کبد ایران گفت : درد پشت جناق سینه ، سوزش سر دل ، تلخی دهان ، حالت تهوع ،سرفه های مزمن ،علائم شبه آسم ، گرفتگی صدا از جمله نشانه هایی است که باید به ریفلاکس معده در خود شک کرد. همچنین در کودکان عفونت گوش میانی و سینوزیت از نشانه های ریفلاکس (ترش کردن) تلقی می شود .

 

 

 

 

دکتر اکرم پورشمس ، فوق تخصص گوارش و کبد به جام جم آنلاین گفت : در محل اتصال مری به معده دریچه  ای وجود دارد که وظیفه آن باز شدن هنگام عبور مواد غذایی از مری به معده و بسته شدن است تا اسید معده به داخل مری برنگردد. در صورتی که دریچه مری و معده به درستی عمل نکند و اسید معده که حاوی مواد سوزاننده است، وارد مری شده، مخاط پوشاننده مری به طور معمول دفاعی در برابر این مواد ندارد و در این صورت دچار آسیب دیدگی و بروز علایم «ریفلاکس» می شود.

وی در ادامه افزود: درد پشت جناق سینه ، سوزش سر دل ، تلخی دهان ، حالت تهوع ،سرفه های مزمن ،علائم شبه آسم ، گرفتگی صدا از جمله نشانه هایی است که باید به ریفلاکس معده در خود شک کرد. همچنین در کودکان عفونت گوش میانی و سینوزیت از نشانه های ریفلاکس تلقی می شود .

پورشمس در رابطه با عوامل تشدید کننده ریفلاکس متذکر شد : قوی ترین علت تشدید ریفلاکس معده استرس و هیجانات بیش از توان بدن است در ادامه عواملی چون تغییرات سبک زندگی، نحوه غذا خوردن و زمان غذا خوردن نیز در بروز این عارضه بی تاثیر نیست .علاوه بر آن باعجله غذا خوردن، پرخوری، مصرف غذاهای تند و پر ادویه و ترشی، دراز کشیدن بلافاصله پس از صرف غذا و افزایش وزن از عوامل تشدید کننده دیگر در این بیماری محسوب می شود .

این فوق تخصص گوارش و کبد در رابطه با خوراکی های ممنوعه ریفلاکس معده گفت : در راس لیست خوراکی ممنوعه نوشیدنی های کافئین دار قرار دارند مانند قهوه ، نسکافه ،نوشابه و چای . همچنین مواد غذایی که سرشار از نیترات هستند سبب می شود دریچه مری و معده شل و گشاد شود و این حالت سبب برگشت غذا از معده به قسمت های ابتدایی دستگاه گوارش می شود.افرادی که بدنشان مستعد ریفلاکس است از خوردن غذاهای نیمه آماده، کنسرو شده، فراوری شده و مخصوصا غذاهای فست فودی به شدت پرهیز کنند همچنین سس مایونز ،کره و خامه جز دشمنان اصلی این بیماری به شمار می روند .

به گفته وی ، با عجله غذا خوردن ،پرخوری و مصرف مایعات در میان غذا از جمله موارد دیگر تحریک معده به ریفلاکس است. نکته دیگر در خصوص ساعت مصرف غذا در طول شبانه روز است و توصیه می شود افراد در ابتدای شب شام شان را میل کنند و بعد از صرف شام بلافاصله دراز نکشند و ابدا به رخت خواب نروند . در فصل امتحانات مصرف قهوه در دانش آموزان و دانشجویان افزایش می یابد و وجود کافئین در این ماده منجر به ریفلاکس معده و سوزش سر دل در آنان می شود.

عضو هئیت مدیره انجمن گوارش و کبد ایران خاطرنشان کرد : در مصرف سبزیجات و میوه ها هیچ منعی وجود ندارد اما برخی از بیماران معتقدند مرکبات ترش این عارضه را تشدید می کند علاوه بر آن سیگار ، قلیان و الکل جز عوامل دیگر در بروز ریفلاکس شناخته شده است و ممکن است آلودگی هوا نیز در پیدایش و تشدید این بیماری نقشی داشته باشند.

پورشمس تصریح کرد : خانم های باردار و چاق بیشتر از هر فرد دیگری مستعد این عارضه هستند و در کل حدود 20 درصد از مردم کشور درگیر این عارضه شایع گوارشی هستند. ناگفته نماند ریفلاکس معده می تواند فرد را دچار کاهش وزن شدید بکند .

به گفته وی ، از مصرف خودسرانه دارو به شدت پرهیز کنید و برای رفع مشکل، به پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی داروها محرک ترشح اسید هستند. آسپرین، ایبوپروفن، برخی شل کننده‌‌های عضلانی و داروهای کنترل فشارخون از این قبیل داروها هستند .توصیه می شود قبل از صرف غذا در هر وعده، خوردن یک قاشق عسل طبیعی، تا حد زیادی علایم ریفلاکس معده را می‌کاهد علاوه بر آن مصرف آب بصورت ناشتا برای این افراد بسیار مناسب است .

این متخصص در پایان خاطرنشان کرد : ریفلاکس معده جز بیماری هایی است که درمان قطعی ندارد اما با دارو می توان آن را به راحتی کنترل کرد . 

يکشنبه 8/12/1395 - 14:21
سلامت و بهداشت جامعه
ممکن است مدت زمان زیادی از پیوند مبارک و آسمانی شما گذشته باشد و فکر می‌کنید که همه چیز را در مورد همدیگر می‌دانید. اما چنین چیزی حقیقت ندارد.
 
 
 
 
 به گزارش جام جم آنلاین ، برخی از مردان چیزهایی را از همسران خود پنهان می‌کنند. باورش سخت نیست! تا  قبل از خواندن این متن، شاید به عنوان یک زن، اصلاً به اندازه یک سر سوزن هم به این موجودات مرموز شک نکرده باشید.

مردان موجوداتی عاطفی و احساساتی نیستند
خانم‌های سراسر دنیا در این مورد اتفاق نظر دارند که به ندرت گریه شوهرشان را دیده‌اند. مگر می‌شود گریه نکرد؟! بیشتر آنها شاید در اوج ناراحتی یکی دو قطره اشک هنگام دوش گرفتن بریزند یا هنگامی که در حال مجادله و دعوا هستند. آقایان در حضور خانم‌هایشان احساساتی نیستند اما وقتی به آنها نگاه نمی‌کنید، خیلی هم احساساتی هستند.

بیشتر آقایان اندام متناسبی ندارند
مرد شما ممکن است طوری به نظر برسد که انگار بدنی از فولاد دارد. اما نه تنها احساسات دارند بلکه بدنشان خیلی قرص و محکم نیست. مردان هم عاشق زیبایی بدنشان هستند و برخی از آنها نیز بیش از اندازه روی معایب بدنشان تمرکز و توجه می‌کنند: چیزهایی مثل شل بودن سینه‌ها، بالاتنه چاق، عضلات بازوی کوچک و چیزهایی شبیه این. باید به او نشان دهید که او را با همین شکل و ظاهر دوست دارید.

او به شما نیاز دارد
مرد شما ترکیبی از یک مرد آهنین و یک مرد معمولی است که می‌تواند خودپسندترین و مغرورترین موجود روی زمین باشد که فکر می‌کند کاملاً مستقل است و فقط به خودش متکی است. اما با این حال، او مثل یک بچه به شما نیاز دارد. بله، درست است که به باشگاه می‌رود و همکاران خیلی جذابی هم دارد اما دوست واقعی او شما هستید و آنها در تمام طول زندگی نیازمند حمایت شما هستند.

مرد‌ها خودشان را سرکوب می‌کنند
مردها هر کدام خصوصیت‌ها و ویژگی‌های مردانه خاصی دارند. اما آنها هم روحیات خاصی دارند، دچار شک می‌شوند، می‌ترسند و یاد نگرفته‌اند که در اجتماع خودشان را ابراز کنند و به راحتی احساساتشان را بیان نمایند. مرد شما فکر می‌کند باید احساساتش را دفن کند و به همین دلیل است که شما به عنوان همسرش باید به او نشان دهید که می‌تواند در حضور شما، یعنی در همان محیط امنی که هست، احساسات خود را به راحتی ابراز کند.

مردها هم ترسو هستند
با اینکه ظاهر مردها طوری است که انگار بزرگ و بالغ شده‌اند و می‌توانند شغلی داشته باشند، ازدواج کنند، سرپرست یک خانوار باشند و مثل یک بزرگسال رفتار کنند، اما هنوز هم یک بشر ترسو است. ترس از وضعیت اقتصادی، آینده، قبض‌ها، فرزندان و مرگ روی همه مردها به یک نسبت تأثیر می‌گذارد.

مردها بچه‌اند!
مردها به این دلیل که مرد هستند و بزرگ شده‌اند فقط به دنبال برقراری ارتباط جنسی نیستند. گاهی اوقات فقط می‌خواهند مانند کودک در آغوش گرفته شوند و ارتباط صمیمانه و نزدیک به شما داشته باشند؛ درست مثل وقتی که کودک را در آغوش می‌گیرید و نوازشش می‌کنید.


و امـــــــــا

چیزهایی که خانم‌ها از شوهرانشان پنهان می‌کنند

 


بعد از این که پیوند میان شما و همسرتان بسته شد، از نظر ذهنی و عاطفی این شعار را باور خواهید داشت: "هر چه من دارم مال توست و هر چه تو داری مال من است" و بدین گونه زندگی مشترک زناشویی شکل می‌گیرد. با این حال، بیشتر زن‌ها دوست دارند چیزهایی را از شوهرشان مخفی کنند؛ حتی اگر پیوند میان آنها بسیار محکم و رابطه‌شان بسیار عاشقانه و خوب باشد. (خب، مردان هم همین طور هستند و خیلی چیزها را پنهان می‌کنند). ما با کارشناسان صحبت کردیم تا بفهمیم چه چیزهایی هستند که زنان در مورد آنها سکوت می‌کنند و مثل یک راز نگهشان می‌دارند.

نگرانی در مورد سلامت جسمی
اگر زنی یک خال یا برآمدگی در سینه خود داشته باشد یا علامتی روی بدنش باشد که آن را نگران می‌کند ترجیح می‌دهد سکوت کرده و اضطراب خود را عیان نکند. دلیل این امر این است که می‌خواهند از زندگی و شوهرانشان محافظت کنند یا استرس آنها را کم کنند؛ مخصوصاً اگر مشکلات جسمی آنها به حالت حاد دربیاید. زنان کم بودن استرس شوهران خود را به حمایت شدن از سوی آنها در مواجهه با بیماری ترجیح می‌دهند.

مشکل در روابط عاطفی زناشویی
به این وضعیت‌ها فکر کنید: جنگیدن، حالت تهاجمی داشتن، منفعل بودن در روابط، عدم توافق در انتخاب محل زندگی، بچه داشتن یا نداشتن! اگر زنان نتوانند مشکلاتی که در روابط زناشویی دارند را خودشان حل کنند، اغلب به تنهایی پیش مشاور می‌روند و با شوهران خود در میان نمی‌گذارند. هدف چیست؟ می‌‌خواهند تصمیم بگیرند که آیا رابطه زناشویی آنها ارزش نجات دادن دارد یا نه. با اینکه مشاوره گرفتن از متخصص مفید است اما بهتر است شوهر هم در کنار شما باشد. زنان فکر می‌کنند نباید مردان را در جریان مشاوره بگذارند در صورتی که مرد هم باید در سرنوشت یک رابطه نقش داشته باشد.

مشکل در روابط جنسی زناشویی
گاهی اوقات زنان به مشاور مراجعه می‌کنند زیرا از رابطه جنسی خود با همسرشان رضایت ندارند. دلیل مراجعه به مشاور این است که زنان در مورد این گونه روابط با همسرشان حرف نمی‌زنند و اغلب وقتی وارد رابطه رسمی ازدواج می‌شوند با آن کنار می‎آیند. لازم نیست کنار بیایند! بلکه بهتر است اگه کاری را دوست ندارند یا آزارشان می‌دهند آن را ابراز کنند نه اینکه چیزهایی که از نظر حسی آنها را به هم می‌ریزد را در دل خودشان نگه دارند.

موفقیت‌های شخصی
باور می‌کنید یا نه، اما کمتر پیش می‌آید که زنان به خانه بیایند و در مورد ترفیع شغلی، رکورد زدن، افزایش حقوق یا تشویقی گرفتن خود صحبت کنند و پز بدهند. آنها موفقیت‌های چشمگیر خود را با دیگران به اندازه کافی به اشتراک نمی‌گذارند. زنان نمی‌خواهند حس کنند بین خودشان و همسرشان رقابت وجود دارد و موفقیت‌های آنها در موفقیت مرد زندگی‌شان که نقش سرپرست خانواده را دارد تداخل ایجاد کند.

خب، بیایید کمی واقع‌بین باشیم. اگر شما قدرت بیشتری در کار خود کسب می‌کنید، ورزشکار ماهری می‌شوید و مدال می‌آورید یا حتی درآمد بیشتری نسبت به شوهرتان دارید، آیا واقعاً مهم است؟ به گفته کارشناسان، برخی مردان در چنین مواقعی احساس خطر و تهدید برای زندگی زناشویی خود دارند. خیلی از مردان می‌‌خواهند زنان باهوشی و باکمالاتی داشته باشند اما نه اینکه سرتر از آنها باشند! متأسفانه چنین چیزی وجود دارد.

حساب بانکی
زنان به چندین دلیل حساب بانکی محرمانه‌ و سری دارند. البته، این چیزی است که اغلب موارد از مادرشان یاد می‌گیرند. هر چند این یک قانون طلایی است که همیشه مبلغی را پس‌انداز داشته باشیم تا وقتی روابط زناشویی موفق نبود بتوان تا مدتی از نظر مالی تأمین بود. داشتن حساب بانکی محرمانه به زنان حس امنیت می‌دهد. اما اگر شوهر شما متوجه شود که حساب مخفیانه دارید، ممکن است فکر کند دارید پول جمع می‌کنید تا به ازدواج خود پایان دهید. شاید فکر کند مورد خیانت قرا گرفته است و همسرش رازهای بزرگتر دیگری هم دارد!

خب، حالا که می‌دانید لازم نیست همه چیز را فاش کنید، لازم است کمی خودتان را حفظ کنید و برای خودتان رازهایی داشته باشید که بر اطمینان، حمایت و تقویت روابط شما تأثیر مثبت بگذارد. این یک فرصت برای شماست تا به کمک آن روابط خود را محکم و پایدارتر کنید. چرا که نه؟!

 
 
شنبه 7/12/1395 - 14:13
سلامت و بهداشت جامعه
نتایج یک بررسی جدید نشان می دهد مصرف ۱۰ وعده میوه و سبزیجات در روز می تواند بهترین راهکار افزایش طول عمر باشد.
 
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از مهر ، به گفته محققان بریتانیایی، فواید مصرف زیاد میوه و سبزیجات کاهش  نرخ بروز حمله قلبی، سکته، سرطان و مرگ زودهنگام است.

به عقیده محققان، اگر هرکس بتواند روزانه ۱۰ وعده میوه و سبزیجات مصرف کند، از وقوع سالانه ۷.۸ میلیون مرگ زودهنگام در سراسر جهان پیشگیری می شود.

۱۰ وعده میوه و سبزیجات تقریبا شامل ۸۰۰ گرم این محصولات به صورت خام یا پخته است. درحال حاضر بسیاری از موسسات سلامت، حداقل مصرف ۵ وعده (۴۰۰ گرم) میوه و سبزیجات را در روز توصیه می کنند.

داگفین آن، سرپرست تیم تحقیق از کالج امپریال لندن، در این باره می گوید: «اگرچه مصرف ۵ وعده میوه و سبزیجات در روز خوب است، اما ۱۰ وعده در روز به مراتب بهتر است.»

به گفته محققان، خوردن ۲.۵ وعده (۲۰۰ گرم) میوه و سبزیجات در روز با کاهش بیماری قلبی (تا ۱۶ درصد)، سکته (۱۸ درصد)، بیماری قلبی-عروقی (۱۳ درصد)، ریسک سرطان (۴ درصد) و مرگ زودهنگام (۱۵ درصد) مرتبط است.

اما فواید مربوط به مصرف ۱۰ وعده میوه و سبزیجات در روز به مراتب بیشتر است: ۲۴ درصد کاهش ریسک بیماری قلبی، ۳۳ درصد کاهش ریسک سکته، ۲۸ درصد کاهش ریسک بیماری قلبی-عروقی، ۱۳ درصد کاهش ریسک سرطان، و ۳۱ درصد کاهش ریسک مرگ زودهنگام.

آن در ادامه می افزاید: «میوه ها و سبزیجات موجب کاهش میزان کلسترول، فشارخون، و تقویت سلامت عروق خونی و سیستم ایمنی می شوند چراکه عمدتاً شامل شبکه پیچیده ای از مواد مغذی هستند. به عنوان مثال این محصولات حاوی آنتی اکسیدان های متعددی هستند که از آسیب به DNA کاسته و منجر به کاهش ریسک  سرطان می شوند.»

محققان در مجموع ۹۵ مطالعه را که شامل حدود ۲ میلیون نفر بودند بررسی کرده و به این نتایج دست یافتند.

همچنین در این بررسی ها محققان دریافتند بیشترین فواید مربوط به سیب، گلابی، مرکبات، سبزیجات پربرگ سبز، انواع کلم ها نظیر بروکلی، کلم سبز و کلم پیچ، سبزیجات سبز و زرد نظیر لوبیا سبز، اسفناج، هویج و فلفل است. 
شنبه 7/12/1395 - 14:11
سلامت و بهداشت جامعه

سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: می‌توان با افتخار گفت یکی از مهم ترین دستاوردهای طرح تحول سلامت و جمهوری اسلامی این است که حدود 10 هزار میلیارد تومان پرداختی از جیب مردم را کاهش داده‌ایم.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین، بخش سلامت در برنامه ششم توسعه و با طرح دوباره تجمیع بیمه‌ها به‌رغم رد شدن آن در کمیسیون تلفیق که دیگر جز اختلافات قدیمی در این حوزه محسوب می شود دیگر نزاع بر سر قدرت جابه‌جایی بیمه‌ها از وزارت رفاه به وزارت بهداشت بود که در این میان وزارت بهداشت پیروز در این میدان جنگ بود. در سالهایی که بیمه زیر نظر وزارت رفاه مشغول به کار بود ، مشکلات زیادی در روابط مالی میان بیمه‌ها و بخش سلامت به‌وجود آمد و بیمه‌ها به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها میلیاردی بدهکار بوده و می توان گفت همواره بدهکار هستند و اما این بدهی ها در دولت یازدهم جدی‌تر ازهمیشه مطرح شد.

حال طرح تحول سلامت، طرحی که وزیر بهداشت معتقد است اگر با انتقال بیمه‌ها همراه می‌شد می‌توانست هزینه‌های درمان را کنترل کند، اما از آنجایی که این انتقال اتفاق نیفتاد، بلکه هزینه های درمان افزایش نیز یافت. حال باید دید با انتقال بیمه ها به وزارت بهداشت آیا این مشکلات قابل حل است یا خیر.

ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت به جام جم آنلاین گفت: همان طور که وزیر بهداشت بسیار متذکر شده بود، پاشنه آشیل طرح تحول سلامت می توانست عملکرد بیمه ها باشد. لازم به ذکر است تا قبل از سال 82-83 باید تمامی افراد دارای بیمه همگانی می شدند اما 50 درصد مردم بیمه نبودند. طبق آمار های رسمی ما در سال 90 حدود 16.8 درصد بیمه نداشتند و این آمار در شهر هایی چون تهران، البرز و قم حدود 25درصد گزارش شده بود حال در دولت جدید تصمیم بر آن شد که تمامی افراد کشور بیمه شوند سوالی که در این جا بوجود می آید این است که آیا 11میلیون فرد جدید را می توان در مدت زمان کوتاهی بیمه کرد؟

به گفته حریرچی مهم ترین عاملی که در این خصوص می توان گفت مشکل اصلی ما به شمار می رود، این بود که سازمان بیمه سلامت نتوانست برای بیمه شدگان جدید منبع مناسبی را جذب کند. مشکل دیگر در این رابطه ، بیمه تامین اجتماعی بود چرا که سهم مناسبی که باید برای بهداشت و درمان اختصاص داده می شد و بنابر اعلام مدیران بهداشت و درمان بیمه اجتماعی سال ها این کسری را داشت و سالیان سال مسئولین سازمان تامین اجتماعی اعتبار لازم را دربخش بهداشت و درمان نداشتند و برای جبران عدم انجام تعهداتی که در قبل انجام شده بود نیازمند یک هزینه زیاد بود.

10میلیون از مردم کشور دارای 2 دفترچه هستند

وی در ادامه بیان کرد: یک موضوع دیگر در خصوص بیمه ها این بود که بالاخره بنا بر اعلام مسئولین سازمان های بیمه گر در مراکز مختلف 6الی 10 میلیون از مردم دارای 2 دفترچه هستند. آن چیزی که وزارت بهداشت در عمل مشاهده کرد کاهش هزینه های پرداختی از جیب مردم مستلزم این است که جایگزینی از طرف دولت و بیمه ها در آنها انجام شود

سخنگوی وزارت بهداشت متذکر شد: نظام بهداشتی و درمانی ما در 20 سال گذشته حدود 91 الی 93درصد هزینه هایش را از 2 منبع اصلی تامین شده است، یکی مجموع پولی که دولت برای بیمه اختصاص داده بود و دیگری مجموع پولی که مردم از جیب شان متقبل می شدند. 7 الی 8 درصد مابقی را خیریه ها ، بیمه های تکمیلی و... شامل هستند. ما هدف گیری کردیم در قانون برنامه چهارم و پنجم پرداختی از جیب مردم را به زیر 30 درصد کاهش دهیم که در 5 سال منتهی به شروع طرح تحول 50 الی 58 درصد بوده است، اگر این 92 درصد را ثابت کنیم هرگونه کاهش پرداختی از جیب مردم مستلزم این است که طبق قانون پرداختی و اعتبارات بیمه ها و دولت بالا برود چرا که آن ها در حالت مجموع ثابت حرکت عکس می کنند اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد و آن خدمات و تعهداتی که قرار بود انجام شود میسر نشد .

عملکرد دفترچه های بیمه مطلبوب نیست

وی بیان کرد : عملکرد دفترچه های بیمه مطلبوب نیست و می توان گفت انتظارات مردم نیز بالاست. ما درارزیابی عملکرد بیمه چند نکته را در نظر می گیریم. اول از همه بررسی می کنم چند درصد از مردم کشور تحت پوشش بیمه هستند ، دوم اینکه بسته خدماتشان چقدر گستردگی دارد و در آخر اینکه به حمایت مالی که از مردم می شود توجه داشته باشند. افتخار جمهوری اسلامی ایران است که مجموع نظام عملکرد دولت و بیمه ها در سال 94-95 و انتهای 93 بعد از 6ماه شروع طرح تحول سلامت می توان گفت هیچ ایرانی نیست که بخواهد تحت پوشش بیمه شود و نتواند این موضوع را می توان یکی از دستاورد های مهم و بزرگ دانست .

به گفته وی، امریکا با آن اقتصاد عظیم اش و در آمد چند برابریش در مقایسه با کشور ما و با توجه به رئیس جمهوری سابق «باراک اوباما» که در یکی از سخنرانی هایش بیان کرد " اقدامات در حوزه سلامت برایم از رئیس جمهوری دوره دوم مهم تر است.» در طی 8 سال توانست جمعیت 320میلیونی را حدود 20میلیون نفر را بیمه کند اما جمهوری اسلامی ایران در عرض یکسال بیش از 10میلیون نفر را تحت پوشش بیمه قرار داد بنابراین پوشش بیمه در ایران پوشش مناسبی است که این موضوع را هم می توان به جرات یکی دیگر از دستاورد های مهم طرح تحول سلامت بیان کرد .

طرح تحول سلامت حدود 10 هزار میلیارد تومان پرداختی از جیب مردم را کاهش داده است

حریرچی اظهار کرد: طبق نظر کارشناسان، بسته تحت پوشش بیمه ها و ارائه شدن آن توسط بیمارستان های دولتی بسیار مناسب و وسیع است. یکی دیگر از دستاورد های مهم جمهوری اسلامی در عرض یکسال این است که طرح تحول سلامت حدود 10 هزار میلیارد تومان پرداختی از جیب مردم را کاهش داده است. ما یک مکعب 3 ضلعی به نام مکعب پوشش همگانی سلامت داریم که ضلع های متشکل آن میزان پوشش جمعیت، میزان خدمات تحت پوشش و میزان حمایت مالی است. در این چند سال این 3ضلع عملکرد خوبی را سپری کرده است اما آیا کافی بوده است؟ خیر، که این موضوع بر می گردد به انتظارات بالای مردم از بیمارستان های دولتی .

سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شد: ما قبل از انقلاب اسلامی در سال 52-53 حدود 1.5 تخت به ازای هر 1000 نفر و 1.6 تخت به ازای هر 1000نفر در هنگام شروع طرح تحول داشتیم. به عبارتی دیگر تمام تخت های بیمارستانی که بعد از انقلاب ساختیم فقط صرف رشد جمعیت شده است و در بهبود شاخصی به وجود نیامده است. لازم به ذکر است برای بهبود این موضوع نیز نیازمند زمانی نسبتا طولانی هستیم.

بیمه های تکمیلی فقط هزینه های مازاد درمان را تامین می کنند

وی افزود: یک نکته کلیدی که در این جا وجود دارد این است که سطح اقتصادی و اجتماعی ما مشخص است به عبارت دیگر درآمد سرانه معینی داریم. با سرانه 5هزار دلاری نمی شود انتظار داشت که خیلی خدمات دست بالا و در سطح کشورهای غربی به مردم بدهیم. راه رسیدن به سطوح بالا این است که تولید ملی مان را بالا ببریم، استانداردهای اقتصادیمان را ارتقا بخشیم تا سایر کارها درست شوند. برای مثال در کشور بازنشستگانی را داریم که مشمول حداقل دریافتی اند و ماهانه درحدود 700 الی 800 هزار تومان دریافت می کنند حال این افراد را بیمه تکمیلی کرده ایم تا از بیمارستان های خصوصی بتوانند بهره ببرند. در مورد بیمه های تکمیلی هرگونه پرداختی از منابع دولتی از لحاظ قانونی منع شده است که متاسفانه شاهد آن هستیم که با یکسری از روش ها این کار را انجام می دهند و از منابع قوای 3 گانه منابعی بصورت غیر شفاف صرف بیمه های تکمیلی می شود .

حریرچی تصریح کرد: برای سالیان پی در پی بیمه های تکمیلی در بخش بهداشت و درمان ضرر زده اند به عبارتی ضریب خسارت بدون محاسبه بالاترین حق بیمه ای بوده که دریافت کرده اند .از بیمه تکمیلی که توسط خود متقاضیان درخواست و تامین می شود وزارت بهداشت از این بیمه تکمیلی کاملا حمایت می کند خصوصا در خدماتی که مورد نیاز مردم است. یک اشکالی که در عملکرد بیمه های تکمیلی وجود دارد، بیمه تکمیلی طبق قانون باید بسته فراتر از بیمه پایه را تامین کند، بیمه های تکمیلی ما در حال حاضر فقط هزینه های مازاد درمان را تامین می کنند . 

شنبه 7/12/1395 - 14:10
سلامت و بهداشت جامعه

درد، یکی از مکانیسم‌های محافظتی است و به‌عنوان مهم‌ترین کیفیت حسی در انسان محسوب می‌شود و انسان را از تحریکات تخریبی در ارگانیسم مطلع می‌کند که باعث مراجعه به پزشک می‌شود.

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از هفته نامه سلامت ، وجود درد برای پزشک هم برای تشخیص محل  تحریک‌های تخریبی، اهمیت دارد. بسیاری از بیماری‌های بدن باعث درد می‌شوند، به‌علاوه تشخیص انواع مختلف بیماری‌ها تا حد زیادی به دانش پزشک درباره کیفیت‌ دردهای مختلف وابسته است.

انواع درد

درد را می‌توان به 2 گروه کلی تقسیم کرد؛ حاد و مزمن.

• درد حاد: درد حاد معمولا سازگارانه است و به شخص آگاهی می‌دهد که از آسیب بیشتر دوری کند. درد حاد کمتر از ۶ ماه دوام دارد و شامل درد‌های ناشی از بریدگی، جراحی، سوختگی، جراحی‌های دندان‌پزشکی، زایمان و جراحت‌های دیگر است.

• درد مزمن: درد مزمن دردی است که بیش از ۶ ماه یا بیشتر ادامه داشته باشد. اگرچه دوره ۶ ماه برای تمایز بین درد حاد و مزمن، به کار می‌رود، ممکن است یک درد که دوره آن کمتر از ۶ ماه است، ویژگی‌های درد مزمن را داشته باشد یا بعضی از درد‌هایی که ماهیتا حاد هستند، بیشتر از ۶ ماه طول بکشند. به هر حال اغلب دردها بعد از ۶ ماه مشکلاتی که مربوط به خود درد است، پیدا می‌کنند. اگر درد مزمن تداوم داشته باشد می‌تواند به اختلالاتی جدی تبدیل شود.

آثار درد مزمن

درد مزمن مانند درد حاد آثار نامطلوبی دارد و اغلب به افسردگی و ناتوانی منجر می‌شود. تجویز ناکافی دارو برای تسکین درد می‌تواند به‌دلیل پیامد‌های ناشی از تداوم درد خطرناک باشد.

صرف‌نظر از شیوه سازگاری بیمار با درد مزمن، درد طولانی‌مدت غالبا باعث ناتوانی می‌شود. بیمارانی که دچار تعدادی از نشانگان درد مزمن هستند دچار افسردگی، خشم و خستگی می‌شوند. بیمار ممکن است قادر به ادامه روابط و فعالیت‌های قبلی نباشد. محدوده ناتوانی ممکن است از محدودیت انجام فعالیت‌های جسمی تا ناتوانی در رفع نیازهای شخصی مثل غذا خوردن و لباس پوشیدن متفاوت باشد.

مسکن‌ها

این گروه از داروها برای برطرف کردن سردرد یا دردهای عضلانی و استخوانی به‌کار می‌روند. البته هر کدام از این‌ داروها و شیوه کاربرد آنها متفاوت است. گروهی از داروها که تحت‌عنوان‌داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی ( NSAIDs) نامگذاری شده‌اند، شامل آسپیرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و... هستند و درگروه دیگر استامینوفن قرار دارد که هر کدام کاربرد مخصوص به خود دارند.

استامینوفن

دارویی رایج است که می‌توان آن را بدون نسخه پزشک ‌تهیه کرد. این‌دارو یک مسکن غیرمخدر است که در موارد دردهای خفیف تا متوسط مانند سردرد، دندان‌درد، دردهای خفیف آرتروز و دردهای ناشی از جراحی‌های کوچک کاربرد دارد. استامینوفن همچنین تب را کاهش می‌دهد.

انواع مختلف استامینوفن

استامینوفن در اشکال مختلف مانند قرص، شیاف، شربت و قطره به فروش می‌رسد.

متابولیسم استامینوفن به‌طور وسیعی در کبد انجام می‌شود و متابولیت‌های دارو از راه ادرار دفع می‌شوند. نیمه‌عمر استامینوفن از 4-1 ساعت است و اثر دارو در 3-1 ساعت به حداکثر خود می‌رسد. زمان شروع اثر استامینوفن خوراکی در تسکین درد حداقل 60 دقیقه است. وجود کافئین سرعت اثربخشی استامینوفن را 2 برابر می‌کند. استامینوفن کافئین‌دار این زمان را به 30 دقیقه کاهش می‌دهد.

استامینوفن‌ دارویی نسبتا بی‌خطر با عوارض جانبی کم است. یکی دیگر از مزایای استامینوفن این است که می‌توان از آن به‌عنوان یک ضددرد و ضدتب خوب و ساده در بیمارانی که قادر به استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی نیستند، استفاده کرد.

مصرف خودسرانه، بی‌رویه و اشتباه استامینوفن خصوصا با مقادیر زیاد چه در کودکان و چه در بزرگسالان می‌تواند مسمومیت کبدی ایجاد کند و کبد را به سرعت از کار بیندازد و بیمار را به کام مرگ ببرد.

اگرچه فروش قرص استامینوفن بدون نسخه پزشک ممنوعیتی ندارد، بهتر است این قرص زیر نظر پزشک تجویز شود چراکه جنبه درمانی ندارد و فقط درد را تسکین می‌دهد.

افرادی که از بالا بودن فشارخون رنج می‌برند یا حساسیت به استامینوفن یا نارسایی کبد دارند نباید از استامینوفن استفاده کنند.

داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی

ایبوپروفن: این گروه از داروها به‌دلیل جلوگیری از تولید پروستاگلاندین‌ها باعث کاهش درد می‌شوند. پروستاگلاندین‌ها موادی هستند که به‌طور طبیعی در بدن وجود دارند و باعث تحریک انتهای اعصاب و ایجاد احساس درد در انسان می‌شوند.

دارو‌های (NSAIDs) ضددرد غیرمخدر برای‌ تسکین دردهای‌ خفیف‌ تا متوسط‌، مانند سردرد، دردهای‌ هنگام‌ عادت‌ ماهانه، دردهای دندان و حملات‌ نقرس‌ مناسب‌اند‌. این داروها به‌علت‌ خواص‌ ضدالتهابی‌ در درمان‌ بیماری‌های‌ روماتیسمی‌ مثل‌ آرتریت‌روماتویید و دیگر مشکلات‌ التهابی‌ غیرروماتیسمی‌ مثل‌ آسیب‌های‌ هنگام ورزش‌ (پیچ‌‌خوردگی‌ها و رگ‌ به‌ رگ‌ شدن‌ها)، بورسیت‌ها، تاندونیت‌ها (التهاب‌ تاندون‌) و استئوآرتریت‌ (آرتروز) بسیار مفید هستند‌. ضددردها همچنین‌ تب‌ را کاهش‌ می‌دهند.

ایبوپروفن لایزین: قدرت اثر و جذب ایبوپروفن لایزین بسیار بهتر از ایبوپروفن معمولی است زیرا قدرت حلالیت در آب این دارو نسبت به ایبوپروفن معمولی بالاتر است. زمانی که ایبوپروفن معمولی به تنهایی استفاده می‌شود، به آهستگی در بدن جذب می‌شود، در حالی که سرعت جذب ایبوپروفن لایزین 3 برابر ایبوپروفن معمولی است.

این یک فرمولاسیون مطلوب برای مسکن خوراکی است که علتش حلالیت بالای آن در آب است جذب آن سریع‌تر و قدرتش نیز از سایر مسکن‌ها بیشتراست بنابراین می‌تواند جایگزین دیگر مسکن‌های این خانواده باشد.

مکانیسم اثر ایبوپروفن لایزین

• جذب: 80درصد دارو از راه گوارشی جذب می‌شود.

 متابولیسم: در کبد متابولیزه می‌شود.

 دفع: عمدتا از راه ادرار و مقداری نیز از طریق صفراوی دفع می‌شود. نیمه‌عمر پلاسمـایی ایـن‌دارو 4-2 ساعت است. 

شنبه 7/12/1395 - 14:6
سلامت و بهداشت جامعه

با بالا رفتن سن عملکرد مغز کند می‌شود، قدرت یادگیری موضوعات جدید را تاحدودی از دست داده و به سختی می‌تواند خاطرات و اتفاقات کلیدی را به یاد آورد.

 

 

 به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، در برخی افراد کاهش قدرت شناختی چشمگیر است و در برخی موارد  نادر به بروز بیماری آلزایمر منجر می‌شود. در مورد بیماری آلزایمر مشاهده می‌شود تعداد داروهایی که برای مقابله با آن بی تاثیر هستند، بیشتر است.

به طور میانگین حدود ۹۹ درصد تمامی داروهای آزمایشی تاییدیه لازم را برای درمان آلزایمر دریافت نکرده‌اند اما روش‌های دیگری وجود دارد که می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.

سایت "ساینس آلرت" به بهترین روش‌ها در کاهش خطر بروز آلزایمر و جلوگیری از افت قدرت شناختی اشاره کرده‌ است:

به نوع خوراکی مصرفی توجه کنید

رژیم غذایی مناسب به کاهش خطر زوال عقلی کمک می‌کند. از جمله رژیم‌های غذایی مناسب رژیم مدیترانه‌ای و رژیم غذایی DASH است که بر تقویت مغز تمرکز دارند.

فعالیت و تحرک بدنی داشته باشید

مطالعات انجام گرفته نشان می‌دهد ورزش کردن می‌تواند نقش کلیدی در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و به طور کلی کاهش قدرت شناختی داشته باشد.

میزان استرس خود را تا حد امکان کاهش دهید

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد بین استرس و افزایش خطر ابتلا به آلزایمر و کاهش قدرت شناختی ارتباط وجود دارد. مطالعه انجام گرفته روی ۴۱ فرد مبتلا به اختلال خفیف شناختی نشان داد افزایش سطح استرس سرعت افت قدرت شناختی را بیشتر می‌کند. همچنین روش‌های بسیاری همچون مدیتیشن، یوگا و ورزش کردن وجود دارند که استرس را کاهش می‌دهند.

الگوی خواب سالمی را دنبال کنید

کمبود خواب مشکلات بسیاری را متوجه سلامت بدن و مغز می‌کند. بررسی مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۴ نشان داد خواب بی‌کیفیت، فاکتور خطرزا در بروز آلزایمر است.

روابط اجتماعی خود را حفظ کنید

فعالیت و تعامل اجتماعی، روش عالی در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر است.

مطالعه کنید، بازی کنید و مغز خود را فعال نگه دارید

در کنار فعالیت‌های اجتماعی، درگیر کردن ذهن با انجام کارهایی همچون مطالعه کردن، حل جدول و پازل و بازی‌های فکری با کاهش خطر ابتلا به آلزایمر مرتبط است.


 

 

 

شنبه 7/12/1395 - 14:5
سلامت و بهداشت جامعه

رسانه‌ها به قدری درباره سکته مغزی از زاویای مختلف اطلاع‌رسانی کرده‌اند که دیگر بخوبی می‌دانید اگر شاهد بی‌حسی یا فلج ناگهانی در یک طرف صورت، دست یا پا، اختلال در تکلم، راه رفتن یا بلعیدن غذا بودید، فرد دچار سکته مغزی شده است.

 

 

 

 به گزارش جام جم آنلاین ، در این میان شاید شما هم جزو کسانی باشید که بخواهید بیمار را با وسیله شخصی به بیمارستان برسانید و تماس با 1155 (مرکز اورژانس) را اتلاف وقت بدانید. در صورتی که به گفته دکتر بابک زمانی، متخصص مغز و اعصاب این باور و اقدام به آن کاملا اشتباه بوده و اتفاقا بهترین کار، تماس با مرکز اورژانس است.

وی درباره ضرورت تماس با 115 به جام‌جم می‌گوید: توصیه ملی و بین‌المللی این است که وقتی چنین اتفاقی افتاد، بیمار با وسیله نقلیه شخصی به مراکز درمانی منتقل نشود. چون مراکز اورژانس طبق نقشه‌ای که در اختیار دارند، بیمار را به نزدیک‌ترین بیمارستانی که درمان سکته مغزی در آن انجام می‌شود، می‌رسانند. متاسفانه کمتر از 10 درصد سکته‌های مغزی حاد با اورژانس به مراکز درمانی منتقل می‌شود.

درمان سکته مغزی در 50 بیمارستان

برخلاف این که گمان می‌شود تمام بیمارستان‌ها امکان درمان بیماران سکته مغزی را دارند، اما به گفته دکتر زمانی، براساس طرح سلامت، درمان سکته مغزی در 55 بیمارستان کشور در حال راه‌اندازی و انجام است و افرادی که تحت پوشش بیمه هستند، می‌توانند از خدمات درمانی این مراکز استفاده کنند. ضمن آن که وزارت بهداشت و انجمن سکته مغزی در تلاش هستند تا تعداد بیمارستان‌ها را افزایش داده و درمان این بیماران در 750بیمارستان موجود کشور گسترش یابد.

مشکل کشور در درمان سکته مغزی

دکتر زمانی نسبت به میزان تمرکز مسئولان به مقوله سکته مغزی و نحوه اطلاع‌رسانی رسانه‌ها نسبت به این بیماری ابراز تأسف می‌کند، زیرا آنقدر که بخش‌های مختلف، بیماری‌هایی همچون ام‌اس را مورد توجه قرار می‌دهند و درباره آن اطلاع‌رسانی می‌کنند، درباره سکته مغزی و تعداد مبتلایان آن آمار شفاف و مشخصی وجود ندارد و در کل توجه به درمان این بیماری بسیار مورد غفلت قرار گرفته است.

دو تا سه برابر آمار مبتلایان به ام‌اس در سنین 20 تا 40 سالگی، افراد جوان دچار سکته مغزی می‌شوند. این نشان می‌دهد سکته مغزی تنها به سن بالا محدود نمی‌شود. از سوی دیگر هیچ یک از درمان‌های شناخته شده برای ام‌اس از قطعیت برخوردار نبوده در صورتی که درمان سکته مغزی در سه ساعت اول قطعی است و مجامع پزشکی دنیا آن را پذیرفته‌اند. 30 تا 40 درصد بیمارانی که در سه ساعت اول تحت درمان قرار می‌گیرند، کاملا بهبود می‌یابند و بقیه نیز بعد از 90 روز در مقایسه با کسانی که درمان نشده‌اند، به شکل معناداری خوب می‌شوند.

سکته مغزی ترس ندارد

پیشگیری از سکته مغزی از طریق کنترل و درمان چربی و فشار خون، کنترل قند، نکشیدن سیگار و قلیان بسیار موثر است.همان گونه دکتر زمانی تأکید می‌کند، اطرافیان در صورت مشاهده ابتلای فرد به سکته مغزی، نه‌تنها باید آرامش خود را حفظ کنند بلکه باید مراقب باشند تحت تاثیر باورهای غلطی همچون نباید به بیمار دست زد، نگهداشتن بیمار در خانه با هدف جست‌وجوی بیمارستان‌ها به دنبال پزشک آشنا یا اصرار به بستری فرد در بیمارستان‌های خصوصی به دلیل مورد تأیید نبودن بیمارستان‌های دولتی قرار نگرفته و باید بلافاصله با 115 تماس بگیرند. وی تصریح می‌کند: منظور این نیست که همه بیمارستان‌ها عالی و خوب هستند، اما موضوع این است که در رابطه با مبتلایان به سکته مغزی، زمان مهم‌ترین معیار است و حتما برای درمان باید در سه ساعت اول مراجعه کنند.

این متخصص مغز و اعصاب ادامه می‌دهد: در صورتی که بیمار در این زمان طلایی تحت درمان قرار بگیرد، با کمک آمپول وریدی که در این زمان تزریق می‌شود و استفاده از مجموعه‌ای از داروها، از هر سه نفر یک نفر کاملا خوب می‌شود و دو نفر نیز در طول زمان بیشتر سلامت خود را به دست می‌آورند. اگر داروهای وریدی موثر نباشد، در برخی مراکز درمان سکته مغزی با آنژیوگرافی لخته ایجاد شده در رگ را برطرف می‌کنند.

وی تأکید می‌کند: باورهای غلط اطرافیان بیمار که به آنها اشاره شده باعث می‌شود بسیاری از آنها تا پایان عمر با عوارض این بیماری (درد و سفتی مفصل شانه، فلج بخشی از اندام، اختلال بینایی و...) زندگی کنند؛ در صورتی که دریافت درمان‌های پزشکی در سه ساعت اول باعث بهبود اغلب آنان می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: اکثر سکته‌های مغزی در اثر لخته شدن خون در مغز بروز می‌کند و تعداد کمی از آنها در اثر پارگی رگ و خونریزی در مغز است. درمان با آمپول در سه ساعت اول مربوط به سکته‌هایی است که در اثر ایجاد لخته در رگ ایجاد شده‌ است.

درمان بیماران خاص مبتلا به سکته مغزی

اطرافیان بیمار باید کادر پزشکی را در همان دقایق اولیه نسبت به ابتلای فرد به بیماری‌های خاصی مانند هپاتیت و ایدز مطلع کنند تا در شرایط ویژه تحت درمان قرار بگیرند. این بیماران نیز از قاعده زمان طلایی و تزریق آمپول در دقایق اولیه مستثنی نیستند و امکان تزریق آمپول برای آنها وجود دارد.

توانبخشی‌های بعد از سکته مغزی

بعد از این که فرد اقدامات درمانی را در سه ساعت اول سکته مغزی دریافت کرد، اقدامات توانبخشی باید به سرعت آغاز شود تا فرد توانایی خود را به دست آورد و فرآیند درمان را سپری کند تا با کمک آنها از سکته مغزی بعدی پیشگیری کند.

ابتلا به سکته مغزی در خواب

14 درصد سکته‌های مغزی در خواب رخ می‌دهد. درمان سکته مغزی در خواب به دلیل عدم امکان تشخیص دقیق زمان بروز سکته وجود ندارد. به همین دلیل ممکن است آمپول بازکننده رگ به فرد تزریق نشود.

 

شنبه 7/12/1395 - 14:3
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته