• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 641
تعداد نظرات : 683
زمان آخرین مطلب : 4293روز قبل
سينمای ایران و جهان

چرا از کارتون حنا خوشمان نمی‌آمد؟

 

چهرة مخوف واقعیت

  

حنا (در نسخة اصلیkatri) از مادرش جدا است و باید تنهایی با سختی‌ها و مشکلات مواجه بشود. همان فرمول همیشگی نیپون. یک بچۀ بی‌مادر دیگر که در فنلاند زندگی می‌کند و مادرش برای کار رفته بوده آلمان و حالا جنگ جهانی اول شده و مادره نه می‌تواند برایشان پول بفرستد و نه می‌تواند برگردد و اوضاع اقتصادی خانواده خراب است و دختره، حنا باید برود توی مزارع این و آن کار بکند و با انواع و اقسام آدم‌های پولدار خوش‌قلب و عوضی سر و کله بزند. می‌بینید؛ قصه، همان قصۀ همیشگی است، اما این‌بار با وارد شدن جنگ جهانی و کار در مزرعه و بچه‌ای که باید کار بکند و باقی چیزهای مزخرفی که مال دنیای واقعی ماست، نه آن دنیای شاد و نشاط‌آور کارتون‌ها. «حنا، دختری در مزرعه» کارتون غمگینی بود. هر بار دیدنش، مساوی بود با غم و غصه و بدبختی و یادآوری تکالیف ننوشته. کار یک سالمان (49 قسمت) همین بود. تنها خاصیتی که این کارتون داشت، تقویت حس دلسوزی بود برای حنای بیچاره که حتی سگش، پاکوتاه هم در ناتوانی دفع دیگران از حنا، زیادی واقعی بود. نه. «حنا، دختری در مزرعه» اصلا کارتون خوبی نبود. و این را انگار باقی بچه‌های دنیا هم قبول دارند. توی اینترنت برای باقی کارتون‌های نیپون کلی سایت و عکس و اطلاعات می‌توانید پیدا کنید، اما دنبال هر دو اسم کارتون ( Katri, Girl of the Meadowsو Katri, The Cow Girl) هم که بگردید، جز سال ساخت (1984) و مشخصات عوامل چیزی پیدا نمی‌کنید، و البته کاتالوگ کارتون در سایت کمپانی نیپون هم هست که پر است از المان‌های شاد و سرحال باقی کارتون‌ها.

 
دوشنبه 27/8/1387 - 8:8
سينمای ایران و جهان
 

گاوها می‌گویند «ما، ما» یعنی «جیمبو كجایی؟»

 

توپولویم، توپولو

  

فكر می‌كنید چرا توی این كارتون، جیمبو كه خیر سرش یك هواپیمای جت به حساب می‌آمد، آن‌قدر كوچولو و قلمبه بود؟ اصل قضیه برمی‌گردد به آی‌كیوی خیلی بالای طراح انگلیسی‌اش. جناب طراح توی بعضی از قسمت‌های نقشه‌ای كه برای ساخت جیمبو به كمپانی تحویل داده بود، به جای اینچ از سانتی‌متر استفاده كرده بود. احتمالا استاد نمی‌دانست كه «اینچ» تقریبا 5/2 برابر «سانتی‌متر» است. دنیا هم آن‌قدر پیشرفت نكرده بود كه مثل الان هر كور و كچلی از چنین موضوعی اطلاع داشته باشد!

 

نتیجة شاهكار جناب طراح، این شد كه یك هواپیمای زردرنگ و تپل‌مپلی از توی كارخانه آمد بیرون و اسمش شد جیمبو. همة 25 قسمت جیمبو كه سال 1987 توسط كمپانی مادوكس ساخته شد، خلاصه می‌شد به ماجراهایی كه توی برج مراقبت فرودگاه برای جیمبو و سایر رفقایش اتفاق می‌افتاد.

 

خوشبختانه بقیه كاراكترهای توی فرودگاه به اندازة جیمبو ناقص‌الخلقه نبودند. تامی (كامیون دو كابینه)، كلود (ماشین آذوقه)، آماندا (ماشین مسافربری)، فیل (ماشین سوخت)، سامی (پلكان) و هری (هلی‌كوپتر) از لحاظ ظاهری كمی به واقعیت نزدیك‌‌تر بودند. اگر یادتان باشد، توی آن قسمتی كه قرار بود هواپیماها توی هوا حركات ژانگولر انجام بدهند و به قول معروف، نمایش هوایی داشته باشند، حتی سر و كلة یك هواپیمای بمب‌‌افكن به اسم آورو لنكستر هم پیدا شد كه البته بعد از آن قسمت هم غیب شد و دیگر خبری ازش نشد.

 از آن‌جایی كه خالق جیمبو از موهبت داشتن آی‌كیو بالا محروم بود، طبیعی بود كه جیمبو فهم و شعور درست و حسابی نداشته باشد. برای همین، مدام با رئیس فرودگاه یعنی همان آقایی كه توی برج مراقبت حرص می‌خورد، درگیری داشت. ترجیع‌‌بند همة 25 قسمت جیمبو را كه از دهان همان آقای عصبانی بیرون می‌‌آمد، یادتان هست؟ زیاد به مختان فشار نیاورید. همان‌طور كه هر قسمت، گاوها توی تیتراژ می‌گفتند «ما، ما»، آقای رئیس هم حتما داد می‌زد: «من می‌خوام باهات حرف بزنم، جیمبو!»
دوشنبه 27/8/1387 - 8:5
سينمای ایران و جهان

نوك نیممتری

 

 از آن كارتونهای روی اعصاب است، انگار كه یك ماشین چمنزنی توی سر آدم مدام به چپ و راست برود. شاید بپرسید «خب چرا میدیدی؟» جوابش خیلی مشكل نیست، میدیدیم چون چیز دیگری نبود ببینیم. هر كارتونی كه پخش میشد میدیدیم، چه روی اعصاب بود، چه توی دل. این پینگوی لامذهب، تمامشدنی هم نبود، پوز اوشین را هم زده بود. وقتی داشتم برای نوشتن این مطلب اینترنت را زیر و رو میكردم تا كمی اطلاعات دربارةتولیدش پیدا كنم، تازه فهمیدم كه 4 تا سریال دنبالهدار 105 قسمتی از روی همین پنگوئن بیمزه ساخته شده و از 1986 به بعد، پشت سر هم از تلویزیون سوئیس پخش شده. نمیدانم واقعا كارگردان بیذوقش (اوتمارگوتمان) به چه امیدی این 105 قسمت را ساخته؟

همة ایدههای بامزه در همة قسمتهایش را كه كنار هم بگذاری شاید به 20 تا نرسد، یعنی حتی كمتر از ایدههای تكراری «رود رانروكایوت».

 

پسر خانواده، یعنی همان پنگوئنی كه نوكش نیممتر كش میآمد، اسمش «پینگو» بود و تقریبا همة قسمتها حول و حوش همین آقا پسر و دوستش، رابی (كه یك سیل بود) میگذشت. سر و كلة پدر و مادر و خواهر كوچكش «پینگا» هم بعضی وقتی ها پیدا میشد.

 
دوشنبه 27/8/1387 - 8:2
سينمای ایران و جهان
بینوایان ما بودیم 

این، نامردی بود. نامردی محض بود كه از روی» بینوایان «برای بچهها، كارتون بسازند. ما بچه بودیم. میدانید؟ یك مشت بچة معصوم. با همان دهانهای باز معروف، دماغهای آویزان و چشمهای بزرگ بیگناه كه قرار بود رنج، وسوسه، ایمان، تردید، بیعدالتی، كفر و اندوه بشری را ببینند  و با همان دهانهای باز و دماغهای آویزان یكجوری از پسآن بر بیایند.

 بعضی وقتها فكر میكنم ما شانس آوردیم كه آن ژاپنیهای دیوانهبه سرشان نزد، داستایفسكی را كارتون كنند. وقتی ژان والژان و ژاور میتوانند كارتون شوند،راسكولنیكف چرا نتواند؟ بچهای كه میتواند تردید یك دزد را با شمعدان نقره، بالای سر یك كشیش، زیر نور آن مهتاب لعنتی كه مثل وجدان بشریت، بیدار و تابان بود، هضم كند، تردید جوان بیكارة روانیای را كه با تبر بالای سر یك پیرزن نزول خور ایستاده را هم میتواند. بله ما میتوانستیم. اما این نامردی بود. ما بچه بودیم. یك مشت بچة معصوم  كه هر چه را میدیدیم با دهان باز، باور میكردیم. این، «ماهیت» یك بچه است. میدانید؟  «بچگی» یك بچه است.  ما بچگیمان را با ژان والژان،توی آن جنگل سیاه دویدیم و یك «قرص نان» را از دست بچهای كه از وحشت، گریه میكرد، دزدیدیم. ما با او توی تابوت خوابیدیم  و از دیر بیرون آمدیم. بله! «دیر». بچگی ما دیر هم داشت. ما دندانهایمان را كشیدیم. موهایمان را فروختیم و همانطور كه پشتمان از سردی گلولههای برف و تمسخر مردم،تیر میكشید به دختر كوچولوی بدبختمان فكر كردیم كه پیش »تناردیه«‌های حیوان، فقیرتر و بدبختتر میشد.  بله! «تناردیههای حیوان». بچگی ما تمثیل هم داشت. وقتی «رابرت» داشت، چطور میتوانست تمثیل نداشته باشد؟ به عنوان یك بچه، ما از خود «كوزت»، «كوزت»‌تر بودیم.  ما،بینوایان بودیم.
دوشنبه 27/8/1387 - 7:59
سينمای ایران و جهان

بینوایان و قصه‌های دیگر

 

شصت كارتون با یك بلیت

  اولین بار در سایت گوگل دنبال تركیب دو كلیدواژة بینوایان (Les Mirablse) و animation گشتم. بعد لغت كوزت و انیمیشن. بعد دنبال مقالاتی دربارة بینوایان و تبدیل‌های آن به فیلم و اپرا و انیمیشن. هیچ‌كدام از این روش‌ها جواب نداد. جست‌وجو با اسم ویكتور هوگو هم همین‌طور. سایت رسمی طرفداران ویكتور هوگو (victorhugoonline.com) در این زمینه اطلاعاتی داشت. 4 انیمیشن از روی بینوایان. دو تایشان خیلی جدید (بعد از 2000) بودند، یكی یك كارتون كوتاه 7 دقیقه‌ای و یك سریال كارتونی به اسم «ماجراهای ژان والژان» (1972) محصول شركت توئی. معلوم است كه فقط این آخری می‌توانست همانی باشد كه ما دیده‌ایم. در جست‌وجوهای بعدی اما مشخص شد كه این كارتون هم كارتون موردنظر ما نیست. جست‌وجوی عنوان ژاپنی «بینوایان» هم جواب نداد. به نظر می‌رسید كه دیگر باید از این كارتون مهم صرف‌نظر كنم كه یكباره در یكی از صفحات كاتالوگ‌فروش كارتون كه متعلق به یك كشور عربی بود، عكس كوزت پیدا شد. اسم فایل تصویر بود hikayat.jpg. همین شد موضوع یك جست‌وجوی جدید. جست‌وجو در سایت‌های اینترنتی مشخص كرد كه فقط دو كارتون هست كه عنوان عربی‌شان «حكایات» است. با پیدا كردن معادل‌های انگلیسی و ژاپنی این دو تا، معلوم شد كه اسم آن كارتونی كه ما به نام بینوایان دیده‌ایم، «داستان‌های پریان از سراسر دنیا» یا manga fairy tales of the world. محصول مشترك كمپانی‌های dax (كه نل را هم ساخته) و madhouse (كه ماركوپولو را هم ساخته) در سال1976 و با 107 قسمت توی این مجموعه، داستان‌هایی از تمام مجموعه ادبیات دنیا بود. از قصه‌های ازوپ و كریستین آندرسن تا شاهكار ویكتور هوگو. برای ما 30 قسمت كارتون را سوا كرده بودند و به اسم «بینوایان» نشانمان داده‌اند.
دوشنبه 27/8/1387 - 7:54
ادبی هنری
وقت را بیهوده نگذران،چون اساس زندگیست.
دوشنبه 27/8/1387 - 7:48
شعر و قطعات ادبی

خوش کرد یاوری فلک روز داوری

                           

                                    تا شکر چون کنی و چه شکرانه آوری

يکشنبه 26/8/1387 - 8:5
شعر و قطعات ادبی

روزگاریست که ما را نگران میداری

مخلصان را نه بوضع دگران میداری

گوشه چشم رضائی به منت بازنشد

این چنین عزت صاحب نظران میداری

يکشنبه 26/8/1387 - 8:2
شعر و قطعات ادبی

ایکه دایم بخوش مغروری

                                                         که ترا عشق نیست معذوری

کرد دیوانگان عشق مکر

                                                         که بعقل عقیله مشهوری

يکشنبه 26/8/1387 - 7:59
شهدا و دفاع مقدس

شما گمان می کنید شهدا رفته اند و شما      مانده اید، زهی خیال باطل...

مقام معظم رهبری

يکشنبه 26/8/1387 - 7:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته