• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4128روز قبل
اهل بیت
نویسنده: سید محسن امین
ترجمه: على حجتى كرمانى
منبع:كتاب«سیره معصومان»
امام محمد باقر (ع) در روز جمعه یا دوشنبه یا سه شنبه غره ماه رجب یا سوم ماه صفر سال 57 هجرى یا به روایتى دیگر سال 56 هجرى، در مدینه به دنیا آمد و در روز دوشنبه هفتم ذى حجه یا ربیع الاول و یا ربیع الاخر سال 114 هجرى، در همان شهر بدرود حیات گفت. بنابراین، آن حضرت 57 سال در این جهان زیست. از این مدت چهار سال با جدش امام حسین (ع) و پس از وى 35 سال با پدرش زندگى كرد و هیجده سال بقیه عمرش را به تنهایى به سر برد. بنابر روایتى كه در كافى از قول امام صادق (ع) نقل شده است، وى 19 سال و دو ماه بیش از پدرش زیسته است و در همین دوران، مامت‏شیعیان را عهده‏دار بوده است. امام باقر (ع) در مدت امامت‏خود چند صباحى از خلافت ولید بن عبد الملك و نیز خلافت‏سلیمان بن عبد الملك و عمر بن عبد العزیز و یزید بن عبد الملك را درك كرد و سرانجام در روزگار خلافت هشام بن عبد الملك وفات یافت. در كتاب اعلام الورى نیز همین قول آمده كه با آنچه بعدا خواهیم گفت، صحیح مى‏نماید. ابن شهر آشوب در مناقب نوشته است:
آن حضرت در سال 114 هجرى، در سن 57 سالگى زندگى را به درود گفته كه از این مدت سه یا چهار سال را در جوار جد بزرگوارش امام حسین (ع) و 34 سال و ده ماه یا 39 سال با پدرش و 19 یا مطابق قول دیگر 18 سال پس از پدرش زیسته است كه همین مدت دوره امامت آن حضرت محسوب مى‏شود. امام باقر (ع) در طول سالهایى كه مامت‏شیعیان را عهده‏دار بود، دوران خلافت ولید بن یزید و سلیمان و عمر بن عبد العزیز و یزید بن عبد الملك و برادرش، هشام، و ولید بن یزید و برادرش. ابراهیم، را درك كرد و در اوایل خلافت ابراهیم، رحلت‏یافت. ابو جعفر بن بابویه گوید كه ابراهیم بن ولید بن یزید، امام باقر (ع) را مسموم ساخت. در دو نسخه‏اى كه از این كتاب در دسترس بود همین مطلب به چشم مى‏خورد. ولى در این گفته از جانب ابن شهر آشوب یا نساخ و یا هر دو سهوى رخ داده كه از دید آگاهان پوشیده نیست. چون در میان خلفاى یاد شده تنها یك تن به نام ولید بن یزید وجود داشته و این همان كسى است كه نامش در آخر عبارت ذكر شده. و نام درست كسى كه در آغاز وایت‏به او اشاره شده ولید بن عبد الملك است كه ولید بن یزید الخ نام، درست آن ولید بن یزید بن عبد الملك و یزید بن ولید بن عبد الملك و ابراهیم و برادرش مى‏باشد. علاوه بر این هشام در سال 125 هجرى، وفات یافت و پس از او ابراهیم به خلافت رسید كه او هم در سال 127 هجرى، كشته شد و اگر امام باقر (ع) در سال 114 هجرى، وفات یافته باشد، چنان كه ابن شهر آشوب نیز همین سخن را مى‏گوید، مى‏توان به آسانى پى برد كه وفات آن حضرت در زمان خلافت هشام روى داده است نه ابراهیم.
در كتاب كشف الغمة آمده است: محمد بن عمرو مى‏گوید، بنابر روایتى كه در دست ما است آن حضرت در سال 117 هجرى، وفات یافت و دیگران تاریخ رحلت آن حضرت را در سال 118 هجرى، ذكر كرده‏اند.
امام باقر (ع) در قبرستان بقیع و در كنار آرامگاه على بن حسین، پدرش، و حسن بن على عموى بزرگوارش، به خاك سپرده شده است.

مادر آن حضرت

مادر آن حضرت، فاطمه دختر حسن بن على بود كه با كنیه ام عبد الله و بنابر قول دیگر، ام الحسن خوانده شده است. بنابراین امام باقر (ع) از سلاله پدر و مادرى هاشمى علوى و فاطمى به شمار مى‏آید. بدین جهت او نخستین كسى است كه از نسل امام حسن (ع) و امام حسین (ع) به دنیا آمده است.

كنیه آن حضرت

كنیه وى را بعضى ابو جعفر و برخى ابو جعفر اول خوانده‏اند.

لقب امام

آن حضرت القاب بسیارى داشت كه از آن میان لقب‏«باقر یا باقر العلم‏»از همه مشهورتر است.

چرا آن حضرت را باقر لقب داده بودند؟

در فصول المهمة آمده است: آن حضرت را بدین لقب مى‏خواندند زیرا علوم را مى‏شكافت و باز مى‏كرد. در صحاح آمده است: «تبقر، یعنى توسع در علم‏». و در قاموس گفته شده است: محمد بن على بن حسین را باقر مى‏خواندند چون در علم تبحر داشت. در لسان العرب نیز ذكر شده است: آن حضرت را باقر مى‏خواندند چرا كه علم را مى‏شكافت و به اصل آن پى مى‏برد و فروع علم را از آن استنباط مى‏كرد و دامنه علوم را مى‏شكافت و وسعت مى‏داد. ابن حجر در صواعق مى‏نویسد: «او را باقر مى‏خواندند و این كلمه از«بقر الارض‏»اخذ شده است، یعنى آنكه زمین را مى‏شكافد و مكنونات آن را آشكار مى‏كند. زیرا او نیز گنجینه‏هاى نهانى معارف و حقایق احكام و حكمتها و لطایف را كه جز از دید كوته نظران و ناپاكان پنهان نبود، آشكار مى‏كرد. »از این رو درباره وى گفته مى‏شد كه آن حضرت شكافنده علم و جامع آن و نیز آشكار كننده و بالا برنده علم و دانش است. در تذكرة الخواص نیز آمده است: او را باقر لقب داده بودند زیرا در اثر سجده‏هاى فراوان، پیشانى‏اش شكاف برداشته بود. برخى هم گویند چون آن حضرت از دانش بسیار برخوردار بود او را باقر مى‏خواندند. آنگاه به نقل سخن جوهرى در صحاح مى‏پردازد.
شیخ صدوق در علل الشرایع به نقل از عمرو بن شمر آورده است: از حابر جعفى پرسیدم چرا به امام پنجم، باقر مى‏گفتند؟گفت: «چون علم را مى‏شكافت و اسرار آن را آشكار مى‏كرد». در مناقب ابن شهر آشوب نوشته شده است: گفته‏اند براى هیچ یك از فرزندان حسن و حسین (ع) این اندازه از علوم، از قبیل تفسیر و كلام و فتوا و احكام و حلال و حرام فراهم نشد كه براى امام باقر (ع) . محمد بن مسلم نقل كرده است كه از آن حضرت سى هزار حدیث پرسش كردم.

نقش انگشترى امام باقر (ع)

شیخ صدوق در كتابهاى عیون اخبار الرضا و امالى از قول امام رضا (ع) نقل كرده است كه فرمود: «نقش انگشترى امام حسین (ع) «ان الله بالغ امره‏»بود و على بن حسین (ع) انگشترى پدر خود را به دست مى‏كرد. محمد بن على نیز همان انگشترى امام حسین (ع) را خاتم قرار مى‏داد. اما در فصول المهمه آمده است كه نقش انگشترى آن حضرت‏«رب لا تذرنى فردا بود»نویسنده این كتاب[فصول المهمه]همچنین اضافه كرده است: ثعلبى در تفسیر خود نوشته است‏بر روى انگشترى امام باقر (ع) این كلمات نقش بسته بود:
ظنى بالله حسن
و بالنبى الموتمن
و بالوصى ذى المنن
و بالحسین و الحسن‏»
شیخ صدوق نیز مانند این روایت را در كتاب عیون اخبار الرضا از پدرش از امام صادق (ع) نقل كرده است. شیخ طوسى در تهذیب از امام صادق (ع) نقل كرده است كه فرمود: نقش انگشترى پدرم این عبارت بود: «العزة لله جمیعا». در كتاب حلیة الاولیا نیز از امام صادق (ع) روایت‏شده كه فرمود: نقش انگشترى پدرم‏«القوة لله جمیعا»بود. در كتاب كافى از یونس بن ظبیان و حفض بن غیاث نقل شده است كه بر روى انگشترى ابو جعفر محمد بن على (ع) كه بهترین كس از سلاله آل محمد (ص) بود، عبارت‏«العزة لله‏»نقش بسته بود. در كتاب مكارم الاخلاق از كتاب العباس از امام صادق (ع) روایت‏شده كه فرمود: «نقش انگشترى ابو جعفر (باقر (ع) ) «العزة لله‏»بود»البته بعید نیست كه آن حضرت چندین انگشترى داشته كه بر روى هر یك عبارتى متفاوت از دیگرى حك شده بوده است.
شاعر آن حضرت، كثیر عزه و كمیت و برادرش ورد، و سید حمیرى بوده‏اند. دربان آن حضرت نیز جابر جعفى نام داشته است.

خلفاى معاصر با امام باقر (ع)

در زمان امام باقر (ع) ولید بن عبد الملك و سلیمان بن عبد الملك و عمر بن عبد العزیز و یزید بن عبد الملك و هشام بن عبد الملك خلافت داشته‏اند. برخى هم نامهاى ولید بن یزید بن عبد الملك و یزید بن ولید بن عبد الملك و ابراهیم بن ولید بن عبد الملك را بر تعداد فوق افزوده‏اند.

فرزندان امام باقر (ع)

شیخ مفید در ارشاد مى‏نویسد: امام باقر (ع) هفت فرزند داشت. ابو عبد الله جعفر بن محمد، [فرزند بزرگ ایشان]، كنیه امام باقر (ع) را به همین علت ابو جعفر مى‏گفتند. فرزند دیگرش عبد الله نام داشت كه مادر این دو ام فروه، دختر قاسم بن محمد بن ابو بكر بود. دو فرزند دیگر آن حضرت ابراهیم و عبید الله نام داشتند كه از مادرى به نام ام حكیم، دختر اسد بن مغیره ثقفى زاده شدند. از این دو پسر نسلى به وجود نیامده. على و زینب دو فرزند دیگر آن حضرت بودند كه از مادرى كنیز به دنیا آمده‏اند. ام سلمه هم فرزند دیگر امام بود كه او هم از مادرى كنیز متولد شده بود. برخى گفته‏اند: زینب همان ام سلمه بوده است. در كتاب اعلام الورى نیز همین قول آمده است. ابن شهر آشوب در كتاب مناقب، اولاد امام باقر (ع) ، را هفت تن دانسته و آنها را مانند شیخ مفید برشمرده است مگر با این تفاوت كه عبد الله افطح را نیز جزو فرزندان امام باقر (ع) محسوب كرده و گفته است: به جز فرزندان امام صادق (ع) ، اولاد امام باقر (ع) همگى از دنیا رفتند و نسلى از پس خود به یادگار نگذاشتند.
دوشنبه 1/8/1391 - 0:12
اهل بیت
نویسنده: سید محسن امین
ترجمه: على حجتى كرمانى
منبع:سیره معصومان

اول، علم و دانش

در كشف الغمة از حافظ عبد العزیز بن اخضر جنابذى در كتابش موسوم به معالم العترة الطاهرة از حكم بن عتیبه نقل شده است كه در مورد آیه ان فى ذلك لایات للمتوسمین (1) گفت: «به خدا سوگند محمد بن على در ردیف همین هوشمندان است» .در صفحات بعد سخن ابو زرعه را نقل خواهیم كرد كه گفته است: به جان خودم ابو جعفر از بزرگ‏ترین دانشمندان است. ابو نعیم در حلیة الاولیاء نوشته است: مردى از ابن عمر درباره مسئله‏اى پرسش كرد.ابن عمر نتوانست او را پاسخ گوید.پس به سوى امام باقر (ع) اشاره كرد و به پرسش كننده گفت : نزد این كودك برو و این مسئله را از او بپرس و جواب او را هم به من بازگوى.آن مرد به سوى امام باقر (ع) رفت و مشكل خود را مطرح كرد.امام نیز پاسخ او را گفت.مرد به نزد ابن عمر بازگشت و وى را از جواب امام باقر (ع) آگاه كرد.آنگاه ابن عمر گفت: اینان اهل بیتى هستند كه از همه علوم آگاهى دارند.
در حلیة الاولیاء آمده است: محمد بن احمد بن حسین از محمد بن عثمان بن ابى شیبه، از ابراهیم بن محمد بن ابى میمون، از ابو مالك جهنى، از عبد الله بن عطاء، نقل كرده است كه گفت: من هیچ یك از دانشمندان را ندیدم كه نسبت به دانشمندى دیگر كم دانش‏تر باشند مگر نسبت به ابو جعفر.من حكم را مى‏دیدم كه در نزد او چون شاگردى مى‏كرد. شیخ مفید در كتاب ارشاد مى‏نویسد: شریف ابو محمد حسن بن محمد از جدم، از محمد بن قاسم شیبانى، از عبد الرحمن بن صالح ازدى، از ابو مالك جهنى، از عبد الله بن عطاء مكى، روایت كرده است كه گفت: هرگز دانشمندى را ندیدم كه نسبت به دانشمندى دیگر آگاهیهایش كمتر باشد مگر نسبت به ابو جعفر محمد بن على بن حسین.من حكم بن عتیبة را با آن آوازه‏اى كه در میان پیروانش داشت مى‏دیدم كه در مقابل آن حضرت چونان طفلى مى‏نمود كه در برابر آموزگارش قرار گرفته است.
ابن جوزى در تذكرة الخواص، مى‏نویسد: عطاء مى‏گفت هیچ یك از دانشمندان را ندیدم كه دامنه دانایى‏اش نسبت به دانشمندى دیگر كمتر باشد مگر نسبت به ابو جعفر.من حكم را دیدم كه در نزد آن حضرت چونان پرنده‏اى ناتوان بود.ابن جوزى مى‏گوید: «منظور وى از حكم همان حكم بن عتیبه بود كه در روزگار خود دانشمندى بزرگ به شمار مى‏آمد» .
این سخن، چنان كه ملاحظه گردید، از عطاء نقل شده و باز به همان گونه كه شنیدید ابو نعیم اصفهانى و شیخ مفید آن را از عبد الله بن عطاء روایت كرده‏اند.محمد بن طلحه نیز در كتاب مطالب السؤول، این روایت را به همین نحو نقل كرده است.البته در این باره ملقب شدن آن حضرت به لقب باقر العلم و شهرت وى در میان خاص و عام و در هر عصر و زمان بدین لقب كفایت مى‏كند.
ابن شهر آشوب در كتاب مناقب از محمد بن مسلم نقل كرده است كه گفت: من سى هزار حدیث از آن حضرت پرسیدم.شیخ مفید نیز در كتاب اختصاص، به نقل از جابر جعفى آورده است: ابو جعفر امام باقر (ع) هفتاد هزار حدیث برایم گفت كه هرگز از كسى نشنیده بودم.
شیخ مفید مى‏نویسد: از هیچ كدام از فرزندان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) این اندازه از علم دین و آثار و سنت و علم قرآن و سیره و فنون ادب كه از امام باقر (ع) صادر شده، ظاهر نشده است. ما در صفحات آینده از بزرگان مسلمان از صحابه، تابعان و فقیهان و نویسندگان و بسیارى دیگر كه از علم و دانش آن حضرت بهره‏مند گشته‏اند، یاد خواهیم كرد.تحقیقا بسیارى از دانشمندان از آن حضرت كسب علم كرده و بدو اقتدا نموده بودند و گفتار آن حضرت را پیروى مى‏كردند و از فقه و دلایل روشنى بخش حضرتش در توحید و فقه و كلام كمال استفاده را به عمل مى‏آوردند.

گفتار آن حضرت درباره توحید

بنابر نقل مدائنى، روزى یكى از اعراب بادیه به خدمت ابو جعفر محمد بن على آمد و از وى پرسید: آیا به هنگام عبادت خداوند هیچ او را دیده‏اى؟ امام پاسخ داد: من چیزى را كه ندیده باشم عبادت نمى‏كنم.اعرابى پرسید: چگونه او را دیده‏اى؟ فرمود: دیدگان نتوانند او را دید اما دلها با نور حقایق ایمان او را مى‏بینند.با حواس به درك نمى‏آید و با مردمان قیاس نمى‏شود.با نشانه‏ها شناخته شود و با علامتها موصوف گردد.در كار خود هرگز ستم روا نمى‏دارد.او خداوندى است كه جز او معبودى نیست.اعرابى با شنیدن پاسخ امام باقر (ع) گفت: خداوند خود آگاه‏تر است كه رسالتش را كجا قرار دهد.

احتجاج آن حضرت با محمد بن منكدر از زاهدان و عابدان بلند آوازه عصر خویش

شیخ مفید در ارشاد، نویسد: شریف ابو محمد حسن بن محمد از جدم، از یعقوب بن یزید از محمد بن ابى عمیر، از عبد الرحمن بن حجاج، از ابو عبد الله امام صادق (ع) نقل كرده است كه فرمود: محمد بن منكدر مى‏گفت: گمان نمى‏كردم كسى مانند على بن حسین، خلفى از خود باقى گذارد كه فضل او را داشته باشد، تا اینكه پسرش محمد بن على را دیدم. مى‏خواستم او را اندرزى گفته باشم اما او به من پند داد.ماجرا چنین بود كه من به اطراف مدینه رفته بودم ساعت بسیار گرم مى‏بود.در آن هنگام با محمد بن على مواجه شدم.او هیكل‏مند بود و به دو نفر از غلامانش تكیه داده بود.من با خودم گفتم: یكى از شیوخ قریش در این گرما و با این حال در طلب دنیا كوشش مى‏كند.به خدا او را اندرز خواهم گفت.پس نزدیك او شدم و سلامش دادم او نیز در حالى كه عرق مى‏ریخت با گشاده‏رویى جوابم گفت.به وى عرض كردم: خداوند كار ترا اصلاح كناد! یكى از شیوخ قریش در این ساعت و با این حال براى دنیا كوشش مى‏كند! به راستى اگر مرگ فرا رسد و تو در این حال باشى چه مى‏كنى؟ او دستان خود را از غلامانش برگرفت و به خود تكیه كرد و گفت: به خدا سوگند اگر مرگ من در این حالت فرا رسد مرگم فرا رسیده در حالى كه من به طاعتى از طاعات الهى مشغولم.در حقیقت من با این طاعت مى‏خواهم خود را از تو و از دیگران بى‏نیاز كنم.بلكه من هنگامى از مرگ باك دارم كه از راه برسد در حالى كه من مشغول به یكى از معاصى الهى باشم.
محمد بن مكندر گوید: گفتم: «خدا ترا رحمت كند! مى‏خواستم اندرزت گفته باشم اما تو به من اندرز دادى» .
كلینى در كافى، مانند همین روایت را از على بن ابراهیم، از پدرش و محمد بن اسماعیل، از فضل بن شاذان و هم او، از ابن ابى عمیر، از عبد الرحمن بن حجاج، از امام صادق (ع) نقل كرده‏اند. نگارنده: معناى سخن محمد بن منكدر كه گفته بود: «مى‏خواستم اندرزت گفته باشم ولى تو به من اندرز دادى» این است كه وى همچون طاووس یمانى و ابراهیم ادهم و...از متصوفه بود و اوقات خود را به عبادت سپرى مى‏كرد و دست از كسب و كار شسته بود و بدین سبب خود را سربار مردم كرده بود.و بار زندگى خود را بر دوش مردم نهاده بود او مى‏خواست امام باقر (ع) را نصیحت كند كه مثلا شایسته نیست آن حضرت در آن گرماى روز به طلب دنیا برود.امام (ع) نیز بدو پاسخ مى‏دهد كه: بیرون آمدن وى براى یافتن رزق و روزى است تا احتیاج خود را از مردمان ببرد كه این خود از برترین عبادات است.اندرزى كه این سخن براى ابن منكدر داشت این بود كه وى در ترك كسب و كار و انداختن بار زندگیش بر دوش مردم و اشتغالش به عبادت راهى خطا در پیش گرفته است.به همین جهت بود كه ابن منكدر گفت: «مى‏خواستم اندرزت گفته باشم...»
بنابر همین اصل است كه از صادقین (ع) دستور اشتغال به كسب و كار و نهى از افكندن بار زندگى بر دوش دیگران صادر شده است.از آنان همچنین روایت شده است كه اگر كسى به عبادت خداى پردازد و شخص دیگرى در پى كسب و كار روانه شود، عبادت این شخص اخیر بالاتر و برتر از آن دیگرى است.امام صادق (ع) از پیامبر (ص) نقل كرده است كه فرمود: «ملعون است ملعون است كسى كه خود را سربار مردمان قرار دهد» .

پى‏نوشت:

1 ـ حجر/75: و در این (عذاب) هوشمندان را عبرت و بصیرت بسیار است

دوشنبه 1/8/1391 - 0:12
اطلاعات دارویی و پزشکی

 یک عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان این که مهم‌ترین علت ایجاد گودی کمر، نداشتن تحرک و ضعف عضلات ناحیه شکم است، گفت: پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند و غیراستاندارد موجب ایجاد گودی کمر در زنان می‌شود.

نوید طاهری گفت : کوتاهی عضلات، ضعف عضلات شکمی، استفاده از کفش‌های پاشنه بلند و غیراستاندارد، زایمان‌های مکرر و چاقی به ویژه بزرگی شکم و ضعف عضلات موجب افزایش گودی کمر می‌شود.

وی با بیان اینکه گودی کمر به صورت طبیعی در ناحیه پایین کمر وجود دارد، افزود: مهم‌ترین علت ایجاد گودی کمر نداشتن تحرک و ضعف عضلات ناحیه شکم است و این مشکل تنها در صورتی به عنوان بیماری شناخته می‌شود که گودی در ناحیه کمر بیش از اندازه باشد.

این متخصص فیزیوتراپی اضافه کرد: در موارد بروز اکتسابی، گودی بیش از حد کمر مانند چاقی شکم و نشستن نادرست در صورتی که علت اولیه مشخص شود می‌توان با اصلاح وضعیت و انجام تمرینات ورزشی این بیماری را درمان کرد.

طاهری ادامه داد: گودی کمر در جوانان به علت عدم تحرک و نحوه نادرست نشستن پشت میز کار و در افراد بالاتر از 50 سال به علت تضعیف عضلات شکمی و یا بزرگ شدن آن ایجاد می‌شود.

وی با بیان اینکه گودی کمر بیشتر در زنان مشاهده می‌شود، اذعان کرد: پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند مهره‌های کمر که مرکز ثقل بدن است را نسبت به راستای اصلی خود تغییر داده و موجب ایجاد گودی کمر می‌شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان کرد: در زمان بارداری نیز بزرگ شدن شکم عامل ایجاد گودی کمر دردناک است.

طاهری گفت: نحوه صحیح نشستن و دراز کشیدن، جلوگیری از چاقی شکم، عدم استفاده از کفش‌های پاشنه بلند و تقویت عضلات ناحیه کمر روش‌های پیشگیری از ایجاد گودی بیش از حد کمر است.

این متخصص فیزیوتراپی تصریح کرد: انجام تمرینات ورزشی که موجب تقویت عضلات شکم شده و عضلات ناحیه کمر را درگیر کند کمک موثری به درمان بیماری می‌کند.

طاهری با اشاره به اینکه گودی نیاز به درمان دارویی ندارد، افزود: در بیشتر موارد انجام نرمش‌های مناسب به بهبودی این بیماری کمک می‌کند اما در مواردی که گودی کمر مادرزادی باشد درمان به کمک فیزیوتراپی انجام می‌شود. 

 

به نقل از ایسنا

 

يکشنبه 30/7/1391 - 1:24
خواص خوراکی ها

 

چغندر، مانع از پوکی استخوان می شود
سلامت نیوز: بیشتر مردم علاقه زیادی به مصرف چغندر ندارند، اگر شما هم جزو این دسته هستید به شما توصیه می کنیم برای حفظ سلامت خود این صیفی را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. چغندر منبع عالی آهن است و میزان انرژی بدن را بالا می برد و سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند. این گیاه از بدن در برابر رشد سلول های سرطانی محافظت می کند.
* به نقل از سایت «ehow»، مصرف منظم آب چغندر، فشارخون را کاهش می دهد.
* از فرد در برابر بیماری های قلبی، عروقی محافظت می کند.
* چغندر حاوی منیزیم است؛ این ماده معدنی مانع از پوکی استخوان می شود.
 * مسهل طبیعی است، از یبوست و بواسیر پیش گیری می کند.
* با بالا بردن میزان سرتونین، خلق و خوی فرد را بهبود می بخشد.
 * اسیدفولیک موجود در آن برای رشد سلول های جدید موثر است.
 * مصرف منظم آب چغندر، واریس را از بین می برد.
* آب آن با خواص قلیایی که دارد، با اسیدیته معده مقابله می کند.
منبع: روزنامه خراسان
بیشتر: .::سلامت نیوز :سرویس خبری: سلامت:چغندر، مانع از پوکی استخوان می شود::.

 

 بیشتر مردم علاقه زیادی به مصرف چغندر ندارند، اگر شما هم جزو این دسته هستید به شما توصیه می کنیم برای حفظ سلامت خود این صیفی را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. چغندر منبع عالی آهن است و میزان انرژی بدن را بالا می برد و سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند. این گیاه از بدن در برابر رشد سلول های سرطانی محافظت می کند.
* به نقل از سایت «ehow»، مصرف منظم آب چغندر، فشارخون را کاهش می دهد.
* از فرد در برابر بیماری های قلبی، عروقی محافظت می کند.
* چغندر حاوی منیزیم است؛ این ماده معدنی مانع از پوکی استخوان می شود.
 * مسهل طبیعی است، از یبوست و بواسیر پیش گیری می کند.
* با بالا بردن میزان سرتونین، خلق و خوی فرد را بهبود می بخشد.
 * اسیدفولیک موجود در آن برای رشد سلول های جدید موثر است.
 * مصرف منظم آب چغندر، واریس را از بین می برد.
* آب آن با خواص قلیایی که دارد، با اسیدیته معده مقابله می کند.
به نقل از خراسان
يکشنبه 30/7/1391 - 1:23
خواص خوراکی ها
هویج‌ علاوه بر اینکه طعم خوشمزه‌ای دارد و در بیشتر دستورات غذایی از آن استفاده می‌شود دارای خواص سلامتی بسیاری است که سلامت پوست، چشم، دستگاه گوارش و دندان،‌ بخشی از خواص این سبزی پرخاصیت را تشکیل می‌دهند.
 
10 دلیل برای خوردن بیشتر هویج عبارتند از:
 
1- بتاکاروتن: هویج‌ها سرشار از این آنتی‌اکسیدان قوی هستند که در بدن تبدیل به ویتامین A می‌شود و برای سلامت پوست تاثیر فوق‌العاده‌ای دارد.
 
2- هضم: مصرف هویج باعث افزایش بزاق در دهان شده و مواد معدنی اساسی، ویتامین‌ها و آنزیم‌هایی را که موجب هضم بهتر غذا می‌شوند برای بدن فراهم می‌کند. مصرف منظم این سبزی پرخاصیت کمک خوبی برای پیشگیری از ابتلا به زخم معده و دیگر اختلالات گوارشی خواهد بود.
 
3- عناصر قلیایی: هویج‌ها سرشار از عناصر قلیایی بوده که با ایجاد تعادل در نسبت اسیدی/ قلیایی بودن بدن،‌ موجب احیاء‌ و تصفیه خون می‌شوند.
 
4- پتاسیم: هویج‌ها منبع خوبی از پتاسیم محسوب شده که می‌توانند سطح سدیم را در بدن کنترل کرده و در نتیجه به کاهش سطح فشارخون بالا در بدن کمک موثری کنند.
 
5- سلامت دندان: مصرف هویج موجب از بین رفتن میکروب‌های مضر در دهان شده و احتمال بروز پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد.
 
6- زخم‌ها: هویج خام یا رنده شده برای بهبود زخم‌ها، بریدگی‌ها و التهابات کاربرد موثری دارد.
 
7- فیتونوترینت‌ها: در میان فیتوکمیکال‌های مفیدی که در هویج موجود است فیتونوترینتی موسوم به فالکارینول وجود دارد که می‌تواند خطر بروز سرطان روده را کاهش داده و موجب سلامت کلی این بخش از بدن گردد.
 
8- کارتنوئیدها: هویج‌ها سرشار از کارتنوئید‌ها بوده که می‌توانند قند خون را تنظیم کنند.
 
9- فیبر: هویج‌ها سرشار از فیبر خوراکی هستند که می‌توانند سطح کلسترول بد (LDL) که بدن نیازی به آن ندارد را کاهش داده و نیز سطح کلسترول خوب (HDL) را که بدن به آن نیاز دارد، افزایش داده و به کاهش لخته‌های خونی کمک کند و از بیماری‌های قلبی پیشگیری کند.
 
10- چشم، مو، ناخن و غیره! مواد مغذی موجود در هویج می‌توانند با سم‌زدایی بدن و سلول‌سازی جدید، موجب سلامت چشم‌، پوست، مو، ناخن و غیره شوند.
يکشنبه 30/7/1391 - 1:23
آموزش و تحقيقات

اسید اوریک یک فرآورده زائد حاصل از سوخت و ساز موادی به نام پورین ها در مواد غذایی است. اسید اوریک محصول زائد فرآیند شکسته شدن (متابولیسم) موادی بنام پورین ها ست که در غذاها یافت می شوند.

 غلظت طبیعی این ماده در خون انسان بین ۳٫۶ و ۸٫۳ میلی گرم در دسی لیتر است. در گیاهخواران به علت عدم مصرف گوشت که سرشار از پورین است ، سطح اسید اوریک در خون به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.

بخش اعظم اسیداوریک ساخته شده توسط بدن در خون حل شده و از طریق کلیه ها وارد ادرار می شود اما گاهی اوقات بدن مقادیر خیلی زیاد آن را تولید یا مقادیر خیلی کم آن را دفع می کند. در این شرائط میزان اسید اوریک در خون بالا می رود.

● علل بالا بودن اسید اوریک خون از جمله اینها هستند:

افزایش این ماده دفعی در بدن می تواند بعلل مختلفی از جمله افزایش مصرف پروتئین های حیوانی، کاهش آنزیمهای مؤثر بر روی تجزیه این ماده باشد.

افزایش بیش از حد اسید اوریک در بدن می تواند باعث تشکیل کریستالهای اسید اوریک در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت کلیه ها و حتی در لگنچه کلیه ها که منجر به تشکیل سنگهای اسید اوریکی می شود ( دقیقاً شبیه به تشکیل بلورهای نبات در محلول فوق اشباع شکر در آب ). در نتیجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشی از آن می تواند باعث آسیب مفصل شود که ما به آن نقرس یا Gout می گوئیم .

▪ چاقی

▪ مصرف مفرط الکل

▪ رژیم غذایی حاوی مقدار زیاد پورین

▪ برخی داروها از جمله آسپیرین با دوز کم، داروهای مدر، برخی داروهای ضدفشارخون

▪ برخی بیماری هایی که باعث تکثیر سلولی بالا می شوند، مانند لوسمی، لمفوم و پسوریاز

بالا بودن اسید اوریک خون(هیپراوریسمی) د رابتدا ممکن است علائمی نداشته باشد. اما در صورت عدم

●درمان می تواند به این عوارض منجر شود:

▪ نقرس

▪ سنگ های اسید اوریکی در مجاری ادراری

▪ رسوبات اسیداوریکی در کلیه ها

▪ رسوبات اسید اوریکی در بافت های نر

▪ درمان ها در جهت کاهش دادن میزان اسید اوریک خون است.

● شما نیز با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود می توانید اسید اوریک خون را کاهش دهید.

▪ اجتناب از مصرف الکل

▪ کاهش دادن وزن تا حد طبیعی

▪ اجتناب از مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد پورین مثل انواع گوشت ها

▪ قطع مصرف داروهایی که ممکن است اسید اوریک خون را بالا ببرند تحت نظر پزشک

پزشک شما به خصوص در صورتی که با این اقدامات اسید اوریک خون کاهش نیابد،

ممکن است با انجام برخی از آزمون های تشخیصی به دنبال بیماری هایی بگردد که زمینه ساز این بالابودن اسید اوریک هستند.در ادامه ممکن است پزشک داروهایی برای کاهش اسید اوریک تجویز کند.

توجه داشته باشید که بالا بودن اسید اوریک با افزایش خطر بیماری های قلبی همراه است بنابراین کاهش دادن میزان اسید اوریک از این لحاظ مهم است.

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 30/7/1391 - 1:22
بیماری ها

بیماری آلزایمر ( Alzheimer’s disease ) عبارت‌ است‌ از یک‌ بیماری‌ مغزی‌ که‌ مشخصه‌ آن‌ رو به‌ زوال‌ گذاشتن‌ تدریجی‌ توانایی‌های‌ ذهنی‌ است‌. نوع‌ سریعاً پیش‌رونده‌ آن‌ در سنین‌ ۴۵-۳۶ سالگی‌ بروز پیدا می‌کند. نوع‌ تدریجاً پیش‌رونده‌ آن‌ که‌ در آن‌ علایم‌ به‌ کندی‌ حدوداً در سنین‌ ۷۰-۶۵ سالگی‌ شروع‌ می‌شود.

 در حال حاضر بیش از ۲۵ میلیون نفر در سراسر دنیا به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و شیوع بیماری آلزایمر در کل جمعیت جهان ۵ دهم درصد است. با این حساب در ایران باید ۴۰۰ هزار نفر مبتلا به آلزایمر باشند.

برآورد می‌شود تا سال ۲۰۵۰ تعداد مبتلایان آلزایمر در جهان به بیش از ۱۰۰ میلیون نفر برسد. با توجه به این که تعداد سالمندان رو به افزایش است، آمار مبتلایان به این بیماری در سراسر جهان کم نیست .

بیماران  آلزایمری  ممکن  است  حرکتها و رفتارهایی  مانند مزاحمت ، عدم  اطمینان ، عدم  قدردانی ، نامهربانی ، خصومت  با نزدیکان  و اطرافیان  داشته  باشند. بیماران  آلزایمر بیمار مغزی  هستند بدین  معنی  که  سلولهای  مغزشان  در حالت  تخریب  و معدوم  شدن  است  و نتیجتاً طرز فکر و رفتار آنها تغییر کرده  و تحت  کنترل  آنها نیست ، و چون  کنترلی  بر روی  بیماری  خود ندارند قادر به  تمایز خوب  و بد، صحیح  و غلط  نبوده  و ممکن  است  به  راحتی  نزدیکترین  فردی  که  برایشان  خدمتی  انجام  می دهد را رنجانیده  و حتی  پرخاشگری  نمایند.

بیماری آلزایمر نوعی اختلال مغزی است که در آن آسیب دیدگی و مرگ سلول های مغزی سبب بروز اختلال در حافظه، تفکر، قضاوت، زبان و سایر کارکردهای عصبی و در پی آن تغییر در رفتار و شخصیت فرد می شود.این بیماری در نتیجه رسوب غیر عادی برخی مواد پروتئینی در درون و بیرون سلول های مغز ایجاد می شود. این رسوبات ارتباط سلول های مغز را با یکدیگر مختل کرده، مانع رسیدن پیام های عصبی می شود و در نتیجه کارکردهای عصبی مغز، یکی پس از دیگری مختل شده و از بین می روند.

●  تاکنون هیچ راه تضمین شده ای برای پیشگیری از آلزایمر وجود نداشته است، اما تحقیقات اخیر روش های زیر را در پیشگیری از آلزایمر موثر می داند:

۱- تمرینات فکری انجام دهید:

افرادی که مرتب مطالعه می کنند و یا بازی های فکری انجام می دهند، جدول حل می کنند و …..کمتر در معرض ابتلا به این بیماری خواهند بود.

۲- فعالیت بدنی و ورزش را فرآموش نکنید:

۳۰ دقیقه ورزش روزانه تاثیر به سزایی در سلامت قلب ، ماهیچه ها و مغز دارد. پیاده روی، باغبانی، تمیز کردن منزل، رقصیدن و….می تواند نوعی ورزش باشد.

۳- به اندازه کافی مایعات بنوشید:

کم آبی مهم ترین فاکتور متغیر برای از دست دادن حافظه است. به مقدار کافی مایعات بنوشید و از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید.

۴- بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید:

پزشک شما باید از کلیه داروهای تجویزی و غیر تجویزی که مصرف می کنید آگاه باشد. زیرا ترکیب بعضی از داروها باعث گیجی، فراموشی و یا آسیب بلند مدت به حافظه شود.

۵- رژیم غذایی سالم را پیروی کنید:

روزانه حداقل ۵ نوع میوه و سبزی تازه بخورید. سبزیجات پهن برگ مثل بروکلی، اسفناج و کاهو بسیار مفید است.

۶- اگر در خانواده شما الزایمر دیده شده است از مکمل فسفاتیدیل سرین Phosphatidylserine استفاده کنید:

مطالعات مختلف نشان می دهد که استفاده از این مکمل در مراحل اولیه ابتلا به آلزایمر، سرعت پیشرفت بیماری را کاهش می دهد. بنابراین اگر این بیماری در خانواده در حال گسترش است بهتراست با مشورت پزشک مصرف آن را شروع کنید.

●  علائم اولیه ابتلا به بیماری آلزایمر عبارتند از:

۱- از دست دادن حافظه:

یکی از شایع ترین علائم آلزایمر فراموش کردن چیزهایی است که در فاصله زمانی نه چندان دور فرا گرفته اید. در حالیکه فراموش کردن قرار ملاقات، نام یا شماره تلفن دوستان طبیعی است ، اما در افراد مبتلا به آلزایمر فراموشی بیشتر اتفاق می افتد و بعد ها نیز با گذر زمان موارد فراموش شده را به خاطر نخواهند آورد.

۲- مشکل در انجام امور زندگی و کارهای روزانه:

افراد مبتلا به آلزایمر به سختی می توانند وظایف خود را بدون فکر کردن به خاطر بیاورند. فراموش کردن شیوه طبخ غذا، تعمیر لوازم منزل و یا بازی های ساده از جمله مشکلات این افراد است.

۳- مشکلات زبانی:

هر فردی ممکن است بعضی اوقات به سختی بتواند کلمات صحیح را پیدا کند. اما افراد مبتلا به آلزایمر اغلب مواقع کلمات ساده را فراموش می کنند و یا واژه های غیر معمولی را جایگزین می کنند.

۴- سردرگمی زمانی و مکانی:

فراموش کردن تاریخ روز و یا اینکه به سمت کجا در حال رفتن هستید، تا حدودی نرمال است. اما افراد مبتلا به آلزایمر اغلب خیابان خودشان را گم می کنند و فراموش می کنند کجا هستند و یا چگونه به این نقطه رسیده اند و یا اینکه چگونه به خانه باز گردند.

۵- کاهش قوه قضاوت :

هیچ کس در همه زمانها قضاوت درستی ندارد. اما افراد مبتلا به آلزایمر اغلب بدون در نظر گرفتن آب و هوا لباس می پوشند. مثلا ممکن است در روزهای گرم چندین بلوز روی هم بپوشند و یا برعکس. افراد مبتلا به آلزایمر قضاوت صحیحی راجع به پول ندارند و ممکن است مقدار زیادی پول به فروشنده بدهند و یا چیزهایی بخرند که اصلا به آن نیازی ندارند.

۶- مشکل در تفکر انتزاعی:

افراد مبتلا به آلزایمر اغلب به طور کلی شماره ها را فراموش می کنند و یا نمی دانند که چه کاری باید با آن انجام داد.

۷- قرار دادن اشیاء در جای غلط:

هرکس ممکن است به طور اتفاقی کلید یا کیف پول خود را در جای غلط بگذارد. اما افراد مبتلا به آلزایمر اغلب چیزها را در جای غلط می گذارند . مثلا ممکن است اتو را در یخچال قرار دهند.

۸- تغییر در رفتار و خلق و خو:

افراد مبتلا به آلزایمر به سرعت تغییر خلق و خو می دهند . مثلا ممکن است بدون هیچ دلیل مشخص از حالت آرام به گریه و یا عصبانیت تغییر خلق دهند.

۹- تغییر شخصیتی:

شخصیت افراد در طول زندگی معمولا تا حدودی عوض می شود. اما افراد مبتلا به آلزایمر به طور بارزی تغییر شخصیت می دهند. مثلا ممکن است بدگمان، ترسو و یا وابسته به سایر افراد خانواده شوند.

۱۰- از دست دادن قوه ابتکار و نوآوری:

بعضی اوقات خستگی بابت کارهای خانه، فعالیت های تجاری و یا مسئولیت های اجتماعی طبیعی است. اما افراد مبتلا به آلزایمر اغلب بسیار غیر فعال هستند . ساعت های طولانی به تماشای تلویزیون می نشینند. بیش از حد طبیعی می خوابند و هیچ تمایلی برای فعالیت ندارند.

●  اگر احساس می کنید دچار فراموشی شده اید موارد زیر را رعایت نمایید:

▪ از یادداشت روزانه برای یادآوری قرارها و وظایف روزانه بهره بگیرید.

▪ دفتری از مشخصات افراد، شماره تلفن آنها و نکات یادآوری کننده آنها تهیه کنید.

▪ از روشی استفاده کنید که دیگران درباره برنامه های شما و مکان حضورتان آگاهی داشته باشند.

▪ قفسه ها و قوطی ها را با نوشتن نام محتویات آنها نشان دار کنید.

▪ اشیای شخصی خود را در منزل در جایگاه مشخصی قرار دهید که خانواده شما از آن مطلع باشند.

▪ درباره آنچه می خواهید بگویید، فکر کنید.

▪ از دیگران بخواهید شمرده صحبت کنند و در صورت لزوم، سخنان خود را تکرار کنند.

▪ برای انجام کارها زمان بیشتری صرف کنید.

▪ برگه شناسایی، حاوی شماره تلفن تماس را همیشه با خود همراه داشته باشید.

▪ زمان بیشتری را با اقوام و دوستان خود بگذرانید.

 

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 30/7/1391 - 1:22
سلامت و بهداشت جامعه

پژوهشگران علوم پزشکی می گویند مصرف غذاهای مفید برای حفظ سلامت کلیه ها  می تواند موجب بهبود عملکرد کلیه ها و افزایش طول عمر آنها گردد .

 کلیه ها مواد زاید تجمع یافته در خون را دفع می کنند، میزان مایعات و موادمعدنی بدن را تنظیم می کنند، فشارخون را متعادل می نمایند، میزان کلسیم بدن را متعادل نگه می دارند و محرک تولید گلبول های قرمز هستند. یک رژِم غذایی سالم شامل میوه ها، سبزیجات، ماهی، سیر، غلات و … می تواند سلامت کلیه های شما را بالا برده و عملکرد مطلوب آنها را حفظ نماید.

فردی که با ناراحتی کلیوی دست به گریبان است اغلب زندگی دردناک و سختی دارد. نارسایی کلیوی باعث می شود که بدن نتواند وظیفه روزانه خود را برای تخلیه مواد زائد و سمی به درستی انجام دهد و این وضعیت پیامدهای نامطلوبی بر جای می گذارد.

نارسایی کلیه می تواند روی اعضای مختلف بدن از چشم ها گرفته تا دست ها و پاها تاثیر سوء بگذارد و علاوه بر علائم بیمارگونه و آزاردهنده در صورتی که مزمن شود حتی خطر مرگ را نیز به دنبال دارد. از این رو پزشکان همواره بر ضرورت مراقبت مناسب از کلیه از جمله رعایت تغذیه صحیح برای بهبود سلامت و عملکرد این عضو حیاتی تاکید دارند.

در این مقاله فهرست برخی از مفیدترین مواد غذایی برای سلامت کلیه ها ارائه شده که عبارتند از:

فلفل قرمز به تجزیه مواد زائد در خون کمک می کند و در نتیجه برای بیماران کلیوی مفید است.

سفیده تخم مرغ نیز برای این بیماران سودمند است. اگر فردی به مشکل کلیوی مبتلا است به پروتئین های با مقادیر کمتر فسفر نیازمند است و سفیده تخم مرغ برای این منظور گزینه مناسبی است. بیماران کلیوی در عین حال باید از مصرف زرده تخم مرغ خودداری کنند.

گل کلم نیز دشمن واقعی ترکیبات سمی موجود در بدن است. این سبزی مفید و پر خاصیت حاوی موادی است که به خارج کردن مواد سمی زائد از بدن کمک می کند.

کلم پیچ نیز سبزی سرشار از فیتو مواد شیمیایی است که به تخریب مولکولهای مضر رادیکال آزاد کمک می کند. این مولکولها به سلولهای بدن آسیب می رسانند.

ماهی نیز به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب ضدالتهابی در کاهش ناراحتی های کلیوی موثر است.

آب میوه ها و سبزی های تازه و طبیعی نیز خواص تجزیه کننده مواد زائد در بدن را دارند و به پاکسازی خون از این مواد کمک می کنند.

اگر میخواهید سلامتی کلیه های خود را بالا ببرید سعی کنید میزان میوه و سبزی را که مصرف می کنید افزایش دهید. اکثر میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین ها و موادمعدنی هستند که می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند، شما را از آسیب های کلیوی ناشی از عفونت ها، سموم ها، ویروس ها و بیماری ها محافظت کنند، از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری کنند و از التهاب کلیه ها ممانعت بعمل آورند.

میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان شامل تمشک، فلفل دلمه ای، گریپ فورت، اسفناج، کلم برگ، توت فرنگی، پرتقال و گوجه فرنگی است.

 

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 30/7/1391 - 1:22
اطلاعات دارویی و پزشکی
کاهش تب و درد با گل داودی

کاهش تب و درد با گل داودی

 

 

با خواص گل داوودی آشنا شوید !

 گل داوودی گیاهی است با برگ های سفید یا زرد کمرنگ که خوردن دم کرده آن در میان مردم کشورهای چین، ژاپن و جنوب آسیا رواج دارد.

خواص درمانی فراوان چای گل داوودی از ۱۵ قرن پیش شناخته شده بود و در حال حاضر نیز هنوز بسیاری از فواید آن ناشناخته باقی مانده است.

چای گل داوودی فاقد هرگونه کافئین است و نه تنها سموم را از بدن دفع می کند، بلکه روشنایی چشم را می افزاید.

بر پایه ی این گزارش ، این نوشیدنی، علاوه بر افزایش میزان گردش خون، کلسترول و بسیاری از بیماری های مرتبط با افزایش سن مانند فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی را کنترل می کند.

بسیاری مشکلات پوستی مانند آکنه و جوش با جوشاندن گل داوودی در کمی آب به مدت پنج دقیقه و مصرف منظم آن بهبود پیدا می کند.

این گزارش حاکی از آن است که ، چای گل داوودی حاوی مقادیر فراوان بتاکاروتن، فیبر، آهن، منیزیم، نیاسین، پتاسیم و ریبوفلاوین است که علاوه بر تأمین نیاز بدن، گیجی را کاهش و میزان هوشیاری را افزایش می دهد.

مصرف این نوشیدنی در دوران سرماخوردگی، بسیاری از علائم مانند درد و تب را کاهش داده و دوره بیماری را کوتاه می کند.

 

به نقل از باشگاه خبرنگاران

يکشنبه 30/7/1391 - 1:21
خواص خوراکی ها

آب‌لیمو بهترین غذای پوست بدن نیز است. زیرا پوست را نرم نگه می‌دارد و باعث می‌شود پوست بهتر تنفّس کند. آب‌لیمو همچنین ادرار را زیاد می‌کند. به همین دلیل است که دردهای کلیّه و مثانه را تسکین می‌دهد.

عدس، غذایی کامل و پُر انرژی است و ویتامین‌های «آ»، «ب» و «ث» دارد. عدس مقدار زیادی آهن و کلسیم دارد. از عدس می‌توان به جای گوشت استفاده کرد. به همین علّت به آن «گوشت گیاهی» می‌گویند.

عدس برای کودکان، افراد کم خون و مادران شیرده بسیار مفید و سودمند است. همچنین عدس برای کسانی که کارهای بدنی سخت انجام می‌دهند، به ویژه ورزشکاران مفید است.

عدس و حبوب دیگر را موقع خوردن باید خوب جوید. این کار باعث می‌شود تا با آب دهان به خوبی مخلوط و زود هضم شود. خوردن عدس برای افراد چاق و کسانی که ناراحتی کبد دارند، توصیه نمی‌شود.

آب لیمو بهترین غذای پوست

 لیمو ویتامین‌های «آ»، «ب» و «ث» دارد. به همین سبب در تقویت بدن و آرامش بخشیدن به اعصاب بسیار مفید است. وجود ویتامین «آ» در لیمو باعث می‌شود که جسم ما جوان بماند. ویتامین «ث» موجود در لیمو به ما سلامت و شادابی می‌دهد.‏‏برای استفاده از خواص و طعم لیمو، آن را خشک می‌کنند، چون لیموی خشک را می‌توان به مدّت زیادی نگه‌داری کرد. بنابراین لیمو عمانی از خشک کردن نوعی لیموترش به دست می‌آید و به عنوان چاشنی غذا به کار می‌رود.لیمو ترش در شمال و جنوب ایران به عمل می‌آید. لیمو عمانی، خشک شده لیموی جنوب است.

لیموی شمال ایران پُر آب تر،ترش‌تر و پوست نازک‌تر است، امّا لیموی جنوب ایران کم آب‌تر و پوست آن ضخیم‌تر است. ما ایرانی‌ها در پختن انواع غذاها از لیمو عمانی استفاده می‌کنیم. با این کار هم غذای ما خوشمزه می‌شود و هم از ویتامین‌های موجود در لیمو استفاده می‌کنیم.

می دانید غذاهای چرب برای بدن مناسب نیستند، امّا اگر کسی می‌خواهد از این نوع غذاها استفاده کند، حتماً در آن لیمو عمانی بریزد. البتّه علاوه بر لیموی خشک، می‌توان از آب‌لیمو هم استفاده کرد، چون لیموی خشک و آب‌لیمو به هضم غذای چرب کمک می‌کنند.

آب‌لیمو بهترین غذای پوست بدن نیز است. زیرا پوست را نرم نگه می‌دارد و باعث می‌شود پوست بهتر تنفّس کند. آب‌لیمو همچنین ادرار را زیاد می‌کند. به همین دلیل است که دردهای کلیّه و مثانه را تسکین می‌دهد. مخلوط آب‌لیمو و شکر علاوه بر این که حالت استفراغ را از بین می‌برد، شربتی مقوّی است و تب را کاهش می‌دهد. خوردن لیمو عمانی و آب‌لیمو را در برنامه غذای هفتگی خود قرار دهید و سلامت خود را بیمه کنید.

باقالا و خاصیّت آن

باقالا غذای سبکی است که مقدار بسیار زیادی ویتامین‌های «آ»، «ب»، «ث» و «ای» دارد. همچنین در آن آهن زیادی موجود است. به همین علّت از غذاهای خون ساز است و مغز استخوان را تقویت می‌کند. خوردن باقالا برای افراد لاغر مناسب است.باقالا زود هضم است و سینه و ریه را پاک می‌کند. همچنین باقالا سرفه خشک را درمان می‌کند و برای اسهال نیز مفید است. کسانی که کلیه آنها سنگ ساز است، بهتر است باقالا بخورند. البتّه در خوردن باقالا نباید زیاده روی کرد، چون معده را سنگین می‌کند. باقالای خشک مقوّی‌تر از باقالای تازه است و شیر مادران را زیاد می‌کند.

نخود، دارای پروتئین

‏نخود دارای مقدار زیادی پروتئین است. نخود ویتامین «آ»، کلسیم و آهن زیادی نیز دارد.مصرف آن برای تقویت و رشد بدن بسیار مفید است.نخود همچنین خون ساز است و برای کسانی که دچار کم خونی هستند، مناسب است، امّا به یاد داشته باشیم که نخود دیر هضم است و معده را دچار نفخ می‌کند. بنابراین افرادی که معده ضعیفی دارند، باید نخود کمتری مصرف کنند.‏

غوره و آب غوره

غوره، میوه نارس انگور است كه دارای طعم ترشی است. غوره دارای اسیدهای آلی و قند می‌باشد.‏غوره برای افراد مبتلا به چربی خون بسیار فایده دارد و ضد عفونی‌كننده بدن نیز هست. همچنین اگر با سالاد میل شود، برای لاغر كردن سودمند است.‏هرگز غوره را با معده خالی نخورید، چون روی معده اثر بد می‌گذارد. همچنین خانم‌های باردار از خوردن زیاد غوره خودداری كنند،‌ چون غوره ادرارآور است و ممکن است موجب سقط جنین شود.‏

خواص درمانی غوره

غوره از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است.‏

‏1‌ـ در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه‌ها موثر است.‏

‏2‌ـ آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.‏

‏3‌ـ بیماری اسكوربوت كه به دلیل کمبود ویتامین ‏C‏ در بدن به وجود می‌آید، با آب غوره درمان می‌شود.‏

‏4‌ـ در دفع زردی موثر است.‏

‏5‌ـ حرارت و صفرای بدن را دفع می‌كند و روده‌ها را ضد عفونی می‌كند.‏

‏6‌ـ آبغوره تقویت‌كننده كبد است.‏

‏7‌ـ برای برطرف كردن ورم گلو، آب غوره قرقره كنید.‏

‏8‌ـ برای دفع كرم روده و تقویت معده باید مدت پنج روز آش آبغوره همراه با زیره سیاه مصرف كنید.

 

به نقل از اطلاعات

 

يکشنبه 30/7/1391 - 1:21
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته