• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1673
تعداد نظرات : 1253
زمان آخرین مطلب : 2578روز قبل
دانستنی های علمی

ضرب المثل ها در هر منطقه ای بیانگر بینش ها و باور ها و تجربیات آن منطقه می باشد. با اندکی تأمل در می یابیم که گذشتگان به سادگی از کنار مسائل نمی گذشتند. از گنجینه ی سخنان عبرت آموزی که به یادگار گذاشته اند روح تفکر و آینده نگری به خوبی عیان است. به عنوان مثال چند ضرب المثل ترکی را بیان می کنیم:
ـ اَل اَلی یور ـ اَل دُونه اِیزی یور: یعنی دست ، دست را می شوید و دست بر می گردد صورت را می شوید. به این موضوع اشاره دارد اگر انسان به همنوع خود کمک کند ، او هم پاسخ گوی زحمت فرد متقابل می باشد.
ـ بیچاق اِز دَستَسِنی کَسمَز: چاقو دسته ی خود را نمی بُرَد.
ـ یُوزوم یُوزومَ اِدُم ـ بُرماق گُوزُمَ اِدُم: یعنی خود کردم که لعنت بر خودم باد.
ـ اَلِی اِیشدَ ـ گُوزی دُوریشدَ: یعنی دستش به کار است ولی نگاهش به دو رو بر نگاه می کند. کنایه از این است که دل به کار نمی دهد.
ـ مُنجق اِیتدمش: یعنی مهر گم کرده است. در مورد کسی گفته می شود که بی علت مکانی رفت و آمد می کند یا پرسه می زند.
بی هِنگی دِنگِندَ وار: معادل ضرب المثل فارسی « سیه ای زیر نیم کاسه دارد»می باشد.
بَگُم جان یاپدی ـ آقا بَک قاپدی: یعنی بگو جان پخت ، آقا بک قاپید. کنایه از این است که کار از من بود و خوردن محصول از دیگران > از کتاب گذری بر جونقان نویسنده :منصور مقدم  جونقانی

 

 

دوشنبه 13/10/1389 - 18:41
مهدویت
 بسم الله الرحمن الرحیم. تفسیر  آیه 69 سوره زمر  به شعر : (وَأَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا وَوُضِعَ الْكِتَابُ وَجِیءَ بِالنَّبِیِّینَ وَالشُّهَدَاء وَقُضِیَ بَیْنَهُم بِالْحَقِّ وَهُمْ لَا یُظْلَمُونَ) و زمین به نور پروردگارش روشن گردد، و كارنامه [اعمال در میان‏] نهاده شود، و پیامبران و شاهدان را بیاورند، و میانشان به حق داورى گردد، و مورد ستم قرار نگیرند.بنام خــدواند مهــر و سپهـــر/                 خداوند ناهیــــــد و بهرام و مهر/چو قائم درخشد به نوری متین/                   عدالت شود مال و مال این زمین / چنین است امــر یقین کــردگار/                که در روزآخــــــر شود بر مدار/زمین نور باران شود عدل و داد/                 زنــــور الهــــی همه شاد ، شاد /یقین نور عدل است این روشنی/                  به دور است ز ظلـــم وزاهریمنی/زمین پرز نـور است با امر رب/                   در اقصی گیتی نیابـــــی ز شب/گروهــی به شادی دلی پر توان  /               روان ســوی رحمت سرای جنان/دلیران همــه جمـــع در انجمن  /                رســــولان گواهان شیرین سخن /هرآنکس که نیکو بودراه راست  /                 به خــط امام  و یقین با صفاست/ چو مهدی بیاید وزین این پیام /                  ز نیکان و پـاکان وزیــــر  امام /شود پاک ظاهر هرآنچـه که بود  /               شود عدل بــــــر پا به امر وُدود/درآن صحنه ظلمـی نباشد، عزیز/                 به انداز هرکس به عدل است تمیز /شود داوری بر مـــــدار ودُود /                 نکاهـد ز نیکی و جــرمی که بود /همه بر صفند از صغیر و کبیـــر/                 عــدالت روا  بــر وکیل و وزیر/گشایند هر نامــــه  را داد رس /                 براننـــد ز گیتی بسی خارو خس /ستم بــر کسی که روا آن زمان/                  که فرمان رب است حکـــم امان /ستمدیده بر حـق خود می رسد/                  سَری خـوش به بالین گُل می نهد/ بنوشد ز کـــوثر به  دست امام /                 به عشق ولی  چهره ها  گُل  مرا م /به نزدش کـــنـد جای با افتخار/                  به نزد ولی عبدصالح گل روزگار/  چوصحـرای عدل است نورخدا /                 شود حق و باطل ز هـــر سو جدا /همه پـرده ها چون برافتد ز ناز /                  هویدا شـــود کافر و ســـرفراز /چنین است یاران  سخنها به مهر/                  که روز قیـــام است از پاک چهر/ ز مهـدی سخن گفته اندسروران/                  عدالت به پا مـــــی کند با امان /امام ششم هم سخن راست گفت /               ز به تفسیر دُر گـــــرانی بسفت /که هنگام عــدل است گاه قیام  /                زمین پــــر زنوراست ز مهر امام/نوشتم بـــه تفسیر این نامه  را /                 زُمر آیـــــه ی حق  یقین آیه را /  شاعر نویستده: منصور مقدم جونقانی  
پنج شنبه 25/9/1389 - 20:5
اهل بیت

محرم نخستین ماه از ماه‌های دوازده گانه قمری و یکی از ماه‌های حرام است که در دوران جاهلیت و نیز در اسلام، جنگ در آن تحریم شده بود.
شب و روز اول محرم به عنوان اول سال قمری دارای نماز و آداب خاصی است که در کتاب شریف مفاتیح الجنان بیان شده است.
محرم، ماه حزن و اندوه و عزاداری شیعیان در شهادت حضرت امام حسین علیه السلام است.
حوادث و وقایع فراوانی در ماه محرم رخ داده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می‌شویم:

غزوه ذات الرقاع، فتح خیبر، ازدواج حضرت زهرا، ورود امیر مؤمنان علی علیه السلام، حادثه خونین کربلا - تاسوعا و عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام و اسارت خاندان امام به کوفه و شام.

همچنین نقل است که به خلافت رسیدن عثمان، قتل محمد امین برادر مأمون عباسی، قتل جعفر برمکی و انقراض آل برمک و دولت برامکه، واقعه هولاکو و مستعصم و انقراض دولت بنی عباس در این ماه بوده است.

عروج حضرت ادریس به آسمان، استجابت دعای حضرت زکریا علیه السلام، عبور حضرت موسی علیه السلام از دریا و غرق شدن فرعونیان در نیل و عذاب اصحاب فیل نیز در ماه محرم رخ داده است.

منابع:
هدایة الانام الی وقایع الایام، محدث قمی، ص 53؛ مفاتیح الجنان، ص 521

جمعه 19/9/1389 - 12:12
اهل بیت

نصیحتی از حضرت علی (ع) 

لا تَكُنْ مِمَّنْ یَرْجُو الْآخِرَهَ بَغَیْرِ الْعَمَلِ   ....                                                                            ( حكمت 150)                            ترجمه :   از آن دسته  افراد نباش كه بدون عمل صالح ، ‌به پاداش اخروی  امیدوارند .
شنبه 13/9/1389 - 11:22
اهل بیت

قال رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) :
لو اجتَمَعَ النّاس علی حُبِّ علی بن ابیطالب لَما خَلَقَ الله النّار
( مَوَدَّه القربی ص 57)
پیامبر عظیم الشأن اسلام صلی الله و علیه و آله و سلم می فرمایند : اگر همة ‌مردم بر حبّ و دوستی علی بن ابیطالب یكدست و یك صدا جمع می شدند خداوند آتش جهنم را نمی آفرید .

شنبه 13/9/1389 - 11:19
مهدویت

غایبی دور از نظر تاما هوا خواهت شویم
  الجعل آقا بیا  با دل به قــــربانیت شویم
 تا به کی چشم انتظاری امـــــــــــــــر حق
 پای نه در این دیار تا پاک مهمانت شویم
 فی البداهه . منصور مقدم

جمعه 12/9/1389 - 11:20
شعر و قطعات ادبی

در روز غدیر علـــــی امـــام  دین شد

 با نام علی جهــــــان گلـــی رنگین شد

بشکفت هـــــزار غنچـــــه در کل زمین

عطرخوش گل همان زمان تضمین شد

 فی البد اهه. منصور مقدم

 آن شاه که انگشری خود به گدا داداین رسم نکـــــــــــــــو بود که بنهاد هم محو  خدا بود و هـــــــــــم آئین این خصلت نیک است  خــــــدا  داد

 فی البداهه . منصور مقدم

دوشنبه 1/9/1389 - 15:49
شهدا و دفاع مقدس

 یاد شهدا گرامی باد  

خدا داند که شهیدان جاودانند
شهیدان شاهد عصـر و زمانند
سفــــــر کردند تا عرش الهی
همه بــــر خوان داور میهمانند
فی البداهه . منصور مقدم

سه شنبه 11/8/1389 - 23:14
شعر و قطعات ادبی

لالا لالا گل پونه /می یاد آقا یقین خونه/لالا لالا گل پیچک/بخواب آرام نی نی کوچک/ لا لا لا لا گل بادام/ می یاد آقا ی ما مردم /لالا لا لالا  گل پسته/دعا کن با دل خسته/ لالا لالا گل گردو/ نگاه کن با دلت هر سو/ بیین نعمت خدا داده/  بخواب آرام  دلی ساده/  لالا لالا گل فندق/ بخواب چون طفل در صندق/کلام حق شنید مادر/ نهاد ی کودکش در بحر/ لالا لالا گلم هستی / بخواب آرام  روستی/ بدان فردا میاد آقا/ گلستان کوچه ها فردا/ .فی البداهه . منصور مقدم

يکشنبه 9/8/1389 - 22:48
دانستنی های علمی
  هنر چاروق در زنجان :چاروق عبارت از پاپوش و پای افزار است که از قدیم الایام مورد استفاده بوده و به اشکال مختلف و تهیه و ساخته می شده و قسمت اعظم ساختمان آن درقدیم از چرم بوده است. در فرهنگ معین تحت عنوان چاروق چنین نوشته شده است« چارق  ترکی = چارغ = چاروق کفش چرمی که بندها بساق پا پیچیده می شود. پا تا به، پالیک. در زیر این شرح چاپ شده است. در اصطلاح محلی به لهجه ترکی چاروق را ( چارخ) تلفظ می کنند. چاروقی که مورد نظر ماست و هم اکنون در زنجان بصورت یک صنعت دستی ظریف ساخته و عرضه می شود با چاروقی که در ادبیات ما از آن نام برده اند (چارقت دوزم کنم شانه سرت مولوی) یا در قدیم مورد استفاده بود، بکلی مغایر و کاربرد آن نیز متفاوت است. چارق در گذشته نوعی کفش و پاپاوش بوده که از چرم ساخته می شده و در روستاها بیشتر چوپانان از آن استفاده می کرده اند و اغلب بدون پاشنه بود، با تسمه هائی که به ساق پا می پیچیده اند. درسالهای اخیر نیز در زنجان نوعی از چاروق ساخته می شد که رویه آن از چرم قرمز رنگی بود که دباغ های زنجان با دست عمل می اوردند و کارخانه ای نبود. این نوع چاروق بدوت تسمه و بند بوده است با نوک عقابی برگشته و در آن هنگام که بازار کفاشان زنجان رونقی داشت و کفش ماشینی در کار کفش دوزی و کفاشی وقفه ایجاد نکرد. یعنی تا ۲۰ سال پیش، ازاین نوع چاروق ساخه می شد ولی امروز بطور کلی مترک شده و دیگر کسی از آن نو چاروق درست نمی کند. چاروق ظریف که مورد نظر و موضوع بحث ماست فرم و شکل خاصی دارد با مواد اولیه ویژه ای که صرفا برای راه رفتن روی قالی و اطاقهای مفروش ساخته می شود که سابقاً پشت بسته و بدون پاشنه بود ولی چند سالی است که بصورت نعلین و پاشنه دار ساخته می شود و فقط کف آن از چرم و رویه آن به رنگهای مختلف از نخهای ابریشمی و سیم گلابتون بافته و تزئین می شود.
چهارشنبه 5/8/1389 - 16:0
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته