• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4172روز قبل
موبایل
نرم افزارهای آنتی ویروس اختصاصاً برای دفاع از سیستم ها در برابر تهدیدهای ویروسها طراحی و نوشته می شوند. متخصصان امنیتی قویاً توصیه به استفاده از آنتی ویروس می كنند زیرا آنتی ویروس از رایانه شما نه تنها در برابر ویروسها بلكه در برابر انواع بدافزارها نیز محافظت می كند. در واقع آنتی ویروس یك برنامه كامپیوتری است كه برای مرور فایلها و تشخیص و حذف ویروسها و دیگر بدافزارها از آن استفاده می شود.

در این مقاله برخی از تكنیكهای رایج در بین آنتی ویروسها را كه برای تشخیص بدافزارها به كار برده می شوند مورد بررسی قرار خواهیم داد. در حالت كلی آنتی ویروس ها از دو تكنیك اصلی برای رسیدن به اهدافشان استفاده می كنند:

* روش مبتنی بر كد (امضا): در این روش با استفاده از یك دیكشنری ویروس كه حاوی امضای ویروسهای شناخته شده است، احتمال وجود ویروسهای شناخته شده در فایلها مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرند.
* روش مبتنی بر رفتار: در این روش هدف شناسایی رفتارهای مشكوك هر برنامه كامپیوتری است، زیرا احتمال دارد رفتار مذكور نشان دهنده یك آلودگی ویروسی باشد.

اغلب آنتی ویروسهای تجاری از هر دو روش فوق ولی با تأكید بر روی امضای ویروس، استفاده می كنند. در زیر روشهای مذكور را با تفصیل بیشتری توضیح می دهیم.

روش مبتنی بر كد (امضا)

اغلب برنامه های آنتی ویروس در حال حاضر از این تكنیك استفاده می كنند. در این شیوه، رایانه میزبان، درایوهای حافظه و یا فایلها با هدف پیدا كردن الگویی كه نشان دهنده یك بدافزار باشد، مورد جستجو قرار می گیرند. این الگوها معمولاً در فایلهایی به نام فایلهای امضا ذخیره می شوند. فایلهای مذكور توسط فروشندگان نرم افزارهای آنتی ویروس طبق یك برنامه منظم به روز رسانی می شوند تا قادر باشند بیشترین تعداد ممكن حمله های بدافزاری را شناسایی كنند. مشكل اصلی تكنیك بررسی امضا این است كه نرم افزار آنتی ویروس باید قبلاً به روز رسانی شده باشد تا بتواند به مقابله و خنثی سازی بدافزارها بپردازد و لذا بدافزارهای جدیدی كه هنوز شناسایی نشده و به فایلهای امضا اضافه نشده اند تشخیص داده نمی شوند.

در این شیوه زمانی كه نرم افزار آنتی ویروس یك فایل را مورد آزمایش قرار می دهد، به یك دیكشنری ویروس كه حاوی امضای ویروسهای شناخته شده است مراجعه می كند. در صورتی كه هر تكه از كد فایل با یك ویروس شناخته شده مطابقت داشته باشد، فایل مذكور به عنوان یك فایل آلوده شناسایی شده و آنتی ویروس یا آن را پاك می كند و یا آن را قرنطینه می نماید تا برنامه های دیگر به آن دسترسی نداشته و همچنین از انتشار آن جلوگیری به عمل آید. در برخی موارد نیز امكان بازسازی فایل آلوده از طریق حذف ویروس از فایل اصلی وجود دارد كه در صورت امكان آنتی ویروس این كار را انجام می دهد.

همان طور كه در بالا نیز گفتیم، آنتی ویروسهای مبتنی بر امضا برای موفق بودن در درازمدت، نیاز دارند كه مرتباً دیكشنری حاوی امضاهای ویروس را به صورت آنلاین به روز رسانی نمایند. زمانی كه یك ویروس جدید در دنیای رایانه پدیدار می شود، كاربران با تجربه تر فایلهای آلوده را برای نویسندگان آنتی ویروس ها ارسال می كنند تا آنها بتوانند ویروس مزبور را شناسایی كرده و مشخصات آن را به دیكشنری اضافه كنند.

آنتی ویروس های مبتنی بر امضا غالباً فایلها را در زمان اجرا، باز و بسته شدن و همچنین زمانی كه ایمیل می شوند، مورد آزمایش قرار می دهند. به این وسیله یك ویروس شناخته شده به محض وارد شدن به رایانه تشخیص داده می شود. همچنین می توان برنامه های آنتی ویروس را طوری برنامه ریزی كرد كه در زمانهای معینی به بررسی كل فایلهای موجود بر روی دیسك سخت بپردازند.

با وجودی كه روش مبتنی بر امضا مؤثر شناخته شده است ولی ویروس نویسان همواره تلاش می كنند تا یك قدم جلوتر از آنتی ویروس ها حركت كنند و این كار را از طریق ایجاد ویروسهای چندریختی انجام می دهند. ویروسهای چندریختی در واقع دارای یك مكانیزم دفاعی رمزنگاری هستند. بدافزارهایی از این نوع رمزنگاری به عنوان یك مكانیزم دفاعی استفاده می كنند كه می خواهند خود را تغییر دهند تا از خطر تشخیص داده شدن توسط نرم افزارهای آنتی ویروس در امان بمانند. این بدافزار ها معمولاً خود را با یك الگوریتم رمزنگاری به صورت رمزی درآورده و سپس برای هر دگرگونی از یك كلید رمزگشایی متفاوت استفاده می كنند. بنابراین بدافزار های چندریختی می توانند از تعداد نامحدودی الگوریتم رمزنگاری به منظور ممانعت از تشخیص استفاده كنند. در هر بار تكرار بدافزار جزئی از كد رمزگشایی دچار تغییر می شود. بسته به نوع هر بدافزار، عملیات خرابكارانه یا دیگر اعمالی كه توسط بدافزار انجام می شوند می توانند تحت عملیات رمزنگاری قرار بگیرند. معمولاً یك موتور دگرگونی در بدافزار رمزنگاری شده تعبیه شده است كه در هر بار تغییر، الگوریتم های رمزنگاری تصادفی را تولید می كند. سپس موتور مذكور و بدافزار توسط الگوریتم تولیدی رمزنگاری شده و كلید رمزگشایی جدید به آنها الصاق می شود.

نكته ای كه نباید آن را از نظر دور داشت اینست كه روشهای متنوعی برای رمزنگاری و بسته بندی بدافزارها وجود دارد كه تشخیص انواع شناخته شده بدافزارها را برای آنتی ویروسها بسیار سخت یا غیرممكن می سازد. لذا تشخیص اینگونه ویروسها نیازمند موتورهای قوی باز كردن بسته بندی است كه بتوانند فایلها را قبل از آزمایش رمزگشایی نمایند. متأسفانه بسیاری از آنتی ویروس های محبوب و معروف امروزی فاقد توانایی تشخیص ویروس های رمزنگاری شده هستند.

روش مبتنی بر رفتار

روش مبتنی بر رفتار بر خلاف روش پیشین تنها در تلاش برای شناسایی ویروسهای شناخته شده نیست و به جای آن رفتار همه برنامه ها را نظارت می كند. این تكنیك سعی در تشخیص انواع شناخته شده و همچنین انواع جدید بدافزار دارد و این كار را از طریق جستجوی ویژگیهای عمومی و مشترك بدافزارها انجام می دهد. برای مثال اگر یك برنامه سعی در نوشتن داده بر روی یك برنامه اجرایی دیگر را داشته باشد، این رفتار به عنوان یك رفتار مشكوك شناسایی شده و به كاربر هشدار لازم داده می شود. سپس از او در مورد اینكه چه كاری باید انجام شود سؤال می شود.

آنتی ویروس های مبتنی بر رفتار بر خلاف آنتی ویروس های مبتنی بر امضا از رایانه در برابر ویروسهای جدید نیز كه امضای آنها در هیچ دیكشنری موجود نیست، محافظت به عمل می آورند. البته مشكل این آنتی ویروسها تعداد زیاد تشخیصهای مثبت اشتباه و هشدارهای به كاربر است كه موجب خستگی و سر رفتن حوصله كاربران می شود. در صورتی كه كاربران به همه هشدارها پاسخ Accept را بدهند عملاً آنتی ویروس بلااستفاده شده و كارایی خود را از دست خواهد داد، به همین دلیل آنتی ویروس ها استفاده از این روش را روز به روز محدودتر می كنند.

به روش مبتنی بر رفتار جستجوی اكتشافی یا Heuristic نیز گفته می شود زیرا سعی در كشف رفتارهای مشكوك و شناسایی بدافزارها دارد. مهمترین فایده این روش تكیه نكردن آن بر فایلهای امضا برای تشخیص و مقابله با بدافزار است. به هر حال همان طور كه گفتیم بررسی اكتشافی نیز با مشكلات خاصی روبرو است از جمله:

* تشخیص مثبت اشتباه یا False Positive

این روش از ویژگیهای عمومی بدافزار ها استفاده می كند، و بنابراین ممكن است برخی از نرم افزارهای قانونی و معتبر را در صورتی كه خصوصیاتی شبیه بدافزارها داشته باشند، نیز به اشتباه بدافزار شناسایی كند.

* بررسی كندتر

پروسه جستجوی ویژگیها برای یك نرم افزار بسیار سخت تر از جستجوی الگوهایی مشخص است. به همین دلیل جستجوی اكتشافی مدت زمان بیشتری نسبت به جستجوی امضا جهت شناسایی بدافزارها نیاز دارد.

* ندیدن ویژگیهای جدید

در صورتی كه یك حمله بدافزاری جدید ویژگیهایی را از خود به نمایش بگذارد كه پیش از این شناسایی نشده اند، جستجوی اكتشافی نیز آن را شناسایی نمی كند مگر اینكه به روز رسانی شده و ویژگی مذكور به حافظه آن اضافه شود.

روشهای دیگر

استفاده از Sandbox

یك روش دیگر برای تشخیص ویروسها استفاده از sandbox است. یك sandbox سیستم عامل را شبیه سازی كرده و فایلهای اجرایی را در این شبیه سازی اجرا می كند. بعد از پایان اجرای برنامه ها sandbox در مورد تغییراتی كه ممكن است نشان دهنده ویروس باشد مورد ارزیابی قرار می گیرد. به علت سرعت پایین این روش تشخیص، از آن فقط در صورت تقاضای كاربر استفاده می شود.

فناوری ابر

در نرم افزارهای آنتی ویروس رایج و امروزی یك فایل یا برنامه جدید تنها توسط یك تشخیص دهنده ویروس در یك زمان مورد بررسی قرار می گیرد. آنتی ویروس ابری می تواند برنامه ها یا فایلها را به یك شبكه ابری ارسال كند كه در آن از چندین آنتی ویروس و چندین ابزار تشخیص بدافزار به صورت همزمان استفاده می شود.

آنتی ویروس ابری در واقع یك آنتی ویروس مبتنی بر محاسبات ابری است كه توسط دانشمندان دانشگاه میشیگان تولید شده است. هر زمان كه رایانه یك فایل یا برنامه جدید را دریافت یا نصب كند یك نسخه از آن به صورت خودكار برای ابر آنتی ویروس ارسال می شود و در آنجا با استفاده از 12 تشخیص دهنده متفاوت كه با یكدیگر كار می كنند، مشخص می شود كه آیا باز كردن فایل یا برنامه مذكور امن است یا خیر.

ابزار پاكسازی ویروس

یك ابزار پاكسازی ویروس در واقع نرم افزاری است كه برای تشخیص و پاكسازی ویروسهای خاصی طراحی شده است. لذا بر خلاف آنتی ویروسهای كامل از آنها انتظار تشخیص گستره وسیعی از ویروسها را نداریم بلكه آنها برای تشخیص و پاكسازی ویروسهای ویژه ای از روی رایانه های قربانی طراحی شده اند و در این كار به مراتب موفق تر از آنتی ویروس های عمومی عمل می كنند. برخی اوقات آنها برای اجرا در محلهایی طراحی می شوند كه آنتی ویروس های معمولی نمی توانند در آن محلها اجرا شوند. این حالت برای مواقعی كه رایانه به شدت آسیب دیده و آلوده شده است مناسب است.

تشخیص آنلاین

برخی وب سایتها امكان بررسی فایلهای بارگذاری شده توسط كاربر به صورت آنلاین را فراهم می كنند. این وب سایتها از چندین تشخیص دهنده ویروس به صورت همزمان استفاده می كند و گزارشی را در مورد فایلهای بارگذاری شده برای كاربر تهیه می كنند. برای مثال می توان به وب سایتهای COMODO Automated Analysis System و VirusTotal.com اشاره كرد.

در پایان باید بگوییم درست است كه استفاده از آنتی ویروس ها اجتناب ناپذیر بوده و شكی در سودمند بودن آنها نیست ولی برخی از اوقات دردسرهایی را برای كاربران ایجاد می كنند. برای مثال برنامه های آنتی ویروس در صورتی كه به صورت مؤثر طراحی نشده باشند، كارایی رایانه را كاهش داده و باعث كند شدن آن می شوند، ممكن است كاربران بی تجربه در فهمیدن هشدارهای آنتی ویروس مشكل داشته باشند و پیشنهاداتی را كه آنتی ویروس به آنها ارائه می كند درست متوجه نشوند. گاهی اوقات یك تصمیم نادرست ممكن است منجر به نشت اطلاعات شود. در صورتی كه آنتی ویروس از جستجوی اكتشافی استفاده كند كارایی آن به میزان تشخیصهای مثبت نادرست و تشخیصهای منفی نادرست بستگی دارد، و در آخر از آنجا كه برنامه های آنتی ویروس غالباً در سطوح بسیار قابل اطمینان در هسته سیستم اجرا می شوند، محل خوبی برای اجرای حملات بر علیه رایانه می باشند.

منابع:

The Antivirus Defense in Depth. PDF

hantivirusworld

net-security

en.wikipedia

شنبه 2/8/1388 - 5:38
کامپیوتر و اینترنت
اخلاق فناوری اطلاعات (IT Ethics)‌ یكی از مباحثی است كه در اخلاق كاربردی (Applied Ethics)‌ مطرح می شود. اخلاق كاربردی از زیرشاخه ها یا پیوست های رشته فلسفه اخلاق است و به مباحثی اختصاص دارد كه به ارزشهای عملی رفتار انسان ها در حوزه هایی خاص مربوط می شود. از میان دیگر موضوعاتی كه امروزه در زیر اخلاق كاربردی از آنها بحث می شود، می توان به این عناوین اشاره كرد. اخلاق پزشكی، اخلاق زیست محیطی، اخلاق روزنامه نگاری، اخلاق تجارت و مانند آن البته گاهی در اخلاق كاربردی از ارزشگذاری نوع خاصی از افعال انسانی مانند سقط جنین و آسان مرگی نیز بحث می شود.
اخلاق فناوری اطلاعاتی یكی از جدیدترین مباحثی است كه در اخلاق كاربردی مطرح شده و بتازگی در طرح تكفا، كارگروهی خاص به آن اختصاص یافته است. باتوجه به استقبال وسیعی كه جامعه ما و بخصوص قشر جوان از اینترنت و ارتباطات شبكه ای داشته است و تاثیرات عمیق و گسترده ای كه فضای سایبر بر وجوه مختلف جامعه ما دارد، بجا و لازم است تا مسائل اخلاقی درباره فناوری اطلاعات مورد كنكاش قرار گرفته و دیدگاه اسلامی در باب موضوعات جدیدی كه حول این محور پدید آمده است، روشن شود.
در نگاهی كلی و اجمالی می توان گفت : اخلاق فناوری اطلاعات موضوعی میان رشته ای است كه بحث از آن نیازمند آشنایی و تخصص در 2 حوزه اخلاق و حوزه فناوری اطلاعات است. این بحث به مسائلی اختصاص دارد كه كاربرد و گسترش فناوری اطلاعات موجب آن شده است. هدف از بحث آن است كه به پرسشهایی پاسخ گوید كه مربوط به بنیان های ارزشی افعال و مسئولیت های افراد در حوزه فناوری اطلاعات است. علاوه بر آن می توان از سیاست های دولتی در قبال زیربناهای اخلاقی حوزه فناوری اطلاعات نیز بحث كرد.
یكی از مشكلات فناوری اطلاعات در این خصوص، آن است كه مردمان برای این كه حریم خصوصی شان را محفوظ بدارند، ناچارند از بسیاری از كارهایی كه قبلا انجام می دادند از خوف اطلاع دیگران دست بردارند. به نظر ناظران حقوق بشر این مساله موجب محدودیت در آزادی های مدنی و خودمختاری و استقلال رأی افراد می شود و خود امری ناپسند است. مواردی هست كه می توان این محدودیت را امری شایسته یا ناشایست تلقی كرد و احكام این موارد در فرهنگ ما گاهی متفاوت با این احكام در فرهنگ غرب است.
البته نباید از نظر دور بداریم كه پایگاه های داده های الكترونیكی منافع بسیار مهمی نیز دارد. كارآمدی بالاتر، توزیع مناسب تر و عادلانه تر امتیازات اجتماعی و مراقبت و نظارت بیشتر و موثرتر در جلوگیری از جرمها از جمله مهمترین این منافع هستند و دولتها برای نقض حریم خصوصی افراد نوعا به این منافع تاكید می كنند. اما در عین حال در نهایت نتوانسته اند افكار عمومی را نسبت به این نقض حرمت راضی كنند و همین مساله موجب شد در سال 1974 قانونی در ایالات متحده به تصویب رسید كه طی آن نهادهای دولتی از تشكیل پایگاه داده های متمركز و جامع نسبت به اشخاص كه حریم خصوصی ایشان را هدف قرار داده و در عین حال كاركردهای آنها به صراحت و روشنی مشخص نیست و توجیه كافی ندارد ممنوع شدند.
برخی كشورها گامهای دیگری نیز برداشته اند و موسساتی ایجاد كردند تا از حریم خصوصی افراد حمایت كند و با قدرت زیادی كه به آنها داده شده این امكان را دارند كه عملیات دولتها و بخشهای خصوصی را كه با این نوع اطلاعات سروكار دارد تنظیم و كنترل كنند. اما به نظر بسیاری از منتقدان این نوع قوانین و نهادها نتوانسته است آن طور كه باید و شاید توقعات اشخاص را برآورده سازد.

منبع:روزنامه جام جم
شنبه 2/8/1388 - 5:35
دانستنی های علمی
ظهور فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی كه سبب بروز و ظهور جامعه اطلاعاتی گردیده تقریبا تمامی ابعاد زندگی ما را تحت الشعاع قرار داده است. در این میان برخی از این فناوری ها در حال شكل گیری اند كه در آینده ای نه چندان دور به كلی الگوی زندگی انسان را در بخش هایی خاص دچار تحول كرده و شكلی جدید به آن خواهند بخشید. یكی از این محصولات فناوری های نوین برپایه دیجیتال “ كتابخانه دیجیتال” است كه به معرفی آن می پردازیم. كتابخانه های دیجیتال از فناوری های ارزشمندی است كه به تازگی رواج بسیار زیادی در جهان مجازی پیدا كرده و شركت های مختلفی به استفاده از آن روی آورده اند. شركت گوگل نیز به تازگی موتور جستجوی كتاب را راه اندازی كرده است. زمانی كه هر نوع سئوال حقیقی را بتوان به صورت آنلاین و آنی پاسخ داد آنچنان دور نخواهد بود.

كتابخانه های دیجیتالی چیست؟
كتابخانه های دیجیتالی محل هایی هستند كه در آن كاركنان متخصص به انتخاب، سازماندهی و كمك به دسترسی فكری به منابع اطلاعاتی می پردازند و در آن فرایند تفسیر، توزیع، حفاظت از یكپارچگی اطلاعات دیجیتالی و نیز اطمینان از وجود مجموعه ای از آثار دیجیتالی در مدت زمان طولانی مورد توجه قرار می گیرد تا از این طریق بتوان منابع دیجیتالی را با سرعت و بصورت اقتصادی برای استفاده یك جامعه یا مجموعه ای از جوامع در دسترس قرار داد.
در اداره كتابخانه دیجیتال، نیروی متخصص، متخصصان اطلاعاتی هستند كه در زمینه سازماندهی اطلاعات دیجیتالی، حفاظت و نگهداری مجموعه ها، همكاری با دیگر متخصصان، مدیریت منابع اطلاعاتی، پردازش اطلاعات، طراحی رابطه های كاربر كتابخانه ای، ایجاد امكان دستیابی به اطلاعات، تسهیل مبادله اطلاعات، راهنمایی مراجعان و ارتقاء محیط های یادگیری پیوسته و امور دیگر به فعالیت می پردازند.

وظایف كتابداران دیجیتالی
1- مدیریت كتابخانه های دیجیتالی
2- سازماندهی و مدیریت اطلاعات دیجیتالی
3- اشاعه اطلاعات دیجیتالی
4- پردازش اطلاعات دیجیتالی
5- مدیریت تبدیل منابع
6- ذخیره سازی، سازماندهی و حفاظت منابع دیجیتالی
7- ارائه امكان دستیابی و بازیابی منابع دیجیتالی
8- حمایت از حق مولف الكترونیكی
9- مشاوره در طراحی رابطه كاربری

حفاظت در كتابخانه دیجیتال
حفاظت فیزیكی و معنوی از منابع اطلاعاتی كتابخانه دیجیتال به این شرح هستند: جلوگیری از آسیب های احتمالی منابع دیجیتالی، ایجاد راه هایی برای نگهداری دراز مدت اطلاعات، تهیه نسخه های اضافی و نگهداری آنها در مكان های متفاوت، ایجاد استانداردهای نگهداری برای ذخیره سازی مناسب و اشتراك مواد به صورت دیجیتالی@ امنیت اطلاعات و جلوگیری از ورودی های غیر مجاز و جلوگیری از استفاده های غیرقانونی به منظور حمایت از حقوق اقتصادی و جانبی و دیگر حقوق یاد شده، جلوگیری از ورود ویروس های رایانه ای و مهاجمین اینترنتی و استفاده از راه های ایجاد امنیت در شبكه مانند: استفاده از دیوارهای آتش، امضاهای رقومی و ... .
از جمله عوامل زمینه سازی كه منجر به بروز و ظهور كتابخانه دیجیتالی شده است می توان به این موارد اشاره كرد:
مشكل كتابخانه های سنتی در برآورده ساختن نیازهای كاربران و اداره مجموعه خود
ناتوانی در تهیه و خرید منابع جدید
ضعف حفاظت و نگهداری منابع قبلی
عدم سرعت عمل در پردازش، آماده سازی و اشاعه اطلاعات
ناكارآمدی و ایجاد ارتباط با سایر مراكز
و مزایایی كه كتابخانه دیجیتالی در قبال نیازهای كاربران و جامعه اطلاعاتی ارائه می دهد سبب شده تا این كتابخانه دیجیتالی مورد استقبال زیادی قرار بگیرد:
بی نیازی از تهیه و خرید چند نسخه از منبع
به وجودنیامدن امكان آسیب هایی مثل خط خوردگی، مفقود شدن و مشكلات صحافی
دسترسی آسان به محتوای مواد دیجیتال
امكان دسترسی به محتوای مواد سایر كتابخانه ها یا مراكز دیجیتالی
دسترش شبكه های امانت بین كتابخانه ای و اشتراك منابع
كاهش زمان نشر، در نتیجه كاهش زمان اشاعه اطلاعات
ایفای نقش بارز در حفظ آثار و میراث فرهنگی اقوام مختلف
اهداف كتابخانه دیجیتالی
- گردآوری، ذخیره و سازماندهی اطلاعات و دانش به شكل دیجیتالی
- كمك به انتقال مقرون به صرفه و كارآمد اطلاعات (صرفه جویی در هزینه و زمان استفاده كنندگان)
- تاثیر قابل توجه در سرمایه گذاری روی ساختار رایانه ای و ارتباطی
- ارتباطات قدرتمند و همكاری ما بین جوامع پژوهشی، بازرگانی، حكومتی و آموزشی
- استفاده از فرصت های آموزشی مادام العمر
- دسترس پذیر ساختن منابع كمیاب و نایاب
- حفاظت از منابع آسیب پذیر

ویژگی های كتابخانه دیجیتالی
- دسترسی از راه دور به منابع آن به سادگی امكان پذیر است.
- از امكانات بسیار قوی و وسیع جستجو و مرور بهره می گیرد.
- اساس و پایه ای برای خدمات دارای ارزش افزوده محسوب می شود.
- منابع دیجیتالی خارج از حوزه مدیریتی و محیط خود را نیز در بر می گیرد.
- تمام فرایند و خدماتی كه اساس و پایه هر كتابخانه ای است را شامل می شود.
- نگرشی به كل منابع كتابخانه دارند و شكل و قالب آن اطلاعات را در نظر می گیرد.
- به جوامع یا حوزه های خاصی از استفاده كنندگان خدمت می كنند. با این تفاوت كه این جوامع ممكن است در شبكه اینترنت پراكنده باشند.
- برای ادامه حیات خود نیاز به همكاری كتابداران و مهندسان علوم رایانه دارند.
- به ساختار یك سازمان خاص وابسته هستند.
- فراهم آوردن امكانات متعدد دسترسی سریع و كارآمد به اطلاعات.
- در اختیار داشتن مالكیت و كنترل منابع (برخی از آنها ممكن است خریداری شوند)
- منابعی را در بر می گیرد كه ممكن است از هیچ راه دیگری امكان دسترسی به آنها وجود نداشته باشد.
- طیف كاملی از عملگرهای جستجو، امكان مرور واژه های جستجو، غنی سازی ركوردها با كنترل واژگان، امكان اصلاح جستجوهای اولیه را فراهم می كند.

نویسنده:حسینعلی مهدوی
شنبه 2/8/1388 - 5:34
هوا و فضا
 10 برخورد تاریخی با کره ماه به منظور تاکید بر ماموریت اخیر ناسا برای برخورد فضاپیما LCROSS با سطح کره ماه منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، تنها چند هفته پس از اینکه کاوشگرها نشانه هایی از وجود آب بر روی سطح ماه کشف کردند، مدارگرد LCROSS به همراه سکوی یک راکت به ماه برخورد کردند تا از توده خاک و غبار برخاسته از این برخورد مدرکی قطعی از وجود آب در این کره به دست آید.

با توجه به همین پدیده نشریه فاکس نیوز گزارشی از 10 برخورد برتر با کره ماه ارائه کرده است که آخرین این برخوردها از نظر زمانی برخورد مدارگرد ناسا با حفره ای در ماه خواهد بود.

برخورد LCROSS: به گفته ناسا ماموریت مدارگرد LCROSS در روز 9 اکتبر 2009 با موفقیت انجام شد. با وجود اینکه تا کنون نتیجه علمی یا تصاویر واضحی از این برخورد ارائه نشده است اما دانشمندان همچنان امیدوارند این برخورد توانسته باشد شواهد قانع کننده ای از وجود آب در این کره ارائه کند.

 

برخورد کاوشگر Smart 1: مدارگرد ماه اروپا در 3 سپتامبر 2066 از زاویه ای کوچک با ماه برخورد کرد و علاوه بر دستاردهای علمی که ارائه کرده بود با برخورد خود با ماه اطلاعات بیشتری از این کره درخشان را در اختیار دانشمندانی قرار داد که آخرین لحظات این مدارگرد را از زمین تحت نظر داشتند.

 

 

برخورد کاوشگر اروپایی با ماه

برخورد شهاب سنگها: دفتر تحقیقات شهاب سنگ ناسا از سال 2005 تا کنون برخورد شهاب سنگهای زیادی را با ماه شاهد بوده است. از جمله این شهاب سنگها می توان به Geminids، Leonids و Taurid از ابرهای کیهانی متفاوت اشاره کرد. حتی سنگهای آسمانی بسیار کوچک با سرعتی برابر 125 هزار کیلومتر بر ساعت نیز می توانند حفره های بزرگی بر روی بدن ماه به وجود آورند.

شهاب سنگی در حال برخورد با ماه

کوچکترین برخورد: اخترشناسان در 7 نوامبر 2005 نشانه ای کوچک را بر روی سطح رادار مشاهده کردند که در نهایت مشخص شد این نشانه اثر برخورد یک شهاب سنگ کوچک با قسمتی از شمال غرب ماه است. ابعاد این سنگ تنها 12 سانتیمتر تخمین زده شده بود اما توانست حفره ای به وسعت سه متر و عمق 40 سانتیمتر به وجود آورد.

 

 

طرح سه بعدی از برخورد شهاب سنگ با منطقه Mare Imbrium در ماه

برخورد معدن یاب ماه: فضاپیمای معدن یاب ماه در 31 جولای 1999 قبل از اینکه به اعماق یکی از حفره های ماه سقوط کند توانست مقادیر زیادی هیدروژن در قطبهای ماه کشف کند. این فضاپیما بدون هیچ نشانه ای ناپدید شد و دانشمندان زمینی را در انتظار مشاهده بسیاری از اطلاعاتش باقی گذاشت.

 

مدارگرد معدن یاب ماه

برخورد آپولو با ماه: این واقعه به زمانی باز می گردد که افراد ماموریت آپولو ناسا بر روی ماه فرود آمدند، این فرود آغازگر برخورد سکوهای راکت آپولو و زحل با ماه بود. فضانوردان آپولو لرزه نگارهایی را بر روی سطح ماه نصب کردند تا بتوانند لرزشها و تکانهای ناشی از این برخوردها را به ثبت برسانند.

 

 

ماموریت آپولو قبل از برخورد سکوهای راکت با ماه

برخورد 53: اخترشناسی آماتور به نام لئون استوارت در دهه 1950 از برق نوری در سطح ماه عکاسی کرد که تنها مدرک واضح و شفاف از برخورد یک جرم شهاب سنگ مانند با سطح ماه به شمار می رفت. فضاپیمای کلمنتاین ناسا در سال 1994 حفره ای را کشف کرد که با محلی که برق نور در آن به ثبت رسیده بود همخوانی داشت.

 

 

عکسی از برخورد دهه 50

حفره شومیکر: با وجود اینکه حفره شومیکر در اثر برخوردی قدیمی با سطح ماه صورت گرفته است اما یکی از مناطق مورد علاقه اخترشناسان در ماه تبدیل است. این حفره در بخش همیشه سایه ماه قرار داشته و مقادیر زیادی هیدروژن و شاید ذرات یخی را در خود گنجانده باشد. یکی از اهداف مدارگرد LRO ناسا بررسی این حفره و ساختار آن به شمار می رود.

 

 

حفره شومیکر

انسان در ماه: طرح جالبی از لکه های تیره رنگ بر روی سطح ماه که به " انسان در ماه" شهرت یافته است شاید در اثر برخورد شهاب سنگ با ماه به وجود آمده باشد. به گفته دانشمندان پس از چنین برخوردی برخی از امواج لرزشی ناشی از آن از میان ماه عبور کرده و باعث آغاز انفجارات آتشفشانی در بخشی از ماه شده است. سپس در اثر جریان یافتن مواد مذاب لکه های تیره رنگی بر روی سطح این کره به وجود آمده است که مشاهده آن از روی زمین امکان پذیر است.

 

 

لکه های تیره رنگ مشهور به "انسان بر روی ماه" 

خلقت ماه: ماه به خودی خود حاصل یک برخورد عظیم میان زمین و جرمی در ابعای مریخ بوده است که در حدود 4.6 بیلیون سال پیش رخ داده است. ذرات داغی که در اثر این برخورد ایجاد شدند ابری بزرگ را تشکیل دادند که به تدریج سرد و متراکم شده و ماه کنونی و همسایه جدایی ناپذیر زمین را به وجود آورده است.

جمعه 1/8/1388 - 10:45
کامپیوتر و اینترنت
یک نویسنده، ژورنالیست و فیزیکدان آمریکایی در کتاب خود به معرفی 13 پدیده ای پرداخته است که نه تنها توانایی درک دانشمندان را به چالش می کشند بلکه تصویر ما از دنیا را نیز با بحران مواجه می کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مایکل بروکس مولف، ژورنالیست و گوینده است. وی که در رشته فیزیک کوانتوم مدرک دکتری دارد به عنوان مشاور هفته نامه "نیوساینتیست" نیز فعالیت می کند. یکی از چالش برانگیزترین کتابهای این نویسنده و محقق، "13 چیز که معنی نمی دهند" نام دارد.

در این کتاب 13 راز مهم زندگی بشر که هنوز دانشمندان به درک آن نرسیده اند معرفی شده اند که در ادامه می خوانید:

1- اثر پلاسیبو

نتایج تحقیقات دانشمندان نشان می دهد اگر به بیمارانی که درد می کشند اول مورفین و بعد یک محلول نمکی بدون خواص ضد درد تجویز شود، این محلول نمکی ساده "اثر پلاسیبو" خواهد داشت. اما اگر به محلول نمکی داروی "نالوکسن" افزوده شود که اثرات مورفین را از بین می برد، پلاسیبو نیز اثر نخواهد کرد. اما این مسئله چگونه ممکن است؟ اعتقاد بر این است که پلاسیبو (داروی بی اثر) هیچ نقش خود عملکردی ندارد، اما یک پاسخ واقعی بیوشیمیایی، هورمونی و ایمنی بدن موجب می شود که این اثر ایجاد شود. هرچند هنوز عملکرد دقیق این پاسخ مشخص نیست.

2- افقهای کیهانی

جهان 14 میلیارد سال سن دارد و قطر آن برابر با 28 میلیارد سال نوری است. هیچ چیز نمی تواند سریعتر از پرتوهای الکترومغناطیسی حرکت کند و هیچ پرتوی زمان کافی برای عبور از عرض تمام جهان را برای ایجاد تعادل گرمایی که مشاهده می کنیم ندارد. بنابراین چگونه می توان توضیح داد که از هر سوی جهان یک پرتو کیهانی با زاویه 3 درجه به طرف ما در حرکت است؟ فرض می شود که همگنی موجب می شود که این پرتوها به سرعت و در مرحله کمی پس از بیگ بنگ گسترده شده اند. اما این توضیحی است خود نیازمند توضیحات بیشتر است.

3- پرتوهای انرژی

انرژیهای کیهانی ذراتی هستند که با سرعت بسیار بالا سفر می کنند. این پرتوها با فوتونهای حاضر در فضا تصادم می کنند و انرژی از بین می رود. انیشتین محاسبه کرد که هیچ پرتو کیهانی خارج از کهکشانی نمی تواند با انرژی بیشتر از 5x 10 به توان 19 الکتروولت حرکت کند. اما از 10 سال قبل نشان داده شد که پرتوهای کیهانی دارای یک انرژی بسیار بالایی هستند. اما چگونه ممکن است؟ فرضیه ها بیان می کنند که تمام فضا به یک شکل واحد نیست و بنابراین مسیرهای ویژه ای وجود دارند که در آنها ذرات انرژی کمتری را از دست می دهند. این فرضیه، شناخت ما از کیهان را مختل می کنند.

4- همیوپاتی در بلفست

به گزارش مهر، پزشکی همیوپاتی معتقد است که داروها می توانند توانایی عملکرد خود را حفظ می کنند حتی اگر بی نهایت رقیق شوند، اما هیچ آزمایشی در مورد این فرضیه وجود نداشت تا اینکه محققان دانشگاه کوئین در بلفست نشان دادند که هیستامین (داروی ضد آلرژی طبیعی) حتی اگر تاحدی رقیق شود که در محلول تنها یک مولکول هیستامین وجود باقی بماند و در واقع تنها خاصیت آب باقی مانده باشد باز هم این دارو خواص خود را حفظ می کند. این یک راز زیبا بود.

5- ماده تاریک

ماده مرئی به اندازه کافی نیروی گرانش لازم برای تمام کهکشانها و اجرام آسمانی درون آنها را تولید می کند. این درحالی است که "ماده تاریک" که جرم گمشده جهان است نیز تنها با نیروی گرانش حفظ می شود. اما این نیروی گرانش اضافی چگونه ایجاد می شود. فرضیه ها در این مورد می گویند که در دورترین فاصله های کیهانی، قانون گرانش با آن چیزی که ما از این قانون می شناسیم متفاوت است. بنابراین فیزیک نیازمند یک بازنویسی است.

6- متان مریخی

به گزارش مهر، در سال 1976 کاوشگر وایکینگ روی مریخ موادی را با کربن 14 نشانه گذاری کرد. این مواد گاز متان منتشر می کردند. تحقیقاتی که به موازات این کشف انجام شد حضور میکروارگانیسمها را تائید کرد. اکنون تازه ترین تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا یک ریتم شبانه روزی را در سطح سیاره سرخ نشان می دهد که در این ریتم فعالیتهای بیوشیمیایی دیده می شود. ریتمهای شبانه روزی می توانند به معنی آغاز زندگی باشد.

7- تترا- نوترونها

"اصل طرد پائولی" یک اصل در مکانیک کوانتوم است. این اصل بسیار مهم بیان می کند که در یک سیستم کوانتومی، دو یا چند فرمیون همسان (مثلاً دو الکترون) نمی ‌توانند همزمان حالت کوانتومی یکسانی داشته باشند. این اصل را ولفگانگ پائولی فیزیکدان اتریشی در 1925 بیان کرد. براساس اصل طرد پائولی، دو نوترون در یک سیستم یکسان با خاصیت همسان نمی توانند یک خاصیت کوانتومی داشته باشند. اما آزمایشی در که فرانسه انجام شد توانست چهار نوترون را در این موقعیت ممنوعه شناسایی کند. به این ترتیب دانشمندان در مورد این اصل دچار سردرگمی شدند.

8- پایونر بسیار سریع

کاوشگرهای پایونر 10 و 11 در دهه 70 به سوی خارج از منظومه شمسی پرتاب شدند و بلافاصله یک شتاب اسرارآمیز گرفتند. به طوری که این شتاب آنها را به ارتفاع بیش از 400 هزار کیلومتری هدایت کرد. شاید این کاوشگرها تحت تاثیر "انرژی تاریک" قرار گرفته بودند. هنوز کسی در این مورد چیزی نمی داند.

9- انرژی تاریک

اعتقاد بر این است که گسترش جهان تحت اثر نیروی گرانش متوقف می شود. این درحالی است که کشفیات جدید نشان می دهد که این گسترش با نیروی گرانش شتاب می گیرد. اما چه انرژی موجب این شتاب می شود؟ این عامل محرک، انرژی تاریک نام دارد. تاکنون اطلاعات دقیقی از ماهیت واقعی آن به دست نیامده است به همین دلیل از آن به عنوان "انرژی ایکس" نیز یاد می شود.

10- دهمین سیاره

به گزارش مهر، دهمین سیاره یکی از چندین سیارک از نوع "کوائورار" یا "سدنا" که هر چند وقت یکبار پیدا می شود نیست بلکه یک سیاره بزرگ مثل زمین است که بالاتر از پلوتون قرار دارد. در حدود سال 2015 یک کاوشگر ناسا به این منطقه خواهد رسید و شاید بتواند این سیاره را شناسایی کند.

11- سیگنال رادیویی " Wow"!

15 آگوست 1977 یک رادیوستاره شناس از اوهایو پس از آنکه یک سیگنال 37 ثانیه ای را ثبت کرد که بسامد آن 1420 مگاهرتز بود فریاد زد Wow! این بسامد برای فرستنده های زمینی استفاده نمی شود. همچنین سیگنالهایی که از فضا می آیند در طیف وسیع تری هستند. در حقیقت این بسامد رادیویی چیزی شبیه به یک پیام فرازمینی بود که تا پیش از آن هرگز دریافت نکرده بودیم.

12- ثابتها و غیرثابتها

در سال 1997 در استرالیا نور یک تب اختر در فاصله 12 میلیارد سال نوری از زمین بررسی شد. نتیجه این بررسیها نشان می داد که در مدت سفر این نور، تغییراتی در "ثابت ساختار نهایی" آن ایجاد شده بود. این درحالی است که ثابتها هرگز نباید تغییر کنند. اگر قرار باشد ثابتها در زمان و در فضا تغییر کنند نمی توان هیچ چیزی از جهان را درک کرد.

13- گداخت سرد

در سال 1989 دو دانشمند اعلام کردند که توانسته اند در دمای محیط فرایندی را که انرژی موجود در قلب خورشید را می سازد بازسازی کنند. این آزمایش هرگز پذیرفته نشد اما مطالعات همچنان ادامه دارند. اگر نتایج این بررسیها مثبت باشد، بسیاری از مشکلات انرژی حل خواهند شد.

جمعه 1/8/1388 - 0:13
موبایل
مجله ویرد به تازگی نظرسنجی را درباره رسانه در انگلستان انجام داده است که نتایج آن نشان می دهد 84 درصد از شرکت کنندگان به راحتی برای دریافت اطلاعات آنلاین پول می پردازند و 61 درصد از آنها نیز معتقدند در عصر طلایی رسانه زندگی می کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، این نظرسنجی که با حضور 500 داوطلب انجام گرفت اعلام کرد روزنامه ها 65 درصد و مجلات 60 درصد اهمیت اطلاع رسانی خود را برای مخاطبان حفظ کرده اند و به عنوان منابع اطلاع رسانی مورد استفاده قرار دارند. در ادامه وبلاگها هستند که از 55 درصد اهمیت برخوردارند.

نظرسنجی خوانندگان ویرد همچنین نشان می دهد 27 درصد از شرکت کنندگان به صورت غیر قانونی از طریق آنلاین مسابقات ورزشی را تماشا می کنند. سردبیر مجله ویرد نتایج این نظرسنجی را در قالب گرایشها و رویدادهای برتر ناشی از توسعه رسانه تا سال 2010 به این شکل اعلام کرده است:

افراد در برابر شرکتها قرار می گیرند: تجهیزات اینترنتی روشهایی جدید را برای افراد به وجود خواهد آورد تا خارج از سازمانها و شرکت ها به صورت انفرادی فعالیت داشته باشند. شرکتها نیز با شکل گیری نسلهایی جدید از کارمندان متحول خواهند شد.

رسانه غیر قابل کنترل خواهد شد: استفاده از رسانه پا را از مرزهای جغرافیایی فراتر خواهد گذاشت، اخبار از محدوده ای وسیعتر از منابع دریافت خواهند شد و تلاش برای کنترل و ردیابی این رفتارهای آنلاین به شکلی افزاینده برای مقامات کشورها (در اینجا انگلستان) پیچیده خواهد شد.

نوع جدید فراوانی نیازمند نوع جدید کمیابی: انسان در دوره طلایی زندگی می کنند که در آن دسترسی به مقادیر زیادی اطلاعات در فرصتی کوتاه امکان پذیر است. با حرکت میان وب سایتهای مختلف، فایلهای ویدیویی، اخبار و دسترسی به آنها با یک کلیک کوچک  می توان به وضوح دید که فاصله های طولانی به واسطه رسانه های سریع به کلی از بین رفته اند. در واقع به زودی فاصله مفهوم خود را از دست خواهد داد.

شبکه های اجتماعی به نیمه عمر خود می رسند: وقوع هر اتفاقی در یک چرخه امکان پذیر است و هیچ چیز برای همیشه برترین نخواهد ماند. این حقیقت برای شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک که اکنون در بالاترین نقطه فعالیت خود قرار دارد و توئیتر که در حال پیشرفتی سریع است نیز صدق خواهد کرد.

رسانه های محلی وسعت می یابند: همسایگان و اجتماعات کوچک با کمک رسانه ها و با اهداف بهبود منطقه به یکدیگر اتصال پیدا کرده اند و در نهایت می توانند منجر به تشکیل مطبوعات محلی شوند. فناوری های جدید می توانند سطوح جدیدی از پرباری را برای مناطق محلی به بار آورند.

تقسیم تجربیات و خوشبختی به صورت آنلاین: با وجود تلاشهای فراوانی که در زمینه رد و بدل کردن دقیق و محرمانه اطلاعات شخصی به صورت آنلاین صورت می گیرد همچنان تقاضای زیادی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و خوشبختی های فردی  به صورت آنلاین وجود دارد.

پاشنه آشیل گوگل: یکی از مهمترین رقابتها در جهان رسانه بحث موتور جستجو خواهد بود که شاید در حال حاضر گوگل در آن حرف اول را بزند، اما این موتور اکنون توانایی ارائه خدمات وب با سرعت بالا در زمان حقیقی را ندارد پدیده ای که در آینده به یکی از شیوه های پر اهمیت برای دسترسی به مشاغل مختلف در سرتاسر جهان و پاشنه آشیلی برای گوگل به شمار خواهد رفت.

ورزش در خطر: برنامه های ورزشی نیز به زودی به هر آنچه برای قطعات موسیقی، برنامه های تلویزیونی و فیلمها در اینترنت اتفاق می افتد دچار خواهند شد. حتی امکان دزدیدن آنی برنامه های پخش زنده با کیفیت بالا و به صورت آنلاین به وجود خواهد آمد. 

جمعه 1/8/1388 - 0:9
موبایل
شرکت IBM با هدف رقابت با مایکروسافت و گوگل یک سرویس ایمیل ویژه فعالیتهای حرفه ای و شرکتی را عرضه کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این سرویس جدید که LotusLive iNotes نام دارد شامل سرویسهای پست الکترونیک، سازمان دهنده تماسها و سازمان دهنده قرارهای کاری است. این سرویس ایمیل با هزینه 3 دلار در ماه (36 دلار در سال) به فروش می رسد.

به گفته مقامات "آی. بی. ام" قرار است سرویس LotusLive iNotes دو رقیب پر قدرت خود یعنی گوگل و مایکروسافت را به چالشی جدی فراخواند.

Google Apps و Deskless Worker به ترتیب دو سرویس ایمیلهای شرکتی و حرفه ای گوگل و مایکروسافت هستند که در حال حاضر فعالیت می کنند.

براساس گزارش زی. دی. نت، این سرویس جدید "آی. بی. ام" که از هفته آینده وارد بازار می شود یک گیگابایت فضای ذخیره را در اختیار کاربر قرار می دهد.

این سرویس از راه وب میلیهای Pop3، Imap و Smtp در دسترس قرار می گیرد و مجهز به نرم افزارهای "ضد هرزنامه" و "آنتی ویروس" است.

جمعه 1/8/1388 - 0:7
هوا و فضا
پس از پرواز آخرین توریست فضایی که دماغ دلقک های سیرک را به صورت داشت چندین فعالیت عجیب در فضا که توسط فضانوردان و یا توریستهای فضایی در ماموریتهای مختلف انجام شده منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، پس از سفر بنیانگذار شرکت سرگرمی Cirque du Soleil به همراه یک بینی بزرگ قرمز رنگ مخصوص دلقکهای سیرک به ایستگاه فضایی بین المللی، نشریه ام اس ان بی سی به یادآوری حرکت و فعالیتهای غیر طبیعی پرداخته است که طی سفرهای فضایی در شرایط ویژه و نامتناسب فضا انجام گرفته است.

گای لالیبرته قصد دارد علاوه بر اهدای دماغهای قرمز رنگ دلقکها به ساکنین ایستگاه و اجرای چند برنامه برای آنها، برنامه هایی نیز به منظور هشدار در رابطه با کاهش منابع جهانی آب از ایستگاه فضایی اجرا کند.

گلف بر روی ماه: فضانورد ماموریت آپولو 14 آلن شپرد طی ماموریت خود در سال 1971 زمان فراغتی را برای ضربه زدن به چند توپ گلف با کمک میله فلزی شماره 6 بر روی سطح ماه به دست آورد. به دلیل سنگین و حجیم بودن لباس فضایی، وی ناچار بود ضربه ها را با یک دست بزند. از دیگر ویژگیهای این ماموریت ارسال تصاویر زنده آن به صورت رنگی بر روی گیرنده های سرتاسر جهان بود. 35 سال پس از وی میکاییل تیورین روسی نیز در ایستگاه فضایی بین المللی با کمک میله ای مشابه به منظور انجام تبلیغات برای یکی از شرکتهای تولید کننده تجهیزات گلف ضربه ای به یک توپ گلف زد.

قدم زدن در ماه: هریسون اچ اشمیت در سال 1972 در حال قدم زدن بر روی سطح کره ماه شعری را زمزمه می کرد که خواندن این شعر لبخند را بر روی لبهای ساکنان زمین نشاند. وی طی راهپیمایی خود آواز "من روزی روی ماه قدم زده ام" را زمزمه و در عین حال نمونه های با ارزشی را از سطح این کره جمع آوری کرد.

رقابت نوشابه ای در فضا: کارخانه های تولید کننده نوشیدنی (کوکا کولا و پپسی) در سال 1985 محصولات خود را در قالب قوطی هایی خاص و به کمک شاتل فضایی چلنجر به فضا فرستادند. طی این ماموریت آنتونی انگلند محتوی قوطی با مارک کوکاکولا و فضانورد کارل هنیز محتوی قوطی با مارک پپسی را نوشیدند تا بهترین محصولات در محیط فضا معرفی شوند. البته نتیجه این رقابت به صورت غیر رسمی به نفع کوکاکولا اعلام شد.

حمل پیتزا به فضا: در سال 2001 رستورانی به نام Hutt برای اولین بار ماموریت حمل پیتزا به فضا را انجام داد. این پیتزای 15 سانتیمتری وکیوم شده از سس گوجه فرنگی و پنیر و گوشت تهیه شده بود و یوری اوشاچو ماموریت خوردن و نظر دادن درباره طعم آن را در فضا به عهده داشت.

ورزش در فضا: تردمیل گران قیمتی که با نام کمدین معروف استفان کولبرت به ایستگاه فضایی بین المللی فرستاده شده است در واقع ابزاری پیچیده و پیشرفته است که فضانوران با استفاده از آن می توانند بدون آسیب وارد کردن به تجهیزات حساس ایستگاه فضایی به سختی ورزش کنند و بدن خود را متناسب نگاه دارند. 

پرواز با قالیچه پرنده: کوئیچی ناکاتا فضانورد ژاپنی در سال 2009 در ایستگاه فضایی برای اولین بار در زندگیش بر روی یک قالیچه پرنده پرواز کرد. قالیچه ای که تحت تاثیر خلا در فضا معلق بود. وی همچنین ناچار بود برای مدت طولانی لباسهایش را به منظور آزمایش لباسهای فضایی بدون ایجاد بو از تن خارج نکند.

اسباب بازی در فضا: عروسک باز لایت یر (شخصیت مشهور فیلم انیمیشن داستان اسباب بازی) از جمله وسایل غیرعادی است که تا کنون به ایستگاه فضایی انتقال داده شده است. این عروسک پس از حدود یک سال اقامت در ایستگاه به منظور فیلم برداری آموزشی برای کودکان به زمین بازگردانده شد و پس از بازگشت به زمین تصویری مشابه آنچه باز آلدرین پس از ماموریت آپولو 11 به ثبت رسانده بود را از خود به جا گذاشت.

پنج شنبه 30/7/1388 - 11:31
دنیای گیاهان و حیوانات

گروهی از دیرینه شناسان فرانسوی موفق شدند رد پای بزرگترین دایناسوری را که تاکنون کشف شده است پیدا کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه لیون و مرکز ملی تحقیقات فرانسه این جای پای دایناسور غول پیکر را در "ژورا" واقع در مرز فرانسه و سوئیس کشف کردند. این رد پای بزرگ متعلق به یک دایناسور عظیم گیاهخوار دوره ژوراسیک فوقانی است. از مهمترین ویژگی این دایناسور گردن بسیار دراز آن است.

بزرگی این رد پا در حدود یک متر و نیم است و به محققان اجازه می دهد که طول و وزن این دایناسور چهار پا را تعیین کنند.

براساس گزارش ساینس دیلی، این تحقیقات نشان می دهد که وزن این دایناسور 40 تن و قد آن 25 متر بوده است. این دایناسور در حدود 150 میلیون سال قبل می زیسته است. این سایت دیرینه شناسی در 150 میلیون سال قبل پوشیده از آب یک دریای گرم و کم عمق بوده و به خاطر همین گرما این رد پا تا به امروز باقی مانده است.

پنج شنبه 30/7/1388 - 11:29
موبایل
"آیکان" سازمان ثبت نامها و دامنه های اینترنت سرانجام از حاکمیت آمریکا خارج شد و یک کمیته مرکزی را با حضور اعضای کشورهای دیگر تشکیل داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دولت آمریکا پذیرفت که از کنترل سازمان حاکم بر اینترنت دست بردارد.

آیکان، سازمان ثبت نامها و دامنه های وب است. این سازمان سرانجام پس از اعتراضات بسیار سایر کشورهای دنیا از روز پنجشنبه اول اکتبر 2009 درهای خود را به روی دنیا گشود و به یک سازمان بین المللی آزاد و مستقل تبدیل شد. 

آمریکا توافق جدیدی را امضا کرده است که براساس آن قدرت کنترل فعالیتها و تصمیم گیری آیکان در اختیار جامعه جهانی اینترنت گذاشته می شود.

برپایه این توافق جدید به این ترتیب حتی اگر آمریکا نقش مهم خود را در داخل این سازمان حفظ کند از این پس تمام دولتها می توانند در نظارت بر روی ثبت دامنه ها و آدرسهای IP شرکت کنند.

براساس گزارش لس آنجلس تایمز، همچنین این ساختار جدید، تشکیل کمیته های بازنگری مستقلی را پیش بینی می کند که بر فعالیت آیکان در عرصه موارد خاص مثل رقابت و امنیت قدرت نظارتی دارند.

راد بک استروم، شماره یک آیکان اظهار داشت: "این یک لحظه مهم و تاریخی است."

همچنین وویان ردینگ کمیسیر اتحادیه اروپا در بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات نیز از این توافق مهم ابراز خرسندی کرد.

اریک اشمیت شماره یک شرکت گوگل نیز در این خصوص گفت: "گوگل و کاربرانش همه روزه به شبکه وابسته هستند. با استقلال آیکان، گسترش شبکه با سرعت بیشتری ادامه می یابد. بلوغ آیکان نقش مهمی در تضمین پایداری اینترنت خواهد داشت."

پنج شنبه 30/7/1388 - 11:25
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته