• Nombre de visites :
  • 3352
  • 24/1/2008
  • Date :

Filistinli doktorun feryadı

 filistinli doktorun feryadı

   4 yaşındaki Mustafa Cuma"nın hikâyesi, (Zaman, 12 Ocak) Gazze"de yaşanan felaketin sadece bir örneğiydi. Sokakta oynarken beyin travması geçiren Mustafa, Gazze"deki hastanede tedavi edilemeyince, Tel Aviv"e sevk edilmişti.

   Ancak Gazze"yi dünyaya kapatan İsrail, ailenin refakatçi olarak sınırdan geçmesine izin vermiyordu. Çaresiz ailenin, bilincini kaybetmiş Mustafa"yı ambulansta tek başına gönderme dışında seçeneği yoktu.

   Belki bu acıya da katlanılırdı. Ama yabancılarla kalmaktan korkan Mustafa"nın gözyaşları beyne hasar verebilirdi. Bunun üzerine, Türk vatandaşlığına da sahip olan baba, Türk Konsolosluğu"ndan yardım istedi. Konsolosluğun müdahalesiyle, 2 gün sonra anne Reema oğluyla görüşebildi, ama bir sonraki randevu için 2 ay sonrasına tarih verildi. Aile, çareyi Cumhurbaşkanı Gül"e mektup yazmakta buldu. Gül"ün talimatıyla Dışişleri devreye girdi ve İsrail ancak bundan sonra anneye refakatçi izni verdi.

   Mustafa, devletlerin araya girmesi sayesinde kurtuldu, ama bir esir kampına dönen Gazze"de yaşayan herkes onun kadar şanslı değildi. Filistinli bağımsız milletvekili Cemal Hudari"nin kurduğu Kuşatmaya Karşı Halk Komitesi"nin verilerine göre, son iki ayda tedavi için İsrail"e geçişine izin verilmediği için 53 insan ölmüştü.

   Mustafa"nın dramı gazeteye yansıyınca, İsrail"in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai"den ilginç bir açıklama geldi. Amihai, Hamas"ın aralıksız füze saldırısına rağmen Haziran 2007"den bu yana 9.500 kişinin İsrail"de tedavisine izin verildiğini söylüyordu. Geçişlerdeki sıkıntının İsrail"den kaynaklanmadığını savunan Başkonsolos"a göre, asıl sorun, Hamas"ın geçiş bölgelerine yaptığı saldırı ve İsrail tarafına geçmek isteyen hastaları "işbirlikçi" ilan etmesiydi. Yani, Hamas geçiş bölgesine saldırmasa ve hastaları "işbirlikçi" ilan etmese hiçbir sorun çıkmayacaktı.

   Ancak Uluslararası Af Örgütü"nün 17 Ocak tarihli acil yardım çağrısı, bu açıklamadaki tezleri çürütüyordu. Af Örgütü, Gazze"de tedavisi mümkün olmayan 13 kanserli hastaya İsrail"in çıkış izni vermediğini belirtiyordu. Hastalardan ikisi bayandı. Boğaz kanseri olan 28 yaşındaki Rihab"ın, acil kemoterapiye ihtiyacı vardı. Sağ bacağında tümör tespit edilen Rami"nin de ihtiyaç duyduğu tedavi Gazze"de yoktu. Açıklamada, İsrailli yetkililerin, belirsiz güvenlik gerekçeleriyle bu kişilere geçiş izni vermediği ifade ediliyordu. Sık sık böyle olayların yaşandığı, ama Gazze"nin Hamas kontrolüne geçtiği Haziran 2007"den itibaren bu olayların zirveye çıktığı belirtiliyordu.

   Af Örgütü İngiltere Direktörü Kate Allen, tepkisini şöyle dile getiriyordu: "Acil hastalara geçiş izni vermemek meşru hiçbir güvenlik endişesine dayanmıyor. Çünkü geçiş sırasında hastalar sıkı kontrolden geçiriliyor. Bu uygulamanın, silahlı grupların roket saldırısına misillemeden başka bir anlamı yok." Açıklamada Hamas"ın geçiş bölgesine yaptığı saldırıdan veya hastaları "işbirlikçi" ilan etmesinden söz edilmiyordu.

   Üstelik, İsrail"in insan haklarına aykırı bu uygulaması sadece ağır hastalara tedavi izni vermemekle sınırlı değil. Elektrik santrallarına akaryakıt taşıyan tankerlere izin vermediği için pazartesi günü tüm Gazze karanlıkta kaldı. Başta hastaneler olmak üzere bütün hayatı felç eden ve sivil/militan ayrımı yapmadan bütün halkı cezalandıran bu ambargo, Gazze"de yaşayan Dr. Mona el Farra"nın 20 Ocak tarihli bloguna şöyle yansıyordu: "2 saat sonra son santralın da yakıtı biteceği için elektrik kesilecek. Laptop"ımı, cep telefonumu şarj etmek, çamaşırlarımı yıkamak için vaktim yok. Mumları kontrol ettim. El Avda Hastanesi"ne telefon ettim. Jeneratör için sadece 4 günlük yakıtları olduğunu öğrenince panikledim. 4 gün sonra hiçbir acil müdahale yapılamaz. Elektrik yoksa su da olmaz. Mikroplar ve hastalıklar artar. Burada halkın yüzde 80"i, uluslararası örgütlerin yardımına bağımlı. Ambargo onları da sınırlıyor. 1,5 milyon Gazzeli yavaş yavaş ölüyor. Bir şeyler yapmanız için bunları yazıyorum. İsrail"in, bizi topluca cezalandırarak barış ve güvenliğe kavuşamayacağını dünyaya duyurun." Bereket, uluslararası baskılar üzerine İsrail dün elektrik ambargosunu bir günlüğüne kaldırdı.

   Hamas"ın fırlattığı roketlerin, İsrail için güvenlik tehdidi oluşturduğu doğru. Ama bununla mücadelenin yolu, 4 yaşındaki Mustafa"yı, 13 kanserli hastayı veya silahlı gruplarla ilgisiz yüz binlerce Gazzeliyi cezalandırmak mı? Hepsinden öte işgalci gücün de uyması gereken kurallar var.

Abdulhamit Bilici - Zaman gazetesi


Gazze’nin Yalnızlığı

Filistin’de kardeşim var 2

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)