• Nombre de visites :
  • 488
  • 24/10/2007
  • Date :

Sözde Çalışmalar Durmuş

    12/02/2007

Sözde Çalışmalar Durmuş

    Harem'üş-Şerif etrafında İsrail tarafından başlatılan ve Müslümanların tepkisini çeken hafriyat çalışmalarını sözde durduruldu. Ancak Filistinden gelen haberlerde çalışmaların sürdüğü belirtildi.
    Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski, Ağlama Duvarı ile Harem'üş-Şerif'i birbirine bağlayan Farslılar Yolu (Magrip Kapısı) üzerindeki çalışmaların askıya alındığını söyledi. İsrail kabinesi ise çalışmaların başladığı geçen haftadan bu yana oluşan tepkilere ve hafriyat bölgesinde çıkan olaylara rağmen dün gerçekleştirdiği toplantıda çalışmalara devam kararı almıştı.

    Belediye Başkanı Uri Lupolianski, çalışmaları özellikle Filistinlilerin hafriyat planlarını incelemesi ve itirazlarını iletmesi amacıyla askıya aldıklarını söyledi.  Filistinliler, çalışmaların kendilerine danışılmadan başlatıldığını ve Mescid-i Aksa temellerine zarar vermeye, tarihî hatta camiyi yıkmaya yönelik olduğunu öne sürüyor.

    İsrail ise böyle bir tehlikenin olmadığını, çalışmaların amacının eski toprak yolu onarmak olduğunu ve geçen Salı başlayan çalışmalardan Filistinlilerin haberdar edildiğini savunuyor.

    Çalışmaların başlamasının ardından birçok ülke çalışmaları kınamış ve İsrail'den bu çalışmaları durdurmasını istemişti. Geçtiğimiz hafta Cuma günü de çalışmaları protesto eden Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında Harem'üş-Şerif etrafında çatışmalar yaşanmıştı.

    Olaylarda 20 Filistinli ile 15 İsrail polisi yaralanmıştı.

Sözde Çalışmalar Durmuş

    Olayların ardından hafta sonunda protestoları önlemek amacıyla Kudüs'de 2 binden polis görevlendirilirken Filistinliler de 3. İntifada uyarısında bulunmuşlardı.

    İsrail'de dün toplanan kabine de çalışmalara devam kararı almış; Başbakan Ehud Olmert de hafriyat çalışmalarının devam edeceğini ve bu çalışmaların tehlikeli bir yapıyı onarmaktan ibaret olduğunu söylemişti.

    1996'da İsrail'in Harem'üş-Şerif altındaki bir tünele yeni bir çıkış açması ile başlayan çatışmalarda 80 kişi ölmüştü. 2000 yılındaysa dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron'un buraya yaptığı bir ziyarete tepkiler, Filistinlilerin İkinci İntifada hareketini başlatmasıyla sonuçlanmıştı.

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)