• Nombre de visites :
  • 464
  • 24/10/2007
  • Date :

Deik Türk-İran İş Konseyinin 5. Ortak Toplantısı Gerçekleşti

    07.02.2007
    İran ve Türkiye arasında ticari ve ikitsadi işbirliğinin arttırılması yönünde İstanbul'da önemli bir toplantı düzenlendi.
    İslami İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Ali Naghi Khamushi, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmak istediklerini ve bu yüzden de ithalat ve ihracattaki tüm engelleri kaldırdıklarını belirterek, Yabancı sermayenin İran'a gelmesi için her tür desteği veriyoruz, yabancı yatırımcı ve yerli yatırımcı arasında hiçbir fark yok dedi.
    Türkiye basınına göre, DEİK Türk - İran İş Konseyinin 5. ortak toplantısı The Marmara Otel'de gerçekleşti. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Ali Naghi Khamushi, Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ve İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vekili Mohammed Reza Bagheri ve çok sayıda davetli katıldı.
    Toplantıda bir konuşma yapan Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Türkiye ve İran son yıllarda ortak çalışmaları hızlandırmıştır. Fakat bazı sorunlarda vardır. Türk bankalarıyla İran bankaları arasında muhabirlik ilişkisi son derece zayıftır. İran turizmde yeniden yapılanmaya gitmiştir. Ancak İran sivil havacılık idaresinin Charter seferlerine getirmiş olduğu kısıtlamalar bu gelişmeleri gölgede bırakmaktadır dedi.
    Daha sonra söz alan İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Ali Naghi Khamushi, Türkiye'nin son yıllardaki gelişmesi Müslüman olarak bana gurur veriyor. Bu gelişmeler umarım tüm İslam ülkelerini kapsar. 10 milyar dolarlık ticaret hacmi, iki ülke arasında ticaret hacmi yeterli değil. Biz de her şey var. Gelin yatırım yapın. Şu anda özellikle biz Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmak istiyoruz. Bu yüzden de ithalat ve ihracattaki tüm engelleri kaldırıyoruz. Haram ürünler hariç İran'da üretilsin üretilmesin tüm ürünlerin İran'a girişi serbesttir. Yabancı sermayenin İran'a gelmesi için her tür desteği veriyoruz. Yabancı yatırımcı ve yerli yatırımcı arasında hiçbir fark yok. Vergi meselesini dengeledik. Bir Türk şirketi yatırım yapıp, ihracatı Türkiye'ye yaparsa hiçbir vergi ödemeyecek. Yabancı bir şirket İran'da ortağı olmadan şirket kurabilecek. Biz Türkiye'yle ortak olmak istiyoruz. İran'ın dini lideri Anayasadaki 144 maddeyle tekeli kaldırdı. Özel yatırımcı bütün alanlarda özgür. Türkiye ve İran ekonomisini birleştirip düşmanlarına birlikte cevap verebilir. Biz duvarlara karşıyız. Duvarlara inanmıyoruz. Milletler ele ele vermeli. Başkaları gibi iki yüzlü davranmadan birlikte hareket etmeliyiz. 6 ay içinde Türk İran iş konseyini ortak odaya çevirebiliriz diye konuştu.
TOBB Bakanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada Türkiye ve İran'ın bölgenin önde gelen ekonomik güçleri olduğunu vurguladı. Türkiye ve İran'ın arasında ticari ilişkilerin 2006 yılında 6 milyar Dolara ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, Ancak burada bir noktanın altını çizmek istiyorum. Her ne kadar İran dostlarımız tarafından petrol ve doğalgaz alımı ikili ticaretin dışında değerlendirse biz bir bütün olarak görüyoruz. Ülkemiz aleyhine son derece büyük bir bakiye veren ticaret hacminin bu şekilde sürdürmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Türk yatırımcılar İran'da daha fazla yatırım yapmak istemektedir. Ortak oda kurulması konusunda problem yok yapılabilir. Turizm yolunda halklarımız birbirleriyle yakınlaşacaktır. İran'dan en büyük beklentimiz eşit şartlarda bir rekabet ortamını sağlayarak Türk firmalarının farklı bir uygulamada tabi tutulmasını önlemektir ifadelerini kullandı.
    Hisarcıklıoğlu 4- 6 Temmuz arasında Dünya Odalar Kongresi'nin İstanbul da yapılacağını söyledi.
    Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası'nın özelleştirilmesi konusunda Başbakan bir açıklama yaptı bu konuda ne düşünüyorsunuz? sorusuna, Bu açıklama memnuniyet verici. Biz TOBB olarak Halk Bankası'nın bir kısmının halka arz yoluyla daha sonra öteki bölümünün özelleştirme idaresi tarafından özelleştirilerek satılmasını düşünüyorduk şeklinde cevap verdi.
    Kızılcahamam'da yapılan toplantıda bir ilke imza attıklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Bürokratik anlamda ne yapabiliriz. Kanunların çıkmasına rağmen bürokratik olarak ne yapabiliriz bunu konuştuk. Bu şekilde kimin ne vaat edip ne yapmadığını göreceğiz dedi.

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)