• Nombre de visites :
  • 394
  • 24/10/2007
  • Date :

Uluslararası Kudüs ve Filistin halkının haklarını destekleme konferansının sonuç bildirgesi

Tahranda düzenlenen 3. Uluslararası Kudüs ve Filistin halkının haklarını destekleme konferansının sonuç bildirgesinde Siyonistlerin Filistin’de işledikleri cinayetlerin gerçek anlamda insanları yakma ve çağımızda soykırımın en somut örneği olduğu vurgulandı.

İslami şura meclisinin inisiyatifi ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen konferansa çeşitli İslam ülkelerinden meclis başkanları, bilginler ve siyaset adamları Filistin halkına destek vermek amacı ile katıldı.

14 – 16 nisan tarihleri arasında düzenlenen konferansa katılan katılımcılar bölge ve dünya gelişmelerini, ayrıca Filistin milletine yönelik Siyonistlerin artan baskılarını ele alarak bu kahraman milletin direnişi ile dayanışmalarını ilan ettiler ve Filistin halkının gasp edilen tüm hakları iade edilinceye kadar mazlum Filistin milletine verdikleri desteği sürdüreceklerini bildirdiler. Konferans sonuç bildirgesini ise 35 maddede yayınladı. Bildiride şöyle deniliyor:

 Madde 1: Konferans, Filistin emelinin Arap ve İslam ümmetinin eksen emeli olduğuna ve Arap ve İslam dünyasının Filistin’in kurtuluşu için başı çeken Filistin milletine her türlü desteği vermekle yükümlü olduğuna vurgu yapıyor.

 Madde 2: Konferans Siyonist rejimin Filistin topraklarını gasp eden yersiz ve ecnebi bir varlık olduğunu ve bölgenin Arap ve İslami yapısı ile asla bağdaşmadığını ve şer'i ve kanuni olarak var olmaya hakkı olmadığını belirtiyor.

 Madde 3 : Konferans Filistin milleti ve direniş güçlerinin doğal ve asil haklarını elde etmek için tüm uluslar arası örf ve anlaşmalarca onaylanan kutsal ve şanlı direnişini Siyonist rejimin işgalci, saldırgan ve ırkçı politikalarına karşı en kesin ve meşru cevap nitelemekte ve Filistin milletinin kurtuluş cihadına saygı göstererek dünya toplumu, tüm hür dünya ve Arap ve İslam milleti ve devletlerinden Filistin milletinin kesin ve meşru haklarının iade edilmesi için bu millete yardım etmesini istemektedir.

 Madde 4: Konferans tüm Filistinli mültecilerin zorla kovuldukları ana yurtlarına geri dönmeleri için her türlü bireysel, toplumsal, doğal ve yasal haklarına vurgu yaparken Filistinleri Filistin’in dışında iskan etmeye zorlayan Siyonistlerin ve uluslararası çevrelerin komplosunu kınamakta ve bu komploya karşı koyma zaruretini hatırlatmaktadır. Konferans ayrıca Filistinli mültecilere ev sahipliği yapan devletleri de bu hak iade edilinceye dek bu insanların onurlu yaşaması ve insani haklardan yararlanmaları için gereken şartları oluşturmasını istiyor.

 Madde 5: Konferans Filistin milletinin kendi kaderini belirleme ve tüm Filistin topraklarını kapsayan Kudüs başkentli bağımsız Filistin devletini kurma hakkına tam destek vermektedir.

 Madde 6: Konferans, sağlıklı olduğu tüm dünya ve uluslararası camianın onayını kazanan ocak 2006 seçimlerinde iktidara gelen hükümeti ve Filistin milletinin demokratik seçim hakkını desteklerken bu hükümete yönelik her türlü iktisadi ve siyasi eylemi gayri meşru saymakta ve Filistin milletinin cezalandırılması ve açlık çekmesi ve kendi liderlerini seçme hakkını çiğneyecek her türlü hareket ve eylemi reddetmektedir. Konferans ayrıca tüm hür dünya ve Arap ve İslam ülkelerinden Filistin milleti ve yeni hükümetini maddi manevi her türlü desteklemesini isterken özel bir fonun kurulması ve yine İslam kalkınma bankasının inisiyatifi ile başta Aksa fonu olmak üzere var olan fonların takviye edilmesi ve Filistin hükümeti ile koordineli hareket ederek resmi ve halk yardımlarını bu yollardan sunulmasını istemektedir.

 Madde 7: Filistinlilere mali yardımların sürekli olması için Konferans tüm Arap ve İslam ülkelerinden Filistin ürünlerini ithal etmeleri için ithalat ihracat firmalarını teşvik etmelerini, böylece Filistin ekonomisine yardımcı olmalarını ve Filistin halkının maddi durumunun iyileşmesine yardım ederek mevcut kuşatmaya karşı direnmelerine katkı sağlamalarını istemektedir.

 Madde 8: Konferans Siyonist rejimin Kudüs’ün Arap ve İslami mimarisi ve nüfus yapısını değiştirmek ve bu kenti Yahudileştirmek ve özellikle Aksa camii altında kazı işlerini yürütmek ve yine bu mukaddes kentin etrafında her türlü duvar ve site inşa etmek ve Aksa camii ve Kıyamet kilisesi başta olmak üzere İslami ve Hıristiyan mukaddesata saygısızlık etmesini şiddetle kınarken bir kez daha Kudüs’ün Filistin’in tek başkenti olduğunu ve Filistin, Kudüs ve onlara bağlı mukaddesatın pazarlık konusu olamayacağını ilan eder. Bu doğrultuda Konferans bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini Kudüs’e taşıma kararını şiddetle kınıyor ve bu tür kararların olumsuz sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Konferans tüm Müslümanlardan Kudüs’ün Siyonist düşmanın pençesinden kurtuluşu için cihad ilkesine bağlı kalmalarını ve bu kutsal kenti dinler ve medeniyetlerin bir arada yaşadığı merkez yapmalarını istiyor.

 Madde 9: Konferans, bir çok Filistinlinin ev ve tarlasının yıkımı ile sonuçlanan ve Filistin halkının güncel yaşamını ciddi olarak tehdit eden Siyonist rejimin daha fazla Filistin toprağını  gasp etmek amacı ile inşa ettiği ırkçı duvarını şiddetle kınıyor ve tüm uluslararası kurum ve kuruluşlardan bu ırkçı duvarın BMT kararı ve yine Lahey mahkemesi kararı gereği kaldırılması için gereken girişimlerde bulunmasını istiyor.

 Madde 10: Konferans Siyonist rejimin Siyonist yerleşkeleri inşa ederken her türlü gasp, terör eylemi ve baskıya başvurmasını kınamakta ve tüm uluslararası kurumlardan Filistin topraklarına yönelik bu tecavüzün önüne geçilmesi, yerleşkelerin inşaatı ve yayılmasının önlenmesi ve var olanların kaldırılması için  tüm çabalarını sarf etmeleri isteniyor.

 Madde 11: Konferans, Siyonist rejimin savunmasız Filistin halkına yönelik cinayetleri, suikastları, evlerin ve tarlaların tahrip edilmesi ve 9 bini aşkın Filistinli esirin en kötü ve insanlık dışı şartlarda tutulmalarını, Filistinli direniş gruplarının üyeleri ve hükümet yetkililerinin tutuklanması veya sınır dışı edilmesini, ve tüm uluslararası konvansiyonlara aykırı olan ve insanlığa karşı işlenen birer cinayet sayılan ve yine bu katil rejimin terörist olduğunun en somut örneği olan Filistin milletine yönelik kuşatmasını şiddetle kınamakta ve özellikle BMT güvenlik konseyi başta olmak  üzere tüm uluslararası kurum ve kuruluşlardan yasal görevlerini yerine getirerek Filistin milletine yönelik işlenen bu zulmü durdurmaya ve Siyonist rejimin uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmesini engellemeye çalışmalarını istemektedir.

 Madde 12: Konferans’a katılanlar, aralarında bazı Filistinli milletvekilinin de bulunduğu tüm Filistinli tutsakları selamlarken söz konusu tüm esirlerin derhal ve kayıtsız şartsız Siyonistlerin pençesinden serbest bırakılmasını istemektedir.

  Madde 13: Konferans tüm parlamento üyeleri, avukatlar, hukukçular, insan hakları örgütleri, cemiyetler ve Filistin halkına destek veren kurum ve kuruluşlardan İsrail’in siyasi ve askeri yetkileri hakkında  başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde bulunan mahkemelerde dava açmalarını ve onların hakkında tutuklama emri çıkartarak hepsini mahkemeye sevk edilmelerini istemekte. Konferans ayrıca Amerika ve İngiltere ile açık işbirliği ile gerçekleşen ve Filistin kurtuluş halk cephesi genel sekreteri Ahmed Sadat ve arkadaşları ve yine general Fuat Elşeviki'nin kaçırılması ile sonuçlanan Eriha hapishanesi saldırısını da şiddetle kınıyor ve bu insanların özgürlüğü için yapılan tüm siyasi ve hukuki çabalara destek verirken olayda eli bulunan Amerika ve İngiliz devletleri hakkında da dava açılmasını ve söz konusu cinayetin sorumlularının yargılanmasını istiyor.

 Madde 14: Konferans Siyonist rejimin kitle imha silahlarının depolanması ve nükleer silah fabrikaları ile ilgili militarist politikasını ve Amerikanın bu rejimi askeri ve güvenlik açısından üstün yapmakla ilgili tutumunu bölge ve uluslararası barış ve güvenlik için en büyük tehdit saymakta ve uluslararası camiadan ve özellikle UAEA’ inden bu rejimi silahsızlandırmak için gereken işlemi hayata geçirmesini istemektedir.

 Madde 15: Konferans Amerika ve müttefiklerinin Siyonist rejimin en ilkel insan haklarını çiğnemek gibi eylemlerine göz yummak başta olmak üzere Ortadoğu ve dünya meselelerine karşı çifte standart politikasını kınarken onların bu rejime verdiği siyasi, iktisadi, askeri ve güvenlik bağlamındaki her türlü desteğini de şiddetle kınamaktadır.

 Madde 16: Konferans BMT'nin 1975te onayladığı ve Siyonizm de ırkçılığın bir çeşidi saydığı 3379 sayılı kararnamenin ihya edilmesine vurgu yapmaktadır

 Madde 17: Konferans tüm insanlığa ve dinlerin mensuplarına saygı duyarken insanların her türlü ırkçı veya dini gerekçelerle katledilmesini şiddetle kınamaktadır. Holokost'a gelince, bu olayın doğruluğunun araştırmacılar ve tarihçilerce ispat edilmesi gerektiği bir kenara, Siyonist rejim bu olayı bahane ederek dünyayı adeta haraca bağlamakta ve Filistin halkına yönelik her türlü cinayeti rahatça işlemektedir, oysa bu masum insanların avare edilmesi ve topraklarının işgal edilmesi Holokost ile doğrudan hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.

 Madde 18: Siyonist rejimin Gazze'den eksik geri çekilmesi bir kaç yıllık cihad ve direniş ve Filistin milletinin Aksa intifadası sayesinde  gerçekleşti ve bu olay herkese iman ve iradenin işgalcilerin zorbalığı ve silahına galip geldiğini gösterdi. Güney Lübnan’ın zaferle kurtuluşu ardından gerçekleşen bu gelişme Kudüs’ü işgal eden rejimin çöküşü ve Filistin milletinin gelecekteki zaferlerinin habercisidir. Konferans ayrıca Siyonist rejimin ve bazı uluslararası destekçilerinin Gazze'den geri çekilmeye karşılık bazı bölge ülkelerine bu rejimle ilişkilerini normalleştirme yolundaki baskılarını da şiddetle kınamaktadır.

 madde 19: Konferans, Olmert planını(tek yanlı ayrılma haritası) reddetmektedir. Bu planın amacı Siyonist rejimin de itiraf ettiği gibi batı yakasındaki toprakların %60ına el atmak ve bu bölgeyi parçalamak  suretiyle Kudüs’ü Yahudileştirme projesini tamamlamak,  batı yakasını Arap kimliğinden arındırmak, ve mültecilerin evlerine yurtlarına dönme hakkını tehdit etmektir ki tüm bunlar Filistin emelini dejenere etmek ve Filistin topraklarında Arap ve İslam ümmetine  yenilgiyi dayatmak içindir.

 Madde 20: Konferans Arap ve İslam ülkelerinden İKÖ ve Arap birliğinin Filistin halkına destek bağlamındaki kararlarının hayata geçirmeleri istemektedir.

 Madde 21: Konferans Filistin halkının ve çeşitli gruplarının milli vahdet ve beraberliğini koruma ve Filistin kurtuluş örgütünü siyasi, demokratik ve kurumsal yönden yeniden ihya etme ve yine düşmanın tefrika yaratma komplolarını ve Filistinlilerin tek parça saflarını kırma çabalarını etkisiz hale getirmeye yönelik çabalarını desteklemekte ve onlardan Filistin direnişi ve intifadasının getirilerini korumak için tüm çabalarını sarf etmelerini istemektedir.

 Madde 22: Siyonist rejim ve ardından da Amerika diğer ülkeleri bu rejimle diplomatik, siyasi, ticari ve kültürel ilişki kurmaya teşvik ediyor ve böylece İsrail’in muhalif saflara nüfuz etmesine ve milletlerin karşı çıkmalarını kırmasına zemin oluşturmaya çalışıyor. Bu yüzden Konferans tüm milletlerden 'İsrail mutlak şerdir ve onunla ilişki kurmak haramdır' sloganını unutmamalarını istemekte, çünkü düşmanla her türlü ilişki kurmak ona meşruiyet kazandırır ve bu da Filistin milletinin ve intifadasının yüreğine indirilen hançer darbesi gibi Allah’a, toprağa, namusa ve şehitlerin kanına ihanet anlamındadır.

 Madde 23: Konferans tüm üniversitelerden ve ilmi ve teknolojik ve araştırma nitelikli merkezlerden Filistin milletinin katledilmesine hizmet ve araç üreten Siyonist rejimdeki eşdeğer kurumlarla irtibatlarını kesmelerini istemektedir.

 Madde 24: Konferans İslam ülkelerinden başta Filistin milleti olmak üzere İslam ülkeleri ve milletlerinin çıkarları doğrultusunda güdümlü bir strateji geliştirmesini istemekte, Konferans ayrıca söz konusu devletlerden İKÖ'yü bir İslami birlik planına çevirmesini istemektedir.

Madde 25: Konferans Lübnan’a direniş hareketinin silahsızlanması yolunda yapılan baskıları kınarken, başta Hizbullah olmak üzere Lübnanlı direniş hareketlerini Lübnan’ın işgal altında geriye kalan kısmının kurtuluşu için verdiği mücadeleye destek veriyor ve yine Siyonist rejim hapishanelerinde tutsak bulunan tüm esirlerin kurtuluşu  ve Filistin emelini kalbinde taşıyan imam Musa Sadr ve iki arkadaşının durumunun açıklık kazanması için sarf edilen çabaları destekliyor.

 Madde 26: Konferans batının, vatani ve milli haklarını savunduğu için Suriye’ye yönelik baskılarına karşı dayanışma ilan ederken Suriye’nin Siyonist rejime karşı tutumuna da destek veriyor ve Suriye topraklarının işgalinin tamamen son bulma zaruretine vurgu yapıyor, ayrıca  Siyonist düşmanın bu topraklarda illegal olarak yerleşkeler kurmasını ve Suriye vatandaşlarının haklarını çiğnemesini de şiddetle kınıyor.

 Madde 27: Konferans Irak işgalinin son bulması ve bu ülkenin milli vahdet ve toprak bütünlüğünün korunması ve bir an önce halkın iradesini yansıtan çok kapsamlı halkçı bir hükümetin kurulmasına vurgu yapıyor. Konferans ayrıca Irak halkının kanının akıtılmasını haram sayarken dini tefrikadan kaçınılmasına vurgu yapıyor ve dini mukaddesata yönelik tüm terör saldırılarını kınıyor. Konferans işgalin son bulması için ecnebi işgalcilere karşı Irak direnişine vurgu yapıyor ve tüm siyasi ve dini mercilerin milli vahdet yolunda sarf ettiği çabaları takdirle karşılıyor. Siyonist rejimin Irak’a sızma çabaları konusunda uyarıda bulunan Konferans bu ülkede huzursuzluk ve güvensizliğin işgalcilerin varlığından kaynaklandığını ve Irak halkının uygun yöntemler seçerek işgali gidermeye hakkı olduğunu hatırlatıyor.

 Madde 28: Konferans’a katılanlar İran İslam cumhuriyeti bilginlerinin uranyum zenginleştirme sürecini tamamlamakla ilgili başarısını tebrik ederken bu başarının İslam ümmetine ait olduğunu vurguluyor ve İran’ı, nükleer silahların yayılmasını yasaklayan anlaşmanın tanıdığı barış amaçlı nükleer faaliyetlerden men etmek isteyen her türlü girişimi kınıyor.

 Madde 29: Konferans bazı ülkelerin İslam peygamberine yaptığı saygısızlığı kınıyor. Konferans ayrıca Siyonistlerin Aksa camii ve Kıyamet kilisesi başlangıcı olan ve yine Samarra'daki kutsal türbelere ve camilere yapılan saldırılarla devam eden İslami ve Hıristiyan mukaddesata yapılan saldırı ve tecavüzü kınıyor ve bu eylemlerin İslam'a aykırı olduğunu ifade ederek tüm insanların mukaddesata destek ve  peygamberlere saygısızlık edilmemesi için harekete geçmesini istiyor.

 Madde 30: Konferans Filistin emeli başta olmak üzere hak ve özgürlük emellerine destek verenleri takdirle selamlıyor. Bu çerçevede Konferans Asya,  Afrika, Avrupa ve yine Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Okyanusya ülkelerini ve özellikle Uluslararası 3. Kudüs ve Filistin halkının haklarını destekleme konferansına heyet gönderen devletlere selamlarını sunuyor.

  Madde 31: Konferans bütün ülkelerden her ne şekilde olursa olsun mazlum Filistin milletinin yardımına koşmasını ve Filistin’i savunan NGO'ların kurulmasını desteklemesini ve bu tür kurumların işbirliğinin geliştirilmesi için çaba sarf etmesini istemektedir.

 Madde 32: Konferans, tüm parlamenter heyetlerden bildirgede onaylanan konuların hayata geçirilmesi için gereken yasaların çıkarılması istemektedir.

 Madde 33: Konferans, sekreterliğin çabalarını takdirle karşılarken konferansa katılan bazı delegeler ve şahsiyetlerden oluşan daimi bir komisyonun kurulması ile kararların hayata geçirilmesinin takip edilmesini ve konferansa üye ilgili kişilerle bağlantı kurmasını  istemektedir.

 Madde 34: Ayrıca 'Kudüs ve Aksa camii' ve 'Filistinlerin geri dönüş hakkı ve Filistin’in son gelişmeleri' adli iki çalışma grubu kurulduğu ve bu iki grubun 10 ayrı oturumda bir takım tavsiyeler hazırladığı ve bu tavsiyelerin konferansın belgelerini oluşturduğu belirtilmektedir. 

 Madde 35: Konferans İslam cumhuriyeti nizamının kurucusu rahmetli imam Humeyni’yi saygı ile anıyor ve kendilerinin Filistin ve Kudüs’ü destekleme bağlamında özellikle mübarek Ramazan aylarının son Cuma gününü Kudüs günü ilan etmeleri ve yine İslami İran milleti ve devletinin Filistin emeline verdiği destek ve özellikle bu konferansın İslami şura meclisi inisiyatifi ile gerçekleşmesine saygı duyduğunu belirtiyor. Konferans ayrıca İslam inkılabı rehberi Ayetullah Hamenei'nin açılış programına katılmasını takdirle karşılarken konuşma metninin konferansın belgeleri arasında kayda geçmesini kararlaştırdı. Konferans ayrıca İran cumhurbaşkanının da açılış programına katılmasını takdirle karşılıyor.

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)