زمستان بهترین زمان برای اینکه لیزر کنید :

متخصصان بیشتر برای درمان با لیزر فصل سرد سال و زمستان را توصیه می‌کنند. مجله ایده آل گفتگویی در این باره با خانم دکتر مهتی‌پور داشته است و ایشان دلایل و اهمیت این توصیه‌ها را بیان کرده است. توصیه های ایشان را در ادامه بخوانید:

فصل سرد، فصل کم آفتاب

امروزه دستگاه‌های فراکشنال (فراکسل) جدیدی ساخته شده‌اند و به‌طور وسیع مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ این دستگاه‌ها به نحوی طراحی شده‌اند که طی هربار مصرف، مناطق خاصی از بافت را برداشته و ضمن سالم ماندن بافت مجاور آن ناحیه، بافت مورد نظر سریع‌تر زخم می‌شود. لیزر با این دستگاه‌ها نیز با وجود ترمیم سریع‌تر و احتمال بروز عوارض کمتر باز هم بهتر است در فصول سرد و غیرآفتابی انجام شده و همچنین قبل و بعد از لیزردرمانی، اقدامات محافظتی در برابر آفتاب صورت گیرد.

بیشترین ضایعاتی که برای لیزر درمانی به آنها مراجعه می‌شود عبارتند از: جوان‌سازی پوست، آسیب‌های آفتابی، چین‌و‌چروک‌های سطحی و عمیق، اسکارهای ناشی از ضربه و تصادفات، جوش‌گاه‌های ناشی از جراحی و اسکارهای ناشی از آکنه.

دیگر گذشت آن زمان‌ها که اگر کسی روی صورت یا بدنش ضایعه‌ای ناخوشایند داشت، نمی‌توانست با خیال راحت به زندگی روزمره‌اش برسد. با پیشرفت علم و تکنولوژی در موازات هم، مشکلی نیست که آسان نشود. «لیزر» یکی از آن اختراعات بود که طرفداران زیادی را به خود جلب کرد و اگر بی‌انصاف هم نباشیم، خوب جواب داد. از آنجا که ما می‌دانیم شما مجله می‌خوانید تا با جدیدترین روش‌ها آشنا شوید، ترسیدیم از حول حلیم بیفتید در دیگ! در نتیجه لازم دانستیم در مورد بهترین زمان انجام لیزر درمانی با دکتر مهتی‌پور مشورت کنیم.

لیزر از گذشته‌ای نه چندان دور تا به امروز

از سال۱۹۹۴ به بعد استفاده از لیزر برای درمان‌ به‌تدریج مرسوم شد و هر روز به تعداد و انواع لیزرها افزوده می‌شود. اولین لیزرهایی که برای درمان‌ استفاده شدند، لیزرهایی بودند که به وسیله ایجاد آسیب حرارتی در عمق خاصی از پوست، باعث برداشته شدن آن قسمت از پوست شده و ترمیم بعدی پوست، باعث بهبود چین‌و‌چروک‌ها و اسکارها می‌شد. مشهورترین این لیزرها، لیزر Co2 بود که هنوز هم کاربرد دارد. لیزرCo2 با طول موج ۱۰ هزار و ۶۰۰ نانومتر و موج ممتدی که از خود ساتع می‌کند، می‌تواند آسیب‌های حرارتی تا عمق ۸۰ تا ۱۴۰میکرومتری در پوست ایجاد کند، سپس پوست آسیب‌دیده ریزش یافته و پوست جدید ترمیم می‌شود. مشکلاتی که این دستگاه داشت شامل ترمیم دیررس، سرخی طولانی و پایدار، دوره نقاهت طویل و ایجاد لک‌های ناخواسته بر پوست و احتمال عفونت بود.

چرا لیزر باید بیشتر زمستان انجام شود

لیزر را در زمستان بتابانید

متاسفانه این عوارضی مانند ایجاد مناطق تیره در پوست، در افرادی که تیپ پوستی تیره‌تری دارند بیشتر مشاهده می‌شود و درعین حال چنانچه فرد قبل از لیزر یا حتی تا یک ماه بعد از لیزر درمانی در معرض آفتاب شدید باشد، احتمال ایجاد لک و همچنین ترمیم دیررس بسیار بیشتر است. درنتیجه توصیه می‌شود تاحد امکان لیزر درمانی در فصل‌های سرد که تابش آفتاب ضعیف‌تر است انجام شود. این موضوع به ویژه یک ماه قبل و بعد از لیزر بسیار بااهمیت است، زیرا اکثر این لک‌ها طی یک ماه اول بعد از لیزرCo2 ، خود را نشان می‌دهند. هرچند تاثیر لیزرCo2 سریع و عمیق بوده و بهبود آن ۶ تا ۱۲ ماه ادامه دارد؛ اما به دلیل محدودیت‌هایی که شمرده شد، امروزه استفاده از لیزرهای جدیدتر رایج‌تر شده است.

برای محافظت از پوست درطول دوران بهبود باید اقدامات محافظتی کافی انجام شود

لیزر اربیوم

امروزه «لیزر اربیوم»EryaG با طول موج ۲۹۴۰ نانومتر مرسوم شده است که عمق آسیب حرارت آن ۵ تا ۱۰ میکرومتر است، بنابراین کنترل عمق لیزر راحت‌تر است. استفاده از این دستگاه به ویژه اگر در مراحل متعدد انجام شود، می‌تواند نتایج خوبی به همراه داشته باشد.

لیزر در این روزها

امروزه دستگاه‌های جدیدتری هم وجود دارند که ۲ یا چند نوع لیزر را با هم ترکیب کرده و نتایج بهتر و عوارض کمتری را ایجاد می‌کنند؛ اما اگر این لیزر درمانی برای کل صورت انجام شوند، برای محافظت از پوست درطول دوران بهبود باید اقدامات محافظتی کافی از جمله مصرف ضدآفتاب مناسب، پرهیز از تماس طولانی با آفتاب و… انجام شود. امروزه استفاده از تکنیک‌های جدید پانسمان و پیشگیری مناسب از عفونت و همچنین استفاده از دستگاه‌های لیزری که ۲ یا چند سیستم تخریبی را ترکیب کرده‌اند، باعث شده کارایی دستگاه‌ها بالاتر روند.

تنها تکنولوژی کافی نیست

این دستگاه‌ها زمانی مفیدند که در اختیار پزشکان متخصص پوست مجرب قرار داشته باشند تا با انتخاب دستگاه مناسب، طول موج مناسب، ضایعه پوستی مناسب و فرد کاندیدای مناسب، لیزر درمانی را انجام دهند. انتخاب زمان مناسب انجام لیزر و تیپ پوستی مناسب هر لیزر نیز، باید توسط پزشک متخصص انجام گیرد تا از عوارض ناخواسته لیزر پیش‌گیری شود. درمان‌های قبل و بعد از لیزر از جمله مصرف رتینوئید موضعی، هیدروکینون و کوجیک اسید و دیگر داروها، گاهی تا مدت‌ها بعد از لیزرتراپی لازم خواهد بود.

بیماران محترم باید اطلاع داشته باشند در صورتی که مسائل ذکر شده رعایت نشوند

ممکن است عوارض لیزر تا مدت طولانی به همراه بیمار باقی بمانند

انواع دستگاه‌های لیزر همه در یک فصل توصیه می‌شوند

دستگاه لیزری که با طول موج ۵۳۲ و هزار و ۶۴ برای ضایعات پیگمانی، برداشتن تاتو، کک و مک‌ها و لک‌های صورت انجام شده باید حتی‌الامکان در فصول سرد و غیر آفتابی انجام شوند. علاوه بر دستگاه‌های فوق، امروزه تکنیک رادیو فرکژنس هم برای ایجاد آسیب حرارتی در درم و ترمیم بعدی کلاژن‌های زیرجلدی استفاده می‌شود. در این روش و سایر روش‌های غیر تخریبی، با این‌که پوست آسیب چندانی نمی‌بیند و آسیب حرارتی بیشتر در ناحیه درم اعمال می‌شود، با این حال اقدامات پیشگیری از آفتاب در مورد آن توصیه می‌شود. هرچند که این تکنیک‌ها در تمام فصول قابل انجام هستند.

دستگاه PDL نیز که برای ضایعات عروقی استفاده می‌شود، طول موج بین ۵۸۵ تا ۶۰۰ نانومتر را ساطع می‌کند که این طول موج درعین حال به راحتی توسط پیگمان‌های پوستی هم قابل جذب است. بنابراین احتمال ایجاد لک‌های پوستی بعد از لیزردرمانی در این روش وجود دارد. با این‌که در تمام فصول قابل استفاده است، ولی بهتر است حفاظت دربرابر آفتاب در مورد این دستگاه هم صورت گیرد.

لیزر چیست؟

لیزر، اشعه‌ای پر انرژی است که طیف نور خورشید در آن وجود ندارد و توسط دستگاه‌های خاصی تولید می‌شود. این اشعه با نور معمولی تفاوت‌هایی دارد که سبب تفاوت در عملکرد آن هم شده است. کاربرد لیزر در پزشکی و بیماری های پوستی، از۴۰ سال پیش آغاز شد و به مرور پیشرفته‌تر شد تا به امروز که دستگاه‌های جدید جایگاه مهمی در درمان بیماری‌ها اشغال کرده‌اند. همان‌طورکه اشعه خورشید قابلیت نفوذ دراجسام را دارد، اشعه لیزر هم با تابش و نفوذ بر جسم، باعث داغ شدن و درنهایت تخریب مولکولی می‌شود.

برای موفقیت درانجام لیزر درمانی مراعات مسائل زیادی لازم است که شاید یکی از مهم‌ترین آنها حفاظت دربرابر آفتاب و همچنین انتخاب فرد مناسب و فصل مناسب برای لیزر درمانی است.