• Nombre de visites :
  • 398
  • 24/10/2007
  • Date :

İslam ülkelerinden İran'a destek

    18/02/2007
    Malezya'da düzenlenen İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği toplantısında İran'ın nükleer faaliyetlerine destek verildi.

İslam ülkelerinden İran'a destek

    Kuala Lumpur'da düzenlenen İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği 9. Oturumunda yayınlanan kapanış bildirisinde İran İslam Cumhuriyetinin barışçıl nükleer faaliyetleri desteklenerek, dış güçlerin İran aleyhindeki baskıları kınandı.
    Oturumun kapanış bildirisinde, İran barışçıl nükleer faaliyetleri aleyhinde bu faaliyetlerin önlenmesi yönünde uygulanan kapsamlı baskıların kaygı verici olduğunun üzerinde durularak, dünya süper güçlerinin ve uluslar arası kurumlarının Ortadoğu'da çifte standart uygulamaları, uluslar arası denetimden uzak İsrail gibi bölgeyi ve uluslar arası güvenlik ve istikrarı tehdit eden bir ülke karşısında tutumunun da kınandığı belirtildi.
    Bildiride bütün ülkelerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve NPT anlaşması kanunları çerçevesinde barışçıl ve nükleer silah üretmeyi amaçlamayan faaliyetlerinin resmen tanındığı da vurgulanarak, nükleer silahların bölgesel ve uluslar arası büyük bir tehdit olduğunun altı çizildi.
    Bildiride Filistinli tarafların Mekke anlaşması da memnuniyetle karşılandı ve Filistin halkından bu anlaşma çerçevesinde düşmanlar karşısında birlik içinde çaba harcanması istendi.
    Bildiride uluslararası kurumlar ve dünya ülkeleri parlamentolarından İsrail'de tutuklu bulunan Filistin Meclisi başkanı ve diğer Filistinli milletvekilleriyle bakanların kurtarılması için çaba harcanması istenerek, İsrail'in son olarak uluslararası kanun, gelenek ve ahlaka aykırı Mescid'ul-Aksa aleyhinde yürüttüğü tahrip girişimlerini mahkum etti ve bu girişimlerin durdurulması için Tel-Aviv'e baskı yapılması istendi.
Irak halkının yaşadığı zor şartlara ve ülkedeki terör ve şiddet olaylarına da değinilen bildiride, masum Irak halkına, öğrencilere, kutsal mekanlara, Iraklı güvenlik güçlerine yapılan saldırılar da şiddetle kınandı.
    Irak'ın içişlerine müdahalenin reddedildiği bildiride Irak halkının ve Irak'ın bütünlüğü ve siyasi hakimiyetine saygı gösterilmesi istendi.
    Ayrıca bildiride Golan tepeleriyle Şaba arazilerinin ve Lübnan topraklarının İsrail tarafından işgal altında tutulması, İsrail'in 2006 yılında Lübnan'a yaptığı saldırı kınandı.
Koalalampurda yapılan 9. İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği oturumunda yayınlanan kapanış bildirisinde İsrail'in Filistin halkı aleyhinde uyguladığı devlet terörü bütün boyutlarıyla terörizme en kötü örnek olarak kınanırken, dünya süper güçleriyle uluslar arası kurumların uyguladığı çifte standart siyasetlerin dünya barışını tehdit ettiği vurgulandı.
    Bildiride Sudan, Somali, Kıbrıs ve Yunanistan'da yaşayan Müslüman ve Türklerin sorunlarına değinilerek, Libyalı çocuklara AİDS virüsü bulaştırılması da kınandı.
    Bu bildiride bütün Müslümanlardan ihtilafları bir kenara koyması, birlik ve beraberlik içinde İslam ülkeleri arasında birliğin düşünülmesi, dünya sorunlarının en iyi çözüm ve anlaşma yolu olarak medeniyetler, kültürler ve dinler arasında diyalogun hakim olması ve barışın toplumlarda geliştirilmesi istendi.
    İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği 1999 yılında İran tarafından kurulmuş ve ilk merkezi Tahran'da faaliyetlere başlamıştı.
    Bu birliğin hali hazırda 47 İslam ülkesi üyesi bulunmaktadır.
    Endonezya İran'dan destek alacak
    Endonezya Cumhurbaşkanı Susilu Bambang Yudhuyuno İran İslam Cumhuriyeti İslami Şura Meclisi Başkanı Golam Ali Haddad Adil ile görüşmesinde Cakarta'nın İran'ın barışçıl nükleer faaliyetleri ve teknolojik birikiminden yararlanmak istediğini açıkladı.
Yudhuyona ve Haddad Adil arasında yapılan görüşmede Endonezya Cumhurbaşkanı Tahran ve Cakarta arasında Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kanunları çerçevesinde nükleer işbirliğinin geliştirilmesini isteyerek, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunu ve bu sorunun barışçıl diplomatik çerçevede çözümlenmesi gerektiğini belirtti.
    Yudhuyuno yabancı güçlerin müdahalelerinin İslam dünyasının sorunlarını artırdığını hatırlatarak, İslam dünyasının sorunlarının çözümlenmesi için Tahran-Cakarta arasında işbirliğinin artırılmasını istedi.
    Yudhuyuno ülkesinin İran ile teknoloji, karşılıklı yatırım, turizm ve kültürel alanlarda işbirliğini geliştirmek istediğini de ilan ederek, Irak'ta halkın yaşadığı acıların son bulması için işgalci güçlerin Irak'tan çekilmesi gerektiğini vurguladı.
    Endonezya Cumhurbaşkanı Irak'ın sorunlarının Irak halı tarafından İslam ülkelerinin işbirliğiyle çözümlenmesi gerektiğine de değindi.
    Haddad Adil de bu görüşmede, Tahran'ın Cakarta ile ilişkileri geliştirmek için siyasi iradeye sahip olduğunu, içinde yaşanılan dönemin asırlardır Müslümanlar aleyhinde uygulanan zulmün karşısında İslami uyanış çağı olduğunu belirtti.
    İran'ın düşmanlar ve dünya süper güçleri karşısında direnişinin sadece İran halkı için olmadığını ve direnişin İslam dünyası ve İslam dini için yapıldığını hatırlatan Haddad Adil, İran'ın bugün direniş cephesinin en ön saflarında yer aldığını buna karşılık düşmanların İran ile uğraşmak için barışçıl nükleer faaliyetlerini bahane ettiğini vurguladı.
    Haddad Adil Endonezya'nın İran barışçıl nükleer faaliyetlerini desteklemesi, Lübnan ve Filistin sorunlarıyla ilgili konumuna teşekkür ederek, İslam dünyasının barış ve huzura ihtiyaç duyduğunu bu amaç doğrultusunda İslam ülkeleri arasındaki birliğin korunması gerektiğini belirtti.
    Irak'ta yaşanan gelişmelere de değinen Haddad Adil, Irak'ın sorunlarının öncelikle Irak halkı tarafından daha sonra İslam ülkeleriyle bölge ülkelerinin desteğiyle çözümlenmesi gerektiğini, Müslümanlar arasında ihtilaf yaratmayı amaçlayan girişimlerin İslami uyanışı durdurmak için planlandığını vurguladı.
    Taraflar arasındaki görüşmede ayrıca İran'da kurulması planlanan kimyasal gübre üretim fabrikası, Endonezya'da kurulacak petrol arıtma tesisi konularında ortaklaşa işbirliği konularıyla, Tahran-Cakarta arasında doğrudan uçuşların başlaması ve turizm alanında iki ülke arasında işbirliği yapılması gibi konular ele alındı.

KaynakNULL

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)