• Nombre de visites :
  • 2250
  • 20/3/2012
  • Date :

Nevruz Bayramının İsim kökeni

nevruz bayramının isim kökeni

Nevruz Bayramı Farslar, Anadolu Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlarla beraber neredeyse tüm kuzey yarımküre tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da başka bir değişle doğanın uyanışı ve bahar bayramı.

Aynı zamanda, Zerdüştlük için  kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Günümüz İranında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır.

Nevruz, İran takvimine göre yılın ilk gününü temsil eder. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart a kutlarken, diğerleri kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart a kutlarlar.

İsim kökeni Kelimenin aslı eski Farsçadan gelir: nava=yeni + rezanh=gün/günışığı, anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır(nev=yeni + ruz=gün; anlamı "yeni gün")

İrani dillerdeki Gün anlamına gelen Ruz (Farsça), Roç (Beluçca), Roc (Zazaca) ya da Roj (Kürtçe) sözcükleri Proto-İranicenin "Rauça"sından gelir. Bu da eski Hint-Avrupacanın manası Işık olan *Leuk- kelime köküne dayanmaktadır. Şu en eski şekilden Rusçadaki Luç, Almancadaki Licht, Yunancadaki Leukós, Latincedeki Lux, İngilizcedeki Light ve Ermenicedeki Luy da oluşmuşlar. Proto-Iranicede Rusçadaki gibi bir k > ç ses ertelemesi ortaya çıkmışdır ve ayrıca L sesi Rye dönüşmüştür.

Eski İrani dili olan Avestçede Raôçah zamanında esasdan Işık demekti. Eski hint-ari dilindeyse (Bugünkü Kuzey Hindistanda varolan dil grubu) Roçiş kulanılmaktadır.

Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pars İmparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık M.Ö. 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pars Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur.

Nevruz diğer devlet ve topluluklarda da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycanda Novruz, Kazakistanda Navrız meyrami Kırgızistanda Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri de Mevris adları ile anılır.

Farsçada yazılışı Nowruzdur. Kazakistanda Navrız meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk da ise Sultan Nevruz olarak isimlendirilir.


Nevruz Bayramı Hakkında -1

Nevruz Bayramı Hakkında -2

Nevruz Bayramı Hakkında -3

NEVRUZ MERASİMİ -1

NEVRUZ MERASİMİ -2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)