• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 445
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 5008روز قبل
اخبار
شرکت‌کنندگان در میزگرد "فلسفه و دیگر علوم اسلامی" بر نقش معنازایی فلسفه برای علوم و معارف دیگر تأکید کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، میزگرد "فلسفه و دیگر علوم اسلامی" با حضور دکتر ابراهیمی دینانی، دکتر اعوانی و دکتر محقق داماد ظهر صبح امروز در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در ابتدای این نشست در پاسخ به این سؤال که فلسفه چیست و فلسفه ورزی به چه معناست؟ گفت: این سؤال بسیار بنیادی است. فلسفه ورزی همان فلسفه است اما برای فلسفه تعریفهای زیادی شده است. هر نحله فلسفی یک تعریفی برای فلسفه خود دارد که می تواند همه اینها به وجهی درست باشد اما به طور جامع، فلسفه یعنی شناختن هستی. به عبارت دیگر فلسفه شناختن وجود است نه موجود.

وی سؤال اصلی فلسفه را در عبارت "لایپنیتس" یادآور شد و گفت: چرا موجودات به جای اینکه نباشند، هستند؟ هر فیلسوفی هر چه فلسفه را تعریف کند ناچار باید تنش به اینجا بخورد حتی در فلسفه های مضاف. این چیزی است که آدم را تا آخر عمر درگیر می کند. کار فیلسوف دغدغه این مسئله است و فلسفه ورزی هم یعنی همین.

دکتر غلامرضا اعوانی نیز در پاسخ به این سوال که آیا فلسفه دارای غرض است یا نه؟ و آیا فلسفه منفعت دارد و با غرض چه تفاوتی دارد؟ تصریح کرد: غرض فلسفه در ذات خودش است. کشتی سازی علم، صنعت یا فن هست اما غرضش ساختن است و خارج از خودش است اما فلسفه و علم موجب کمال نفس است و انسان در فلسفه به حقیقت انسانی خود می رسد.

دانستن، کمال انسانی است

وی افزود: ارسطو یک گفتار معروفی دارد که حرف همه حکماست و می گوید"انسان فقط همان است که می داند و دیگر هیچ". وقتی در تعریف انسان می گوییم "حیوان ناطق" به دلیل اینکه نطق همان قوه دانایی اوست و این دانستن و علم به حقیقت ذاتا مطلوب است که در ادبیات ما نیز به آن اشاره شده است. انسان دارای علم مطلق است نه علم مقید. درجات علم و فلسفه همان علم مطلق است. انسانی که نمی داند، این قوه خود را به کمال نرسانده است و یا نمی داند و دچار جهالت است از کمال انسانی بهره مند نیست. فلسفه هم همان دانایی مطلق است. فلسفه شناخت حقیقت وجود است که این وجود هم مراتب دارد. فلسفه راهی برای به فعل رساندن قوه دانایی است و تنها موجود دیگری که در حد نامتناهی این قوه دانایی را بالفعل و بالذات دارد حضرت حق است.

وی تأکید کرد: علم بین ما و خداوند مشترک لفظی نیست بلکه مشترک معنوی است. علم مشترک معنوی است منتهی علم خدا نامتناهی است چون وجود مطلق است و علم ما به حد طاقت بشری است. علم و وجود با هم تنیده شده است و تمام هستی با علم خدا خلق شده و ما هم علم داریم به این علم و این بزرگ ترین کمالی است که بشر می تواند به آن دست پیدا کند.


مبادی تصوریه علوم در علم فلسفه اثبات می شود

دکتر سید مصطفی محقق داماد در ادامه این نشست در پاسخ به این سوال که تفاوت منفعت و غرض فلسفه چیست؟ تصریح کرد: فلسفه علم اعلی است بدین معنی که هر علمی مبادی تصوری و مبادی تصدیقی دارد که مبادی تصوری علوم در فلسفه مورد بررسی و اثبات قرار می گیرد. اگر موضوع علم طب، بدن آدمی است اما اثبات وجود موضوع -که انسان و بدن انسان است- در علم طب بحث نمی شود.

وی تمام علومی که در بستر تاریخ اسلام متولد شدند را علوم اسلامی خواند و افزود: این علوم از فلسفه بسیار متنعم هستند و بسیاری از قواعد که در علم اصول مطرح است در فلسفه به اثبات رسیده است. همچنین علم فقه و اجتهاد و علم کلام اسلامی. درست است که مواد قیاس، نقل است اما نحوه استنتاج و مباحث آن در فلسفه آموزش داده می شود.

دکتر ابراهیمی دینانی در پاسخ به این سؤال که فلسفه مطلق و فلسفه مضاف چه تفاوتی با هم دارند؟ گفت: در دنیای امروز فلسفه‌های مضاف بیشتر جولان پیدا کردند به گونه ای که از فلسفه مطلق کمتر صحبت می شود.

وی فلسفه اخلاق، فلسفه دین، علم، منطق، حقوق و... را نمونه های بی شمار فلسفه مضاف خواند و گفت: این مباحث چیز تازه ای نیست چراکه حکمای ما در مباحث خود مطرح کرده اند. وقتی می گویند که همه علوم در اثبات موضوعات خود مدیون فلسفه هستند یعنی همین فلسفه مضاف، منتهی آنقدر بسط نداشت.

در نظر قدما تا قرن 18 میلادی علم به طور کلی فلسفه اما به اعتبارات مختلف بود

در ادامه این مبحث دکتر اعوانی رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، به تفاوت معنای کنونی فلسفه مضاف با تعبیر قدما اشاره کرد و گفت: تا قرن 18 میلادی در غرب تمام علوم فلسفه بوده، به تعریف ارسطویی علم برهانی یعنی فلسفه بود. حس علم نیست بلکه مقدمه علم است . تجربه به تعبیر قدما علم نیست. به تعبیر قدما کشف علت، علم است که همه علوم قدیم در مورد موجود به اعتبارات مختلف بحث می کنند.

وی به تنها فرق علوم و فلسفه اشاره کرد و گفت: فلسفه علم مطلق است و پیش فرض ندارد اما علوم پیش فرض دارند.

دکتر اعوانی به تمثیل نردبان از فلسفه در نظر افلاطون اشاره کرد و گفت: یک نفر وسط نردبان ایستاده یا می خواهد برود بالا یا بیاید پایین. آن کسی که بیاید پایین علم است و نهایت بالا رفتن او همان پله است اما فلسفه در آن پله نمی ماند می رود تا بالایی که دیگر پله نباشد. بنابر این علم مطلق است.

وی تصویر علم را در دنیای کنونی دگرگون خواند و گفت: فلسفه های مضاف در حوزه فلسفه علم پدید آمده که نهایتش به کانت می‌رسد و کانت علم نظری را ممکن نمی داند و علم پدیداری را جهل می داند و در نظر او فلسفه یک وظیفه دارد که به مبادی و مفاهیم علوم به عنوان گزاره های درجه دو بپردازد. از این منظر فلسفه های تحلیلی پدید آمد که کار آنها به معنای علم مطلق نیست. فلسفه های مضاف امروزی جزئی از فلسفه های علم است که فلسفه های علم به گزاره های متافیزیکی توجه ندارند. ما یک فلسفه تحلیلی و یک فلسفه نظری داریم.

دکتر اعوانی افزود: در حکمت اسلامی "علم" مراتب طولی دارد، چنانکه ادراک مراتب طولی دارد، حس، خیال عقل استدالی، عقل شهودی، ... که لازم و ملزوم یکدیگرند و همدیگر را نفی نمی کنند بر خلاف غرب. ما این مراتب را کل واحدی می بینیم که با هم ارتباط دارند و رابطه آنها در فلسفه ما مشخص است. بنابر این وحدت علوم در حکمت اسلامی بیشتر تضمین است.

دکتر محقق داماد در ادامه این بحث در مورد رابطه فلسفه های مضاف و علوم اسلامی گفت: در ادبیات اسلامی ما یک آمیختگی بسیار عمیقی داشتیم میان علوم اسلامی و فلسفه. این آمیختگی باعث می شد که فلسفه های مضاف به نحو استغنا خودنمایی نمی کردند و به یک معنا علوم اسلامی فلسفه علوم بود.

وی با یادآوری سخنان استاد خود مرحوم سید مهدی حائری یزدی که بر غنای کتب آموزشی در حوزه های علمیه تأکید داشت، افزود: ایشان می گفتند مغنی فلسفه ادبیات عرب است نه ادبیات عرب. ادبیات عرب همان است که در کشورهای عربی تدریس می شود اما به هیچ وجه فیلسوف ادبیات تربیت نمی شود. به هیچ وجه الان استاد ادبیات صرف آنطور که در شرح امثله و... که فلسفه این نوع ترکیب را بیان می کردند، بیان نمی کنند.

وی به آموزش دانش آموزان به سبک فلسفی در قدیم اشاره کرد و گفت: شاید برخی ها ادبیات عرب را می دانند و خوب صحبت می کنند اما آنجایی که می خواهند از ادبیات عرب در استنتاجات، در فقه، در اصول استفاده کنند، پایشان لنگ است چون فلسفه ادبیات را نخواندند.

دکتر محقق داماد با اشاره به مباحث مختلف در علم اصول، تصریح کرد: علم اصول، فلسفه فقه است. در علم اصول مباحثی وجود دارد که به هیچ وجه در فقه به کار نمی آید اما عالی و دقیق است.

این استاد فلسفه به وجود فقهای برجسته اهل سنت که فیلسوف نیز بودند اشاره کرد و گفت: فقهای بزرگی مثل شاطبی که اندلسی است تحت تأثیر نحوه فکری اروپایی در اسلام کارهای بزرگی کرد. شاطبی در فلسفه فقه و حقوق کار بسیار بزرگی کرده است که نیاز است در دانشکده الهیات تدریس شود.

وی از کتاب "اعلام الموقعین عن رب العالمین" ابن قیم نیز به عنوان فلسفه علم یاد کرد و آن را کتاب متافیزیک فقه دانست و در عین حال به غنای کتب اسلامی در مقایسه با برخی کتب فلسفی غرب تأکید کرد و گفت: شاید در آینده نه چندان دور شکل عرضه دانش فلسفه مضاف عوض شود و آن چارچوب و ساختار آن نحوه جدید و مدرنی به خود بگیرد.

دکتر دینانی نیز در ادامه به تفاوت دنیای قدیم و جدید اشاره کرد و گفت: دنیای جدید در یک کلمه خلاصه شده و آن "سقف بی کفتر صدها اتوبوس" به تعبیر سهراب سپهری است. خوب یا بد به هر حال جهان، جهان دیگری است.

وی تقسیم لفظ به حرف، اسم و فعل را از روح فلسفه دانست و گفت: اسلام بسیار جایگاه والایی دارد اما فرهنگ اسلامی با دین اسلام متفاوت است و اسراری در ادبیات فارسی و فلسفه ابن سینا وجود دارد که اگر ابن سینا نبود و رد پای ابن سینا در علوم اسلامی حتی نحو، صرف و اصول و فقه نبود، چه چیزی باقی می ماند.

وی به روح حاکم فلسفه در مباحث نحوی اشاره و تأکید کرد: علوم اسلامی ما مملو از رگه های فلسفی است به ویژه که 90درصد اصول، فلسفه است.

در ادامه این نشست که مورد استقبال دانشجویان و اساتید دانشکده الهیات قرار گرفته بود، دکتر دینانی به تأثیر عمیق فلسفه بر علوم اسلامی اشاره کرد و گفت: وجود فلسفه در علوم اسلامی هم بسیار سودمند بوده و از جهتی نیز دست و پاگیر بوده است هرچند که در معارف قدما پیش هستند اما در تکنیک ما عقب ماندگی هایی داریم.

وی از عدم توجه اساتید فلسفه نسبت به آثار ابن رشد انتقاد کرد و  این فیلسوف را از عالمان برجسته اسلام در فقه دانست و گفت: ابن رشد پیشگام دنیای جدید است و توصیه می کنم که کتاب "بدایة المجتهد و نهایة المقتصد" در دانشکده الهیات تدریس شود چراکه کتاب فقهی عجیبی است.

دکتر اعوانی نیز در مورد نسبت علوم با فلسفه نیز گفت: در نگاه قدما وجود، تجلی علم است و تجلی علم نصف حکمت است و تمام ذرات هستی ظهور علم الهی است.
 
وی به مراتب علم اشاره کرد و گفت: حس را نمی توان به حس نقد کرد بلکه باید آن را از مرتبه بالاتر یعنی عقل تحلیل کرد. صحبت از عقل است. آیا ما قوه ای داریم که بتواند عقل را مورد نقد قرار دهد . من بین حکمت و فلسفه جدید فرق می گذارم. حکمای ما در عقل هم مراتب قائل بودند که حتی می شود عقل را هم نقد کرد که آن عقل شهودی، ذوقی و کشفی است. افلاطون اعتقاد دارد عقل برهانی بین همه علوم هست اما فلسفه نباید به این عقل خرسند باشد و باید به کمال عقل برود.

وی با بیان اینکه امروزه مراتب وجود ندارد، افزود: امروز علم اعلی فراموش شده است. فلسفه اسلامی را آنطور که باید نمی خوانیم ما باید دوباره برگردیم به فلسفه خودمان به عنوان تفسیر هستی نه فقط خواندن کتاب بلکه از دید نظری به آن توجه کنیم.

خطر جدایی مباحث معقول و منقول 

در پایان این مبحث نیز دکتر محقق داماد با طرح این سؤال که آیا ما با جدا کردن معقول و منقول سودی بردیم یا منحرف شدیم، افزود: درحوزه های سنتی معقول و منقول با هم بود. حتی کسانی که با فلسفه مخالفت می کردند اصول شان فلسفه بود. هرچه جلو آمدیم این معقول و منقول از هم جدا شدند.

وی جدا شدن معقول و منقول را از یکدیگر خطری جدی خواند و گفت: برخی از حقوقدان برجسته ای هستند که به هیچ وجه اصطلاح منطقی و واژه های فلسفی را که در کارهای حقوقی اش به کار می رود، نمی داند و از طرف دیگر هم فیلسوفانی هستند که به مباحث حقوقی واقف نیستند.

وی علامه حلی، ابن رشد اندلسی و... را از جمله علمای جامع معقول و منقول در تاریخ اسلام برشمرد و گفت: ما باید ببینیم این بزرگان در اجتهاد چه روشی را به کار برده اند.

سه شنبه 5/9/1387 - 18:17
اخبار
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: تلاش ستاد مبارزه با مواد مخدر، انسداد کامل مرزهای ایران تا دو سال دیگر است.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر اسماعیل احمدی مقدم در دیدار با "هونسوویتز" ، سفیر آلمان در ایران با عنوان این مطلب که در این مسیر از همه ظرفیت خود بهره خواهیم جست، اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران تلاش می ‌کند تا دو سال آینده همه مرزهای کشور را به روی سوداگران مرگ ببندد و اجازه ندهد هیچ ماده مخدری وارد کشور شود.

احمدی مقدم با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در حال مبارزه ‌ای عظیم با مواد مخدر است، گفت: کشف حدود دو تن مواد مخدر در روز از نتایج این مبارزه عظیم است.

وی با استقبال از برداشته شدن هر گام مثبت در بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی در افغانستان، گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی آموزش و همکاری با پلیس افغانستان را دارد.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ، خواهان همکاری گسترده و سازنده تر آلمان و گروه مینی دوبلین در حوزه‌های مختلف عملیاتی، فنی و لجستیکی شد و افزود: تهران از برلین انتظار دارد نقش سازنده ‌ای در اتحادیه اروپایی ایفا کند تا اعلام آمادگی همکاری اتحادیه اروپایی از حرف به عمل برسد.

احمدی مقدم با بیان اینکه تا کنون شاهد همکاری خاصی از سوی اتحادیه اروپایی نبوده ایم، گفت: با توجه به هزینه‌ های مادی و معنوی ایران در راه مبارزه با مواد مخدر، انتظار ایران از اتحادیه اروپایی و جهان بیشتر از تقدیر و تشکر است.

هونسوویتز ، سفیر آلمان در ایران نیز در این دیدار با اشاره به نقش آلمان در گروه مینی دوبلین خواستار گسترش و استحکام همکاری‌های متقابل شد و گفت: با نگاهی به مشکلات مشترک آلمان و ایران در زمینه معضل اعتیاد، ما تلاش می کنیم در کنار ایران در راه مبارزه با مواد مخدر گام برداریم.

وی افزود: همه کشورهای اروپایی قدردان تلاشهای جمهوری اسلامی ایران بوده و از مشکلاتی که ایران به واسطه همسایگی با کشور افغانستان دارد، آگاه هستند.

سه شنبه 5/9/1387 - 18:16
اخبار
شرکت‌کنندگان در میزگرد "فلسفه و دیگر علوم اسلامی" بر نقش معنازایی فلسفه برای علوم و معارف دیگر تأکید کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، میزگرد "فلسفه و دیگر علوم اسلامی" با حضور دکتر ابراهیمی دینانی، دکتر اعوانی و دکتر محقق داماد ظهر صبح امروز در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در ابتدای این نشست در پاسخ به این سؤال که فلسفه چیست و فلسفه ورزی به چه معناست؟ گفت: این سؤال بسیار بنیادی است. فلسفه ورزی همان فلسفه است اما برای فلسفه تعریفهای زیادی شده است. هر نحله فلسفی یک تعریفی برای فلسفه خود دارد که می تواند همه اینها به وجهی درست باشد اما به طور جامع، فلسفه یعنی شناختن هستی. به عبارت دیگر فلسفه شناختن وجود است نه موجود.

وی سؤال اصلی فلسفه را در عبارت "لایپنیتس" یادآور شد و گفت: چرا موجودات به جای اینکه نباشند، هستند؟ هر فیلسوفی هر چه فلسفه را تعریف کند ناچار باید تنش به اینجا بخورد حتی در فلسفه های مضاف. این چیزی است که آدم را تا آخر عمر درگیر می کند. کار فیلسوف دغدغه این مسئله است و فلسفه ورزی هم یعنی همین.

دکتر غلامرضا اعوانی نیز در پاسخ به این سوال که آیا فلسفه دارای غرض است یا نه؟ و آیا فلسفه منفعت دارد و با غرض چه تفاوتی دارد؟ تصریح کرد: غرض فلسفه در ذات خودش است. کشتی سازی علم، صنعت یا فن هست اما غرضش ساختن است و خارج از خودش است اما فلسفه و علم موجب کمال نفس است و انسان در فلسفه به حقیقت انسانی خود می رسد.

دانستن، کمال انسانی است

وی افزود: ارسطو یک گفتار معروفی دارد که حرف همه حکماست و می گوید"انسان فقط همان است که می داند و دیگر هیچ". وقتی در تعریف انسان می گوییم "حیوان ناطق" به دلیل اینکه نطق همان قوه دانایی اوست و این دانستن و علم به حقیقت ذاتا مطلوب است که در ادبیات ما نیز به آن اشاره شده است. انسان دارای علم مطلق است نه علم مقید. درجات علم و فلسفه همان علم مطلق است. انسانی که نمی داند، این قوه خود را به کمال نرسانده است و یا نمی داند و دچار جهالت است از کمال انسانی بهره مند نیست. فلسفه هم همان دانایی مطلق است. فلسفه شناخت حقیقت وجود است که این وجود هم مراتب دارد. فلسفه راهی برای به فعل رساندن قوه دانایی است و تنها موجود دیگری که در حد نامتناهی این قوه دانایی را بالفعل و بالذات دارد حضرت حق است.

وی تأکید کرد: علم بین ما و خداوند مشترک لفظی نیست بلکه مشترک معنوی است. علم مشترک معنوی است منتهی علم خدا نامتناهی است چون وجود مطلق است و علم ما به حد طاقت بشری است. علم و وجود با هم تنیده شده است و تمام هستی با علم خدا خلق شده و ما هم علم داریم به این علم و این بزرگ ترین کمالی است که بشر می تواند به آن دست پیدا کند.


مبادی تصوریه علوم در علم فلسفه اثبات می شود

دکتر سید مصطفی محقق داماد در ادامه این نشست در پاسخ به این سوال که تفاوت منفعت و غرض فلسفه چیست؟ تصریح کرد: فلسفه علم اعلی است بدین معنی که هر علمی مبادی تصوری و مبادی تصدیقی دارد که مبادی تصوری علوم در فلسفه مورد بررسی و اثبات قرار می گیرد. اگر موضوع علم طب، بدن آدمی است اما اثبات وجود موضوع -که انسان و بدن انسان است- در علم طب بحث نمی شود.

وی تمام علومی که در بستر تاریخ اسلام متولد شدند را علوم اسلامی خواند و افزود: این علوم از فلسفه بسیار متنعم هستند و بسیاری از قواعد که در علم اصول مطرح است در فلسفه به اثبات رسیده است. همچنین علم فقه و اجتهاد و علم کلام اسلامی. درست است که مواد قیاس، نقل است اما نحوه استنتاج و مباحث آن در فلسفه آموزش داده می شود.

دکتر ابراهیمی دینانی در پاسخ به این سؤال که فلسفه مطلق و فلسفه مضاف چه تفاوتی با هم دارند؟ گفت: در دنیای امروز فلسفه‌های مضاف بیشتر جولان پیدا کردند به گونه ای که از فلسفه مطلق کمتر صحبت می شود.

وی فلسفه اخلاق، فلسفه دین، علم، منطق، حقوق و... را نمونه های بی شمار فلسفه مضاف خواند و گفت: این مباحث چیز تازه ای نیست چراکه حکمای ما در مباحث خود مطرح کرده اند. وقتی می گویند که همه علوم در اثبات موضوعات خود مدیون فلسفه هستند یعنی همین فلسفه مضاف، منتهی آنقدر بسط نداشت.

در نظر قدما تا قرن 18 میلادی علم به طور کلی فلسفه اما به اعتبارات مختلف بود

در ادامه این مبحث دکتر اعوانی رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، به تفاوت معنای کنونی فلسفه مضاف با تعبیر قدما اشاره کرد و گفت: تا قرن 18 میلادی در غرب تمام علوم فلسفه بوده، به تعریف ارسطویی علم برهانی یعنی فلسفه بود. حس علم نیست بلکه مقدمه علم است . تجربه به تعبیر قدما علم نیست. به تعبیر قدما کشف علت، علم است که همه علوم قدیم در مورد موجود به اعتبارات مختلف بحث می کنند.

وی به تنها فرق علوم و فلسفه اشاره کرد و گفت: فلسفه علم مطلق است و پیش فرض ندارد اما علوم پیش فرض دارند.

دکتر اعوانی به تمثیل نردبان از فلسفه در نظر افلاطون اشاره کرد و گفت: یک نفر وسط نردبان ایستاده یا می خواهد برود بالا یا بیاید پایین. آن کسی که بیاید پایین علم است و نهایت بالا رفتن او همان پله است اما فلسفه در آن پله نمی ماند می رود تا بالایی که دیگر پله نباشد. بنابر این علم مطلق است.

وی تصویر علم را در دنیای کنونی دگرگون خواند و گفت: فلسفه های مضاف در حوزه فلسفه علم پدید آمده که نهایتش به کانت می‌رسد و کانت علم نظری را ممکن نمی داند و علم پدیداری را جهل می داند و در نظر او فلسفه یک وظیفه دارد که به مبادی و مفاهیم علوم به عنوان گزاره های درجه دو بپردازد. از این منظر فلسفه های تحلیلی پدید آمد که کار آنها به معنای علم مطلق نیست. فلسفه های مضاف امروزی جزئی از فلسفه های علم است که فلسفه های علم به گزاره های متافیزیکی توجه ندارند. ما یک فلسفه تحلیلی و یک فلسفه نظری داریم.

دکتر اعوانی افزود: در حکمت اسلامی "علم" مراتب طولی دارد، چنانکه ادراک مراتب طولی دارد، حس، خیال عقل استدالی، عقل شهودی، ... که لازم و ملزوم یکدیگرند و همدیگر را نفی نمی کنند بر خلاف غرب. ما این مراتب را کل واحدی می بینیم که با هم ارتباط دارند و رابطه آنها در فلسفه ما مشخص است. بنابر این وحدت علوم در حکمت اسلامی بیشتر تضمین است.

دکتر محقق داماد در ادامه این بحث در مورد رابطه فلسفه های مضاف و علوم اسلامی گفت: در ادبیات اسلامی ما یک آمیختگی بسیار عمیقی داشتیم میان علوم اسلامی و فلسفه. این آمیختگی باعث می شد که فلسفه های مضاف به نحو استغنا خودنمایی نمی کردند و به یک معنا علوم اسلامی فلسفه علوم بود.

وی با یادآوری سخنان استاد خود مرحوم سید مهدی حائری یزدی که بر غنای کتب آموزشی در حوزه های علمیه تأکید داشت، افزود: ایشان می گفتند مغنی فلسفه ادبیات عرب است نه ادبیات عرب. ادبیات عرب همان است که در کشورهای عربی تدریس می شود اما به هیچ وجه فیلسوف ادبیات تربیت نمی شود. به هیچ وجه الان استاد ادبیات صرف آنطور که در شرح امثله و... که فلسفه این نوع ترکیب را بیان می کردند، بیان نمی کنند.

وی به آموزش دانش آموزان به سبک فلسفی در قدیم اشاره کرد و گفت: شاید برخی ها ادبیات عرب را می دانند و خوب صحبت می کنند اما آنجایی که می خواهند از ادبیات عرب در استنتاجات، در فقه، در اصول استفاده کنند، پایشان لنگ است چون فلسفه ادبیات را نخواندند.

دکتر محقق داماد با اشاره به مباحث مختلف در علم اصول، تصریح کرد: علم اصول، فلسفه فقه است. در علم اصول مباحثی وجود دارد که به هیچ وجه در فقه به کار نمی آید اما عالی و دقیق است.

این استاد فلسفه به وجود فقهای برجسته اهل سنت که فیلسوف نیز بودند اشاره کرد و گفت: فقهای بزرگی مثل شاطبی که اندلسی است تحت تأثیر نحوه فکری اروپایی در اسلام کارهای بزرگی کرد. شاطبی در فلسفه فقه و حقوق کار بسیار بزرگی کرده است که نیاز است در دانشکده الهیات تدریس شود.

وی از کتاب "اعلام الموقعین عن رب العالمین" ابن قیم نیز به عنوان فلسفه علم یاد کرد و آن را کتاب متافیزیک فقه دانست و در عین حال به غنای کتب اسلامی در مقایسه با برخی کتب فلسفی غرب تأکید کرد و گفت: شاید در آینده نه چندان دور شکل عرضه دانش فلسفه مضاف عوض شود و آن چارچوب و ساختار آن نحوه جدید و مدرنی به خود بگیرد.

دکتر دینانی نیز در ادامه به تفاوت دنیای قدیم و جدید اشاره کرد و گفت: دنیای جدید در یک کلمه خلاصه شده و آن "سقف بی کفتر صدها اتوبوس" به تعبیر سهراب سپهری است. خوب یا بد به هر حال جهان، جهان دیگری است.

وی تقسیم لفظ به حرف، اسم و فعل را از روح فلسفه دانست و گفت: اسلام بسیار جایگاه والایی دارد اما فرهنگ اسلامی با دین اسلام متفاوت است و اسراری در ادبیات فارسی و فلسفه ابن سینا وجود دارد که اگر ابن سینا نبود و رد پای ابن سینا در علوم اسلامی حتی نحو، صرف و اصول و فقه نبود، چه چیزی باقی می ماند.

وی به روح حاکم فلسفه در مباحث نحوی اشاره و تأکید کرد: علوم اسلامی ما مملو از رگه های فلسفی است به ویژه که 90درصد اصول، فلسفه است.

در ادامه این نشست که مورد استقبال دانشجویان و اساتید دانشکده الهیات قرار گرفته بود، دکتر دینانی به تأثیر عمیق فلسفه بر علوم اسلامی اشاره کرد و گفت: وجود فلسفه در علوم اسلامی هم بسیار سودمند بوده و از جهتی نیز دست و پاگیر بوده است هرچند که در معارف قدما پیش هستند اما در تکنیک ما عقب ماندگی هایی داریم.

وی از عدم توجه اساتید فلسفه نسبت به آثار ابن رشد انتقاد کرد و  این فیلسوف را از عالمان برجسته اسلام در فقه دانست و گفت: ابن رشد پیشگام دنیای جدید است و توصیه می کنم که کتاب "بدایة المجتهد و نهایة المقتصد" در دانشکده الهیات تدریس شود چراکه کتاب فقهی عجیبی است.

دکتر اعوانی نیز در مورد نسبت علوم با فلسفه نیز گفت: در نگاه قدما وجود، تجلی علم است و تجلی علم نصف حکمت است و تمام ذرات هستی ظهور علم الهی است.
 
وی به مراتب علم اشاره کرد و گفت: حس را نمی توان به حس نقد کرد بلکه باید آن را از مرتبه بالاتر یعنی عقل تحلیل کرد. صحبت از عقل است. آیا ما قوه ای داریم که بتواند عقل را مورد نقد قرار دهد . من بین حکمت و فلسفه جدید فرق می گذارم. حکمای ما در عقل هم مراتب قائل بودند که حتی می شود عقل را هم نقد کرد که آن عقل شهودی، ذوقی و کشفی است. افلاطون اعتقاد دارد عقل برهانی بین همه علوم هست اما فلسفه نباید به این عقل خرسند باشد و باید به کمال عقل برود.

وی با بیان اینکه امروزه مراتب وجود ندارد، افزود: امروز علم اعلی فراموش شده است. فلسفه اسلامی را آنطور که باید نمی خوانیم ما باید دوباره برگردیم به فلسفه خودمان به عنوان تفسیر هستی نه فقط خواندن کتاب بلکه از دید نظری به آن توجه کنیم.

خطر جدایی مباحث معقول و منقول 

در پایان این مبحث نیز دکتر محقق داماد با طرح این سؤال که آیا ما با جدا کردن معقول و منقول سودی بردیم یا منحرف شدیم، افزود: درحوزه های سنتی معقول و منقول با هم بود. حتی کسانی که با فلسفه مخالفت می کردند اصول شان فلسفه بود. هرچه جلو آمدیم این معقول و منقول از هم جدا شدند.

وی جدا شدن معقول و منقول را از یکدیگر خطری جدی خواند و گفت: برخی از حقوقدان برجسته ای هستند که به هیچ وجه اصطلاح منطقی و واژه های فلسفی را که در کارهای حقوقی اش به کار می رود، نمی داند و از طرف دیگر هم فیلسوفانی هستند که به مباحث حقوقی واقف نیستند.

وی علامه حلی، ابن رشد اندلسی و... را از جمله علمای جامع معقول و منقول در تاریخ اسلام برشمرد و گفت: ما باید ببینیم این بزرگان در اجتهاد چه روشی را به کار برده اند.

سه شنبه 5/9/1387 - 18:16
اخبار
مراسم انتخاب برترین های فوتسال و فوتبال آسیا عصر امروز در شانگهای چین برگزار شد و فدراسیون فوتبال ایران ، وحید شمسایی و تیم ملی فوتسال عناوین بهترین ها را به خود اختصاص دادند.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم انتخاب برترین های فوتبال و فوتسال آسیا عصر امروز در شانگهای چین برگزار شد و طی آن تیم ملی فوتسال کشورمان به دلیل درخشش در مسابقات جام جهانی 2008 برزیل عنوان بهترین تیم فوتسال قاره کهن را به خود اختصاص داد. بعاس ترابیان رئیس کمیته فوتبال کشورمان جایزه ویژه این عنوان را دریافت کرد.

همچنین وحید شمسایی کاپیتان تیم ملی فوتسال کشورمان که عنوان آقای گلی جهان را نیز در اختیار دارد به عنوان بهترین بازیکن فوتسال قاره آسیا انتخاب شد.

فدراسیون فوتبال ایران نیز به علت تداوم روند موفقیت در رده های مختلف و قهرمانی تیم ملی فوتبال نوجوانان کشورمان در آسیا ، عنوان بهترین فدراسیون سال قاره آسیا را از آن خود کرد.

سه شنبه 5/9/1387 - 18:15
اخبار
هیئت پارلمانی ایران برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی مجالس آسیایی وارد جاکارتا شد .

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین گروه از هیئت اعزامی مجلس شورای اسلامی کشورمان به سرپرستی حجت الاسلام محمد حسن ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی و نژاد حسینیان دبیرکل مجمع مجالس آسیایی (APA) به منظور شرکت در سومین اجلاس مجمع عمومی مجالس آسیایی وارد جاکارتا پایتخت اندونزی شد .

همچنین دکتر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان فردا چهارشنبه در رأس هیئت بلند پایه پارلمانی وارد جاکارتا خواهد شد و در مراسم افتتاحیه اجلاس مجالس آسیایی نیز سخنرانی خواهد کرد .   

سومین اجلاس مجمع مجالس آسیائی از تاریخ 27 لغایت 29 نوامبر 2008 با حضور بیش از 250 نفر از 39 کشور آسیایی در جاکارتا برگزار خواهد شد. 

از جمهوری اسلامی ایران بیش از 20 نماینده مجلس در این اجلاس حضور خواهند داشت. ایران از بنیانگذاران مجمع پارلمانی آسیایی است و دبیرخانه ایبن مجمع نیز در تهران می باشد. براساس برنامه اعلام شده توسط کمیته برگزار کننده اجلاس مذکور قرار است رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان نیز در این اجلاس شرکت و در مراسم افتتاحیه سخنرانی نماید. مراسم افتتاحیه، صبح روز نخست این اجلاس با سخنرانی رؤسای مجالس ایران، اندونزی و رئیس جمهور کشور میزبان برگزار خواهد شد.

سه شنبه 5/9/1387 - 18:14
اخبار
امام رضا علیه السلام مى فرمود : هر چند بندگان گناهان تازه اى را كه سابقه نداشته ایجاد كنند خدای متعال نیز براى آنها بلاها و گرفتاریهایی را كه سابقه نداشته ایجاد كند.  اصول كافى جلد 3 صفحه 377
سه شنبه 5/9/1387 - 18:8
دعا و زیارت

عبد الله بن سنان گوید شنیدم ، امام صادق (ع ) مى فرمود: از جمله گناهان كبیره نافرمانى پدر و مادر است و نومیدى از رحمت و ایمنى از مكر خدا (یعنى عذاب و مهلت دادن خدا) و روایت شده كه بزرگترین گناهان كبیره شرك بخداست .  اصول كافى جلد  3 صفحه 379

سه شنبه 5/9/1387 - 18:8
دعا و زیارت
نعمان رازى گوید : شنیدم امام صادق (ع) مى فرمود :  هر كه شراب بنوشد از ایمان خارج شود، و هر كه یكروز از ماه رمضان را عمدا افطار كند (دانسته و بدون عذر روزه اش را بخورد) از ایمان خارج شود (یعنى در حالیكه مؤ من مرتكب این گناهان است ، ایمان از او صلب میشود و پس از پایان گناه برمیگردد). اصول كافى جلد 3 صفحه 380
سه شنبه 5/9/1387 - 18:8
دعا و زیارت
امام صادق علیه السلام فرمود : خداى عزوجل فرماید: هرگاه كسیكه مرا شناخته نافرمانیم  كند ، كسیرا كه مرا نشناخته بر او مسلط كنم .  اصول كافى جلد 3 صفحه
سه شنبه 5/9/1387 - 18:8
دعا و زیارت

اهمیت بهداشت

رسول خدا (ص) فرمود : خداوند پاک و پاکیزه است و پاکیزگی را دوست دوست دارد ، تمیز است و تمیزی را دوست دارد. میزان الحکمة جلد 4 صفحه 3302 حدیث 20314

امام رضا (ع) : پاکیزگی از اخلاق پیامبران است.  تحف العقول صفحه 442

سه شنبه 5/9/1387 - 18:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته